Nooit meer 's middags op pad met baby vanwege slaapje?

19-12-2007 14:47 44 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Ik heb een kindje van 11 maanden en ze doet rond 10 uur altijd een tukje en dan weer een rond een uur of 13.30 a 14 uur. Die tweede duurt altijd best lang, meestal wel tot 17 uur. Tussen de twee slaapjes door krijgt ze haar lunch en spelen we wat.

Waar ik de laatste tijd steeds tegenaan loop is dat ik 's middags niks meer buitenshuis kan afspreken omdat zij dan slaapt.

Ik weet dat kindjes op een gegeven moment van 2 naar 1 slaapje gaan. Maar dat zal dan ook een middagslaapje zijn.

Wat ik me nu afvraag: hoe doen jullie dat? Gewoon altijd 's middags thuis zijn? Of kind wakker maken als je weg wilt? Of voordat kind gaat slapen weg en dan maar hopen dat kind in wandelwagen slaapt (die van mij niet, en logisch ook vind ik). Of ergens naartoe waar kind gewoon kan slapen (bij vrienden/familie thuis)?

Ik hou me tot nu toe aan de 1e optie. Want ik vind het belangrijk dat kindje een ritme heeft en alle rust krijgt die ze nodig heeft in haar eigen lekkere bed. Maar ik merk wel dat m'n wereldje kleiner wordt. Even de stad in de doordeweeks of lunchen met een vriendin dat kan eigenlijk niet meer.

Hoort dit bij het moederschap of pak ik het gewoon onhandig aan?

En tot welke leeftijd doen peuters nog een middagslaapje?



Reacties welkom!
Alle reacties Link kopieren
Ik ga 's middags trouwens meestal na de lunch de deur uit om boodschappen te doen of even bij iemand langs te gaan. Meestal gaat ze dan naar bed als we weer terugkomen dus wel iets later dan normaal. 's ochtends lukt het haast niet om weg te gaan maar als het nodig is doe ik het wel gewoon. Dan schuiven de slaapjes maar iets op. Mijn dochter gaat daar gelukkig vrij makkelijk mee om.



Wat ik me wel afvraag is hoe je dat moet doen als je oudere kindjes op school hebt zitten. Die moeten toch 4 keer per dag gehaald of gebracht worden. Dan moet het slaapschema van de jongsten daar toch een beetje aan aangepast worden neem ik aan.
Alle reacties Link kopieren
Labamboeh, ik plande om de slaapjes heen. Jongste van 21 mnd slaapt nu nog 1 tot 2 uur en de tijd is vrij rekbaar. Dus om 12.00 naar bed is net zo goed als om 15.00, als ze maar even kan slapen in een bed. Helemaal niet slapen houdt ze ook al vol, maar dan is ze om 18.00 afgebrand.



Wat je nu hebt lijkt lastig, maar er is om heen te plannen en vermoedelijk duurt het niet meer zo lang voordat je kind naar 1 slaapje gaat en je de hele ochtend hebt.



Ik heb een tijd gehad dat de jongste 2x op een dag sliep en de oudste nog 1x, ze wisselden elkaar toen heerlijk af. Ik moest voor 10.00 's ochtends de boodschappen gedaan hebben, anders lag er altijd wel 1 kind in bed. Die tijd is nu gelukkig voorbij en rusten ze tegelijkertijd. Jongste in bed en oudste kijkt even tv op de bank.
Alle reacties Link kopieren
Inad schreef op 19 december 2007 @ 19:50:

Tila, dank je voor het bericht. Ik hoor het natuurlijk vaker van mensen met twee andere kinderen. Jouw verhaal klinkt, al is slepen en vermoeid enzo niet leuk natuurlijk ;-) , wel goed want wel te doen an sich dus, al kun je de 2e niet zoveel aandacht geven als je zou willen of als de eerste. Je vind je weg dus uiteindelijk wel..




Inad, ik laat degene die nog niet naar bed hoeft gewoon beneden spelen als de ander naar boven gebracht wordt. Heel soms - in geval van een drakenbui - zet ik de benedenblijver in de kinderstoel met iets te spelen aan tafel, maar over het algemeen is dat niet nodig.



De jongste kan prima zelf spelen, heeft vaak niet eens door(gehad) dat ik weg was en aan de oudste is het uit te leggen dat zijn broertje naar bed moet.



Nou heb ik wel de mazzel dat ik nooit bij mijn kinderen heb hoeven blijven zitten totdat ze sliepen, want dan lijkt het me inderdaad lastig. Maar wat Tila ook al zegt: een hoop dingen - ook qua aandacht - kun je bij een tweede niet meer hetzelfde doen als bij je eerste kind. Dat is nou eenmaal zo. De tweede weet niet beter, de oudste inmiddels ook niet meer.
Alle reacties Link kopieren
Onze dochter is ook net best een slaapkop. Ik moet zeggen dat we er wel rekening mee houden. 's Ochtens slaapt ze nog anderhalf uur en 's middags ook nog 2 uurtjes. Ik houd er rekening mee. Het is wel zo dat soms het slaapje 's ochtends wordt overgeslagen. Die in de middag sla ik eigenlijk nooit over. Ze kan echt sjaggie zijn als ze onvoldoende slaapt. Ik vind het eigenlijk niet zo erg.... Er blijft nog genoeg tijd over om andere dingetjes te doen.
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochtertje van bijna 1 slaapt op het kinderdagverblijf altijd twee keer, maar thuis meestal maar een keer. Ik ga er altijd of 's ochtends of 's middags op uit. Als het in de ochtend is, dan zorg ik dat ik uiterlijk 1 uur weer thuis ben, zodat ze nog een paar uurtjes kan slapen en anders slaapt ze 's ochtends en 's middags als ik naar de stad ga ofzo, zit ze gewoon rustig in de kinderwagen rond te kijken, zonder te slapen. Daar geniet ze zo van, dat ze die twee slaapjes dan blijkbaar niet nodig heeft.

Dus ik zou gewoon wat soepeler er mee omgaan, anders kom je nergens meer toe en af en toe lunchen of lekker naar de stad hebben wij moeders ook nodig... toch ?
Alle reacties Link kopieren
Ik ben allang blij als mijn zoontje lekker slaapt overdag, want dan heb ik tijd voor het huishouden/administratie/werk......

Als we 's middags weg willen, probeer ik het meestal zo te regelen dat ik zoonlief wakker houdt na de ochtendvoeding en hem dan om half 10 weer in bed stop. Dan slaapt ie lekker lang, 2 uur of zo, en dan kunnen we 's middags weg. Hij houdt het daarna meestal wel uit tot een uur of 3/4, dus dan kun je echt wel even de stad in of op visite of zo.



Als ik liever uitslaap of 's ochtends weg wil, probeer ik hem juist terug te leggen. Gevolg is dan wel dat hij meestal nog een half uur of uurtje slaapt en dan tot de middag wakker blijft. Dan kunnen we 's middags niet weg, maar wel 's ochtends.



Beetje kiezen of delen, maar gelukkig lukt het meestal wel redelijk op deze manier. Misschien kun jij de slaapjes ook op deze manier een beetje manipuleren?
..
Alle reacties Link kopieren
Wat ik me eigenlijk afvraag: wat deed je dan voor je een kind kreeg op de middag? Mijn zoon is nog jonger, maar ik herken wel dat ik veel thuis blijf omdat hij moet slapen. Aan de andere kant: vóór ik zoon kreeg werkte ik gewoon iedere dag, en kon ik ook niet zomaar een middag de stad in. Nu kan dat op die ene vrije dag die ik heb ook niet zonder rekening te houden met zoon. In het weekend is zijn vader er ook, dus doe ik gewoon de dingen die ik voorheen altijd deed, ik moet het alleen even afstemmen thuis. Als ik het goed bekijk is er bij mij dus niet zo heel veel veranderd aan de dingen die ik 's avonds en in het weekend. e.d. met vrienden of alleen deed. Wat wel meer veranderd is zijn de dingen die ik samen met mijn vriend deed (spontaan even in de stad uit eten gaan e.d.), maar dat hoort er een beetje bij....
Toen mijn zoon een baby was had ik gelukkig zelf nog een auto tot mijn beschikking, en daar sliep hij prima in (klein, dus hij paste nog goed in de maxi-cosi, en later gewoon in de autostoel op de slaapstand). Lekker shoppen ergens, gewoon in de kinderwagen laten slapen (tot 10 maanden in de draagzak, tenzij ik zelf kleren wilde kopen). Slapen was nooit een probleem, ergens anders verschonen vond hij echter verschrikkelijk.



Als je maar zorgt dat je voldoende drinken, luiers en een verschoning bij je hebt is er niets aan de hand. Ik heb wel eens een complete set nieuwe kleding in Duitsland moeten kopen, omdat meneer ineens de race kreeg.
Alle reacties Link kopieren
hier is slapen helaas wel een probleem Moppetoet. Ik heb denk ik de enige baby die niet slaapt in de maxicosi ... Meneer is rustig 5 uur achter elkaar wakker of slaapt max een half uurtje als ik hem niet in zijn eigen bedje leg (dat is overigens ook op de creche zo, maar ik heb nog een klein beetje hoop dat dat gaat veranderen als hij wat meer gewend is daar). En het is niet dat ik hem te veel aan zijn eigen bed gewend heb of zo. Hij ging vanaf het begin regelmatig mee in de wagen en in de maxicosi en in de draagdoek. Eigenlijk tot een maand of 2 nooit een probleem, toen ging de verkleiner uit de maxicosi en sindsdien gaat het veel moeilijker. Zelfs naar onze ouders toe (toch ruim 2 uur weg) zit meneer de hele tijd om zich heen te kijken....
Zou je de verkleiner misschien kunnen vervangen door een opgerold klein handdoekje dat je rondom zijn koppie legt ? Dan voelt hij zich misschien wat meer geborgen.
Hi, ik zit met hetzelfde. Mijn zoontje is net 1 jaar en slaapt vaak van ongeveer 13.00-13.30 tot 15.00-15.30 uur. Maar wat ik ook wel doe is na de lunch met hem op pad, bijv. winkelen en dan zorg ik ervoor dat ik rond 16 uur weer thuis. Hij krijgt dan de fles en gaat vervolgens in bed. Hij slaapt dan mooi tot etenstijd. Als ik bij iemand op bezoek ga, neem ik gewoon zijn campingbedje mee. Is een erg handig en lichtgewicht ding, wat in 5 min. staat, ideaal! En als het echt niet wil, gaan we gewoon weer naar huis, meestal slaapt ie dan al in de auto.
Ik heb het nooit echt als een probleem ervaren. Ik kon de hele dag op pad, alleen van circa 13 tot 15 uur niet. Ik vond het ook heerlijk: even tijd voor mezelf, beetje forummen/bellen/administratie doen enzo. Ik had wel geluk dat mijn kinderen eigenlijk al meteen op 1 slaapje per dag zaten (jongste ging gewoon gelijk mee in ritme van oudste) en dat ze nooit (op de eerste paar weken van jongste na) om en om hebben geslapen.



Slapen in de wagen werkte hier ook niet (in de auto wordt er trouwens ook nauwelijks geslapen), maar op een gegeven moment kunnen veel kinderen best incidenteel een keertje zonder middagslaap (bij mij was dat vanaf 1.5 jaar ofzo).



Mijn dochter is nu 3 jaar en heeft tot voor kort nog elke middag even op bed gelegen (slapen deed ze dan niet, maar ze kwam even tot rust). Vooral ook omdat ze al elke dag/morgen naar school gaat had ze dat rustmoment nog wel even nodig. Zoon is bijna 2 jaar en bij hem gaat dat niet lukken denk ik: hij slaat middagslaap al veel over (maar ik blijf hem stug op bed gooien, vind het veel te lekker om even 1 kind op bed te hebben X-D ).



Oudste ging gewoon gezellig mee als ik jongste op bed legde of bleef beneden lekker spelen. Is hier nooit een probleem geweest.
Alle reacties Link kopieren
hier ook nog een 9 maande oude slaper, meestal in de ochtend een klein slaapje en in de middag 1 van 1,5 tot 2 uur. Valt nog wel mee dus. Maar omdat hij die paar uurtjes wel echt nodig heeft robeer ik hem die meestal wel in zijn eigen bed te laten slapen. Of bij oma, dat bedje kent hij ook wel. En als we ergens naar toe gaan dan is dat vrienden met kleine kinderen die of ook een babybedje hebebn of we nemen het campingbedje mee. Gelukkig gaat dat wel.



trouwen over oudere kindjes, ik deed dat idd ook, oudste iets te doen geven terwijl de jongste in bed werd gelegd. Kan helaas ook misgaan, Vond na 1 in bed leg beurt onze oudste met een heleboel blonde haartjes omhaar heen. Kappertje he mama
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochtertje sliep tot bijna 2 nog twee slaapjes per dag, hoewel die wel steeds korter werden. Maar wat me opvalt is dat de twee slaapjes nog wel vrij dicht bij elkaar liggen.

Mijn dochter sliep 's ochtends bijvoorbeeld van 10.00 - 12.00 uur (dus 2 uur) en dan 's middaggs weer van half vier tot half zes (weer 2 uur) en ze lag er dan om half acht a acht in en sliep 12 uur 's nachts. Dus was 's ochtends weer rond half acht wakker. Op deze manier had ik een middaggat waarbij ik met gemak de deur uitkon. Dat vond ik heerlijk! Twee rustpmomenten per dag van 2 uur en de middag alle tijd om erop uit te trekken. Ik moet zeggen dat ik in die slaaptijden ook wel een klein beetje gemanipuleerd heb, zodat het ook voor mij werkzaam was.



Nu slaapt dochter sinds ze twee is nog maar 1 slaap per dag, nl. van 12.30 tot ca. 14.30. Dat valt midden op de dag en daardoor kan ik alleen 's ochtends iets doen. Maar dochter wordt nog steeds pas om half acht wakker en eerlijk gezegd vind ik dat heerlijk. Dan blijft er niet zoveel tijd over om in de ochtend wat te doen, tegen de tijd dat ik haar en mezelf in de kleren heb. Dan kunnen dingen daarna pas weer in de namiddag.

En hoewel ik het lastig vind dat ik aan huis gebonden ben, hoop ik voor haar en mezelf dat ze nog lekker lang in de middag slaapt. Ze heeft een goed humeurtje en ik kan even wat anders doen.



Dus misschien kun je een klein beetje manipuleren in de slaaptijden? En verder is het jammer, maar wel zo waanzinnig belangrijk voor een kleintje om die slaapjes te pakken in alle rust! Dus ook bij mij wordt er niet in buggy's geslapen. Gewoon in (eigen) bed en af en toe in campingbedje als we ergens naartoe gaan.
Maar wat ik dan niet snap: diverse moeders zeggen hier dat ze 's middags niets kunnen doen. Maar als je kind tot 14.30 of 15 uur slaapt, dan kun je toch nog makkelijk 's middags wat doen? Ik ga regelmatig van 15 tot 17.30-18 uur op pad en zie eigenlijk het verschil met 's morgens niet zo: dan heb je toch pakweg ook een uurtje of 3?
Alle reacties Link kopieren
Uh ja, Anky, 's middags kan je nog met je kind op pad. Maar in mijn geval was er na het slaapje altijd het vaste ritueel van een bekertje yoghurt met een liga. Nu dochter ouder is, geef ik het haar makkelijekr onderweg. Maar in het begin wilde ik dat ze in rust even wakker werd en yoghurt at. Nu ben ik vaak zo ongeduldig dat ik haar een fristi (yoghurtdrankje) in plaats geef, maar dat is toch meer limo (suikers en ik heb een stevige meid, dus wil niet te veel te snel aan suikers geven). Tegen de tijd dat we dan klaar waren om de deur uit te gaan was het al snel half vier, vier uur (als er nog een fijne poepbroek op volgde).



En tja, om half zes zat ik alweer in de boodschappen en het kokkerellen, dus voelde toch niet echt relaxed. Eind van de middag was meer snel snel, dan ontspannen....
Alle reacties Link kopieren
waarom wordt een slaapje overdag lastig gevonden? een middagslaapje is een ideaal moment om de klusjes te doen waar je anders niet aan toe komt. of lekker even te internetten of een goed boek lezen. of een vriendin thuis uitnodigen voor een gezellig kopje thee. geweldig toch?

en ik neem aan dat je partner zaterdags thuis is. Ga je dan toch lekker lunchen/shoppen of weet ik veel wat.
Intiem, wat ik vaak deed was eten al voorbereiden tijdens de middagslaap of zelfs een avond van te voren (ik nen niet zo goed in koken met 2 kleine kinderen). En dan vaak wat eten of drinken als we op pad waren (als het lekker weer is picknicken in het park of in de speeltuin,vinden ze hier geweldig).



Wyfke, ik vind een middagslaap heerlijk. Vind het eigenlijk ontzettend jammer dat oudste er geen zin meer in heeft.
Alle reacties Link kopieren
Oh geloof me Anky, de dag dat mijn dochter besluit geen middagslaap meer te doen, stel ik het liefst zo lang mogelijk uit (tenzij de gelijk de volgende dag in de rij mag aansluiten van de basisschool haha). Want ik vind zo'n break op de dag heerlijk! Maar ook ik heb de beperkingen (elke dag he, niet af en toe eventjes) er wel van ervaren hoor. Tis echt die nietszeggende vrijheid om even weg te gaan als je kind nog zo klein is. En tuurlijk heb ik/men het er met alle liefde voor over. Maar wil niet zeggen dat je er niet af en toe even van kan balen.



Ik ben eigenlijk lange tijd (nu nog steeds) de enige binnen vriendenkring geweest met een kind en mijn vriendinnen werken gewoon doordeweeks. Dus dan valt er grosso modo niet veel uit te nodigen thuis. Maar omdat ik wel wat volwassen gezichten wilde zien, wilde (correctie: Wil) ik er dolgraag dagelijks uit. En tja, dan zit ik soms echt die klok wel eens vooruit te kijken omdat ik de deur uit wil.



Euh, ben niet zo'n goeie huisvrouw anky -schaam-. Doe eigenlijk zelden eerder iets aan het eten. Inmiddels neem ik bijna altijd alles mee en eet/drinkt dochter onderweg (maar ja, die fristi he). Maar goed, haar slaapjes zijn nu zelden langer dan 2 uur (eerder anderhalf), terwijl dat een half jaar geleden ook nog wel eens kon uitlopen naar 3 uur. Dus inmiddels heb ik niet meer zo'n "last" van hoor.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven