(niet) Slapen op het kinderdagverblijf

01-11-2007 10:50 30 berichten
Alle reacties Link kopieren
Zoon is nu ruim 20 maanden, en slaapt thuis in principe nog zo´n 2 uur, soms ook wel langer. Op het kinderdagverblijf waar hij 3 dagen per week heen gaan, slaapt hij echter niet. Slecht slapen heeft hij er altijd wel gedaan, maar ik krijg de indruk dat hij nu de nacht na een crechedag thuis ook slecht slaapt.



Momenteel zit ik zelf thuis. Zoon kan ´s ochtends uitslapen, en slaapt dan tot 8 of 9 uur (varieert een beetje). Hij is dan vaak tussen 9 en 10 op het kinderdagverblijf. De laatste keren dat ik hem laat bracht, gaven de leidsters aan dat ze hem niet meer in bed zouden leggen "want hij sliep toch niet". Bijkomend probleem is voor hun ook dat er dan 5 peuters tegelijk in bed liggen, die mijn zoon wakker houdt door te gaan roepen. Ergens snap ik hun opmerking dus ook wel, want zij hebben of 1 kind, of 5 die niet slapen.



Van mijn zus had ik al de tip gekregen om mijn zoon als eerste in bed te laten leggen, zodat hij 10 minuten voorsprong krijgt op de rest en hij wellicht al slaapt als de rest gaat slapen. Dit hebben de leidsters nog niet uitgeprobeerd.



Heeft er iemand tips om ervoor te zorgen dat mijn zoontje a) wel slaapt op het kinderdagverblijf en b) niet de hele slaapkamer wakker houdt?
Alle reacties Link kopieren
Hoi Vlin, ik bedoel niet letterlijk dat de leidsters smoesjes gebruikten. Maar ik vond wel dat ze het te makkelijk op iets schoven (waar ze zelf neit zoveel aan konden doen overigens) waarvan ik vond dat dat een kinderdagverblijf probleem was en niet dat de kinderen daarvan de dupe moesten worden. Ik dat geval vond ik dat het kinderdagverblijf daar eigenlijk een oplossing voor moest proberen te vinden.



In geval van dochter bijvoorbeeld dat ze zo weinig sliep. Dit was omdat er volgens de leidsters dus een grote groep peutertjes was die elkaar helemaal gek maakten en wakker hielden. De leidsters probeerden dit wel te voorkomen door in een bepaalde volgorde de kindjes naar bed te brengen. Maar dit hielp echt maar soms. Meestal had dochter gewoon veel te weinig geslapen vanwege de drukte en onrust op de slaapkamers.

Dan vind ik dat je als creche moet kijken naar andere oplossingen als groepssamenstelling, kijken of er andere slaapkamers zijn met rustige plekjes, alternatieve slaaptijden.

Ik vind niet dat je ouders kunt "afschepen" met tja, we kunnen er niks aan doen. De groep is gewoon te druk. Dan heb je als creche een probleem (vind ik hoor).



De drukte was ook merkbaar, doordat leidsters dingen vergaten. Kindjes werden vergeten bij luierwisselingen, waardoor ze veel te lang in vieze luiers rondliepen (en dus vaak kapotte billen hadden). Of dochter had merkbaar de hele dag nauwelijks gedronken, want helemaal dorstig als ze thuiskwam. En van flexibele opvang was op een gegeven moment geen sprake meer (er kon gewoonweg niet meer geruild worden of extra dagen aangevraagd), want alle dagen zaten bomvol. Dit alles was dus een klacht van meerdere ouders en als ik nu het verschil merk met de huidige creche, dan weet ik gewoon dat het niet aan mij lag. En dat gevoel kreeg ik van de leidsters (die zich overvraagd voelden van beide kanten) op een gegeven moment wel.



Gelukkig dat het bij jullie inmiddels opgelost is. Ik hoop dat alle leidsters zo mondig zijn dat ze dit ook aankaarten bij het management of ouders daarin adviseren (bijvoorbeeld adviseren een klacht o opmerking in te dienen bij het management, want daar wordt soms -gek genoeg- eerder naar geluisterd als klanten zijnde). Ik ken de problemen wel hoor, ik heb een zorg achtergrond en daar is het hetzelfde ; )
Alle reacties Link kopieren
Karindegroot, kom je het trouwens zo vaak tegen dat jouw inschatting van de kinderen zo anders is dan de ouders? Lijkt me nl. heel gek als ouders hun eigen kind zo slecht kennen dat je als leidster daar hele andere ideeen op na houdt. Ben heel benieuwd of jouw ideeen vaak afwijken van de ouders en of andere leidsters zich hierin herkennen.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk ook op een kdv en het is iig zo de zo'n 90/95% van de kinderen in het kdv minder slaapt dan thuis. Want er zijn andere kinderen, die houden elkaar wakker, ze 'fokken' elkaar op om maar te spelen en te spelen en te spelen, en tis toch een ander bedje dan thuis etcetc. Nou dat is op zich allemaal niet zo erg natuurlijk, zelfs zeer begrijpelijk lijkt me.

Bij ons slapen de kinderen in 2 groepen, 1 groep (de jongsten) slapen 2x op een dag en de 2e groep slaapt maar 1x. Er zijn ook verschillende slaapkamertjes, dus niet altijd met 1 groep op 1 kamer. En als een kind iets speciaals heeft (zoals vroeg opgehaald worden bijv.) dan houden we daar rekening mee.

Wat denk ik heel belangrijk is, zijn rituelen. Een kind moet het niet als 'erg' ervaren dat het moet gaan slapen. Speentje, eigen knuffeltje, nog even lief toegesproken worden en dan er bij blijven zitten totdat ze slapen.

En dat 10 minuten eerder naar bed brengen, vind ik best een goed idee. Zie niet zo goed in waarom dat te moeilijk zou zijn. Enige waar ik dan bang voor ben, is dat ie dan weer wakker wordt als de rest erbij komt.

En zou hem toch dan s ochtends wat eerder uit bed halen, zodat ie s middags ook moe is, als je die mogelijkheid hebt.

En overleg, overleg, overleg. Ouders en leidsters voeden eigenlijk een soort van samen het kind op, dus moeten ze naar elkaar luisteren en elkaar respecteren. Kan me haast niet voorstellen dat er kdv zijn waar dat niet gebeurd... Helaas als ik hier de verhalen lees, kan het dus wel.

Wat betreft dat thuis niet goed slapen na een dagje kdv, enige wat ik bedenken is dat hij nog enigszins 'opgefokt' is van een dag spelen en de andere kinderen, het rennen, springen, gillen etc. Dat er nog een hoop adrenaline stroomt, waardoor hij de slaap niet goed kan vatten. Dat gecombineerd met dat hij waarschijnlijk toch wel erg moe is van zo'n dag, kan zorgen dat ie wat gaat 'spoken'.

Ow ja, hoelang gaat je zoontje al naar het kdv?
Alle reacties Link kopieren
intiem schreef op 18 november 2007 @ 01:18:

Karindegroot, kom je het trouwens zo vaak tegen dat jouw inschatting van de kinderen zo anders is dan de ouders? Lijkt me nl. heel gek als ouders hun eigen kind zo slecht kennen dat je als leidster daar hele andere ideeen op na houdt. Ben heel benieuwd of jouw ideeen vaak afwijken van de ouders en of andere leidsters zich hierin herkennen.




Nee hoor intiem, valt best mee. Alleen heb ik er persoonlijk moeite mee dat kinderen niet mogen slapen omdat dat de ouders beter uitkomt. Als moeder ga ik daar dus anders mee om (thuis dus he) . Ik houd me aan de wensen van de ouder, althans meestal. Soms leg ik een kind wel in bed maar bespreek dat altijd met de ouder.

Ik ken kdv's waar ze de wensen (of soms eisen) van de ouder aan de laars lappen en daar dan niet eerlijk over zijn. Kind mag bv maar 1 uur slapen en ze laten het gerust 3 uur slapen zeg maar. Dat kan er bij mij niet in.



Soms kennen ouders hun kind niet minder goed dan wij maar wel anders. Een kind is thuis vaak alleen en is dan anders dan bij ons in een groep.



Bij ons is de klant koning en de klant is de ouder maar ook het kind. Als wij vinden dat iets echt niet haalbaar is (of in de groep of voor het kind zelf) dan bespreken wij dat.
Alle reacties Link kopieren
Hey Tieger,



Onze dame slaapt over het algemeen ook niet meer op het KDV. Ook zij slaapt 's ochtends over het algemeen tot 8.00 en wil dan op het KDV niet slapen. Thuis wisselt het momenteel ook heel erg. Ik leg haar wel altijd op bed, soms slaapt ze, soms maakt ze er een feestje van. Allebei is prima wat mij betreft. Soms valt ze wat later in slaap.



Op het KDV zeg ik vaak: kijk maar even of jullie vinden dat ze moe genoeg is om te slapen, zo niet dan hoeft ze van mij niet op bed. En als ze er daar op bed zo'n feestje van maakt dat iedereen wakker is, vind ik het niet erg dat ze haar van bed halen.



Moet er bij zeggen dat ze 's nachts wel goed slaapt. Of ze overdag nou wel of niet geslapen heeft. Ze gaat rond 19 uur op bed en rond 8.00 wordt ze wakker.



groetjes, Josje

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven