Pap: hoe en waarom?

25-05-2008 13:59 38 berichten
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochter is deze week een half jaar geworden. Langzaamaan beginnen we nu met bijvoeding. Ze krijgt al wel sinds een paar weken een beetje pap (van rijstebloem) van een lepeltje om te oefenen van een lepeltje te eten.



Nu was ik afgelopen week ook bij het consultatiebureau en daar zei de arts dat ik nu 1 volledige voeding moet gaan vervangen door pap van een lepeltje. Dus 1 van de vier melkvoedingen wordt vervangen door 200cc melk met rijstebloem en dat moet van een lepeltje worden gegeten. De arts zei specifiek dat dit niet in de fles mag. Gisteren heb ik dat gedaan en hoewel dochter goed meewerkte ben ik 45 minuten bezig geweest. Omdat ze naar het kdv gaat en ze 's avonds groente krijgt is de enige mogelijkheid om haar 's ochtends pap te geven. Eerlijk gezegd zie ik het niet zitten om 's ochtends vroeg drie kwartier met pap in de weer te zijn.



Nu vroeg ik me af wie wel elke dag zo'n groot bord pap van rijstebloem van een lepeltje geeft? En wie het dus lekker makkelijk in een fles mikt? En waarom? Ook vraag ik me af of het wel echt nodig is om pap te geven, zoveel voedingsstoffen zitten er toch niet in rijstebloem?
Wat een flauwekul.....Fles wordt afgeraden vanwege de mondmotoriek, en persé 1 papbord (met lepel) per dag? Hebben ze hier nooit aangeraden en heb ik ook echt niet gedaan. Nu wilde meneertjeh ier nooit pap in de fles hebben, dus wat dat betreft had ik weinig keuze ;-) maar hij at pas pap toen hij 10 maanden was (BV afgebouwd toen). Geef jij nog BV? Dan zou ik de pap lekker de pap laten en gewoon rustig beginnen met de bijvoeding.
Alle reacties Link kopieren
Nou lekker doen waar jij je goed bij voelt hoor! Laat het cb je niks opdringen.

Mijn zoon (is nu anderhalf) heeft nooit veel pap gegeten want hij lustte het gewoon niet. Ik heb het een tijdje geprobeerd, maar hij wilde het gewoon niet. Alleen soms voor het slapengaan.

Ik gaf het overigens gewoon in een fles hoor. Van een lepel eten leren ze snel genoeg als je begint met groente- en fruithapjes en straks ook met yoghurt en kwark enzo.
Hier precies hetzelfde als bij jou. Toen onze dochter een half jaar was hebben we ook geprobeerd pap van een lepeltje te geven, maar dat werd helemaal niks hoor. Ze deed er niet alleen superlang over maar spuugde elke hap bijna ook weer uit. Ik ben er mee gestopt en tot op de dag van vandaag ( ze is nu twee jaar) vindt ze pap helemaal niet lekker. Ze heeft het nooit gemist.



Haha zelfde verhaal als de dames hierboven dus!
Alle reacties Link kopieren
inderdaad, dit is weer een overactieve cb arts. Tot 1 jaar is alles behalve melk bijvoeding en in principe niet nodig qua voedingsstoffen, dat ten eerste. Je kindje moet inderdaad gaan leren van een lepeltje eten, maar dat kan ook prima met fruit en groente. Pap, en dan van rijstebloem heeft nauwelijks toegevoegde waarde, pap van granen kan brood vervangen als je kindje dat slecht eet, maar dat hoeft ook nog helemaal niet, wij zijn zo rond 7 maanden geloof ik begonnen met brood. Kind heeft zelden pap gedronken en nog nooit pap uit een bord gegeten. Als je graag pap wil geven, zou ik het in jouw geval mooi sochtends in de fles doen, maar zelf zou ik het sowieso nog niet geven nu.
Alle reacties Link kopieren
Oh by the way: een hele melkvoeding vervangen door een bord pap is ook iets waar je dochter heel erg aan moet wennen. Ten eerste is een lepel voor haar nog helemaal nieuw en ten tweede is pap een stuk zwaarder dan even een flesje lekker wegklokken.

Ik denk dat je gewoon 1x per dag een beetje pap kan geven op een moment dat het jou en dochter uitkomt en dan zal het op den duur steeds sneller en makkelijker gaan.

Ik zou eerder beginnen met de groente- fruithap, daar zitten voedingsstoffen die ze niet uit haar melk krijgt. Na 6 maanden hebben ze die stoffen ook nodig.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon is nu 4 en een half. Maar toen hij baby was ging hij ook naar KDV, ik had zeker geen tijd (en zin) om een uur met hem te zitten 's morgens. hij kreeg het van mij gewoon in een fles, ging prima en hij is er ook groot opgeworden.

Ik zou het niet weglaten want er zit net wat meer voedingsstoffen en 'vulling' in denk ik.

Ik gaf hem later ook 's avonds een papfles, daar sliep hij erg goed op ;o)
Alle reacties Link kopieren
Op zich eet mijn dochter de pap wel goed en lijkt ze het ook lekker te vinden. Maar dan ook gelijk zo'n groot bord??? Ik denk dat ik dadelijk maar wat in haar fles doe (Sarah Scott, ik geef al een paar maanden flesvoeding), kijken hoe ze dat vindt. Als dat bevalt denk ik dat ze gewoon elke ochtend een papfles gaat krijgen. Als ze de fles nou ook nog zelf vast gaat houden hoef ik helemaal niks meer te doen ;-).



Haha, ben benieuwd of er nog viva mamma's zijn die wel trouw elke dag zo'n groot bord pap naar binnen lepelen!
Ik doe dit dus absoluut niet hoor. Inderdaad een heel bord pap van 200 ml duurt heel lang voor een baby die net begint van een lepeltje te eten.

Ik geef zoon s ochtends een fles pap, en hij oefent het eten met een lepeltje maar bij de fruit en groente hap. Overigens is zoon een natuurtalent met eten van een lepeltje, maar dan nog blijft die papfles want pap van een lepel geeft een enorme bende. Of je moet het zo dik maken dat je lepel er rechtop in blijft staan, maar dat lijkt me ook niet lekker. En binnenkort ga ik de pap er helemaal uitgooien en krijgt ie sochtends en smiddags een boterham geweekt in melk. (zoon is 7 maanden)
Alle reacties Link kopieren
Waarschijnlijk de ouders die niet werken.Ik ben alleenstaand en dan word je vanzelf wel makkelijker, ik moet zeggen dat mijn zoon een stuk zelfstandiger is dan de meeste kinderen
Ik heb trouwens geen rijstebloem gegeven hoor, ik ben gewoon rond de 6en halve maand met bambix pap begonnen, en met 6 maanden met groente en fruit. Ik weet niet of die rijstebloem nou zo'n toegevoegde waarde heeft.
Alle reacties Link kopieren
Ik vroeg me inderdaad ook al af of rijstebloem nu zo'n toegevoegde waarde heeft. Voor het doorslapen hoeven we het niet te doen, dat doet ze toch al.



We zijn pas net begonnen met groente, dus meer dan een paar lepeltjes krijgt ze daar nog niet van binnen. Ik heb ook liever dat ze meer groente en fruit eet dan pap. Zal wel snel meer gaan worden denk ik, vanavond broccoli op het programma!



Fijn dat ik geen slechte moeder ben als ik geen zin heb om iedere ochtend drie kwartier pap te lepelen. Of we zijn hier allemaal slechte moeders ;-).
Alle reacties Link kopieren
ik geloof niks van die toegevoegde waarde, hooguit wat vulling waardoor ze iets langer een verzadigd gevoel hebben, maar qua voedingsstoffen? dan is bambix of groeipap beter. Maar zelfs dat is nu nog echt niet nodig, je kan het inderdaad langzaam aan gaan geven ter gewenning. Maar gewoon groente en fruit met een lepeltje (of met hun handjes laten afhappen en zelf laten eten) is veel nuttiger nu.
Alle reacties Link kopieren
Mijn zoon heeft nog nooit een druppel pap gegeten en doet het ook nog dus volgens mij is pap niet iets onmisbaars in een babyleven ;-)
Ha Tess, dan voeg ik mijn vraag nog even toe, als je het niet erg vindt. ;-)



De ochtendvoeding is hier borstvoeding, dus dat kan nooit pap worden.En bij ons gaat de rijstbloem niet door de speen. Ik heb een papspeen, maar ze drinkt het niet.

Is bambix wel dik genoeg om van een lepeltje te geven? Anders wacht ik wel tot 7 maanden en ga haar brood geven. Krijgt ze ook alles binnen.
Alle reacties Link kopieren
ik geef mijn dochter van bijna 8 maanden ook geen pap. Ze krijgt dagelijks 1x bv, 3x opvolgmelk, een fruithap en een groentehap. Tussen de middag werkt ze ook nog twee broodkorsten weg. Ze eet prima van een lepeltje: een potje van 200 gram doet ze ongeveer een kwartier over. Pap lijkt mij niet echt nodig, ik heb het zelf ook nooit gelust en ik ben er ook gezond groot op geworden.



Als je hier zo leest op het forum valt me op dat we best wel veel verschillende en soms tegenstrijdige adviezen krijgen van het cb. Ik denk dus dat het zaak is om naast het luisteren naar de adviezen ook altijd ons (moeder)gevoel te volgen. En dat maakt ons juist goede moeders vind ik! Er is immers geen kind gelijk!
Alle reacties Link kopieren
Hallo,

Zoon is hier bijna 10 maanden. Hij krijgt 's ochtends een laatste restje borstvoeding (meer is er gewoon niet meer, maar we worden er beiden lekker wakker bij). Vervolgens geef ik hem pap van 120 cc water, 4 scheppen nutrilon en een hele hoop bambix. De 7 scheppen die op de verpakking genoemd worden, is echt voor in de fles. Ik maak het veel dikker, maar zeker nog wel vloeibaar en dan heb je aanmerkelijk meer nodig.

Een paar maanden leeftijdsverschil maakt in 'eten-met-een-lepel- vaardigheid' natuurlijk veel uit. Volgens mij hoeven ze tot 9 maanden geen pap 's ochtends, maar is melk voldoende. Daarna hebben ze meer honger en kunnen ze beter van een lepel eten. Mannetje krijgt bij ons pas sinds een paar weken pap, daarvoor alleen borstvoeding.

Maar, net als wat andere moeder zeggen: Alle kinderen worden groot, met of zonder pap.
Alle reacties Link kopieren
mijn zoon heeft nooit pap gegeten. Hij is nu 17 maanden en eet vanaf 7 maanden 's ochtends brood. Pap vond en vindt hij vies.
Alle reacties Link kopieren
Zoon heeft pap gehad van Bambix, 's morgens in zijn fles. Lekker efficient, want dat hield hij zelf vast en dan werd hij ondertussen aangekleed. Dochter heeft nooit pap gehad, maar gewoon vanaf een maand of 7 een boterham bij de bv. We zaten toch al met zoon aan het ontbijt en dit was makkelijker. Het moet allemaal wel een beetje werkbaar blijven, en drie kwartier pap lepelen is dat niet.
Alle reacties Link kopieren
onze zoon van bijna 9 maanden hebben we na 6 maanden 's ochtends een papfles gegeven. Nou, die krijgt hij nog steeds. Ik zie het niet zitten om 's ochtends om 06:15 hem pap met een lepel te geven. Ten eerste heb ik daar helemaal geen tijd voor en ten tweede heeft hij 's ochtends zo'n berehonger, dan hij de hele buurt bijelkaar krijst totdat hij zijn fles heeft.

Ik maak me er niet druk over of het wel of niet goed is voor zijn mondmotoriek. Die oefent hij maar mooi tijdens zijn fruit, brood en warme hap. (off topic, voor de mondmotoriek is het wel belangrijk om het lepeltje recht in het mondje te stoppen, zodat je kind leert om de bovenlip te gebruiken. Werk met veel logopedisten samen en zij gaven mij dat als tip)
Onze dochter, bijna 7 maanden, eet een heel bord pap binnen 15 minuten leeg. We zijn begonnen met een klein beetje pap in de fles (ruim voordat ze 6 maanden was overigens). Dat wat ze niet uit de fles kreeg, gaven we met een lepeltje (3 hapjes ofzo). We zijn dit na verloop van tijd gaan uitbreiden, zodat ze steeds beter van een lepeltje leerde eten. Stukje bij beetje dus, niet meteen een heel bord. Met 6 maanden zijn we overgestapt op granenpap, half om half. Dus half fles, half pap. In het weekend oefenden we met een een heel bord, we hadden toch de tijd. En nu eet ze in de ochtend zo haar pap op, geen enkel probleem, gaat net zo snel als de fles. Nu gaan we langzaam overstappen op brood. Kost ook tijd, dus ook dat stukje bij beetje. We doen gewoon wat wij prettig vinden. Vriend eet zelf havermout, dus er zitten er in de ochtend 2 ontbijt van een lepel te eten.



Ik vind het prettig om de pap niet uit een fles te geven, behalve dat het ook logopedisch verantwoord is. We zitten met z'n allen aan het ontbijt, eten allemaal tegelijk en ik wil ook het eten als een rustmoment houden, niet tussendoor ergens, omdat we zo'n haast hebben.

Ik ben aangekleed voordat ik de kleine uit bed haal, maak pap voor haar, vriend maakt ontbijt voor mij en zichzelf en tijdens het lepelen eet ik zelf ook mijn brood.

Hoe het is als je 2 of meer kinderen hebt rondsjouwen die allemaal moeten eten, weet ik niet :D



Geef je bv? Ik ken kindjes die nooit pap hebben gehad, maar meteen een boterhammetje kregen, zoals nippo/krokusje beschrijven.
origineel schreef op 25 mei 2008 @ 14:25:

Ha Tess, dan voeg ik mijn vraag nog even toe, als je het niet erg vindt. ;-)





Is bambix wel dik genoeg om van een lepeltje te geven? Anders wacht ik wel tot 7 maanden en ga haar brood geven. Krijgt ze ook alles binnen.
Je kunt het zo dik maken als je zelf wilt, soms scheppen we iets te enthousiast en is het net betonmortel :-] , maar ook dat gaat er prima in. Is dan een soort zompig brood, zeg maar
peppie schreef op 25 mei 2008 @ 14:22:

Mijn zoon heeft nog nooit een druppel pap gegeten en doet het ook nog dus volgens mij is pap niet iets onmisbaars in een babyleven ;-)




Zouden mijn woorden kunnen zijn ;-)



Dochter heeft nooit pap gehad.
Alle reacties Link kopieren
Net twee eetlepels rijstebloem door de fles heen gedaan. De hele fles zat er nog sneller in dan normaal! Dochter vindt het wel lekker dus! Ik denk dat dit hem wordt 's ochends voorlopig. Als het pak rijstebloem op is starten we met bambix. Kan die ook in een fles?



Soep, de manier waarop jullie ontbijten 's ochtends klinkt erg goed, maar is hier niet haalbaar helaas.



Vriend is nu broccoli aan het geven. Gaat er erg goed in maar helaas ook net zo goed weer uit ;-).
Het hangt inderdaad heel erg van je gezins- en werksituatie af. Ik heb mazzel, zoals ik het me voorgesteld had, is ook gelukt. Of het in de nabije toekomst nog zo is zal de tijd leren.



Succes met pap geven. Volgens mij kan bambix ook in de fles, behalve als het te dik is. Gewoon een kwestie van proberen!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven