Overig
alle pijlers
Een fooi voor de pizzakoerier?
donderdag 21 mei 2020 om 00:10
Ik ken de alias Pejeka, maar daar houdt het ook bij op. Mis ik iets?Sri-is-back-now schreef: ↑20-05-2020 22:26Ik krijg ter plekke een déja vu: jij bent
a) de man van Pejeka of
b) de broer van Pejeka
donderdag 21 mei 2020 om 00:21
Yep, dat was ik. Wat is de relatie met een fooi geven aan een pizzabezorger?SweetFirefly schreef: ↑20-05-2020 22:15Jij bent toch degene die zo'n commentaar had op een forumster die 'iets wilde kopen maar niet wist wat'? Die dat decadent vond en bepaald geen wereldprobleem em die vond dat als je geld over had je daar iets, volgens jou, nuttigs mee moest doen zoals een ander helpen met dat geld? Ja, he.
Dat eerste is zeer onwaarschijnlijk, maar hoe dan ook: wat is de relatie tussen de geldbesteding van het verdiende geld uit een bijbaantje en het uit pure decadentie je "overbodige" geld verbrassen?Nou, misschien dat die pizzabezorger wel spaart voor zijn stage in een land in Afrika om waterpompen te slaan, of voor zijn dj hobby of wat dan ook.
Het hebben van kinderen is niet relevant voor het hebben van een mening over het fooi geven aan een bezorger.Heb je zelf ook kinderen in die leeftijd, want 'enkele van die scholieren' is bepaald geen norm om jouw waarden aan op te hangen.
Bestel, niet besteld.En als ik een pizza besteld en er staat voor mijn deur een jongeman die heel beleefd en vriendelijk mijn pizza aflevert dan krijgt hij van mij fooi. Omdat het de beleving van het genieten van mijn pizza extra leuk maakt. Maar dat begrijp jij vast niet.
Ik laat niet zo vaak eten bezorgen, maar de bezorgers vind ik over het algemeen eerder ongeïnteresseerd overkomen, dan vriendelijk en beleefd. Maar dan nog: je mag toch verwachten van een bezorger dat hij/zij beleefd communiceert met een klant? Moet dat ook al extra beloond worden?
donderdag 21 mei 2020 om 08:03
Is dat hele bezorger als bijbaan nu niet zo discutabel omdat restaurants bezorgers een beetje uit lijken te buiten?
Mijn zoon heeft het 1 dag gedaan. Eerste baantje en hij kreeg 0 begeleiding. Hij kon niemand bellen toen ie verdwaald was, de fiets was kut en hij werd afgesnauwd toen ie om hulp vroeg.
Mijn zoon heeft het 1 dag gedaan. Eerste baantje en hij kreeg 0 begeleiding. Hij kon niemand bellen toen ie verdwaald was, de fiets was kut en hij werd afgesnauwd toen ie om hulp vroeg.
donderdag 21 mei 2020 om 10:50
1 of 2 euro, afhankelijk van wat ik in huis heb. Misschien ook wat je gewend bent van huis uit? Mijn ouders gaven altijd fooi, mijn vriend is het helemaal niet gewend en denkt er ook totaal niet aan als ik het niet zeg (die wist ook helemaal niet dat je kamermeisjes op vakantie, gidsen en ander personeel wat toestopt).
donderdag 21 mei 2020 om 10:53
Ik denk daar ook niet altijd aan hoor. Wij zaten vorig jaar in de bus vanaf het vliegveld en toen bedacht ik me pas dat we de chauffeur wat moesten geven. Hadden wat kleingeld, maar eigenlijk schandalig weinig.Alecta schreef: ↑21-05-2020 10:501 of 2 euro, afhankelijk van wat ik in huis heb. Misschien ook wat je gewend bent van huis uit? Mijn ouders gaven altijd fooi, mijn vriend is het helemaal niet gewend en denkt er ook totaal niet aan als ik het niet zeg (die wist ook helemaal niet dat je kamermeisjes op vakantie, gidsen en ander personeel wat toestopt).
Het is dan niet dat ik niets wil geven, maar het komt gewoon niet altijd bij me op. Mijn geheugen is ook niet altijd even goed.
donderdag 21 mei 2020 om 11:56
Hangt er van mij vanaf wat de bezorgkosten zijn.
Als die er niet zijn of laag geef ik meestal wel iets. Maar als die hoog zijn en helemaal ten opzichte van het bestelbedrag dan geef ik niet. Ook niet als je bv vanaf 10 euro kan bestellen en ze dan alles 9,90 maken, waardoor je er altijd weer n blikje drinken of n toetje / broodje bij moet doen wat je eigenlijk niet van plan was.
Als die er niet zijn of laag geef ik meestal wel iets. Maar als die hoog zijn en helemaal ten opzichte van het bestelbedrag dan geef ik niet. Ook niet als je bv vanaf 10 euro kan bestellen en ze dan alles 9,90 maken, waardoor je er altijd weer n blikje drinken of n toetje / broodje bij moet doen wat je eigenlijk niet van plan was.
donderdag 21 mei 2020 om 15:25
Het is een bewuste keuze en het bewust wél geven is net zo principieel als bewust níet geven.
Het "door weer en wind"-argument vind ik onzinnig, want echt bar en boos is het zelden en dan moet zo'n indivuele shift net samenvallen met echt slecht weer? Nou, laat iedere bezorger dat 5 keer per jaar meemaken dan is het veel. Moeten ze daarvoor iedere bezorging extra beloond worden? Daarnaast zijn er tal van banen en bijbaantjes die ook fysiek minder aangenaam zijn en waarbij er geen fooien gegeven worden,
Het "het is nu eenmaal gebruikelijk"-argument is ook onzinnig. Een gewoonte zonder reden is wat mij betreft een gewoonte die de prullenbak inkan.
Het "ik betaal graag wat extra voor een vriendelijke bezorger"-argument is ook onzinnig, want vriendelijk zijn naar een klant mag je verwachten van iedereen die met klanten omgaat.
Het "ik gun het zo'n bezorger"-argument is ook onzinnig. Ik zie niet waarom een bezorger fooi moet krijgen, maar een vakkenvuller, schoonmaker of kassameisje niet. Ze krijgen allemaal minimumloon. Gun je het die anderen dan niet?
Ik denk dat het fooi willen geven voortkomt uit onbewuste compensatie voor het schaamtegevoel dat veel mensen hebben als ze een individu fysiek voor zich laten werken, of zich fysiek laten bedienen. Dat is hetzelfde mechanisme dat maakt dat veel mensen die een schoonmaker/-maakster hebben ofwel niet thuis willen zijn tijdens het schoonmaken (dus niet met het werken geconfronteerd worden) , ofwel de neiging hebben voorwerk te doen of mee te helpen. Daarom kwamen dingen als fietstaxi's ook zelden echt van de grond, het voelt awkward om je tegen betaling rond te laten rijden door iemand die zich het schompes moet fietsen voor jouw plezier. Tegenwoordig verandert dat doordat die dingen nu meestal e-bikes zijn zodat het minder inspannend is voor de chauf. Daar hoef je je minder lullig over te voelen.
Dat een ander persoon helemaal voor jou alleen naar je toe komt met iets lulligs als een maaltijd voelt (misschien vanuit onze volksaard?) als een enigszins beschamende gebeurtenis die we vervolgens afkopen met overdreven waardering voor de bezorger en een fooi. Dát is het volgens mij het achterliggende systeem. Als diezelfde persoon net als een pakjesbezorger met een bestelbus rond zou rijden en bij de helft van de straat maaltijden zou bezorgen, zouden we geen fooi geven terwijl het meer werk zou zijn.
donderdag 21 mei 2020 om 15:39
Wat voor vies baantje had jij dan ?JuriaanB schreef: ↑20-05-2020 22:02Dat weet ik toevallig van enkele van die scholieren zelf. Als ze de kans krijgen stappen ze over van vakkenvullen naar bezorgen. Het is een zeer gewild bijbaantje.
Ik lees hier steeds over "bezorgen in weer en wind", alsof dat iets heel bijzonders is. Ik fietste als scholier dagelijks 20km door weer en wind naar school en kreeg daar niet voor betaald. Het zijn geen suikerklontjes die smelten als het een keertje regent. En die winters van tegenwoordig, laat me niet lachen.
Ik heb zelf tientallen baantjes gehad als scholier en student en veel ervan waren hard werken en soms vies. Minimum loon, geen fooi. Waarom moet een bezorger of ober nou ineens fooi krijgen? Het is een scheve situatie.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
donderdag 21 mei 2020 om 15:43
Ik blijf gewoon fooi geven aan dat lieve joch van new york pizza. Mij ontbreekt de neiging tot op het bot te analyseren waarom en waar het vandaan komt. Zo koop ik ook weleens speeltjes van een kleedje omdat ik het zo leuk vind voor die kinderen, koop ik koeken aan de deur om een sportvereniging te steunen en geef ik een straatkrantverkoper wat extras. Gewoon voor de leuk.
donderdag 21 mei 2020 om 17:36
Zo sta ik er ook in. De jochies die elke week weer trouw het plaatselijke leugenaartje in de bus duwen en die dan aan het einde van het jaar "Nieuwjaar" komen wensen, krijgen ook wat.Sjulia schreef: ↑21-05-2020 15:43Ik blijf gewoon fooi geven aan dat lieve joch van new york pizza. Mij ontbreekt de neiging tot op het bot te analyseren waarom en waar het vandaan komt. Zo koop ik ook weleens speeltjes van een kleedje omdat ik het zo leuk vind voor die kinderen, koop ik koeken aan de deur om een sportvereniging te steunen en geef ik een straatkrantverkoper wat extras. Gewoon voor de leuk.
Een paar jaar geleden echter werd er opeens op 1 januari om 08.30 uur aangebeld. Ik ben altijd vroeg op, ook als het een latertje wordt, dus ik zat net aan de koffie; mijn man sliep nog. Een moslimmeisje kwam nieuwjaar wensen vanwege een reclamekrantje dat ze elke week bezorgde. Haar moeder, ook zeer traditioneel gekleed, stond op de stoep, blijkbaar was ze met haar dochter meegegaan. Uiteraard heb ik ook haar een kleinigheidje gegeven, maar ik heb haar wel aangeraden haar tocht even uit te stellen, omdat de meeste mensen het niet geweldig vinden om op nieuwjaarsdag, als ze willen uitslapen van de oud-op-nieuw-viering, om 08.30 uur uit hun bed gebeld te worden door een bezorger van een reclamekrantje. Maar de boodschap kwam niet aan, ze belde hardnekkig verder aan in de straat. Ik ben bang dat die weinig fooi zal hebben opgestreken...
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
donderdag 21 mei 2020 om 17:45
Haha, ik ben ook met mijn krantenlopende zoon meegegaan afgelopen kerst, want het zou me toch niet gebeuren dat hij van zijn zuur gekregen centjes zou worden beroofd Dus dat snap ik dan wel weer van die moeder, ongeacht haar uitmonstering. En ik moet zeggen dat een per ongeluk langs wapperende straatrover een hele buit zou hebben gehad, want de tientjes vlogen ons om de orenpejeka schreef: ↑21-05-2020 17:36Zo sta ik er ook in. De jochies die elke week weer trouw het plaatselijke leugenaartje in de bus duwen en die dan aan het einde van het jaar "Nieuwjaar" komen wensen, krijgen ook wat.
Een paar jaar geleden echter werd er opeens op 1 januari om 08.30 uur aangebeld. Ik ben altijd vroeg op, ook als het een latertje wordt, dus ik zat net aan de koffie; mijn man sliep nog. Een moslimmeisje kwam nieuwjaar wensen vanwege een reclamekrantje dat ze elke week bezorgde. Haar moeder, ook zeer traditioneel gekleed, stond op de stoep, blijkbaar was ze met haar dochter meegegaan. Uiteraard heb ik ook haar een kleinigheidje gegeven, maar ik heb haar wel aangeraden haar tocht even uit te stellen, omdat de meeste mensen het niet geweldig vinden om op nieuwjaarsdag, als ze willen uitslapen van de oud-op-nieuw-viering, om 08.30 uur uit hun bed gebeld te worden door een bezorger van een reclamekrantje. Maar de boodschap kwam niet aan, ze belde hardnekkig verder aan in de straat. Ik ben bang dat die weinig fooi zal hebben opgestreken...
Maar wij gingen gewoon op 24 en 30 december, vlak voor etenstijd. Had die krantenbaas ook tegen zoon gezegd hoor, dat ie niet op idiote tijdstippen moest gaan lopen met zijn kaartjes.
donderdag 21 mei 2020 om 17:47
Ik vind anders 5 minuten voor mijn kerstdiner op 24/12 - waarbij ik voor 10 man sta te koken - ook een idiote tijd.Lady*Voldemort schreef: ↑21-05-2020 17:45
Maar wij gingen gewoon op 24 en 30 december, vlak voor etenstijd. Had die krantenbaas ook tegen zoon gezegd hoor, dat ie niet op idiote tijdstippen moest gaan lopen met zijn kaartjes.
Dan heb ik betere dingen te doen dan op zoek gaan naar klein geld.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
donderdag 21 mei 2020 om 17:52
Nou, dan doe je dus gewoon niet open. Mag ook hoor.
Als je trouwens 5 minuten voor aanvang kerstdiner nog steeds met het zweet op je voorhoofd staat te koken heb je iets verkeerd gedaan met je planning.
donderdag 21 mei 2020 om 19:45
Mijn kinderen bezorgen ook een weekkrant. De afgelopen 2 jaar hadden ze op 350 adressen een eindejaarsfooi van ca 10-15 euro totaal. Mijn dochter is afgelopen jaar de deuren ook niet meer langs geweest met haar kaartje, maar heeft ze gewoon door de brievenbus gemikt. Ze vond het de tijd en moeite niet waard en ik geef haar groot gelijk. 9 van de 10 mensen doen niet eens de deur open.pejeka schreef: ↑21-05-2020 17:36Zo sta ik er ook in. De jochies die elke week weer trouw het plaatselijke leugenaartje in de bus duwen en die dan aan het einde van het jaar "Nieuwjaar" komen wensen, krijgen ook wat.
Een paar jaar geleden echter werd er opeens op 1 januari om 08.30 uur aangebeld. Ik ben altijd vroeg op, ook als het een latertje wordt, dus ik zat net aan de koffie; mijn man sliep nog. Een moslimmeisje kwam nieuwjaar wensen vanwege een reclamekrantje dat ze elke week bezorgde. Haar moeder, ook zeer traditioneel gekleed, stond op de stoep, blijkbaar was ze met haar dochter meegegaan. Uiteraard heb ik ook haar een kleinigheidje gegeven, maar ik heb haar wel aangeraden haar tocht even uit te stellen, omdat de meeste mensen het niet geweldig vinden om op nieuwjaarsdag, als ze willen uitslapen van de oud-op-nieuw-viering, om 08.30 uur uit hun bed gebeld te worden door een bezorger van een reclamekrantje. Maar de boodschap kwam niet aan, ze belde hardnekkig verder aan in de straat. Ik ben bang dat die weinig fooi zal hebben opgestreken...
Hier krijgt iedereen iets van 2 euro, ik bewaar alle 1 en 2 euro muntstukken het hele jaar door.
donderdag 21 mei 2020 om 22:52
Ik ben niet tegen fooien of iemand iets geven. Integendeel. Ik geef ook fooi als ik daar reden voor heb, of rond ik af naar boven. En niet zelden koop ik dezelfde straatkrant 2 keer. Maar extra betalen voor voor een simpele dienstverlening waar je al gewoon voor betaalt, zoals een kopje koffie op een terras of een maaltijdbezorging, dat doe ik doorgaans niet.Sjulia schreef: ↑21-05-2020 15:43Ik blijf gewoon fooi geven aan dat lieve joch van new york pizza. Mij ontbreekt de neiging tot op het bot te analyseren waarom en waar het vandaan komt. Zo koop ik ook weleens speeltjes van een kleedje omdat ik het zo leuk vind voor die kinderen, koop ik koeken aan de deur om een sportvereniging te steunen en geef ik een straatkrantverkoper wat extras. Gewoon voor de leuk.
Maar het gaat volgens mij in dit topic meer om wat gebruikelijk is, om wat we normaliter doen, en niet zozeer of we weleens een fooi geven. Ik vind het gewoon raar om pizzabezorgers standaard een fooi te moeten geven. Die logica ontgaat mij en als ik dat op een rijtje zet krijg je een soort analyse. Het is niet dat ik dat vantevoren ooit bedacht heb en op basis daarvan een besluit heb genomen. Het is gewoon dat ik niet zonder reden of aanleiding standaard fooien uitdeel.
donderdag 21 mei 2020 om 22:55
Zijn ze dan verplicht die kaartjes af te geven ofzo?Alecta schreef: ↑21-05-2020 19:45Mijn kinderen bezorgen ook een weekkrant. De afgelopen 2 jaar hadden ze op 350 adressen een eindejaarsfooi van ca 10-15 euro totaal. Mijn dochter is afgelopen jaar de deuren ook niet meer langs geweest met haar kaartje, maar heeft ze gewoon door de brievenbus gemikt. Ze vond het de tijd en moeite niet waard
donderdag 21 mei 2020 om 22:59
Alhoewel ik jou ook niet altijd het zonnetje in huis vind, deze
Je zeurt, bemoei je met je eigen stof.
donderdag 21 mei 2020 om 23:04
O van alles. Niet alles was vies overigens. Ik heb in de bouw gewerkt, 's nachts in een bakkerij, ik heb sleuven gegraven voor leidingen, tourbussen schoongemaakt (binnen en buiten), diverse schoonmaakbaantjes voor dag en dauw aan de andere kant vd stad, in een asiel gewerkt (onbetaald in dat geval), in een logistiek centrum gewerkt, folders verspreid en vast nog meer. Sommige baantjes waren voor een paar dagen of weken (via uitzendbureau), andere waren vaster en heb ik vele maanden of jaren gedaan. Ik heb nooit scooter gereden, maar dat had ik denk ik erg leuk gevonden.
donderdag 21 mei 2020 om 23:09
Jeetje, wat erg zeg! Zielig voor je kinderen. Wat is dat voor buurt? Ik had vroeger maar 100 huizen en had altijd een dikke buit van zo'n 150 euro. De adressen van mensen die niet thuis waren (edit: dat ze misschien gewoon niet open deden kwam niet eens in me op) schreef ik op, en ging ik het later nog eens proberen. Waren er per jaar welgeteld 1 of 2 die niks gaven.Alecta schreef: ↑21-05-2020 19:45Mijn kinderen bezorgen ook een weekkrant. De afgelopen 2 jaar hadden ze op 350 adressen een eindejaarsfooi van ca 10-15 euro totaal. Mijn dochter is afgelopen jaar de deuren ook niet meer langs geweest met haar kaartje, maar heeft ze gewoon door de brievenbus gemikt. Ze vond het de tijd en moeite niet waard en ik geef haar groot gelijk. 9 van de 10 mensen doen niet eens de deur open.
Hier krijgt iedereen iets van 2 euro, ik bewaar alle 1 en 2 euro muntstukken het hele jaar door.
Forget about what I said; the lights are gone and the party's over
donderdag 21 mei 2020 om 23:12
Juriaan, je bent geweldigJuriaanB schreef: ↑21-05-2020 23:04O van alles. Niet alles was vies overigens. Ik heb in de bouw gewerkt, 's nachts in een bakkerij, ik heb sleuven gegraven voor leidingen, tourbussen schoongemaakt (binnen en buiten), diverse schoonmaakbaantjes voor dag en dauw aan de andere kant vd stad, in een asiel gewerkt (onbetaald in dat geval), in een logistiek centrum gewerkt, folders verspreid en vast nog meer. Sommige baantjes waren voor een paar dagen of weken (via uitzendbureau), andere waren vaster en heb ik vele maanden of jaren gedaan. Ik heb nooit scooter gereden, maar dat had ik denk ik erg leuk gevonden.
Forget about what I said; the lights are gone and the party's over
vrijdag 22 mei 2020 om 00:00
Als ik een pizza bestel heb ik eigenlijk nooit een 16/17/18 jarige aan de deur, altijd volwassenen en met de auto.sprankelend schreef: ↑20-05-2020 17:03Ik ben fan van iedere 16/17/18 jarige die door weer en wind aan de bak gaat.
En inderdaad 1 a 2 euro en bij feestdagen enzo wat meer.
vrijdag 22 mei 2020 om 00:00
Als het echt zo dichtbij is vind ik het eigenlijk logischer om het dan af te gaan halen.