Overig
alle pijlers
Mooie veroudere woorden
vrijdag 5 juni 2020 om 21:44
Knurft is nooit weggeweest!Watervrouw333 schreef: ↑05-06-2020 21:16Knurft (http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/knurft )
Mag wel terugkomen.
Zullen we proberen het een beetje gezellig te houden?!
vrijdag 5 juni 2020 om 21:45
vrijdag 5 juni 2020 om 21:45
Ik denk nog vaak met veel liefde terug aan een oudoom van me. Geboren in 1880, overleden in 1984. Hij woonde in een herenhuis in Den Haag waar hij in 1910 was komen wonen en de inrichting van het huis was sindsdien vrijwel ongewijzigd. De enige concessie was een Tv-toestel, omdat oudoom graag de actualiteit volgde (hij was emeritus-hoogleraar). De omgangsvormen in het huis waren nog helemaal 19e-eeuws. Mijn oudtante sprak haar man dan ook op die manier aan, zoals toen gebruikelijk was. "Blieft mijn heer gemaal nog een kop thee?" Dat uitsluitend in bijzijn van gasten, want het was een hecht stel, ze hebben hun 80-jarige bruiloft nog meegemaakt, en ik neem aan dat ze, als ze gewoon samen waren, minder informeel met elkaar omgingen. Maar als wij er waren, was het alsof je 100 jaar terug was in de tijd. En dat vond ik altijd en bijzonder, en mooi, die tijdcapsule mee te mogen maken.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
vrijdag 5 juni 2020 om 21:50
Nouschi schreef: ↑05-06-2020 21:31Wat betekent oubollig?
De betekenis van oubollig wordt steeds negatiever. De ontwikkeling was eerst andersom. De betekenis van de oudste vorm abolge, verwant met belgen ('kwaad maken'), is 'toornig, boos'; later verschoof die via 'gek, dwaas' naar 'koddig'. Tegenwoordig heeft het weer een negatieve bijklank, vermoedelijk omdat mensen het begin van het woord (eigenlijk dus ten onrechte) met oud associëren.
Rond de jaren tachtig namen de woordenboeken bij oubollig betekenissen op als 'koddig' en 'ruw-komisch'. In de jaren negentig en de jaren nul kwamen daar betekenissen als 'flauw', 'benepen', 'kneuterig', 'niet verrassend' en 'ouderwets' bij. Deze laatste, negatievere betekenissen lijken nu het gewoonst te zijn. Bijvoorbeeld:
'Toen was geluk heel gewoon' is een oubollige film.
Wat een oubollige WK-commercial had Heineken.
Denk dus niet dat het een oubollig recept is! Hollandse garnalen zijn weer helemaal in.
Bron: Genootschap onze taal.
vrijdag 5 juni 2020 om 21:51
vrijdag 5 juni 2020 om 21:52
Watervrouw333 schreef: ↑05-06-2020 21:16Knurft (http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/knurft )
Mag wel terugkomen.
Knurft mag nog steeds.
#teamknurft
Voor alle filmmakers.
Titel van je volgende Nederlandse speelfilm: knuft
Of: het knurftenparadijs
Of: knurften en kanjers
Of (als Jandino weer 5 rollen speelt): knurften, kippen en kokosnoten
vrijdag 5 juni 2020 om 21:55
Niet helemaal de vraag, maar ik vind het zo jammer dat weinig mensen nog spreekwoorden of gezegden gebruiken. Van huis uit ben ik dit wel gewend en om de andere zin gooi ik er wel 1 tussen. Maar regelmatig word ik schaapachtig aangekeken omdat men de betekenis niet begrijpt. Zonde.
Een mooi woord... moet ik even over nadenken
Een mooi woord... moet ik even over nadenken
"It does not do to dwell on dreams, and forget to live."
vrijdag 5 juni 2020 om 21:57
Dat had ze te grof gevonden denk ik
Belatafeld is als grap ontstaan; het is een verbastering van belazerd, dat lange tijd als een erg grof woord werd beschouwd. Belazerd is afgeleid van de naam van Lazarus, een lepralijder die in het bijbelboek Lucas voorkomt. Lepra (melaatsheid) was een gevreesde besmettelijke ziekte die tot ver in de Middeleeuwen ook in Europa voorkwam. In de verbastering belatafeld zit het woord latafel, een ouderwets woord voor een commode.
Bron: Onze Taal