relatie met hulpbehoevende vader die er niet voor me was

02-01-2010 22:35 62 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik weet niet of dit onderwerp in psyche of relaties moet maar ik zet het even hier, vooral ook omdat ik er in mijn hoofd dagelijks mee bezig ben.



Ik ben 34. Mijn vader is 73 en begint hulpbehoevend te worden, althans hij vindt dat hij hulpbehoevend begint te worden. Ik ben zijn enige dochter (heb nog een broer) en hij leunt steeds meer op mij en mijn man om dingen voor hem te doen. Dat betreft vaak praktische zaken zoals boodschappen doen, meegaan naar doktersafspraken enz. Mijn broer hoeft niets te doen. Mijn vader verwacht dus deze hulp van mij (ondanks het feit dat ik het zeker even druk heb als mijn broer met een fulltime baan en vier jonge kinderen).

Mijn probleem is dat ik heel veel moeite heb om deze hulp te geven. Ten eerste was hij er nooit echt emotioneel voor mij. Toen ik hem vertelde dat ik seksueel was misbruikt door een neef, ging hij een half jaar later doodleuk naar de bruiloft van die neef (waardoor heel mijn omgeving dus dacht dat ik het verhaal dan wel verzonnen zou hebben omdat zelfs mijn vader me blijkbaar niet geloofde). Met problemen tussen mij en man kon ik ook nooit bij hem aankloppen. Toen mijn man werd ontslagen (8 dagen nadat mijn tweede dochter werd geboren) was hij boos op mij in plaats van dat hij me steun gaf. Ik moest hem maar eens even uitleggen hoe we dit nu gingen oplossen.

Hij toont weinig interesse in mij. Koopt nooit een cadeautje voor een verjaardag. 1 januari ging ik hem goed nieuwjaar wensen en hij maakt dan bijv. geen aanstalten om iets te drinken aan te bieden. Vaak blijft hij zelfs gewoon achter de computer zitten als we op bezoek komen. Zijn slechte gezondheid wordt vooral verklaard door het feit dat hij jaren heeft gekettingrookt, slecht eet en niet aan beweging doet. Mijn moeder is heel jong overleden en ik vind eigenlijk dat gezien het feit dat hij nog mijn enige ouder was, hij wel wat beter voor zichzelf had mogen zorgen.



Feit is dat ik met een heleboel boosheid richting mijn vader zit. Ik weet echter dat hij me nooit zal begrijpen als ik dit richting hem uitspreek. Wat moet ik doen. Toch het gesprek aangaan, de boosheid eruit gooien? Ik bereik er waarschijnlijk niets mee. Ik ga nu elke week bij hem op bezoek en doe ook vaak tussendoor dingen voor hem. Voor mijn gevoel zou ik daar het liefst mee stoppen. Hij was er niet voor mij, waarom zou ik er dan wel voor hem zijn?



Een tijd terug heb ik een en ander al besproken met een psycholoog. Zij gaf aan dat ik inderdaad niets zou bereiken met een gesprek en dat ik beter kon genieten van de dingen die er wel zijn in onze relatie. Ik voel eigenlijk dat dat niet genoeg is voor mij. Mijn boosheid onderdrukken om de lieve vrede kost me elke dag heel veel energie maar ruzie hebben met mijn vader vast ook. Hoe zouden jullie hiermee omgaan?
Alle reacties Link kopieren
quote:Mamasaar schreef op 02 januari 2010 @ 23:38:

[...]





En denk jij dat ze iemand met beginnende dementie tegen z'n wil op laten nemen? Werkt echt niet zo.



Iemand wordt pas gedwongen opgenomen als hij/zij een gevaar is voor zijn/haar omgeving of zichzelf. Niet als hij alleen maar wat moppert. (ik bedoel dus: Mamasaar heeft gelijk..:D )



@TO: rottige situatie! Ik heb zelf geen contact meer met mn pa, we doen alleen nog kerstkaartjes (wat ik dit jaar helemaal niet heb gedaan, naar niemand..) en verjaardagskaartjes. En dan krijg ik van hem alleen maar een lullig mailtje ;) Maar ik hoef dan ook niet naar de 'verplichte gezelligdoenerijtjes' en daar ben ik heel blij om! Voel je dus niet verplicht naar zown man...
anoniem_36061 wijzigde dit bericht op 02-01-2010 23:52
Reden: verduidelijken wat ik nou eigenlijk bedoel ;)
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
quote:Mamasaar schreef op 02 januari 2010 @ 23:28:

[...]





Met welke reden? In hoeverre denk je dat dat zonder toestemming van de persoon zelf kan?

Zo werkt het niet.



Nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar in deze kwestie ben ik het toch wel een klein beetje eens met Elninjoo.

Ik zou hem niet op laten nemen maar zou zorgen dat hij hulp krijgt van de thuiszorg.

Heeft TO misschien het gevoel dat ze hem "niet in de steek laat" en hoeft hij niet altijd of nooit meer een beroep op haar te doen..
Haast, ik moet niet vergeten te zwaaien,als ik mezelf voorbij loop...
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo wrote on 02 January 2010 @ 23:33:

[...]



Wanneer ie hulp nodig heeft maar jij biedt dat niet, kan ie dan nog voor zichzelf zorgen? Kijk, ik kan me voorstellen dat je je verplicht voelt omdat het nu eenmaal je vader is, maar als hij nooit 'n vader voor je is geweest moet je aan jezelf denken.Zo'n vader kon van mij verrotten. Hij claimt maar een ander...
Alle reacties Link kopieren
To,



Als jullie nooit goed hebben kunnen praten zou ik niet zo maar een twee drie een gesprek met hem aangaan. Je hebt de zaken nog niet helder genoeg. Bedenk, los van wat hij allemaal vraagt, wat je hem wel wilt geven. Wat vind jij reële aandacht, gezien jouw situatie (fulltime baan vier kinderen), zijn situatie (70 jaar, nog een ander kind) en jullie band? Hoe vaak zou je op bezoek willen gaan?Wat zou je willen doen?Wat kan je missen als kiespijn. Wat waardeer je aan jullie band zoals die nu is?



Vervolgens lijkt het me kwestie van dat je daar naar moet gaan handelen. Waarom verwacht je van je vader dat hij veranderd terwijl hij daar geen belang bij heeft? Als jij niet eens veranderd in jouw gedrag, terwijl jij daar heel erg behoefte aan hebt.



Ik snap je grote woede maar ik begrijp niet helemaal hoe het gegaan is. Hoe oud was je toen je vader naar de verjaardag van je neef ging. Wat voor consequenties heeft je vader daarvan ondervonden? Jij hebt hele nare dingen ervaren mede door zijn gedrag, vreselijk om niet gelooft te worden door je familie. Waarom ben je daarna voor hem blijven zorgen?

Blijkbaar denkt je vader dat hij overal mee weg kan komen. Een gesprek gaat dat niet veranderen. Maar jij hebt wel de sleutel tot verandering in handen!

Heel veel sterkte, kom voor jezelf op. 34 is daar een prachtige leeftijd voor.
Alle reacties Link kopieren
quote:lichtbron schreef op 02 januari 2010 @ 23:53:

[...]





Nooit gedacht dat ik het zou zeggen, maar in deze kwestie ben ik het toch wel een klein beetje eens met Elninjoo.

Ik zou hem niet op laten nemen maar zou zorgen dat hij hulp krijgt van de thuiszorg.

Heeft TO misschien het gevoel dat ze hem "niet in de steek laat" en hoeft hij niet altijd of nooit meer een beroep op haar te doen..Hij krijgt al thuishulp. En nog een keer, je kunt iemand niet zomaar laten opnemen, ook al wil je dat nog zo graag
Ja, dat vind ik echt.
Alle reacties Link kopieren
Wat moeilijk TO!



Ik kan me indenken dat je gehoord wilt worden.

Je zit met en hoop gevoelens en boosheid tov je vader.



Als ik je posts lees ben ik wel bang dat je in een gesprek vooral teleurgesteld en gekwetst zal worden. Je geeft aan dat hij zich niet echt bekommert om je of zich inleeft. Hoe pijnlijk zou het zijn als dat nu tijdens een gesprek dat voor jou heel emotioneel is, weer zou zijn?



Misschien kan je met je psycholoog eens uitzoeken wat voor jou een prettigere oplossing op langere termijn zou kunnen zijn.

Haar voorstel van genieten van wat je nu wel hebt is duidelijk niet van toepassing.

Het kan zijn dat erg duidelijk je grenzen aangeven naar je vader je meer vrijheid geeft, of dat je misschien toch eens met je broer kan overleggen over zijn aandeel in de zorgtaken?



Het klinkt mij in elk geval alsof er wel iets moet veranderen omdat jij je erg naar voelt hierbij.

Succes!
Alle reacties Link kopieren
Misschien is het ook een idee om terug te gaan naar de psycholoog om je hierbij te begeleiden. Of naar een andere, als het niet goed klikte met deze?



Genieten van de dingen die er wel zijn, daar wil je uiteindelijk wel naar toe, maar nu zit je met die enorme boosheid, omdat je enorm over je grenzen gaat. Je wilt als het ware jezelf terug vinden, wie ben jij, wat zijn jouw behoeftes, wat heeft jouw vader jou te bieden en is dat haalbaar? Je man klinkt als een lieverd die geen ruzie wil. Maar het lijkt me verstandig als iemand met je meedenkt. Jij verdient dit niet. Maar jij bent wel zelf degene die voor jezelf op moet komen.
Alle reacties Link kopieren
Concreet



Als je je vader nieuwjaar gaat wensen (waarom eigenlijk) en hij keurt je amper een blik waardig? Waar draai je je niet om en ga je weg?
Alle reacties Link kopieren
o,van die thuishulp.. daar heb ik dan over heen gelezen.

Shisensa,ik denk dat het in deze nu heel belangrijk is dat je eerst aan jezelf denkt. Hoe moeilijk dat ook is.

Geloof niet (net als anderen op dit topic) dat een gesprekje met je vader gaat helpen.

Goed,dat je hulp hebt en ik zou met haar gaan zoeken hoe jij het wilt,niet hoe je vader het wil. Hij heeft je al zo in de steek gelaten toen hij toch naar die bruiloft van je neef ging.
Haast, ik moet niet vergeten te zwaaien,als ik mezelf voorbij loop...


Heb globaal je eigen reacties gelezen sterkte ermee!!



Heb een beetje ervaring met een vader die er nooit was, maar de mijne is eerder eigenwijs en denkt dat ie geen hulp nodig heeft. (en anders heeft ie genoeg netwerk en ben ik geen enige dochter).

Maar denk niet dat hij en ik ons verleden (uitgebreid) kunnen uitpraten. Misschien kun je het ook in een brief zetten. Kun je daarna nog bedenken of je die brief daadwerkelijk stuurt/geeft (/voorleest).



Alle reacties Link kopieren
Je kunt wel een gesprek aangaan over de hulp en hem er even fijn aan herinneren hoe veel hulp hij van zijn andere kind krijgt. Respect voor je ouders is goed, maar er zijn natuurlijk wel grenzen. Hoe zou hij reageren als je zou zeggen: "Waarom doe je nou zo?" als hij niet reageert als je binnen komt en achter de pc blijft zitten? Is hij naar ander bezoek wel opgewekt of is het eigenlijk maar een chagrijn?



Waarom moet jij eigenlijk mee naar dokterbezoeken als hij zelf nog prima auto kan rijden? Kun je bijvoorbeeld niet afspreken dat jij boodschappen doet en je broer iets anders?



Sorry voor de vragen die ik op je afvuur... Ik heb zelf ook geen contact meer met mijn vader om een bepaalde reden die wel een beetje lijkt op wat jij beschrijft. Totaal geen interesse in mij. Denk aan jezelf, want je hebt het druk zat, lijkt het me zo, en je vader laat niet merken dat hij het waardeert.
Alle reacties Link kopieren
Oh, bedankt voor alle reacties. Het zet me echt aan tot nadenken in andere richtingen als waarin ik tot nu toe nadacht.



Zojuist werd ik wakker (met veel adrenaline in mijn lijf van de stress) dus alle tijd om nu wat antwoorden te geven.

Allereerst moet ik zeggen dat mijn vader wel dingen doet maar dat dat naar mijn mening niet genoeg is. Zo komt hij wel langs op verjaardagen (een uurtje. Hij laat vooraf weten er geen zin in te hebben. Op mijn leeftijd ben je het liefste thuis zegt hij dan. Op mijn vraag waarom dat dan zo zou zijn, komt geen antwoord). Hij geeft dan twintig euro. (Zelf verwacht hij een kadootje, gekocht bij een specifieke winkel). Hij heeft ons uitgenodigd met kerst (maar dat is een verplichting en wij moeten de boodschappen voor het kerstdiner doen en het daar klaarmaken. Hij heeft wel de boodschappen betaald).

In het algemeen denkt hij dat er met geld veel valt af te kopen terwijl mij dat eigenlijk weinig interesseert. Hij heeft vroeger uiteraard wel voor me gezorgd, zorgde dat er eten in huis was enzo. Hij voldeed wel gewoon aan het minimale beeld dat je van een ouder hebt. Lichamelijk werd ik niet verwaarloosd.

Ik heb nu echter zelf dochters van 12 en 16 en zie al een aantal jaren dat je kinderen zoveel meer moet geven. Gesprekken, aandacht, helpen met huiswerk, ze ophalen van een schoolfeest, met ze mee naar de tandarts als ze 12 zijn en dat nog een beetje eng vinden enz, enz. Mijn vader was wel erg van de zelfstandigheid en daarom baal ik er nu ook zo van dat hij zich die houding niet aanmeet als het om zichzelf gaat.
Alle reacties Link kopieren
quote:Mamasaar schreef op 02 januari 2010 @ 23:38:

[...]





En denk jij dat ze iemand met beginnende dementie tegen z'n wil op laten nemen? Werkt echt niet zo.



Wat ik al aangaf. Ik denk dat dit het geval is. Ik heb daar heel veel aanwijzingen voor. Hij vertelt tien keer hetzelfde, haalt constant de namen van de kinderen door elkaar, is steeds minder schoon op zichzelf (broek die bijv. naar urine ruikt) en doet steeds vaker dingen die niet horen, wil bijv. in mijn auto aan de bestuurderskant instappen en wegrijden. Vorig jaar gingen we winkelen en moest ik voor hem in de winkel vragen of hij naar het toilet kon. Die zelfredzaamheid had hij niet meer. Hij stond er als een zielig hoopje mens bij.

Zoals ik al aangaf is hij getest (althans dat zegt hij) en was er nog geen indicatie dat het ook echt zo was. Aan opname hoeven we voorlopig dus nog lang niet te denken maar ik wil zijn gedrag wel zien in het licht van deze ziekte. Overigens komt deze ziekte wel voor in zijn kant van de familie.
Alle reacties Link kopieren
quote:hmmmm schreef op 02 januari 2010 @ 23:34:

Oeioei, ik vond de gesprekken altijd ontzettend teleurstellend en verwarrend maar ik hoop voor je dat je er iets aan gaat hebben, al is het maar duidelijkheid want zelfs dat is niet vanzelfsprekend... blijf je wel naar de psych gaan?



Ik zou morgen trouwens helemaal niets doen, aangezien je hebt aangekondigd te cateren zul je wel minstens de kaas en en toastjes moeten afleveren maar ik zou verder niet gaan bedienen, of nog erger... opruimen erna...

Laat je niet gebruiken, wat er ook gezegd wordt. Je hebt al veeeeel te veeeeel gedaan.



Ik ben inmiddels gestopt bij de psych. Het beviel wel maar de praktijk is failliet gegaan en ik vind dat ik het nu eerst zelf moet proberen. De psych heeft dus ook geen kant en klare oplossing. Zij gaf aan dat mijn vader en ik al vanaf de plotselinge dood van mijn moeder (ik was toen 10) in een omgekeerde ouder-kindrelatie verkeren. Voor hoe ik dat moet doorbreken, had ze echter minder tips.



Voor wat betreft de catering. Als ik niets doe, gebeurt er dus niks. Hij viert de verjaardag voor zijn broers en zussen (11 stuks) en ik voel me inderdaad heel erg in de rol gedrukt van lieve dochter. Als ik het niet doet, doet niemand het. Bovendien zal iedereen boos op mij zijn dat ik hem laat stikken. Voor de buitenwereld lijkt er namelijk niks mis met onze relatie. Ik ben nog niet zo ver dat ik dat morgen zo kan laten gebeuren. Het is zelfs nog erger. Mijn man zei dat zijn badkamer (ondanks de hulp) erg naar urine stonk. Ik zal dus waarschijnlijk eerst nog even met een doekje de badkamer gaan poetsen waar het bezoek naar het toilet moet). Misschien zwak gedrag maar ik heb het idee dat ik niet anders kan.
Alle reacties Link kopieren
quote:dametje27 schreef op 02 januari 2010 @ 23:59:



Ik snap je grote woede maar ik begrijp niet helemaal hoe het gegaan is. Hoe oud was je toen je vader naar de verjaardag van je neef ging. Wat voor consequenties heeft je vader daarvan ondervonden? Jij hebt hele nare dingen ervaren mede door zijn gedrag, vreselijk om niet gelooft te worden door je familie. Waarom ben je daarna voor hem blijven zorgen?

Blijkbaar denkt je vader dat hij overal mee weg kan komen. Een gesprek gaat dat niet veranderen. Maar jij hebt wel de sleutel tot verandering in handen!

Heel veel sterkte, kom voor jezelf op. 34 is daar een prachtige leeftijd voor.



Ik heb mijn vader toen ik 25 was verteld dat er vroeger zaken zijn gebeurd die niet hadden moeten gebeuren. Het misbruik heeft plaatsgevonden van mijn 11e tot mijn 13e, vlak na de dood van mijn moeder.

Mijn vader heeft dus bijna alleen contacten binnen de familie en door dit zo naar buiten te brengen, zou er waarschijnlijk ruzie komen. Ik heb dus gezegd dat hij dit niet met mijn tante hoefde te bespreken (en heb dus weer aan hem en zijn reputatie gedacht). Toen hij vervolgens een half jaar later gewoon naar de bruiloft van de neef ging, was dat wel een klap in mijn gezicht maar daar hebben we niet echt over gesproken. Wel heeft hij er over gezegd 'Wat had ik dan moeten doen, niet gaan?'

Nu ik dit zo schrijf, merk ik dat vooral mijn vader zich telkens in de slachtofferrol manoeuvreert en mij dan de sterkste laat zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:dametje27 schreef op 03 januari 2010 @ 00:14:

Concreet



Als je je vader nieuwjaar gaat wensen (waarom eigenlijk) en hij keurt je amper een blik waardig? Waar draai je je niet om en ga je weg?Het is zo gegroeid dat mijn vader verwacht dat ik zelf wel iets te drinken pak als ik dat nodig heb. Dat is dus ook als ik met mijn gezin kom. We zijn deze keer dus ook expres blijven zitten en toen we niets aangeboden kregen, zijn we na tien minuten weer opgestapt.
Alle reacties Link kopieren
@ Watervrouw, thanx voor de hug.



@Faye, ik herinner er hem regelmatig aan dat hij het maar aan mijn broer moet vragen maar het heeft geen effect. Hij gaat zich daardoor alleen extra zielig vinden en ik voel nog meer de druk dingen voor hem te doen. Als ik hem vraag waarom hij achter de computer blijft zitten als wij komen, zegt hij, 'even dit spelletje afmaken en na 5 minuten stopt hij er dan ook mee'.

Ik hoef niet zo vaak mee naar doktersbezoeken hoor. In dit geval waren het onderzoeken waarna hij zelf niet mocht rijden en ja, dan plant hij dus gewoon een afspraak en verwacht dat ik vrij neem. Dit keer kon dat niet (heb best een veeleisende baan) en toen is mijn man met hem meegegaan. Ik heb mijn vader gezegd dat hij mijn broer moest vragen maar dat deed hij niet want mijn broer heeft een eigen bedrijf en dan kost het hem geld als hij vrijneemt en ik heb gewoon snipperdagen, aldus mijn vader. (En zo heeft hij steeds logica die nergens op slaat).



Nou sorry, voor de lange reacties, ik ga weer eens proberen te slapen
hoi shisensa,



het is voor mij erg vroeg in de ochtend om uitgebreid op je te reageren maar je verhaal raakte me en ik wilde je toch even zeggen dat ik zo ontzettend goed begrijp hoe je je voelt!

Ik heb hetzelfde met mijn moeder. Je hebt het gevoel in een val te zitten en wat je ook doet, je komt er niet uit. Mensen die het zelf niet kennen dat een of beide ouders je emotioneel verwaarlozen én tegelijkertijd emotioneel ge-/misbruiken, die hebben er geen idee van hoe diep dit ingrijpt in je gevoelsleven en hoe verscheurd je je hierdoor kan voelen. Het leidt tot een enorme woede van binnen, er is een giga schuldgevoel, er is heel veel verdriet en wanhoop dat er niemand voor je is en er is een bijna onuitroeibaar verlangen dat het ooit misschien toch nog een keer anders wordt als je maar wist hoe en hierdoor blijf je in cirkeltjes draaien omdat (in jouw geval:)1. ondanks je inzet je vader's gedrag niet verandert, 2. je boosheid daarover(die overigens volkomen terecht is en in feite de belangrijkste kracht is in dit proces om je verder te helpen) je in eerste instantie verhindert de situatie te zien zoals ze werkelijk is 3. je schuldgevoel over het niet begrijpen en veranderen van de situatie je steeds weer aanzet om toch weer datgene te doen voor je vader waar je nu juist vanaf wilt en 4. dit weer leidt tot verdriet bij jou omdat je niet de juiste reactie krijgt van je vader, hetgeen je weer aanzet tot nieuwe pogingen hem te helpen en bij te staan in de hoop dat het dit keer wel lukt (want het verdriet is bijna niet te dragen).



Ik weet wat het is. Zit er zelf ook middenin. Al jaren. En hoewel ik er jarenlang beter mee om heb kunnen gaan, onstaan er soms weer situaties waarin het weer actueel wordt en waardoor je merkt dat het nodig is dat je de situatie opnieuw voor jezelf evalueert en er weer anders mee om moet gaan dan voorheen.

Wat mij op het moment helpt is dat ik het echt ben gaan accepteren dat mijn moeder het NIET kan. Het doet enorme pijn, maar het verandert mijn gevoel naar haar toe en mijn reactie op haar, heb ik gemerkt. Ik ben er nog niet klaar mee, want ik heb nog steeds een enorme wrok, maar ergens denk ik dat ik op de goede weg ben. Nu ben ik ook weer tien jaar ouder dan jij- toen ik 34 was, bevond ik me ongeveer op het zelfde punt als jij.



Nogmaals, mensen die niet zo'n ouder/zulke ouders hebben, weten niet hoe dit voelt. Het is een innerlijke strijd waar je nooit uitkomt. Tenzij je stopt met strijden.



Als je vragen hebt, be my guest!



Maar eerst ga ik weer even slapen...
Alle reacties Link kopieren
Shisensa, als ik het zo lees ben jij toch echt degene die de relatie zoals hij nu is in stand houdt. Dat hij zo gegroeid is, is wel grotendeels door je vader zo gebeurd.

Het gebeurde van het misbruik en de bruiloft: klinkt hard, maar ik vind dat je vader gelijk heeft. Jij wilde niet dat het met tante besproken werd, dus dat het niet bekend werd, dus inderdaad, wat had je vader dan moeten doen? Niet gaan, maar wat voor verklaring zou hij moeten geven? Om op dat moment met het verhaal te komen is echt not done (daar heeft hij helemaal gelijk in vind ik), en om van je vader te verwachten dat hij voor je gaat liegen vind ik ook weer zo wat.

Je schrijft dat je vader zich in de slachtofferrol manouvreerd, maar lees eens terug wat je zelf allemaal geschreven hebt... doe jij niet precies hetzelfde? Je gaat bij zijn verjaardag toch maar dat doekje door de wc halen, en de catering doen omdat dat nu eenmaal verwacht wordt. Je maakt ook een slachtoffer van jezelf. Zonder het zelf door te hebben lijkt het er op dat jij en je vader verschrikkelijk op elkaar lijken.

Dan mijn two cents: Zet na de verjaardag alles voor jezelf op een rijtje, wat wil je wél voor hem doen, en wat niet? Dat jij je vrije dagen aan zijn ziekenhuisbezoekjes opmaakt terwijl hij prima zelfstandig kan gaan is natuurlijk te gek voor woorden. Taxi's zijn uitgevonden voor als mensen niet mogen rijden na een onderzoek. Hoe vaak wil je boodschappen voor hem doen, of meld je hem aan bij AH en laat hij het voortaan bezorgen? Zo te lezen is hij handig met de computer, dus dat is geen argument om het niet zo te doen. Als zijn huis niet schoon genoeg is, bel je de thuiszorg en vraag je of de indicatie bijgesteld kan worden. Toilet dat naar urine ruikt kán niet als hij thuiszorg krijgt. Er wordt dus óf niet goed schoongemaakt, óf er zijn meer uren nodig.

Schrijf voor je vader duidelijk op wat hij wél en niet van je kan verwachten, als hij méér wil, gaat hij maar naar je broer, of lost het zelf op. Ga hierover verder ook niet in discussie, en vooral belangrijk, HOUDT JE AAN DIE VOORNEMENS. Zo te lezen is hij iemand die graag over grenzen gaat, als je die eenmaal aangegeven hebt, moet je je er ook aan houden. Zeker als je denkt dat hij dementerend is, vertonen volwassenen vaak peuterpubergedrag (heb je ervaring mee met vier kinderen ), dus hij zal zéker die grenzen gaan opzoeken. Laat hem niet aan die grenzen tornen, zelfs als je achteraf denkt dat hij toch wel gelijk heeft. Eenmaal een grens over, zit je over twee maanden weer in precies dezelfde situatie.
Om een kort verhaal lang te maken...
quote:weatherwax schreef op 03 januari 2010 @ 07:44:

Shisensa, als ik het zo lees ben jij toch echt degene die de relatie zoals hij nu is in stand houdt. Dat hij zo gegroeid is, is wel grotendeels door je vader zo gebeurd.

Het gebeurde van het misbruik en de bruiloft: klinkt hard, maar ik vind dat je vader gelijk heeft. Jij wilde niet dat het met tante besproken werd, dus dat het niet bekend werd, dus inderdaad, wat had je vader dan moeten doen? Niet gaan, maar wat voor verklaring zou hij moeten geven? Om op dat moment met het verhaal te komen is echt not done (daar heeft hij helemaal gelijk in vind ik), en om van je vader te verwachten dat hij voor je gaat liegen vind ik ook weer zo wat.

Je schrijft dat je vader zich in de slachtofferrol manouvreerd, maar lees eens terug wat je zelf allemaal geschreven hebt... doe jij niet precies hetzelfde? Je gaat bij zijn verjaardag toch maar dat doekje door de wc halen, en de catering doen omdat dat nu eenmaal verwacht wordt. Je maakt ook een slachtoffer van jezelf. Zonder het zelf door te hebben lijkt het er op dat jij en je vader verschrikkelijk op elkaar lijken.

Dan mijn two cents: Zet na de verjaardag alles voor jezelf op een rijtje, wat wil je wél voor hem doen, en wat niet? Dat jij je vrije dagen aan zijn ziekenhuisbezoekjes opmaakt terwijl hij prima zelfstandig kan gaan is natuurlijk te gek voor woorden. Taxi's zijn uitgevonden voor als mensen niet mogen rijden na een onderzoek. Hoe vaak wil je boodschappen voor hem doen, of meld je hem aan bij AH en laat hij het voortaan bezorgen? Zo te lezen is hij handig met de computer, dus dat is geen argument om het niet zo te doen. Als zijn huis niet schoon genoeg is, bel je de thuiszorg en vraag je of de indicatie bijgesteld kan worden. Toilet dat naar urine ruikt kán niet als hij thuiszorg krijgt. Er wordt dus óf niet goed schoongemaakt, óf er zijn meer uren nodig.

Schrijf voor je vader duidelijk op wat hij wél en niet van je kan verwachten, als hij méér wil, gaat hij maar naar je broer, of lost het zelf op. Ga hierover verder ook niet in discussie, en vooral belangrijk, HOUDT JE AAN DIE VOORNEMENS. Zo te lezen is hij iemand die graag over grenzen gaat, als je die eenmaal aangegeven hebt, moet je je er ook aan houden. Zeker als je denkt dat hij dementerend is, vertonen volwassenen vaak peuterpubergedrag (heb je ervaring mee met vier kinderen ), dus hij zal zéker die grenzen gaan opzoeken. Laat hem niet aan die grenzen tornen, zelfs als je achteraf denkt dat hij toch wel gelijk heeft. Eenmaal een grens over, zit je over twee maanden weer in precies dezelfde situatie.



Wat dacht je van TO emotioneel bij te staan en zich solidair met haar gevoelens te tonen door niet te gaan...? Hoe hij dat oplost met de familie mag hij zelf weten, eventueel in overleg met TO.



Jij gaat er vanuit weatherwax, dat TO op dit vlak een solide persoonlijkheid heeft, die genoeg liefde en erkenning heeft gekregen voor wie ze was en daarom relativerend om kon gaan met zo'n situatie. Dat kon ze natuurlijk niet. Wat zij verwachtte van haar vader was begrip, aandacht en medeleven voor wat ze hem vertelde en door de scheve verhoudingen tussen hen was hierin al de nodige schade aangericht. Ik denk dat haar vader alleen door niet te gaan aan TO duidelijk had kunnen maken dat hij nu eens vierkant achter haar stond en hoe ze dit dan vervolgens (samen) met de familie oplosten is naar mijn idee echt een tweede.



(Zo, en nu echt naar bed! )
Alle reacties Link kopieren
De analyse van Weatherwax over hoe jij (Shisensa) op je vader zou lijken en dat hij niet anders kon reageren toen je jong was, daar zie ik echt he-le-maal niets in.



Maar op praktisch gebied vind ik haar advies wel heel goed. Daarmee doel ik op dit wat zij schreef:



quote:Zet na de verjaardag alles voor jezelf op een rijtje, wat wil je wél voor hem doen, en wat niet? Dat jij je vrije dagen aan zijn ziekenhuisbezoekjes opmaakt terwijl hij prima zelfstandig kan gaan is natuurlijk te gek voor woorden. Taxi's zijn uitgevonden voor als mensen niet mogen rijden na een onderzoek.



Hoe vaak wil je boodschappen voor hem doen, of meld je hem aan bij AH en laat hij het voortaan bezorgen? Zo te lezen is hij handig met de computer, dus dat is geen argument om het niet zo te doen.



Als zijn huis niet schoon genoeg is, bel je de thuiszorg en vraag je of de indicatie bijgesteld kan worden. Toilet dat naar urine ruikt kán niet als hij thuiszorg krijgt. Er wordt dus óf niet goed schoongemaakt, óf er zijn meer uren nodig.



Schrijf voor je vader duidelijk op wat hij wél en niet van je kan verwachten, als hij méér wil, gaat hij maar naar je broer, of lost het zelf op.



Ga hierover verder ook niet in discussie, en vooral belangrijk, HOUDT JE AAN DIE VOORNEMENS. Zo te lezen is hij iemand die graag over grenzen gaat, als je die eenmaal aangegeven hebt, moet je je er ook aan houden. Zeker als je denkt dat hij dementerend is, vertonen volwassenen vaak peuterpubergedrag (heb je ervaring mee met vier kinderen) dus hij zal zéker die grenzen gaan opzoeken.



Laat hem niet aan die grenzen tornen, zelfs als je achteraf denkt dat hij toch wel gelijk heeft. Eenmaal een grens over, zit je over twee maanden weer in precies dezelfde situatie.In feite komt het erop neer dat je zelf de regie in handen gaat nemen. Dat lijkt me heel goed, omdat je dan kunt ervaren dat je voor jezelf opkomt. Juist in je relatie met je vader lijkt me dat een gezonde ervaring.
Alle reacties Link kopieren
Lieve shisensa, je ziet zelf dat er altijd afwijkingen in het gedrag van je vader aanweizig zijn en de vraag is: ga je iemand beoordelen op zaken waar hij zelf geen controle op heeft? Misschien is jouw vader al lang depressief, misschien is er (al lang) iets mis met zijn verstandelijke vermogen, misschien had hij zelf eem moeilijke joegd, ..etc. Daar weet je natuurlijk weinig van als hij alleen over voetbal praat.



Je zit met emoties die voor hem moeilijk te begrijpen zijn en daarom vertel je zelf ook niks daarover. Je weet dus wel dat hij dat niet zou begrijpen. Hij is ook alleen met zichzelf bezig, wat betekent dat hij niet anders kan. Denk je dat "liefde geven" moelijk was als hij dat "kon" geven? Bij mensen die niks hebben, gaat dat vanzelf. En daar word je juist blij van. Hij houdt dit niet met plezier tegen. Hij heeft een probleem.



Hij leunt op je en niet op jouw broer, daarom zou ik het zelf heel zwaar vinden als ik telkens hoor dat ik die broer voor hulp moet benaderen. Als hij de ruimte daarvoor zag, zou hij het zelf doen. Maar voor de ene of de andere reden, ziet hij die ruimte bij de broer niet maar bij jouw wel.



Je kunt na 10 min vertrekken als je en jouw gezin geen drank aangeboden krijgen, maar dat betekent niet dat je hem een les hebt gegeven om het de volgende keer niet te laten doen. Met wat je doet, geef je jouw kinderen de les om straks, tegen jouw, onbefrijpelijke dingen te gaan doen en let op: je mag straks niet vragen waarom ze dat gedaan hebben omdat die jouw lessen zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:invincible schreef op 03 januari 2010 @ 07:42:

hoi shisensa,





Nogmaals, mensen die niet zo'n ouder/zulke ouders hebben, weten niet hoe dit voelt. Het is een innerlijke strijd waar je nooit uitkomt. Tenzij je stopt met strijden.





Maar eerst ga ik weer even slapen...





Ik weet precies hoe het is om in een omgekeerde ouder kind relatie te zitten met een ouder. Ik weet ook precies hoe het is om als dochter hele andere verantwoordelijkheden te krijgen dan als zoon. Ik weet ook dat ik er als volwassene, mede dankzij therapie, een hoop heb kunnen veranderen en verbeteren aan de relatie met mijn vader. En dat gun ik TO. En de enige weg daarnaartoe is naar haar eigen wensen en gedrag kijken en daar naar handelen. Dat is niet makkelijk, zeker als je juist bent opgevoed om niet naar je zelf maar naar anderen te luisteren.

TO daar mag en ben je heel boos en heel verdrietig om zijn.



Je kinderen hebben je laten zien dat er zoveel meer is in het leven. Dat een gezonde ouder-kind relatie er heel anders uitziet dan die jij kent. Zie dat als een overwinning, wees trots op jezelf dat jij je kinderen dat wel kunt geven. En het is verdrietig dat jouw vader je dat niet heeft kunnen geven. Maar nu ben je een volwassen vrouw, voor hoe jullie relatie nu is ben jij mede verantwoordelijk. En het is niet makkelijk om de boel te veranderen, maar wel gezond en noodzakelijk.
anoniem_28041 wijzigde dit bericht op 03-01-2010 14:36
Reden: verduidelijking
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
een keer is wel genoeg.
quote:Spotty schreef op 02 januari 2010 @ 23:47:

[...]





Was het maar waar, wij zijn al ruim een jaar bezig mijn dementerende, alleenwonende moeder op te laten nemen / andere woning. Weet soms echt niet meer wat ze doet, waterkoker gebruiken als fluitketel (op het gas zetten), enz enz en dat is nog steeds geen indicatie om het te versnellen.Misschien is dat hier in de omgeving wat makkelijker. Een oom van mij begon te dementeren en hij kon binnen 'n paar maanden terecht in 't verzorgingstehuis. Mijn nicht heeft zich daar overigens wel zelf voor ingespannen dus indicatie en hulp gevraagd.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven