Lijf & Lijn alle pijlers

Taboe: Slank zijn maar toch je overtollige vetjes weg

08-09-2008 22:04 198 berichten
Alle reacties Link kopieren
Zo nu en dan krijg ik het gevoel dat slanke vrouwen niet mogen zeggen dat ze ontevreden zijn over hun lichaam.

Vroeger kon ik alles eten wat ik wilde, geen grammetje vet kwam eraan. Tot een paar jaar geleden. Ongemerkt begonnen her en der wat vetjes te komen. Een jaar geleden had zich een heus blubje gevormd op m'n buik. Voor mij een vreselijke blub! Voor anderen waarschijnlijk een blub waar ze van zouden dromen.

Ik was niet meer tevreden met mijn lichaam, het idee dat ik met dit buikje in mijn bikini zou lopen.... op naar de sportschool dus!

Om mij heen hoorde ik dan vaak mensen zeggen dat ik me niet moest aanstellen, "want je hebt al zo'n mooi figuurtje".



Ik durf het gewoon bijna niet meer te vertellen! Dat is toch ook raar?

Zijn er meer vrouwen die zulke reacties in hun omgeving ervaren?
In dat geval, van mij mag het.

TO klaag maar raak. Ik vind het heel naar voor je.

Dan ga ik nu weer aan het werk.
Alle reacties Link kopieren
quote:HoiPippiLangkous schreef op 10 september 2008 @ 10:25:

Waar ik me aan stoor is dat het wordt afgedaan als onbelangrijk, terwijl de TO er blijkbaar wél mee zit. Ook al is het geen levensbedreigende situatie en een welvaartsprobleem, het is een probleem voor haar. We leven nu eenmaal in een land waar we ook kunnen mutsen over een vetrol teveel.

Dat zegt niks over bevestiging zoeken (dat maak jij er van) dat zegt niks over al dan niet gelukkig zijn (dat maakt Meds ervan) dat gata gewoon over die klotevetrol en daarna gaan we weer over tot de orde van de dag.Geen vetrol maar een vetje. En als dat de problemen zijn waar TO zich mee bezighoudt, dan ben ik heel benieuwd hoe TO dan met echte problemen omgaat.....
Alle reacties Link kopieren
je hebt het er met vriendinnen toch ook over als je je niet lekker voelt, daar klaag je ook over. Of als je hebt afgesproken om te gaan zwemmen maar je bedenkt je dat je je benen niet geschoren hebt, etc etc. Zo vertel ik (vertellen dus, niet klagen) dat ik momenteel wil proberen af te vallen, en daar hebben we best wel eens 'leuke' gesprekken over. Of als ze na een paar weken vraagt, hoe gaat het met het afvallen? als het dan eens wat minder gaat vind ik best mag zeggen dat ik baal dat het moeilijk gaat. Overigens mag iedereen van mij gewoon lekkers neer zetten voor zichzelf en anderen om te eten. Zet gerust een schaal chips neer. Ik vind het niet moeilijk om er af te blijven.



En met dat, het kan altijd erger kan je wel aan de gang blijven. Iemand die chronisch ziek is kan wel weer zeggen, maar ik zit niet in een rolstoel. En iemand in een rolstoel zegt weer, nou ik ben niet bed-legerig. En die kan weer zeggen, nou maar ik ben niet terminaal. etc. Dus omdat je iets wilt vertellen wat eigenlijk tig keer erger kan moet je het maar niet vertellen. Ik vind dat iedereen alles mag zeggen wat ie dwars of juist dwars zit. Ik vind het alleen vervelend vinden als iemand élke keer weer klaagt over hetzelfde. (en er ondertussen niets aan doen en verwachten dat het vanzelf gaat)
Alle reacties Link kopieren
Ach kom op T. Ik heb afgelopen weekend vreselijk de balen ingehad omdat mijn nagel was gebroken. Net opgevuld, zag er weer helemaal strak uit en páts. En dat natuurlijk altijd als de styliste geen tijd heeft om te EHBO-en en ik maandag pas weer terecht kon. Balen, klote, kutterdekut. Niemand die het opvalt hoor, maar het valt mij op en ik schaamde me dood voor die die lelijke nagel.

Dat zegt he-le-maal niks over hoe ik met grote problemen of zwaar verdriet omga.
Je hoeft me geen gelijk te geven, ik heb het al. Vraag maar aan dangeensuus.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk wel dat het zeker iets zegt over de weerbaarheid. TO geeft duidelijk aan dat het om meer gaat dan een klaagzang, zij durfde niet meer in een bikini met haar " vetje". Dan belemmer je jezelf in de vrijheid van je leven. Erg jammer en beslist onnodig.

Mensen die zeuren om te kunnen zeuren, mogen van mij zeuren, ik vind het geen leuke mensen
Alle reacties Link kopieren
quote:meds schreef op 10 september 2008 @ 01:18:

@ Bronny, natuurlijk mag je. Als jij daar je energie in wilt steken moet je dat doen, maar het is zo zinloos het wordt namelijk nooit beter, het wordt alleen maar slechter. Je gaat je dus steeds slechter voelen.

Wat is er nou zo moeilijk aan tevreden zijn met jezelf? Wat leren we onze dochters op deze manier? "het maakt niet uit hoe je eruitziet maar het is normaal om jezelf lelijk dik en minderwaardig te vinden" Denken jullie nu echt dat die meiden daar gelukkig van worden? Denk je nu echt dat je er zelf gelukkig van zal worden?



We leren onze dochters dat het wel degelijk belangrijk is om er goed uit te zien en daar is niets mis mee.

Hoe je geboren wordt kan je niets aan doen maar wel hoe je er uit ziet op latere leeftijd.

Een goedverzorgde slanke vrouw zal zich over het algemeen gewoon beter voelen dan een vrouw met overgewicht die daarmee haar gezondheid ondermijnt.



Ik vind dik behalve erg ongezond ook erg onaantrekkelijk, omdat het voor mij gelijk staat aan verwaarlozing van je lichaam.



En natuurlijk is een buikje en een blubje geen drama, maar dan mag het nog wel een ergernis zijn.....waar zouden we zijn als we niets meer te klagen hadden?
Alle reacties Link kopieren
Niet alle dikke vrouwen zijn een bedreiging voor hun eigen gezondheid. Zo schijnt het dat alleen de appelvormige dikke dames met een hoog BMI meer risico´s lopen. De dames met een dik achterwerk en benen niet. Daarbij ken ik dikke mensen die een ijzeren conditie hebben, en ik vind zeker niet dat dikkerds er onaantrekkelijk uitzien.

Mensen zijn onaantrekkelijk omdat ze een zekere X factor ontberen, dat heeft niks met hun gewicht te maken
Alle reacties Link kopieren
Dik heeft ook niks met onverzorgheid te maken....
Alle reacties Link kopieren
Kijk en dit is dan wat er blijft hangen bij de jeugd, zo de ouden zongen, piepen de jongen....





AMSTERDAM - Als puber heb je het moeilijk. Je hormonen slaan op hol en je voelt je onzeker. Vooral het uiterlijk is een gevoelig punt. Maar liefst acht op de tien Nederlandse jongeren is er ontevreden over.



Dit blijkt uit onderzoek van Youngvotes onder ruim 500 jongeren in opdracht van jongerenzender TENQ.



Meisjes zijn niet blij met hun gewicht, buik en benen. Maar liefst een derde van de meisjes zou zelfs een bezoek aan de plastische chirurg willen brengen om het ’probleem’ aan te pakken.



Jongens zijn ontevreden over hun huid en borstkas. Ze willen het liefst wat gespierder zijn. Ruim twintig procent overweegt plastische chirurgie.



Volgens de jongeren is de ideale vrouw 1.73 m lang met een gewicht van 61 kilo. De ideale man is 76 kilo en is 1.84 m lang. Om aan dat ideaalbeeld te voldoen is zo’n driekwart van de jongeren op dieet.



Hoewel de ondervraagde deelnemers niet zo veel op heeft met graatmagere modellen, geven meisjes toch aan dat ze zich onzeker voelen als ze superslanke vrouwen in bladen of op televisie zien.



Om slank te worden/blijven denken de tieners het beste is om een dieet te volgen. Sporten zien ze meer als een middel om fit te blijven.
Alle reacties Link kopieren
Pubers zijn altíjd ontevreden, dat is inherent aan de soort. Ontevreden over hun lijf, ouders, school. Dat trekt heus wel bij hoor, het gros houdt weinig over aan die puberonzekerheden.

Om dat nu allemaal op de schouders van de media, ouders en omgeving te leggen vind ik te ver gaan.

Tuurlijk heeft het invloed, maar ook als we vanaf nu het hele schoonheidsideaal compleet doodzwijgen, als er geen plaatjes, clips etc met mooie slanke mensen meer verschijnen, dan nóg zijn die kinderen onzeker en ontevreden.
Je hoeft me geen gelijk te geven, ik heb het al. Vraag maar aan dangeensuus.
Alle reacties Link kopieren
Ik zie nergens staan dat TO hier een wereldprobleem van maakt, dus begrijp niet goed waarom anderen reageren alsof ze dat wel doet.



TO heeft gezegd dat ze zich zo niet prettig voelde in bikini en is daar meteen wat aan gaan doen. That's it.



Het gaat om de reacties die daarop komen.



Ik herken het. Ben zelf vrij slank en wanneer ik met vriendinnen aan het kletsen ben over van alles, schijnt iedereen iets op zijn lichaam te mogen aanmerken, behalve ik, want ik ben de slankste van de groep.

Dan wordt er met ogen gerold en gezucht.

Men betrekt het dan vaak op zichzelf en ervaart het als verkapte belediging naar hun kant toe (als ik mezelf al niet mooi vind, zal ik hen wel dikke lelijkerds vinden) (wat niet zo is, ik kijk nou eenmaal anders naar mezelf dan naar anderen).



Kortom: ik zou dit soort ergernissen / gedachtes voor mezelf moeten houden, want de ANDEREN hebben bepaald dat MIJN gevoel nergens op slaat en dat ZIJ zich hierdoor beledigd voelen.



Ja ammehoela. Als een vriendin mij iets vertelt over waar zij zich aan ergert - ook al zie IK haar ergernis niet - zal ik haar zeggen dat ik me dat misschien moeilijk kan voorstellen, maar dat het erom gaat hoe ZIJ ernaar kijkt en het beleeft.

Ik heb bijvoorbeeld weinig tot geen tiet. Vriendin van mij heeft (in mijn ogen) mooie borsten, maar zij vindt ze te groot. Ga ik toch ook niet zeggen: TSSS (ogen rollen), WAT MAAK JE ER EEN PROBLEEM VAN, LEKKER BELANGRIJK ZEG, JE ZEURT OM TE ZEUREN.
Alle reacties Link kopieren
quote:donnaatje78 schreef op 10 september 2008 @ 14:33:

Ik zie nergens staan dat TO hier een wereldprobleem van maakt, dus begrijp niet goed waarom anderen reageren alsof ze dat wel doet.



TO heeft gezegd dat ze zich zo niet prettig voelde in bikini en is daar meteen wat aan gaan doen. That's it.



Het gaat om de reacties die daarop komen.



Ik herken het. Ben zelf vrij slank en wanneer ik met vriendinnen aan het kletsen ben over van alles, schijnt iedereen iets op zijn lichaam te mogen aanmerken, behalve ik, want ik ben de slankste van de groep.

Dan wordt er met ogen gerold en gezucht.

Men betrekt het dan vaak op zichzelf en ervaart het als verkapte belediging naar hun kant toe (als ik mezelf al niet mooi vind, zal ik hen wel dikke lelijkerds vinden) (wat niet zo is, ik kijk nou eenmaal anders naar mezelf dan naar anderen).



Kortom: ik zou dit soort ergernissen / gedachtes voor mezelf moeten houden, want de ANDEREN hebben bepaald dat MIJN gevoel nergens op slaat en dat ZIJ zich hierdoor beledigd voelen.



Ja ammehoela. Als een vriendin mij iets vertelt over waar zij zich aan ergert - ook al zie IK haar ergernis niet - zal ik haar zeggen dat ik me dat misschien moeilijk kan voorstellen, maar dat het erom gaat hoe ZIJ ernaar kijkt en het beleeft.

Ik heb bijvoorbeeld weinig tot geen tiet. Vriendin van mij heeft (in mijn ogen) mooie borsten, maar zij vindt ze te groot. Ga ik toch ook niet zeggen: TSSS (ogen rollen), WAT MAAK JE ER EEN PROBLEEM VAN, LEKKER BELANGRIJK ZEG, JE ZEURT OM TE ZEUREN.



Dit is precies wat ik bedoel!



Misschien had ik in mijn openingspost duidelijker moeten zijn:

- Ik ben GEEN PUBER, daar al hoog en breed voorbij zelfs

- Ik zie het NIET als WERELDRAMP, gewoon een kleine ergenis die ik hier wilde delen.

Daarnaast leek het me een leuke stelling om hier eens te bediscussieren. En misschien ook wel als eye-opener voor de wat gezettere dames: Er zit (van mijn kant, en ik denk van veel slankere meiden) absoluut GEEN oordeel aan vast tegenover degene met wie ik het erover heb.

Zeker bij vriendinnen niet, want als ik me bij hen stoor aan hun postuur dan krijgen ze dat eerlijk van mij te horen. Maar wie ben ik om me daar druk om te maken. En vooral: waarom zou je vriendinnen steken onder water geven?
Alle reacties Link kopieren
quote:donnaatje78 schreef op 10 september 2008 @ 14:33:

Ik zie nergens staan dat TO hier een wereldprobleem van maakt, dus begrijp niet goed waarom anderen reageren alsof ze dat wel doet.



TO heeft gezegd dat ze zich zo niet prettig voelde in bikini en is daar meteen wat aan gaan doen. That's it.



Het gaat om de reacties die daarop komen.



Ik herken het. Ben zelf vrij slank en wanneer ik met vriendinnen aan het kletsen ben over van alles, schijnt iedereen iets op zijn lichaam te mogen aanmerken, behalve ik, want ik ben de slankste van de groep.

Dan wordt er met ogen gerold en gezucht.

Men betrekt het dan vaak op zichzelf en ervaart het als verkapte belediging naar hun kant toe (als ik mezelf al niet mooi vind, zal ik hen wel dikke lelijkerds vinden) (wat niet zo is, ik kijk nou eenmaal anders naar mezelf dan naar anderen).



Kortom: ik zou dit soort ergernissen / gedachtes voor mezelf moeten houden, want de ANDEREN hebben bepaald dat MIJN gevoel nergens op slaat en dat ZIJ zich hierdoor beledigd voelen.



Ja ammehoela. Als een vriendin mij iets vertelt over waar zij zich aan ergert - ook al zie IK haar ergernis niet - zal ik haar zeggen dat ik me dat misschien moeilijk kan voorstellen, maar dat het erom gaat hoe ZIJ ernaar kijkt en het beleeft.

Ik heb bijvoorbeeld weinig tot geen tiet. Vriendin van mij heeft (in mijn ogen) mooie borsten, maar zij vindt ze te groot. Ga ik toch ook niet zeggen: TSSS (ogen rollen), WAT MAAK JE ER EEN PROBLEEM VAN, LEKKER BELANGRIJK ZEG, JE ZEURT OM TE ZEUREN.

helemaal mee eens.



Dat sommigen zelfs antwoorden met: moet je hier een topic over aanmaken? Ja, dat zie je!
Alle reacties Link kopieren
Eerlijk gezegd heb ik het een beetje gehad met dat politiek correcte gedoe over mensen met overgewicht.

Bronny heeft gelijk, als je te dik bent vanwege ongezond eten dan zorg je toch ook niet goed voor jezelf op dat gebied?

Net als bij roken of teveel drinken, overmatig sporten, obsessief dieten of blowen. Als je dergelijke dingen doet dan zorg je iig op 1 gebied verdomd slecht voor jezelf.

En dik is ongezond. Buikvet is het ongezondst, maar overgewicht zorgt zo goed als altijd voor klachten. Een dikke kont en zware bovenbenen moeten ook getorst worden door je benen, die last drukt op je knieen bijvoorbeeld. Die knie merkt heus het verschil tussen buikspek en bilvet niet, die voelt alleen dat ie een zware last draagt.

Mooi en lelijk is subjectief. Ik vind mager niet mooi, ik vind te gespierd niet mooi, een ander vindt mij niet mooi. Shit happens.



Wat ik wel merk; hoe meer ik afval, hoe minder ik aan mezelf hoef te doen om er toch verzorgd uit te zien. Ik weet ff niet zo goed hoe ik het uit moet leggen, maar er zit gewoon een verschil tussen hoe ik er nu 'kaal' uitzie (zonder make up en niks bijzonders met m'n haar) en hoe ik er 12 kilo geleden 'kaal' uitzag. En dat valt niet alleen mij op, Meneer Nilsson zei het laatst ook al.

Een simpele spijkerbroek met bloesje staat nu leuk, eenzelfde outfit oogde eerst alsof ik het eerste het beste uit de kast had getrokken. Lastig uit te leggen hoor dit, maar als je slanker bent dan oog je toch anders.

Echt lastig uit te leggen dit, het is niet bedoeld als zeggen dat dikke mensen onverzorgd zijn, dat is het niet.

Nouja, wie het niet snapt, vraag maar dan probeer ik duidelijker te zijn
Je hoeft me geen gelijk te geven, ik heb het al. Vraag maar aan dangeensuus.
Alle reacties Link kopieren
Ik moet wel zeggen, al die topics over dik zijn die openen me wel de ogen hoor, ik krijg steeds meer inzicht in hoe ik in elkaar zit
Je hoeft me geen gelijk te geven, ik heb het al. Vraag maar aan dangeensuus.
Alle reacties Link kopieren
Quote Meds:



Wat is er nou zo moeilijk aan tevreden zijn met jezelf? Wat leren we onze dochters op deze manier? "het maakt niet uit hoe je eruitziet maar het is normaal om jezelf lelijk dik en minderwaardig te vinden" Denken jullie nu echt dat die meiden daar gelukkig van worden? Denk je nu echt dat je er zelf gelukkig van zal worden?





quote:Bronny schreef op 10 september 2008 @ 12:50:

[...]





We leren onze dochters dat het wel degelijk belangrijk is om er goed uit te zien en daar is niets mis mee.

Hoe je geboren wordt kan je niets aan doen maar wel hoe je er uit ziet op latere leeftijd.

Een goedverzorgde slanke vrouw zal zich over het algemeen gewoon beter voelen dan een vrouw met overgewicht die daarmee haar gezondheid ondermijnt.



Ik vind dik behalve erg ongezond ook erg onaantrekkelijk, omdat het voor mij gelijk staat aan verwaarlozing van je lichaam.



En natuurlijk is een buikje en een blubje geen drama, maar dan mag het nog wel een ergernis zijn.....waar zouden we zijn als we niets meer te klagen hadden?





Vooropgesteld dat ik het ermee eens ben, dat TO er geen werelddrama van maakt. wil ik het volgende op bovenstaande wel even opmerken:



Meisjes met een eetstoornis krijgen deze stoornis vaak als gevolg van hoe familie, voornamelijk moeder, tegen eten aankijkt.

Als de moeder (of familie) krampachtig met eten en lijnen omgaat, grote kans dat dochterlief dat ook (gaat) doen/ doet.

Dit is dus geen goed gevolg van "op eten letten"



Gewoon een gezond en goed eetpatroon van jongs af aan, aanleren zonder er krampachtig of hysterisch er over te doen lijkt me verstandiger dan je kind meegeven:"leren aan de dochters dat het wel degelijk belangrijk is om er goed uit te zien" en "Een goedverzorgde slanke vrouw zal zich over het algemeen gewoon beter voelen dan een vrouw met overgewicht die daarmee haar gezondheid ondermijnt."



Met dit soort uitspraken vraag ik me af wat voor boodschap je aan je kinderen meegeeft.



Goede lichaamsverzorging, prima.

NIET iedere vrouw met overgewicht leeft en is ongezond.

Niet: dik- zijn koppelen aan lelijk -zijn.
Alle reacties Link kopieren
Hilde, waarom mag iemand mij niet lelijk vinden omdat ik te zwaar ben?

Ik vind iemand die in mijn ogen te mager of te gespierd is ook lelijk.
Je hoeft me geen gelijk te geven, ik heb het al. Vraag maar aan dangeensuus.
Alle reacties Link kopieren
Oh, dat bedoel ik niet hoor Pippi.

Ik bedoel dat je een mens (kind) niet standaard moet aan leren dat dikke mensen lelijk zijn en dat ze verachtelijk zijn of dat het hun eigen schuld is, etc.

Dus niet gelijk die koppeling maken.



Er zijn ook genoeg mensen die het mooi vinden en inderdaad gespierd of dun lelijk vinden. Gelukkig verschillen smaken.
Alle reacties Link kopieren
O zo. Oké
Je hoeft me geen gelijk te geven, ik heb het al. Vraag maar aan dangeensuus.
Alle reacties Link kopieren
Goh, herkenbaar wel ja. Ben het helemaal eens met HPL.



Ik heb zelf een in mijn ogen normaal figuur, maat 38 (soms bij de H&M dan weer 36 en dan weer 42, dáár klopt echt niets van die maten) bij 1.68 en 60-62 kilo. Echter, ca. 2 jaar geleden was ik ca. 58 kilo en daarvoor ca. 55 kilo. En dat scheelt toch. En dan voornamelijk bij m'n buik momenteel. En ja, daar doe ik wel wat voor, om dat iig nu een halt toe te roepen. Omdat IK me daar gewoon niet lekker bij voel. (en ja, ik heb ook wel belangrijkere dingen om me druk om te maken en ook ik weet wel dat heel veel mensen het veel slechter hebben!)



Maar ik kijk idd wel uit om dat bij 3 van mijn "altijd lijnende" vriendinnen te bespreken. Twee van hen hadden vroeger maatje 36 en na te zijn gestopt met roken zijn ze nu ca. maat 42 (gewicht weet ik niet) bij een lengte van 1: 56. Het hoort gewoon niet bij hen, en als ik eerlijk ben, het ziet er ook ongezond uit bij hen. De 3e vriendin iheeft in mijn ogen gewoon normaal postuur, iets "grover" gebouwd mss, maar dit hoort gewoon bij haar en in mijn ogen ziet zij er prima uit. Toch wil ook zij nu afvallen. En dat ik dan mijn "vetjes" weg wil hebben, zegt helemaal niet dat ik van haar denk "wat een walrus ben jij" (van andere 2 vriendinnen ook niet, maar daar heb ik meer zorgen dat het gewoon niet gezond is). Maar goed, met deze 3 vriendinnen bespreek ik dus niet dat ik mijn buikje weg wil hebben. Toch idd een taboe blijkbaar. Maar we kunnen dan wel weer gezamelijk klagen over dat ons haar niet goed zit



Meds, jouw reactie snap ik niet zo. Als ik her en der lees ben jij ook redelijk bezig met in shape blijven. Maar je zegt hier dat men zich er niet druk om moet maken omdat het toch alleen maar slechter wordt. Waarom neem je zelf dan die moeite?
Happiness is nothing more than good health and a bad memory - Albert Schweitzer.
Alle reacties Link kopieren
omdat ik een sport beoefen en daar van hou
Alle reacties Link kopieren
En daarmee houdt je dus ook de mythe van het perfecte lichaam in stand. Al die fanatieke sporters doen hetzelfde als mensen die klagen over hun gewicht, ze geven onzekere pubers het idee dat een slank, gespierd lijf de norm is.
Je hoeft me geen gelijk te geven, ik heb het al. Vraag maar aan dangeensuus.
Alle reacties Link kopieren
joh hou toch op, je weet niet eens wat ik doe, waarom ik het doe, laat staan dat je weet hoe ik eruit zie. Ik hou geen mythes in stand, mijn stelling is dat je blij moet zijn met wat je hebt.
Alle reacties Link kopieren
volgens mij doen een hoop topsporters veel aan sport omdat het geestelijk een lekker gevoel geeft. niet zo zeer voor het lichamelijke.
Alle reacties Link kopieren
en omdat je doelen wilt bereiken. Maar dat geestelijke aspect zou heel goed kunnen ja.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven