verandering werktijden/dagen en invloed gezin

06-02-2008 13:39 30 berichten
Alle reacties Link kopieren
Goedemiddag,



Heb even zitten twijfelen waar ik dit moest plaatsen, hier of op de pijler werk en studie. Zet hem hier neer omdat ik verwacht hier de meeste reacties van moeders/vaders te ontvangen.



Het geval is, ik werk 18 uur per week, dinsdag van 8.30 tot 17.00 uur, vrijdag 8.30 tot 17.00 uur en om de week maandag van 8.30 tot 12.30 uur. Voor de dinsdag en vrijdag heb ik bso geregeld. Nu heeft mijn werkgever voorgesteld dat ik 20 uur per week ga werken verdeeld over 4 of 5 dagen. Ik kies zelf dan voor 4 dagen van 9.00 tot 14.00 uur en de woensdag vrij. Dit houdt in dat ik geen bso meer nodig heb maar wel vakantie opvang. Is allemaal te regelen maar ik vroeg me af of er ouders zijn hier die een vergelijkbaar werkrooster hebben en wat jullie ervaringen zijn.



Even ter verduidelijking, het is eigenlijk geen keus, het is dit of op zoek naar ander werk. Ik ben de enige vaste kracht (de rest is uitzendkracht of op contract basis) door personeelswisselingen ben ik eigenlijk als enige oudgediende overgebleven en heb de meeste kennis. Mijn werkgever wil mijn kennis gaan spreiden. Wat op zich begrijpelijk is, ik weet alleen niet of ik zo blij ben met dit voorstel en het komt een beetje rauw op mijn dag vallen. Dus voordat ik een definitief antwoord geef wil ik me een beetje orrienteren op de mogelijkheden.



Groet,

Pav
Alle reacties Link kopieren
Hé Pav!



Zoals je weet werk ik 3 dagen en gaat Kari nog niet naar school, maar ik kan wel getuigen van 3 collega's met schoolgaande kinderen.



Collega 1 heeft 2 kinderen op de basisschool. Haar man zit vaak in het buitenland (heeft een eigen zaak), dus zij bestiert het huishouden zo goed als in haar eentje. Zij werkte voorheen dinsdag en donderdag de hele dag. Toen haar jongste naar de basisschool ging, bleek er geen bso beschikbaar op dinsdag en donderdag. Zij werkt nu op dinsdag en donderdag tot 14.45 uur en op vrijdag de hele dag. Ze vertelt dat het haar meer rust geeft. Op maandag en op woensdagochtend (zou voor jou alleen de woensdagochtend zijn) heeft ze meer tijd aan zichzelf. Op dinsdag en donderdag werkt ze, maar heeft ze ook meer tijd voor haar kinderen. En op vrijdag kan ze zich helemaal aan haar werk wijden.



Collega 2 heeft een zoontje op de basisschool en een dochtertje op de kinderopvang. Zij werkt maandag, dinsdag en donderdag de hele dag. Zij hebben een netwerk met moeders die om de beurt de kinderen thuis opvangen. Zij kijkt weleens jaloers naar collega 1, omdat het haar heerlijk lijkt om op een werkdag ook nog tijd aan haar kinderen te kunnen besteden. Maar aan de andere kant vindt ze het ook heel prettig dat ze niet 'halverwege' de dag hoeft weg te rennen.



Collega 3 heeft een zoontje op de basisschool en een zoontje thuis (wordt opgevangen door moeder en schoonmoeder). Zij werkt op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8 tot 14.30 uur. Ze heeft voorheen (bij een andere baas) 3 volle dagen gewerkt, maar vindt dit prettiger. Omdat ze nu haar energie beter kan verdelen en geen dagen heeft waarop ze haar kinderen haast niet ziet.



Kortom, voor alles is wel wat te zeggen. Het is meer of jij het prettig vindt om in één keer 4 dagen per week op je werk te zijn ipv 2 of 3 dagen. Het zijn natuurlijk wel kortere dagen, maar wel meer. Vind het trouwens wel heel wat om je zo voor het blok te zetten...



Sterkte met je beslissing!



Irene
Alle reacties Link kopieren
He Irenek,



Leuk dat je zo snel reageert. Dat is ook waar ik over struikel, gewoon het feit dat het als een leuke keuze wordt gebracht en uiteindelijk gewoon geen keuze is. Het lijkt me prettig om gewoon thuis te zijn als de kinderen thuis zijn, alleen vraag ik me af of het voor hun niet vermoeiend wordt om in de vakanties 4 dagen naar de opvang te moeten. Ik merk dat ze de vakanties vaak echt nodig hebben om bij te komen.



Ook hier is wel weer een mouw aan te breien door af en toe een dag vrij te nemen, mijn man kan dat ook doen en ze gaan sowieso bijna elke vakantie wel 1 of 2 dagen bij opa en oma logeren. Dus uiteindelijk zouden ze in het ergste geval in de vakanties 3 dagen van 8.00 tot 14.30 naar de kinderopvang moeten. Ik ga in ieder geval wel vragen of mijn werktijden in de vakantie periodes wat flexibeler kunnen zijn. Dus bijv. 2 dagen van 8 uur en dan 1 dag van 4 uur. Ik moet in de vakantie sowieso hele dagen afnemen, een halve dag daar red ik het niet mee. Mijn andere parttime collega (ook een oudgediende) is ook voor het zelfde blok gezet en die gaat dus op zoek naar een andere baan. Ik vindt dat eerlijk gezegd zonde. Zij werkt 16 uur en ik denk dat het niet zo makkelijk voor ons is om een andere baan te vinden. Bovendien werk ik bij een bank en ben ik dan die voordeeltjes (goedkope verzekeringen en hypotheek) kwijt. Vraag me ook af of een evt. nieuwe werkgever mijn opgebouwde pensioen van 18 jaar wel over wil nemen. Heb hier een behoorlijk salaris opgebouwd en zal bij een nieuwe werkgever gewoon weer 'bij die bodem' moeten beginnen. Daarnaast heb ik het erg naar mijn zin bij deze werkgever (duuuuuh anders zat ik er niet al 18 jaar).



Lastig, vindt het niet leuk van ze om op deze manier eisen te gaan stellen (dus wil zelf eigenlijk ook wel wat eisen op tafel leggen)
Alle reacties Link kopieren
Dat halverwege de dag wegrennen, gaat voor mij ook een valkuil worden. Op onze afd. wordt over het algemeen dagproduktie gedraaid, dus wat s'ochtends binnenkomt moet aan het einde van de dag verwerkt zijn. Ik ben bang dat ik erg de neiging zal hebben om toch nog even dit of dat af te maken. Onder het mom van het kan nog wel even, ik hoef de kinderen toch pas om 15.15 op te halen.



Aan de andere kant de oudste is 10 en de jongste 7, hoelang heb ik nog opvang nodig.



Ik geloof dat ik mijn eigen draadje aan het vervuilen ben met hersenspinsel in een poging het voor mezelf helder te krijgen.

Sorry
Ik denk dat als ze hele dagen school aankunnen, een paar dagen opvang ook wel moet lukken. Hoe doe je dat nu in de vakanties dan? Dan heb je toch ook vakantieopvang nodig?



Als ze doordeweeks niet meer naar de bso hoeven dan lijkt me dat minder vermoeiend voor ze. Dan hebben ze de vakanties misschien ook wat minder hard nodig :)



Ik werk 23 uur zelf 3 dagen. Sinds mijn dochter naar school gaat werk ik op maandag wat korter (tot kwart voor 4). Ik ben erg fan van dat uurtje minder, geeft veel meer rust.
Alle reacties Link kopieren
Ongeacht wat het voor de werksfeer betekend denk ik dat je baas je niet kan verplichten om eenzijdig de urenverdeling te wijzigen.

Het ergste dat hij kan doen is ontslag via de kantonrechter wat meestal een flinke vergoeding voor jou betekend.



Ik vind het nogal een verandering van 2 of 3 dagen werken naar elke week 4 dagen werken. Het is heel persoonlijk of dat prettig is of niet.

Voor jou is het denk ik wel wat zwaarder want je bent OF aan het werk OF thuis met de kinderen. Alleen woensdagochtend heb je dan voor jezelf.

Je zou eventueel nog over een tegenvoorstel kunnen nadenken. Bijvoorbeeld elke week 3 dagen of de ene week 3 en de andere week 4 dagen.



Mijn dochter is nog maar 1 maar ik heb me af en toe al wel afgevraagd hoe dat moet als ze naar school gaat. Lijkt me heel lastig om dat met werk te combineren.
Alle reacties Link kopieren
Heb geen ervaring hierin. Zou wel als eis neerleggen dat je geen heel vrije dag hoeft te nemen als je normaal maar 5 uur werkt. Dan gewoon in uren opnemen. Beetje lullig als je 3 uur extra moet vrijnemen die je anders ook al vrij hebt.

Wel heel erg vervelend dat je zo voor het blok gezet wordt. Succes ermee.
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of een werkgever nou zomaar mag voorstellen meer te gaan werken of anders ontslag? Of heb je ooit eerder 20 uur gewerkt en heb je met ouderschapsverlof je werkuren verkort en wordt dit verlof nu beeindigd? Anders lijkt het me echt vreemd dat hij/zij je meer vraagt te werken dan in je arbeidscontract is overeengekomen. Dan lijkt me niet kunnen. Je schrijft dat je in vast dienst bent dus er zal sprake zijn van een overeenkomst toch?



En anders dus wat? Je bent in vaste dienst dus ontslag lijkt me raar. Op welke grond dan? Werkweigering? Jij wil wel werken dus dat kan het niet zijn. Misschien nog niet de fase waar je inzit want ik begrijp uit je post dat de verhoudingen met je werkgever goed zijn maar toch,..misschien even in je achterhoofd houden,..
Alle reacties Link kopieren
Nicolette80 schreef op 06 februari 2008 @ 14:55:

Heb geen ervaring hierin. Zou wel als eis neerleggen dat je geen heel vrije dag hoeft te nemen als je normaal maar 5 uur werkt. Dan gewoon in uren opnemen. Beetje lullig als je 3 uur extra moet vrijnemen die je anders ook al vrij hebt.

Wel heel erg vervelend dat je zo voor het blok gezet wordt. Succes ermee.
Dat is altijd zo Nicolette. Pav bedoelde dat ze bij de BSO een hele dag moet 'kopen'.
Alle reacties Link kopieren
Je werkgever zal je graag willen houden vanwege je kennis etc. Dus als jij met net een iets andere oplossing die jou beter schikt komt, is daar natuurlijk wel over te onderhandelen.

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren
Pavlova, is het een optie dat je je werkgever voorlegt dat je akkoord gaat met het spreiden van je kennis, maar dat hij jou dan ook wat tegemoet komt? Door bijv 4 dagen van 9 tot 15.00 te gaan werken (wat je volgens eigen zeggen waarschijnlijk toch wel doet) en dat je dat wat je meer werkt dan 20 uur, spaart voor de korte vakanties? Zo is zijn probleem opgelost, maar ook het jouwe.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie reakties,



Pammie, nu gaan ze in de vakanties alleen op dinsdag en vrijdag (de hele dag) naar de opvang en meestal weet ik dat ook nog wel gedeeltelijk op te vangen met een keer logeren ofzo. In de nieuwe situatie zouden ze dan 4 dagen in de week van 8.30 tot 14.30 gaan (waar ik overigens wel een volledige dag voor moet afnemen).



Pebbles, voorstel van werkgever was 5 dagen van 4 uur. Ik heb aangegeven (mocht ik uberhaupt akkoord gaan) dat ik 5 dagen van 4 uur niet zie zitten en liever 4 dagen van 5 uur maak.



Nicollete, wij nemen sowieso vrij in uren dus ik ben nooit meer uren kwijt dan dat ik normaliter werk. Dus dat is geen probleem.



La india, heb nooit ouderschapsverlof gehad dus daar ligt het niet aan. Heb vanochtend wel contact op genomen met mijn rechtsbijstands verzekering en in principe kan mijn werkgever dit niet maken. Als ik het zover laat komen dat we naar het kantongerecht moeten dan heb ik recht op 18x mijn maandsalaris. Ik sta volledig in mijn recht. Heb alleen niet zoveel zin om het zover te laten komen. Ik begrijp het probleem van mijn werkgever wel maar het gaat mij meer om de manier waarop (zoals jullie ook al opmerken). Ik heb gewoon het gevoel dat ze misbruik willen maken van mijn werkinstelling (ben zeker nu de kinderen naar school gaan, altijd erg flexibel geweest). 4 Dagen 5 uur werken lijkt mij op dit moment wel prettig, juist omdat ik dan geen bso meer nodig heb. Maar heb geen idee of het wel zo prettig is als het lijkt. Vakantie heb ik altijd als vakantie gezien en dat hield in dat de kinderen maar 2 dagen in de week naar de opvang moesten, nu dus 4 dagen (wel korter) en daar zie ik een beetje tegenop. Vandaar dat ik vraag naar ervaringen van andere ouders.
Alle reacties Link kopieren
Poezewoes schreef op 06 februari 2008 @ 15:39:

Pavlova, is het een optie dat je je werkgever voorlegt dat je akkoord gaat met het spreiden van je kennis, maar dat hij jou dan ook wat tegemoet komt? Door bijv 4 dagen van 9 tot 15.00 te gaan werken (wat je volgens eigen zeggen waarschijnlijk toch wel doet) en dat je dat wat je meer werkt dan 20 uur, spaart voor de korte vakanties? Zo is zijn probleem opgelost, maar ook het jouwe.
Zelf werk ik 32 uur, 3 dagen tijdens schooltijden en 2 dagen van 9 uur, waarop vader schooltijden werkt. Ik hoef dus ook geen BSO te regelen en dat vind ik voor mijn dochter wel zo prettig. Omdat vader en ik co-ouderen, hebben we zelden vakantieoppas nodig. Aangezien we niet de behoefte meer voelen samen op vakantie te gaan, verdelen we de vakantieweken.



Maar helemaal kom je dan ook niet uit. Ik spaar uren, zodra dat kan. In een vakantie dat uk bij haar vader is, werk ik meer dan fulltime. Mijn baas vind het prima, zolang het maar duidelijk is wanneer ik er ben en wanneer niet, en waar de uren die ik extra opneem vandaan komen.



Het hangt een beetje van je functie af of dit lukt, maar anders is sparen zeker het onderhandelen waard.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Poezewoes,



Ik vrees dat uren sparen geen optie is, wat dat betreft zal mijn werkgever niet flexibel zijn. Mss dat hij nog net akkoord gaat met in de vakanties 2 dagen van 7.5 uur maken waardoor ik in die periode 1 dag minder kan werken zodat ik nog maar 3 dagen opvang nodig heb. Weet alleen niet of dit handig is omdat de kinderen van die 3 dagen dan toch weer 2 lange dagen op de kinderopvang doorbrengen. Wat is wijsheid?



Komt nog bij heb ik eerder niet vermeld om het niet nog ingewikkelder te maken dat bij ons in het gebouw langzamerhand steeds meer afdelingen geoutsorced (schrijf ik dat goed) worden. De verwachting is dat binnen nu en 2 jaar onze afd. ook komt te vervallen. Dan ga je zo'n outplacement traject in en kan ik altijd nog kiezen voor een of andere regeling (ontslagpremie of outplacement traject)
Alle reacties Link kopieren
Ben blij dat jullie nog meedenken, wordt zelf gek van het denken. In het kort komt het er gewoon op neer, ga ik voor de zekerheid van een een vast baan met erg goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Of spring ik in het diepe en ga ik op zoek naar een nieuwe baan (werkgevers zitten denk ik niet te springen om iemand die maar 18 uur wil werken) met alle consequenties van dien, lager salaris, geen profijt meer van korting op verzekeringen en hypotheek, opgebouwd pensioen dat niet meegenomen kan worden enz.
Alle reacties Link kopieren
Pavlova, je hebt je werkgever duidelijk wat te bieden, je kennis, ervaring en inzet. Je bent bereid om je uren zo te spreiden over de week dat je werkgever hiervan profiteert. Probeer dat dus in te zetten om er voor de vakantieperiodes meer uit te halen.

De voordelen bij een verzekeraar/bank zijn financieel ook wel interessant en ivm de outsourcing kan je misschien beter even nog 2 jaar de boel aankijken.

Ik zou als "tegeneis" inzetten dat je in de vakantieperiodes gewoon 2 dagen werkt en 3 dagen vrij wilt zijn. Gewoon even rustig aftasten wat kan maar zeker niet vergeten dat je wat te bieden hebt en dat je werkgever ook jou tegemoet kan komen.

Maak eens een lijstje voor het komend jaar met de vakanties en het aantal weken dat er een probleem is. Als je met een goed doordacht dichtgetimmerd voorstel komt is er misschien meer mogelijk dan je denkt.

Mijn zoon vond de bso in de vakantie best wel vermoeiend destijds. Wij hebben altijd een middenweg gezoch, ik vrij, man vrij en hij toch 1 of 2 keer in de week bso.

Ben wel blij dat het nu makkelijker is geworden doordat kinderen vanzelf groot worden.
Alle reacties Link kopieren
Wat voor jou en je kinderen het prettigste is kan ik natuurlijk niet vertellen. Wel kan ik vanwege mijn werk bij een BSO mijn ervaring vertellen. Vaak is een korte middag opvang na schooltijd (zeker voor de jongste kinderen) vermoeidender is dan een op vakantiedag een hele dag naar de BSO gaan. Naar school gaan is vermoeiender dan naar een BSO gaan. Bij een BSO ligt het accent op vrijetijdsbesteding en hoeven kinderen minder op te letten en worden ze vrijer gelaten in het maken van keuzes. Bovendien is het vaak in de vakanties rustiger qua kindaantal en worden er leuke activiteiten en uitstapjes georganiseerd, waar tijdens schooldagen minder tijd voor is. Ook vraag ik me af hoe vaak je werkelijk in een vakantieweek 4 dagen vakantieopvang nodig hebt. Je geeft al aan dat je kinderen wel eens gaan logeren. Als ze ouder worden zullen ze dit misschien vaker doen of bij vriendje gaan spelen en zelf heb je toch ook vrijedagen en de feestdagen vallen er ook bij af.
Alle reacties Link kopieren
Ik zelf ben met het volgende voorstel bezig (in mijn hoofd).



Oke, 4 dagen per week 5 uur werken. In de schoolvakanties 2 dagen werken van 7.5 uur, waardoor 20 uur spreid over 3 dagen. Die ene dag dat ik dan in de schoolvakanties 5 uur moet werken wil ik vrij. Werkgever heeft mij dan het hele jaar door 4 dagen in de week 5 uur tot zijn beschikking en mijn kinderen hoeven in de schoolvakanties maar max. 2 dagen naar de opvang.



Taffeltennis, ik weet dat de dagen op de opvang tijdens schoolvakanties leuk zijn en vaak rustiger en minder vermoeiend. Mijn kinderen vinden het alleen tijdens de schoolvakanties minder leuk om te gaan omdat ze dan vaak naar een andere lokatie moeten dan hun oude vertrouwde plek. Dat is mijn dillema.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb niet alles gelezen, eigenlijk helemaal niets, maar moest wel gelijk aan een vriendin van mij denken. Zij werkt op eigen verzoek alleen schooltijden, dus tot een uur of 15. En zij heeft daardoor heel veel stress. Anderen zijn nog aan het werk als zij al naar huis moet. Ze is onder andere daardoor zelfs een paar weken uit de roulatie geweest, zat tegen een burn out aan. En dat terwijl ze echt een nuchter persoon is die normaal stevig in haar schoenen staat.



Misschien dus iets om over na te denken? Of het stressvol is om niet de volle dag te werken ligt denk ik aan het soort werk, de collega's en de verantwoording die je hebt in je baan.



(Ik scan nu toch nog even de andere reacties en zie dat je zelf ook al aangeeft dat halverwege de dag wegrennen een valkuil kan worden voor je. Dat is dus in mijn ogen echt wel iets om even serieus over na te denken....)
Alle reacties Link kopieren
Heb ik idd ook aan gedacht, maar ik zou dan tot 14.00 werken en moet uiterlijk om ongeveer 14.45 naar huis om op tijd te zijn voor de kinderen. Als ik daar dus rekening mee houdt heb ik op de stressy dagen ruim de tijd om rustig af te sluiten. Als ik tot ongeveer 15.00 zou werken zou het dus wel gestressed worden omdat ik dan echt moet rennen om nog op tijd te zijn voor de kinderen.
Alle reacties Link kopieren
O ja, dat is wel slim, dan heb je iets uitloop idd. Dat geeft denk ik wel meer rust.
Alle reacties Link kopieren
Pav, ik ga even een knuppeltje in het hoenderhok gooien. Ik zou het sparen van uren toch niet meteen van tafel vegen. Eric werkt op papier 30 uur en in praktijk 32 uur. Eens in het kwartaal moet hij die gespaarde uren opnemen, is een soort ATV. Jij zou 5,5 uur kunnen werken (tot 14.30 uur) en daarmee 2 uur per week sparen. Dan heb je in de vakanties uurtjes om op te nemen. En als je dat combineert met de afspraak dat je in de vakanties 2x 7,5 en 1x 5 uur werkt, zit je helemaal gebeiteld.....
Alle reacties Link kopieren
En in de vakanties zul je toch zelf ook met het hele gezin op vakantie gaan en zelf vakantiedagen opnemen?
Alle reacties Link kopieren
Irenek,

Ik wil idd in de vakantie 2 dagen van 7.5 uur gaan werken en de uren die ik spaar uitsmeren over die andere dagen. Af en toe zelf een dag vrij nemen en af en toe kan mijn man ook vrij nemen en ze kunnen af en toe logeren, waardoor ik de dagen dat ze naar de opvang moeten tot een minimum beperk.



Weet jij trouwens hoe dat zit, na hoeveel uur ben je volgens de arbo verplicht pauze te nemen?



La India, in de zomer vakantie gaan wij zelf altijd 3 weken weg, dus ja, dan blijven er nog 3 weken over. En de rest van de vakanties kan ik ook af en toe vrij nemen. Helaas heb ik niet genoeg uren om alle vakanties vrij te nemen daarbij zullen ze daar op mijn werk ook niet blij mee zijn. Ik ga wel aan ze vragen of het mogelijk is in de vakanties flexibel met mijn uren om te gaan. Ik flexibel, zij ook.



Heb vanochtend nog wel een heel fijn gesprek met mijn teamleidster gehad (waar ik prive ook erg goed mee overweg kan). Ik was bang dat het een verkapte manier was om van hun part timers af te komen. Gelukkig heeft ze mij gerust kunnen stellen. Ze willen me echt heel erg graag houden en zien mij als een zeer waardevolle kracht voor de afdeling. Onze leidinggevende had nog tegen haar gezegd dat hij het zo'n fijn gesprek had gevonden en dat hij echt zijn best wilde doen om mij te behouden. Over mijn andere collega die meteen haar kont tegen de krib in heeft gegooid en meteen al gezegd heeft dat ze er niet eens over na wilde denken waren de woorden iets minder lovend geweest.



Ik zit nu zelfs te denk om tot 14.30 te gaan werken (dus 22 uur per week). Tot 14.00 uur lijkt leuk, maar dan ben ik om 14.20 thuis en om 15.00 uur moet ik de deur al weer uit om de kinderen te halen. In dat halve uur doe ik dus niets meer omdat het overal te kort voor lijkt (weet ik uit ervaring). Financieel wordt het dan voor mij ook een stuk aantrekkelijker. Als ik tot 14.30 uur werk, kan ik nog even snel naar de supermarkt en dan de kinderen ophalen en dan ben ik gewoon lekker thuis en hoef niets meer.



Leuk trouwens dat er zo meegedacht wordt,

bedankt.
Alle reacties Link kopieren
Hé Pav,



Heb even voor je gegoogled. Op www.szw.nl staat een hele pagina over de arbeidstijden wet. Hier staat ook:



Werkt u:

  • langer dan vijfeneenhalf uur, dan heeft u minimaal 30 aaneengesloten minuten pauze
  • langer dan acht uur, dan is de pauze minstens 45 minuten, waarvan 30 minuten aaneengesloten
  • langer dan tien uur, dan is de pauze minstens 60 minuten, waarvan 30 minuten aaneeng


Deze wet wordt vanaf 1 april 2007 gefaseerd ingevoerd en is uiterlijk 1 april 2008 overal van kracht.



Slim om er 22 uur van te maken. En misschien kun je vakantiedagen kopen? Heb je nog wat ruimte voor calamiteiten.....



IK

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven