Lijf & Lijn alle pijlers

Vastentijd: Niet snoepen.

01-03-2011 17:04 39 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Zoals de meesten van jullie vast weten is het volgende week carnaval. Carnaval is eigenlijk bedoeld om nog een keer los te mogen gaan voor de katholieke vastentijd. Nou ben ik zelf niet katholiek, en ik vier niet eens carnaval, maar toch wil ik graag vasten. De afgelopen jaren heb ik het al samen met mijn ouders gedaan: 40 dagen (tussen carnaval en pasen, op zondag geldt het niet) geen snoep/koek/chips eten, en evt nog andere dingen die je jezelf deze anderhalve maand ontzegt, terwijl je verder nog normaal eet. Een aantal jaar terug ben ik er eens 8 kilo mee afgevallen (best prettig zo voor de zomer), maar voornamelijk zorgt het er voor dat ik (misschien tijdelijk, maar toch) van mijn 'eetverslaving' af kom. Je komt er namelijk achter dat je ook zonder al die loze tussendoortjes heel goed kunt leven, en je geniet veel meer van wat je wel hebt.



Wat vinden jullie hiervan?

En wie doet ermee?



Liefs Julia

Niet snoepen tijdens de vastentijd

Totaal aantal stemmen: 23

Dat wil ik proberen dit jaar! (57%)
Dat hou ik echt nooooit vol (9%)
Nee, lijkt me niks (35%)
Alle reacties Link kopieren
Dáár moet ik even een nachtje over slapen hoor! ;)
Alle reacties Link kopieren
en waarom mag het op zondag dan wel eigenlijk? Kan aan mij liggen hoor maar ik vind dat zo hypocriet.. doet het wel of doe het niet, maar om op zondag nou wel gewoon alles te kunnen eten vind ik dan zo gek.



Overigens zondig ik op deze manier al 7 wkn... bevalt me prima moet ik zeggen..
Sometimes I question my sanity, but the unicorn and gummy bears tell me I’m fine!
Vasten is toch ook geen suiker mogen, naast snoep/koek dus ook geen suiker in de thee/koffie. Kortom; al het zoets mag niet, ook geen yoghurt/melk met smaakje?
Alle reacties Link kopieren
Ook eigenlijk geen vlees eten dan!
Alle reacties Link kopieren
@biol: Hmm dat het op zondag niet geldt komt doordat het een Christelijk gebruik is, en op zondag is het een feestdag.. Maar inderdaad at ik meestal op zondag ook geen zoetigheid, gewoon omdat ik er dan ook niet echt meer behoefte aan heb.

@avril: Ik denk dat het begrip vasten nogal ruim is, uiteindelijk gaat het denk ik om het principe dat je een afspraak met jezelf maakt om iets in te leveren (meestal dus ook iets waar je echt op moet inleveren, ik eet de laatste tijd echt TE veel snoep, koek etc. dus dit is waarop ik wel kan bezuinigen) en vooral dat je het dan ook echt volhoudt. Het geeft je daarna ontzettend veel voldoening dat je iets met jezelf afspreekt en je daar ook echt aan houdt! Maar je kan het dus denk ik ook helemaal zelf bepalen... Mijn ouders bijv. dronken geen alcohol tijdens de vastentijd. En sommige mensen eten geen vlees, of kijken minder televisie, of kopen minder kleding... Beetje consuminderen dus (ook al HAAT ik die term)
quote:flatscreen schreef op 01 maart 2011 @ 17:22:

Ook eigenlijk geen vlees eten dan!Oh ja, dat hoort er ook nog bij!
Alle reacties Link kopieren
Vasten is een katholiek iets dus dat het een christelijk gebruik is is een gekke beredenering eigenlijk.. op wikipedia staat het volgende:



Katholieke Kerk

De vastentijd voor katholieken begint op Aswoensdag, wanneer het askruisje wordt toegediend. De periode eindigt met Pasen. De vastenperiode duurt in totaal 46 dagen; op 40 dagen wordt gevast, alleen op de 6 zondagen hoeft niet gevast te worden. Vasten wordt voorafgegaan door de Vastenavond en het carnaval. De Kerk heeft in de loop der eeuwen de regels omtrent het vasten versoepeld. In de 9e eeuw verschoof men de enige maaltijd van zonsondergang naar 3 uur, vanaf de 14de eeuw naar de middag. De vastenwet in Nederland gebiedt op Aswoensdag en Goede Vrijdag dat men bij twee van de drie maaltijden slechts ongeveer twee derde eet van wat men zou willen nemen. Vlees is bovendien in het geheel niet toegestaan.



Volgens de geboden van de Katholieke Kerk moeten katholieken vanaf 14 jaar zich op vrijdagen en enige andere dagen, zoals Aswoensdag, onthouden van het gebruik van vlees of van een ander voedsel volgens de voorschriften van de bisschoppenconferentie (onthoudingsgebod). In het nieuwe kerkelijke wetboek van 1983 (canones 1249 t/m 1253) blijft het onthoudingsgebod nagenoeg ongewijzigd: op vrijdagen en op Aswoensdag. Onthouding samen met vasten wordt gevraagd op Aswoensdag en op Goede Vrijdag (vastengebod). Minderjarigen en zestigplussers worden ontheven van het vastengebod. De bisschoppenconferenties hebben de bevoegdheid het onderhouden van vasten en onthouding nader te bepalen en ook andere vormen van boete zoals liefdadigheidswerken en oefeningen van vroomheid geheel of gedeeltelijk in de plaats te stellen van vasten en onthouding[1]. Zo bepaalde de Nederlandse Bisschoppenconferentie in 1989: "Wij bepalen dat Aswoensdag en Goede vrijdag dagen van verplichte vasten en onthouding in spijs en drank zijn en dat verder het bepalen van de wijze van de beoefening van boete en onthouding aan het eigen geweten en initiatief van de gelovigen wordt overgelaten. Aan de plicht tot vasten in de Veertigdagentijd en tot onthouding op de vrijdagen kan worden voldaan, door zich in eten en drinken, in roken of in andere genoegens duidelijk te beperken. Het geld, dat hiermee wordt uitgespaard, kan bestemd worden voor de naasten die honger lijden of anderszins gebrek lijden. Het is voorts passend, dat men zich in de Veertigdagentijd meer dan anders wijdt aan werken van christelijke naastenliefde en met meer toeleg het Woord van God leest."[2] De Katholieke Kerk is in de loop der eeuwen minder streng geworden bij het voorschrijven van het vasten en heeft ook alternatieve vormen van vasten en onthouding voorgesteld.



Ook zijn er de zogenaamde Quatertemperdagen, waarmee elk van de vier seizoenen van het jaar wordt begonnen.



De verschillende zondagen van de vastentijd hebben een specifieke naam. De eerste vijf zondagen ontlenen hun naam aan de beginwoorden van het introïtusgezang:



Eerste zondag: Invocabit

Tweede zondag: Reminiscere

Derde zondag: Oculi



Jezus drijft een duivel uit: detail van de hongerdoek uit de Kathedraal van Gurk OostenrijkVierde zondag: Laetare

Vijfde zondag: Judica

Zesde zondag: Palmzondag

De laatste week, de Goede Week, is het hoogtepunt van de vastenperiode. Van deze week is het Triduum samen met de Paasdag het absolute centrum van het liturgische jaar. Het Triduum Sacrum omvat de dagen Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. Traditioneel zijn deze dagen nog sterker aan het gebed gewijd. Er bestaat ook een traditie om deze dagen in retraite door te brengen.



De voorvasten is de liturgische periode van tweeënhalve week die voorafgaat aan Aswoensdag. Ook deze periode heeft een boetekarakter, zij het wat milder dan de veertigdagentijd. Bij de aanpassing van de liturgische kalender na het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) werden de drie zondagen van de voorvasten (Septuagesima, Sexagesima en Quinquagesima) niet meer opgenomen en vervangen door gewone zondagen door het jaar. Katholieken die de Tridentijnse liturgie volgen met de daarbij horende liturgische kalender, vieren deze zondagen nog steeds.



Gedurende de vastentijd werd in de kerk vroeger een vasten- of hongerdoek opgehangen tussen het middenschip en het priesterkoor ter bedekking van het altaar. Dit gebruik is in sommige kerken in ere hersteld, de doek toont dan meestal afbeeldingen van armoede in ontwikkelingslanden



Het is dus geen breed begrip maar heel duidelijk...

gedurende 46 dagen eet je van 2 van de 3 maaltijden maar 2/3 van wat je normaal zou eten. Daarnaast probeer je je te onthouden van extra drank en spijzen en dingen zoals rookwaar etc.



Het is dus niet alleen de extraatjes maar ook de gewone maaltijden aanpassen en daarbij ook geen alcohol en geen rookwaar nuttigen.
Sometimes I question my sanity, but the unicorn and gummy bears tell me I’m fine!
quote:Julia17 schreef op 01 maart 2011 @ 17:24:

@biol: Hmm dat het op zondag niet geldt komt doordat het een Christelijk gebruik is, en op zondag is het een feestdag.. Maar inderdaad at ik meestal op zondag ook geen zoetigheid, gewoon omdat ik er dan ook niet echt meer behoefte aan heb.

@avril: Ik denk dat het begrip vasten nogal ruim is, uiteindelijk gaat het denk ik om het principe dat je een afspraak met jezelf maakt om iets in te leveren (meestal dus ook iets waar je echt op moet inleveren, ik eet de laatste tijd echt TE veel snoep, koek etc. dus dit is waarop ik wel kan bezuinigen) en vooral dat je het dan ook echt volhoudt. Het geeft je daarna ontzettend veel voldoening dat je iets met jezelf afspreekt en je daar ook echt aan houdt! Maar je kan het dus denk ik ook helemaal zelf bepalen... Mijn ouders bijv. dronken geen alcohol tijdens de vastentijd. En sommige mensen eten geen vlees, of kijken minder televisie, of kopen minder kleding... Beetje consuminderen dus (ook al HAAT ik die term)de regels zijn inderdaad niet heel vast, het komt wel neer op niet snoepen, geen suiker, geen lekkere dingen, afzien van luxe (bijvoorbeeld tv kijken, computerspelletjes doen) als je rookt niet roken etc.
Alle reacties Link kopieren
Ja ik doe ook mee.



Heb de uitdaging aanvaard om in die tijd bijna volledig vegetarisch te eten, ben benieuwd hoe ik dat zal ervaren

Het is niet uit katholiek oogpunt, maar om eens stil te staan bij het klimaat en het milieu (en we eten sowieso al veel te veel vlees).
Alle reacties Link kopieren
quote:_avril_ schreef op 01 maart 2011 @ 17:38:

[...]



de regels zijn inderdaad niet heel vast, het komt wel neer op niet snoepen, geen suiker, geen lekkere dingen, afzien van luxe (bijvoorbeeld tv kijken, computerspelletjes doen) als je rookt niet roken etc.



dat klopt dus niet... de regels zijn wel vast... lees het stukje dat ik gekopieerd heb maar eens.



Overigens is een beetje bewust met voedsel omgaan gedurende een periode natuurlijk altijd goed, dus laat je vooral nergens door tegenhouden maar als je het hebt over het katholieke vasten in de periode tussen carnaval en pasen dan is daar zeker wel een vast iets voor..
Sometimes I question my sanity, but the unicorn and gummy bears tell me I’m fine!
Alle reacties Link kopieren
Het is een "vast"iets dat door de jaren erg verwaterd is. Zo zijn er nog enkelingen(vooral ouderen) die wel af en toe minderen.

Maar heel strikt, ik ken er niemand meer van.



Zoals gezegd; met mate is altijd goed!
Alle reacties Link kopieren
mijn moeder vast en geeft het geld dat ze bespaart aan een goed doel. Snoepen is niet vasten.



Geen snoep, geen vlees, geen sigaretten, geen alcohol

Ik vind het niet zo netjes dat je het verband trekt naar carnaval, want het heeft echt niks met elkaar te maken





Want het vasten doe je o.a. om je in het arme deel van de wereldbevolking te verplaatsen en vaak is het de bedoeling dat je wat bijdraagt in de vorm van vrijwilligers werk of het steunen van een goed doel.Je neemt afstand van al het luxe en denkt aan degene die het niet hebben. Het is een tijd van bezinning.





Ik ben niet gelovig, wel zodanig opgevoed. Toch vind ik de achterliggende gedachte iets bijzonder en zeker geen dieet. Het gaat er juist om dat je aan een ander denkt. Dit hele verhaal gaat over TO(erg tegenstrijdig).





No hard feelings, maar ik vind het een beetje vreemd.
Alle reacties Link kopieren
Vasten (vanuit het christelijk geloof gezien) doe je door je deze 40 dagen bewust bezig te kunnen houden met het christelijk geloof. Het hoofddoel is niet om je bezig te houden met de arme mensen. In de protestantse kerk wordt er ook gevast maar dan vaak op een andere manier.



Ik vind de weblog van dominee Pieter Boomsma over de vastentijd een hele mooie.
Alle reacties Link kopieren
quote:ardni schreef op 01 maart 2011 @ 18:01:

mijn moeder vast en geeft het geld dat ze bespaart aan een goed doel. Snoepen is niet vasten.



Geen snoep, geen vlees, geen sigaretten, geen alcohol

Ik vind het niet zo netjes dat je het verband trekt naar carnaval, want het heeft echt niks met elkaar te maken





Want het vasten doe je o.a. om je in het arme deel van de wereldbevolking te verplaatsen en vaak is het de bedoeling dat je wat bijdraagt in de vorm van vrijwilligers werk of het steunen van een goed doel.Je neemt afstand van al het luxe en denkt aan degene die het niet hebben. Het is een tijd van bezinning.





Ik ben niet gelovig, wel zodanig opgevoed. Toch vind ik de achterliggende gedachte iets bijzonder en zeker geen dieet. Het gaat er juist om dat je aan een ander denkt. Dit hele verhaal gaat over TO(erg tegenstrijdig).





No hard feelings, maar ik vind het een beetje vreemd.Het heeft in het zuiden des lands bij de katholieken zeker en vast iets met carnaval te maken hoor.
Alle reacties Link kopieren
quote:ardni schreef op 01 maart 2011 @ 18:01:





Geen snoep, geen vlees, geen sigaretten, geen alcohol

Ik vind het niet zo netjes dat je het verband trekt naar carnaval, want het heeft echt niks met elkaar te maken



carnaval wordt gevierd om nog 1 keer uit je bol te gaan voor het vasten begint. Dus je hebt gelijk: vasten heeft niets met carnaval te maken (je kunt prima vasten zonder caranaval te vieren). maar carnaval heeft alles te maken met vasten.
Alle reacties Link kopieren
quote:flatscreen schreef op 01 maart 2011 @ 18:15:

[...]





Het heeft in het zuiden des lands bij de katholieken zeker en vast iets met carnaval te maken hoor.Ik ben n beetje melig, maar vind dit grappig woordgebruik in deze context
Alle reacties Link kopieren
hihi had hem zelf nog niet door...:-)
Alle reacties Link kopieren
quote:biol schreef op 01 maart 2011 @ 17:43:

[...]

dat klopt dus niet... de regels zijn wel vast... lees het stukje dat ik gekopieerd heb maar eens.

Heu, in datzelfde stukje staat volgens mij dat de regels sinds 1989 dus niet meer zo vast zijn: " Zo bepaalde de Nederlandse Bisschoppenconferentie in 1989: "Wij bepalen dat Aswoensdag en Goede vrijdag dagen van verplichte vasten en onthouding in spijs en drank zijn en dat verder het bepalen van de wijze van de beoefening van boete en onthouding aan het eigen geweten en initiatief van de gelovigen wordt overgelaten"

Toch?
Alle reacties Link kopieren
quote:Snormel schreef op 01 maart 2011 @ 18:33:

[...]





Heu, in datzelfde stukje staat volgens mij dat de regels sinds 1989 dus niet meer zo vast zijn: " Zo bepaalde de Nederlandse Bisschoppenconferentie in 1989: "Wij bepalen dat Aswoensdag en Goede vrijdag dagen van verplichte vasten en onthouding in spijs en drank zijn en dat verder het bepalen van de wijze van de beoefening van boete en onthouding aan het eigen geweten en initiatief van de gelovigen wordt overgelaten"

Toch?Jep dat herken ik ook uit de praktijk.
Alle reacties Link kopieren
quote:flatscreen schreef op 01 maart 2011 @ 18:15:

[...]





Het heeft in het zuiden des lands bij de katholieken zeker en vast iets met carnaval te maken hoor.



Inderdaad is carnaval als het ware het afscheid van overmaat voor de vastentijd. En ik weet dat het niet christelijk, maar katholiek is, ook al doen ze het in de protestantse kerk van mijn ouders ook.



Er zijn inderdaad strenge regels voor, maar ik vind het zelf al heel goed om je aan een deel hiervan te houden.



Ik snap dat de manier waarop ik het schreef nogal egoistisch klonk, en dat is het misschien ook in een bepaald opzicht wel, maar ik doe het voornamelijk omdat ik het oneerlijk vind hoe overdadig wij leven en hoe slecht anderen het hebben. Ik denk dat ik er ook wel een goed doel aan ga koppelen.



Mij gaat het meer om het idee dat het een eeuwenoud gebruik is, wat dus blijkbaar in de geschiedenis voor veel mensen voldoening heeft gegeven, en dit op een moderne manier in mijn leven toe te passen. En dat is misschien wel een soort van egoistisch, omdat ik het ook wel een beetje doe om af te vallen. Maar daar ben ik dan ook wel weer eerlijk in...
Alle reacties Link kopieren
quote:biol schreef op 01 maart 2011 @ 17:31:

Vasten is een katholiek iets dus dat het een christelijk gebruik is is een gekke beredenering eigenlijk.



Misschien verwar je 'christelijk' met 'protestants'?

Protestanten en katholieken zijn namelijk allebei christenen, ze hangen het christendom aan, dus zijn ze christelijk.



En ja, van oorsprong is vasten een katholiek gebruik (omdat de katholieke kerk nou eenmaal het oudst is), maar het wordt in niet-katholieke kerken ook gedaan.



Ik ben protestant en ik wil dit jaar ook gaan vasten. Voor mij betekent het: geen snoep en geen alcohol en sigaretten. Ik doe het niet altijd, omdat ik vind dat ik ook al genoeg heb gevast als het geen vastentijd was (zwangerschap, borstvoeding).



Het goede eraan is ook dat ik me dan extra op Pasen verheug.
Alle reacties Link kopieren
En geen sex natuurlijk!
Ik heb de afgelopen week eens opgelet hoeveel ik snoep,.ik ben me rot geschrokken! Vanaf woensdag is het afgelopen met het snoepen en snaaien doordeweeks.
Alle reacties Link kopieren
Ik vast tijdens Ramadan.

Heeft niks te maken met carnaval en gaat ook net iets anders maar het voelt goed.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven