Wie heeft er nog meer geen vriendengroep?

06-01-2024 07:35 190 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Overal om me heen hoor ik mensen praten over weekendjes weg met vrienden, oud en nieuw vieren met de hele groep, etc etc. Het voelt alsof ik de enige ben die geen vriendengroep heeft. Ik heb wel vrienden, maar dat zijn losse 1-op-1-vriendschappen.

Sinds mijn scheiding 5 jaar geleden maak ik geen deel meer uit van een vriendengroep, die heeft mijn ex geërfd (logisch want ik kwam in de groep door hem)
Ook mijn vriendinnengroep van de middelbare school is versplinterd door een ruzie tussen 2 meiden.
Nog een andere groep uit studententijd is versplinterd door baby’s en verhuizingen.
Ik mis het!
Ik moet altijd moeite doen voor afspreken, kan nooit terugvallen op een groep en ik vond het heerlijk om gewoon -heel kinderachtig- ergens bij te horen.

Op een sport gaan en daar een vriendengroep als in een team vormen, zie ik eigenlijk niet zitten. Het kost me al moeite en tijd genoeg om alle losse vriendschappen te onderhouden. Ook een nadeel trouwens van niet tot een groep behoren.

Wie herkent dit en hoe ervaar jij dit?
bijtie schreef:
06-01-2024 12:37
Ik bewonder dat sterke sociale leiderschap, maar helaas wordt het dus soms (vaak?) voor lief genomen.

Moet zeggen dat ik me er ook schuldig aan gemaakt heb. Ik weet inmiddels dat hele sociale mensen me soms lamleggen waardoor ik onverschillig overkom, doordat ik me geen houding weet te geven.

Dat maakt het niet goed om dan maar te (blijven) profiteren van een ander, maar die neiging kan het soms krijgen, dat ik bijvoorbeeld altijd op diegene z'n feestje blijf komen omdat ik je oprecht leuk vind, maar het vanuit overweldigd zijn niet kan opbrengen om echt helemaal aanwezig te zijn of iets leuks of aardigs terug te doen. Dan ben ik teleurgesteld in mezelf en trek ik me vanuit onmacht of minderwaardigheidsgevoel terug nadat het al "te laat" is.

Inmiddels weet ik dat ik beter alsnog een bedankje kan sturen voor het mooie feest en de herinneringen ook al is het een halfjaar te laat, dan maar gewoon laten doodbloeden. Maar ik heb het wel vaak ook laten afweten. Hoe leuk, lief, warm en gevend mensen ook zijn, ik kan het niet zo goed ontvangen weet ik nu. Ik merkte ook dat ik niet zo veel te geven heb als ik zou willen.
Wat een mooie uitleg.
Het is alleen zo jammer dat je geen gebruiksaanwijzing krijgt: pietje is een stille genieter, jantje gaat mee uit beleefdheid en verveling, Peter denkt dat jij heel erg op HEM zit te wachten en daarom zoveel moeite doet en eigenlijk schijt aan je hebt, Henk zit even niet zo lekker in zijn vel en voor hem is dit uitje super belangrijk maar ook veel qua prikkels, etc.
En als er dan mensen meegaan die wel leuk wat voor de gastvrouw meenemen, blij zijn en sfeer maken, en die andersom ook leuke dingen regelen is het contrast groot.
Je wil dat het voor iedereen leuk is en als je dat gevoel niet hebt dan is het lastig er energie in te blijven steken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Vrienden maken kost tijd en vaak ook moeite.

Ben je ergens op een verjaardag in een leuk gesprek met iemand. Stel dan voor om een keer een kop koffie te gaan drinken. En dan niet direct elke week, maar na een paar weken/maanden nog eens. Of vraag die buurvrouw uit de straat eens voor een kop koffie of bakje thee. of een stuk te gaan wandelen

Verwacht niet direct dikke vriendschap en dat je alles met elkaar deel. Begin gewoon eens met afspreken om iets te gaan doen.

Natuurlijk is het niet direct raak en blijkt niet elke persoon "vriendin-waardig". Dus hou je verwachtingen laag.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zelf ben ik geen onderdeel van een vriendengroep, ik heb ook het idee dat er op het platteland en in dorpen sneller/meer vriendengroepen zijn en vormen dan in steden.

Wat @Koffieleut schrijft herken ik ook wel, en dat hoeft dan nog niet eens altijd voor alleen buitenlandse mensen te gelden. Ik woon zelf in een dorp in Overijssel, als je hier niet uit de regio komt is het lastiger om aansluiting te vinden bij vriendengroepen.

Losse vriendschappelijke contacten gaat prima, maar de meeste vriendengroepen zijn vaak al jaren hetzelfde en lang geleden gevormd en delen hierdoor ook veel herinneringen en (roddel) kennis uit de dorpen waardoor het lastiger is om aansluiting in vriendengroepen te vinden.

Als je elkaar redelijk vrij laat, en in een leuke groep mensen zit, dan kan een vriendengroep zeker leuk zijn.
Voordeel is ook dat wanneer je met de groep hebt afgesproken je elkaar allemaal ook weer gezien hebt, in een op een vriendschappen heb je daar vaker meerdere afspraken voor nodig.
midaswolf wijzigde dit bericht op 06-01-2024 16:02
1.26% gewijzigd
Karakter is wat je bent in het donker.
Alle reacties Link kopieren Quote
En wat meer mensen al schrijven veel vriendengroepen zijn gevormd vanuit/door mannen. Waarbij (later) de partners van die mannen aansluiten bij die groep.

Andersom zie je het minder, dat mannen bij een groep vriendinnen komen, die is gevormd door de vrouwen en waarbij later de mannelijke partners aansluiten.
Karakter is wat je bent in het donker.
Ik heb twee ‘ride or die’ vriendinnen die ook vriendinnen van elkaar zijn. Dat is mijn ‘groepje’. Op mijn werk heb ik ‘een groepje’ van zo’n zes personen waarmee ik wel eens op stap ga. De vriendinnengroep uit mijn studietijd is nogal verstrooid over het land dus die zie ik nooit meer als groep.

Man heeft wel zo’n groep (veteranenvoetbal) maar ik vind de schaduwgroep daarvan (de aanhang van de mannengroep) strontvervelend dus daar zit ik niet in. Als ik naar bepaalde feesten ga in het ouderlijke dorp, dan zit ik wel automatisch in mijn leeftijdsgroep. Maar ja, in zo’n dorp moest je vroeger wel want er waren niet veel opties. Die mensen zie ik alleen met feesten en dan is het wel altijd gezellig.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het ligt eraan wat je onder een vriendengroep verstaat. Ik heb twee kleinere groepen en we zien elkaar af en toe als groep, maar vaker in individueel verband. Ook blijft de groep tussen de oorspronkelijke vrienden. Partners kunnen best eens aanhaken, maar zijn geen onderdeel.
Alle reacties Link kopieren Quote
Nooit een vriendengroep gehad. Alleen maar losse vriendschappen. Lijkt me best leuk hoor, want je hebt makkelijker een hoop mensen bij elkaar die met elkaar iets willen vieren, zoals oud en nieuw of een weekendje weg.
Wat bij mij het meest in de buurt komt is een verzameling van neven en nichten waar we zo 1 x per jaar met elkaar proberen af te spreken :lol:
MidasWolf schreef:
06-01-2024 14:07
En wat meer mensen al schrijven veel vriendengroepen zijn gevormd vanuit/door mannen. Waarbij (later) de partners van die mannen aansluiten bij die groep.

Andersom zie je het minder, dat mannen bij een groep vriendinnen komen, die is gevormd door de vrouwen en waarbij later de mannelijke partners aansluiten.
Klopt, mannen haken weinig bij een vrouwengroep aan, hoewel veel gay mannen wel zo’n vrouwenclubje om zich heen hebben. Bij vriendengroepen die vanaf het begin al gemengd waren (niet stelletjes) zie je wel dat zowel m/v aanhaken. Ik zit in zo’n groep, we kennen elkaar oorspronkelijk via een studentenbijbaan, daar zijn door de jaren heen wel verschuivingen geweest, mensen erbij en eraf enzo. Moet er wel bij zeggen dat we in deze groep vaak juist de aanhang er juist buiten houden. We nemen nooit onze partners mee, tenzij een bruiloft ofzo.
Alle reacties Link kopieren Quote
milesdavis schreef:
06-01-2024 11:26
Mijn ex had een vriendengroep en ik was toen vrij snel genezen van het idee dat ik dat ook wilde. Er waren binnen de groep maar een paar echte vriendschappen, de rest was meer voor de vorm eigenlijk. Toch waren er mégaveel verplichtingen. De groep bestond uit 9 mannen, die hadden allemaal een partner en iedereen was onderdeel van de club, dus je had 18 verjaardagen. Verjaardagen van kinderen niet meegeteld. Bruiloften. Babyshowers. Helpen met klussen en verhuizen. Mee op het jaarlijkse weekendje weg én wintersport.

Ik had bijna geen tijd meer voor mijn rustige, 1-op-1 vriendschappen en werd er op aangekeken als ik dan niet de hele tijd aanwezig was. Ik woonde ook nog eens aan de andere kant van het land, dus het was al niet eens haalbaar voor mij. Mij werd op een gegeven moment gezegd: als je niet genoeg aanwezig bent, hoor je er wat ons betreft niet meer bij. Dat heeft weer voor gezeik met mijn ex gezorgd, die vond dat ik meer moeite moest doen. Ik trok dat niet. Bovendien zat zijn ex ook in de groep, zij vond het lastig dat ik er was en daarom praatten de meeste vrouwen ook niet met mij. Mind you, dit waren dertigers. Ik was er vrij snel van genezen en nu prijs ik mijzelf gelukkig met mijn losse vriendschappen.

Ik geloof dat een leuke vriendengroep best tof kan zijn, maar het is denk ik niet zaligmakend.

Oh dit was ik even vergeten van het concept vriendengroep…. Al dat meehelpen bij al die verhuizingen! En die scheve gezichten als ik met mijn andere vriendinnen wat ging doen en er een keer niet bij was…. Brrrr
Goede reminder :)
Meehelpen doet gelukkig niemand bij ons, iedereen huurt gewoon zelf mensen in. Scheve gezichten als je er niet bij bent is niks nee, daar zou ik ook kriegel van worden. Ben sowieso zeer allergisch voor dingen moeten.
Alle reacties Link kopieren Quote
Koffieleut, Midaswolf, ik herken ook heel erg dat het na de studententijd op slot zit én dat mannen vaker de groepen hebben waar de vrouwen aansluiten

Mijn man heeft ook een vriendengroep, maar wij zijn nog niet zo lang samen en de vrouwen van zijn vrienden zitten sinds dat wij samenzijn, thuis bij de kinderen als de mannen afspreken. Daardoor heb ik de gemengde tijd zonder kinderen nooit meegemaakt.

Ik koester zeker mijn losse vriendschappen maar het kost altijd moeite en initiatief. Wat was het heerlijk om gewoon ergens aan te haken en lekker lachen in de kroeg met veel vrienden om je heen.

Erg fijn om herkenning en relativering te lezen!
Meehelpen bij verhuizen vind ik juist leuk. Misschien omdat ik niet in een groep zit waar het een verplichting is.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zit in een vriendengroep vanuit de studententijd. Gewoon mannen en vrouwen door elkaar dus en partners kenden we vaak ook al via via (en soms niet). Ik ervaar het juist als iets heel moois. Je groeit met elkaar mee en kent elkaar heel goed, waardoor iedereen er mag zijn. Inmiddels zijn er ook veel kinderen en alles loopt lekker door elkaar op een weekend weg. We lopen niet perse de deur plat, want we wonen niet meer heel dicht bij elkaar, maar blijven elkaar wel steeds opzoeken. Daarnaast heb ik ook veel losse vriendschappen, dat is weer heel anders. Maar de gezelligheid op viermomenten of een weekend weg is toch het grootst bij mijn vriendengroep.
Alle reacties Link kopieren Quote
Met mijn ex heb ik ook de oppervlakkigheid van een vriendengroep ervaren. Wij gingen uit elkaar en het heeft me verbaasd hoe snel ik uit de groep raakte. En, ik kende die mensen al 21 jaar. Maar hij kreeg een nieuwe partner.
Verdriet, jaloezie, loyaliteitsconflicten. Niet vol te houden.
Dat ligt op de loer in iedere vriendengroep als je als vrouw ‘erin komt’ door de man. Hoe basaal dit ook mag klinken.

En met collega’s: ik heb een soort van groep collega’s waar ik een paar keer per jaar iets mee doe. Maar als iemand een nieuwe baan krijgt, ligt diegene er toch ook snel uit. Niemand doet dat bewust, maar zo gaat dat toch. Je kan niet meer meepraten over het bestuur, vergaderingen, etc

Misschien dat daarom school- en studentengroepen de meeste overlevingskansen hebben?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb een tijdje een vriendinnengrowp gehad maar dat viel in Coronatijd helemaal uit elkaar.

Ik heb nu een paar losse vriendinnen. En een sportteam maar ik doe daar buiten sporten niks mee.

Ik ga beter op 1 op 1 contacten. Mijn broers hebben wel beiden vriendengroepen van man of 20.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ken dat op slot zitten van de vriendengroep ook niet zo. Alsof we alles samen doen. Ik heb toevallig twee maanden geleden kaartjes voor een feest gekocht met enkelen van de vriendengroep. Ik wist dat mijn 'losse' vriendin dat ook leuk zou vinden, dus die heb ik voor kerst een kaartje gegeven. Ik hoef dan echt niet om toestemming te vragen of zij alsjeblieft ook mee mag. Brrrrr.

De vriendengroep waar ik in zit is niet gebouwd op de mannen. Met vier van de vrouwen was ik al bevriend.
Alle reacties Link kopieren Quote
Niets voor mij en daar houd ik het bij! (rijmt nog ook)
Dan moet het maar zoals het kan
Alle reacties Link kopieren Quote
toffifee schreef:
06-01-2024 16:13
Ik ken dat op slot zitten van de vriendengroep ook niet zo. Alsof we alles samen doen. Ik heb toevallig twee maanden geleden kaartjes voor een feest gekocht met enkelen van de vriendengroep. Ik wist dat mijn 'losse' vriendin dat ook leuk zou vinden, dus die heb ik voor kerst een kaartje gegeven. Ik hoef dan echt niet om toestemming te vragen of zij alsjeblieft ook mee mag. Brrrrr.

De vriendengroep waar ik in zit is niet gebouwd op de mannen. Met vier van de vrouwen was ik al bevriend.
Ik bedoel met op slot zitten dat er niemand meer echt bijkomt (behalve een nieuwe partner ) , niet dat je alles samen moet doen.
Mijn ervaring is dat mannen vrij makkelijk zijn met nieuwe aanwas en mensen die bij gezamenlijke dingen afhaken, meer dan vrouwen.
Fauna1979 schreef:
06-01-2024 16:25
Ik bedoel met op slot zitten dat er niemand meer echt bijkomt (behalve een nieuwe partner ) , niet dat je alles samen moet doen.
Mijn ervaring is dat mannen vrij makkelijk zijn met nieuwe aanwas en mensen die bij gezamenlijke dingen afhaken, meer dan vrouwen.
Grappig, ik heb dat vooroordeel dus precies andersom.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb wel een vriendengroep vanuit mijn studententijd. Heel erg leuk en waardevol en gezellig. We kunnen elkaar alleen als groep niet vaak zien. Wel vaak losse afspraken en dan een paar keer per jaar echt gezamenlijk (kerstdiner, huwelijken, lustra, dat soort dingen). Verder een aantal zeer goeie losse vrienden.

Wat mij heel veel pijn heeft gedaan en waar ik alsnog om kan janken is dat ik er via social media achter moest komen dat de vriendengroep van de middelbare school een weekendje weg was geweest en eigenlijk als groep verder was gegaan zonder mij. Dit is schijnbaar zo gebeurd op een van de meest kwetsbare momenten in mijn leven. Dubbel gevoel dus. Enerzijds denk ik: val lekker dood als jullie er toen niet voor mij waren. Anderzijds doet dit me heel erg veel pijn. Ik ben te laf om te vragen hoe dit zo gelopen is en heb een soort schild gebouwd zodat het lijkt of het me geen pijn doet, mocht ik ze onverhoopt tegen komen.
Coniglio schreef:
06-01-2024 16:42

Ik ben te laf om te vragen hoe dit zo gelopen is en heb een soort schild gebouwd zodat het lijkt of het me geen pijn doet, mocht ik ze onverhoopt tegen komen.

Als je er last van blijft houden hoop ik dat er een tijd komt dat je je wél moedig voelt om voor jezelf op te komen, buitensluiten is verschrikkelijk :hug:
@Coniglio, wat naar :hug:

Vanuit mijn jeugd heb ik bijna geen vriendengroepjes gehad. We verhuisden om de haverklap en ik was overal een vreemd buitenbeentje, werd soms gepest en ik voelde me zelden in groepjes op m’n gemak.
Wel had ik een paar vaste vriendinnen waarmee ik 1 op 1 mee omging en twee ervan zijn na veertig jaar nog steeds vriendinnen. Ze kennen elkaar maar hebben helemaal niks met elkaar, beiden erg verschillend maar in tegenstelling tot mij dol op groepjes. Soms haakte ik aan bij hun groepjes maar eigenlijk hoefde dat van mij niet zo. Als puber voelde ik me vooral toeschouwer en zocht dan iemand uit die er ook wat klungelig bij stond om mee te praten of observeerde, iets wat ik prima vond. Ik was die stille.
Toen ik in een studentenflat woonde, was ik ineens onderdeel van een gezellig groepje met drie andere bewoners. Elke dinsdag keken we Ally McBeal en SATC met chips erbij. Je kon altijd bij elkaar aan kloppen, we kletsten een eind weg en we deden veel leuks. Het verwaterde toen een van hun naar het midden oosten emigreerde en de ander steeds meer naar ashrams ging en in een andere bubbel terecht kwam. Het was sowieso een periode dat de een na de andere vriendin emigreerde (midden oosten, China of Frankrijk). Dat was ruk want het versterkte mijn gevoel dat ik vroeg of laat toch achtergelaten zou worden door mensen waaraan ik me hechte. Mensen die ik leuk vond, gingen of dood, of we verhuisden er vandaan of gingen emigreren.
Daarna heb ik geen groepje meer gehad. Bij een jeugdvriendin zag ik op haar verjaardag weleens anderen. Leuk was de keer dat ik eigenlijk geen zin had om te gaan maar het onverwachts aardig uitpakte toen ik in gesprek raakte met nog iemand die niet van feestjes hield. Er kwamen nog wat mensen bijstaan die niet van feestjes hielden en samen hadden we het toch gezellig. Er leek een vriendengroepje te ontstaan. We gingen gezamenlijk op een stedentrip, dat was erg leuk. Minder geslaagd was dat de vriend van een vriendin uit dat groepje onverwachts een beetje handtastelijk werd naar mij. Ik hoef die vriend niet meer te zien en mijd nu al jaren gelegenheden waar hij ook bij zou kunnen zijn. Teleurstellend.

Eigenlijk zag ik mezelf altijd als introvert en buitenbeentje tot mijn huidige baan. Daar werken best wat mensen waarmee ik een klik heb. Het was voor het eerst dat ik meeging naar borrels en ik vond het zowaar gezellig.
Toen kwamen de Corona maatregelen. Alleen thuis vond ik deprimerend en ik ging met nog wat anderen naar kantoor. Zo is de corona groep ontstaan. Een clubje dat nog steeds vaak naar kantoor gaat en borrelt. Het duurt zolang ik er werk maar ik geniet ervan. Bij hun voel ik me op m’n gemak en mezelf.
Ook ben ik erachter gekomen dat ik mensen een stuk leuker ben gaan vinden, ondanks een tegenslag hier en daar. Het hangt ook samen of ik mezelf oké vind en goed in mijn vel zit. Met name de laatste jaren praat ik wat makkelijker en een enkele keer voel ik me weer dat buitenbeentje als ik ‘verplicht’ mee moet met een groepje waar ik minder wat mee heb. Dan onderga ik het en observeer mijn omgeving.

Van mij hoeft het niet meer zo maar leuk als er soms onverwachts een fijne club mensen ontstaat waarmee ik het fijn heb. Teveel mensen vind ik al gauw te druk en ik hou ook erg van alleen tijd dus ach, ik ben tevreden.
Hier ook geen vriendengroep. Heel lang jammer gevonden, maar nu vind ik het eigenlijk wel relaxed. Met een paar goede vrienden en verder een bos leuke kennissen kom ik de dagen wel door.
Ik heb ook geen vriendengroep. Wel gehad met mijn ex, waar ik zo'n kwart eeuw geleden vijf jaar mee samen ben geweest. Die groep is ook nog steeds dezelfde groep. Ik hoor daar niet meer bij, maar ik kan het wel met de meeste nog prima vinden als ik ze ergens tegen kom. Bij twee ervan ga ik heel soms op de koffie, of zij bij mij. Maar ze zijn nu te beschouwen als kennissen.
Mijn huidige man had wel een vriendengroep, maar het was eigenlijk meer het uitgaan wat ze bond, ze zijn van heel verschillend allooi. Toen er één van hen op een nare manier stierf, is het langzaamaan een beetje uiteen gevallen.
Wel jammer, ik zou best bij een vriendengroep willen horen, al ben ik redelijk op mezelf en een beetje introvert.
Alle reacties Link kopieren Quote
Voorheen wel, inmiddels niet meer. Maar het past ook niet meer bij mij. Ik was sowieso altijd wel een beetje het buitenbeentje voor mijn gevoel. Wel heb ik nog een groep met wie ik een paar keer per jaar naar theater/concerten ga. Super gezellig, maar verder lopen we de deur niet plat bij elkaar.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven