Kinderen
alle pijlers
Kleuterleerkrachten: kinderen steeds later zelfstandig?
vrijdag 31 januari 2025 om 15:49
Ik las onlangs een artikel in de Volkskrant waarin kleuterleerkrachten aan het woord kwamen die aangaven dat nieuwe leerlingen steeds vaker nog niet zindelijk zijn, nog niet kunnen traplopen, nog een speen hebben etc, terwijl ze al wel tot 10 kunnen tellen in meerdere talen. In het artikel werd onder andere een link met schermtijd gemaakt.
Ik schrok ervan en vroeg me af of leerkrachten en ouders met kinderen omstreeks de kleuterleeftijd dit herkennen?
Ik schrok ervan en vroeg me af of leerkrachten en ouders met kinderen omstreeks de kleuterleeftijd dit herkennen?
vrijdag 31 januari 2025 om 21:31
Ja, dat denk ik wel. Ik heb verdorie nog moeten leren programmeren op school, in basic. En daar pluk ik nog de vruchten van, want ik begrijp zelfs iets van zoons uiteenzettingen over C++ en zo Ik vond dat programmeren trouwens wel echt ontzettend leuk, en ik was er ook heel goed in (beter dan mijn mannelijke klasgenoten die wel wiskunde B mochten doen). Dus dat zal ook wel schelen.Nana_Mouskouri schreef: ↑31-01-2025 21:27Ik vind de huidige generatie niet per se beter met computers. Sommige kinderen wel, maar heel veel zijn vooral intuitief goed (lekker swipen), maar van de processen erachter hebben ze weinig idee. Ik denk dat mensen die opgegroeid zijn met het Unieke Moment waarop de eerste computer in huis kwam, vaak meer idee hebben van het systeem erachter, omdat ze echt nog met prompts en commands moesten werken.
'Denk nou niet: "Ik ben te min, mijn leven heeft geen zin."
Want de kerst-klok luidt ook voor zo'n ei als jij.'
(Herman Finkers)
Want de kerst-klok luidt ook voor zo'n ei als jij.'
(Herman Finkers)
vrijdag 31 januari 2025 om 21:33
Kan mijn man nog steeds niet. En die is echt niet van de generatie van nuTimetraveler schreef: ↑31-01-2025 17:12Geen kleuters, maar wij merken op de middelbare school waar ik werk wel dat steeds meer leerlingen geen analoge klok kunnen kijken. En ik heb zelf ook het idee dat de nodige leerlingen er qua woordenschat/tekstbegrip ook echt op achteruit gaan.
vrijdag 31 januari 2025 om 21:36
Zie nog de juf (55+) van groep 3 voor mij tijdens een oudergesprekje. Die zat zich te verbazen over het feit dat zo weinig kinderen met een muis konden omgaan terwijl nu toch echt wel iedereen een laptop of pc in huis had. Ik vroeg mij hardop af wie geen tablet, telefoon of laptop in huis had zonder swipefunctie.Nana_Mouskouri schreef: ↑31-01-2025 21:27Ik vind de huidige generatie niet per se beter met computers. Sommige kinderen wel, maar heel veel zijn vooral intuitief goed (lekker swipen), maar van de processen erachter hebben ze weinig idee. Ik denk dat mensen die opgegroeid zijn met het Unieke Moment waarop de eerste computer in huis kwam, vaak meer idee hebben van het systeem erachter, omdat ze echt nog met prompts en commands moesten werken.
lemoosgaatdoor wijzigde dit bericht op 31-01-2025 21:41
0.44% gewijzigd
vrijdag 31 januari 2025 om 21:37
Ik ben uit 1994. Wij hadden alle mobiele telefoons en laptops. Wij konden daarom vanaf ons 12e zowel digitaal als analoog klokkijken. Mijn referentiekader is daarom anders. De huidige generatie heeft het op dat gebied wel degelijk slechter dan wij.
Mijn leerlingen weten dat 17:45 uur later is dan 15:05 uur, maar kunnen niet bereken hoeveel tijd daartussen zit. Dat levert echt wel vervelende situaties voor ze op waarbij ze onterecht worden gezien als lui of ongemotiveerd, als ze bijvoorbeeld op tijd bij hun bijbaan moeten zijn. Of juist véél te vroeg komen. Ik heb soms leerlingen die om half 8 al op school zijn terwijl ze pas op half 12 les hebben, omdat ze dat gewoon niet weten. Ze wachten gewoon in de centrale hal totdat de klasgenoten binnenwandelen die het wél weten (geholpen door ouders).
Ik lag dan wel minstens tot 10:45 uur in m'n nest te rotten, heerlijk!
Kortom ja, elke generatie is anders. Deze generatie heeft ook zóveel mooie dingen waar ik dan weer jaloers op kan zijn. Alleen bij dit ene puntje vind ik echt dat we ze tekort doen in het onderwijs.
yasminmax wijzigde dit bericht op 31-01-2025 21:39
7.69% gewijzigd
vrijdag 31 januari 2025 om 21:37
Presto schreef: ↑31-01-2025 21:20Mijn kinderen zijn in het buitenland opgegroeid. Daar vond men zelfstandigheid belangrijker dan in Nederland was mijn indruk. Toen we naar Nederland terugkwamen schrok ik echt wel een beetje van de kinderen in groep 1 en 2. Die konden veel dingen niet, die mijn kinderen al met 2 jaar konden en deden (doordat men dat oo de opvang erg belangrijk vond). Maar dat maakt ook een verschil: als alle kinderen in de buurt vanaf een bepaalde leeftijd dingen kunnen en doen, gaan ouders ook vanzelf dingen aanleren. Zo heb ik mijn kinderen vanaf 2 jaar nooit hoeven helpen met aankleden. Toen jongste op zwemles zat was dat wennen, alle ouders stonden hun kinderen aan te kleden. Dat was in ons vorige woonland echt ondenkbaar dat kinderen van die leeftijd dat niet zelf deden.
Hier deden ze dat in principe ook zelf, maar ik stak nog wel soms een handje toe.
Waar ik me heel erg over verbaasde is dat mijn kinderen, maar ook andere kinderen die ik kende al heel jong mee werkten bij aankleden. Hun armpje strekten als je dat in een mouw stak zodat het handje uit de manchet kwam. Bij schoenen aantrekken hun been op de plek hielden waar jij bezig was met die schoen en tegendruk gaven etc. Of ze werkten flink tegen omdat ze het niet wilden, dat gebeurde ook.
Toen kreeg ik een oppaskindje dat altijd heel passief was bij zulke dingen. Lag, zat of hing op de commode zonder mee danwel tegen te werken. Dat handje moest ik dan uit de manchet 'peuteren'. Schoenen aantrekken was echt een lastig klusje. Maar ook optillen en/of in de kinderstoel/fietsstoel zetten was iets wat hij passief onderging. Hij stak met twee jaar nog steeds niet zelf zijn voeten door de juiste opening.
Nog steeds geen idee waarom hij dat allemaal niet automatisch deed. Hij is uiteindelijk gewoon normaal opgegroeid. Is gaan sporten, fietsen enzo. Waar die niet het gevolg van iets.
vrijdag 31 januari 2025 om 21:41
Ik hang ze op een gekke plek. Er valt wel eens iets van de kapstok, dat kan. Maar dan liggen ze eronder. Maar als ze aan de andere kant van de gang liggen zijn ze vaak niet opgehangen. (Ik zie dat gebeuren vanachter mijn bureau)
vrijdag 31 januari 2025 om 21:43
'Die jeugd van tegenwoordig ook' is misschien het ene uiterste, maar jouw reacties hier vind ik dan weer het andere uiterste hoor. Als middelbare schoolleerkrachten hier schrijven dat hele klassen zo weinig tijdsbesef hebben dat het ze enorme moeite kost om van de pauze naar de volgende les te komen, dan is het toch niet raar om dat iets negatiefs te vinden? Net zoals bijvoorbeeld dat één op de drie 15-jarigen inmiddels onvoldoende leesvaardigheid heeft om zichzelf later te kunnen redden in de maatschappij. Meerdere docenten schrijven dat het zij vermogen om je langer dan 1-2 minuten op iets te concentreren zien verdwijnen. Dat is toch opmerkelijk?Solomio schreef: ↑31-01-2025 20:52Waar het mij meer om gaat is dat het altijd zo negatief benaderd wordt.
De huidige generatie wordt vergeleken met een vorige generatie en dan wordt er alleen benoemd wat de huidige generatie allemaal niet kan.
Terwijl je prima eenzelfde vergelijking kunt maken, maar dan kijkend naar wat de huidige generatie juist beter kan dan eerdere generaties.
En dan kun je vervolgens natuurlijk prima bedenken dat analoog klokkijken toch wel handig is en daar extra aandacht aan besteden.
Maar alleen maar zeggen: nou, nou, poeh, poeh, de jeugd van tegenwoordig kan niks meer. Daarmee schaar je je in een lange reeks zure ouderen wat mij betreft.
Ik zoek de oorzaken zelf ook helemaal niet in de moderne teloorgang van normen en waarden of wat dan ook voor trouwens, maar eerder in allerhande onwenselijke politieke ontwikkelingen.
vrijdag 31 januari 2025 om 21:46
Hoe mooi zou het zijn als dit gebruikelijk wordt in álle lokalen in het vo-onderwijs!LemoosGaatDoor schreef: ↑31-01-2025 21:03Voor ouders en docenten een tip:
In mijn leslokaal had ik een digitale klok naast een analoge klok. Dan zien ze beiden.
In mijn lokaal had ik daaronder nog een lijstje met daarop:
- een minuut duurt 60 seconden (afbeelding met een minuut op een analoge klok)
- een kwartier duurt 15 minuten (weer afbeelding)
- een halfuur duurt 30 minuten (weer afbeelding)
- een les duurt 45 minuten (weer afbeelding)
Verder zwaar oneens dat de huidige jonkies alleen andere vaardigheden hebben en we er te negatief naar kijken. Daar geef ik de jonkies niet de schuld van, wel de bezuinigingen van de afgelopen 15 jaar.
Het is zo oneerlijk dat we zóveel van de jongere generatie verwachten dat ze moeten kunnen, terwijl ze het onvoldoende aangeboden hebben gekregen. We laten ze eigenlijk zwemmen in het diepe zonder voldoende zwemles.
Kortom mee eens!
vrijdag 31 januari 2025 om 21:49
De mijne hingen hun jas keurig op, en na hun pakweg 13e gooiden ze weer alles van zich af.
vrijdag 31 januari 2025 om 21:50
En zo rond hun 17e hangen ze hem weer netjes op.
'Denk nou niet: "Ik ben te min, mijn leven heeft geen zin."
Want de kerst-klok luidt ook voor zo'n ei als jij.'
(Herman Finkers)
Want de kerst-klok luidt ook voor zo'n ei als jij.'
(Herman Finkers)
vrijdag 31 januari 2025 om 21:51
Het gaat mij om je basishouding: benoemen wat er allemaal mis is, i.p.v. gewoon zien dat het anders is.JanvanJan schreef: ↑31-01-2025 21:43'Die jeugd van tegenwoordig ook' is misschien het ene uiterste, maar jouw reacties hier vind ik dan weer het andere uiterste hoor. Als middelbare schoolleerkrachten hier schrijven dat hele klassen zo weinig tijdsbesef hebben dat het ze enorme moeite kost om van de pauze naar de volgende les te komen, dan is het toch niet raar om dat iets negatiefs te vinden? Net zoals bijvoorbeeld dat één op de drie 15-jarigen inmiddels onvoldoende leesvaardigheid heeft om zichzelf later te kunnen redden in de maatschappij. Meerdere docenten schrijven dat het zij vermogen om je langer dan 1-2 minuten op iets te concentreren zien verdwijnen. Dat is toch opmerkelijk?
Ik zoek de oorzaken zelf ook helemaal niet in de moderne teloorgang van normen en waarden of wat dan ook voor trouwens, maar eerder in allerhande onwenselijke politieke ontwikkelingen.
Die zwakke concentratie is er niet als ze bijv gamen. Dan kun je natuurlijk ook bedenken dat ons onderwijssysteem niet meer aansluit bij de huidige jeugd.
Ik vind trouwens ook niet dat de eventuele nadelen niet benoemd mogen worden, maar die eenzijdige insteek vind ik rete-irritant. En is ook gewoon iets van alle generaties en daarmee wat mij betreft ook gewoon kortzichtig. De generatie van jouw ouders vond jouw generatie 'mislukt'. Dat systeem kun je prima doorbreken.
Ik lees ook dat jongeren veel meer mentale problemen hebben dan vroeger. Dan lijkt matige leesvaardigheid me echt minder zorgelijk dan matige mentale gezondheid.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Hannah Arendt
vrijdag 31 januari 2025 om 21:52
Ik pas sinds mijn 50e ofzo.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Hannah Arendt
vrijdag 31 januari 2025 om 21:53
JanvanJan, denk inderdaad ook door bezuinigingen en door niveauverlaging of ik verbeeld me dat. De havo examens zijn echt gemakkelijker geworden vind ik. Zeker op het punt van begrijpend lezen.
Dat tijdsbesef herken ik totaal niet van de jeugd op de school waar ik werk. Als ze te laat komen dan is het soms wel een smoes, dat wel. Want moeten ze op tijd weg om een bus te halen of een tandartsafspraak dan lukt het wel. Ben geen leerkracht trouwens, ben gewoon de kantinejuf.
Dat tijdsbesef herken ik totaal niet van de jeugd op de school waar ik werk. Als ze te laat komen dan is het soms wel een smoes, dat wel. Want moeten ze op tijd weg om een bus te halen of een tandartsafspraak dan lukt het wel. Ben geen leerkracht trouwens, ben gewoon de kantinejuf.
vrijdag 31 januari 2025 om 21:54
vrijdag 31 januari 2025 om 21:55
Solomio schreef: ↑31-01-2025 21:51Het gaat mij om je basishouding: benoemen wat er allemaal mis is, i.p.v. gewoon zien dat het anders is.
Die zwakke concentratie is er niet als ze bijv gamen. Dan kun je natuurlijk ook bedenken dat ons onderwijssysteem niet meer aansluit bij de huidige jeugd.
Ik vind trouwens ook niet dat de eventuele nadelen niet benoemd mogen worden, maar die eenzijdige insteek vind ik rete-irritant. En is ook gewoon iets van alle generaties en daarmee wat mij betreft ook gewoon kortzichtig. De generatie van jouw ouders vond jouw generatie 'mislukt'. Dat systeem kun je prima doorbreken.
Ik lees ook dat jongeren veel meer mentale problemen hebben dan vroeger. Dan lijkt matige leesvaardigheid me echt minder zorgelijk dan matige mentale gezondheid.
Dat komt door alle beloningen die gamen ze biedt. Dopamine, komt vrij door gamen, niet door staartdelingen of werkwoordspelling.
vrijdag 31 januari 2025 om 21:56
vrijdag 31 januari 2025 om 21:58
Nou, mss moeten we dan zorgen dat staartdelingen en werkwoordspelling ook wat meer dopamine gaan geven.Speculaastaart schreef: ↑31-01-2025 21:55Dat komt door alle beloningen die gamen ze biedt. Dopamine, komt vrij door gamen, niet door staartdelingen of werkwoordspelling.
Overigens is dat dopamine-verhaal echt veel complexer dan jij nu doet voorkomen.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Hannah Arendt
vrijdag 31 januari 2025 om 21:58
He bah, dan zijn ze net weer van school. Op een hoop vegen zal dus mijn toekomst blijven.
vrijdag 31 januari 2025 om 21:59
Ik zie dat inderdaad als iets samenhangends en dat is juist één van de belangrijkste redenen dat ik me er zo'n zorgen over maak.
Dat gamen de concentratie wel vasthoudt is omdat games daartoe ontworpen zijn met alle gevolgen van dien. Dat vindt ik niet direct iets positiefs.
vrijdag 31 januari 2025 om 22:00
Mss hoog tijd dat onderwijsmethoden ook ontworpen worden om de aandacht vast te houden.JanvanJan schreef: ↑31-01-2025 21:59Ik zie dat inderdaad als iets samenhangends en dat is juist één van de belangrijkste redenen dat ik me er zo'n zorgen over maak.
Dat gamen de concentratie wel vasthoudt is omdat games daartoe ontworpen zijn met alle gevolgen van dien. Dat vindt ik niet direct iets positiefs.
En hoe zie je die samenhang dan?
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Hannah Arendt
vrijdag 31 januari 2025 om 22:02
Dat vind ik een beetje makkelijk gesteld. Sommige dingen kunnen niet flitsend. Ik doe echt elke dag mijn best, maar er is gewoon niet zoveel sexy aan sommige lesstof. De aandacht vasthouden zal dan ook moeten gebeuren omdat een leerling begrijpt dat dat een goed idee is.
Ook al woon je in een krot, met de huisdeur kapot. Je weet toch dat ik van je hou.
vrijdag 31 januari 2025 om 22:07
Dat snap ik natuurlijk best.Nana_Mouskouri schreef: ↑31-01-2025 22:02Dat vind ik een beetje makkelijk gesteld. Sommige dingen kunnen niet flitsend. Ik doe echt elke dag mijn best, maar er is gewoon niet zoveel sexy aan sommige lesstof. De aandacht vasthouden zal dan ook moeten gebeuren omdat een leerling begrijpt dat dat een goed idee is.
Maar ik word ook kregel van mensen die alles negatief uitleggen, dus daar moet ik dan wat van zeggen.
We hebben het maar te doen met deze generatie.
https://www.superkidz.nl/jeugd-van-tege ... %20399%20v.
En het is van alle tijden.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Hannah Arendt
vrijdag 31 januari 2025 om 22:17
Ik heb mijn kinderen pas uitgelegd hoe DOS en wordperfect werkte. Hilarisch vonden ze. Dat ik met wp hele rapporten maakte en mijn eigen macro's schreef vonden ze nog veel hilarischer.Nana_Mouskouri schreef: ↑31-01-2025 21:27Ik vind de huidige generatie niet per se beter met computers. Sommige kinderen wel, maar heel veel zijn vooral intuitief goed (lekker swipen), maar van de processen erachter hebben ze weinig idee. Ik denk dat mensen die opgegroeid zijn met het Unieke Moment waarop de eerste computer in huis kwam, vaak meer idee hebben van het systeem erachter, omdat ze echt nog met prompts en commands moesten werken.
Andere tijden, andere vaardigheden. Mijn kinderen zijn vooral heel goed in betaalde diensten en apps gratis te gebruiken/streamen/downloaden.
vrijdag 31 januari 2025 om 22:22
Ik las dat Cocomelon (peutertv) bijvoorbeeld vooraf wordt getest op jonge kinderen door hen voor twee schermen te zetten. Eén waarom alledaagse activiteiten zoals koken worden afgespeeld en één met een aflevering van het programma. Iedere keer als de peuter de aandacht op het alledaagse scherm richt wordt er iets aangepast in de aflevering, net zolang tot de peuter helemaal niet meer wegkijkt.
Zo ook met sociale media en ongetwijfeld games. Het wordt allemaal bewust ontworpen om verslavend te zijn en andere prikkels te verdringen, want dat levert geld op. Gedegen onderzoek over het effect op de hersenen en ontwikkeling van kinderen staat nog in de kinderschoenen, juist ook omdat de technologische ontwikkelingen zo snel gaan, maar signalen dat het concentratievermogen ernstig achteruit gaat vind ik in dat kader iig verontrustend.
Ik denk niet dat welke potentiele onderwijsvernieuwing dan ook tegen deze competitie opgewassen is en bovendien wordt op het onderwijs nog altijd bezuinigd.
Wat betreft die samenhang: lezen draagt onder andere bij aan het vermogen om je in anderen te verplaatsen en dat (collectieve) vermogen is denk ik een hele belangrijke voorwaarde voor welzijn en sociale veiligheid. Daarnaast lijkt het me ook gewoon heel belastend om niet te kunnen meekomen in de wereld omdat je bijvoorbeeld de mails/brieven die je ontvangt niet goed kan lezen/begrijpen. (Met alle mogelijke gevolgen van dien.)
vrijdag 31 januari 2025 om 22:23
Lezen is een cruciale vaardigheid die de basis legt voor kritisch denken, concentratie en begrip van complexe vraagstukken. Wanneer jongeren vroegtijdig leesproblemen ervaren, heeft dat niet alleen gevolgen voor hun schoolprestaties, maar ook voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Onderzoek toont aan dat kinderen met leesproblemen drie keer zoveel kans hebben op algemene sociaal-emotionele problemen dan leeftijdsgenoten die goed kunnen lezen.
Psycholoog Jean M. Twenge, expert op het gebied van generatieverschillen, benadrukt dat het probleem niet een gebrek aan intelligentie is, maar eerder een afname in het vermogen om langdurig geconcentreerd te lezen. Jongeren zijn steeds minder gewend om lange teksten te verwerken, wat hun kritisch denkvermogen en probleemoplossend vermogen beperkt. Dit heeft niet alleen academische gevolgen, maar ook emotionele: wie moeite heeft met het begrijpen en interpreteren van complexe informatie, kan zich sneller overweldigd voelen door de wereld om zich heen.
Daar komt nog bij dat jongeren die dagelijks meer dan vijf uur op social media doorbrengen, volgens Twenge twee keer zoveel kans hebben om depressief te worden. Het voortdurende scrollen door vluchtige, snelle content traint het brein om zich slechts kort te focussen, terwijl diepgaande (emotionele) verwerking en reflectie juist afnemen.
Hier nog een aantal extra bronnen, maar een simpele zoekopdracht in google zal je ook informatie geven.
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 5817302556
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4500191/
https://www.researchgate.net/publicatio ... elf-Esteem
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in