Zoon (7) bepaalt sfeer binnen het gezin

21-04-2022 11:43 70 berichten
Alle reacties Link kopieren
Samen met mijn vrouw voed ik vier kinderen op. We hebben een zoon van 7 jaar, een tweeling van 5 (meisje en jongen) en nog een dochter van 3. Altijd een gezellige drukte bij ons dat tot voor kort altijd leuk verliep. Maar sinds enkele maanden loopt de oudste er ongelukkig en gefrustreerd bij. We weten exact waar dit gevoel vandaan komt, we weten alleen niet hoe we hem concreet kunnen helpen.

Er is al een tijdje een vermoeden van ADHD. Hij was altijd een zeer beweeglijk kind, snel afgeleid, moeite om zichzelf te entertainen, anderen storen in hun spel, verandering vindt hij lastig... Maar dit was doenbaar, we hadden hem mits wat regels en veel duidelijkheid wel onder controle. Hij gaat momenteel bij een therapeute om te onderzoeken of zijn gedrag daadwerkelijk aan ADHD te wijten is. (Het maakt ons overigens niets uit, hij is wie hij is, met of zonder label.)
In september is hij gestart in het eerste leerjaar (België) en het lijkt dat hij sindsdien veel moeite heeft met zichzelf. Hij kan mee in de klas, maar op zijn eigen tempo. We hebben altijd geweten dat hij trager verwerkt, dat hij meer tijd nodig heeft om iets aan te leren. We vermoeden dat het contrast met de tweeling hem begint op te vallen; zij hebben beiden een ontwikkelingsvoorsprong, bij dochter uit zich dit voornamelijk in snel linken leggen, veel onthouden, een sterk empathisch vermogen, bij zoon in reeds een jaar kunnen schrijven en lezen. We zien hoe het hem stoort dat waar hij veel tijd voor nodig heeft bij hen vanzelf lijkt te gaan.

En nu zoekt hij continu aandacht, helaas op een negatieve manier. Hij kan zijn oudste zus geen seconde met rust laten, zijn focus ligt heel erg op haar, we weten niet goed waarom. Zij is inmiddels zo boos op hem dat ze zijn nabijheid niet meer kan verdragen. Alle kinderen beginnen hem inmiddels te mijden omdat ze zijn gedrag beu zijn, wat hem natuurlijk geen goed doet.
Daarnaast doet hij, als wij hem niet de hele dag in gang trekken, absoluut niets. Hij heeft nergens zin in en als hij toch ergens zin in heeft wil hij van zodra hij het kan uitvoeren weer iets anders, of plots vindt hij het stom. We geven hem dikwijls materialen om mee te werken, zeggen dan dat er hij nu zelf iets mee mag doen, maar dat gebeurt niet. Hij kijkt er even naar en begint dan weer om wat anders te zeuren.
Hij laat ook ons niet met rust en gunt ons geen rust. (En ja, wij willen wel eens vijf minuten in stilte naar de toilet. ;-) )
Hij reageert ook ontzettend jaloers wanneer een ander kind aandacht krijgt, komt hier dan altijd tussen, eist de aandacht op. Het is nu zelfs zo erg dat een knuffel of kus tussen mijn vrouw en ik hem zodanig stoort dat hij ook daar tussen komt. (En sorry, maar daar willen we echt niet op inboeten. :-D )
Daarnaast moeten we hem alles tien keer vragen en als we dan geluk hebben voert hij de opdracht half uit. Hij blijft ook gedrag herhalen waarvan we dagelijks zeggen dat het niet oké is (koelkast leeg plunderen, met de bal in huis spelen, zus pijn doen,...) Het lijkt wel dat hij zichzelf niet onder controle heeft.
De ochtend (aankleden, tanden poetsen...) is elke dag opnieuw een strijd, en op de avond begint dit gewoon opnieuw. Alles duurt een eeuwigheid...

We begrijpen dat zijn zelfvertrouwen nu zo laag is dat hij zoekt naar bevestiging, we weten alleen echt niet meer hoe we dat moeten doen. Wat we nu al doen; focussen op de dingen die hij wel goed doet (en het is soms echt zoeken wat dan...), duidelijkheid rond afspraken en planning creëeren, één taak per keer geven, veel uitleggen, hem aandacht apart geven (maar dit is dan telkens weer een strijd rond wat hij wil doen), hem in contact brengen met "de doorsnee man" omdat we het vermoeden hadden dat hij dit mistte binnen ons vrouwengezin maar dit vindt hij dan ook nooit leuk. We proberen veel...
Maar... We zijn op. Niet alleen mijn vrouw en ik, ook de andere kinderen.

We wachten of de therapeute ons kan helpen, maar ondertussen wil ik eens horen of iemand hier nog wat tips heeft, of het herkenbaar is voor iemand en hoe daar mee wordt omgegaan...
Alvast bedankt.
Alle reacties Link kopieren
Zijn er twee moeders? Lijkt me heel vervelend om te leven met zo'n lastig kind, eigenlijk moet je hem juistm positieve aandacht geven en hem de hemel in prijzen en enorm knuffelen en iets wat hij goed kan enorm uitvergroten en belangrijk maken, bijvoorbeeld een sport waar hij goed in is en alleen hij goed kan van alle kinderen maar ik snap dat die negatieve energiezuiger gewoon lastig is om mee te leven en je hem af en toe een schop onder zijn hol wil geven.
Oef dit lijkt me inderdaad heel pittig. Ik vind je beschrijving van de situatie heel mooie en liefdevol. En het klinkt alsof jullie al heel erg veel goed doen en proberen.

Wat ik mis in je beschrijving is welke consequentie hij ervaart van zijn negatieve gedrag. Dus als hij toch zijn zus pijn doet of de koelkast plundert, wat is dan de consequentie? Toen onze kinderen klein waren, hadden wij naast positief belonen bij goed gedrag, ook straf bij slecht gedrag. Uiteraard niet bij gedrag waar het kind niks aan kon doen, maar als de regels heel helder zijn (niet met de bal in de kamer) dan werd die bal toch echt even ingenomen als het toch gebeurde.

Hoe staan jullie hierin?
Alle reacties Link kopieren
Herkenbaar. Wel hebben we een dochter en uit zich anders, rustiger en minder fysiek zoals bij jullie zoon. In ons geval is het niet storend, maar wel altijd aanwezig en iets om rekening mee te houden.
Maar de onzekerheid komt overeen en dat is er echt eentje van de lange adem (sorry 😅). Haar steeds die spiegel voorhouden hoe goed ze het doet, want ze ziet het zelf niet. Laatst attendeerde ik haar op de ene fout in haar huiswerk. Ze zag niet dat ze 19 andere sommen wél goed had gedaan. Daar wijs ik haar dan op.
Haar tempo dat probeer ik te respecteren (lukt niet altijd want die ADHD heeft ze niet van een vreemde en o, die onrust!), en dat wordt in de klas ook gehonoreerd gelukkig. Uiteindelijk wil ik dat ze leert functioneren met haar ADHD, en niet zoals ik probeert te functioneren ondanks mijn ADHD.
Dus het ligt echt in a) wat accepteren we als gezin en b) hoe kunnen we kind bijstaan.
Alle reacties Link kopieren
Aangezien jullie in een adhd-traject zitten: ken je het YouTube-kanaal van How to ADHD? Daar komen veel uitleg en praktische tips voorbij. Is wel in het Engels, maar je kunt de meeste filmpjes laten ondertitelen door YouTube. Wetenschappelijk onderbouwd, met duidelijke uitleg.
Alle reacties Link kopieren
MissMaran: Er zijn inderdaad twee moeder ja. Alle kinderen hebben dezelfde genen trouwens, voor moest het iets uitmaken.
Ik heb wel gelachen om je bericht, het komt misschien wat grof over, maar het is wel eerlijk en ook hoe het vaak voelt.

Enthousiasteling: Over het algemeen gaan wij vaker in gesprek in plaats van te straffen, wat overigens prima werkt bij de drie jongste kinderen, maar dus niet bij de oudste zoon. In gesprekken komt er gewoon geen antwoord van hem, we lijken niet door te dringen.
Gedrag dat voor ons echt niet kan zoals pijn doen heeft als consequentie dat hij uit de situatie wordt verwijderd en even moet "afkoelen" op een rustige plek. Nadien praten we met hem over wat er gebeurd is en waarom, maar helaas is dit vooral een monoloog, hij kan dit zelf amper benoemen. En het straffen lijkt ook niet echt te helpen, een minuut later doet hij het gewoon opnieuw. (Daarom dat ik soms denk dat het meer een soort van drang/dwang is.)

StevieNicks: Heel herkenbaar wat je zegt over huiswerk. Zoon kan ook met een prima test thuiskomen maar dan toch focussen op dat ene foutje.
Hoe houden jullie het "niet storend"?

Celaena_Aelin: Bedankt voor de tip! Dit kennen we niet, we gaan het eens bekijken. Engels is geen probleem.
Alle reacties Link kopieren
Hebben jullie een gezinscoach? Iemand die echt met jullie meekijkt. Hang eens een camera op in huis en neem alles op. Leg de beelden voor aan een professional.

Helaas ben ik in zo'n situatie groot geworden, de continue aandacht voor en van een persoon in het gezin. Mijn ouders wisten het van frustratie ook niet meer.

Gaan jullie apart met een van de andere kinderen op stap? Zorg echt dat de andere kinderen voldoende aandacht krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Je beschrijft het heel liefdevol. Mijn oudste is ook een temperamentvol kind. Het is best pittig soms. De meeste ouders wel rustig blijven als je 3 keer op een dag je kind moet bijsturen, maar als dit 5 keer per uur is, is dit gewoon intens en ben je niet altijd de meest leuke ouder. Dat maakt het soms ook vervelend voor jezelf, dat je niet de ouder kan zijn die je wil.

Mij helpt het soms ook om te bedenken dat een kind geen kwetsbaar fabergé-ei is, jaloers zijn hoort bij het leven dat kun je niet voor hem oplossen.

Wat hier helpt is meer verantwoordelijkheid geven. Dus mee laten helpen voor van alles in het huis (koken, opruimen, etc.). Het kind heeft dan een taak in het gezinssysteem en daarmee automatisch een plek, deze hoeft dan niet meer ( of in ieder geval minder) bevochten te worden.

Wat hier nog meer helpt:
- 1 op 1 tijd (ook met de andere kinderen). Wel soms lastig te organiseren met groot gezin.
- (veeel!!!!) naar buiten gaan. Ook gewoon alleen naar buiten sturen, bv je miet 3 rondjes rennen dan mag je X en Y
- veel laten gaan, door de vingers zien
- spelen met vriendjes
- af en toe time out (op kamer)
- erkennen naar partner dat dit lastig is en dat jullie je uiterste best doen
Alle reacties Link kopieren
Ken je het boek van Eva Bronsveld: Temperamentvolle kinderen? Lijkt me heel passend bij jullie.

Ik zou stoppen met het vele praten met hem. Heel goed voor veel kinderen maar voor verbaal minder sterke kinderen heel frustrerend. Praat kort en duidelijk met hem en verder veel stoeien en lichamelijk contact. Bijvoorbeeld over zijn rug kriebelen of heel stevig knuffelen.
En inderdaad veel naar buiten. En dan niet overleggen (zullen we naar buiten gaan? wat zullen we gaan doen?) maar meer doorpakken op een positieve manier 'we gaan buiten voetballen!'

Zit hij op een sport? Judo zou echt wat voor hem kunnen zijn.

Hoe loopt het contact met klasgenootjes?
Het is zoals het is
Alle reacties Link kopieren
Niet overal bovenop zitten is ook heel belangrijk. En niet te vergeten: humor! Juist als het minder loopt ontstaat er vaak de neiging alles serieus op te pakken. Maar humor helpt vaak veel meer.
Dat is niet zo makkelijk als het lijkt hoor, zeker als je al op je tenen loopt. Maar probeer zijn humor te vinden en maar gewoon dagelijks een paar grapjes waarvan je zeker weet dat hij ze leuk vindt. Desnoods poep en pies ;-D
Het is zoals het is
Alle reacties Link kopieren
Aanlsuitend op dat Dahlia zegt over de andere kinderen: het is ook niet erg om op te splitsen. Soms houden mensen heel lang vast aan 'alles als gezin samen doen'. Maar als dat niet fijn is om wat voor reden dan ook mag het ook best eens anders. Dus een van jullie met oudste op pad en de andere met de andere drie kids. Geeft iedereen rust.
Het is zoals het is
Alle reacties Link kopieren
Dahlia: We proberen elk kind aparte aandacht te geven. Dat vinden we sowieso belangrijk met vier kinderen. Er bestaat bij ons een heel complex schema van welke moeder met wie eventjes iets alleen gaat doen. Maar het is tijdens de "algemene" momenten dat hij alle aandacht opeist.
Wat had jij fijn gevonden als kind in deze situatie?
Nee, we hebben geen gezinscoach voorlopig.

Wollendekentje: Die taken in huis proberen we, maar dat boeit hem weinig. Het is dan weer sleuren om hem iéts te laten doen, vaak zijn we het dan zo moe dat we niets meer vragen. Als het aan hem lag keek hij gewoon de hele dag breinloze filmpjes op YouTube.
Veel naar buiten gaan doen we, al is dat ook telkens weer moeilijk om hem daartoe te motiveren.
Veel door de vingers zien, inderdaad, anders houden we het niet vol. Zijn beweeglijkheid bijvoorbeeld benoemen we al niet meer, al ergeren we ons soms kapot.
Vriendjes laten spelen kunnen we inderdaad meer doen. Hij heeft in zijn klas twee vriendjes, daarbuiten niet veel. We proberen hem in contact te brengen met andere kinderen, maar dit verloopt vaak moeilijk.

Youk: Ik ken het boek, maar nog niet gelezen...
We overwegen inderdaad om hem judo te laten doen vanaf volgend schooljaar. Voorlopig lijkt hij geïnteresseerd (maar dat kan heel snel keren).
Stoppen met alles te bespreken met hem is misschien wel een werkpunt. Hij heeft de pech twee zeer verbale moeders te hebben. En met onze andere verbale kinderen werkt dat, met hem dus niet.
Humor is vaak mijn manier om het te blijven aankunnen. Voor de andere moeder ligt dat moeilijker, die bereikt sneller haar kookpunt.
Alle reacties Link kopieren
Als je geen consequenties aan zijn gedrag stelt, waarom zou hij het dan afleren? Het levert hem wat op.

Voed hem op, daar heeft iedereen wat aan. Geen woorden, maar daden.
Alle reacties Link kopieren
zoek vooral voor jezelf hulp. Opvoedondersteuning bijvoorbeeld
Dat kan een wereld van verschil maken
Alle reacties Link kopieren
Taskmaster: Oké, welke consequentie stel jij voor?

Lilalinda: Ja, inderdaad, dat overwegen we.
Alle reacties Link kopieren
Bruxelloise schreef:
21-04-2022 13:17

Stoppen met alles te bespreken met hem is misschien wel een werkpunt. Hij heeft de pech twee zeer verbale moeders te hebben. En met onze andere verbale kinderen werkt dat, met hem dus niet.
Dit is voor mij een zeer herkenbaar punt. Ik ben ook zeer verbaal, maar mijn oudste zoon helemaal niet. Begint nu hij bijna 14 is pas echt op gang te komen. Ik heb echt mijn best moeten doen op andere manieren contact te maken. Mijn man doet dat wat meer vanzelf, die is ook niet zo verbaal, dus ik kon het gedeeltelijk bij hem afkijken.
Dus stoeien, stomme grapjes, dat soort dingen. En wat er moet aan verbale communicatie: zo kort mogelijk.
Het is zoals het is
Alle reacties Link kopieren
Wat betreft die bewegelijkheid: hebben jullie al eens naar wiebelkussens gekeken? Of fidget toys?
Alle reacties Link kopieren
Ik weet toch niet wat werkt bij jouw kind? Maar hij doet genoeg dingen die duidelijk niet oké zijn en over andermans grenzen heen gaan. Daar mag je best paal en perk aan stellen naar mijn idee. Bijvoorbeeld:

Naar z'n kamer.

Niet achter de tv mogen.

Niet op een tablet mogen.

Favoriet speelgoed afpakken.

Time-out op de gang.

Gewoon een keer flink boos worden.

Laat zus maar een keer van zich afbijten.

En natuurlijk vooral: consequent zijn en daad bij woord voegen. Geen loze dreigementen. Niet accepteren dat een kind van 7 je huis runt.
Alle reacties Link kopieren
Bruxelloise schreef:
21-04-2022 13:17
Zijn beweeglijkheid bijvoorbeeld benoemen we al niet meer, al ergeren we ons soms kapot.
Lukt het dan ook wel om die ergernis te verbergen? Want het is heel naar als je voelt dat mensen zich aan je ergeren, ook al wordt het niet hardop benoemd.

Hoeveel nadruk leggen jullie op zijn ADHD? Ik weet wel dat ik dat zelf helemaal niet fijn vind, het geeft een gevoel dat je niet voor vol wordt aangezien. De kans lijkt me groot dat hij zich al het zwarte schaap voelt en dat dat daardoor nog eens wordt versterkt. Nog meer het buitenbeentje, nog meer nadruk op zijn anders zijn.
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
k
anoniem_639dcde78f69d wijzigde dit bericht op 22-04-2022 17:37
99.90% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik denk, dat was bij ons een eye opener:
Hem de keuze geven.

In de ochtend de vaste routine van opstaan, aankleden, ontbijten, haren kammen, tanden poetsen, jas, schoenen en naar school.
Als mijn kind dan treuzelde, dan kwam IK in tijdsnood, want we moeten wel op tijd op school zijn. Waardoor het dus een drama werd.
Mij werd gezegd: stop daar mee. Geef aan wanneer het tijd is om te gaan en dat als hij niet klaar is, hij niet op tijd op school komt. Laat hem de consequentie maar voelen van wat er gebeurd als je niet wilt opschieten in de ochtend.
En ja, ik heb nog een ander kind. Die bracht ik dan dus wel gewoon naar school (vader stond standby voor de treuzel).

Dus in jullie geval kun je hem de keuze gaan geven. Hem eigenaarschap geven over wat hij doet:

Dus: Jan, je kunt nu kiezen: stoppen met je zusje pijn doen en iets voor jezelf gaan doen of niet stoppen met je zusje pijn doen en 5 minuten op de trap mag zitten.

Maar ergens denk ik, proef ik, voel ik, popt in mijn hoofd op dat hij zich heel eenzaam en alleen voelt, dat hij geen aansluiting voelt met het gezin en dáár zou ik op gaan letten.
Je kunt het leven ook met een vrolijk gezicht serieus nemen - Irmgard Erath
Taskmaster schreef:
21-04-2022 13:30
Ik weet toch niet wat werkt bij jouw kind? Maar hij doet genoeg dingen die duidelijk niet oké zijn en over andermans grenzen heen gaan. Daar mag je best paal en perk aan stellen naar mijn idee. Bijvoorbeeld:

Naar z'n kamer.

Niet achter de tv mogen.

Niet op een tablet mogen.

Favoriet speelgoed afpakken.

Time-out op de gang.

Gewoon een keer flink boos worden.

Laat zus maar een keer van zich afbijten.

En natuurlijk vooral: consequent zijn en daad bij woord voegen. Geen loze dreigementen. Niet accepteren dat een kind van 7 je huis runt.
Als je de sfeer nog verder wil verknallen, gebruik bovenstaande tips.
Alle reacties Link kopieren
***Merys*** schreef:
21-04-2022 13:46
Als je de sfeer nog verder wil verknallen, gebruik bovenstaande tips.

Door grenzen aan je kind te stellen? Grapjas. Lees maar hierboven een ervaringsverhaal waarin de sfeer aanzienlijk verbeterde.
Taskmaster schreef:
21-04-2022 13:54
Door grenzen aan je kind te stellen? Grapjas. Lees maar hierboven een ervaringsverhaal waarin de sfeer aanzienlijk verbeterde.

Deze grapjas had ook zo'n kind.
Straffen werkte alleen maar averechts. Grenzen stellen kan ook prima zonder straf.
Alle reacties Link kopieren
Doreia* schreef:
21-04-2022 13:42

Maar ergens denk ik, proef ik, voel ik, popt in mijn hoofd op dat hij zich heel eenzaam en alleen voelt, dat hij geen aansluiting voelt met het gezin en dáár zou ik op gaan letten.
Dit denk ik ook! Zonder enige kwade bedoelingen vanuit jullie kant.
Ik denk dat meer inspelen op wat bij hém past al heel veel kan schelen. Maar dat kan best heel lastig zijn.
Het is zoals het is

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven