Problemen door hoogbegaafdheid..wie ook?

17-07-2008 18:13 1653 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hai!



kon er zo snel geen topic over vinden, dus ben een nieuwe gestart...Ik ben 26 en hoogbegaafd, niet dat ik daar zo trots op ben, integendeel..Vaak had ik maar liever gehad dat ik was zoals veel anderen..Ik weet niet wat ik leuk vind doordat ik nergens een uitdaging in zie, ben heel snel uitgekeken op werk, en loop daar nu in vast. Wie kan hier over meepraten en herkent dit?
Alle reacties Link kopieren
Julus schreef op 18 juli 2008 @ 00:43:

Justme, dat herken ik zeker! Hij is de clown, zeer ad rem.

En gaat inderdaad erg snel met zijn gedachten. Hij vindt daarom ook weinig aansluiting, hij zegt dat ze hem vaak niet snappen, zijn grapjes niet, en ook zijn interesses liggen anders. Hij vindt eerder aansluiting bij volwassenen. Allicht, dat is voor hem gewoon interessanter. Maar het is en blijft een kind en soms is het lastig, om dat niet te vergeten :). Ik en zijn papa praten graag over allerlei onderwerpen, willen graag onze kennis delen omdat hij alle info opzuigt. Maar ja, daarna gaan die hersentjes op volle toeren, als hij alleen is en erover gaat nadenken. Is niet altijd even goed voor hem. Dus wij moeten een gulden middenweg vinden, goed bedenken wat wel en niet gedeeld kan worden.
Herkenbaar. Ik had viendjes om te spelen, maar zocht volwassenen op om mee te spreken.
Alle reacties Link kopieren
Julus schreef op 18 juli 2008 @ 00:46:

Justme, ook mensen die misschien minder snel van begrip zijn, kunnen interessante ideeen/denkbeelden hebben. En al is het voor jou/mij niet zo interessant, het is wel hun mening. En ik vind dat je ieders mening moet respecteren, al vind ik het heeel leuk om erover te twisten :)
Ben ik helemaal met je eens. Als jong kind besefte ik me dit echter niet en heb ik wel gevoelens van superioriteit gehad. Dan voel je je pas alleen... Kan met een gerust hard zeggen dat die gelukkig verdwenen zijn.
Ik herken me in mijn zoon, zoals ik vroeger was. En nog, eigenlijk. Ik nam nooit zomaar iets aan van een docent, wilde net voordat de bel ging nog vragen stellen, of na de les. Vonden mijn klasgenoten niet leuk :)

Ik schreef werkstukken of opstellen waarvan de leraar nooit geloofde dat ik dat zelf gedaan kon hebben, ik had het vast gewoon gejat. Heel vermoeiend, je gaat haast twijfelen aan jezelf.
Justme, als je kind bent doe je maar wat, je wordt bijgestuurd/bijgeschaafd door je ouders en andere mensen in je omgeving. Je bent nog in vorming, en zo te lezen is het goed gekomen :)
Alle reacties Link kopieren
Ik ook Julus.



Ik denk overigens niet dat hoge intelligentie gelijk staat aan problemen ondervinden met functioneren binnen je leefomgeving.

Of kleiner zelfs,binnen jezelf.

Ik denk dat meerde factoren daar invloed op hebben.

Echter kan hoge intelligentie je net over het randje zetten.



Hmm,ik ben een beetje vaag.



Mijn zoon heeft jaren last gehad van smetvrees.



Kwam dat door zijn hoge intelligentie waardoor hij teveel nadacht over gevaren van bacterieen.

Of heeft hij een gebrek aan relativeringsvermogen.



Of werken zijn hersentjes teveel,is er teveel ruimte om kennis op te zuigen waardoor je niet meer kan filteren.

Of is de aanleg van het hebben van angstgevoelens juist de boosdoener?



Kortom,meer factoren dus waarbij intelligentie wel een rol speelt om je net over het randje te zetten
Is het kritisch zijn ook iets wat jij herkent?

Niet zomaar alles voor waar aannemen wat een ander zegt?

Volgens mij vinden anderen dat best vervelend, maar het kan ook heel nuttig zijn.
Mee eens iry, het is niet alleen aan een hoog IQ te wijten dat je kunt vastlopen met bepaalde dingen.

Je bent in feiten gevangen in je IQ, maar je persoonlijkheid is ook bepalend. En dan heb ik het nog niet over je emoties en gevoelens. Immers, je verstand kan iets willen maar je gevoel kan de overhand hebben waardoor je uiteindelijk een andere beslissing neemt.
Alle reacties Link kopieren
TO, het valt me op dat jouw postings bol staan van taalfouten. Ook je zinsopbouw getuigt in mijn beleving niet van veel inzicht in taal. Een belangrijk onderdeel van IQ tests is vaak gericht op taalkunde. Hoe heb je daar zo hoog op kunnen scoren?
Sneez., dat is mi een grote misvatting. Iemand met hb kan net zo goed taalfouten maken, of zelfs kromme zinnen neerzetten.
Alle reacties Link kopieren
Julus schreef op 18 juli 2008 @ 00:40:

Countessa, tussen de soep en de aardappelen door? :)




Ik ben thuis, mijn vriend is er nog niet en hij zou koken, dus nog even tijd om te discussieren.

Maar de "superioriteitshypothese" komt niet van mijzelf. Dat las ik net toen ik me aan het bijlezen was over hoogbegaafdheid. Dat veel hoogbegaafden, omdat ze zulke uitzonderlijke talenten hebben, en zich daarnaast vaak onbegrepen voelen, zich vaak op een bepaald vlak superieur voelen. Dat is op zich niet raar als je ook superieur bent. Maar het kan je wel weer in de weg staan natuurlijk, bijvoorbeeld als je iets moet uitleggen aan anderen.



Maar wederom, niet mijn idee, ik legde slechts een verband tussen wat ik had gelezen en wat ik vervolgens hier las.
Of wat te denken van zoveel gedachten die in je hoofd rondspoken, dat je het niet allemaal even helder kunt verwoorden?
Alle reacties Link kopieren
Dat snel zijn in gedachten herken ik ook bij mijn zoon.



En bij mijzelf.



Ik kan tijdens gesprekken zo afdwalen in mijn hoofd zonder een woord te missen dat mijn reacties soms helemaal niet aan sluiten op het gesprek.



Ik vergeet dan even dat mensen niet mijn gedachte kunnen lezen.

En begrijp dan weer niet wat er niet te snappen valt aan mijn woorden

Zit je elkaar lekker onbegrijpelijk aan te kijken,haha!



Maar goed,dat kan ook weer aan mijn chaotische denken liggen.
Countessa, had ik al begrepen, dat jij daarover gelezen had.

Dus was niet persoonlijk naar jou toe gericht, maar ik wilde in het algemeen reageren op die hypthese. Maar het is dus een hypothese, een aanname?
Alle reacties Link kopieren
@ julus.

Ik bedoel inderdaad kritisch zijn in niet alles voor waarheid aannemen.



Mijn omgeving noemt dat gewoon stronteigenwijs.



Nou ja! ;-)
Alle reacties Link kopieren
iry schreef op 18 juli 2008 @ 00:42:

Ze worden inderdaad regelmatig bijgesteld.



Maar ik vraag mij dan weer af,wat is de basis?



Een steekproef?

En wie vormen het podium van de steekproef?



Hoe waarheidsgetrouw is het stellen van het gemiddelde van 100.



Tsja,niet dat ik er wetenschappelijke onderzoeken op nagelezen heb dus ik zwets misschien maar wat.



Anyway,ik heb mijn vraagtekens.




IQ testen worden eens in de zoveel tijd opnieuw afgenomen bij een grote, representatieve groep. Die groep wordt gebruikt als referentiegroep voor de test, dus zoals die groep gemiddeld scoort, dat wordt dan wat een individu ook moet scoren om 100 IQ punten toegekend te krijgen.

En of dat waarheidsgetrouw is, tsja, daar mag je je twijfels over hebben natuurlijk.

Maar het gaat hier om grote steekproeven die heel netjes worden gecontroleerd om representatief voor een complete bevolking te zijn.
Iry, ik zou het niet chaotisch willen noemen hoor. Jij bent dan al 10 stappen verder dan een ander, zit in je hoofd met allerlei zijwegen omdat je verbanden aan het leggen bent.

Jij associeert dan wat er gezegd is, met heel veel andere dingen, waardoor het idd lastig is om in te haken op dat ene dingetje wat er net is gezegd. Want jij hebt zoveel meer om te zeggen..

Vaak is het zo (ik spreek even vanuit hoe ik het beleef), dat de dingen die jij dan aandraagt (1 van je zijweggetjes) zo interessant zijn voor de ander, dat daar weer een nieuwe discussie uit voort kan komen. Zijn volgens mij ook vaak de creatieve geesten, de mensen met hb. Die komen met de verfrissende ideeen, compleet nieuwe invalshoeken.
Justme, haha, hoe herkenbaar, stronteigenwijs. Op een gegeven moment zeg je maar ja en amen.
Alle reacties Link kopieren
Julus schreef op 18 juli 2008 @ 00:57:

Mee eens iry, het is niet alleen aan een hoog IQ te wijten dat je kunt vastlopen met bepaalde dingen.

Je bent in feiten gevangen in je IQ, maar je persoonlijkheid is ook bepalend. En dan heb ik het nog niet over je emoties en gevoelens. Immers, je verstand kan iets willen maar je gevoel kan de overhand hebben waardoor je uiteindelijk een andere beslissing neemt.




Hier sla je in mijn persoonlijke situatie op een ander vlak de spijker op zijn kop!



En dat,het weten maar anders doen door je gevoel is heel frustrerend.



Maar dat is een geheel ander onderwerp.

Wilde alleen het punt van herkenning in jouw woorden even kwijt.
(en dan stiekem toch denken, ja maar....) en het dan helemaal voor jezelf gaan zitten uitdenken. Zodat je voor jezelf toch weer een tevreden gevoel hebt.
Alle reacties Link kopieren
Julus schreef op 18 juli 2008 @ 01:02:

Countessa, had ik al begrepen, dat jij daarover gelezen had.

Dus was niet persoonlijk naar jou toe gericht, maar ik wilde in het algemeen reageren op die hypthese. Maar het is dus een hypothese, een aanname?




Het was iets dat werd beschreven in de literatuur, waarschijnlijk omdat het vaak geobserveerd wordt?

En op zich is het logisch, als je bedenkt dat deze mensen inderdaad superieur zijn op cognitief gebied. En als ze zich inderdaad vaak onbegrepen voelen, dan kan je dat superioriteitsgevoel zien als een zelf beschermingsmechanisme (het is niet erg dat ze me niet begrijpen, me raar vinden etc, want ik sta boven ze)
Iry..weet je wat ik weleens denk? Als je nou dom zou zijn, dan zouden er een hoop dingen veel gemakkelijker zijn.

Dan denk je volgens mij gewoon niet over alles zo enorm na, alles wordt simpeler. Het lijkt me heerlijk om niet alles wat je denkt, doet te gaan zitten analyseren. Keuzes worden makkelijker.
Countessa, op zich begrijp ik het wel. Ze presteren beter, boven de norm op een bepaald vlak. Dat is dan een feit, kunnen we niet omheen. En dat vinden anderen dan ook vaak heel knap, heel bewonderenswaardig. Maar ik vind jezelf superieur noemen, omdat je net dat ene heeeeel goed kan, een nare bijsmaak geven. Want eerlijk is eerlijk, op andere vlakken kan een ander weer enorm uitblinken.

Mensen die zo denken, hebben mi een probleem met de sociale omgeving, dat kan haast toch niet anders?
Alle reacties Link kopieren
Julus schreef op 18 juli 2008 @ 01:11:

Iry..weet je wat ik weleens denk? Als je nou dom zou zijn, dan zouden er een hoop dingen veel gemakkelijker zijn.

Dan denk je volgens mij gewoon niet over alles zo enorm na, alles wordt simpeler. Het lijkt me heerlijk om niet alles wat je denkt, doet te gaan zitten analyseren. Keuzes worden makkelijker.




Ik vraag me dat af. Volgens mij is dat net zo goed relatief, hoe intelligenter je bent, hoe sneller je consequenties overziet en hoe sneller je kunt besluiten wat voor jou het beste is. In de praktijk werkt dit natuurlijk niet altijd zo ;-) .



Ik herken trouwens de tweedeling. Het ene stuk houdt enorm van uitdaging, ontwikkeling, leren, meer meer meer. De andere kant wordt er weleens moe en gestressd van. Om van mijn omgeving maar niet te spreken haha.
Alle reacties Link kopieren
Countessa.

Ik wil met mijn hersenspinsels ook niet de presiecie ondermijnen van het tot stand laten komen van de nieuwe normen.



Ik begrijp ook best dat er nauwkeurig berekend zal zijn dat de minimale afwijking van een steekproef(zoals iedere steekproef heeft) geen grote invloed zal hebben op de te hanteren norm.



Maar mijn twijfel over de huidige norm heb ik doordat ik opvallend veel mensen met een hoog IQ opmerk.



Alsof het de nieuwe trend is.

In mijn omgeving,in de media etc.



Ik vind dat....merkwaardig?

Vraag mij dan af,waar komt dit vandaan.



Ook denk ik dat de IQtest op zoveel gebieden uit de kast wordt gehaald dat het haast de nieuwe "lat"in de maatschapij wordt.



Dan denk ik aan de psychologie,sollicitatieprocedures,studiekeuzes.

Maar een mens heeft zoveel meer in zijn mars dan alleen zijn intelligentie.



pff...ik begin weer door te draven.
Alle reacties Link kopieren
Julus schreef op 18 juli 2008 @ 00:46:

Justme, ook mensen die misschien minder snel van begrip zijn, kunnen interessante ideeen/denkbeelden hebben. En al is het voor jou/mij niet zo interessant, het is wel hun mening. En ik vind dat je ieders mening moet respecteren, al vind ik het heeel leuk om erover te twisten :)




Ook als je je dan niet superieur voelt, alleen het gevoel "ze begrijpen me toch niet" staat wel in de weg om een goede discussie op te zetten. Omdat je bijvoorbeeld eerder een verkeerde attributie doet, en niet doorhebt dat mensen iets niet begrijpen, niet omdat ze te dom zijn maar omdat jij het slecht uitlegt....



Dat is trouwens niet specifiek op jou gericht, maar meer een conclusie dat als je zo uitmuntend bent, dat er dan eigenlijk meer (sociaal) inzicht en fijngevoeligheid van je wordt geeist.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven