kwaliteit BSO schiet tekort?

07-01-2008 11:26 17 berichten
Alle reacties Link kopieren
In het AD van 4 januari 2008:

Kinderopvang schiet tekort

Door TONNY VAN DER MEE KEES WESSELS



De kwaliteit van de buitenschoolse opvang (BSO) blijft nog ver achter bij die van crèches en gastouderopvang.

Door de explosief gestegen vraag en het tekort aan ruimte zijn veel voorzieningen voor en na schooltijd nog onvoldoende. Ouders zijn veel minder tevreden over hygiëne, sfeer en veiligheid en het pedagogisch beleid.



Dat blijkt uit de eerste resultaten van de Nationale Crèche Test, een groot tevredenheidsonderzoek onder ouders van Kinderopvangonline, Tevreden bv en opvoedblad Wij Jonge Ouders.



Circa 14.000 ouders beoordeelden hun crèche, gastouder- en buitenschoolse opvang. Zij geven de kinderopvang een hoger rapportcijfer dan in 2006, maar klagen wel over slechte informatievoorziening en de BSO.



Basisscholen zijn sinds augustus verplicht buiten schooltijd opvang voor hun leerlingen te regelen. De vraag is enorm gestegen en er is een groot tekort aan ruimte en personeel. Zo’n 20.000 kinderen staan op een wachtlijst.



Een op de zes ouders in de buitenschoolse opvang (215.000 plekken) is ontevreden over de sanitaire voorzieningen en mogelijkheden om buiten te spelen. Ook de hygiëne scoort matig.



,,De buitenschoolse opvang is niet goed uitgerust,’’ zegt Louis Tavecchio, hoogleraar kinderopvang. ,,De beschikbaarheid van voorzieningen loopt niet parallel met wat de wet nu verplicht. Dat gaat ten koste van de kwaliteit.’’



De BSO is duur en heeft een hoog improvisatiegehalte, zegt directeur Wendeline van Luijk van Kinderopvangonline, een site voor alle soorten kinderopvang. ,,Je moet ruimte voor een paar uur huren of de opvang combineren met een andere voorziening, zoals de peuterspeelzaal. Die voldoen niet helemaal aan de eisen voor BSO, waardoor faciliteiten niet op elkaar aansluiten.’’



Daarnaast vindt bijna een kwart van de ouders in de BSO dat ze onvoldoende informatie krijgen over de ontwikkeling van hun kind.



Wat zijn jullie ervaringen m.b.t. BSO? Herkennen jullie je in bovenstaand artikel? Schiet de kwaliteit tekort? Waaraan merk je dat? Of hebben jullie juist positieve ervaringen? Wat vind je goed of slecht aan de BSO waar je kind heen gaat?
Alle reacties Link kopieren
Ons zoontje gaat sinds een paar maanden naar de basisschool en bso. De toiletjes zijn er inderdaad erg vies. Maar dat is niet het punt waar ik mij de grootste zorgen over maak.

Ongeveer een maand geleden heb ik mijn zoontje opgehaald om half 6 uur in de middag. Ik trof hem aan in de gang op de grond liggend. Hij voelde heel heet en had duidelijk hoge koorts, voelde zich niet lekker.

Ik zocht de leidster op en die zat in een ruimte, waar andere kinderen kleurplaten maakte, te kletsen met haar collega´s en chips te eten. Ze was zeer verbaasd toen ik haar vroeg waarom ze me niet hadden gebeld om te vertellen dat mijn zoontje ziek was. Ze had niks gemerkt en had hem haast niet gezien die middag. Heb hem mee naar huis genomen en daar had hij over de 40 graden koorts. Ik neem op de dagen dat hij naar de bso (2 x per week) vaak een paar uurtjes vrij aan het einde van de dag zodat hij er nooit lang is. Voel me vreselijk als ik er aan denk hoe mijn kind daar zich ziek lag te voelen op de grond terwijl niemand zich om hem bekommert.

Dus nee, ik ben niet tevreden over onze bso.
Ik herken het deels. Het gebouw en de voorzinningen krijgen van mij een dikke voldoende. Het pedagogische beleid schiet te kort. Ik begrijp wel de problemen: te veel kinderen en te weinig ervaren krachten. Toen de opvang pas open was, kreeg mijn zoon veel meer begeleiding en ik kreeg ook veel informatie over zijn voorderingen. Nu krijg ik die informatie als ik vraag hoe het met hem gaat; meestal is dit een samenvatting van 5 minuten. Dochterlief is in de wacht en het is onduidelijk wanneer ze 4 dagen (nu nog 2 dagen) opgevangen kan worden.



Mijn kinderen vinden het geweldig daar vanwegen de vele mogelijkheden. Ze kunnen sporten, er is een groot atelier waarvan mijn zoon uitgebreid gebruik van maakt, een grote speelkwartier. Er worden heel vaak workshops en andere activiteiten georganiseerd. Ze hebben genoeg ruimte en speelgoed voor alle leeftijdcategoriën.
Alle reacties Link kopieren
Ik herken dit negatieve beeld volledig van de BSO op de school van mijn kinderen.Zelf gaan de kinderen er niet naartoe om deze redenen. Ik moet er niet aan denken! Ik zie drie keer per week van dichtbij (ik kom door de ruimte van de BSO bij het halen en brengen van mijn jongste als zij naar de peuterspeelzaal gaat) hoe het er daar aan toe gaat. Ook zie ik de BSO kids vaak buiten spelen zonder enig toezicht en staan of zitten de leidsters inderdaad met elkaar te beppen. Ik heb er nooit een goed gevoel bij gehad en mijn dochters die al op de basisschool zitten, geven zelf ook aan daar niet naartoe te willen als ik weer ga werken.

Het is er vies, veel te druk (ze overschrijden de norm qua kindaantal ruim) en de wc's zijn van een kilometer afstand te ruiken. De leiding maakt een ongeinteresseerde indruk op mij en ik hoor BSO kinderen vaak zeggen dat ze geen zin hebben, 's ochtends als de ouders ze naar school brengen.



Dus ja, het beeld klopt ook hier aardig helaas.
Alle reacties Link kopieren
Wat zonde jullie reacties en idd maar al te waar. Personeels tekort is een groot gemis en ook de opleidingen voldoen vaak niet voor het werk. Leidsters lopen er soms doelloos rond niet wetende wat. Maar begeleiding en sturing hebben ze nodig en gelukkig zien een hoop instellingen dat nu zelf ook in en wordt daar hard aan gewerkt. Hopelijk snel verbetering en volgend jaar een betere uitslag en meer tevreden ouders
Alle reacties Link kopieren
Ik werk op een BSO en ik schrik van wat ik hier lees...



Ik werk bij een stichting die veel waarde hecht aan kwaliteit, uitvoering van pedagogisch beleid en het kind staat altijd centraal.

Er zijn nooit meer dan 10 kinderen op 1 leidster, eerder minder. We werken met zelfstandigheidscontracten waarop de ouders invullen wat het kind wel of niet alleen mag doen. (bv spelen op de binnenplaats zonder toezicht, soms willen de wat oudere kinderen wat privacy maar dat moet eerst goedgekeurd worden door de ouders) Er zijn 3 groepen; van 4 tot 5 1/2 jaar, van 5 1/2 tot 7 jaar en van 7 tot 12 jaar. Per groep worden er activiteiten aangeboden.

Om de 6 maanden vindt er een oudergesprek plaats en 1 keer per jaar doen we een uitgebreide observatie van het kind wat we bespreken met de ouders in een zogenoemd 'welbevinden'.

Uit school eten en drinken we gezamelijk aan een grote tafel waarbij iedereen zn verhaal mag doen. In de namiddag eten we fruit en zit weer iedereen aan tafel.



Ik vind het ronduit schokkend van dat kindje dat met hoge koorts op de grond ligt. Het antwoord van de leidster is onprofessioneel en vreselijk om te horen als ouder. Ik durf mijn hand in het vuur te steken dat dat bij ons nooit zo zou gebeuren. Ik denk zelfs dat ik als ouder een klacht zou indienen.



Het ligt dus vooral aan de instelling of stichting van de BSO, bij ons zijn de personeelseisen hoog en voldoe je niet dan volgen er maatregelen.

Ik vind dat prettig want bij zo'n BSO waarover ik hier lees zou ik niet kunnen werken.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelf een periode als leidinggevende in de kinderopvang gewerkt en het BSO-gebeuren incl. de uitbreidingen, m.n. op het gebied van tussenschoolse opvang, dus van binnen uit meegemaakt. Ik werd er ook niet heel warm van en onderschrijf helaas de eerste reacties. Over het algemeen zijn het jonge leidsters die in pedagogisch opzicht en wat het begeleiden van groepsprocessen betreft nog veel te leren hebben. Ik heb er het afgelopen weekend een leuke discussie met mijn zus over gehad, die gelukkig heel andere ervaringen heeft. Ik denk dus zeker dat het per instelling verschilt, Selma. Goed om te lezen hoe het bij jullie draait!

Zelf denk ik dat er veel bijgespijkerd en bijgeschoold moet worden. Als dat al op die manier in te halen valt. BSO/NSO-werk is helaas niet erg populair onder pedagogisch medewerkers, zeker ook vanwege het weinige aantal werkuren dat het oplevert: er wordt veel met gebroken roosters gedraaid. Dat betekent in de BSO (buitenschoolse opvang: vaak een combi van voor-tussen en naschoolse opvang) dat leidsters vaak 's ochtends om 7.30 beginnen, werken tot 8.30, daarna "pauze" hebben in hun eigen tijd, en vervolgens van 11.30/12.00 tot 18.00 weer in touw zijn, Met wederom daarin een verplichte pauze. Lange dagen die naar verhouding weinig uren opleveren. Of in het geval van NSO (naschoolse opvang): werkdagen van 14.30 tot 18.00, du 3,5 uur per dag. Je moet een partner hebben met een goed inkomen, wil werken in de naschoolse opvang wat salaris betreft aantrekkelijk zijn.
Alle reacties Link kopieren
Als je in de NSO werkt, kun je dan je eigen kinderen meenemen als zij schoolvakantie hebben? Ik heb schoolgaande kinderen en zou wel in dergelijke uren geinteresseerd zijn.
Alle reacties Link kopieren
mijn kinderen gaan sinds september naar de bso. Hij is net geopend en (misschien mede daarom?) bevalt geweldig. Het is er schoon, ruim, mooi en de leidsters zijn heel begaan met de kinderen. Ze organiseren erg leuke dingen in de vakanties en spelen veel samen (samen op de grond liggend spelletjes doen, samen knutselen, samen voetballen enzo). Ik moet er wel bijzeggen dat het een kleine bso is, dat scheelt misschien? De kinderen vinde het super en ik laat ze er met een heel goed gevoel achter.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon gaat al twee jaar naar de BSO. Nieuw gebouw en dezelfde stichting als het KDV. Ik ben er zeer tevreden over. Lieve leiding en schone lokalen. Er word erg veel ondernomen, en toen mijn mannetje ziek was werd ik gebeld. Hij mocht lekker op de bank liggen.
Alle reacties Link kopieren
NoaLuna schreef op 07 januari 2008 @ 16:10:

Als je in de NSO werkt, kun je dan je eigen kinderen meenemen als zij schoolvakantie hebben? Ik heb schoolgaande kinderen en zou wel in dergelijke uren geinteresseerd zijn.




Als je nu schoolgaande kinderen hebt en je werkt van bv 14.30 tot 18.30 heb je toch sowieso opvang nodig? Niet alleen in de vakanties toch?

Maar goed, bij ons mag het niet. Eigen kinderen mogen niet op de locatie waar moeder werkt.



Ik werk trouwens niet in gebroken diensten; 1 dag van 7.00-17.00 en 2 dagen van 11.45-18.30.

Dit komt omdat we met 3 scholen samenwerken en de kleuters hebben om de vrijdag vrij, de ene week de ene school en de andere week de andere. Dat betekent dat we op vrijdag altijd de hele dag kinderen hebben.
Ik ben wel tevreden over onze NSO. De communicatie vanuit de organisatie naar de ouders laat wat te wensen over, maar de leidsters zijn over het algemeen leuke meiden en als ik mijn kinderen op kom halen, dan krijg ik altijd wel te horen hoe het gegaan is die middag.



Dat de toiletjes niet hygiënisch zouden zijn, soit. En omdat mijn kinderen alleen de vrijdagmiddag gaan, maak ik me eigenlijk ook niet zo druk om het pedagogisch beleid. Mijn jongens zelf zijn erg tevreden over hun NSO en dat is voor mij het belangrijkst.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben wel erg tevreden over de NSO van mijn dochter. Crèche en NSO zitten in hetzelfde gebouw en dat is ook erg prettig aangezien mijn zoontje nog op de crèche zit. De normen wbt kinderen wordt nooit overschreden, ze ondernemen super leuke activiteiten met de kinderen en het pedagogische beleid is geweldig.



Maar wat ik niet snap is dat ouders vaak goed naar het beleid en zo van de crèche kijken, maar dat dus blijkbaar minder met NSO/BSO doen ondanks het feit dat kinderen daar langer zitten dan op een crèche?
Alle reacties Link kopieren
Hier schrik ik toch wel van. Oudste gaat over 2 maanden naar de bso. Gelukkig is het wel op zijn kinderdagverblijf en ook met bekende leidsters. Ik zal eens goed kijken daar voor dat hij begint.
Alle reacties Link kopieren
Vraag aan degenen die enthousiast zijn over de BSO: wat geeft bij jullie de doorslag? Er worden veel dingen genoemd: hygiëne, ruime lokalen, uitdagend speelgoed, etc. Maar wat is nou precies datgene wat maakt dat je als ouder zegt: mijn kind zit op de goede plek en het is een goede beslissing dat hij daar na schooltijd een paar uurtjes doorbrengt? Wat staat bovenaan de lijst?
Alle reacties Link kopieren
Kaaskopje:

-Pedagogisch beleid

-Oprechte aandacht & interesse van de leidsters voor de behoeften van mijn dochter

-Activiteiten die ze daar ondernemen (muziekles, theather uitsapjes, kookles etc)

-Een gelukkig kind die het geweldig vindt om naar de NSO te gaan
Alle reacties Link kopieren
- persoonlijk aandacht, interesse voor het kind

- begrip voor ieder karakter (mijn zoon is niet zo makkelijk in contact maken is daardoor niet altijd even toegankelijk, daar wordt geen enkel oordeel aangehangen.

-kinderen die erg blij zijn als ze er zijn en er vandaan komen

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven