Paniek om slapen/wakker liggen

30-11-2019 01:22 43 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,

Ik heb een lange geschiedenis van slapeloosheid. Begon een jaar of 10 geleden en hoewel ik betere periodes ken, is er nooit echt een oplossing gekomen. Ik heb geaccepteerd dat dit is wat het is.

Inmiddels ben ik 3 maanden geleden bevallen van een tweede. De laatste maanden zwangerschap sliep ik 2 a 3 uur per nacht, maar na de bevalling sliep ik gewoon weer goed - in hoeverre de baby dat toeliet uiteraard.

Inmiddels slaapt de baby behoorlijk door maar kan ik zelf met geen mogelijkheid meer in slaap komen. Omdat ik ook de zorg draag voor een dreumes van 19 maanden is slaap cruciaal, maar het lukt me niet. Ik val soms pas rond 05:00 in slaap en de dag begint rond 06:00. Dit kan zo drie, vier dagen achter elkaar gebeuren. Ik ben dan een lijk en ben niet goed in staat om voor mijn kindjes te zorgen. Van de HA heb ik 5 slaappillen gekregen, ik nam dan een halve per keer, maar die zijn inmiddels op. Het waren 10 heerlijke nachten, maar verder heeft t uiteraard geen oplossing gebracht.

Niet alleen ik, maar ook mijn partner is dit spuugzat. Vooral omdat ik ‘s nachts in paniek raak, boos word op mezelf en vaak en veel moet huilen. Ik ben zo enorm uitgeput en wil zo graag slapen. Wij slapen inmiddels vaker apart dan samen en dan nog maak ik m middenin de nacht wakker omdat ik zo wanhopig ben. Ik krijg mijn negatieve gedachtes niet doorbroken.

Een koptelefoon met meditaties erop maakt me alleen maar nog onrustiger. Ik probeer wat te lezen, zowel online als offline, maar kan mijn gedachtes niet verzetten. Ik voel vaak de adrenaline door mn lijf gieren, letterlijk. Alle huis- tuin en keukentrucjes ken ik, maar hebben mij nog nooit betere slaap opgeleverd helaas.

Inmiddels ben ik ook behoorlijk ziek geworden, waardoor de borstvoeding in een dip zit. Maar onze baby weigert de fles en is dus volledig afhankelijk van mij. Dit levert nog eens extra stress op.

Wat ik wil met dit topic? Geen idee, herkenning? Een hart onder de riem? Toch een tip misschien? Al denk ik zelf dat ik echt alles wel geprobeerd heb...
Alle reacties Link kopieren
Ben je hier al mee naar een psycholoog geweest?

Het kan dat onbewust je spanning erg hoog zit, je je om wat voor reden onveilig voelt, dit zijn allemaal onbewuste oorzaken waardoor je niet goed slaapt.

Wellicht interessant, Patrick wil slapen bij lindatv.nl een mini documentaire

Een fysiotherapeut kan ook helpen bij slaapproblemen.
gele_suikerspin wijzigde dit bericht op 30-11-2019 01:37
9.24% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Terug naar je huisarts zo snel mogelijk en laat je doof verwijzen naar een slaappoli en nog paar slaappillen voor de korte termijn dit is geen doen! Sterkte
where ever you go, go with your heart
Alle reacties Link kopieren
En weer terug naar de huisarts, want get probleem is nog niet opgelost. Er zijn ook slaapmedicatie die je langer mag slikken. En dus voor verwijzing psycholoog.
Alle reacties Link kopieren
Ja heb al lang therapie hier voor gehad, verschillende soorten met verschillende invalshoeken (cognitieve therapie, hapnotherapie, mindfullness trainingen etc). Het werkt altijd maar tijdelijk helaas...

Bedankt voor jullie reacties
Alle reacties Link kopieren
Wat vervelend zeg!

Bij Patrick wil slapen, zegt iemand. Je moet niet focussen op hoe je slaapt maar hoe je wakker ligt.

Boos worden, onaardig zijn voor jezelf lost niks op. Lees een boek, kijk een leuke film. Eet wat lekkers. Maak het jezelf gemakkelijk.

Heb je waarschijnlijk al geprobeerd maar vond het een interessante invalshoek.

Veel sterkte
Alle reacties Link kopieren
Heb je ook al een slaap onderzoek gehad? Zoals skawa haar tip?

Ben je onbewust ergens bang voor snachts?
Iets met je kind, inbreker, brand oa. Iets meegemaakt qua zoiets?
Alle reacties Link kopieren
Ja onderzoek ook gehad, medisch niets mis met mij. Maak alle hormonen aan op t juiste moment...

Nee de enige angst die ik heb, is dat ik weer een eindeloos lange eenzame nacht tegemoet ga, dat het alweer 2 uur is, dat ik morgen weer zo moe ben... stom he, ik weet ook heel goed dat deze angsten het slapen niet bevorderen, maarja zet het maar eens uit.

Net afl 1 van die mini-docu gekeken. Geinig en herkenbaar. Morgen deel 2... ga weer een poging doen... bedankt voor t meedenken!
Heb je onrustige gedachten omdat ie niet niet slapen, of is het andersom?

Bij mij is het dat laatste. Op een gegeven moment werd ik ook helemaal gek in bed, waardoor ik nog slechter in slaap kwam en zo zit je voor je het weer in een negatieve spiraal waar je niet uit komt. Ik heb mezelf als volgt getraind (op advies):

-Iedere avond op dezelfde tijd naar bed.
-Een uur voor het naar bed gaan geen tv op telefoon meer.
-In bed een boek lezen tot ik me moe voelde worden.
-Boek weg leggen een 'schaapjes tellen': In mijn hoofd heb ik dan een mand met oneindig veel appels en al die appels leg ik 1 voor 1 op een fruitschaal die nooit vol raakt. Je focust je niet op de fruitschaal, maar op de repeterende handeling. Kan ook met een wei vol bloemen die je plukt, of een bal die je keer op keer blijft vangen, etc.
-Als ik na een uur niet sliep ging ik uit bed en ging op de bank liggen met een kussen en deken en tv kijken. Iets waar je lekker loom van wordt met het volume zo laag dat je het nog maar net kunt verstaan, zonder er te veel voor moeten concentreren. Voor mij werkt ID of RTL crime goed. Van die murder mysterie programma's met saaie narrators. Crimes that shook britain enzo.
- Als je merkt dat je moe wordt geef je je er aan over. Tv kun je uitzetten, ik liet hem aan staan, omdat mijn hoofd weer begon zodra het stil werd en liet de timer het oplossen.

Ik moest van de negatieve associatie met het bed af. Na zo'n lange tijd van slapeloosheid werd al zenuwachtig als ik de dekens omsloeg.
Doordat ik mezelf niet dwong in bed te blijven ging dat beter en na een week merkte ik dat dat eerste uurtje in bed begon te werken. Ik viel steeds vaker in slaap en na 3 weken heb ik het uitgebreid door het banktrucje in bed toe te passen. Dus laptop aan (kleiner scherm dan tv, wel licht dimmen) met saaie serie, geluid laag en daarmee in slaap vallen. Sliep ik dan weer na een uur niet, dan toch weer naar de bank, maar dat kwam uiteindelijk bijna niet meer voor.

Nu nog steeds val ik vrijwel altijd met geluid in slaap, omdat mijn hoofd als het stil is meteen alle kanten op gaat. Dan krijg ik helaas niet uitgezet, maar ik heb mijn manier gevonden om dat te omzeilen.

Veel mensen vallen met geluid beter in slaap. Ken mensen die luisteren naar kroeg geluiden op YouTube, naar podcasts, natuurdocumentaires of meditatie instructies. Stilte geeft ruimte tot piekeren en niet iedereen kan dan uit zetten.

Hopelijk heb je iets aan mijn ervaring.
Ik ga nu lekker moord en doodslag opzetten en slapen ;-)
Ik zou teruggaan naar de huisarts. Je kunt tijdelijk kijken of je 2x per week met medicijnen bij kunt slapen. Ook kan andere medicatie werken, psychiaters zijn er soms goed in. Misschien omdat je pas bevallen bent kun je nog bij een pop poli terecht?
Je kunt ook slaaponderzoek gericht op psychologische klachten laten doen, het lastige is dat slaapcentra vaak allemaal verschillende invalshoeken hebben: meer gericht op epilepsie, snurken, je cortisol en melatoninehornomen, psychiatrische klachten.... het is maar net waar je terechtkomt wat ze onderzoeken en wat ze ermee kunnen.

Ik heb vaak een nacht last van slapeloosheid en haal het de volgende nacht weer in. In jouw geval zou ik me ook hopeloos voelen. Mijn eigen succesnummers zijn luisterboeken en rail away kijken.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb geen kinderen dus mijn situatie is anders. Wel erge last van slapeloosheid helaas. Van mijn dokter tamezepan gekregen om in te kunnen slapen. Dat gebruik ik maar twee dagen per week, maar is wel heerlijk.

Verder word ook juist rusteloos (of geïrriteerd) van die sleep of meditatie podcasts/luisterboeken. Ik luister tegenwoordig elke nacht naar Harry Potter, ingesproken door Stephen Fry. Die heeft zo’n rustgevende stem, en juist doordat ik weet wat er gaat gebeuren hoef ik me niet te concentreren op het verhaal. Het is wel zo dat als ik de timer op 45 min zet ik ook weer wakker word als hij stopt te vertellen. Dus ik laat het de hele nacht doorgaan.

Klinkt suf waarschijnlijk, maar het werkt voor mij. En als het écht weer niet lukt, dus wel een tamezepan. Het is niet anders maar het werkt nu voor mij.

Stephen Fry leest echt heerlijk voor, dus als je van Engels luisteren houdt, Storytel downloaden en proberen!

Ik had vandaag een feestje, maar ik lig alweer 2 uur wakker. begin zo weer aan een Harry Potter 😂🤗 welterusten hoop ik!
'It's better to be absolutely ridiculous, than absolutely boring'
Alle reacties Link kopieren
Ik had na mijn bevalling ook een hele slechte periode met slapen en ben Mirtazapine gaan gebruiken. Dat is een AD dat in zeer lichte dosering zeer slaapbevorderend werkt. Je mag het alleen niet combineren met borstvoeding, dus dat is wel een nadeel. Ik ben toen gestopt met de borstvoeding.
nina210 schreef:
30-11-2019 01:22
Hoi allemaal,

Hi Nina,

Ik hoop dat je vannacht toch nog iets hebt kunnen slapen.

Heel herkenbaar overigens wat je schrijf. Ik stuur je later vandaag een pb via Viva.
juniormoderatorviva wijzigde dit bericht op 30-11-2019 07:16
Reden: Quoten OP is niet toegestaan
80.61% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Irritant om de hele OP te quoten. Waarom doe je dat?
Lecourgette schreef:
30-11-2019 07:13
Irritant om de hele OP te quoten. Waarom doe je dat?

Oh, dat is me geheel en ontschoten deze keer. Ik weet dat de OP quoten niet is toegestaan. Weinig slaap zelf vrees ik, want het is dus niet mijn bedoeling geweest.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ook slapeloosheid en een huisarts die liever geen slaappillen voorschrijft.

Wat bij mij heel goed helpt is asmr filmpjes kijken, het is even zoeken wie voor jou werkt, maar het helpt in ieder geval ontspannen.

[...]

Brain synchronisatie muziek helpt ook bij mij een beetje.

Weet even niet meer of je borstvoeding geeft, maar bovenstaande werkt goed.

Verder, volgens mij hoort het ook een beetje bij baby’s en jonge kinderen. Mijn zoontje heb ik een jaar borstvoeding gegeven (niet slaapbevorderend) en daarna was hij elke nacht wel een paar keer wakker. Hij is nu vijf en het gaat wel beter, maar nog steeds nachtmerries en plassen ed. Ik heb met mijn vriend een soort van afspraak dat hij nu de nachten doet en ik neem het in de ochtend van hem over. Vriend is een nachtbraker. Als je man er vaker uit gaat scheelt dat echt zoveel.

Dikke knuffel, het is super@#€&#*€& om niet te kunnen slapen
moderatorviva wijzigde dit bericht op 30-11-2019 09:46
Reden: medisch advies
10.33% gewijzigd
Is er al een uitgebreid slaaponderzoek gedaan inclusief melatonine-onderzoek?

Ik heb ook langere periodes antipsychotica in een hele lage dosis geslikt om te kunnen slapen.

Ik weet hoe gekmakend het is. Bij mij bleek het een.probleem met aanmaak van melatonine.

Sterkte :hug:
Alle reacties Link kopieren
Ik heb dit ook een tijd gehad tijdens mijn studie. Veel stress vanuit de studie en een huisgenoot die niet was wie ze leek te zijn (ging van een vrij braaf meisje naar een feestbeest incl. lange nachten). In die periode sliep ik misschien ook 2-3 uur per nacht. Uiteindelijk zat ik ook vast in jouw denkpatroon, ondanks dat zij inmiddels een andere kamer had gevonden.

Een vriendin van mij heeft haar PhD gehaald op slapen en die vertelde mij dat het juist heel goed werkt als je na een bepaalde tijd voor jezelf moet 'accepteren' dat je die niet in slaap gaat komen en je dan gewoon moet stoppen met proberen te slapen. Ik ging toen ook wat anders doen (ik heb toen alle seizoenen van alles series van Star Trek gekeken) en gek genoeg viel ik dan na een uur of 2 toch in slaap. Uiteindelijk ging ik van 2-3 uur slaap naar 5 uur per nacht, dat heb ik nog heel lang volgehouden. Tegenwoordig slaap ik zelfs 7 uur per nacht, maar dat komt omdat ik werk heb wat veel energie kost en weer veel sport.
Valhalla! Where the brave may live Forever!
Alle reacties Link kopieren
Slecht slapen is funest...en je paniek door tekort is logisch.
Ik zou terug gaan naar je arts, al praat je er maar over met een psych..je zit nu echt in een combi die alle emoties dubbel zo hard aanroept.

Ik slaap al bijna 20 jaar bagger.
Ik mag van geluk spreken als ik 2u aan 1 stuk slaap en ongeveer 5u echt slaap (en dan zijn mijn kids goede slapers), maar ik heb het inmiddels 'voor lief' genomen.
Alle reacties Link kopieren
Als moeder geef je nu altijd meer om je kinderen dan om je eigen slaap. Zodra jij in de bed gaat liggen met de oprechte gedachte: wat lig ik hier heerlijk en rot op wereld ik heb recht op mijn lekkere bedje dan geniet je weer van de nacht en heb je geen zin meer om je bed uit te komen als de wereld weer bij je aanklopt, maar ja als moeder geef je er nu eenmaal om te weten wat die kleintjes uitspoken en of die wel alles krijgen wat ze nodig hebben.

Investeer wat van je energie in een heel erg lekker bed. Koop precies waar je altijd van droomde en je geeft jezelf de juiste signalen.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
Op het moment ben je overigens niet bezig om voor je eigen slaap op te komen maar met je slaapplicht (voor de juiste gang van zaken en niet omdat jij daarvan mag genieten). Dat is een totaal andere insteek wat tot faalangst leidt.
En als het vuur gedoofd is komen er wolven
Alle reacties Link kopieren
Hup, terug naar de huisarts en naar de psycholoog. Niet vooral al gaan zeggen dat het allemaal niet helpt en niets werkt. Zo hou je het ook allemaal in stand.
I can't control the wind but I can adjust the sail
explore, dream & discover
Oh heel vervelend en heel herkenbaar!

Ik heb ook een geschiedenis van slapeloosheid. Veel oplossingen gezocht maar emdr heeft me geholpen. Ik heb minder paniek en stress. In mijn hoofd heb ik nu een fijn beeld gecreëerd en daarop slaap ik nu 8 uur per nacht.

Misschien is dat een optie?
V1k1ng schreef:
30-11-2019 07:52

Een vriendin van mij heeft haar PhD gehaald op slapen en die vertelde mij dat het juist heel goed werkt als je na een bepaalde tijd voor jezelf moet 'accepteren' dat je die niet in slaap gaat komen en je dan gewoon moet stoppen met proberen te slapen.
Dit is precies waar mijn slaaptraining ook om ging.
Je lijf is uit zijn ritme door al het slaaptekort en het gevoel te moeten slapen legt er te veel druk op.
Mijn arts gaf aan dat het heel belangrijk is om je lijf dit proces weer aan te leren. Medicijnen werken op termijn alleen averechts, want zo leert je lijf het nooit zelf te doen. Sterker nog, dat beetje wat je lijf nog wel zelf aanmaakt wordt ook afgeleerd, omdat het dat door de medicatie niet meer zelf hoeft te doen.
Alle reacties Link kopieren
Hier helpt ook goed accepteren dat ik niet kan slapen .
Wat ook helpt is vroeger naar bed dan heb je nog meer tijd om wakker te liggen zondr je te ergeren. Leuk boek lezen.


En ben je al getest op melatonine aanmaak?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven