Overig
alle pijlers
Emigreren en oudere ouders
zondag 7 januari 2024 om 11:35
Partner en ik zijn eruit: we gaan in de tweede helft van dit jaar naar een ander land verhuizen. We hebben daar vrienden, werk vinden zal geen probleem zijn en huizen zijn er ook. Voor ons gaat dat helemaal goed komen.
Maar: mijn ouders zijn halverwege de zeventig. Ze zijn nog gezond en redden zich prima met z'n tweetjes, maar dat blijft natuurlijk niet eeuwig zo. Nu woon ik op een uurtje rijden bij ze vandaan, maar dat wordt dus een paar uur vliegen. Ik ben flexibel (en rijk) genoeg om in geval van nood op stel en sprong naar NL te kunnen vliegen, maar dan nog kan ik er dus dan niet eerder dan binnen een dag of anderhalf zijn.
Mijn ouders hebben geen groot netwerk - wat broers van hun eigen leeftijd, wat kennissen, maar verder niet veel mensen in de buurt aan wie ze om hulp zouden kunnen vragen (het zijn ook geen types die makkelijk om hulp vragen).
Ik wil binnenkort met hen om de tafel om te kijken wat we voor ze kunnen doen en regelen, maar ik heb niet zo'n goed idee waar we aan moeten denken. Hebben jullie tips?
Maar: mijn ouders zijn halverwege de zeventig. Ze zijn nog gezond en redden zich prima met z'n tweetjes, maar dat blijft natuurlijk niet eeuwig zo. Nu woon ik op een uurtje rijden bij ze vandaan, maar dat wordt dus een paar uur vliegen. Ik ben flexibel (en rijk) genoeg om in geval van nood op stel en sprong naar NL te kunnen vliegen, maar dan nog kan ik er dus dan niet eerder dan binnen een dag of anderhalf zijn.
Mijn ouders hebben geen groot netwerk - wat broers van hun eigen leeftijd, wat kennissen, maar verder niet veel mensen in de buurt aan wie ze om hulp zouden kunnen vragen (het zijn ook geen types die makkelijk om hulp vragen).
Ik wil binnenkort met hen om de tafel om te kijken wat we voor ze kunnen doen en regelen, maar ik heb niet zo'n goed idee waar we aan moeten denken. Hebben jullie tips?
En wij ons maar afvragen waar die afvalberg vandaan komt.
woensdag 10 januari 2024 om 11:05
Ja? Mijn ervaring is dat het dan helemaal niet goed gaat. Dan struikelt de oudere over een paar losse schoenen en ligt ze daar een halve dag met gekneusde ribben tot ze gevonden wordt. Ze wordt behandeld, krijgt een pakje morfinepleisters mee en gaat weer naar huis, waar ze alleen woont en waar ze daarna nog maar af en toe een maaltijd eet omdat haar hongergevoel door de morfinepleisters bijna weg is. Niemand die dat ziet, want ze woont alleen. Ze weet niet zo goed wanneer ze de pleisters moet plakken en vergeet regelmatig dat er al ergens eentje op haar rimpelige buik zwerft dus ze heeft regelmatig teveel morfine in haar toch al afgevallen lijf, waardoor ze steeds meer dingen vergeet: haar andere pillen, haar sleutels, hoe haar scootmobiel naar binnen moet, de weg. Eén ongelukje zonder mantelzorgers is een vicieuze cirkel aan shit die uiteindelijk leidt tot haar dood.
woensdag 10 januari 2024 om 11:29
Wie had moeten signaleren dat deze mevrouw overduidelijk niet meer op zichzelf kon wonen? Deze mevrouw kon prima met de arts converseren en werd dus gewoon weer naar haar eigen huis gestuurd. Geen diagnose is geen plek in een verpleeghuis en als niemand signaleert dat er een probleem is, wordt er niet verder gekeken en volgt er nooit een diagnose.
woensdag 10 januari 2024 om 11:44
Nee, die worden niet gedaan en niemand constateert dit. Als er geen mantelzorgers zijn, is er niemand die de mental load en het regelwerk voor kwetsbaren op zich neemt. Dan worden geen instanties ingeschakeld, want artsen kijken niet verder dan de acute hulpvraag. Ze lossen het acute probleem op, en met pech en in dit geval morfine worden ouderen daarmee in posities gezet waarin ze zichzelf uiteindelijk om zeep helpen. Dit is wat we de afgelopen jaren hebben gecreëerd: een zorgstelsel waarin de mental load is wegbezuinigd. Er zijn best opties, maar die worden niet ingeschakeld als een kwetsbare niet meer in staat is om te begrijpen wat zijn probleem precies is en welke partijen hij allemaal moet benaderen om het probleem voor hem op te lossen. En als niemand in dat gat springt, gebeurt er gewoon niets.
woensdag 10 januari 2024 om 11:45
Ik denk dat ze bedoeld dat iemand zonder mantelzorger of ook maar een soort van netwerk veel langer voortslepende problemen heeft die gerelateerd zijn aan ouderdom dan iemand die wel mensen om zich heen heeft die een oogje in het zeil houden. Een oudere kan heel helder overkomen bij een dokter, en dus naar huis gestuurd worden, maar allang niet meer in staat zijn om op zichzelf te wonen. Als er dan niemand is die dat ziet, kan dit onnodig veel problemen geven en inderdaad zelfs resulteren in iemands dood als ze bijvoorbeeld valt in de badkamer, haar heup breekt en pas dagen later gevonden word.
woensdag 10 januari 2024 om 12:06
Of ze willen gewoon geen hulp, wijzen alles af. Wellicht de angst dat je naar een verpleeghuis moet als je toegeeft dat het niet meer gaat. Deze angst heeft mijn schoonmoeder bijvoorbeeld.
woensdag 10 januari 2024 om 12:07
Nederland heeft geen verzorgingshuizen etc meer
alleen voor zwaar dementerenden is er een plek
de rest van de zorg is afgebroken. Met enorme gevolgen, voor de ouderen, hun kinderen, maar ook bijgevolgen als: woningnood onder jongeren
leuk joh, kabinetten zonder visie
woensdag 10 januari 2024 om 12:14
Zou dit niet op te lossen zijn door juist de tehuizen in te zetten. Thuiszorg rijdt nu van patiënt naar patiën. Reistijden zijn er niet als je naar de buurman kunt.Dolfijn911 schreef: ↑09-01-2024 16:29En wie gaan er dan in al die bejaardenhuizen werken? Waar tover je dat personeel dan precies vandaan?
woensdag 10 januari 2024 om 12:24
Daarmee verplicht je mensen om naar zo'n tehuis te verhuizen. Lijkt mij ook niet de oplossing.Lidl’s-Annie-Aardbei schreef: ↑10-01-2024 12:18Niet eens zo gek inderdaad, als je alle thuiszorg verpleging, die nu langdurig ouderen thuis verzorgd, te werk zou stellen in een verzorgingshuis of bejaardenhuis. Maar hè, dat zal wel een blijven-dromen ding zijn
Ik denk dat in bejaardentehuizen nieuwe technische ontwikkelingen net iets makkelijker zijn toe te passen dan in wijkzorg.
woensdag 10 januari 2024 om 12:27
Lidl’s-Annie-Aardbei schreef: ↑10-01-2024 12:18Niet eens zo gek inderdaad, als je alle thuiszorg verpleging, die nu langdurig ouderen thuis verzorgd, te werk zou stellen in een verzorgingshuis of bejaardenhuis. Maar hè, dat zal wel een blijven-dromen ding zijn
En een deel van de mantelzorgers, die nu mantelzorgen èn overbelast thuis zitten van hun werk, verrassend genoeg, meestal in de zorg. Oh, en hun werk in het onderwijs natuurlijk. We hebben van het werk dat jarenlang betaald door vrouwen werd gedaan, werk gemaakt dat onbetaald door vrouwen wordt gedaan, waardoor ze nu bij bosjes uitvallen en de samenleving spaak loopt. Mooie bezuiniging.
woensdag 10 januari 2024 om 12:28
Ja die heb je ook inderdaad. Woningen met veel trappen of veel te groot wonen.
Mijn schoonouders waren tijdje geleden best fel dat ze echt niet van plan waren om te gaan verhuizen. Ging over woningnood, nog niet eens over het onderwerp mantelzorgen. Voor mijn ouders vind ik geen probleem om wat dingen op te pakken hoewel het dan wel op mijn manier gaat. Ik ga niet 3 keer per week boodschappen voor ze halen of alles na 1x wassen.
Wat betreft mijn schoonouders mag man dat verder oppakken en ik hoop echt dat als ze merken dat het niet gaat ze toch echt naar een appartement gaan wat in ieder geval in onderhoud scheelt. De band is met hen is niet slecht maar ook niet echt heel warm. Voel er weinig voor om voor hen ook allerlei dingen te gaan regelen.
woensdag 10 januari 2024 om 12:28
Deels dan inderdaad. Ik denk dat er best wel ouderen zijn die nu langdurig thuis verzorgd worden, maar bij lange na niet in aanmerking komen voor een verpleeghuis, die naar een verzorgingstehuis of bejaardenhuis zouden willen
woensdag 10 januari 2024 om 12:34
Ik denk dat je het tehuis wel vol krijgt hoor.
Er zijn er genoeg die graag naar zo'n tehuis zouden willen, en met de golf aan vergrijzing is een wachtlijst ook niet ondenkbaar.
Ik bloei op van een kop koffie!
woensdag 10 januari 2024 om 12:37
Ladara schreef: ↑10-01-2024 11:05Ja? Mijn ervaring is dat het dan helemaal niet goed gaat. Dan struikelt de oudere over een paar losse schoenen en ligt ze daar een halve dag met gekneusde ribben tot ze gevonden wordt. Ze wordt behandeld, krijgt een pakje morfinepleisters mee en gaat weer naar huis, waar ze alleen woont en waar ze daarna nog maar af en toe een maaltijd eet omdat haar hongergevoel door de morfinepleisters bijna weg is. Niemand die dat ziet, want ze woont alleen. Ze weet niet zo goed wanneer ze de pleisters moet plakken en vergeet regelmatig dat er al ergens eentje op haar rimpelige buik zwerft dus ze heeft regelmatig teveel morfine in haar toch al afgevallen lijf, waardoor ze steeds meer dingen vergeet: haar andere pillen, haar sleutels, hoe haar scootmobiel naar binnen moet, de weg. Eén ongelukje zonder mantelzorgers is een vicieuze cirkel aan shit die uiteindelijk leidt tot haar dood.
Dit is ook mijn ervaring helaas.
Één kleine ongelukkige val, zoals struikelen over een pantoffel, leidt tot veel meer ellende.
Ik bloei op van een kop koffie!
woensdag 10 januari 2024 om 12:41
Is ook niet meer helemaal van deze tijd….. Zodra je in een bejaardentehuis zit geef je wel een hoop op : privacy, je tuin ( en je schuur met je fietsen ) vaak logeerruimte , auto voor je deur etc. )Lidl’s-Annie-Aardbei schreef: ↑10-01-2024 12:28Deels dan inderdaad. Ik denk dat er best wel ouderen zijn die nu langdurig thuis verzorgd worden, maar bij lange na niet in aanmerking komen voor een verpleeghuis, die naar een verzorgingstehuis of bejaardenhuis zouden willen
Bouw dan voldoende echt betaalbare ouwe knarren hofjes ( kleine huizen met tuintje, aangepaste natte ruimte , etc ) in de buurt van veel voorzieningen ( wijkcentrum, winkel, ov ) en zet er desnoods een gebouwtje bij voor de wijkverpleging.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
woensdag 10 januari 2024 om 13:14
Dit had je vroegah toch ook? Althans bij ons in de buurt was een klassiek bejaardentehuis, daar aan vast zaten 'aanleunwoningen' voor ouderen die net iets meer zorg nodig hadden maar soms nog wel zelfstandig wilden koken en zo. En daar om heen waren hofjes met zelfstandige, geschakelde bungalows voor ouderen.blijfgewoonbianca schreef: ↑10-01-2024 12:41Is ook niet meer helemaal van deze tijd….. Zodra je in een bejaardentehuis zit geef je wel een hoop op : privacy, je tuin ( en je schuur met je fietsen ) vaak logeerruimte , auto voor je deur etc. )
Bouw dan voldoende echt betaalbare ouwe knarren hofjes ( kleine huizen met tuintje, aangepaste natte ruimte , etc ) in de buurt van veel voorzieningen ( wijkcentrum, winkel, ov ) en zet er desnoods een gebouwtje bij voor de wijkverpleging.
woensdag 10 januari 2024 om 13:28
Het zal je misschien verbazen maar net als in elke andere sector werken in de zorg ook mensen die bewust een carrièrepad of kant van zorg kiezen, ziekenhuis, thuiszorg, verpleeghuis, GGZ.. Ik weet zeker dat er veel mensen werkzaam in de thuiszorg niet te porren zijn voor werken in het verpleeghuis omdat werken in de thuiszorg nou eenmaal veel voordelen kent. Te werk stellen.. Wat een formulering ook.Lidl’s-Annie-Aardbei schreef: ↑10-01-2024 12:18Niet eens zo gek inderdaad, als je alle thuiszorg verpleging, die nu langdurig ouderen thuis verzorgd, te werk zou stellen in een verzorgingshuis of bejaardenhuis. Maar hè, dat zal wel een blijven-dromen ding zijn
woensdag 10 januari 2024 om 14:43
Die komen zeker vol, maar deze forummer had het over om alle wijkverpleegkundigen in het bejaardenhuis te laten werken. Maar gezien er nog mensen thuis blij kun je niet zonder wijkverpleging. Wijkverpleging is juist nodig ook voor mensen die o.a. tijdelijk ondersteuning nodig hebben.
woensdag 10 januari 2024 om 15:07
Volgens mij is er best veel te winnen als je al een hoop bureaucratie wegneemt uit de zorg. Als ik dan ook de topics hier weleens voorbij zie komen dat er veel mensen eigenlijk gedwongen uit de zorg gaan omdat ze problemen hebben met die roosters, al die druk en stress niet meer aankunnen. Weinig uren contracten die afgegeven worden.
Er zal een omslag moeten komen want zo gaat toch ook niet verder
woensdag 10 januari 2024 om 15:20
Ik bedoel dus niets negatiefs met “te werk stellen” en heb het niet over thuiszorg die mensen evt tijdelijk nodig hebben, die moet uiteraard gewoon blijven bestaan. Ik doel inderdaad op een hoop tijdswinst ivm reistijd van de thuiszorg die nu langdurig ouderen thuis verzorgd in plaats van in een verzorgingstehuis.
Ik heb zelf in de ouderenzorg gewerkt en de thuiszorg was hierin onder collega’s de minst favoriete tak, dat verzin ik hier niet ter plekke. De meeste collega’s deden veel op de fiets of met het OV en het rooster dat je kreeg was meestal niet logistiek handig in elkaar gezet is de ervaring, waardoor je onnodig lang heen en weer aan het reizen was. Reistijd werd vaak ook nog eens niet of slechts gedeeltelijk doorbetaald.
Ik heb zelf in de ouderenzorg gewerkt en de thuiszorg was hierin onder collega’s de minst favoriete tak, dat verzin ik hier niet ter plekke. De meeste collega’s deden veel op de fiets of met het OV en het rooster dat je kreeg was meestal niet logistiek handig in elkaar gezet is de ervaring, waardoor je onnodig lang heen en weer aan het reizen was. Reistijd werd vaak ook nog eens niet of slechts gedeeltelijk doorbetaald.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in