Probleem met plaatsing KDV - wat vinden jullie?

21-01-2008 10:14 63 berichten
Alle reacties Link kopieren
Goeiemorgen iedereen,



Ik heb een conflict met een kinderdagverblijf, en zou graag jullie mening hierover horen. Ons zoontje van net 2 gaat sinds begin vorig jaar twee ochtenden naar een KDV. Toen ik zwanger werd van nummer 2 heb ik bij drie maanden zwangerschap om plaatsing voor haar gevraagd voor dezelfde twee ochtenden. Daar heb ik toen een bevestiging van gekregen, maar een aanbod bleef uit. Ik maakte me hierom geen zorgen, tot ik hoorde dat een andere moeder van de zwangerschapsgym waar ik toen aan deelnam al wel een aanbod had gekregen voor haar tweede, op hetzelfde KDV. Ik ben toen gaan bellen en kreeg te horen dat men nog niet bezig was met de planning voor de maand waarin mijn nummer 2 geplaatst zou moeten worden. Beetje vreemd natuurlijk, omdat ik al van het aanbod van de andere moeder had gehoord, maar goed, toch weer afwachten. Toen ik een maand later nog niets had gehoord, heb ik weer gebeld en toen kreeg ik min of meer te horen dat plaatsing voor halve dagen niet langer kon. Om een lang verhaal kort te maken: uiteindelijk is, overduidelijk vanwege het bellen van mijn kant, een brief naar alle ouders gestuurd met kinderen die halve dagen het KDV bezoeken waarin stond dat halve dagen niet meer aangeboden. Ja, een overgangsregeling van een paar maanden is nog mogelijk, maar verder mogen we het uitzoeken eigenlijk. Mijn vraag aan jullie is: kan dit zomaar? Had het KDV ons daar niet veel eerder over moeten informeren? En hebben ze eigenlijk niet de (morele) plicht om (als dat mogelijk is, en dat is het, want de overweging is puur financieel hier: er zijn weer voldoende aanmeldingen, dus willen ze van de halve dagen af) een tweede kindje op hetzelfde tijdstip te plaatsen als het eerste? Ik hoor graag wat jullie ervan vinden, en of er mensen zijn met dezelfde ervaring? (overigens heb ik nu, vijf weken voor ik weer aan het werk moet, nog steeds geen aanbod gekregen, ook niet voor een overgangsregeling)
Alle reacties Link kopieren
kaaskopje_ schreef op 23 januari 2008 @ 16:46:

[...] Terwijl het natuurlijk wel heel veel geld kost.




Dat valt REUZE mee. En daarnaast: hoe minder je verdient, hoe groter de bijdrage. Vrouwen die roepen dat ze niet werken omdat "ze anders hun salaris net zo goed naar de creche kunnen brengen" die zwetsen maar wat. Is gewoon een excuus om het NIET werken te rechtvaardigen. Geloof me: ik weet er ALLES van.



Daarnaast is een KDV ook een commerciele intstelling dus ik snap heel goed dat ze geen halve dagen aanbieden.
Alle reacties Link kopieren
Maricke schreef op 23 januari 2008 @ 16:50:

[...]





Dat valt REUZE mee. En daarnaast: hoe minder je verdient, hoe groter de bijdrage. Vrouwen die roepen dat ze niet werken omdat "ze anders hun salaris net zo goed naar de creche kunnen brengen" die zwetsen maar wat. Is gewoon een excuus om het NIET werken te rechtvaardigen. Geloof me: ik weet er ALLES van.







Pfff... Daar gaat het me dus om, Maricke! Het kost jou als ouder misschien niet zoveel omdat je van de belastingdienst een bijdrage ontvangt, maar het kost per saldo wèl heel veel. Kijk maar wat het KDV maandelijks in rekening brengt.



En wie denk je dat dat betaalt? Juist, wij met z'n allen! Dan mag er best wat bewuster mee omgesprongen worden.
Alle reacties Link kopieren
Maricke schreef op 23 januari 2008 @ 16:50:

[...]

Daarnaast is een KDV ook een commerciele intstelling dus ik snap heel goed dat ze geen halve dagen aanbieden.
Als het een puur commerciele instelling is, mag het er wel wat anders aan toe gaan. Nu wordt er van 2 walletjes gegeten. Ik weet nl. dat KDV's vaak hele goede deals met gemeentes sluiten, juist omdat er ook een maatschappelijk belang meespeelt. Dat betekent dat er vaak aantrekkelijke huurafspraken etc. gemaakt worden en er leuke subsidies ontvangen worden.
Alle reacties Link kopieren
kaaskopje_ schreef op 23 januari 2008 @ 16:46:

[...]





Nou ja, maakt verder ook niet zoveel uit Sunlight. Ik verbaasde me eigenlijk alleen over het gemak waarmee door verschillende mensen hier het advies gegeven wordt om hele dagen af te nemen bij het KDV, want "je betaalt er toch bijna niets extra's voor". Terwijl het natuurlijk wel heel veel geld kost. En bovendien stoor ik me aan de houding van zo'n KDV.



Wat betreft je opm. over peuterspeelzalen: ik mag toch hopen dat ouders andere motieven hebben om hun kind naar een peuterspeelzaal te brengen dan het drinken van een kop thee. Ik heb altijd de illusie gehad dat het een bijdrage leverde aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind, taalontwikkeling, sensomotorisch, etc. etc. Het kopje thee had ik niet direct in gedachten. Was er altijd een voorstander van, m.n. ook om kinderen uit sociaal zwakkere milieus de mogelijkheid te bieden zonder (taal)achterstand het onderwijs in te stromen. Ga me nou nog maar eens beraden... @-( .




Nou m.i is een peuterspeelzaal niet meer dan een peuterspeelzaal. Je kan je kind naar het kdv brengen, of naar de psz als ze de leeftijd hebben dat dat mag. In beide gevallen spelen ze met andere kindjes en leren ze daarvan.

Wat de ouder in die tijd doet, werken, theedrinken, boodschappen doen, etc. is dan toch in beide gevallen niet relevant? Of zie je dat anders?
Alle reacties Link kopieren
Ja, zie ik dat inderdaad wel wat anders.

Het hoofddoel van een kinderdagverblijf is in principe kinderen opvangen waarvan de ouders werken. Omdat kinderen er doorgaans een groot deel van de dag doorbrengen, wordt zoveel mogelijk een huiselijke sfeer gecreeerd en wordt voor zover mogelijk aangesloten bij de wat het kind wil. Er is relatief veel ruimte en tijd om vrij te spelen, afgewisseld met groepsmomenten. Natuurlijk heeft ieder kinderdagverblijf een pedagogisch beleids- en werkplan, maar het uitgangspunt is opvang van kinderen



Een peuterpeelzaal beslaat een veel korter aantal uren, gemiddeld 2,5-3 uur en is er veel meer dan kinderdagverblijven op gericht het ontwikkelen van vaardigheden te stimuleren. Het primaire doel van een peuterspeelzaal is dus anders. Zoals ik al zei profiteren met name kinderen uit achterstandsituaties daarvan, al is het voor heel veel kinderen natuurlijk heerlijk om samen met andere kinderen activiteiten te ondernemen, te knutselen, plakken, verven, liedjes zingen, etc.

Peuterspeelzalen werken veelal met methodieken die de aansluiting op de basisschool voor kinderen vergemakkelijkt. Hoewel ook steeds meer kinderdagverblijven daarmee gaan experimenteren.



En wat ouders in de tijd doen dat hun kinderen naar de psz gaan, maakt me eerlijk gezegd weinig uit. Ik denk dat het gros ervoor kiest om hun kind in contact te brengen met andere kinderen en spelvormen. Die kop thee of die boodschap is dan mooi meegenomen, maar bijzaak.
Alle reacties Link kopieren
Je legt het goed uit. Ik zie het echter anders. MIjn kdv betaal ik voor een middag bijna net zoveel aan, dan ik voor 2 middagen aan de psz had gedaan. Dus ik zie dan echt met alle wil niet waarom ik dan wel boodschappen "mag" doen als ik mijn kind naar de psz breng, en niet als ik hem naar het kdv breng.



Ik heb namelijk vorig jaar getwijfeld of ik mijn kind naar de psz zou laten gaan, omdat het een kind is dat heel erg graag met andere kindjes speelt. Ik heb ervoor gekozen om een middag extra kdv te nemen, zodat hij over de week genomen gewoon wat meer kan spelen met andere kindjes. Werktechnisch is het kdv voor mij interessanter omdat ik dan flexibeler ben met mijn onregelmatige rooster, hetgeen niet het geval zou zijn met de psz.
Alle reacties Link kopieren
maar kaaskopje, wat volgens mij gebeurd als KDVs halve dagen aanbieden en de middagen niet gevuld krijgen is dat de uurprijs omhoog gaat voor iedereen. De leidsters, de ruimte etc. moeten namelijk toch gewoon betaald worden, die kosten veranderen niet, en uiteindelijk moet toch ook dat geld ergens vandaan komen.
Alle reacties Link kopieren
Interessante discussie.

Kinderopvang is een marktwerkende organisatie, maar een die niet op winst uit is, maar wel een redelijk financieel bestaan wil.

Daarbij worden de doelstellingen van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk steeds meer bij elkaar getrokken. Wij zijn ook het enige gekke land, dat hier een onderscheid in heeft. Kinderopvang is steeds minder 'alleen opvang' en steeds meer een plek waar een kind zijn ontwikkeling ook een belangrijk gebeuren is.

Op het moment dat een kind een halve dag (meestal de ochtend) afneemt, neemt dit de mogelijkheid voor ouders die een hele dag willen afnemen weg. Vooral met de wachtlijsten die nu ontstaan, vind ik het niet meer dan redelijk dat kinderdagverblijven die dienst weghalen. Pech voor TO dat haar eerste kind nog net wel in de regeling valt. Wanneer de kinderopvangorganisatie hen hierin tegenmoet komt, is dat zeker heel klantvriendelijk. Maar ze zijn het niet verplicht, lijkt mij. En dan is het gewoon domme pech voor TO
Alle reacties Link kopieren
Tja, inmiddels heb ik er weer een heel ander gevoel bij. Ik heb gisteren weer contact gehad met het KDV, en nu blijkt dat ze, los van die halve dagen, ook geen hele dagen kunnen bieden op de dagen die ik aangevraagd had. Ja, in maart en april, maar vervolgens pas weer in oktober ?!? Ik word er echt een beetje moedeloos van... Toch is het goed om jullie verschillende meningen te lezen, want er is voor beide kanten wel wat te zeggen, en er komen ook argumenten voorbij waar ik zelf niet aan gedacht had. Ik ga nu maar proberen om de hele boel om te gooien (met behulp van (schoon)ouders), maar ik blijf het vervelende gevoel houden dat ze ons toch echt veel eerder van de hele situatie op de hoogte hadden moeten houden. Ik bedoel, dat er geen plek zal zijn, dat zie je toch wel eerder aankomen?
Alle reacties Link kopieren
Imni, klantvriendelijk noem ik het in elk geval op zijn minst pas als er behoorlijk gecommuniceerd wordt over wijzigingen e.d. Mijn KDV valt onder een professionele organisatie die ons werkelijk overal over inlicht.

En gezien de impact die het wel/niet hebben van opvang heeft op je werk en je eigen beschikbaarheid op het werk als ouder, zou ik het dus wel zo netjes vinden als die communicatie in het geval van TO completer en tijdiger zou zijn. En steeds zelf moeten bellen en dan alsnog geen duidelijk antwoord krijgen valt natuurlijk niet onder die noemer.
Alle reacties Link kopieren
De communicatie is inderdaad *** te noemen. Wat zegt het KDV er van als je dat tegen ze zegt?
Alle reacties Link kopieren
Tja, wat zeggen ze? Sorry, je hebt gelijk, maar dat verandert verder toch niks. Iets in die trant...
Alle reacties Link kopieren
Blijemoeder, communicatie is inderdaad een beetje jammer. Maar het feit blijft dat er algemene wachtlijsten staan en je staat al wat hoger op de prio lijst aangezien er al een broertje rondloopt op het KDV. Dan krijg jij al eerder opvangdagen aangeboden als iemand zonder een kind op het KDV. Ook weet ik niet welke dagen je hebt gevraagd maar feit blijft bv dat de dinsdag de drukste dag is, dan de maandag en donderdag. Je zou wat meer succes hebben voor een woe en vrij.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven