tekort aan kraamhulp

19-06-2008 12:33 112 berichten
Alle reacties Link kopieren
ik heb een brief gekregen van de kraamzorg dat ik maar minimaal aantal uren krijg ivm een tekort aan kraamhulp terwijl er eerst afgesproken was dat ik 44 uur zou krijgen, wie heeft dit ook en hoe lossen jullie dit op, ik heb nog 2 kinderen waarvan er 1 toch wel naar school moet.



ben benieuwd naar de reacties



liefs lizzie
Alle reacties Link kopieren
Nee, fleurtje, tuurlijk niet.



Heb van de tweede zwangerschap wel alles eerst zelf betaald totdat mijn verzeking zijn deel bekostigde. Ja ong 1400 euro.

Dat tegen een bedrag van 1200 euro wat ik elk jaar betaal aan de verzeking en waar ik never nooit iets van terug zie.



Gelukkig zit het in je verzekering en als dat niet zo was dan had ik een uitgebreide verzekering genomen.

Als het allemaal te duur is dan zou geen enkele verzekering het in zijn basis gooien hoor.

En als dat dan alleen genoeg is oom de min. uren te bekostigen dan zou er voor de aanvullende uren meer eigen inbreng of gehele eigen inbreng nodig zijn, maar dat is er ook maar gedeeltelijk.
Nou dan.
Alle reacties Link kopieren
Een verzekering heeft niets te zeggen over het basispakket, en de inhoud daarvan heeft niets met kosten te maken. En verder is een verzekering niet zoiets als een spaarrekening, waar je wat instopt waarvan je er ook weer recht op hebt dat je het eruit haalt. Stel je voor zeg, dan zouden zieke mensen hun behandeling niet kunnen betalen omdat hun premie de kosten niet dekt. Daarom hebben we juist een verzekering, zodat we met zijn alleen de risico's dekken van een kleine groep (waar jij ook in terecht kan komen).
Alle reacties Link kopieren
je ziet nooit iets terug van je verzekering? alleen al jouw kosten aan de verloskundige zijn meer dan je aan premie betaalt. En het zit in de basis omdat de overheid dit bepaald heeft, niet omdat de verzekering er geld aan verdient.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij is het een landelijk structureel probleem. In november had ik hetzelfde en mijn nicht die over een paar weken is uitgerekend kreeg ook al een brief.



Ik ben bevallen met een keizersnee en mijn dochter lag de eerste 4 dagen op de high care. Toen dochter een halve dag bij mij was werden we ontslagen uit het ziekenhuis. Ik belde helemaal blij de kraamzorg dat we naar huis kwamen maar daar kreeg ik te horen dat we dat weekend maar 2 uur per dag zouden krijgen. En anders moest ik maar in het ziekenhuis blijven (wat natuurlijk geen optie is). Ik raakte wel aardig in paniek, ik kon nog bijna niks en had een baby waarbij de borstvoeding faliekant dreigde te mislukken (wat uiteindelijk ook gebeurde mede doordat ik nooit goede hulp heb gehad). Uiteindelijk heb ik in die paar dagen 3 verschillende kraamhulpen gehad.



Weet je wat het is, doordat er nu eenmaal kraamzorg is in Nederland reken je er ook op dat je die krijgt. En dan valt het tegen als dat niet zo blijkt te zijn. Helaas was de vakantie van vriend al opgegaan aan de periode dat ik in het ziekenhuis lag en we wonen bepaald niet in de buurt van familie. We hebben het uiteindelijk gered, maar het was niet zoals ik mij mijn kraamtijd had voorgesteld.
Ik ben blij dat ik wel kraamzorg kreeg, met een huilbaby is het verrekte moeilijk om aan maar iets toe te komen, ontbijten kon ik niet eens. De kraamhulp schopte me in bed, smeerde mijn broodjes, hielp me bij het aanleggen en liet me ook meteen kolven, zodat ik éven kon (door)slapen, terwijl zij die kleine buiten gehoorafstand hield.

Echt, ik ben haar nog steeds dankbaar. Jammer dat zij na vier dagen werd opgevolgd door een dame die wel kundig was, maar met wie het minder klikte.



Ik hoor vaak opmerkingen dat ze "in XXX helemáál geen kraamzorg kennen". Nee, maar in andere landen beval je in het ziekenhuis, je verblijft er een week, wordt dan ook begeleid in de verzorging van je kind en in Frankrijk wordt op dag 3 zelfs de schoonheidsspecialiste langsgestuurd om moeke weer een beetje op te kalefateren.

Franse vrouwen krijgen méér kinderen dan Nederlandse vrouwen én werken vaker full-time.



Misschien moeten Nederlandse kraamvrouwen toch wat meer vertroeteld worden ?
Alle reacties Link kopieren
Ik werk bij de thuiszorg en ons kraamzorgteam heeft veel te weinig personeel. Wij van de thuiszorg vallen soms in bij de kraamzorg. Ik vind dat helemaal verkeerd. Ik heb tijdens de opleiding wel kraamzorg moeten doen, maar er daarna niks meer mee gedaan in de praktijk. Ik loop dus vaak hopeloos achter op de feiten, wat ik geleerd heb toen is nu ouderwets en achterhaald. De zorg die ik lever is verre van optimaal.

Ik vind het niet kunnen en geef dat ook regelmatig aan in een overleg. Maarja... alles draait om de belastingcenten.



Natuurlijk vind ik dat iedereen die recht heeft op (kraam)zorg die moet krijgen, maar aan de andere kant is het ook wel een beetje doorgeschoten.

Vroeger kwam er iemand de hele week bij je in huis die je hele huishouden overnam. Dat is niet meer. Kraamzorg is zorg voor moeder en kind. Niet voor de vader, niet voor de andere kinderen en al helemaal niet voor de kraamvisite. En wat ik regelmatig meemaak is dat we toch een beetje "misbruikt" worden als veredelde werksters. Begrijp me niet verkeerd, werksters doen schitterend werk en kunnen niet gemist worden in deze maatschappij, maar ik word soms ingezet bij gezinnen waar ik de hele dag de rotzooi van anderen loop op te ruimen, 2x per dag kook omdat de andere kinderen op tijd moeten eten en vader pas laat thuis komt, 3x per dag dweil omdat de visite hun voeten niet veegt en de hond buiten in de zandbak heeft liggen rollen. En die hond laat ik dan ook nog uit omdat hij anders z'n behoefte in de keuken doet. Sorry, maar daar is de kraamzorg niet voor!
En als ik hoor dat een fulltime kraamhulp (met nachtdiensten etc) ¤ 1.000,- netto thuisbrengt begrijp ik wel dat er steeds minder mensen voor dat beroep kiezen.



Ze worden betaald alsof ze schoonmaakster zijn, terwijl ze feitelijk heel verantwoordelijk werk hebben, zoals het controleren van het kind en de kraamvrouw.
Alle reacties Link kopieren
Verloskunde rekening incl poliklinische bevalling was 570 euro!



Ik mag er van uitgaan dat als ik netjes mijn premie betaal, andere daar heel veel baat bij kunnen hebben, prima.

Maar dat is de reden dan ook dat ik de premie betaal dat als ik het nodig heb het mij dan ook gegunt is.

De staat wil toch zo graag dat we met z'n allen heel wat babies ter wereld brengen, betere kinderbijslag, betere kinderopvang.

maar een heel karige kraamhulp.

En de kraamhulp die er is is gewoon supadupa!

Dus helemaal retegoed!
Beetje zelfredzaamheid zou geen kwaad kunnen.
potsiedikkie schreef op 19 juni 2008 @ 14:29:

Verloskunde rekening incl poliklinische bevalling was 570 euro!





Wat jij zélf moest betalen. Neem van mij aan dat het werkelijke bedrag veel hoger lag.
Alle reacties Link kopieren
potsiedikkie, dan heb je geen volledige zorg gekregen of is er iets anders aan de hand geweest. Mijn verloskundige rekening (en ik heb alleen standaard controles gehad en dingen als echo en bloedprikken zelf betaald) was 900 euro zonder bevalling. En en poliklinische bevalling is 300 euro, dus hoe jij aan dat bedrag komt is mij een raadsel
Alle reacties Link kopieren
Potsiedikkie, jij krijgt wat je nodig hebt: zorg voor moeder en kind. Poetsen hoeft niet uit de ziektekostenverzekering. Priority, ik ben het helemaal met je eens.
Alle reacties Link kopieren
moppetoet schreef op 19 juni 2008 @ 14:25:

En als ik hoor dat een fulltime kraamhulp (met nachtdiensten etc) ¤ 1.000,- netto thuisbrengt begrijp ik wel dat er steeds minder mensen voor dat beroep kiezen.



Ze worden betaald alsof ze schoonmaakster zijn, terwijl ze feitelijk heel verantwoordelijk werk hebben, zoals het controleren van het kind en de kraamvrouw.
Eeeh, schoonmaken verdient beter hoor! (en dat je met schoonmaken goed/redelijk verdient vind ik dan weer heel terecht trouwens)
Alle reacties Link kopieren
1.000 netto is idd weinig, maar als ik dan hoor dat mijn kraamhulp een tien maanden durende training heeft gehad en daarna als kraamhulp aan de slag ging.... (niks geen 4 jarige opleiding!) En ik met mijn wel 4 jarige HBO opleiding verdien in de gehandicaptenzorg 1300 netto. Tsja, da's dan helemaal niet veel.... Maar goed, dit is geheel offtopic, de zorg wordt gewoon slecht betaald.
Mag ik vragen waar je zo'n 10-maandelijkse training doet ? Moet je dan een zorggerichte vooropleiding hebben, of mag een secretaresse dat ook doen ?



Ik heb in het verleden wel eens geïnformeerd, reken 20 jaar terug, toen ik nog zoekende was, maar destijds moest je MDGO-VZ doen, en dan ook andere onderdelen, zoals oude mensen verzorgen, wat mij absoluut niet aansprak.
Alle reacties Link kopieren
fleurtje schreef op 19 juni 2008 @ 13:56:

[...]





Hmmmm, kan ik me iets bij voorstellen. Persoonlijk krijg ik al jeuk als ik aan kraamzorg denk. Heb ook liever dat ze wat in het huishouden doet dan dat ze zich met mij en baby bemoeit.




Ik vond het vreselijk. De dames die hier kwamen waren aardig, maar ik kreeg behoorlijke jeuk van de "betweterigheid" en goedbedoelde tips. Wilde ze zoon even in bad doen, want daar was ik nog niet toe in staat 8-P , tsja dat bepaal ik zelf wel. mijn kind, mijn beslissing.



Werd juist heel erg zenuwachtig van de boterhammen die in 8 stukjes gesneden, gezellig gepresenteerd werden. Allemaal goed bedoeld, ik weet het, maar niks voor mij.



Heb nog geprobeerd het aantal uren terug te draaien, maar dat was niet mogelijk. Heb de dames elke dag maar wat eerder naar huis laten gaan en was blij dat het na een paar dagen over was en we als gezin konden gaan genieten.
Alle reacties Link kopieren
nippo schreef op 19 juni 2008 @ 13:59:

O, ik vond kraamzorg heerlijk. Toen ze ging was het huis schoner dan toen ze kwam, ik kreeg allerlei lekkere hapjes en ze bediende de visite. Maar het is toch belachelijk dat dit soort activiteiten uit ziektenkostenverzekeringen worden betaald?
Hoelang geleden was dat nippo? Nog niet zo heel lang geleden toch? Ik ken dit soort verhalen van jaren terug, maar bij mij (en mijn zusje) lag de nadruk toch echt op moeder en kind zorg en daar had ze haar handen vol aan. Zeker bij zo;n eerste moet je alles nog leren, Kruimel wilde niet aan de borst drinken, kolven leren en fingerfeeding voor de kleine, enorme stuwing, verloskundige en lactatiekundige er weer bij etc. Ze heeft echt alleen de baby was gedaan en misschien 2 keer het toilet of zo qua huishoudelijk werk. Vond ik ook helemaal niet belangrijk. Dat deed mijn vriend wel. Het huishouden runnen kan ie, de baby was voor hem net zo nieuw als voor mij, en we hebben echt waarzinnig veel aan de kraamhulp gehad wat dat betreft. Ik weet echt niet of ik nu nog borstvoeding zou geven bijvoorbeeld als ik toen niet de kraamzorg had gehad.
Alle reacties Link kopieren
In 2002 en 2005 Lika. Ik kreeg volgens mij nog 64 uur kraamzorg bij ieder kind, en het ligt misschien ook aan je kraamverzorgster (kordate oudere dame). Ze heeft ook veel tijd aan bv besteed, maar dat is toch maar telkens een uur en dan heb je weer twee uur de tijd om iets anders te doen.
Alle reacties Link kopieren
Sja, tel je zegeningen zou ik zeggen. Ik kwan na bijna 3 maanden ziekenhuis voor mezelf en aansluitend 5 weken Ronald MacDonaldhuis omdat mijn prematuur geboren dochter nog in het ziekenhuis lag, thuis in een huis waar een bom ontploft was (rommelkamer was door schoonouders tot kinderkamer getransformeerd, een klusje wat ik natuurlijk liever zelf had gedaan, want dan was het inclusief opruimen geweest; man zat al zijn vrije uren bij mij en later bij ons kind in het ziekenhuis of was aan het werk). Ik was nog zo ziek dat ik tot niets in staat was en een week later kwam mijn dochter van net twee kilo thuis.

Denk maar niet dat we nog recht hadden op kraamhulp of iets dergelijks: kraamhulp is alleen in de eerste week na de bevalling en voor de rest zoek je het maar uit. We wisten van toeten noch blazen en daar zaten we dan met ons kwetsbare kind. De eerste nacht is ze bijna onderkoeld geraakt, borstvoeding liep nog van geen kanten (ze kon niet aanhappen) en ik kon niet veel meer dan hele dagen op bed liggen... Manlief had de eerste week nog vrij, maar daarna waren zijn vrije dagen op en bleef ik met kind (en postnatale depressie) achter. En met de gesmeerde boterhammetjes, want ik was niet in staat om zelf voor mijn eigen eten en drinken te zorgen overdag.



't Is niet dat ik anderen zo'n start toewens hoor. Maar je kunt ook blij zijn dát je in ieder geval hulp kríjgt. Ik bedoel: mijn dochter is inmiddels bijna negen maanden, ik ben nog steeds depressief en het huis ziet er nog steeds uit of er een bom ontploft is. Tja... het is niet anders, denk ik dan.

Had ik hulp gehad, dan waren de dingen vast sneller op de rails gezet, maar ik had geen hulp, dus dan houdt het op. Jammer, maar niet onoverkomelijk hoor.
Alle reacties Link kopieren
Ik kan me helemaal vinden in het verhaal van priority.

En ook ik vind het niet meer dan normaal dat de kraamzorg wordt uitgekleed.



Moeite mee? Dan zou ik zeggen; ga als een speer werken aan je sociale netwerk. Daar gaat de zorg steeds meer van afhangen, want er ontstaan te korten in alle deelgebieden van de zorg.



Bejaarden krijgen nog persoonlijke verzorging en hulp bij de medicijnen, maar als er boodschappen gedaan moeten worden, een toilet gepoetst of een hond uitgelaten, dan is dat voor de mantelzorg oftewel de aanwezige kinderen.



Zo krijgen ook kraamvrouwen persoonlijke verzorging en hulp bij de borstvoeding, maar verder is alles voor de man.



Je kunt het leuk vinden of niet, maar daar gaat het wel naar toe in Nederland.



Zo is het inderdaad ook in andere landen, maar dat vind ik dan weer een kul-argument, want dan wil ik ook wel graag dat jaar betaald bevallingsverlof dat in sommige landen gewoonte is (en daar zou ik die uurtjes kraamzorg heeeeeel graag voor inleveren).
Alle reacties Link kopieren
Q, ik heb soortgelijke verhalen vaker gehoord, dat je dan geen recht meer hebt op enige vorm van kraamzorg. Dat vind ik erg raar, al was maar iemand 3 dagen 2 uurtjes gekomen om alles even op de rit te zetten, kamertje te controleren en de nodige vragen te beantwoorden. Ik bedoel, dan heb je al een ***-kraamtijd gehad (of eigenlijk geen kraamtijd) en dan wordt je ook nog zo in het diepe gesmeten.



En ik vind het een heel leuk idee van die mantelzorg, maar zowel mijn ouders als vriend zijn ouders werken ook nog gewoon allevier en wonen niet in de buurt. Dus dan zou ik maar terug moeten verhuizen naar het dorp waar ze wonen als ik zwanger ben ofzo?



Nog iets anders, als je met je baby in het ziekenhuis ligt en de baby is bij je dan snap ik dat die tijd van de uren van de kraamzorg af gaat. Maar als de baby niet bij je is, zoals mijn dochter die op de high care lag, dan gaan die dagen er ook doodleuk vanaf. Denk maar niet niet dat ik dochter al in bad had gedaan of dat ik uberhaupt iets meer met haar had gedaan dan proberen haar aan de borst te krijgen (wat niet lukte). Het had mij logischer geleken als wij, met een keizersnede en een baby die op de high care had gelegen, meer uren kraamzorg hadden gehad dan mensen met een vlekkeloze thuisbevalling.
Alle reacties Link kopieren
Ik krijg 44 uur kraamzorg. Als ik niet de volledige zorg kan krijgen op dat moment, krijg ik bijvoorbeeld 24 uur kraamzorg en mijn verzekering vult dan 20 uur aan met huishoudelijke hulp. Raar maar waar.



Bij zoon kreeg ik 64 uur, in 2004, en ik vond het echt eigenlijk een beetje onzin....Ik had een zware ks gehad, dus alle huishoudelijke hulp was welkom want ik kon niks, dus voor man was t lekker, maar ik kreeg ook nog eens uitgestelde kraamzorg, terwijl het met mij eigenlijk al heel snel heel goed ging.

Buiten fruit snijden, schoonmaken en strijken heeft de kraamverzorgster dus niet veel gedaan. We lieten haar ook pas om half tien komen en ze kon om half vier weer weg.

Ik vind die 44 uur of minder dus niet zo erg.
Ohhhh, ik moet er niet aan denken: acht uur kraamzorg per dag. Zou gekkkkk worden! Wat wel scheelde: toen ik bevallen was, was mijn vriend min of meer werkeloos. Maar dan nog....
Alle reacties Link kopieren
ik heb toevallig gisteren de bevestiging van mijn aanmelding gekregen. Ik zie hier iedereen praten(schrijven) over 44 uur basiszorg, maar dit is per 1/1/2008 naar 49 uur. Volgens mijn kraamzorg zou de ideale bezetting gewoon 7X7 zijn, al gaan de uren van de bevalling daar wel vanaf.

Ik moet zeggen, bij ons is het redelijk goed geregeld, ik kan zelfs gewoon mijn voorkeur voor een kraamhulp aangeven,.. toch wel fijn, aangezien een vriendinnetje van mij daar ook werkt!!!



wat betreft de mantelzorg, mijn man heeft de eerste week ook gewoon vrij, en de 2e week heeft mijn zus al geregeld dat ze vrij is , ookal duurt het nog 4,5 maand...



tuurlijk snap ik dat dat niet overal kan, maar ook ik vind dat je kraamvisite wel even wat kan doen..

Ik stond bij m`n beste vriendin s`avonds om 22.00 brood voor haar andere kinderen te smeren voor de volgende ochtend, de was op te vouwen, en als ik even de tijd had zorgde ik dat ik daar op tijd was om even eten te maken. Ik moest ook gewoon fulltime werken, maar je doet gewoon net iets meer moeite.



trouwens bij mijn zus heb ik ook een week vrij genomen, om haar te helpen.. kleine moeite, groot plezier!
Sometimes I question my sanity, but the unicorn and gummy bears tell me I’m fine!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven