Lijf & Lijn alle pijlers

ChiRunning, bevalt dat? Effect op blessures.

08-06-2013 11:32 17 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hee,



Ik was een fanatiek hardloper maar ben drie jaar geleden - met pijn in mijn hart - gestopt vanwege alle blessures: rug- en knieklachten, maar vooral hielspoor.

Ik had al van alles geprobeerd: zooltjes, sportfysio, enorm langzaam opbouwen, niets hielp.

Nu lees ik over ChiRunning. Zijn hier mensen met ervaring daarmee? Wat voor effect heeft het op dit soort blessures?



Als ik hierdoor weer kan hardlopen geef ik een rondje voor het hele forum!
Beklaag je niet over de duisternis, steek een kaars aan.
Geen tips, maar ik bestel vast een droge witte wijn.



Sterkte en succes!
Alle reacties Link kopieren
Mijn man doet en aantal jaar aan Chi running, minimalistisch running en nu ook barefoot running en hij zweert erbij. Geen blessures meer en ook zijn voeten hebben geen eeltplekken meer.
Que?
been there, done that. Net zoveel blessures dan met andere looptechnieken
Alle reacties Link kopieren
Jammer dat er niet meer mensen met ervaring hiermee zijn.

Wel goed om te horen Purali dat het voor je man in ieder geval goed heeft uitgepakt!

Nu ik er over nadenk lijkt het me de aankoop van zo'n vijftenige schoen tamelijk onzinnig, ik kan me niet voorstellen dat dat nu enig verschil maakt. Meer een hype.
Beklaag je niet over de duisternis, steek een kaars aan.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat het vooral belangrijk is dat als je op een geheel andere looptechniek over gaat je je in ieder geval goed laat begeleiden en niet zelf maar wat uit gaat proberen of enkel met een workshop volstaat. Wat je techniek veranderen vereist jarenlange begeleiding.

Heb je je in het verleden altijd wel goed laten begeleiden?

En blessures kunnen natuurlijk altijd ontstaan, ook mensen die volgens de chirunning methode lopen.

En ja hoe fanatieker je traint en hoe fanatieker je je grenzen opzoekt hoe meer risico je loopt op blessures bij een niet hele goede begeleiding.

Zelf overigens geen enkele ervaring met chirunning.
quote:sabbaticalmeds schreef op 08 juni 2013 @ 19:17:

been there, done that. Net zoveel blessures dan met andere looptechniekenJij loopt toch helemaal niet hard, meds?
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij heeft meds zelfs ultra's gelopen in het verleden. Althans dat heb ik ooit zo begrepen.
Tja, dat kunnen we allemaal wel zeggen, dat we ultralopers zijn geweest.



TO, mijn trainer heeft goede ervaringen met barefootrunning, sinds hij op speciale schoentjes loopt heeft hij geen last meer van blessures. Het is wel belangrijk dat je het goed en langzaam opbouwt, anders heb je juist weer extra kans op blessures.

Met chirunning heb ik geen ervaring, maar ik kan me zo voorstellen dat het kan helpen omdat je er anders (bewuster) door gaat lopen. de meeste lopers doen maar wat en hebben geen techniek. Daar wordt bij de meeste atletiekverenigingen en loopgroepen helaas weinig aandacht aan besteed.
quote:greenbean schreef op 09 juni 2013 @ 18:29:

[...]





Jij loopt toch helemaal niet hard, meds?allang niet meer. Vroeger heel veel kilometers gemaakt.
Chirunning is een zoveelste variant op poserunning, niks nieuws onder de zon
Alle reacties Link kopieren
Dat het niets nieuws is hoeft natuurlijk niet te zeggen dat het niet zinvol is te overwegen op die manier te gaan trainen.



Greenbean heb jij zoveel ervaring met diverse atletiek verenigingen? Ik kan alleen maar oordelen over mijn eigen vereniging. Weet dat er hier bij de wedstrijd groepen veel serieuzer getraind wordt dan bij de recreant groepen. Maar er zijn gewoon mensen die bewust kiezen voor de recreant groepen om niet bij voortduren bezig te zijn met werken aan techniek, corestability, sneller worden ed maar gewoon gezellig in een groep willen lopen.



Wat betreft barefootrunning; zolang de mensen voor me nog op schoenen lopen en ik diegenen op de blote voeten, virbram slofjes of zoals ik laatst zag op teenslippers of crocs heel ver achter me kan laten zal het voor mij nooit een serieuze overweging zijn.
Ja, bij de wedstrijdgroepen wordt er misschien wel aandacht aan besteed. Ik ben echter niet snel genoeg om daarin mee te lopen dus ben ik aangewezen op recreantengroepen. En daar wordt er bij ons geen aandacht besteed aan techniek.

De afgelopen maanden zat ik wegens een blessure bij een herstelgroepje en daar ging het wat meer over techniek. Ik loop nu gelukkig weer lekker.



En je hebt wel snelle barefootrunners, maar die wonen niet in Nederland



Meds, heb je alles zelf uitgeprobeerd dat je er zo'n duidelijke mening over hebt? Heb je weleens serieus op blote voeten getraind bijvoorbeeld? Als je jaren geleden voor het laatst serieus gelopen hebt kun je met nieuwe technieken onmogelijk ervaring hebben..
Natuurlijk heb ik wel eens op blote voeten gelopen, ik had zelfs schoenen met alleen een hiel en teenstuk. Nogmaals het is niets nieuws onder de zon. Mijn laatste loopevent was overigens geen tientallen jaren geleden hoor. Ik ben geen 80
Ik loop trouwens nog wel eens maar puur recreatief en geen duurlopen meer. Meer ter ondersteuning van mijn reguliere trainingsprogram. En gewoon op mijn asics
Alle reacties Link kopieren
Greenbean die snelle kenianen die in hun kinderjaren wel gewend zijn aan op blote voeten lopen kiezen in de praktijk toch ook voor een loopschoen.

Hier hoef je niet snel te zijn voor de wedstrijd groep. Het gaat er meer om dat je de serieuze inzet hebt en je aan de voorgeschreven trainingen houd. Maar de wedstrijdgroepen zijn onderverdeeld in heel veel verschillende tempo groepen.



Het lopen op blote voeten is natuurlijk helemaal niets nieuws. En minimalistische schoenen ook niet.In de jaren zeventig toen hardlopen nog niet hip was liepen lopers vaak op eenvoudige gympen met een platte zool.

Echte nieuwe trainingsinzichten zijn er wel. Maar echt nieuwe looptechnieken niet. Die zijn ook allemaal gebaseerd op reeds lang beschreven technieken.

Een mens is van oorsprong een echt duurloper. Urenlang achter het prooi aanrennen tot het prooi uit vermoeidheid zich gewonnen moest geven. Dus als we willen weten hoe we zo efficient mogelijk kunnen lopen moeten we vooral naar de stammen kijken die nog steeds op deze manier jagen.

De meest efficiente manier is overigens niet de meest snelle manier. Dus het is vooral ook belangrijk voor jezelf te bepalen wat je uiteindelijke doel is.



Ik denk dat je pas echt ervaringen over een bepaalde techniek kunt geven als je er jarenlang serieus mee bezig bent geweest. De ervaring van een jaartje iets proberen zegt niets over de techniek op zich. Je techniek wezenlijk veranderen kost namelijk jaren van voorzichtig bijschaven en perfectioneren. In een keer je natuurlijk manier van lopen omgooien is denk ik juist vragen om blessures.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven