Verschil GGZ en vrijgevestigde therapeut

03-10-2007 10:17 14 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



wie kan mij een beetje uitleg geven over het verschil tussen de GGZ en een vrijgevestigde therapeut. Zie door de bomen het bos niet meer, zullen we maar zeggen...
Voor mij was een verschil: bij een vrijgevestigde had ik een eigen bijdrage, bij ggz niet (koste me niets).

Ik vond het fijn dat er bij GGZ intern overleg is, je bent minder 'afhankelijk' van een behandelaar.



Ik kreeg bij de vrijgevestigde vaak het gevoel dat ze je in behandeling wilde houden omdat het hun inkomen was, dat ze je langer hielden dan nodig was, zelfs als het niet klikte/werkte.
Alle reacties Link kopieren
Wachttijd. Veel GGZ's (is dat eigenlijk wel een woord?) hebben een wachtlijst en eerstelijns is 'wachtlijstvrij'.



Vergoeding. GGZ wordt betaald vanuit de AWBZ, waardoor je een X aantal behandelingen vergoed krijgt en zelf een eigen bijdrage hebt. Eerstelijns psych valt onder aanvullende verzekering en het verschilt dus per verzekeraar of en zo ja; wat je vergoed krijgt. Er zijn verzekeraars die een verschil maken tussen gecontracteerde psych en niet-gecontracteerd.



Een GGZ kan als voordeel hebben dat men meerdere dingen in huis heeft. Niet alleen de psych, maar ook een psychiater, psychotherapeut, groep en individueel etc.



Een groot nadeel vind ik zelf dat de GGZ -in mijn regio in elk geval- erg in hokjes denkt en werkt. Therapie A is voor u wel wat, maar dat doet collega X, dus hup weer op een wachtlijst en een andere peut. Therapie B willen we voorstellen, dat is bij collega Z en weer een wachttijd. Destijds was ik murw genoeg (diepe depressie bleek toen) om dat te slikken, maar al snel begon dat me echt te irriteren en als ik nu terugkijk was dat voor mij persoonlijk niet bevorderend.



Voordelen van de een zijn vaak nadelen van de ander en vice versa. Belangrijkste is uiteindelijk waar je jezelf prettig bij voelt en je moet een bepaalde klik/wisselwerking met de psych/peut/wiedanook hebben.



Zelf zit ik op het moment ook niet lekker in mijn vel en heb ik bewust gekozen voor een vrijgevestigde eerstelijns psych. De werkwijze van het GGZ irriteert me gewoon te veel en mezelf kennende is dat genoeg om er een keer de brui aan te geven. Bovendien zint een wachtlijst me niet. Als ik nu een wachtlijst op moet dan kun je er vergif op innemen dat ik tegen de tijd dat ik aan de beurt ben weer minimaal een diepe depressie te pakken heb. Dat is nou net wat ik wil voorkomen en een van de redenen om hulp te zoeken, dus no thnx. ;-]



Overleg overigens even met de huisarts. Zij weten vaak aardig hoe het in jouw regio in elkaar steekt. De ene GGZ is de andere niet en datzelfde geldt natuurlijk voor vrijgevestigd. Zij hebben vanuit hun praktijk vaak ervaring met deze en gene en kunnen je op weg helpen. Ook de verzekeraar kan een hulp zijn. Zo werkt mijn verzekeraar met verschil tussen gecontracteerd en niet-gecontracteerd. Na eerst wat gesteggel door een slecht geïnformeerd callcenter, kreeg ik de juiste afdeling te pakken. En zie daar; binnen 10 minuten in overleg een psych uitgezocht om te kijken of de klik er is. Bij mijn verzekeraar dient er van te voren toestemming gevraagd te moeten worden, wat die afdeling nu ook rechtstreeks met pysch regelt, scheelt mij weer. Ook rekeningstechnisch regelen ze het nu meteen zodat ik ook daar geen omkijken meer naar heb. Let ook even op dat verzekeraars vaak verschil maken tussen psychotherapeut en psycholoog. Dan vergoeden ze in het aanvullende pakket wel eerstelijns psych maar niet een eerstelijns psychotherapeut.



Onder de AWBZ kon dat 'vroeger' -2004- wel, hoe dat nu zit durf ik niet te zeggen.



Per 1-1-2008 komt de eerstelijns psych overigens terug in het basispakket en worden er dan per jaar 8 behandelingen vergoed. Een eventuele eigen bijdrage is nog niet bekend.



Meer info kun je bijv. vinden als je even zoekt op NIP of LVE.
vandaag ga ik van alles kunnen
Roosvrouw: ik heb nooit voor GGZ hoeven te betalen....
Alle reacties Link kopieren
Fleur, in 2004 zat er al een bijdrage op de psychopeut vanuit de AWBZ. Ik meen zou uit mijn hoofd ergens rond de 10,40 dat de rekening toen steeds was, maar daar wil ik van zijn. Ik weet dat er verzekeraars waren die toen de eigen bijdrage vergoedde vanuit het aanvullende pakket -mijne dus helaas niet-, zou dat het geweest kunnen zijn?



Als ik nu even snel google, dan lees ik dingen over 50 behandelingen, eigen bijdrage a 15 per keer. Maar dit betreft allemaal psychopeut. Voor zover ik weet is psych en psychiater zonder eb, dat zou ook een verklaring kunnen zijn?



-in mijn regio is het standaard 'hup naar psychopeut' als we over awbz-zorg praten, weet niet hoe dat in andere regio's is-
vandaag ga ik van alles kunnen
Ik ben nooit aanvullend verzekerd geweest, dus dat kan het niet geweest zijn...



Toen ik nog naar een vrijgevestigde ging, was het ¤15 eigen bijdrage per keer, met een maximum van een x-aantal keer (en bij persoonlijkheisstoornissen het dubbel aantal keren). Dit was in 2004...
Alle reacties Link kopieren
Wat mij er van bijstaat is dat je in 2004 ook bij vrijgevestigd terecht kon onder de AWBZ voor psychotherapeut -rest niet geloof ik-. Dat zou dan kloppen met mijn ervaring bij de GGZ. Dezelfde AWBZ-zorg, dezelfde eigen bijdrage per keer en max. aantal keren.



Mijn makke in mijn eerste vergoeding stukje is dat ik GGZ even teveel gelijkgesteld heb aan psychotherapeut en dat vervolgens afzet tegen eerstelijns psych (psycholoog). Niet erg eerlijk natuurlijk.
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
Roosvrouw en Fleurtje, hartstikke bedankt voor alle info. Ben ondertussen op internet ook al wat aan het speuren geweest voor vergoedingen e.d. en heb ook contact gehad met een psycholoog. Wachtlijst is alleen wel bijna een half jaar. Heb in ieder geval al wel een intakegesprek binnenkort om te kijken of het klikt.
Alle reacties Link kopieren
Pfoei, een half jaar. Ouch. Ik bedoel, de meeste mensen die aan deze bel trekken dat ze hulp willen, doen dat nou niet vaak als ze nog álle ruimte hebben om maanden te wachten. Wat is jouw gevoel na dat korte contact?



Die 6 maanden, dat is een eerstelijns? Ik kan jouw 'nood' uiteraard niet inschatten maar persoonlijk zou ik even verder neuzen of ik iemand/iets kan vinden met een kortere wachtlijst waarvan ik denk; dat lijkt me wel aan te spreken, eens zien of er een klik is. Voor zover je de vrijheid financieel hebt (ik kan niet op jouw bankboekje kijken en wat je wel of niet vanuit de verzekering gedekt krijgt)



Het kan heel anders, overigens. Zelf heb ik maandag mijn verzekeraar gebeld, die mijn gegevens dinsdag hebben doorgespeeld naar een externe organisatie die ze het psych-bestand laten opbouwen -doen ze met meer dingen, ach als zij dat leuk vinden......-. Die organisatie heeft gister meteen een brief naar mij gestuurd -verzekeraar heeft mijn telefoonnr. niet doorgegeven- . Vandaag lag die dus in de brievenbus. Daarin werd mij de gecontracteerde psychologen gegeven incl. NAW-gegevens. Ik ben even gaan neuzen op internet en wat ik van psych A kon vinden sprak me wel aan. Vooral de combinatie van wat ze kan bieden klinkt me niet verkeerd.



En na een telefonisch contact waar ik een goed gevoel bij had -voor zover je dat over een telefoon kan beoordelen- staat er nu een afspraak voor een intake op woensdag. Kon eerder, maar dat komt mij niet uit. Ook na de intake kunnen we -mits beiden daar heil in zien- zo door, geen wachtlijst dus.
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
Ik ben ook naar een 1e lijns-psych geweest en je moet je gewoon oriënteren op de wachtlijst hoor. Bij de een duurde het idd ook maanden voordat ik terecht kon en bij degene waar ik geweest ben kon ik binnen 2 wkn komen.

Je zit toch omhoog en dan moet het geen maanden gaan duren.

Succes ermee!
Ik heb psycho-therapie gevolgd bij een vrijgevestigde therapeut én bij een psychiater in het ziekenhuis. Bij beiden moest ik een eigen bijdrage per sessie betalen van ongeveer 10 euro.



Bij de vrijgevestigde therapeut kon ik zonder wachttijd terecht, maar terugkijken vind ik dat ik véél te lang bij hem in therapie ben geweest.

Bij de psychiater heb ik een paar maanden op een afspraak moeten wachten, en heb ik niet meer sessies gevolgd dan absoluut noodzakelijk waren m.i.



Ik denk dat het belangrijk is te kijken of je je op je gemak voelt bij de therapeut. Als je snel terecht kan, maar na 1 of 2 keer merk je dat het niet klikt zou ik er niet mee doorgaan. Beter dan een andere therapeut raadplegen, al duurt het langer en moet je wéér je verhaal doen.

Ik ben ervan overtuigd dat je alleen goed geholpen kan worden als je je verhaal kan en durft te doen bij iemand waar je een goed gevoel bij hebt!
Ik begrijp niet zo goed waarom ik nooit heb hoeven te betalen.......
Alle reacties Link kopieren
Ik heb ongeveer 2 jaar sessies gehad van een 1e lijns psychologe, die heb ik via verwijzing van de huisarts. Ik heb hier geen donder aan gehad vind ik achteraf. Ik zat de hele driekwartier te vertellen en zij te schrijven. Ik kreeg nooit handvaten of oefeningetjes ofzo en dat wilde ik juist. Je kunt wel steeds vertellen hoe dezelfde dingen je kwetsen bijvoorbeeld, maar het is nog fijner om dan te leren hoe je dat kunt aanpakken. Omdat ik maar een x aantal vergoed kreeg, heb ik voor bijna alle sessies de hele 65 euro zelf moeten betalen...

Nu, jaren later, heb ik therapie bij de GGZ. Ik ben er heel tevreden over, want hier krijg ik wel de handvaten die ik wil. Ik heb dit ook zeer duidelijk aangegeven bij intake. Wat idd een voordeel is, wat iemand al zei, is dat ze meer voor handen hebben. Zo heb ik ook een training gevolgd die wel aansloot met hoe ik me voelde en ben ik nu pas weer met een ander soort aanpak bezig die weer aansluit op hoe het nu gaat.

Het is alleen wel zo dat er hele lange wachtlijsten zijn met dringende gevallen en daar beginnen ze nu mij op attent te maken. Ik betaal wel een eigen bijdrage van ruim 15 euro per keer... loopt best op , ruim 60 euro per maand dus.

Ik denk dat het bij mij een kwestie was van de verkeerde treffen bij de eerste... en de goede bij de GGZ.
fleurtje schreef op 05 oktober 2007 @ 09:14:

Ik begrijp niet zo goed waarom ik nooit heb hoeven te betalen.......
Het maakt verschil waar je voor komt. Voor de psychotherapie bij de psychiater moest ik betalen. Voor de overige consulten bij haar niet.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven