... Maar dan anders: borstvoeding vs. kunstvoeding

20-02-2008 13:09 294 berichten
Alle reacties Link kopieren
We kennen allemaal de borstvoeding vs. flesvoeding discussies. Vaak erg interessante discussies, moet ik eerlijk zeggen, maar waar een persoonlijk gevoel minder vaak genoemd mag worden, zo heb ik de indruk.



Maar wat vind jij persoonlijk nou fijn, handig, leuk, prettig aan borst- of kunstvoeding? Of waar baal je nou verschrikkelijk van, vind je ontzettend vervelend of niet leuk?
Ik kolf fulltime en dan verdwijnen een hoop van de voordelen van borstvoeding :). Dus ik hou me toch voornamelijk vast aan het voordeel dat ik het heel fijn vind dat mijn dochter de beste voeding krijgt die er is. Want inderdaad, een kolf en toebehoren is een stuk meer zeulen dan een fles en een doosje poeder.

Het grote voordeel van kolven is dan wel weer dat iedereen makkelijk een voeding van me over kan nemen. En hoewel ik 's nachts kolf, hoef ik toch niet naar die koude keuken. Moedermelk is ongeveer een halve dag houdbaar op kamertemperatuur en dochter weet niet beter dan dat haar melk gewoon op kamertemperatuur is ipv opgewarmd. Ik kolf dus gewoon 1 voeding vooruit.



Nadelen: af en toe word ik knettergek van die kolf, da's toch wel het voornaamste :-d
Alle reacties Link kopieren
@ Qwertu: kan je stukje erg waarderen! :-)



(wel vervelend dat het allemaal niet zo liep....)
laulau83 schreef op 20 februari 2008 @ 15:15:

[...]

Het eerste stukje vond ik geweldig, maar dit laatste vind ik niet zo aardig.

Ik voelde me een beetje aangesproken, (aangezien ik schreef over negatieve verhalen die ik heb gezien)




Het was niet mn bedoeling om iemand te kwetsen of schofferen, sorry.

Wat ik bedoelde te zeggen is dat mensen verschillende redenen hebben om niet te beginnen of te stoppen met BV / te kiezen voor kunstvoeding.

Veel van die redenen worden mede veroorzaakt door angst (ingegeven door negatieve verhalen) en onwetendheid. Wat dat betreft vind ik het zonde.



Want het horrorverhaal van die vriendin betekent niet dat jij precies hetzelfde zal meemaken. Jouw borsten en kindje zijn weer anders. En goede voorbereiding is het halve werk.



Vriendinnen van mij die KV geven zal ik nooit veroordelen, ik kan alleen hopen dat ze aan mij een leuk voorbeeld hebben om toch BV te proberen.
Alle reacties Link kopieren
* gooit nu echt de knuppel in het hoenderhok *



Hebben jullie deze coomn van Pauline Kranendonk (www.borstvoeding.com) al eens gelezen?



Natuurlijke zwangerschap

Ik heb de knoop doorgehakt. Ik ga voor een natuurlijke zwangerschap. Maandenlang willen we al zwanger worden, maar eerst moesten we besluiten of ik mijn kind zelf zou gaan dragen of toch zou kiezen voor een kunstbaarmoeder, of moedernest zoals ze tegenwoordig heten. Het leek me aanvankelijk een nogal kunstmatige oplossing: een zwangerschap is tenslotte iets heel natuurlijks waar elk vrouwenlichaam in principe op berekend is. Dat moest ik toch ook kunnen? Bovendien sprak het idee dat mijn kindje na de bevruchting in zo'n glazen kastje zou worden geplaatst me allerminst aan. Ook al weet ik dat de moedernesten van tegenwoordig van uitstekende kwaliteit zijn. Met een zwangerschap geef je je kind toch de beste start... ik moest het toch in elk geval proberen?



Moedernest

Toch twijfelde ik door alle verhalen die ik hoorde over mislukte zwangerschappen van moeders die uiteindelijk toch waren overgestapt op het moedernest. Voordat ik deze belangrijke beslissing zou nemen, wilde ik alle feiten weten. Daarom maakte ik een afspraak met mijn verloskundige. Zij legde mij uit dat moedernesten voldoen aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten en aan hoge kwaliteitseisen en dus een prima alternatief zijn als je niet zwanger wilt of kunt worden. 'Je kindje wordt er heus niet slechter van', verzekerde ze mij, 'dus je moet je vooral niet schuldig voelen als je kiest voor een moedernest. Het is een heel persoonlijke keuze.' Ze gaf me een folder mee van een moedernestfabrikant, waarin de voor- en nadelen van een zwangerschap versus een moedernest overzichtelijk naast elkaar waren geplaatst. Ik kende het lijstje uit mijn zwangerschapsboeken en -tijdschriften en het stelde me gerust te weten dat ik over objectieve informatie beschikte om een goed geïnformeerde beslissing te kunnen nemen.



Mijn figuur

In de daaropvolgende weken bleef het bewuste lijstje door mijn hoofd spelen. Ik voelde weinig voor alle genoemde zwangerschapskwalen en het idee dat een zwangerschap mijn figuur zou kunnen ruïneren sprak me ook niet echt aan. Bovendien wist ik dat mijn man zich zorgen maakte of ik nog wel zin zou hebben in seks als ik zwanger werd, ook al sprak hij dit niet uit. En natuurlijk is het handig dat je gedurende die hele negen maanden vrij bent om te gaan en staan waar je wilt, zonder rekening te hoeven houden met een dikke buik of met wat je mag eten of drinken. Het argument dat een zwangerschap gratis is, vond ik wel aantrekkelijk maar mocht van mij niet doorslaggevend zijn. Het ging tenslotte om de gezondheid van mijn kind. Mijn man hield zich op de vlakte: 'Het is jouw lichaam', zei hij, 'ik steun jouw beslissing, welke dat ook is'.



Ik besloot op een verjaardag de meningen van een aantal moeders eens te peilen. Naast een medische kant had deze beslissing immers een belangrijk emotioneel aspect. Een zwangerschap draagt bij tot een goede band tussen moeder en kind, had ik gelezen. Wie kon me daar beter over vertellen dan ervaren moeders?



Ervaringen van andere moeders

Het bleek een emotioneel onderwerp te zijn. Eén moeder vertelde dat ze in de eerste maanden van haar zwangerschap zó moe was geweest dat ze toch was overgestapt op een moedernest. Haar dochter had het er prima op gedaan en daarom had ze besloten bij een tweede meteen voor een moedernest te kiezen. 'De volgende keer ga ik niet meer tobben.' Een andere had ook aanvankelijk voor een natuurlijke zwangerschap gekozen, maar werd onzeker omdat ze niet wist of haar kindje wel genoeg voeding kreeg, omdat zijzelf heel tenger was. Deze onzekerheid had bij haar tot zo veel spanningen geleid dat de huisarts haar had geadviseerd alsnog over te stappen op het moedernest. 'Je doet je baby hier geen plezier mee. Je kindje is gebaat bij een blije, ontspannen moeder', zei hij. 'Je moet voor jezelf kiezen. Je hebt je kind toch zes maanden zwangerschap meegegeven, dat is mooi meegenomen.' Een derde moeder had een natuurlijke zwangerschap zelfs niet overwogen: ze was er geen type voor, zei ze.



De enige zwangere vrouw in het gezelschap hield zich afzijdig tijdens het gesprek. Ze voelde zich schijnbaar wat ongemakkelijk bij het horen van de verhalen van mislukte zwangerschappen. Maar tegelijkertijd straalde ze een kalmte en zelfverzekerdheid uit die diepe indruk op me maakten. Bij het weggaan nam ze me even apart en fluisterde me toe: 'Laat iedereen maar kletsen. Volg je gevoel, dan neem je vanzelf de juiste beslissing'.



De natuurlijke zwangerschap

Op dat moment wist ik het: ik kies voor een natuurlijke zwangerschap. Voor het eerst in maanden kwam er een gevoel van rust over me. Ik besefte dat dit mijn beslissing was, niet die van mijn verloskundige, mijn man, mijn moeder, mijn kennissen, of de maatschappij. Gevoelsmatig wist ik dat dit de juiste beslissing was, voor mij en mijn kind. Eventuele problemen zouden we sámen overwinnen. Vanaf dat moment beantwoordde ik de vraag of ik koos voor een zwangerschap met een stralend: 'Natuurlijk!'.



Ik begreep wel dat het verstandig was een zwangerschap voor te bereiden door goede informatie te zoeken. Ik kocht het Handboek Zwangerschap en bezocht informatieavonden van de Vereniging Zwangerschap Natuurlijk. Op deze avonden leerde ik andere vrouwen kennen die zwanger waren of wilden worden. Van hen leerde ik dat zwanger zijn iets heel gewoons en natuurlijks is, waar je geen twee keer over na hoeft te denken. Tegelijk kwam ik – tot mijn grote schok – tot de ontdekking dat alle informatie die ik in de afgelopen maanden had verslonden, lang niet zo objectief was als ik dacht. Veel van de informatiebronnen werden gesponsord door moedernestfabrikanten. Geen wonder dat moedernesten daarin als de beste keuze naar voren kwamen. Bij het bestuderen van wetenschappelijk onderzoek over moedernesten, bleken deze allerlei risico's voor de gezondheid op te leveren (niet alleen voor mijn kind, maar ook voor mij!). Ik was kwaad. Waarom had niemand mij verteld dat een kunstbaarmoeder leidde tot een verhoogd risico op allergie, eczeem, diabetes mellitus, astma, spijsverteringsstoornissen, wiegendood, diarree, hersenvliesontsteking, infecties aan de ademhalingswegen, bepaalde vormen van kanker en nog veel meer aandoeningen? Dát was de informatie die ik nodig had om mijn beslissing te nemen. Waarom was mij die ontzegd?



En nu: zwanger

Ik ben nu acht maanden zwanger. Het gevoel dat mijn lichaam een heel nieuw wezen aan het produceren is, dat ik nu twéé mensen ben, is onbeschrijflijk en overweldigend. Ik ben trots op mezelf, op mijn lichaam en op mijn kind. Mijn man vertelt tegen iedereen die het maar horen wil dat ik mijn kind zélf draag. Ik lach om de complimenten die ik krijg omdat ik 'het zo lang volhoud'.



Maar soms huil ik om al die moeders die dit essentiële deel van het moederschap niet hebben meegemaakt. Nee, niet eens een deel: het is de kern van het moederschap. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat is er met ons gebeurd dat wij onze baby's van ons hebben laten scheiden? De commercie heeft ons veranderd van producenten in consumenten. En wij moeders... hoe hebben we ons zó kunnen laten flessen?



En als ze me vragen of ik denk borstvoeding te gaan geven, antwoord ik met een stralende glimlach: Natuurlijk!

@ magica

Petje af! Kolven vind ik zelf een verschrikking namelijk.

Kolf je dan ook 's nachts?

Want als er 's nachts niet gedronken wordt bij mij dan zitten ze wel erg vol.
laulau83 schreef op 20 februari 2008 @ 15:23:

[...]





Gaat zo stinken joh!!! ;-)
Nou en? Als ik me er maar goed bij voel. Toch?
Alle reacties Link kopieren
Ik vind BV zo ontzettend makkelijk. Altijd bij me, altijd de juiste temperatuur, zoon bepaald zelf hoeveel en hoevaak hij neemt, ideaal troostmiddel, etc..



Moet er persoonlijk niet aan denken om, voordat we ergens heen gaan, fles, speen, poeder etc. mee te moeten nemen. Heb ook geen problemen met voeden in het openbaar.



Zoon is nu 13 maanden en ik voed nog steeds. Nog nooit een borstontsteking, kloof of zoiets gehad.
Alle reacties Link kopieren
steph79 schreef op 20 februari 2008 @ 15:33:

Zoon is nu 13 maanden en ik voed nog steeds. Nog nooit een borstontsteking, kloof of zoiets gehad.
En dan is het volgens mij ook écht ideaal. Goh, heerlijk lijkt me dat...
Voor rijke Russen is het heel normaal om een draagmoeder te gebruiken. Om ná de bevalling tig nannies te hebben, want stel je voor dat je iets zélf moet doen.
Doen waar je je goed bij voelt. Ik zat er al op te wachten idd X-D
Alle reacties Link kopieren
fleurtje schreef op 20 februari 2008 @ 15:33:

[...]





Nou en? Als ik me er maar goed bij voel. Toch?
hap hap hap
Alle reacties Link kopieren
Nancy1 :applause:
Mijn moeder zei 30 jaar geleden tegen mijn vader 'ik ga geen borstvoeding geven, ik ben toch geen koe'.

Maar mam, dacht ik laatst, ik was toch ook geen koe? Een mensenbaby wil mensenmelk en geen koeienmelk..



Oh, nog een voordeeltje gevonden; ik ben na de bevalling (in november) nog niet ongesteld geworden. Wel veilig vrijen hoor, want je kan dus wel stiekem een eisprong hebben.
Alle reacties Link kopieren
Star schreef op 20 februari 2008 @ 15:36:

Doen waar je je goed bij voelt. Ik zat er al op te wachten idd X-D
de wereld zou natuurlijk veel mooier zijn als we allemaal zouden doen waar jij je goed bij voelt....



haha
Alle reacties Link kopieren
yathibiyya schreef op 20 februari 2008 @ 15:24:

Nancy1



Volgens mij ging deze topic daar helemaal niet over!!! TS vroeg basaal weer te geven wat JIJ de voordelen en nadelen vindt van BV en de voor- en nadelen van flesvoeding.




Voor míj was dit het grootste voordeel: het veel sneller minder worden van haar allergie.



En als je heel mijn post gelezen had, dan had je gezien dat ik heel mijn verhaal níet schreef om alle gezondheidsvoordelen weer eens te herhalen, maar vanuit persoonlijk oogpunt. Omdat ik ervan overtuigd ben dat dit het beste was.



(en die column vond ik zo grappig, dat ik 'm jullie niet wilde onthouden, ongeacht de keuze bv/kv, als je maar een beetje humor hebt, kun je er waarschijnlijk wel om lachen)
Alle reacties Link kopieren
Oh ja, ben ook nog niet ongesteld........is heerlijk!
Alle reacties Link kopieren
.
dat van die koeienmelk en mensenmelk was dus een persoonlijke gedachtengang en niet bedoeld om iemand te beledigen!
laulau83 schreef op 20 februari 2008 @ 15:39:

[...]





de wereld zou natuurlijk veel mooier zijn als we allemaal zouden doen waar jij je goed bij voelt....



haha
Je snapt het dus niet.... Jammer.
Vana77 schreef op 20 februari 2008 @ 15:32:

@ magica

Petje af! Kolven vind ik zelf een verschrikking namelijk.

Kolf je dan ook 's nachts?

Want als er 's nachts niet gedronken wordt bij mij dan zitten ze wel erg vol.
Ja, mijn dochter komt 's nachts voor een voeding (die geeft mijn man) en dan kolf ik tegelijkertijd op een stoel ernaast. Dat is eigenlijk nog best gezellig, zo 's nachts met z'n drietjes :) .
steph79 schreef op 20 februari 2008 @ 15:41:

Oh ja, ben ook nog niet ongesteld........is heerlijk!
Al 13 maanden niet??!! wow..
Alle reacties Link kopieren
.
Vana77 schreef op 20 februari 2008 @ 15:44:

[...]





Al 13 maanden niet??!! wow..
Is ook heeeeeel prettig, tenzij je weer zwanger wilt worden...
qwertu schreef op 20 februari 2008 @ 15:41:

Jammer, Nancy. Dit was nou precies niet de bedoeling van deze discussie. (En Star en Fleurtje, aasgieren. :mad: )



Goed. Ik ga mijn dochter voeden. Om maar even on-topic te blijven.
Ik vind toch dat ik ook ontopic ben gebleven.
Ach, TO doet zo haar best en het eindigt altijd in dezelfde discussies.



Ik geniet van mijn lief die ons kindje een flesje geeft, ga helemaal op in de leuke kleurtjes van onze difraxflesjes (had ik anders in voedingsbeha's gedaan denk ik). Ik geniet van de vrijheid die het me geeft om niet te hoeven kolven, van de rust die het in huis heeft gebracht om een flesje met flesvoeding te geven, van de herinnering aan het kindje aan mijn borst, van geen twijfels te hebben over de voedingswaarde van de voeding en een kindje dat het heel heel goed doet op de flesvoeding die we met liefde voor haar kopen.



En ondertussen baal ik nog steeds als een stekker dat ik geen bv meer geef, ben ik soms jaloers op moeders die dat wel doen en verdedig ik me nog steeds tot in detail als mensen vragen waarom ik flesvoeding geef, omdat je eigenlijk bv moet geven. En hoop dat dat (schuld-)gevoel toch een keertje verdwijnt.



En bij een volgende wagen we gewoon weer een poging.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven