Lijf & Lijn alle pijlers

Zoveel sporten.. maar toch ineens weer aankomen?

27-08-2011 09:44 94 berichten
Alle reacties Link kopieren
en nee, ik ben niet zwanger



Zo'n 3 jaar geleden ben ik bijna 10 kilo afgevallen puur door op mijn eetgewoontes te letten en daarbij veel, heel veel hard te lopen. Op een gegeven moment ben ik weer iets meer (lees: ongezonder) gaan eten, maar omdat ik dat compenseerde met sport kon ik eigenlijk eten wat ik wilde.

Maar nu merk ik dat de kilootjes er langzaam weer bijkomen. Dat vind ik raar, want ik heb zo ongeveer 2 jaar lang kunnen eten wat ik wilde, zolang ik er maar bij bleef sporten.

En daar komt bij dat ik nu ook nog eens heel veel fiets, ik denk wel gauw zo'n 150 km per week. Ik moet wel toegeven dat het hardlopen iets minder is geworden, maar ook dat hou ik nog steeds vol ( in ieder geval 2 keer in de week een uurtje en ben dat ook weer aan het uitbreiden naar 3 keer in de week).

Waarom kom ik dan toch aan? Ik snap er niets van. En het zit niet alleen tussen mijn oren: op foto's kan ik ook duidelijk zien dat ik weer wat zwaarder ben, vooral in mijn benen (die ik toch het meest gebruik tijdens het sporten).
Alle reacties Link kopieren
De laatste tijd heb ik de gewoonte gekregen om veel chocola te eten na het avondeten. Daar heb ik dan ontzettend trek in. Juist omdat het op dat moment zo lekker smaakt, ga je daarnaar verlangen, want iedereen wil zo vaak mogelijk gelukkig zijn. Terwijl je maag er jammer genoeg dan ook nogeens aan gewend raakt zodat die ernaar gaat vragen.



Het enige wat helpt is dat je verstand intervenieert. Kortstondig geluk zoeken mag niet altijd het beste voor je zijn op de lange termijn.



Wees erop voorbereid dat je gevoel smoesjes gaat zoeken.
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,

bedankt voor jullie reacties. Ik heb niet echt een issue met eten hoor, maar ik wil graag kunnen eten waar ik trek in heb. Maar dan eet ik ook niet buitensporig ongezond ofzo. Soms een hele chocoladereep, dat wel. Omdat ik het zo lekker vind en het mijn enige slechte gewoonte is.

En het kan natuurlijk daaraan liggen, maar het is eigenlijk 3 jaar goed gegaan.



Maar goed, ik was vanmorgen in de sportschool en heb mezelf een krachttrainingsschemaatje laten aanmeten, dus daar ga ik de komende weken gewoon mee aan de slag. Was sowieso nodig omdat ik veel te eenzijdig sport. Dus dat kan zeker geen kwaad.

En verder, toen ik mezelf hoorde praten vanmorgen tegen de instructeur realiseerde ik me ineens dat ik wel degelijk iets heb veranderd in mijn bewegingspatroon: ik doe sinds een jaar geen intervaltrainingen meer. Die deed ik 2 x in de week en dan ging ik daarnaast vaak nog een lange duurloop doen. Maar sinds een jaar deed ik alleen nog maar duurloopjes van een uur, soms iets langer. Zou het daarin zitten misschien?

Ben nu wel weer begonnen met intervallen dus ik wacht wel even af hoe dat uitpakt. En daarnaast dus die krachttraining 2x in de week + een duurloop + die 150 km fietsen.

Dan moet het er toch wel weer af gaan, die paar kilootjes. Het zijn er maar 2 of 3, maar ik wil gewoon nooit meer terug naar mijn oude gewicht! (ben nu 64 kilo bij een lengte van 174 cm en ik was 70 kilo, toen was ik wel echt te zwaar). Toen ik af was gevallen woog ik rond de 60, 61 en dat vond ik wel een mooi gewicht. Daar wil ik dus naar terug.
Alle reacties Link kopieren
je lijf went aan beweging, voor blijvend resultaat moet je dus steeds meer gaan doen, of steeds iets anders
Alle reacties Link kopieren
Daar had ik dus echt nooit bij stil gestaan, dan je lijf eraan went. En eigenlijk vind ik alleen hardlopen en fietsen echt leuk.

Naja, nu maar met die krachttraining beginnen dan en af en toe een lesje steps en wandelen, ofzo?

Het moet allemaal natuurlijk wel in mijn dag passen
Alle reacties Link kopieren
ja gewoon je schema op de kop gooien, minder lopen en idd krachttraining, en na een maand of drie gooi je het weer overhoop. Altijd blijven uitdagen. En ik weet niet hoe oud je bent, maar boven de 25 holt je metabolisme achteruit
Alle reacties Link kopieren
minder lopen en misschien meer zwemmen? Vind zwemmen ook erg leuk, doe het alleen te weinig.

Meds, hoe zou een schema er dan het beste uit kunnen zien?

Nu probeer ik 3x in de week hard te lopen, waarvan 2x intervaltraining en 1 duurloop en ga ik dus 2x in de week krachttraining doen. Daarnaast fiets ik iedere dag naar mijn werk.

Wat zou ik nog meer kunnen doen/ipv hardlopen?
Alle reacties Link kopieren
Hou je wel eens een week rust?
Alle reacties Link kopieren
hoevaak fiets je en hoever? en fiets je hard door, of peddel je maar wat
Alle reacties Link kopieren
nee, das uitgesloten.. maar ik heb wel een tijdje minder hardgelopen. Dat voelde alleen niet zo goed want ik was meteen minder fit.
Alle reacties Link kopieren
wat versta je onder duurloop en hoelang train je per training?
Alle reacties Link kopieren
Dat fietsen wisselt een beetje, werk in verschillende steden dus soms fiets ik maar 20 km op een dag en andere dagen 50. en ja, ik fiets wel door, meestal rond de 23 km per uur.
Alle reacties Link kopieren
Het klinkt me allemaal wat dwangmatig in de oren, hoezo is een week rust uitgesloten omdat je dan minder fit bent??? Fysiologisch gezien is dat namelijk de grootste kolder die er is. Het tegendeel is waar

begin eens met een rustweek, als je geen rust neemt kunnen je spieren nooit herstellen en dus train je contraproductief. Juist na een rustweek weer actief worden zorgt voor spierpijn en dus voor effect.
Alle reacties Link kopieren
duurloop doe ik dan in een tempo waarin ik niet ga hijgen (rond de 6 minuten per km) en dat doe ik dan een uur, maar ik wil het weer gaan uitbouwen (halve marathon).

Een training bij de vereniging duurt alles bij elkaar 1 uur en 45 minuten, met opwarmen, cooling down en alles erbij.



Ik kan je nu even niet meer antwoorden want ik moet weg, maar ik kom vanavond terug!
Alle reacties Link kopieren
ja, het is ook dwangmatig. Ik MOET sporten.Maar ik wist niet dat dat ook "slecht" kon zijn.
Alle reacties Link kopieren
en dan na zo'n fietsdag van 50 kilometer ga je ook nog naar de sportschool? Waarom doe je zoveel en wat is je doel?

Max. 45 minuten per dag, 5 dagen per week is voldoende om er strak uit te zien
Alle reacties Link kopieren
quote:boebele schreef op 27 augustus 2011 @ 17:21:

ja, het is ook dwangmatig. Ik MOET sporten.Maar ik wist niet dat dat ook "slecht" kon zijn.are you kidding? Ken je het begrip "overtraindheid?"
Alle reacties Link kopieren
dat is niet om mee te spotten. Je hebt nu wel antwoord op je vraag, je traint totaal niet efficient, veel te veel cardio, veel te lang, teveel op een dag, geen rust en geen kracht. Logisch dat je dikker wordt.
quote:meds schreef op 27 augustus 2011 @ 17:20:

Juist na een rustweek weer actief worden zorgt voor spierpijn en dus voor effect.



Ha meds,



Handig om je even hier tegen te komen over dit onderwerp, ik vraag me namelijk al een tijdje iets af. Ik krijg bijna nooit meer spierpijn na krachttraining, betekent dit dat ik ook niet vooruit ga? Ik bedoel dan niet dat ik een hele tijd hetzelfde doe en nu geen spierpijn meer heb, maar dat, ook als ik een tijdje (paar maanden) er tussenuit ben geweest en het sporten weer oppak ik bijna geen spierpijn heb.



Ik voel vaak wel de dag nadat ik getraind heb dat mijn armen/benen/whatever vermoeid zijn, maar echt dat spierpijn, dat het pijn doet om te bewegen bijna nooit meer. Hoe kan dit? Train ik dan veel te licht? Naar mijn idee niet, want ik moet toch behoorlijk wat moeite ervoor doen en de laatste reps zijn zwaar, heb het idee dat ik het niet echt veel zwaarden kan pakken. Laatst wel alles net een tandje hooger gezet, maar de volgende dag bijna niks van gemerkt. Is dat 'erg'?



*boebele, sorry dat ik even je topic kaap, hierna is hij weer helemaal van jou *
Alle reacties Link kopieren
quote:boebele schreef op 27 augustus 2011 @ 15:44:

Daar had ik dus echt nooit bij stil gestaan, dan je lijf eraan went. En eigenlijk vind ik alleen hardlopen en fietsen echt leuk.

Naja, nu maar met die krachttraining beginnen dan en af en toe een lesje steps en wandelen, ofzo?

Het moet allemaal natuurlijk wel in mijn dag passen



Op zich hoef je voor voldoende variatie en uitdaging van je lichaam er niet een andere sport bij te doen. Dan kan ook met hardlopen alleen als je met name dat en het fietsen heel leuk vind. Dat is dan een kwestie van een goed trainingsschema. En dan heb ik het zoals aangegeven niet over enkel interval, tempo duurloop en duurloop met elkaar afwisselen. Maar de interval traininge zo op te bouwen dat je gericht ergens naar toe werkt. Van de tempo duurlopen wisselduurlopen maken in allerlei varianten maar met een gedegen opbouw en een duurloop nooit een , twee, drie of ik weet niet hoeveel in hetzelfde tempo blijven lopen. Maar ook daar korte versnellingen of tempoblokken inbouwen. Een gedegen schema vind je ook nooit op het internet of kun je niet vooraf kant en klaar aangeleverde krijgen. Want hoe het schema er uiteindelijk uit gaat zien zal afhankelijk moeten zijn van de vorderingen die je maakt en hoe je lichaam op de trainingen reageert.

Voor een goede loophouding is het trainen van de rug en buikspieren overigens onmisbaar. Maar daarvoor hoef je niet tegen je zin in aan de apparaten te gaan hangen. Sterker nog dat kan minstens zo goed thuis op de grond.
Alle reacties Link kopieren
quote:meds schreef op 27 augustus 2011 @ 17:22:

dat is niet om mee te spotten. Je hebt nu wel antwoord op je vraag, je traint totaal niet efficient, veel te veel cardio, veel te lang, teveel op een dag, geen rust en geen kracht. Logisch dat je dikker wordt.Kijk dit begrijp ik nu niet. En dan heb ik het niet over dat stukje geen rust want rust is inderdaad een heel belangrijk onderdeel van de training. Hoewel het natuurlijk ook gewoon relatieve rust dan kan. Maar waarom te veel cardio? Boebele geeft aan lopen en fietsen heel leuk te vinden. Je kunt ook sporten puur voor je plezier maar het vervolgens niet leuk vinden dat er na jaren ineens wat kilo's bijkomen. Maar wat boebele omschrijft vin dik absoluut niet veel. Ik fiets ook dagelijks ruim 30km. Gewoon om van hot naar her te komen dus dat moet op een hoog tempo want anders ben ik niet op tijd. De een pakt altijd de auto , voor een ander is de fiets nu eenmaal het dagelijks vervoers middel. Heeft niets met sport te maken. Dat weerhoud mij er dan niet van toch gewoon zo goed als dagelijks te gaan sporten en de dagen dat ik niet hardloop extra te gaan fietsen.Meest een rondje van 40 tot 60km gewoon om door een gebied te komen waar ik dan van geniet. En in de zomermaanden duik ik vervolgens ook nog het zwembad in om als er nog een gaatje zin in de dag of onder het mom van gezellig met de kinderen mee.
Alle reacties Link kopieren
quote:indigoblue schreef op 27 augustus 2011 @ 17:30:

[...]





Ha meds,



Handig om je even hier tegen te komen over dit onderwerp, ik vraag me namelijk al een tijdje iets af. Ik krijg bijna nooit meer spierpijn na krachttraining, betekent dit dat ik ook niet vooruit ga? Ik bedoel dan niet dat ik een hele tijd hetzelfde doe en nu geen spierpijn meer heb, maar dat, ook als ik een tijdje (paar maanden) er tussenuit ben geweest en het sporten weer oppak ik bijna geen spierpijn heb.

Je gaat wel vooruit, ik heb ook zelden spierpijn van KT. Train je met apparaten of met losse gewichten? Apparaten zijn zo ingenieus dat je er bijna geen spierpijn van kan krijgen.

Ik voel vaak wel de dag nadat ik getraind heb dat mijn armen/benen/whatever vermoeid zijn, maar echt dat spierpijn, dat het pijn doet om te bewegen bijna nooit meer. Hoe kan dit? Train ik dan veel te licht? Naar mijn idee niet, want ik moet toch behoorlijk wat moeite ervoor doen en de laatste reps zijn zwaar, heb het idee dat ik het niet echt veel zwaarden kan pakken. Laatst wel alles net een tandje hooger gezet, maar de volgende dag bijna niks van gemerkt. Is dat 'erg'?

Nee hoor. Als je benen zwaar voelen dan is dat ook een soort spierpijn. Pijn is heel subjectief.

*boebele, sorry dat ik even je topic kaap, hierna is hij weer helemaal van jou *
Alle reacties Link kopieren
quote:baukje schreef op 27 augustus 2011 @ 19:32:

[...]



Kijk dit begrijp ik nu niet. En dan heb ik het niet over dat stukje geen rust want rust is inderdaad een heel belangrijk onderdeel van de training. Hoewel het natuurlijk ook gewoon relatieve rust dan kan. Maar waarom te veel cardio? Boebele geeft aan lopen en fietsen heel leuk te vinden. Je kunt ook sporten puur voor je plezier maar het vervolgens niet leuk vinden dat er na jaren ineens wat kilo's bijkomen. Maar wat boebele omschrijft vin dik absoluut niet veel. Ik fiets ook dagelijks ruim 30km. Gewoon om van hot naar her te komen dus dat moet op een hoog tempo want anders ben ik niet op tijd. De een pakt altijd de auto , voor een ander is de fiets nu eenmaal het dagelijks vervoers middel. Heeft niets met sport te maken. Dat weerhoud mij er dan niet van toch gewoon zo goed als dagelijks te gaan sporten en de dagen dat ik niet hardloop extra te gaan fietsen.Meest een rondje van 40 tot 60km gewoon om door een gebied te komen waar ik dan van geniet. En in de zomermaanden duik ik vervolgens ook nog het zwembad in om als er nog een gaatje zin in de dag of onder het mom van gezellig met de kinderen mee.Jij doet het voor de lol, dan is er geen probleem hoewel je dan ook voor overtraindheid op moet passen. Boebele wil afvallen zij heeft dus een doel. Je kan alleen optimaal trainen (massa creeeren, prestatie verbeteren) als je ook je rust pakt. Jij bent toch duursporter, dan moet je weten dat in de marathontraining de rust net zo belangrijk is dan de inspanning



en met rust bedoel ik rust. Hooguit een herstelloop van 20 minuten of een rondje fietsen. Dat is wat anders dan 50 kilometer fietsen ook al is het in een laag tempo
Alle reacties Link kopieren
Nu ik heb wel degelijk een doel met mijn trainingen hoor meds. Ook al doe ik het voor mijn lol ben ik juist heel prestatie gericht bezig en werk ik zelf met een persoonlijk schema's op maat om mezelf net steeds weer te verbeteren en loop ik wedstrijden voor een podiumplaats. Maar prestatie gerichtheid en lol hebben kunnen hand in hand gaan. En na een marathon die ik als wedstrijd loop neem ik inderdaad een aantal dagen rust. Maar naast de sport heb ik ook een leven die bestaat uit kinderen en een baan. Dus dat wordt de volgende ochtend gewoon weer op de fiets stappen. En ik moet zeggen dat het fietsen me dan altijd serieus goed doet.

En herstelloopjes kunnen ook best een stuk langer zijn dan 20min. Het ene lichaam is het andere niet. De eerste dag na een wedstrijd kan het ook niet veel kwaad (en voor je gevoel vaak wel veel goed). De tweede dag na een wedstrijd is een ander varhaal. Dan zou door te trainen of zelfs een "herstelloop" je de herstelwerkzaamheden van je lichaam in de weg staat. Maar ook dan is gewoon fietsen of zwemmen als je dat gewend bent geen enkel probleem. En nee je moet dan geen tocht van 100km gaan maken als je dat normaal gesproken maar een paar keer in een jaar doet. Maar je kunt dus zonder problemen je dagelijkse km's fietsen, omdat voor je lichaam niet echt meer een belasting is. En boebele heb ik niet horen vertellen over 50km fietsen dags na een marathon.

Daarbij merk ik ook hoeveel sneller mijn lichaam hersteld na een wedstrijd in vergelijking met jaren geleden. Schijnbaar is ook dat een leerproces van je lichaam of is in ieder geval de belastbaarheid van je lichaam veel groter geworden. En alles staat natuurlijk ook met een al dan niet goede voorbereiding. Als je je met een beperkte trainingsomvang voorbereid op een marathon dan is het vaak een ware aanslag op je lichaam. Als je lichaam trainingsomvang van 120km per week gewend is met daarin ook zware trainingen, je gericht getraind hebt , vervolgens goed uitgerust aan de start kunt verschijnen (ik slaap dan ook dagelijks bewust een uur langer in de laatste maanden in aanloop voor een marathon of ultraloop en breng de trainingsomvang terug in de laatste weken) , dan is de uiteindelijke marathon een veel mindere grote aanslag op het lichaam dan van diegene die enkel voor het uitlopen zijn gegaan ook al heb je op de toppen van je kunnen gelopen.
Alle reacties Link kopieren
boebele vraagt zich af waarom ze niet slank blijft tijdens het trainen, het antwoord is omdat haar trainingen niet efficient zijn. Cardio kost veel tijd en kost massa, zeker duurlopen. Daarnaast is er een hoog gewenningsgehalte. de oplossing is meer variatie en meer de focus op kracht, dan blijf je slanker en hou je tijd over
Alle reacties Link kopieren
Dat meer variatie gaf ik ook al aan. Maar daarvoor hoeft ze toch niet de dingen die ze leuk vind minder te doen (hardlopen en fietsen) maar gewoon op een andere wat meer opbouw gerichtere manier. Kan ze haar ritje naar de sportschool besparen mocht ze dat enkel en alleen doen voor een slanker lijf. En wil ze naar die halve marathon toe gaan werken zal ze de trainingsomvang en intensiteit wat hardloop trainingen eerder moeten uitbreiden dan er op gaan beknibbelen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven