Vraag aan leerkrachten b.o.: kind 3 jr wil leren schrijven

04-06-2008 21:07 147 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,

Onze dochter is erg bezig met letters en wil graag schrijven en lezen. Op dit moment schrijft ze in blokletters de letters die ze van ons heeft geleerd. Maar omdat ze steeds meer wil leren zat ik me af te vragen wat nu de beste manier is om haar schrijven te leren.

Het is echt iets wat bij haar vandaan komt, wij als ouders, vinden haar nog erg jong hiervoor. Tegelijkertijd wil ik het ook niet negeren want ze is er erg mee bezig en wil graag lezen en schrijven. Maar wat is nu wijs, hoe begeleid ik haar hierbij.

Graag jullie tips, do's en don'ts.

Alvast bedankt!
Ik wilde als kind ook al eerder schrijver, dan dat schrijven op school werd aangeboden. Ik kreeg toen van die boekjes waar letters als stippellijntjes werden geschreven. Dan leerde je eerst een hele letter en dan langzaamaan woordjes. Die stippellijntjes volgde je dan en uiteindelijk moest je het dan zelf doen. Ik vond die boekjes altijd erg leuk. Misschien kun je er bijvoorbeeld bij Bruna eens naar vragen.
Alle reacties Link kopieren
Ah, hier hetzelfde probleem. Zou ik inderdaad wel willen weten. Moet ik mijn schrijfboekjes van de basisschool weer opgraven of is er een nieuwere methode die heel anders is? Inderdaad wacht ik ook op de do's en don't, ook met rekenen trouwens!
Hoi,



Ik ben lerares van groep 5. Mijn mening is dat als je dochter vragen heeft over letters schrijven en lezen je gewoon antwoord kan geven. Dan zal ze er nu aan toe zijn. Probeer de letters aan te leren zoals je ze uitspreekt en niet via het alfabet. Dat gaat het makkelijkst met woordjes als 'maan' en 'roos'.

Het schrijven van de schrijfletters zal nog erg lastig zijn, of haar moteriek moet erg goed zijn.

Bij de Hema hebben ze hele leuke letter stempels, dan hoeft ze niet te schrijven. Oo de computer is leuk om woordjes te typen. Er zijn ook lettermagneetjes om woordjes mee te maken.

Over blokletters zijn de meningen verdeeld. Als het schrijven van de blokletters aangeleerd wordt kan het erg lastig zijn om de overstap te maken naar de schrijfletters in groep 3. Maar er zijn ook scholen waar ze wel met blokletters beginnen. Ik zou proberen of ze tevreden is met stempels of magneetjes, anders toch maar blokletters.
Alle reacties Link kopieren
kijk eens op www.kinderpleinen.nl



http://www.linkinzicht.nl/peuterspelletjes.htm

voor de schrijfertjes:

http://www.peuterspelletjes.net/lettera.htm
Alle reacties Link kopieren
zolang het vanuit het kind komt is het prima! geen blokletters en de uitspraak is misschien nog wel het belangrijkste; niet beee maar b(uh), niet kaa maar k, niet el maar llll enz.
Voor Moppekind gebruik ik ook die stippellijnboekjes, sinds hij een jaar of drie is, en nu met vijfeneenhalf wil hij ineens lettertjes schrijven.



Ik heb een A-4 met alle kleine schrijfletters (geen hoofd- of blokletters) en die schrijft hij over. Niet helemaal zoals het hoort, bijvoorbeeld aan de andere kant van de letter beginnen, maar daar wil ik me nog even niet druk om maken. Dat zijn naam leesbaar wordt geschreven is het belangrijkste voor een kleuter.



Gelstiften zijn prachtig, en in alle kleuren verkrijgbaar, maar de inkt droogt erg langzaam. Ik heb nu ook zo'n nieuwe Stabilo-S'move-Easy-pen gekocht, daar zit vulpeninkt in, zonder vulpenpunt. Die schrijft heel licht, en heeft een voorgevormde vingergreep. Moppekind is heel trots op "zijn" pen. Ze zijn er in links- en rechtshandige versies.



http://www.stabilo.co.uk/typo3temp/pics/3926527e97.jpg
Alle reacties Link kopieren
haha...ik de reactie van reisa moeten lezen, had ik niet meer hoeven reageren ;)
Alle reacties Link kopieren
Dank voor de snelle reacties! Ik ga eens even verder neuzen op de links die je plaatste sarah.

WT: ik zal eens kijken of ik die boekjes kan vinden, vindt ze vast erg leuk om te doen.

Reisa: Is ook een erg goed idee om eerst met de computer te oefenen. Ik heb in Amerika van die letters en cijfers voor haar gekocht die ze in de douche op de muren kan 'plakken' dus dat was een goede zet.



Zwieber: Mini-loco is hier een groot succes, je kan daar ook boekjes bij krijgen waarmee ze spelenderwijs kunnen leren rekenen.
Alle reacties Link kopieren
Google eens op Veilig leren lezen. Een methode die veel gebruikt wordt op scholen en waar ook wel wat thuiszooi bij wordt uitgegeven of voorbereidend spul. Lekker duur maar dat zal geen zorg zijn, toch?

VB deze link.
Alle reacties Link kopieren
idd laat je kind lekker zn gang gaan, niet teveel moeten maar gewoon lekker aanmodderen en (verkeerd) schrijven.. heerlijk toch! nu mag het nog :D

van nog een juf
Alle reacties Link kopieren
Catoo: X-D
Miniloco is toppie, sinds Moppekind zijn derde levensjaar, en op zijn vijfde kreeg hij Pocketloco. Dat is een handzamer versie, die ook mee kan in de auto.



Gewoon beginnen met het setje Spelhouder+Sesamstraat (ongeveer 10 euro), en af en toe een nieuw boekje voor 6 euro bijkopen.





Sesamstraat-set



http://www.superspeelgoed.nl/catalog/images/loco/608-8888.jpg
Alle reacties Link kopieren
Drummels: mini loco heeft hij al maar vond hij nog niet zo boeiend, tja, komt dan ooit nog wel. Het is altijd maar weer een gok wat hij nou weer wel of niet leuk vind. Maar toch bedankt.
Alle reacties Link kopieren
Welke letters je gebruikt is niet zo enorm belangrijk hoor, het duurt nog jaren voordat je kind op school gaat leren schrijven, en meestal kunnen kinderen prima schakelen tussen verschillende soorten. Ze kunnen toch ook de getypte a lezen bijvoorbeeld, terwijl ze die heel anders schrijven op school.

Klankzuivere woorden zijn het slimst om mee te beginnen, want daar zit logica in zonder extra uitzonderingsregels. Dus ik, maan, roos, vis (inderdaad), kam, dop, boot, etc.

(P.S. Hier ook een (voormalig) juf)
Alle reacties Link kopieren
Hoe moeilijk het misschien ook is: Leer haar niet zelf lezen, schrijven, rekenen of wat dan ook! Ik heb het zelf meegemaakt. Was ook heel snel op school. Uiteindelijk heb ik me helemaal suf zitten vervelen. En dan wordt een kind vervelend...



Vind het erg vreemd dat hier juffen zijn die zeggen: prima, moet je doen. Die zouden beter moeten weten. Vooral ook omdat je het je kind misschien wel verkeerd aanleert en de juf het dan op mag lossen/mag corrigeren (wat 10 keer moeilijker is dan iets aanleren). Als je kind al kan lezen en schrijven, wat gaat je kind dan doen als dat op school uitgelegd wordt?! Zich vervelen? Betweterig doen (ik kan dat al...)? Je doet je kind er echt geen plezier mee.
Ik ben juf... Wel van groep 7, maar heb hier wel ervaring mee hoor. Wij komen op school vaak genoeg kleuters tegen die al een aardig beetje kunnen lezen en schrijven. Zelfs een keer 1 die als kleuter al op Avi 9 niveau las. Die moet je dan natuurlijk wel extra werk bieden, die gaat zich niet jaren zitten vervelen!!!!



Als je kind belangstelling toont voor lezen en schrijven, moet je dat gewoon aanbieden. Ook weer niet teveel stimuleren, maar antwoorden op de vragen die hij/zij heeft. Het kind zal zoveel van je vragen als het zelf aankan, dat is net als bijv. seksuele voorlichting. Daarbij vragen ze ook niet meer dan ze 'geestelijk' aankunnen.



Het beste is om stempels of letterstickers te gebruiken. Of een letterdoos. De Stabilo pen die hieronder wordt genoemd, ken ik zeer goed, wordt veel door mijn groep 7 leerlingen gebruikt. Hij is echter helemaal niet geschikt voor kinderen van de kleuterleeftijd! Zij zijn motorisch nog helemaal niet in staat die pen goed te hanteren, bovendien duwen ze veel te hard op de punt. Bij ons op school werken ze tot en MET groep 3 met een driekantig potlood. De koop bij de betere boekhandel. Je kunt ook evt. een potlood geven met een speciaal greepje erop, dat de goede pengreep aanleert. Dit is heel belangrijk, want wanneer de verkeerde pengreep is geconditioneerd, dan is deze zeeeeer moeilijk weer af te leren!

Leer de letters wel in blokletters aan. Het is idd een handige tip om naar de methode 'veilig leren lezen' te kijken, die wordt op verreweg de meeste scholen gebruikt om lezen en schrijven aan te leren. Het is van belang dat het kind wel de goede letters aanleert, zodat de juf het niet hoeft te corrigeren, zoals opperdepop al zei.

Wat opperdepop verder zegt, hoeft trouwens niet waar te zijn. Bij ons op school is het een speerpunt om eind groep 1 al goed te kijken welke kinderen duidelijk verder zijn dan gemiddeld, om die extra werk te bieden. Er is genoeg extra werk om de kinderen zich niet te laten vervelen, en in het uiterste geval kan het kind een leerjaar overslaan. Gebeurt bij ons regelmatig, tot grote tevredenheid van alle partijen. Sowieso worden kinderen meerdere keren per jaar getoetst met toetsen die door het Cito zijn ontwikkeld, om hun vorderingen bij te houden. Wanneer een kind daarop zeer laag scoort, wordt er actie ondernomen, maar dat geldt even zeer voor kinderen die heel hoog scoren!
Alle reacties Link kopieren
Vroeger zou ik het met je eens zijn opperdepop, maar een kind dat echt wil hou je niet tegen. Letters zijn overal en mijn dochter pakt gewoon iets met letters erop om na te schrijven. En vragen wat is dat voor letter mamma? Op school zijn ze er ook al helemaal mee aan het werk, ze zit in groep 2. Ze kan nu echt al een beetje lezen en schrijven.



Ik denk dat als je kind al met 3 jaar wil leren lezen dat je dat niet tegenhoudt tot groep 3. En nu doen ze er op school ook meer aan om verveling te voorkomen trouwens, op onze school (Dalton) wel tenminste.
Alle reacties Link kopieren
Idd, vroeger zou een kind zich misschien vervelen.

Ik geef les aan groep 3 en 4, en voor de kinderen van groep 3 die al kunnen lezen is tegenwoordig een programma op hun eigen niveau wat gelijk met de andere kinderen gegeven kan worden. Het zou zonde zijn om kinderen in hun ontwikkeling te remmen omdat ze zich anders gaan vervelen. Als zoiets gebeurd moet je op zoek naar een betere school, je kind bewust 'dom' houden is de omgekeerde wereld!



Ik heb wel veel last van kinderen die zichzelf een verkeerde pengreep en/of schrijfrichting hebben aangeleerd. Nou ja, die kínderen hebben er veel last van. Want in plaats van dingen al kunnen kunnen ze dingen fout. En afleren is veel moeilijker dan aanleren. Je zou kunnen kijken of je op het internet wat werkbladen kunt vinden waarbij je kind de juiste schrijfrichting min of meer 'vanzelf' ontdekt.
Op de site van veilig leren lezen vind je bij het kopje ouders spelletjes en werkbladen die je kunt printen.

Oefen klankzuivere woorden. Ik-maan-roos. Ik heb een voorleesboek van veilig leren lezen. Misschien is dit wel in de bieb te krijgen of in de boekhandel. (Ik heb het op een rommelmarkt gekocht)



Een driekante potlood is het beste om mee te schrijven. Dat doen de kleuters en groep 3/4 op onze school ook. Later (vanaf groep 4/5) is zo'n stabilo prachtig.

Let er goed op of je dochter het potlood goed vast heeft.



Jonge kinderen schrijven vaak in spiegelbeeld, hier hoef je niet raar van op te kijken. Als het goed is gaat dit in groep 3 wel weer over.



Het schijnt trouwens dat kleuters enorme interesse hebben in letters en op dat moment graag willen leren schrijven en lezen. Als ze in groep 3 komen begint de interesse voor cijfers en verdwijnt de interesse voor letters naar de achtergrond.



En je hoeft echt niet bang te zijn voor verveling. Als het goed is springt de school wel in op haar ontwikkeling. Ik sta op het moment voor groep 5. Drie keer in de week lezen we in duo's op niveau (schoolbreed) en dan krijg ik ook een meisje uit groep 3 die al avi 8 leest. (eind groep 3 is het streven avi 3)



Zolang je dochter het allemaal interessant en prachtig vindt: Gewoon lekker met haar bezig zijn. Luister naar haar, ze geeft het zelf allemaal wel aan! Veel plezier!
Alle reacties Link kopieren
Kijk eens op www.kleutergroep.nl staan wel leuke werkbladen op die je zo uit kan printen.

Of via www.digischool.nl Dan via leerkracht, groep 3. Moet je je wel even aanmelden, maar staan leuke lessen op.
Alle reacties Link kopieren
Ik mocht idd vroeger (begin jaren '90) niet lezen op de kleuterschool, moest maar puzzels maken werd er gezegd. Boos dat ik was! Ik wilde lezen en schrijven! Thuis vroeg ik mn ouders ook de oren van de kop en kon ik echt goed lezen, maar op school? Nee hoor. 'Ik moest eerst maar wat socialer worden'. Ja dat lukt wel ja, als je je niet op je gemakt voelt op school omdat je achter de puzzels wordt gedrukt terwijl je dat niet wil.

Ik zou zeggen: gewoon laten lezen en schrijven, zoals trouwens bijna iedereen zegt ;-)
Een driekhoekig potlood heeft Moppekind ook al, dat gebruiken we meestal om stippeltjestekeningen over te trekken.



Ik denk dat je een kind moet aanbieden waar het op dat moment belangstelling voor heeft. Soms wil hij wekenlang miniloco doen, dan weer wekenlang met zijn montagedoos spelen.



Waarom zijn die montagedozen (Sio) er niet meer ? Hij bouwt er hele hijskranen mee, gewoon door in het boekje te kijken welke blokjes, latjes en schroeven hij nodig heeft. Zijn vriendjes kennen helemaal geen bouwdozen, m.u.v. Knex.

De tegenwoordige `meccano` is van pisbakkenijzer, en niet hanteerbaar voor kleuters. Wel jammer, ik vind het echt een creatieve vorm van leren.



http://fotos.marktplaats.nl/kopen/3/16/x3s2ZkgXTFz2YDeT5p41Sg==.jpg
Alle reacties Link kopieren
Iedereen moet natuurlijk zelf weten hoe ie zijn kind opvoedt, maar ik denk dat de meesten zich niet realiseren dat het probleem van vervelen zich gewoon naar een ander verschuift. Inderdaad kun je een kind extra werk geven, maar extra werk is op een gegeven moment op. En extra werk is vaak werk dat het kind eigenlijk pas in latere schooljaren krijgt.



Mijn ouders en vriendin zitten in het (basis-)onderwijs: extra werk betekent in groep 8 bijvoorbeeld dat een kind met wiskunde op middelbare school niveau aan de slag gaat. Dan verschuif je het verveel-probleem naar de middelbare school. Er werd ook geopperd om dan maar een klas over te slaan. Uiteindelijk kan een kind dan volledig buiten de groep gaan vallen ivm leeftijdsverschillen.



Mijn zoontje van 5 wil ook heel graag schrijven en rekenen. En als hij op z'n kamer dingen over gaat schrijven kan ik dat niet tegenhouden. Maar stimuleren of helpen doe ik hem niet. In plaats daarvan krijgt ie lego en knex voor 8-jarigen. Ook uitdaging voor hem, maar daar krijgt ie geen last mee op school.



Nogmaals, ieder zijn eigen keuze. Ik persoonlijk vind dat er tegenwoordig veel te veel gepresteerd moet worden door kinderen. Zo snel mogelijk lezen en schrijven, 3 zwemdiploma's als ze nog op de kleuterschool zitten, op hun 6-de een stuk van Bach op de piano kunnen spelen, enz. De periode dat kinderen nog echt kind zijn wordt naar mijn gevoel steeds korter. Ik persoonlijk neem mijn kinderen liever mee naar het strand en laat ze zich uitleven met schep en emmer...



Mijn grootste vraag bij de meeste reacties is vooral: Waarom zou je het willen stimuleren? Alleen omdat je kind het wil? Of zijn er ook nog andere redenen?
Alle reacties Link kopieren
Ligt eraan wat je onder stimuleren verstaat. Als Zwiepje letters ziet en vraagt welke dat zijn, geef ik gewoon antwoord hoor. Als hij wil schrijven met pen en papier geef ik hem dat en als hij letters en cijfers met word wil maken, veel plezier ermee (maar sloop alsjeblieft het toetsenbord niet in alle enthousiasme). Nu al geeft hij aan echt letters te willen schrijven. Niet de hele dag natuurlijk, maar hij wil dat echt wel een paar minuten per dag. Hij komt er ook regelmatig op terug hoor. Tja, wat moet ik dan doen? Nee, zeggen? Ik ben niet het type ouder dat mijn kind bewust kennis ontneemt hoor of uitstelt. Als hij wil schrijven, prima joh laat hem lekker aanmodderen. Maar dan wel op de goede manier graag. Ik wil niet dat hij zich dingen verkeerd aanleert, vandaar dat ik ook om tips vroeg. Onder het motto, voorkomen is beter dan genezen.

En de rest van de dag gewoon lekker spelen hoor!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven