Kinderen
alle pijlers
Te kleine hoofdomtrek
vrijdag 29 oktober 2021 om 16:14
Het CB belde net omdat ze zich toch wat zorgen maakten over de hoofdomtrek van mijn baby. Ik maakte me zelf nergens druk om, ze is in proportie en een aantal keer ziek geweest de afgelopen tijd. Maar dat ze nu speciaal bellen voor een extra afspraak baart me toch wat zorgen.
Iemand dit wel eens gehad? Graag de geruststellende verhalen
Iemand dit wel eens gehad? Graag de geruststellende verhalen
vrijdag 29 oktober 2021 om 18:39
vrijdag 29 oktober 2021 om 18:53
mandylion schreef: ↑29-10-2021 18:39En sowieso geldt de groeilijn voor borstgevoede kinderen niet met die van flesgevoede kinderen (en laten ze die laatste nou net gebruiken op het cb). Borstgevoede kinderen groeien de eerste maanden harder dan flesgevoede kinderen, maar na de eerste 5 a 6 maanden is het juist andersom.
Ze hebben al minstens zeven jaar twee curves.
vrijdag 29 oktober 2021 om 18:57
Als de fontanellen te vroeg sluiten dan is dat precies wat ze doen ja. Of dacht je dat ze het alleen om onzinnige redenen controleren??mandylion schreef: ↑29-10-2021 18:37Bij mijn oudste gehad. Heel paniekerig allemaal. Ik heb me nooit ongerust gemaakt, kind ontwikkelde zich prima en zijn ouders hebben ook niet zo'n heel groot hoofd.
Ik vroeg me ook af wat ze vervolgens wilden doen, de schelen kraken en een tussenstuk tussen zetten?
Kind is nu 7 jaar en heeft nog steeds geen groot hoofd, is de grootse van de klas en ligt op dit moment cognitief voor tov gemiddeld.
Maargoed TO, zoals iemand anders ook al schreef is dit bijna altijd gewoon een extra controle en is er uiteindelijk niks aan de hand!
vrijdag 29 oktober 2021 om 19:01
De onze had het ook.
De assistente die gemeten had ging direct in paniek naar de arts.
Maar ik had al gezien dat ze verkeerd gemeten had.
ik vroeg wat er zou gebeuren als het hoofd inderdaad te klein was.
Dan moest hij naar de kinderarts, meer zei ze niet.
Nog niet te druk maken, eerst nog eens goed na laten meten.
De assistente die gemeten had ging direct in paniek naar de arts.
Maar ik had al gezien dat ze verkeerd gemeten had.
ik vroeg wat er zou gebeuren als het hoofd inderdaad te klein was.
Dan moest hij naar de kinderarts, meer zei ze niet.
Nog niet te druk maken, eerst nog eens goed na laten meten.
vrijdag 29 oktober 2021 om 20:00
Na de geboorte van mijn dochter kreeg ik ook te horen dat ze, naast dat ze dysmatuur was, ook een te kleine schedelomtrek had en dat ze gingen testen op een infectie. Verder kreeg ik geen uitleg en als pas bevallen moeder ging ik middenin de nacht googelen. Nooooooit doen . En wat bleek? Inderdaad een meetfoutje. In verband met Corona gebruikten ze nieuwe papieren wegwerpbandjes om te meten. Die hadden drie verschillende openingen waar je het uiteinde door kon halen. Na anderhalve dag met 4 verschillende metingen, haalde een heldere verpleegkundige een ouderwetse centimenterband en een halfuur later stonden we buiten om eindelijk naar huis te gaan.
Tip: niet googelen en vooral vragen stellen - tot die tijd je maar niet druk maken, je leest hier al vaak dat zoiets is gezegd en dat er niets aan de hand was
Tip: niet googelen en vooral vragen stellen - tot die tijd je maar niet druk maken, je leest hier al vaak dat zoiets is gezegd en dat er niets aan de hand was
vrijdag 29 oktober 2021 om 20:02
vrijdag 29 oktober 2021 om 20:09
Klopt. Maar in beide gevallen heb je binnen hetzelfde persoon/kind wel een stabiele curve. Je hebt natuurlijk niet de ene maand een Edammer en een maand later ineens een football. We gaan pas extra kijken als een lijn afbuigt of oploopt, (meestal) niet bij een curve die gewoon rechtdoor loopt, op welk niveau dan ook.windring schreef: ↑29-10-2021 20:02Zo'n meting klopt natuurlijk nooit. Mensen hebben allemaal verschillende modellen hoofd, sommige als een edammertje (dan is je hoofd te groot) en sommige hebben een hoofd als een american footbal bal en dan is je hoofdomtrek te klein. De inhoud van beide vormen zal gelijk zijn.
vrijdag 29 oktober 2021 om 20:13
Precies. En dan dus niet omdat die omtrek zonodig gemiddeld moet zijn, maar omdat met voortijdig gesloten schedelnaden (TO, is superzeldzaam en bij jullie uiteraard niet aan de hand! ) de schedel niet kan meegroeien met de hersenen en die dus niet de kans krijgen zich volledig te ontplooien.Zanahoria schreef: ↑29-10-2021 18:57Als de fontanellen te vroeg sluiten dan is dat precies wat ze doen ja. Of dacht je dat ze het alleen om onzinnige redenen controleren??
Maargoed TO, zoals iemand anders ook al schreef is dit bijna altijd gewoon een extra controle en is er uiteindelijk niks aan de hand!
vrijdag 29 oktober 2021 om 20:22
Bij mijn oudste kreeg ik te horen dat zijn hoofd wel erg groot was. Toen ik vroeg of het misschien een goed idee zou zijn als ik hem geen eten meer zou geven zodat het probleem zich niet zou verergeren keken ze mij geschokt aan.
Daarna zijn we alleen nog maar de vaccinaties geweest en niet meer naar het meten, wegen en angst aanpraten. Inmiddels is zoon een gezonde puber.
Daarna zijn we alleen nog maar de vaccinaties geweest en niet meer naar het meten, wegen en angst aanpraten. Inmiddels is zoon een gezonde puber.
vrijdag 29 oktober 2021 om 20:38
Heel herkenbaar. Onze kleine zou ook volledig te klein zijn. Maar vooral dus het hoofd (en buikje) waar ze zorgen over hadden. Dit heeft inderdaad zo'n stress en onnodig verdriet gegeven.
Wat we na al die extra echo's en ziekenhuisbezoekjes wel hebben begrepen is dat er behoorlijk vaak verkeerd gemeten wordt, dat ieder kind een eigen groeicurve heeft en dat er graag onnodig wordt gemeten voor de zekerheid.
Toen mijn dochter geboren was, had ze dus een te klein hoofd en moesten we meerdere keren naar de kinderarts etc., maar ergens voelde ik dat het wel goed zat, ondanks er lichte zorgen werden uitgesproken.
Sterkte ermee en probeer je niet te druk erover te maken. Goed, dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
vrijdag 29 oktober 2021 om 20:54
Maar dat wordt toch altijd apart gevoeld, die fontanellen?Lariba schreef: ↑29-10-2021 20:13Precies. En dan dus niet omdat die omtrek zonodig gemiddeld moet zijn, maar omdat met voortijdig gesloten schedelnaden (TO, is superzeldzaam en bij jullie uiteraard niet aan de hand! ) de schedel niet kan meegroeien met de hersenen en die dus niet de kans krijgen zich volledig te ontplooien.
Bij ons was de omtrek altijd aan de kleine kant, maar de fontanellen open (net als bij TO).
.
vrijdag 29 oktober 2021 om 21:02
Schedelomtrek is betrouwbaarder. De grootte van de fontanel kun je niet echt meten. Je hebt wel gelijk dat bij een open fontanel de kans op een echt schedelnadenprobleem nóg kleiner is.
vrijdag 29 oktober 2021 om 21:22
Dit hadden wij inderdaad, fontanel die niet goed gevoeld kon worden, met daarbij een afbuigende lijn in de hoofdomtrek.
Ik ben heel blij dat het CB ons heeft doorgestuurd, ook al was er uiteindelijk niets bijzonders aan de hand. Volgens kinderarts was rond 6 maanden een cruciale tijd ivm opereren en hij was zelf ook blij met een CB wat zo oplettend was, vooral toen bleek dat de fontanel inderdaad gesloten was.
Die CT scan was even spannend, maar toen bleek dat de naden gewoon open waren, konden we weer verder met ons leven.
En bij mijn jongste, die deels in Coronatijd haar eerste jaar heeft doorgemaakt, is welgeteld 3x haar hoofdomtrek gemeten en dan ook nog 1x omdat ik erop stond, gezien de fontanelgeschiedenis van haar oudere zus. Gelukkig geen gekke dingen en ik wist waar ik op moest letten.
@TO, met open fontanellen zou ik me echt niet druk maken om een afwijkende lijn
vrijdag 29 oktober 2021 om 22:20
Ik vind het juist helemaal geen paniekzaaiers eigenlijk. Ik vind juist altijd vanalles van mijn kinderen en zij zeggen dan: ‘nee hoor, heel normaal.’DuchessMeganMarkle schreef: ↑29-10-2021 19:04Allereerst gefeliciteerd met de geboorte van de kleine.
Ik als nieuwbakken onzekere moeder, werd ook altijd erg onzeker van de cb. Wat een paniekzaaiers zijn het.
Enige dat ik wijselijk voor me hou als ik daar ben is dat mijn kinderen bij mij in bed slapen als baby want daar hebben ze nogal een mening over. Die mening weet ik, ik heb de mijne. Hoeven we het verder niet over te hebben
@TO: geloof dat je al is uitgelegd wat het kan zijn en waarom cb dit oppakt. De meeste medische onderzoeken en zelfs een aantal interventies worden tegenwoordig uit voorzorg gedaan. Dat betekent dat er altijd een aantal mensen onnodig een bepaald onderzoek moet ondergaan. Waarschijnlijk hoort je kindje daarbij. Ik zie het als een soort solidariteit: om de zieken niet pas te behandelen als het al rijkelijk laat is, is het fijn dat de gezonden accepteren dat zij soms ook in een protocol belanden ook al is er uiteindelijk ‘niks’. Ik denk dan maar: als het ergste onterecht een bezoekje aan de kinderarts is en daarom wat zorgen maken is, dan ben ik een gelukkig mens.
Succes en hopelijk zijn jullie snel gerustgesteld
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.
zaterdag 30 oktober 2021 om 11:31
Deze snap ik niet zo. Zij doen toch gewoon een constatering (hoofdomtrek is aan de grote kant). Ze vragen jou toch niet om er iets aan te doen? Ze hebben een signaleringsfunctie en meestal zal er niets aan de hand zijn. Heel soms wel, en daar gaat het om.perzikboom6 schreef: ↑29-10-2021 20:22Bij mijn oudste kreeg ik te horen dat zijn hoofd wel erg groot was. Toen ik vroeg of het misschien een goed idee zou zijn als ik hem geen eten meer zou geven zodat het probleem zich niet zou verergeren keken ze mij geschokt aan.
Daarna zijn we alleen nog maar de vaccinaties geweest en niet meer naar het meten, wegen en angst aanpraten. Inmiddels is zoon een gezonde puber.
zaterdag 30 oktober 2021 om 14:30
lux- schreef: ↑29-10-2021 22:20Ik vind het juist helemaal geen paniekzaaiers eigenlijk. Ik vind juist altijd vanalles van mijn kinderen en zij zeggen dan: ‘nee hoor, heel normaal.’
Enige dat ik wijselijk voor me hou als ik daar ben is dat mijn kinderen bij mij in bed slapen als baby want daar hebben ze nogal een mening over. Die mening weet ik, ik heb de mijne. Hoeven we het verder niet over te hebben
@TO: geloof dat je al is uitgelegd wat het kan zijn en waarom cb dit oppakt. De meeste medische onderzoeken en zelfs een aantal interventies worden tegenwoordig uit voorzorg gedaan. Dat betekent dat er altijd een aantal mensen onnodig een bepaald onderzoek moet ondergaan. Waarschijnlijk hoort je kindje daarbij. Ik zie het als een soort solidariteit: om de zieken niet pas te behandelen als het al rijkelijk laat is, is het fijn dat de gezonden accepteren dat zij soms ook in een protocol belanden ook al is er uiteindelijk ‘niks’. Ik denk dan maar: als het ergste onterecht een bezoekje aan de kinderarts is en daarom wat zorgen maken is, dan ben ik een gelukkig mens.
Succes en hopelijk zijn jullie snel gerustgesteld
Ik merkte dat dat echt heel erg verschilt per CB toen ik verhuisde.
Mijn oudste was ooit niet genoeg gegroeid. Moest extra komen wegen. Bleek het om 17 gram te gaan. Mijn zorgen over haar voorkeurshouding werden van tafel geveegd. Was niks aan de hand, maar dat dacht mijn huisarts heel anders over. De maat van haar hoofd was wel ineens paniek. Volgde eerst de bovenste groeipijn en toen ze er nipt boven kwam was het 'paniek.'
Bij de tweede trok ik me er al minder van aan en toen hij een jaar was verhuisden we een kwam ik bij een veel beter team. Met overleg, meer eigen inbreng, veel minder strikt in de adviezen.
zondag 31 oktober 2021 om 08:04
Ja, hier hetzelfde. Mijn ‘oude CB’ vond alles wat niet exact het gemiddelde lijntje was een probleem. Mijn kind liep nog niet op de gemiddelde leeftijd (ontwikkelde wel gewoon, stond inmiddels en probeerde te lopen), en dat werd meteen een ontwikkelingsachterstand genoemd (in die woorden).
Moesten ze een paar blokjes opstapelen, maar kind vond daar geen bal aan. Deed wel een hoop andere dingen, maar ja, dan kun je geen vinkje zetten bij ‘blokjes stapelen’.
Mijn nieuwe CB kijkt veel meer globaal. Kind moest plaatjes benoemen, en had daar na 75% van de plaatjes weinig zin meer in, dus ging alles hard lachend een banaan noemen. Nieuwe CB arts: nou, ze heeft in elk geval gevoel voor humor .
zondag 31 oktober 2021 om 08:19
Ohja dat zal dan wel. Wij hebben ook 2 cb’s gehad nu. Beiden wel prima ervaringen. Die waar we nu zitten heeft wel heel veel moeite te geloven dat mijn jongste koemelkallergie heeft, dat wel.Andersom schreef: ↑30-10-2021 14:30Ik merkte dat dat echt heel erg verschilt per CB toen ik verhuisde.
Mijn oudste was ooit niet genoeg gegroeid. Moest extra komen wegen. Bleek het om 17 gram te gaan. Mijn zorgen over haar voorkeurshouding werden van tafel geveegd. Was niks aan de hand, maar dat dacht mijn huisarts heel anders over. De maat van haar hoofd was wel ineens paniek. Volgde eerst de bovenste groeipijn en toen ze er nipt boven kwam was het 'paniek.'
Bij de tweede trok ik me er al minder van aan en toen hij een jaar was verhuisden we een kwam ik bij een veel beter team. Met overleg, meer eigen inbreng, veel minder strikt in de adviezen.
Maar snap dat wel. Hij is 1 en ik kom er nu ‘pas’ mee. Maar ik kan er ook weinig aan doen, hij heeft een jaar bv gehad en ik eet nauwelijks tot geen zuivel, maar hij zat de eerste weken wel onder het eczeem omdat ik toen havermout met gewone melk at (normaal met sojamelk maar daar werd ik heel misselijk van toen ik net bevallen was), toen ik daarmee stopte was het weg. Dus ik vermoedde het al heel lang, maar op alleen af en toe een pizza met kaas die ik at reageerde hij eigenlijk niet. Wilde hem nu over doen op dreumesmelk, maar dat ging dus echt helemaal mis. En dan is de reactie ‘nou dat hadden we dan wel al eerder gemerkt hoor, overal zit melk in’.
Nou, nee dus, want ik eet heel bewust heel weinig zuivel (ja ook koekjes, taart, chocola, enz).
Sorry voor de off topic TO!
Statistics are used much like a drunk uses a lamppost: for support, not illumination.