"nog" niet burn out, maar wel in de buurt

19-06-2008 12:49 54 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik hoop dat ik met de titel meteen kan aangeven waarom ik het toch een apart topic waard vind :-$ Een aantal forummers zullen wel eerder wat van me hebben gelezen, en waarschijnlijk veel van "toen" herkennen.



Ik combineer een fulltime studie met een deeltijd baan (onderwijs, 2 dagen/week). Nu sinds 2 jaar. Rond de herfstvakantie dit jaar ging dat even helemaal niet goed meer, toen heb ik overal aan getwijfeld, en een flinke dip gehad. Toen heb ik coaching op m'n werk aangevraagd en gekregen, ben minder en efficienter gaan studeren, en ben beter gaan plannen. Ik ben ook meer gaan sporten, heb een cursus meditatie gevolgd, en ben een "rustdag" gaan inlassen. Op die manier vond ik een modus die goed vol te houden was.



Maar nu: m'n studiejaar is eigenlijk al afgesloten, op m'n werk is een hele hectische periode net voorbij, en ineens ben ik zo ongelofelijk uitgeput! Het gevoel van over de finish komen bij een hardloopwedstrijd: op het moment dat je stopt met rennen merk je pas hoe moe je bent.



Al sinds een paar dagen ben ik rond 4 uur 's middags "op", ben ik sjacherijnig, kan ik niks meer hebben. Gisteren was dat moment al om 12 uur, heb ik op m'n werk m'n leidinggevende en directeur afgebekt (niet ernstig, en no hard feelings van hen), heb ik aan één stuk door gehuild en ben daarna naar huis gegaan. Eenmaal thuis, belde een collega, dat hij met een aantal anderen al mijn taken heeft overgenomen tot de zomervakantie, en dat ik wat hem betreft dus al vakantie heb. Vandaag belt de directeur om te bevestigen dat ik "vrij" ben en uit mag rusten.



(ik wil vooral niet te labiel overkomen aan de telefoon, verstandig praten enzo. Maar ben heel bang dat als hij vraagt "gaat het", ik begin te janken)



Hoe moet dit nou? Ik loop een beetje met m'n ziel onder de arm, weet niet zo goed meer hoe of wat. Begon meteen vanochtend weer te malen "zou collega wel hieraan denken", "ik móet vandaag schoonmaken", "vindt iedereen me een watje?". En loop voor de zoveelste keer te twijfelen over studie, kan dat wel enzo. Ik heb weer een veel te zwaar jaar gehad, en moet er nog 2 op deze manier.



Ik weet niet eens wat nu m'n vraag is...
Alle reacties Link kopieren
Hoi muziekmeisje,



jee wat een rotsituatie. Het gaat gewoonweg helemaal niet goed met je. Je zegt nog geen burn-out te hebben en misschien zou het idd 'officieel' nog niet zo heten, maar je zit er wel heel dicht tegenaan en als je op deze manier doorgaat gaat het gewoon helemaal fout en kun je echt niet meer functioneren. Punt.

Als ik het goed heb zit je op het conservatorium en werk je op een school: correct? Dus waarschijnlijk heb je nu ook een flink aantal weken vakantie. Dit lijkt me de ideale tijd om eens goed na te denken wat je precies wil én wat haalbaar is. Je weet nu dat een volledige studie + fulltime baan te zwaar is: dat dat dus gewoonweg niet gaat. En natuurlijk kun je zeggen: 'ach oke, maar ik wil dat zo graag en wat is nou twee jaar. daar duw ik mezelf nog wel even doorheen, hoe zwaar ook'. Nee dus, niet doen! Je brengt jezelf namelijk echt de vernieling in en dat kan veel langere consequenties hebben dan 2 jaar hard werken, doodop ziojn, geen sociaal leven etc



Dus, je moet voor jezelf dingen op een rijtje gaan zetten:

Wat vind ik belangrijk? --> niet alleen werk/studie dinegn maar juist ook vrije tijdsinvulling en 'abstracte dingen' als gezondheid etc

Wat kán ik doen in een week; een realistisch plan dus ook?

Matcht wat ik wíl met wat haalbaar is?

Zo nee (en dat zal het antwoord wel zijn); kijk nog eens naar wat je belangrijk vindt. Wat staat voor jou bovenaan, wat komt daarna etc?

Kan ik dingen aanpassen in mijn leven om de druk te verlichten? Bijv. minder werken? Studielast verlagen (kan het parttime?)? Dingen zoals het schoonmaken uitbesteden? etc



Ga hierover nadenken en neem een beslissing die voor jou werkt. Misschien dat je er ook met anderen (vrienden, familie, psycholoog, iemand van de opleiding) over kunt praten, zodat zij je misschien iets meer visie geven. Zodat je niet vanuit je eigen gedachtenspoor blijft denken en misschien het groter geheel of andere belangrijke dingen uit het oog verliest.



Heel veel succes in elk geval, want het zal niet gemakkelijk worden :hug:
Alle reacties Link kopieren
En natuurlijk kun je zeggen: 'ach oke, maar ik wil dat zo graag en wat is nou twee jaar. daar duw ik mezelf nog wel even doorheen, hoe zwaar ook'.



Pfff girl, je hebt helemaal gelijk. En ik merk dat ik gelijk in de verdediging wil schieten.



Dit jaar kreeg ons vak een nieuw lokaal, en ik heb daar vanaf de bouwkundige tekening tot het bestellen van instrumenten en het regelen van verhuisploegen, alles aan gedaan. Het is nu zo goed als af, maar dat heeft ontzettend veel tijd gekost. Maar het is te makkelijk om te zeggen dat dat volgend jaar wegvalt, dus dat alles dan wél goed te doen is.



Ik moet goed nadenken, maar blokkeer nog ongelofelijk snel. Heb nu nergens energie voor (de afwas van gisteren staat nog, mén, wat een opgave), maar denk wel ergens: gewoon doorbijten, nu uitrusten en dan na de vakantie weer gáan. Zo heb ik bijvoorbeeld ook al een nieuwe "lijst", repertoirestukken voor het nieuwe schooljaar, waar ik voor mijn idee toch echt mee aan de slag moet, en wel nu!



Chaos...
Hee muziekmeisje, in elk geval vast hartelijk gefeliciteerd dat je het eind van het jaar gehaald hebt zonder in te storten, dat had ik om eerlijk te zijn niet verwacht.



En verder is er maar één ding belangrijk nu: uitrusten! Die lijst repertoirestukken: weggooien of in elk geval heel diep onderin de kast verstoppen. Die afwas: gewoon lekker niet afwassen, daar word je heus niet ziek van. Plannen maken voor komend jaar: niet doen!



Doe de komende dagen of weken uitsluitend en alleen nog maar dingen die je leuk vindt. Als dat tot 4 uur in bed liggen is: mooi, doen! Als dat op een bankje zitten in het park is: doen. Als je niet wilt koken, afwassen of je aankleden: dan maar niet.



Dit heb ik niet zelf bedacht, maar te horen gekregen van een terapeut toen ik er zelf helemaal doorheen zat.



En als je over een week, twee weken of drie weken nog steeds niks wilt doen: niks aan de hand. Pas als je over twee maanden nog steeds onbeweeglijk op de bank zit en de afwas er ook nog staat, dan kun je weer eens wat ondernemen. Maar nu nog niet.



Heel veel sterkte!
Heb ik je deze link al eens gegeven: Be yourself. Een site met columns over rust vinden in jezelf, van een dame die persoonlijk ervaring heeft met burn-out.
Alle reacties Link kopieren
Wat Korenwolf ook zegt: probeer de komende weken als volgt te denken: niks móet! Het is ook een soort gedachte die je jezelf aandoet: je'moet' nu afwassen en daarom hik je er tegenaan. Dan doe je dat nu toch lekker even niet. Misschien dat je over twee uur denkt: 'goh, zal die afwas eens onder handen nemen'. En dan doe je het ter ontspanning even tussendoor.

Zelfde met het repeteren: 'moet' niet, mág de komende tijd. Heb je zin om te spelen? Zeker doen, want dat is dan wat je graag wilt op dat moment. Geen zin meer, ondanks dat het moeilijke stuk er nog niet inzit? Jammer dan, morgen (of overmorgen of volgende week) weer een dag. Want wat gebeurt er als je die dingen niet nú doet? Nee, geen smoesjes, wat gebeurt er écht. Niks he. Zo snel loopt het allemaal niet in het honderd; een keer de boel de boel laten is ook wel eens lekker.



Hoewel je zeker van je vakantie moet gaan genieten en lekker die rust moet pakken denk ikw el dat het belangrijk is over dingen na te denken. Misschein komt dat ook wel vanzelf in de loop van de komende weken en 'voel' je ook wel wat je belangrijk/leuk etc vindt.



En echt waar, dat 'even op mn tanden bijten en dan lukt het allemaal wel' werkt gewoon niet.



[Heb een vriendinnetje die nu ook zo bezig is en ik hoop echt dat het goed gaat, maar hou mn hart vast. Nadeel is daar dat de familie ook zegt 'ach joh, het is nu even bikkelen en geen sociaal leven en vrije tijd, maar dit wil je nu eenmaal '(ze doet ook tweede studie + werk om het allemaal te kunnen betalen). Daar ben ik dus echt niet mee eens.]
Alle reacties Link kopieren
Wat een herkenbaar verhaal. Ik combineer ook een fulltime studie met een parttime baan (28 uur). En ik vind het zwaar! Heel erg zwaar. Mijn schooljaar zit er bijna op. Ik ben bezig met de laatste loodjes voor mijn eindverslag. En nu ben ik zoooo moe en uitgeput. Volgend jaar ga ik een jaar pauze nemen van mijn studie om bij te tanken, weer leuke dingen te kunnen doen, vrienden te zien etc. Ik weet namelijk niet of ik het ander nog red.



Ik lees dus mee met je topic!



Enne: sterkte meid!
Alle reacties Link kopieren
Hee muziekmeisje, in elk geval vast hartelijk gefeliciteerd dat je het eind van het jaar gehaald hebt zonder in te storten, dat had ik om eerlijk te zijn niet verwacht.



@korenwolf, je link kende ik nog niet. Ik heb er nu geen "zin" in , maar ik houd hem apart. Ik moest om je openingsalinea eerst hard lachen, en dat ging over in huilen. Je hebt zo gelijk, ik had er helemaal op gerekend nog een weekje door te kunnen, en dán in te storten. En da's net niet gelukt. Voelt zo mislukt, maar dat is nu zo.



Ik heb net geprobeerd te mediteren, maar dat lukt nog niet. Als ik diep ademhaal begin ik te huilen, en kan nu echt m'n gedachtes niet rustiger krijgen.



@aapje: hoe lang moet je nog? Ik werk niet zoveel als jij, 14 lesuren, dus ongeveer 20 uur, maar heb ook het idee dat ik van vakantie naar vakantie werk. Wat goed dat je een jaar "vrij" neemt. Hoe "doe" jij het verder, hoe kom je tot rust, hoe trek je het wel?



@girl: dat nadenken, gaat nu redelijk ongestructureerd, en nonstop. Maar dat moet wel. Ik had net besloten toch dit keer hier wél mee naar de huisarts te gaan, twee keer in een jaar is teveel, en als ik geen hulp zoek, begin ik over een week alweer te relativeren: het is maar 8 weken tot de herfstvakantie, ik wil het allebei zo graag, het lukt best wel, gewoon doorzetten.



M'n directeur belde net. En zoals ik vreesde, ging het al mis bij zijn openingsvraag "gaat het een beetje". Ik hing als zielig klein hoopje aan de telefoon terwijl hij uitlegde, dat ik dit jaar toch wel erg veel had gedaan. En dat ze daar best blij mee waren, maar toch ook beter hadden moeten nadenken, ook omdat ik die studie nog heb. Verder ging het over het te volgen traject: ik ga ziek de vakantie in, en word ook opgeroepen door de arboarts. Voor mij prima, dan hoef ik dat tenminste al niet meer zelf te regelen. En officieel mag je niet op vakantie als je ziek bent (wie dat heeft verzonnen...), maar daar heb ik meteen toestemming voor gekregen. Nouja, m'n schooljaar is dus al afgelopen. En ik ben officieel ziek.



Ik heb net een pak brownies waar je alleen water aan moest toevoegen laten verbranden. Het midden is gelukkig nog wel te eten. :-)
Alle reacties Link kopieren
Vanochtend bij de huisarts geweest. Want als ik daar te lang mee wacht, vind ik het niet meer nodig. Confronterend, in zo'n wachtkamer zitten, merken hoe ontzettend gestresst ik ben...



De huisarts vond in dit stadium een psycholoog niet zo'n goed idee "die praat je toch om met dezelfde argumenten die je ook tegen jezelf noemt". Zij vond dat ik nu eerst aan herstel moet werken, met een therapie die meer op emotie/fysiek gericht is, en daarna kunnen dan al die vragen komen: hoe moet het verder, kan het wel, hoe kan het wel, etc.



Nu alleen even mezelf nog ompraten: het is níet stom om nu weer in bed te gaan liggen, dat mag best, ik mag best moe zijn...
Muziekmeisje goed dat je nu even afstand kan en mag nemen van je werk. Probeer aan jezelf te denken. Ik hoop dat ik dat ook ooit zal kunnen. Voel me dood en doodongelukkig in mijn werk maar mag van mezelf geen rust nemen omdat ik maar 25 uur per week werk.

Ben thuis niet te genieten, dat mijn partner het nog vol houdt met me...

Sterkte muziekmeisje.
Alle reacties Link kopieren
Lammy: uhh, volgens weet je het zelf al heel goed, maar het lijkt bij jou toch ook echt de verkeerde kant op te gaan, als het al niet te ver gegaan ís. Want als je thuis niet meer te genieten bent is er iets goed fout. En het feit dat je 'maar' 25 u per week werkt is geen reden. Je hebt vast nog allerlei andere dingen aan je hoofd, en ook dingen als schoonmaken, koken etc moet je vast ook doen. Dus ook jij moet aan jezelf gaan denken; je gaat er zelf aan onderdoor. Niemand is hiermee geholpen: op je werk niet (zowel vanuit jezelf bezien als vanuit het werk; die zien echt wel dat er iets is), je relatie niet en vooral jezelf niet. Zet dat allemaal niet op het spel. Ga je orienteren op een andere baan, neem een stapje terug op het werk. Pak je vrije tijd, werk aan je relatie en aan jezelf. Kom op!



Muziekmeisje: ff een puntje van 'kritiek' op je huisarts hoor. Hoezo, een psycholoog is nu geen goed idee omdat die toch dezelfde dingen noemt als jij zelf? Dat zal idd het geval zijn, máár een psycholoog kan je ook helpen je hoofd op orde te maken als het ware en je dingen leren hóe je je doelen moet bereiken. En dat kan heel praktisch zijn allemaal hoor (moet je ff navragen wat voor soort psych het is, want daar ligt m het verschil in), maar ik vind het erg achterhaald dat je huisarts een psycholoog ziet als een praatmiep.

Maarre, wat had zij dan in gedachten voor therapie en van 'wie' (als in: welk vakgebied)?
Alle reacties Link kopieren
Inderdaad, raar advies van je huisarts. Ik heb juist ontzettend veel aan mijn psycholoog gehad in die fase. Ze hield me terug als ik weer eens te snel wilde, 'verbood' me om teveel te doen, leerde me omgaan met de chaos in mijn hoofd en hoe ik anders kon denken over bepaalde dingen. Is een beetje als zeggen: nee hoor, ga maar niet naar de dokter, daar ben je nu veel te ziek voor.



Goed, dat viel me even op in je verhaal. Verder zijn hier een hoop zinnige dingen gezegd. Vooral het even niks moeten en alleen doen waar je zelf zin in hebt. En als dat niks is, dan is het ook goed. Eerst die energie opladen, dat is het allerbelangrijkste, en dan maar weer eens verder kijken. Inderdaad desnoods maar hardop tegen jezelf zeggen dat het niet stom is om in bed te gaan liggen. Je zorgt voor jezelf, dat is niet stom, dat is hartstikke goed! Sterkte!
-
Alle reacties Link kopieren
He muziekmeisje,

ik kan me je verhaal inderdaad nog herinneren van een tijdje geleden. Misschien ken je mijn verhaal ook nog, maar waarschijnlijk niet (zo interessant ben ik nou ook weer niet). Ik heb eigenlijk hetzelfde meegemaakt, alleen dan niet door werk+school, maar door werk+hobby+reizen+persoonlijke omstandighden in familie. En zoals jij zegt 'ik moest nog 1 week, maar dat hield ik al niet meer vol' ben ik maar liefst 1 dag voor mijn vakantie ingestort. Mensen die het niet mee hebben gemaakt denken misschien 'ach, kom op, nog een dagje/weekje, dat gaat toch wel', maar als je er zo aan toe bent gaat dat dus niet.

Heel goed dat je toe hebt gegeven dat het zo niet meer gaat, en fijn dat ze op je werk ook inzien dat het helemaal niet goed ging (hoef je ze in ieder geval niet te overtuigen dat er iets mis is). Op zich komt het goed uit dat je nu vakantie hebt, want je hebt duidelijk rust nodig. Er is alleen een ding waar je rekening mee moet houden: vaak ga je je even nog rotter voelen als je eenmaal vrij bent, alsof de spanning er eindelijk uit komt. Bijna iedereen die ik ken die burn-out is geweest heeft daar last van gehad. Hoe raar het ook klinkt, het is dus eigenlijk de eerste stap van herstel, omdat je lichaam zich weer laat gelden nadat je het zo lang genegeerd hebt. Alleen als je dat niet weet, kun je er heel erg van schrikken, omdat je dacht dat het met rust wel over zou gaan. Dat is ook wel zo, maar niet binnen een paar dagen, waarschijnlijk heb je meer tijd nodig.



De posters voor mij hebben al (in mijn ogen) heel goede adviezen gegeven: neem vooral rust, en probeer jezelf te overtuigen dat je al die dingen niet 'moet'. Ik was ook zo netjes met de afwas en stofzuigen en zo, maar op een bepaald moment kon ik het gewoon niet meer. Toen heb ik geleerd om het af en toe maar gewoon te laten liggen, en nu is het hier af en toe wat minder netjes, maar voel ik me veel minder opgejaagd. Er zijn maar heel weinig dingen die je echt 'moet' (zorgen dat je te eten krijgt, af en toe de was doen, maar opvouwen hoeft niet per se), de rest moet alleen van jezelf.



Verder is het ook niet raar dat je veel slaap nodig hebt, dus doe dat dan ook gewoon. Als je lijf het aangeeft, ga gewoon slapen, al is het midden op de dag. En als je het idee hebt dat je wel weer iets kunt, ga dan een wandelingetje maken of zo, en niet meteen stofzuigen. Frisse lucht is altijd goed. Ik moest van mijn bedrijfsarts iedere dag 1 ding ondernemen, maar dat mocht dus ook winkelen zijn of even naar het park. Haha, liep ik onder werktijd op doktersadvies in de stad!



Ik vind het heel goed dat je naar de dokter bent gegaan, het is niet makkelijk om toe te geven dat het te veel wordt. Jammer dat hij/zij zo'n raar advies heeft gegeven. Op zich ben ik het er wel mee eens dat je nu niet kunt verzinnen hoe je het aan gaat pakken met werk/studie en zo. Waarschijnlijk is het nu al moeilijk om te bedenken wat je vanavond gaat eten, laat staan dat soort dingen. Ik zou daar nu ook maar even geen beslissingen over nemen, en zo min mogelijk over nadenken, dat komt later wel. Maar een psycholoog hoeft je ook niet per se met dat soort beslissingen te helpen, die kan je ook leren om anders te denken. Zodat je niet meer steeds het gevoel hebt dat je al die dingen 'moet'. Niet alle psychologen graven in je verleden en zo, sommigen kunnen je gewoon handvatten geven om met dingen om te gaan. Je inderdaad opdrachten geven om eens niet te gaan afstoffen, en te kijken wat er gebeurt, en om je eigen onbewuste (foute) ideeen boven te krijgen. Het kan heel praktisch zijn, en helemaal gericht op nu. Bovendien hielp het mij al als ik van een professional hoorde dat wat ik voelde helemaal niet raar was. Dat ik ook echt best veel op mijn bord had. Op de een of andere manier ga je dat meer geloven als zo iemand het zegt.

Wat voor therapie stelt de huisarts dan voor, want 'iets gericht op emotie' is volgens mij ook een psycholoog?



Heel veel sterkte in ieder geval, en je hebt echt de belangrijkste stap nu gezet door toe te geven dat het niet goed gaat. :hug:



Oh, en ter informatie: met mij is het uiteindelijk helemaal goed gekomen, dus dat kan echt!
Alle reacties Link kopieren
Heeft het wel alleen met je studie en werk te maken of spelen er nog andere dingen?

Dit nav je topic een tijdje terug?
Alle reacties Link kopieren
Fijn, zoveel reacties... Gisteren had ik toch teveel gedaan, en was ik uiteindelijk uitgeput. De afwas, toen "moest" ik ook de keuken schoonmaken, en ik moest naar een borrel van docent, nouja, was teveel. Nu heb ik vreselijke spierpijn, onduidelijk waarvan, en ben behoorlijk vermoeid.



Ik moet het HA verhaal even nuanceren geloof ik. Ik kende deze huisarts trouwens niet, was nooit eerder geweest waar ik nu woon. Zij meende, dat ik eerst moet leren, naar signalen van m'n lichaam te luisteren, en dat alle vragen die daarna komen -hoe moet het, kan dit wel- ook daarna moeten komen. Maar dat die vragen wel moeten komen. Ze wil dat ik een "hartcoherentie" training ga doen, dat is dan juist daarop gericht; voelen, signalen herkennen. Ik moet wel zeggen dat ik behoorlijk passief ja en amen zei op alles wat ze aandroeg, en heel erg hoop dat dit helpt... Ik ben ergens namelijk ook bang dat dit een soort "omgaan met" is, een soort symptoombestrijding. Terwijl ik denk dat mijn "stress" echt wel komt door teveel, telang. En ik vrees dat ik daar meer aan moet doen dan alleen beter met die stress leren omgaan of eerder leren herkennen. Ik weet het niet...



@superhuisvrouw: dat "andere" heeft me ook behoorlijk uitgeput, maar speelt nu gelukkig niet meer. Ik heb er met veel inspanning een eind aan weten te maken, en dat is volgens mij wel definitief. Ik kan niet zeggen dat het geen stress heeft opgeleverd, maar nu is dat geloof ik niet zo.



@nausicaa: fijn om je verhaal te lezen. Ik voel me nu inderdaad mogelijk labieler dan 2 dagen geleden, vermoeider, en met mezelf in gevecht over inderdaad stofzuigen en afwassen. Fijn om te lezen dat jij eruit kwam... Weet er verder ook niet veel op te zeggen, behalve dat ik het heel, heel moeilijk te accepteren vind. Zodra ik wat energie heb, moet ik ook meteen wat.



Ik ga eten. Bedankt voor jullie reacties...
Alle reacties Link kopieren
Huilen is juist goed.....dan stromen de opgekropte emoties eruit dus laat maar gaan.

Denk nu even als eerste aan jezelf, doe wat jij leuk vindt en doe geen dingen waar je geen zin in hebt. Wat hierin wel belangrijk is, let er op dat je goed gezond eet....want ook voedsel heeft zijn aandeel in hoe je je voelt, verwen jezelf met dingen die je lekker vindt en ook gezond zijn, bijvoorbeeld zelfgemaakte soepen, ik noem maar wat. Eet wat extra gekookte groenten en volkoren producten en wat fruit.

Minderen met suiker en vet. Juist wel de goede vetten tot je nemen; vette vis, noten (walnoten), olijven. Als supplement voor sneller herstel (werkt namelijk ook psychisch) kun je Q10 en Chlorella nemen. Verder kan een zonnebankkuur goed voor je zijn. Neem als je dat lekker vindt af en toe een saunadagje of ga eens wat vaker naar een bos of strand. Beterschap.
Alle reacties Link kopieren
Je huisarts heeft gelijk, want je raakt juist in een burn-out als je niet naar je zelf luistert en steeds over je eigen grenzen heen gaat. Neem niet wat je wil presteren als drijfveer maar hoe je je wilt voelen. Je leeft NU dus moet je zorgen dat je het NU naar je zin hebt, en als je studie dan mogelijk een jaartje langer duurt, so be it! Wat is één extra studiejaar nou op het aantal jaren dat je daarna nog plezier ervan hebt? Je stelt te hoge eisen aan jezelf en zet jezelf teveel onder druk, wees lief voor jezelf! (Been there, done that ;-) )

Zie deze ervaring als een leerproces en neem je voor het komende jaar meer rekening met jezelf te houden. Hou van jezelf! En maak van daaruit keuzes. Dan maak je de juiste keuzes.

Als mediteren niet lukt vanwege het gepieker; koop zo'n meditatie cd-tje met gesproken tekst, dan lukt het beter want dan worden je gedachten meer begeleid.
Alle reacties Link kopieren
Trouwens goed van je dat je het hier van je afschrijft, dat werkt ook helend. Die emoties moeten eruit.....dit is ook een manier.
Alle reacties Link kopieren
Acceptatie is zeker een van de moeilijkste dingen. Je raakt namelijk vooral burn-out als je juist altijd een vechter bent geweest, en dan heb je nu ook nogal de neiging om door te vechten. Voor zover ik weet is het enige dat helpt: tijd. Het zal even duren voordat je het echt accepteert dat je dingen (even) niet kunt. Maar toegeven dat het niet goed gaat is al een belangrijke eerste stap, dus je bent wel op weg.



Inderdaad is leren luisteren naar je lijf (hmm, klinkt zweverig, maar zo bedoel ik het niet) goed. Om te kunnen stoppen als het te veel wordt, moet je eerst leren voelen wanneer het te veel is. Ik ging altijd door tot ik echt instortte, tot ik leerde dat bij mij spanning in mijn schouders een teken is dat het teveel wordt. Maar vergeet niet om nu vooral ook rust te nemen, al moet je jezelf daar toe dwingen. Een klein beetje dingen ondernemen is wel ok, maar je hoeft ECHT de keuken niet te poetsen. Probeer dat iets los te laten, al doe je het stukje bij beetje.
Alle reacties Link kopieren
Muziekmeisje: heb je eigenlijk opgezocht en goed uitgelegd gekregen wat die hartcoherentietraining inhoudt? Ik heb er nu een beetje over gelezen en heb het idee dat het heel erg lijkt op biofeedbacktrainingen. Die psychologen ook doen, overigens. Ja sorry, ben zelf psych, dus vandaar dat ik misschien wat feller reageer. Je hoeft van mij absoluut niet naar een psych hoor, dara gaat het niet om, het was meer als reactie op je huisarts, dat ik haar niet zo goed snap.



Oja, en herkennen van de signalen is natuurlijk mooi, maar zoals je zelf ook al zegt. Je moet er ook naar leren en willen lúisteren, daar gaat het uiteindelijk om. Ook zonder die hartritme oefeningen had jij zelf al echt wel in de gaten dat het fout zou gaan, maar toch ben je doorgegaan. Zou een hartritmecoherentietraining daar verandering inbrengen? Ik wil je niet van die training afbrengen, daarvoor weet ik er ook te weinig vanaf, en daranaast is herkennen van signalen van stress de eerste stap om er iets aan te gaan doen, maar wat doet die hartritmetraining daarmee???!
Ha muziekmeisje, ik hoop dat je nog ligt uit te slapen of inmiddels aan je middagdutje begonnen bent.



Ik heb hier een tijdschrift voor me liggen waarin ene Sander Daselaar, neurowetenschapper aan de UvA, het volgende stelt:

"Gebieden in de hersenen die een rol spelen bij leren en dingen opnemen, functioneren beter na slapen of nietsdoen. Al eerder was het aangetoond bij ratten, maar nu ook bij mensen."

Conclusie van het artikel: wie regelmatig nikst, presteert beter.

Ik hoop dat je dat in gedachten houdt! :-)



Girl 83, ik weet ook niet precies wat hartcoherentietraining inhoudt, maar ik weet wel uit eigen ervaring dat het helemaal geen slecht idee is om eerst naar de signalen van je lichaam te leren luisteren, en dan pas naar een psycholoog te gaan. Je moet er niet alleen naar willen luisteren, je moet ze eerst leren herkennen. Ikzelf kon dat helemaal niet. (Nog steeds niet goed trouwens, ik ga ook altijd te lang door...)
Alle reacties Link kopieren
Hee meiden,



ik heb goed geslapen. Een erg uitgebreid middagdutje gisteren, en daarna ook een goede nacht. Alleen ben ik maar 5 minuten écht "lekker" wakker geworden, daarna begon ik te malen. Gisteren heb ik wat chicklit boeken gekocht, daar ben ik wat in aan het lezen. Maar verder komt er niet zoveel uit m'n handen, als ik me voorneem om een stukje te wandelen duurt het een uur voor ik daadwerkelijk buiten sta. Nouja, niet te snel willen enzo. Heel moeilijk.



Over die training: daar zit ik ook gigantisch over te malen, maar ik ga dit nu eerst gewoon proberen. Ik moet toch ergens mee beginnen, en zit mezelf alleen op te fokken door nu te denken "wat als...", en "zou ik niet beter"... Dus gewoon maar proberen, vrijdag is de eerste afspraak.



Ik eet trouwens wel goed, geloof ik, moet alleen oppassen dat ik niet te weinig eet, echt eetlust heb ik niet zo op het moment, dus ik beredeneer meer dat ik weer wat moet eten. Dat lukt wel aardig. Fruit en groente en granen en vis enzo



Ik ben me wel ongelofelijk bewust van alles wat ik niet doe. Niet stofzuigen okay, maar de hele dag denken aan dat ik niet stofzuig, is minder. Ik probeer dat wel los te laten, maar dat is verrekte moeilijk.



En verder herken ik wel wat Nausicaa eerder zei, ik voel me bijna iedere dag vermoeider. Of het gaat even goed, en dan moet ik even heel veel van mezelf, en stort ik daarna weer in. Nu gaat het wel weer goed, misschien zo een stukje wandelen (ik dacht net rennen, maar dat zie ik niet zitten).
Wat soms wel eens helpt, tegen het malen, is je concentreren op je ademhaling en goed om je heen kijken waar je eigenlijk bent.



Goed dat je goed eet!



(In het kader van de chicklit: een leuk, vermakelijk boek dat niet zo zwaar is, is A long way down, van Nick Hornby (vertaald als Een lange weg naar beneden). Gaat over 4 mensen die zelfmoord willen plegen door van een hoog gebouw af te springen. Maar ze komen elkaar tegen op het dak. Klinkt zwaar, maar is erg grappig en relativerend.)
Alle reacties Link kopieren
He muziekmeisje, het klintk alsof je in ieder geval op de goede weg zit. Welke therapie voor jou het beste werkt, kun je toch niet beredeneren, je moet inderdaad ergens beginnen. Als het niks is, kun je altijd iets anders proberen, toch? En bij mij hielp het feit dat ik uberhaupt bezig was er iets aan te doen ook al.



Oh, en dat 'de hele tijd bezig zijn met iets wat ik niet doe' herken ik ook heel goed hoor! Maar dat is een gevoel wat uiteindelijk wel slijt. Gewoon even volhouden met dingen niet doen.
Alle reacties Link kopieren
@korenwolf, ik ga eens kijken naar dat boek... Ben nu net wat aan het lezen op de site die jij eerder noemde. Herkenbaar, en ik kan ook niet teveel in één keer lezen, dan moet ik écht teveel nadenken, maar wel een fijne site.



@nausicaa, het slijt nog niet... Ik merk nu dat ik begin te denken "okay, niks doen, prima. Maar tot hoelang? Wanneer kan ik weer gewoon aan de bak?". Maar daar probeer ik niet aan toe te geven...



Gisteren heb ik voorzichtig wat gesport, en dat was lekker. Daarna meteen weer geslapen, maar toch, het voelde goed. Vrijdag voor het eerst die therapie, ik moet zeggen dat ik nu ook wel echt wat wil dóen, ik blijf zelf anders maar ronddraaien in hetzelfde cirkeltje.



Ik heb ook weer een opschrijfboekje gekocht, probeer af en toe van me af te schrijven, en dat werkt wel een beetje. Maar ik worstel met hele vervelende vragen, waar ik ook vaak juist liever niet over na wil denken... Rond de herfst heb ik m'n uiterste best gedaan, om een zo relaxt mogelijk houding te krijgen, zodat ik alles wel vol zou kunnen houden. Maar ik heb toen niets aan m'n planning veranderd, alleen m'n houding. En volgens mij (maar da's eng om dat te denken, en eng om het te schrijven), moet ik daar toch langzamerhand in gaan schrappen. En niet schrappen in "alles eromheen", maar echt schrappen in of studie of werk. Help...



Nu nog niet in ieder geval. Nu nog even niet te veel.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven