Speelgoedtips?

27-01-2008 11:23 9 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Mijn kinders zijn bijna 4 en bijna 2. Ik ben op zoek naar wat speelgoedtips voor deze leeftijd. Vooral voor de oudste (jongen) vind ik het erg lastig om iets voor zijn verjaardag te vinden. Lego en Playmobile vind ik hem nog erg klein voor. Hij speelt nog zo fijn met zijn grote verzameling duplo, net zo als zijn kleine zusje. Maar misschien verandert dat snel als hij eenmaal 4 is.



De jongste heeft al zo veel, maar ze wil vooral spelen met datgene waar haar broer mee speelt. Het is (nog) geen poppenmeisje. Wel dol op dieren.



Iemand leuke tips voor deze leeftijden?
Alle reacties Link kopieren
Vier jaar:

Knutsel en tekenspullen?

Magnetics.(maar misschien wat onveilig met zusje van twee in de buurt)

Junior Knex.

Zo'n kinderlaptopje waar je allerlei speelse oefeningen mee kunt doen?

Gezelschapspelletjes? Zijn wij met vier jaar wel mee begonnen geloof ik.

Knikkerbaan waarmee je hele installaties kunt bouwen (maar zie opmerking bij magnetics)

Bakspullen om samen met jou in de keuken te gaan bakken(schort, wanten, kleine bakblikjes, vormpjes en deegroller enzo)

Garage met autoos.





Twee jaar:

Little people dingen met dieren, of duplo met dieren.

minikeukentje (speelt jongste hier al jaren met plezier mee)

Grote vloerpuzzels. Ook leuk voor oudste als ze wat ingewikkeld zijn.



En verder vind ik boeken altijd super.
Hier is KidK'nex een hit bij mijn 4-jarige dochter. Kan ze uren mee spelen.



Mijn zoontje van 2 heeft voor zijn verjaardag een Bosch gereedschapskoffertje gekregen. Vooral de boor die het 'echt' doet vindt hij geweldig. De poppenbuggy vindt hij ook erg leuk.



Verder; het keukentje en alle keukenspullen. Ik spoel flesjes van bijvoorbeeld Dora-drinken om en daar spelen ze dan weer mee in de keuken, maakt het echter. Zo doe ik dat ook met penicillineflesjes bijvoorbeeld, voor in de dokterskoffer. Mijn dochter knutselt ook graag; ik heb een grote bak met papier en glitterlijm en stempels en daar is ze uren zoet mee, net als met de PlayDoh-klei. En oh ja, de kassa en dan winkeltje spelen met centjes (voor ¤0,79 bij de Zeeman heb je een heel pakket 'bankbiljetten').
Spelletjes vindt ze nu inderdaad ook leuk. We hebben de Wiebelboom van WinnieThePooh en Krokodil met kiespijn (die vindt zoon ook al hartstikke leuk).
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor deze tips.



Keukentje voor de jongste is een goed idee. (little people en dublo heeft ze al).



Knutselen doen ze beiden graag, daar kan ik misschien ook wat mee.



Voor de oudste blijft het lastig ;). Hij heeft gewoon al veel van wat jullie noemen. Het is een echte bouwer, maar met meer dan een knikkerbaan, treinbaan en heel veel dublo kan hij toch niet spelen. KidK'nex lijkt me heel leuk voor hem, alleen meer van hetzelfde ben ik bang. Kassa heeft hij ook al (en kan daar leuk mee spelen).



Ik denk dat hij het keukentje ook leuk zal vinden, een serviesje en zo speelt hij nog regelmatig mee. En en garage zal ik eens naar kijken, dat lijkt me wel wat!



Ps. Hebben jullie ook nog leuke tips voor buiten? Het liefst iets waar ze beiden wat aan hebben.
Alle reacties Link kopieren
Zandbak

waterbaan met bootjes en sluizen etc

fiets
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Er zijn een paar algemene dingen waar je op moet letten bij het kiezen van kinderspeelgoed.



Hoe oud is het kind? Is het een jongetje of een meisje? Wat voor soort kind is het, waar liggen zijn of haar interesses en vooral, wat kan het kind aan? Houd rekening met de fysieke en mentale beperkingen die kinderen op een bepaalde leeftijd hebben. Speelgoed mag niet te veel van ze vragen, maar ook niet te weinig. Speelgoed dat niet stimuleert en uitdaagt, zal al snel saai worden gevonden. Maar speelgoed dat eisen stelt waar een kind op een bepaalde leeftijd gewoon nog niet aan toe is, leidt alleen maar tot frustratie en desinteresse. Technisch lego geven aan een kind van 6 jaar oud is misschien niet direct aan te raden. Een teddybeer geven aan een jongen van 16 zal vermoedelijk ook niet gewaardeerd worden.



Met speelgoed hebben kinderen hun eigen spulletjes waar ze plezier aan beleven en waarmee ze allerlei cognitieve en motorische vaardigheden ontwikkelen. Er zijn verschillende soorten speelgoed voor verschillende leeftijden:



Babyspeelgoed (0 tot 12 maanden): Bij babyspeelgoed gaat het vooral om de stimulering van zintuiglijke ervaringen: vormen, formaten en texturen die gezichtsvermogen, gehoor en tastgevoel prikkelen plus het smaakgevoel, want vergeet niet dat baby's alles in hun mond steken. Vrolijk gekleurde, lichtgewicht speelgoedjes als rammelaars en knuffels nodigen uit tot vastpakken, grijpen en verkennen. Kan het kind eenmaal rechtop zitten en wat verder reiken, dan kun je beginnen met grote blokken en bouwstenen, ringen en stapelspeelgoed. Als het kind gaat kruipen of misschien zelfs al een beetje gaat lopen, kun je kiezen voor grote ballen en trekbeesten.



Pe uterspe elgoed (1 tot 3 jaar): Dit is de levensfase waarin een kind zijn fysieke mogelijkheden gaat verkennen. Voor buiten zijn in die periode driewielers en loopwagens geschikt, maar ook ballen en spulletjes voor de zandbak. Voor binnen zijn grote blokken en puzzels een goede keuze, naast andere vormen van speelgoed waarmee het kind zijn teveel aan energie kwijt kan en meer controle krijgt over spieren en ledematen. Dit is ook de periode waarin kinderen de gedragspatronen van hun ouders gaan imiteren en er is allerlei speelgoed dat daar uitstekend bij aansluit. Denk aan keukensetjes, potten en pannen, huishoudspullen, loopauto's, sportsets, poppenwagens en muziekinstrumenten. Er zijn ook allerlei bordspellen en gezelschapspellen voor kinderen van deze leeftijd waarmee ze leren communiceren, omgaan met anderen en hun beurt afwachten. Gezelschapspellen zijn bovendien leuk voor het hele gezin. Waar nodig kun je altijd de regels of het spel zelf een beetje aanpassen. Je schaft tijdslimieten af, je maakt grotere stukken of je speelt in teamverband om het spel wat makkelijker te maken voor kinderen die moeite hebben zich langere tijd te concentreren of motorisch nog niet zo handig zijn.



K leuters peelgoe d (3 tot 5 jaar): Hoe zitten dingen in elkaar? Waarom werken ze zo? Dat zijn vragen waar kleuters door worden gefascineerd. Op deze leeftijd hebben kinderen speelgoed nodig dat hun creativiteit stimuleert, zoals constructiespeelgoed, klei, kleurpotloden, verf en stiften (bij voorkeur uitwasbaar), kleurboeken en eenvoudige bordspellen. "Doen alsof" is op deze leeftijd normaal. Kinderen doen hun vader en moeder na en oefenen op die manier hun praktische vaardigheden. En ook daar is allerlei speelgoed voor. Voorbeelden hiervan zijn speelgoedkassa's, speelgoedtelefoons, poppenhuizen en speelgoedmeubeltjes. Actiefiguren, gebaseerd op filmhelden of tekenfilmpersonages, zijn op deze leeftijd ook populair. Dit soort poppen heeft een eigen karakter, een persoonlijkheid waar kinderen zich makkelijk mee kunnen identificeren. Hou bij het kopen van dergelijke actiefiguren altijd rekening met hun persoonlijkheid Ben je het daar wel mee eens? Kinderen doen na wat ze zien. Tekenfilmhelden en de daarvan afgeleide actiefiguren doen dienst als rolmodel. In sommige gevallen kun je voor wat tegenwicht zorgen door een boek over aanverwante onderwerpen en vergelijkbare personages of door ander speelgoed dat meer gericht is op het ontwikkelen van eigenschappen die je belangrijker vindt. Spelen is ook goed voor de communicatievaardigheden van een kind. Voor kinderen met een taalachterstand is herhaling erg belangrijk. Kies in dat geval kinderboeken waarin dezelfde zinnetjes steeds opnieuw terugkomen of speelgoed waarmee bepaalde vaardigheden constant worden getraind.



Speelgoed voor schoolgaande kinderen in de eerste fase (5 tot 9 jaar): Op deze leeftijd moeten kinderen vooral leren delen, leren omgaan met anderen en functioneren binnen een groep. Speelgoed dient in deze fase met name het samenspelen te bevorderen, maar ook te helpen bij de ontwikkeling van zelfstandigheid. Ook zelfvertrouwen is op deze leeftijd erg belangrijk. Kies speelgoed dat het kind de mogelijkheid geeft de eigen persoonlijkheid te verkennen en verworven vaardigheden verder te ontwikkelen. Hobbysets, sportartikelen, kindersoftware, games en puzzels met een hoog probleemoplossingsgehalte, constructiesets met gedetailleerde onderdelen en jeugdboeken met de juiste boodschap zijn allemaal goede keuzen. Er zijn games en andere elektronische spelletjes die helpen bij het ontwikkelen van specifieke vaardigheden als rekenen, onderkennen van overeenkomsten en oplossen van problemen. Elektronisch speelgoed met licht- en geluidseffecten en muziek kunnen goede leermiddelen zijn voor de logica van oorzaak en gevolg.



Speelgoed voor opgroeiende kinderen (9 tot 12 jaar): Geaccepteerd worden door andere kinderen en ontwikkeling van een gevoel van eigenwaarde zijn erg belangrijk in deze leeftijdscategorie. Tegelijkertijd is dit de leeftijd waarop kinderen hun interesse in speelgoed meestal beginnen te verliezen. Complexere constructiesets, bordspellen en strategiespellen kunnen in deze fase een alternatief zijn. Bordspellen, computergames en kaartspellen kunnen bovendien helpen sociale vaardigheden verder te ontwikkelen en intellectueel vermogen aan te scherpen.. Dit is ook de leeftijd waarop sport een steeds grotere rol gaat spelen.



Speelgoed voor kinderen met speciale behoeften: Ga er niet te snel van uit dat voor kinderen met speciale behoeften per definitie speciaal ontworpen of aangepast speelgoed nodig is. Voor alle kinderen geldt dat speelgoed niet meer dan een hulpmiddel is voor het spelen zelf. Door te spelen ontwikkelen kinderen hun fysieke, cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden.



Hier volgen nog een paar algemene tips.



Als je speelgoed koopt dat op batterijen werkt, koop dan ook meteen een paar reservebatterijen. Anders kan het snel gedaan zijn met de pret. Koop je speelgoed als cadeautje, houd dan ook een beetje rekening met de omvang. Niet iedereen heeft evenveel bergruimte. Bovendien gaat het er maar om wat een kind in en om het ouderlijk huis voor mogelijkheden heeft. Een grote trapauto heeft weinig zin voor een kind dat in een flatje woont en er zijn straten waar je met rolschaatsen nauwelijks uit de voeten kunt. Goed gereedschap kan ook belangrijk zijn, want bij nogal wat speelgoed komt enige montage kijken.





Terug naar boven

Speelgoed als aanvulling op het onderwijs





Speelgoed als aanvulling op het onderwijs

Speelgoed met een educatieve waarde of speelgoed dat uitnodigt tot leren kan een waardevolle aanvulling zijn op de leerstof op school. Bijvoorbeeld:



Rekenen: bouwstenen of blokken, speelgoed voor in de zandbak of in het water. Hiermee leert een kind omgaan met hoeveelheden en volume en ontwikkelt het zijn ruimtelijk inzicht.



Lezen: boeken en bordspellen met instructiekaarten.



Schrijven: letterspelletjes en schoolborden.



Spellen: bordspellen met letters.



Aardrijkskunde: puzzels in de vorm van landkaarten en wereldbollen.



Geschiedenis: quiz-spellen.



Creativiteit: kleurboeken, teken- en schilderspullen, bouwdozen.



Muziek: karaoke-apparaten, muziekinstrumenten en boeken met kinderliedjes.



Natuurwetenschappen: natuur- en scheikundedozen, hobbysets.



Vreemde talen: taalcassettes en tweetalige boeken.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Alle reacties Link kopieren
Anderhalf tot twee jaar

Bewegen, klimmen, klauteren, stapelen, gooien, in- en uit elkaar halen (ook kleinere voorwerpen). Het fantasiespel breidt zich iets uit Stapelspeelgoed, blokken in diverse vormen en kleuren. Iets moeilijker puzzels en vormborden. Blokkenstoof in vele vormen.

Zandbak om te onderzoeken, voelen. Zandtaartjes maken.

Veelkleurige kijk- en voelboekjes. Laat het kind zelf de bladzijden omslaan.

Poppen en knuffelbeesten worden persoonlijker.



Twee tot drie jaar

Fantasiespel, klimmen, klauteren en bewegen, vastpakken, ook potloden (met de hele hand) en kleinere voorwerpen Voor het fantasiespel: poppen, serviesje, dokters-koffertje, poppenhuis, boerderij met dieren, auto’s, treintje.

Voor de bewegingsdrang: driewieler, schommelpaard, glijbaan.

Creativiteit: potloden, boetseerklei, vingerverf.

Blokken om te bouwen, ook kleinere. Water- en zandspeelgoed als vormpjes, emmertjes. Knuffelbeesten en zachte voorwerpen blijven fijn.



Drie tot vier jaar

Fantasiespelletjes, creatieve spelletjes, bewegen, bouwen.

Doordat de hand- en vingermotoriek zoveel beter wordt kan het speelgoed kleiner worden Voor het fantasiespel: verkleedkleren, allerlei hoofddeksels.

Ook kleine popjes en spelfiguren boerderij- en dierentuinbeesten, dinosaurussen. Winkeltje.

Prentenboeken en verhalen op cd. Kleur-, plak- en knipspullen.

Bouwblokken. Water- en zandspeelgoed blijft belangrijk. Eenvoudige gezelschapsspelletjes als kleurendomino (geen kleine dobbelstenen!).

Bewegingsspeelgoed: fiets met zijwieltjes, klimrek, bal.



Vier tot zes jaar

Fantasiespel, spelletjes samen met anderen (eenvoudige regelspelletjes), creatief materiaal, bouwen, tekenen Verkleedkleren, Vliegtuig, garage, wereldspel.

Eenvoudige gezelschapsspelletjes. Prentenboeken.

Zandbakspeelgoed. Rijgkralen, puzzels. Stiften, schetsboek, klei, bellenblaas. fietsje, bal
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
Tjiezes, BGB, heb jij zo'n creatieve duim, of heb je geknipt en geplakt ? Wát een lap tekst.



Voor die van bijna vier zou ik zeggen: Sio Montage, maar dat is erg lastig/duur te krijgen. De winkels verkopen het niet meer, helaas, en op Marktplaats durven ze schandalige prijzen te vragen. Mijn kleuter is daar vóór zijn vierde al mee begonnen (samen met papa en mama), en nu komt hij zelf een behoorlijk eind. Het helpt wel als je er de boekjes bij hebt, daarin staan bouwvoorbeelden, let daarop als je iets koopt/overneemt, tenzij de papa/mama heel goed dingen weet te bedenken.

De eerste set (compleet) heb ik voor vijf euro gescoord in de kringloopwinkel, en anderhalf jaar later kon ik nog twee sets kopen voor drie euro, vanwege de kapotte dozen. Who cares, alles meegenomen en thuis in een stapelkratje gedaan. De eerste garages en molens zijn al gebouwd.

Magneetstaafjes (Action) zijn hier voor de vijfde verjaardag ook heel goed ontvangen als cadeau, leuk voor papa&mama, die spelen er nog het meeste mee.

De eerste Mini-loco, met Nijntje of Sesamstraat.



Voor meisjes weet ik niets, als het maar roze is, geloof ik.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven