"Tante" en andere "rare" woorden

23-01-2008 13:09 31 berichten
Ik was vanmorgen met mijn zoontje in de supermarkt en hoorde een andere moeder tegen haar zoontje (van ongeveer dezelfde leeftijd, 2, schat ik) zeggen dat die boodschappen op de band van "Tante" waren, daar bedoelde ze mij dus mee.

Nou kan het zijn dat ik iets niet goed doe met mijn familie-banden, maar ik ken het joch niet, en ben dus ook zijn tante niet. O_o

Op de PSZ van mijn dochter zei een vrouw altijd tegen haar zoontje als ze weg ging : "Mamma gaat dag-dag doen"

8-O



Zelf noem ik de dingen altijd gewoon bij de naam, dus "die mevrouw/meneer/kind" en "mamma gaat weg".



Waarom zouden mensen juist bij kinderen zo moeilijk gaan praten, het is toch juist duidelijker als je in gewoon nederlands praat? Anders moet je later weer gaan uitleggen dat het "weggaan" is en niet "dag-dag doen"
Alle reacties Link kopieren
Vond het woord tante altijd heel stom, ook toen ik zelf tante werd. Maar sinds ik mijn neefje laatst zelf tante hoorde zeggen smolt ik toch weg :love: . Is toch wel heel bijzonder om een tante te zijn. Vind het dan ook niet nodig als kinderen van vriendinnen me tante zouden noemen (doen ze gelukkig ook niet).
Alle reacties Link kopieren
Nog 'even' over het oom en tante zeggen. Geheel eens met Duploo!



Maar toch vind ik direct de voornaam ook niet zo. Bij ons is het daarom het feitelijk benoemen van een relatie. Dus Buurvrouw Wil, Buurman Peter, Juf Judith, Meester Kees en als er geen feitelijke relatie is meneer of mevrouw.
Alle reacties Link kopieren
moppetoet schreef op 23 januari 2008 @ 20:04:

Hallo, een kind van vier hoeft een "dame" van 56 niet met de voornaam aan te spreken, dat vind ik eerlijk gezegd geen stijl.




Precies, zo ben ik ook opgevoed.

Volgens mij heb ik bepaalde mensen tot ongeveer mijn 12e aangesproken met ome of tante.

(dit waren dan wel mensen die vaak bij mijn ouders over de vloer kwamen)
Alle reacties Link kopieren
Het aller ergste vind ik dat mijn schoonzus mijn zoon "BABY XXXX" noemt...en zij is toch al gauw 31...

Ik zelf baal ook van tante dit en dat. Dat doen wij dus ook niet! Mijn zwager en zusje willen ook absoluut geen oom en tante genoemd worden en dat begrijp ik best. Hoewel ze het natuurlijk wel zijn...

Toen ik klein was heette de buurvrouw ook Tante Jannie... als klein kind heel normaal, maar hoe raar als je gaat begrijpen dat tante alleen voor familie is, en zij dus geen familie is...???
Alle reacties Link kopieren
Mijn kids spreken onze vrienden en ouders van vriendjes gewoon met de voornaam en "jij" aan...niks mis mee.

Maar vreemden (in bijvoorbeeld de supermarkt, een lift of waar dan ook) zijn gewoon mevrouw en meneer!!! Tenzij mevrouw/meneer anders wenst natuurlijk, haha.



Ik spreek ook mijn oma van 94 met jij aan (en zelfs bij grappige gelegenheden als Mariesje...(ze heet Mia, maar goed)). Is heel gewoon en heb er ook verder nooit bij stilgestaan. Ik denk dat het gewoon streekgebonden is.



Maar weet je wat ik echt vreselijk vind? Als mensen zeggen: "Gaat "Basje" lekker spelen?" En dan vreemd vinden dat kinderen zichzelf nog zo noemen als ze 6 zijn....



Nog meer voorbeelden:

stappen (wandelen)

hap-hap-doen (eten)

poe-poe of pie-pie doen/maken (plassen/peoepen)
Alle reacties Link kopieren
Ik begrijp ook eigenlijk nooit zo goed waarom veel ouders over zichzelf in de derde persoon praten. "Mama gaat even weg" etc. Wat is er mis met "Ik ga even weg"?



En de enige kindertaal die wij hier hanteren zijn inderdaad de versprekingen, die zijn zooo schattig. We balen ook altijd enorm als ze die woorden ineens goed gaan zeggen;-)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven