steun bij Blom-methode

21-11-2007 13:33 29 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben sinds 4 dagen bezig met de Ria-blom methode bij mijn 4 weken oude dochtertje Hanne. Vandaag is het flink zwaar. Ze is erg onrustig en slaapt kort, al heeft ze vannacht, op 1 voeding na, wel goed geslapen. Ze ligt nu in haar bedje, maar huilt. Ik heb het gevoel haar onterecht in haar bedje te hebben gelegd, maar ze vertoonde wel tekenen van vermoeidheid (jengelig, gapen, langs oren wrijven). Pfffff, valt niet mee

Hoewel Hanne nu meer slaapt, is een vast ritme nog ver te zoeken. Of is dat te vroeg en verwacht ik teveel van mijn kleine meid?
Alle reacties Link kopieren
Ik volg ook de methode van Ria blom. In het boek staat dat je minimaal 30 minuten moet laten huilen, dat deed ik niet hooguit een kwartier, dan vond ik het echt welletjes. het heeft bij mij ongeveer een dag of 10 geduurd voor het echt werkte.



Toen kwam mijn man met het idee om na het voeden te verschonen ipv ervoor...maar dat werkte voor mij niet en nu draai ik het dus weer om. Met als gevolgd dt we opnieuw kunnen beginnen.
Astjeblieft: hierbij STEUN en een knuffel!

Volhouden, volhouden, volhouden. Het werkt echt! De eerste 5 dagen vond ik het vervelendst, helemaal omdat ik mezelf in huis had opgesloten en niks afwijkends deed. Na 5 dagen vloog ik tegen de muren op. Maar ik heb er zo'n lol van nu, de nachten werden direct beter, en hij slaapt nu overdag ook veel meer: met als gevolg: een heerlijk uitgerust mannetje (en een uitgeruste moeder).



Ik liet mijn zoontje trouwens ook niet een half uur huilen hoor. 10/15 minuten maximaal. En dan even een speentje geven, over zijn hoofdje aaien (wel in de wieg laten) tot ie toch in slaap viel.



Succes en sterkte!!
Alle reacties Link kopieren
Heb je het boek? Daar staat volgens mij ook in dat het na een paar dagen wat lastig kan worden.



Misschien komt Arwen wel even langs op je topic, die kan hele goeie tips geven.
Alle reacties Link kopieren
Lammetje,

Wat vreselijk moeilijk he? Je kindje laten huilen.

Ik heb dat nooit gekund, maar ben meteen met geboorte begonnen met Blom, dus er was nog geen patroon waar ie aan gewend was.



Als mijn zoontje nu huilt (12 weken) dan is het of honger, of slaap, of verveling. Als ie net geslapen heeft, krijgt ie standaard eten. Na t eten dus even knuffelen en spelen. Voor mij is het eigenlijk altijd duidelijk waarom hij huilt. En als ik dan de juiste vervolgactie neem (in bed stoppen, in box doen, voeden, etc etc etc) dan houdt hij binnen 3-5 minuten op met huilen. En het is nieteens echt huilen, maar meer jammeren.



Wat wel een handige tip is: voordat je je kindje in bed legt, echt goed laten boeren. Want soms lag mijn zoontje in zijn bedje te jammeren, en als ik hem dan toch maar even eruithaalde, kwam er een megagrote boer uit. Dan legde ik hem terug, en was ie meteen vertrokken. Daar let ik nu dus echt extra op.



Geef je borstvoeding? Zoja, verschoon dan tussen de twee borsten door. dan heeft ie al wat binnen, en gaat hij dus niet huilen (voor voeden verschonen was bij ons echt geen optie. Dan krijste hij net zolang totdat hij eten kreeg. hihi). Na het voeden is ook niet handig, want soms valt hij aan het eind van een voeding in slaap. Als je dan gaat verschonen, dan wordt ie weer wakker: ZONDE!

als je flesje geeft, kan het waarschijnlijk ook. Gewoon halverwege even wegleggen. verschonen, en dan de rest...



Moeilijk is het wel hoor. om vol te houden. Maar gewoon doen. Je zult zien hoe jullie ervan opknappen!

Sterkte meis!



Aramilia
Alle reacties Link kopieren
Allereerst een flinke :hug:

Het is ongelovelijk zwaar de eerste dagen, maar hou vol! Het werkt echt!

Op een gegeven moment sliep onze dochter (toen een week of 8) alleen 's nachts redelijk en overdag zat ik soms wel anderhalf uur naast haar bedje om haar handjes vast te houden, maar slapen ho maar. Ik (en dochterlief ook) werd er doodongelukkig van. Toen hebben we de pacco doeken gekocht en het boek van Blom gelezen en alles toegepast en na ongeveer een week ging het steeds beter. Ik geloof dat het zo hoort dat ze na een dag of 3 een terugval hebben, waarschijnlijk is dat bij jullie vandaag. Heel moeilijk, maar daar moet je doorheen. Het lijkt nu alsof je je kindje het ergste aan doet dat je kunt bedenken, maar als Hanne zo slecht blijft slapen is dat uiteindelijk veel vervelender voor haar. Over een weekje zul je merken dat ze veel rustiger is. Ik kon het me destijds niet voorstellen, maar het is echt zo, onze dochter ging geleidelijk aan steeds beter slapen, ook overdag. En nu, ruim een jaar later, slaapt ze nog steeds prima (af en toe wat minder, maar dat hoort erbij).

Heel veel succes en sterkte, want het is inderdaad zwaar.

Lais
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



bedankt voor jullie steun en knuffels. Ik heb Hanne er, tegen alle adviezen in, toch uitgehaald en bij mij op schoot laten pinken (was nog te vroeg voor voeding) uiteindelijk is ze in slaap gevallen en kon ik haar in haar bedje leggen. Ze heeft ondertussen twee slokken uit mijn borst gedronken en daarna viel ze weer in slaap, dus maar weer in bed. Hele refelmaat zoek, maar ze krijgt nu tenminste wel haar slaap. Ik pik het wel weer op als ze wakker wordt. Nog een vraag:

Ze is moeilijk te troosten in haar bedje. We hebben nog geen speen geprobeerd i.v.m. borstvoeding, maar ze lijkt deze ook niet echt te pakken. Hebben jullie tips?
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben de speen juist afgeschaft toen we begonnen met Blom, ivm het inbakeren en de speen die om de haveklap uit haar mond viel. Even doorbijten, maar dochterlief moet juist leren om zonder hulp zelf in slaap te vallen. Ze moet het vertrouwen krijgen dat ze dat kan en dat duurt eventjes. Iedere dag zal het wat beter gaan en zal het huilen korter duren, tenminste dat is mijn ervaring. En hoe moeilijk ook, je kunt haar beter niet te snel toch uit bed halen, want dat geeft verwarring en dat zorgt ervoor dat het proces alleen maar langer duurt. Maar goed, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik ook uit ervaring.

Succes!
Alle reacties Link kopieren
even snel, want moe en ga zo slapen, kom morgen hierop terug, maar baker je in? dat kan een heel groot verschil maken en helpen. Bij ons was het combinatie van regelmaat en inbakeren, maar zeker ook het inbakeren. En regelmaat in de zin van handelingen in dezelfde volgorde. Niet op de klok kijken als het gaat om slapen of voedingstijden. En vast houden aan deze regelmaat, is ook heel belangrijk. Ik lees morgen nog wel even hier, in elk geval sterkte, ik weet hoe moeilijk en slopend een huilend en slecht slapend kind is!
Alle reacties Link kopieren
oh ja en vast ritme, wil dus echt niet zeggen om de zoveel uur voeden en slapen. Dat kan echt per dag en per keer verschillen. Soms dronk kind na 2 uur en soms na 4 uur. Heb haar nooit wakker gemaakt voor een voeding, maar hield wel een beetje minimaal 2 uur na een goede voeding aan, alhoewel je daar ook voorzichtig mee moet zijn om de regeldagen niet te missen. Soms sliep ze uren en soms maar kort, maar het is voornamelijk het idee dat je je kind aanleert dat het mag (moet) slapen als ze / hij moe wordt, in eigen bedje. Slapen, wakker worden, voeden, spelen/knuffelen, alleen spelen en weer slapen.
*Breek even in*



Welterusten lieve Arwen! :hug:
Alle reacties Link kopieren
ahhh, lief!
Alle reacties Link kopieren
Je moet echt volhouden, hoe moeilijk het ook is. Wij hebben de Blom methode ook bij ons meiske toegepast. De eerste dagen waren het zwaarst, maar het helpt echt.... rust en regelmaat is zo belangrijk bij zo'n kleine pop. Het gaat echt een stuk beter straks, je zult het zien.



En je moet je maar voor ogen houden dat sommige kinderen ook moeten huilen om de indrukken te verwerken. Er komt vanzelf een omslag in dat ze het niet meer nodig heeft. Heel veel knuffels en ik hoop dat het je lukt om vol te houden.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben gisteren begonnen met de Blom methode.Mijn dochtertje is nu 10 weken. Het inbakeren deden we al een tijdje op advies van de huisarts ivm de welbekende darmkrampjes. Heb een swaddle me zak aangeschaft en alleen 's nachts gebruikt. In de nacht slaapt ze prima, alleen van die armen die zo aan het maaien waren. Komt 1 keer voor een voeding rond 4 a 5 uur en slaapt dan weer heerlijk door dankzij de inbakerzak. Anders houden de armen haar weer wakker. Alleen overdag gaat het slapen zo slecht. Dacht dat ze steeds vermaakt moest worden, zich verveelde ofzo. Ze was dan wel weer even stil en aandachtig alles aan het bekijken, maar dan kwam er weer een huilmoment totdat ze totaal overstuur was.



Overdag liet ik haar soms zonder en soms met zak slapen.Steeds uitproberen wat nu het best was, dus totaal geen regelmaat erin. Ze wordt steeds na die 3 kwartier wakker en dan vaak helemaal niet vrolijk.



Heb het boekje inbakeren brengt rust van consulatiebureau meegekregen en daar herkende ik zoveel in. Heb direct het boek van Ria Blom gekocht en herken nu nog meer,.,.

Alleen het voelt als een soort loslaten ofzo. Bij het huilen wil ik haar zo graag troosten, haar tevreden zien. Nu zie ik wel steeds meer in dat ze tevreden wordt door haar de ruimte te geven zelf in te laten slapen en even te laten huilen. Ik nam de regel dat een baby niet hoeft te huilen wel heel erg letterlijk. Zal haar denk ik geen half uur kunnen laten huilen zonder even bij haar te zijn geweest, maar probeer niet meer op iedere kick te reageren. Is voor de moeder waarschijnlijk moeilijker als voor het kind..



Ik heb al een paar keer een beetje de methode geprobeerd maar als het moeilijk werd dacht ik dus dat het niets voor onze dochter was. Nu hebben we afgesproken het minimaal 2 weken vol te houden. Gister was het zwaar, veel huilen in bed. Vandaag protest bij het binnen komen in haar kamer en aandoen van de zak, maar ze slaapt tot nu toe prima. Even halve minuut de pink en dan loop ik weg. Geen gehuil en een lach als ze wakker wordt.. Ik hoop zo dat dit aanslaat. Volhouden dus..

Het inbakeren doe ik nu bij ieder slaapje trouwens. En heb nu een pacco inbakerzak besteld. Andere is namelijk te klein. Iemand hier ervaring mee?
Alle reacties Link kopieren
ja, ik, ideaal ding, werkte als een trein en dochter sliep er meestal heerlijk mee. Probeer bij elk slaapje in te bakeren en consequent te zijn met uit de doek halen als je kind wakker is en je gaat voeden. (doek hoort bij bedje, hoort bij slapen). Huilen is verschrikkelijk om aan te horen, maar sommige kinderen moeten dat even doen voor het slapen gaan, ben ik van overtuigd, hebben ze even nodig. Geen uren en ik ga ook altijd kijken als ze huilt nadat ze in slaap is gevallen, maar voor ze slaapt (ook in het inbaker tijdperk) huilde ze altijd 5-10 minuutjes standaard.

Probeer in elk geval vanaf nu standaard de pacco te gebruiken als je je dochter in bed legt, na het voeden en het dan knuffelen / spelen / boodschappen doen/ wandelen of wat je ritme ook is. Maar niet eerst gewoon laten slapen en als dat niet lukt dan pas de pacco gebruiken, maar gewoon meteen aandoen. Kan veel protest opleveren (zo gewillig als in het promofilmpje heb ik nog nooit meegemaakt) maar ze slapen er heerlijk in over het algemeen. succes
Arwen,



Huilt jouw dochter eigenlijk nog steeds weleens als ze naar bed gaat, nee toch?



Sjeee, dat staat er nu alsof jouw dochter een huilebalk is. Niet de bedoeling, maar dat weet je denk ik wel ;-)
Alle reacties Link kopieren
Ik vraag me af of Hanne's huiltje een inslaaphuiltje is dat ze nodig heeft. Ik laat haar wel 15 minuten liggen, maar vanmiddag was het geen succes. Na 15 minuten huilen, troosten en nog eens 15 minuten huilen heb ik haar er toch maar uitgehaald en is ze op mijn schoot in slaap gevallen. Ik vraag me af of ze niet te klein is om nu al zoveel alleen te moeten slapen. Hanne huilt overigens op dit moment alleen als ze in bed 'moet'. Dat maakt het lastig, vooral voor mijn gevoel.

P.S. Ik wil nog even wachten met inbakeren. Ik vind haar namelijk niet erg onrustig.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben de Pacco ook gebruikt, ideaal. Je moet ze inderdaad elk slaapje consequent gebruiken, dan helpt het het best.

Lammetje, inbakeren kan trouwens ook goed helpen bij kindjes die fysiek niet heel onrustig zijn maar die om andere redenen niet goed slapen. Ik weet niet of dat voor Hanne ook geldt, maar het zou kunnen. Ik ben erg pro inbakeren. Voordat we eraan begonnen vond ik het altijd een vreselijk zielig gezicht, maar toen ik het effect zag bij dochterlief was ik gelijk om, die brede lach na het slapen (eindelijk langer dan 3 kwartier), geweldig. Ze was tijdens de wakkere momenten ineens ook veel rustiger, helderder en vrolijker, het heeft onze meid echt goed gedaan.

Maar goed, genoeg 'reclame' voor het inbakeren ;-)

Je moet natuurlijk een manier vinden die voor jou goed voelt, want dat voelt je kindje ook. Als je ergens niet achter staat, kun je het beter niet doen, dan werkt het averechts.

Succes iig!
Alle reacties Link kopieren
Hier een Blomfan. Huilen is wat mij betreft wel een teken van onrust. Ze is immers zo druk met huilen, dat het slapen niet lukt.



Ik ben begonnen met Ria Blom toen Madammeke 11 weken was. Rijkelijk laat dus. Stug volhouden en ik had resultaat. Later bleek dat ze een koemelkallergie heeft, maar de inbakerdoeken zorgden ervoor dat ze tot rust kwam en zich kon overgeven aan de slaap. Toen de KMA onder controle was, ging het slapen ook steeds beter.



Ik zou gaan inbakeren als ik jou was. De Paccodoeken vond ik erg prettig en mijn meisje ook. Zij ging dus wel net zoals op het promofilmpje blij glimlachen als ik haar inbakerde. Ik gaf BV en hield echt het ritme van Blom aan. En de ene keer sliep ze lang, de andere keer kort (ze is nu 10 maanden en het is nog steeds zo). Het werkte echt goed, al heb ik ook wel mindere dagen gehad.



En wat betreft te klein om alleen te slapen: jij het het slaapprobleem. Dat klinkt misschien wat cru, maar jij hebt er last van dat ze alleen in je armen in slaap valt en niet zelf in haar bedje. Dus als jij er wel mee kan leven dat ze voorlopig in je armen in slaap valt en dus straks altijd bij jullie in bed ligt, dan is er dus geen slaapprobleem. Ze slaapt immers, alleen onder bepaalde voorwaarden. Vind je op je arm in slaap vallen en bij je in bed liggen wel een probleem (en dat vond ik), dan is het alleen maar goed om zo snel mogelijk je kindje aan te wennen in haar eigen bedje zelf in slaap te vallen. Hoe langer je daarmee wacht, hoe moeilijker het is.



Wat het huilen betreft: wat ik heel prettig vond is dat Ria Blom schrijft dat als een kind soms even stopt met huilen, als is het maar 30 seconden, dan is ze dus niet helemaal over de rooie en kun je haar laten huilen. Dat heeft mij echt door de eerste dagen heengesleept. Bij de eerste vermoeidheidstekenen of als Madammeke al meer dan 3 uur wakker was, ging ik haar een schone luier geven, inbakeren, aanleggen (of ze nu honger had of niet, dit was voor mij het ritueel) en dan legde ik haar in bed. Vervolgens ging ik of internetten of strijken of stofzuigen of wat dan ook. Iets doen. Dan gaat de tijd namelijk sneller. En ik lette erop wanneer het huilen even stokte. Vaak was dat al na 3 minuten. Uiteindelijk heeft ze nooit langer dan 20 minuten gehuild en dan sliep ze. En die 20 minuten was inclusief even stoppen en weer doorgaan.



Probeer echt een vast bedritueel te maken. Ik bood dus altijd een borst aan en nog steeds gaat mijn meisje alleen slapen na een paar slokken melk. Als ze geen honger heeft stopt ze na een paar slokken, of ze drinkt lekker door (ondertussen flesvoeding).



Sterkte!
Alle reacties Link kopieren
Snap dat jullie voorstanders zijn van inbakeren, maar laat het, erg koppig, nog even aan mij voorbij gaan. Eerst dit maar eens een fatsoenlijke kans geven. Helaas heeft Hanne wel een aantal keer langer dan een half uur gehuild zonder in slaap te vallen. Ik ben niet zo'n voorstander van een 'troostborst', omdat naar mijn idee bij structuur en regelmaat ook hoort dat voeden iets anders is dan troosten. Ik zoek dus andere manieren om haar te troosten en het speentje lijkt te werken, evenals over haar buikje wrijven. Ik krijg steeds meer het idee dat Hanne moeite heeft met slapen door krampen en dat maakt het natuurlijk des te zieliger om haar te laten huilen.

Begrijp me trouwens niet verkeerd:ik ben blij met jullie tips en neem mee wat bij ons past.
Alle reacties Link kopieren
Korte reactie, want ik ben moe.



Ik ben ria blom fan van het eerste uur. Beide zoons heb ik op die manier verzorgd/opgevoed. Super.

Bij tweede zoon sloeg het minder goed aan. Hij bleek een scheven nekwervel te hebben (kiss, ik geloofde er nooit zo in, nu dus wel) en moest eerst behandeld worden door een manueel therapeut. Daarna sliep hij fantastisch. Je kunt mijn advies wel raden. Als dit over een aantal dagen niet beter gaat: even langs de manueel therapeut.



Succes~!
Alle reacties Link kopieren
Wij zijn met inbakeren begonnen op advies van de huisarts vanwege die buikkrampjes. Zij vertelde dat Tess door die krampjes druk(ker) was met armen en benen wat weer extra prikkels veroorzaakte. Door die extra prikkels kon ze niet slapen wat weer meer krampjes veroorzaakte. Het sneeuwbaleffect.. Ook voor de nachtvoeding is het prettig. Ze krijgt als ze zich 's nachts meldt ingebakerd voeding, waarna ze direct weer doorslaapt. Toen ze nog niet ingebakerd was, wilde ze graag nog wel even wat aandacht. Nu houden haar armen haar niet meer wakker.

In eerste instantie volgde ik naast het inbakeren dus niet de Ria Blom methode.

Vandaag tweede dag en ging heel erg goed. Alleen protest bij het inbakeren en uit zichzelf inslapen. Alleen niet om 16 uur. Huilen, huilen.. heb het een kwartier volgehouden en dat is echt heel veel voor mij en haar aangezien ik overal op reageerde. Even getroost, maar geen verschil. Weggegaan en na een kwartier weer terug. Even aan de borst in haar eigen kamer (donker), waar ze echt nog goed heeft gedronken. Honger dus? ze had om half 4 gedronken nadat ze uit bed kwam. Ze sliep vanaf half 5 en bleef slapen.. Ik stond te twijfelen over wat te doen om 19.30 uur. ze had namelijk wel altijd een avond schema. Ze ligt normaal vanaf 19 uur op bed waarna ik haar alleen nog wakker maakte voor de late voeding. Maar moet ik dit nu los laten? Hoe zit dat bij jullie? gaan jullie kinderen iedere avond rond zelfde tijd naar bed voor de nacht? Of is dit afhankelijk van hoe het loopt en wanneer ze wakker wordt? Ik heb Tess om 19.30 wakker gemaakt. Zat ook 4 uur tussen de echte voeding van half 4 (half 5 ook wel wat gedronken maar zie ik maar als bijvoeding). Ik geef trouwens borstvoeding.

En geef je dan nog een nachtvoeding? Ik geef altijd laatste voeding om 22 uur. Later trek ik zelf niet.
Alle reacties Link kopieren
als jij het inderdaad geen probleem vindt dat hanne alleen bij jou op schoot in slaap valt, is er ook geen probleem, ik zou dat niet fijn vinden omdat ik bij vrienden heb gezien waar dat toe kan leiden en omdat ik vind dat babietjes gewoon moeten leren slapen, alleen, in hun eigen bedje. Maar dat is helemaal mijn eigen mening. Ik snap je aversie tegen inbakeren niet zo goed, hele volkstammen doen het standaard en het is een gebruik zo oud als de weg naar rome en juist huilen is een teken van onrust, dat hoeft helemaal niet het bekende maaien met de armpjes te zijn. Maar goed, als het niet goed voelt, moet je het het niet doen.



Bedtijd verschilde per dag en per avond, voedingstijden ook, wat tijd betreft had ik nauwelijks een ritme, ook nooit naar gestreefd. Op een gegeven moment ging ze zelf langer slapen savonds en werd duidelijk wat haar bedtijd was, maar dat kan nog steeds verschillen, en overdag verschilt het ook nog steeds behoorlijk (ze is nu 15 maanden bijna). Ze gaat naar bed als ze moe is en meestal pas ik me aan haar aan en soms moet ze zich aan mijn ritme aanpassen en dat gaat ook prima, ook als babietjes trouwens. Als het maar niet te vaak is en te veel op 1 dag.



Fleur, ze huilt meestal nog steeds wel even als ik haar in bed leg, niet altijd, maar vaak wel, heel even en soms wat langer, maar als het nu langer is dan 5-10 minuten haal ik haar eruit, want dan is er iets.
Alle reacties Link kopieren
Beste Arwen,



voor de duidelijkheid: als ik het geen probleem vond dat Hanne alleen bij mij op schoot in slaap valt, was ik niet aan de Blom-methode begonnen en was ik ook dit topic niet gestart. Ik heb zo mijn twijfelmomenten, maar die horen volgens mij ook een beetje bij dag 3 - 5. Dat ik (nog) niet wil gaan inbakeren heeft hier naar mijn idee niets mee te maken.

Verder wil ik jullie, naast de probleemmomenten ook even deelgenoot maken van de succes-momenten: Hanne heeft de afgelopen 4 nachten in haar eigen bedje geslapen, met 1 nachtvoeding en een beetje huilen. Verder slaapt ze overdag wisselend, maar meestal wel 2 a 3 keer een flinke ruk van 2 uur ongeveer en dan in haar bedje of in de wandelwagen. Dus naar mijn idee zijn we op de goede weg, al ben ik me ervan bewust dat we er nog niet zijn en dat ik wel moet blijven volhouden. Maar ik ben al erg blij dat mijn kleine Hanne nu meer slaapt en daardoor een stuk vrolijker is. Dus dank daarvoor allen.
Alle reacties Link kopieren
ik probeer je alleen maar te helpen hoor.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven