Waarom wordt de vader toch altijd vergeten?

09-06-2008 21:56 54 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoe vaak ik wel niet de vraag krijg hoe ik toch in hemelsnaam fulltime werken met 2 kinderen combineer. Iedereen die ik nieuw leer kennen of voor het eerst hoort dat ik fulltime werk en 2 kinderen heb, stelt deze vraag.



Navraag bij mijn vriend leert dat deze vraag hem nu werkelijkwaar nog nooit gesteld is. Wel is hem eens gevraagd wat ik voor werk doe. Als dan aan de orde komt dat ik fulltime werk, is ook wel eens tegen hem gezegd ' goh, dat is zwaar voor je vrouw'. Mijn vriend was bijkans beledigd. Alsof hij geen drol uitvoerd thuis.



Vorige week helemaal een mooie: nam bezoekende collega's uit de UK mee uit eten. Een land waar toch behoorlijk vaak door moeders fulltime gewerkt wordt. Werd er gevraagd hoe ik dat deed met de kinderen, nu ik hen mee uit eten nam.



Wat is dat? Waarom bedenkt niemand uit zichzelf dat er over het algemeen ook een vader in het spel is, die ook zijn handjes laat wapperen?



Herkenbaar?
Alle reacties Link kopieren
We kunnen natuurlijk ook de dagen waarop wij thuis zijn stug "mama-dag" gaan noemen. Dat snoert de monden vast wel!
Alle reacties Link kopieren
zeef77 schreef op 09 juni 2008 @ 22:00:

In zoverre herkenbaar, dat iedereen het "razend knap" van mijn man vindt dat hij 2,5 dag per week voor onze zoon zorgt, en dat iedereen het van mij normaal vindt dat ik dat doe...



Het zal nooit veranderen, ben ik bang...
Hier hetzelfde: er wordt regelmatig tegen mij gezegd dat ik 'geluk heb' met zo'n man, die ook een deel van de week voor de kinderen zorgt. Andersom krijgt hij dat nooit te horen, dat hij geluk heeft met een vrouw die een deel van de week zorgt. En mensen denken om de een of andere reden ook dat hij heeeeel veeeel in het huishouden doet, omdat hij een bedrijf aan huis heeft en dus veel thuis is.
Alle reacties Link kopieren
Haha, ja.. "Heerlijk, morgen weer een lekker dagje alleen maar moederen!"
Alle reacties Link kopieren
elska schreef op 10 juni 2008 @ 10:03:

We kunnen natuurlijk ook de dagen waarop wij thuis zijn stug "mama-dag" gaan noemen. Dat snoert de monden vast wel!
:rofl:
elska schreef op 10 juni 2008 @ 10:03:

We kunnen natuurlijk ook de dagen waarop wij thuis zijn stug "mama-dag" gaan noemen. Dat snoert de monden vast wel!






O, maar dat doe ik al :-$ ! Helpt mijn collega's er aan herinneren dat ik die dag niet beschikbaar ben voor werk en alleen maar voor mijn kind. Ook wel parttimedag genoemd. :-]



Arwen, laatst zei ook iemand: 'dat is wel pittig, vier dagen werken en een kind'. Nee hoor, helemaal niet, omdat alles thuis en op het werk zo goed is geregeld en mijn prakkie klaar staat/gemaakt wordt als ik thuis kom. Ik heb zo'n heerlijke man X-D

Zit nu wel in mijn vrije week mijn werkmail te checken.....
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben ook allebei 1 papa-/mamadag (werken allebei fulltime, 4x9), maar dat woord gebruik ik alleen tegenover mijn zoon, om duidelijk te maken hoe de week eruit ziet. (3x kdv, 1x papadag, 1x mamadag).
Alle reacties Link kopieren
Dat lijkt toch nog een vrij groot mentaliteitsverschil te zijn met België. Jullie worden erop aangepsproken als je 'te veel' werkt, hier is het heel normaal om fulltime te werken, en wordt zelfs soms wat denigrerend gedaan over thuisblijf-mama's en moeders die hun werk sterk terugschroeven. Dat is eigenlijk ook niet zo leuk lijkt me :) De gulden middenweg moet nog gevonden worden denk ik :)
Alle reacties Link kopieren
De enige keer dat ik me er aan stoor is als de kinderen er zelf aan mee doen (zijn kids zijn er om het weekend). Die komen met alles bij mij, vinden het de gewoonste zaak als ik kook, schoonmaak, etc.. En papa dan? Vraag ik dan weleens..."die is even bezig, dus die storen we niet, die heeft de hele week gewerkt" Ahum, ik OOK en ik ben ruim 6 maanden zwanger, dus ik stel toch voor dat papa je even helpt. Voor hen is het een wonder dat papa kookt, terwijl bij ons de verdeling zo is dat papa eigenlijk altijd kookt, maar ik blijf na 4 jaar nog steeds horen: fijn hè, dat papa jou zo helpt en jij het niet hoeft te doen 8-P

De emancipatie heeft nog een lange weg te gaan....
Alle reacties Link kopieren
Christiana schreef op 09 juni 2008 @ 22:24:

Fluffychuzzle, heel herkenbaar die opmerking over oppassen, daar baal ik altijd van, een vader past niet op die zorgt voor zijn kinderen, oppassen doe je op het kind van een ander!




Vind het een beetje raar dat er zo'n enorm verschil wordt gemaakt in verzorgen versus oppassen. Als jij op het kind van een ander past dan verzorg je die toch ook? Je geeft dat kind toch ook te eten en te drinken, let op dat ie geen rare toeren uithaalt, verschoont luiers etc? Of zit je dan op de bank te niksen?



Ben het er wel mee eens dat er nog steeds (teveel) onderscheid wordt gemaakt in hoe de zorgverdeling voor de kinderen is geregeld tussen mannen en vrouwen en ik maak uit de reacties op dat je het, hoe dan ook, nooit goed doet. Er zal nooit een gulden middenweg komen omdat mensen nu eenmaal verschillende meningen hebben, nu en in de toekomst.
Poep, wie heeft jou gescheten?
Alle reacties Link kopieren
Vind ik een goeie van je Dannas..

Mijn vriend werkt dan fulltime en ik parttime maar hij vind het maar al te leuk om van alles te doen hoor..

Doet veel in het huishouden, wij gaan er voor de nachtvoeding om en om uit.. loopt stukken met hem als mams in het weekend ff uitslaapt. Noem het maar op, volgens mij geeft hij vaker eten dan ik.

En idd het wordt alleen maar aan mij gevraagd of ik het red, nou ik mag mijn handen dicht knijpen met zo`n vriend, daarom ga ik ook met hem trouwen ;-P
dannas schreef op 10 juni 2008 @ 08:24:



En ik vind het zo sneu voor al die vaders. In de ogen van zowel mannen als vrouwen doet die man er dus blijkbaar echt niet toe in de opvoeding en verzorging van zijn kinderen. Waarom zou de goede man anders steeds vergeten worden?
Ze worden niet vergeten. Bijna iedereen gaat er voetstoots vanuit dat vrouwen het wel op zich nemen, dat wel, maar als een man zich dan en plein public bezig houdt met zijn kind, valt dat juist ontzettend op. Ik moest onlangs voor mijn werk naar het buitenland, en heb mijn man en (nog borstgevoede) zoon meegenomen, en ik kreeg me toch een boel commentaar over hoe geweldig het toch was dat mijn man dat deed (en zelfs dat voor een kind zorgen voor mannen toch echt veel moeilijker is), terwijl een man die vrouw en kind had meegenomen helemaal niks daarover hoorde.
Vreemd. Ik kreeg nooit wat vreemds te horen toen ik fulltime werkte en man vaker thuis was, krijg ook nog steeds geen opmerkingen sinds ik vrijwel niet meer werk en man meer dan fulltime weg is. Ik denk dat het toch een beetje aan jezelf ligt, hoe je eventuele opmerkingen opvat.



Ik vraag aan andere vrouwen ook wel 'ns watvoor werk ze doen/hoevaak/waar de kindjes zijn/etc., uit pure interesse en als ik dan hoor dat vader op dat moment voor zijn kinderen zorgt ipv aan het werk, zeg ik ook iets als 'hee, goed man!', juist omdat het nog zo weinig voorkomt!

Maar dat wordt dan kennelijk ook beledigend opgevat? Moet niet gekker worden.
Alle reacties Link kopieren
Nou, ik erger me er niet (altijd) aan, maar het verbaasd me inderdaad wel dat ik, bij een etentje van het werk, de vraag krijg "en hoe doen je dat nou met de kinderen dan??"

Eh.. nou.. die hebben ook een vader, zó praktisch 8-P



Verder erger ik me meer aan vrouwen, die zeggen dat ze 'mogen werken' van hun man ;-) (hoezo, in stand houden van rollenpatroon)
Later is nu
[quote]dreamer schreef op 10 juni 2008 @ 14:23:

Nou, ik erger me er niet (altijd) aan, maar het verbaasd me inderdaad wel dat ik, bij een etentje van het werk, de vraag krijg "en hoe doen je dat nou met de kinderen dan??"

Eh.. nou.. die hebben ook een vader, zó praktisch 8-P



/quote]



Hahaha, ja, inderdaad. Hier hetzelfde tijdens een etentje: 'Waar is Kleine Soep'? Nou, gewoon thuis, in haar bed. 'O, vader past op'. Uh nee, vader is ook gewoon thuis, maar dan in de woonkamer, tv aan het kijken.



Gek he?



Of iemand die zei: 'Ja, maar ik had ook niet anders van soepman verwacht dat hij mee zou helpen.' Fijn dat hij aan de verwachtingen voldoet.
elska schreef op 10 juni 2008 @ 10:03:

We kunnen natuurlijk ook de dagen waarop wij thuis zijn stug "mama-dag" gaan noemen. Dat snoert de monden vast wel!
Als mensen vragen 'hoe we het geregeld hebben', zeg ik altijd dat ik een mamadag heb, mijn man een papadag, oma een omadag en dat onze meis de overige twee dagen naar het kdv gaat. We werken allebei 36 uur, dus papadag is helemaal gelijkwaardig aan mamadag.
Alle reacties Link kopieren
Als mijn vriend nog eens een avondje met vrienden (en dus zonder mij en zoon) de kroeg induikt, dan vindt iedereen dat gewoon helemaal normaal. Terwijl, als ik dat doe (en dus zonder man en zoon), dan krijg ik wel 10 keer op zo'n avond te horen "En waar is Zoon?".

Aan zijn vader wordt die vraag nooit gesteld. Ik vind het eigenlijk best grappig.

Ik antwoord ook meestal "Shit, ik wist dat ik iets vergeten was"
Ik heb dus dezelfde ervaring als Bambi, krijg ook echt zelden opmerkingen van anderen (misschien dan achter mijn rug om, maar in ieder geval niet rechtstreeks). Op mijn werk weten sommige collega's wel dat ik kinderen heb, maar er wordt mij zelden gevraagd hoe ik dat doe met opvang e.d. Men gaat er gewoon vanuit dat ik aanwezig ben en mijn werk doe. Dat mijn vriend ook een dag thuis is en meestal de kinderen brengt en haalt vindt men ook heel normaal.



Dat er soms opmerkingen worden gemaakt over hoe goed het is dat een man een dag voor de kinderen zorgt of bijvoorbeeld mee gaat op een dienstreis, dat is volgens mij voornamelijk omdat dat nog minder voorkomt. Vergeet niet dat het 1 generatie geleden nog het merendeel van de moeders niet buitenshuis werkte. Nu werkt het merendeel wel, dus in korte tijd is er heel veel veranderd. Op het moment dat het normaal is dat de man een (evenredig) deel van de zorg op zich neemt zul je daar niemand meer over horen.



Als vriend weg is en ik thuis moet blijven omdat de kinderen op bed liggen ben ik trouwens ook gewoon aan het oppassen hoor. Ik zou niet weten hoe ik het anders zou moeten noemen eigenlijk.
Alle reacties Link kopieren
anky schreef op 10 juni 2008 @ 15:43:



Als vriend weg is en ik thuis moet blijven omdat de kinderen op bed liggen ben ik trouwens ook gewoon aan het oppassen hoor. Ik zou niet weten hoe ik het anders zou moeten noemen eigenlijk.




Dan ben je toch gewoon thuis? Je bent gewoon thuis, met je kinderen, die nu toevallig slapen. Dat is toch niet oppassen? Niet als vader en niet als moeder. Dat is gewoon aanwezig zijn in je huis.

Oppassen doen de grootouders of het buurmeisje.
MamaVince schreef op 10 juni 2008 @ 16:09:

[...]





Dan ben je toch gewoon thuis? Je bent gewoon thuis, met je kinderen, die nu toevallig slapen. Dat is toch niet oppassen? Niet als vader en niet als moeder. Dat is gewoon aanwezig zijn in je huis.

Oppassen doen de grootouders of het buurmeisje.
Als vriend en ik allebei weg willen en de kinderen liggen op bed, dan zal er 1 thuis moeten blijven (vanwege borstvoeding ben ik dat nu wat vaker). Dat noem ik echt oppassen: de enige reden dat ik dan thuis ben is dat ik de kinderen niet alleen kan laten. Met andere woorden: als ik een avond de hort ben dan past vriend op en als vriend weg, dan pas ik op. Ik snap het probleem eigenlijk niet zo.
Alle reacties Link kopieren
ach ja nuance, ik vind op je eigen kinderen pas je niet, oppassen doe je per definitie op het kind van iemand anders. Maar ja, wat maakt het uit hoe je het noemt. Een vrouw die zegt dat ze mag werken van haar man? uit welk tijdzone komt die? die ben ik werkelijk nog nooit tegen gekomen.
Alle reacties Link kopieren
Ja, ze zijn er toch, die opmerking heb ik echt al eens gehoord, en ook

"Mijn man vindt het niet erg dat ik werk... " (maar, ze is nu toch gestopt, want hij wilde ook geen hulp in de huishouding, dat was niet nodg vond hij, en het werd allemaal wel druk.. jaa, hij hielp ook wel eens mee hoor...)
Later is nu
Alle reacties Link kopieren
Helemaal eens met Anky en Bambi. Ik vind het allemaal nogal gespeelde verontwaardiging. Het ís toch ook nog steeds niet normaal dat mannen en vrouwen de zorg evenredig verdelen. Mogen mensen dan alsjeblieft een beetje enthousiast doen over een man een dag thuisblijft voor zijn kinderen?



Overigens krijgt mijn man (die, heel ouderwets, werkweken van 80 uur maakt) zeer regelmatig de vraag hoe hij dat nou doet met de kinderen, of hij ze niet veel te weinig ziet en of hij ze doordeweek niet mist. Van zowel mannen als vrouwen.
Trouwens, ik weet niet hoor maar ik vond het leven een stuk relaxter toen ik nog fulltime werkte. Ja, het was meer georganiseer en minder echte 'helemaal-alleen-voor-Bambi-tijd' want vrije uurtjes gingen op in daadwerkelijke quality-time voor de kinderen maar daar genoot ik ook van!

En als ik aan het werk was, was ik alleen maar aan het werk. Punt. Geen moeder, alleen maar werk. Werk wat ik leuk vond, waar ik goed in was, waar ik waardering voor kreeg. Man, wat een zaligheid was dát. Da's bij het zorgen voor je kinderen wel 's anders. ;-)



Dus ik snap die opmerkingen als 'is dat niet zwaar voor je fulltime werkende vrouw' ook niet zo goed. Je neemt je kinderen tenslotte niet ook nog eens méé naar het werk, of wel soms? Dus wát is er dan zo zwaar aan het fulltime werken in combi met kinderen? Ik kan niks bedenken.
Alle reacties Link kopieren
Ik kan me voorstellen dat het organiseren soms pittig is Bamb. Halen, brengen, kind ziek, kinderfeestje, activiteit op school, dat soort dingen.
Alle reacties Link kopieren
Ook al heb ik geen kinderen, als stiefmoeder wordt mij met enige regelmaat gevraagd hoe ik mijn fulltime-plus baan & studie combineer met de zorg voor de kinderen. De vader wordt dan niets gevraagd. Hilarisch! Ik antwoord altijd dat we ze enorm verwaarlozen en dat is meestal voldoende.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven