Anders dan thuis

18-10-2021 21:04 280 berichten
Alle reacties Link kopieren
We hebben op het moment het dekentjes-topic. Daar geven veel forumers aan dat ze thuis - als in bij hun ouders - nooit onder een dekentje zaten, maar sinds ze een eigen huishouden hebben wel.

Dat zette me aan het denken. Ik zat thuis ook nooit onder een dekentje en kan me niet herinneren dat ik m’n ouders ooit onder een dekentje heb zien zitten. Nu dus wel.

Ook een joggingbroek vonden ze niks. “Doe eens wat gezelligs aan.” Ik hoor het m’n moeder gewoon zegen. Tegenwoordig als we niks meer hoeven gaat de jeans uit en de pyjamabroek of jogging aan. Hetzelfde met m’n bh (heb ik m’n moeder ooknooit zien doen).

Wat doe jij anders dan je ouders? Wat pak je anders aan?

Ik weet bijvoorbeeld dat ik me ‘thuis’ altijd ergerde aan het aantal schilmesjes. Die zaten altijd in de vaatwasser. Bij het fruit eten moest het enige mesje doorgegeven worden. Dus toen ik op mezelf ging kocht ik dr een stuk of 10, zodat ik nooit mis zou grijpen :P .
Lach hard, duik diep, kom terug..
Jufjoke schreef:
18-10-2021 21:47
Mijn moeder vond dingen al gauw teveel gedoe of teveel rommel. Vingerverven? Nee, bah, knoeiboel. En later eens koken om dat ook te leren? Nee, doe maar niet. Eigenlijk was ze niet zo van de spontane ideeën. Meer van de 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'.
Dat van het koken is heel herkenbaar. Ik mocht vroeger wel gewoon koekjes, cakejes enzo maken maar een avondmaaltijd?! Dat mocht soms bij hoge uitzondering of als ze te ziek was om te koken maar dan moest ik vaak wel koken wat zij had bedacht terwijl ik het leuk vond om eens wat anders te eten. Ben dus op een gegeven moment ook vaker voor mezelf gaan koken thuis. En als ik dan bij uitzondering mocht koken was ze vaak alvast begonnen als ik wilde beginnen.
Ze klaagt nu wel eens dat ze altijd maar moest koken en er geen bal aan vond. Dan vraagt familie aan mij waarom ik nooit aanbood te koken en dan vertel ik maar even dat ik dat vaak niet mocht.

Heb trouwens kookles gehad op school, heb nooit iemand vergiftigd en hoor van vriendinnen dat ik lekker kan koken.
Alle reacties Link kopieren
Ik lees zoveel herkenbare dingen! Van iedere ochtend vers geperste jus drinken (stond met folie er op klaar in de koelkast, anders vervloog de vitamine C), en blijven zitten tot je je bord leeg had...

Mijn ouders gingen altijd even slapen na het eten, op de bank. Zo van; hard gewerkt, even een tukje doen. Vond en vind ik raar, heb nu overigens ook een allergie voor mensen die slapen op de bank. Ik ben dus ook van team 'geen dekentje op de bank'.
Alle reacties Link kopieren
cuculuscanorus schreef:
18-10-2021 22:03
Dertig soorten drank in huis halen voor elke tante en oom.

oja! dat ook!
Ik zeg maar zo, ik zeg maar..
Ik leid mijn hele leven zo ongeveer tegenovergesteld aan m’n ouders. Ik eet niet op vaste tijden, ik kleed me vaak niet (mijn bejaarde moeder kleed zich elke dag netjes aan, met bijpassende sieraden en alles, ook als ze de deur niet uit gaat). Ik doe niet echt op een structurele manier aan huishouden. Ik plan geen dingen als uitjes of afspraken met vrienden.

Cultuur was ook heel belangrijk bij ons thuis. We gingen veel naar theater en musea. Ik houd daar echt totaal niet van en ga slechts heel af en toe naar iets waarvan ik vind dat ik het gezien moet hebben.

Mijn ouders deden doordeweeks ook weinig, die zouden echt niet naar een café of restaurant gaan op een dinsdagavond.

Dekentjes op de bank had mijn moeder trouwens wel altijd, ze is een koukleum. Maar wij mochten nooit ziek op de bank met een dekbed “in bed slaap je het beste en ziek je het beste uit”.
Ik heb echt geen idee. Wat ik waardevol vond/vind heb ik behouden en de rest doe ik anders.
Alle reacties Link kopieren
Gek genoeg zijn een paar zaken die ik zelf had afgezworen van huis uit, weer terug gekomen sinds ik zelf een kind heb.

Eten aan de eettafel, toen ik het huis uit was gegaan en de eerste avond eten voor mezelf had gekookt, ging ik ook netjes in mijn eentje aan de eettafel zitten.

Na die eerste avond meteen overgegaan naar eten op de bank en tijdens samenwonen met vriend ook.
Tot we een kind kregen, nu eten we weer aan tafel.

En dochter (peuter) krijgt na het eten een bakje naturel yoghurt of kwark na het eten.
Zelf ook nooit meer gedaan sinds ik op mezelf woon.
Ik eet wel elke dag yoghurt, maar dan als ontbijt.

Ook staan gekookte aardappelen, groente en vlees vaker op het menu nu er een peuter mee eet.

Huispakken/joggingbroeken of dekens op de bank hadden mijn ouders zelf niet, maar het was geen probleem als wij als kinderen dat hadden.
Alle reacties Link kopieren
xiongmao schreef:
18-10-2021 22:02
Ik vind het ook wel weer wat hebben dat als ik nu weer eens bij mijn ouders eet dat alles dan nog hetzelfde is. Gekookte aardappels met jus, stukje vlees, groenten. En als toetje een schaaltje met yoghurt.

En inderdaad om 20u journaal kijken met een kopje koffie.

Niks van dat alles doe ik in mijn eigen huis.
Ja dat! Heerlijk. Maar dat heb ik wel overgenomen. Het NOS Journaal om 20 uur is vaste prik, ook al heb ik de hele dag het nieuws gevolgd. :)

Ik ben ook van de dekentjes, maar dat hadden wij thuis niet. Volgens mij is dat ook iets van de laatste jaren? Niemand die ik kende deed daaraan.
Ik zou het ook een heel gek idee vinden, mijn ouders onder een dekentje op de bank hangend.
't Is al met al een heel gedoe
Koffie op vaste tijden ja. Om 10.00 uur en om 20.00 uur. Geen mok maar kopje, schoteltje en lepeltje, ook al hoefde je niet te roeren.

Eau de cologne op een zakdoek. Waar het voor diende geen idee maar mijn moeder werd er rustig van ofzo.

Een abo op een regionaal dagblad.

Saromapudding op hoogtijdagen. Vond het toen al niet te eten.

Bij gourmetten een flinke klodder van de Calvésausjes meebakken in het pannetje (???). Mijn man keek heel vreemd toen hij dat voor het eerst zag gebeuren bij mij thuis.

Zaterdag was steevast brooddag. Altijd met iets warms. Kroket of gebakken tomaat (ook tamelijk ondefinieerbaar was dat, maar wel lekker). Of ragout. Uit blik. Nooit in zo'n bladerdeegding maar altijd gewoon op een boterham met mosterd.

Frikandellen bakte mijn moeder in de braadpan in flink wat boter. Het resultaat was een slappe sliert maar ik vond het wel lekker.
Alle reacties Link kopieren
Gourmetten en fonduen was (en is nog altijd) "rommel" en "veel te vet".
Dat gebeurde en gebeurt niet bij mijn ouders.

In dezelfde categorie: Alle frituur-vlees.

Op zondag stond er zowat standaard friet op 't menu, maar dan wel met dingen als kip, biefstuk of schnitzel en koude groenten.

Blikvoer kwam ook al nauwelijks binnen.

Mijn vader is stiekem gek op fish-sticks, maar krijgt ze niet van mijn moeder :-D.

Warm eten gebeurde 's middags*, behalve op zaterdag.
Dan stond er 's avonds pasta of iets Italiaans op 't menu.


*Mijn ouders hadden een winkel aan huis.
De winkel sloot om 19u, vervolgens nieuws kijken en dan brood eten.
Om 19u30 nog warm eten met 2 kinderen was niet echt een optie.

De traditie van warm eten 's middags is er bij hen ingebleven.
Bij mij niet.

Ik eet wel nog altijd "laat". Ik begin zelden met koken voor 20u.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren
Marelyse schreef:
18-10-2021 22:19
Koffie op vaste tijden ja. Om 10.00 uur en om 20.00 uur. Geen mok maar kopje, schoteltje en lepeltje, ook al hoefde je niet te roeren.

Eau de cologne op een zakdoek. Waar het voor diende geen idee maar mijn moeder werd er rustig van ofzo.
Koffie en thee op vaste tijden hadden wij ook.

En wij hadden een oud-tante die nogal scheutig was met die eau de cologne, ze sprenkelde echt de hele dag en als je te dicht bij haar zat kreeg jij ook gewoon een scheut over je heen gegoten. ‘Hier, lekker!’
Alle reacties Link kopieren
Leuk topic. Ook hier een verplicht glas vers geperst sinaasappelsap bij het eten, soms was het zo zuur dat je er wondjes van kreeg. Wat ik wel geweldig vond als kind is dat ik dan altijd een lepeltje kreeg om uit de handpers het vruchtvlees te eten. Geen idee waarom ik dat zo lekker vond :-)

Ook vla of yoghurt als toetje elke dag, soms als verrassing een Mona pudding, waarbij je nog met een mesje een gat moest prikken ipv het lipje van nu er af trekken, om de pudding uit de vorm te krijgen. Of kookte mijn moeder zelf griesmeelpap :yum:

Wel uit een schaaltje gelukkig, al werden we er elke keer aan herinnerd als we ons bord niet leeg aten dat het in hun tijd gewoon op het bord ging, of het nou leeg was of niet.

En mijn ouders zitten nog steeds vanaf dat ze opstaan tot naar bed gaan in hun nette kleding, zelfs als ze nergens heen hoeven. Als mijn vader van zijn werk komt, waar hij in pak loopt, kleed hij zich thuis om in een nette broek met overhemd. Als wij thuis komen kunnen we niet snel genoeg schoenen uitschoppen en gewoon in loungewear of pyjama op de bank ploffen.
You know what, take off your cranky pants and go take a nap, all right?
Alle reacties Link kopieren
Wissewis schreef:
18-10-2021 21:14
Een joggingbroek was verboden (had ik niet eens).
Zonder beha was ook not done.
Ontbijten in pyjama tot daaraantoe, maar na 't ontbijt trek je fatsoenlijke kleding aan.
"Hangen op de bank" deed je ook niet. Je zat uber-netjes.
Rondlopen op sokken was verboden. Dan sleten die te hard. Je liep op schoenen of in een extreem geval pantoffels rond.

Een deken op de zetel dan weer wel, want hun witte bank mag niet vuil worden :-). Maaf fleece-dekentjes zijn juist goed voor het plekje waar vroeger de hond lag.

Het huis van mijn ouders kan - als je het deken van de bank trekt - sowieso zo in een VT Wonen-blad :-).
Schoenen in huis was bij ons echt absoluut verboden. Ook voor de visite. Er stonden pantoffels en slippers klaar voor diegenen die niet op sokken wilden lopen.

Heb ik overigens wel overgenomen en mijn kinderen ook. Ik vraag het dan weer niet aan mijn visite, maar de mensen die hier vaker komen doen zelf al de schoenen uit.
Alle reacties Link kopieren
Gelijk uit bed je kleren aan. Ik had niet eens een joggingbroek of badjas.
Liggen doe je op bed, zeker niet op de bank. Geen dekentjes.
Als Pa tv kijkt (en hij deed niets anders), houden de kinderen hun mond.
ik geef mn bek ook maar een douw
Alle reacties Link kopieren
Nu je het zegt, ik heb mijn ouders nooit in 'makkelijke' kleding gezien. Zodra ik thuiskom, gaat mijn joggingbroek aan, maar volgens mij hebben zij zoiets niet eens in hun kast. Wat grappig.
't Is al met al een heel gedoe
Alle reacties Link kopieren
feow schreef:
18-10-2021 21:33
De douche van elkaar overnemen. Dat vond ik echt gruwelijk.
Dat doe ik niet.
O dat moesten wij ook ja, want dan koste het warme water opwarmen minder. En je mocht maar zo lang, en niet elke dag.
Ik snapte het wel hoor, want het was elk dubbeltje omdraaien.

Dekentjes waren er niet, wel een kleed. Mijn vader werkte echt 50-60 uur in de week en als hij thuis was, lag hij eigenlijk altijd op de bank na het eten met een kleed. En op de zondag 's middags.

Wat wij altijd moesten was elke zondag, 's ochtends mee naar de kerk, dan aten er altijd hetzelfde warme eten tussen de middag en na de dutjes 🙈 gingen we naar mijn opa en oma. Dat was een verplichting, elke zondag weer. Nooit meer is mijn zondag zo strak ingedeeld, vanaf puberteit gingen we al steeds meer weigeren en langzaam invulling geven.
Alle reacties Link kopieren
Dekentjes waren er inderdaad niet of voor de sier, eigen gebreide van wol, de gruwel.

Dan wel weer zo'n walgelijk sprei. Strak ingestopt, verplicht pyama aan maar absoluut zonder sokken hoe koud je voeten ook waren, compleet mesjokke.
Alle reacties Link kopieren
En nóóit met oud ondergoed de deur uit en ook nóóit de vaat laten staan, want je weet maar nooit wat er kan gebeuren als je de deur uit bent.
Alle reacties Link kopieren
Vaste koffie om 20 uur bij het journaal was bij ons ook vaste prik. Toen was het natuurlijk ook maar beperkt nieuws, dus moest je het wel van die momenten grotendeels hebben denk ik.
Mevrouw75 schreef:
18-10-2021 22:28
Koffie en thee op vaste tijden hadden wij ook.

En wij hadden een oud-tante die nogal scheutig was met die eau de cologne, ze sprenkelde echt de hele dag en als je te dicht bij haar zat kreeg jij ook gewoon een scheut over je heen gegoten. ‘Hier, lekker!’
Haha, hier, lekker meuren naar die zooi. Maar wat was het doel van eau de cologne? Hetzelfde als wij waar nu parfum voor gebruiken? Ik weet niet meer of mijn moeder het ook over haarzelf goot.
Peertjes schreef:
18-10-2021 22:37
Dekentjes waren er inderdaad niet of voor de sier, eigen gebreide van wol, de gruwel.

Dan wel weer zo'n walgelijk sprei. Strak ingestopt, verplicht pyama aan maar absoluut zonder sokken hoe koud je voeten ook waren, compleet mesjokke.
Oh ja dat is ook zoiets. Sokken in bed deed je echt niet. Ik slaap eigenlijk nu altijd met sokken aan behalve als het echt heet is. Mijn moeder zat onlangs nog te klagen dat ze nergens een fatsoenlijke sprei kon vinden voor haar logeerbed. Ik dacht toen ook, ja heel gek dat niemand zoiets nog koopt :). Geen dekentjes maar aan die viezige kleedjes die 24/7 op de salontafel lagen ook geen gebrek. Alhoewel dat vooral bij oma was denk ik, niet bij mij thuis.
Alle reacties Link kopieren
Was eau de cologne niet bedoeld om te gebruiken bij flauwtes? Dat meen ik begrepen te hebben uit ouderwetsche boeken. "Hemel, de barones bezwijmt. Vlug ... breng de eau de cologne!"
Ik vind hier dingen van.
Alle reacties Link kopieren
Marelyse schreef:
18-10-2021 22:48
Oh ja dat is ook zoiets. Sokken in bed deed je echt niet. Ik slaap eigenlijk nu altijd met sokken aan behalve als het echt heet is. Mijn moeder zat onlangs nog te klagen dat ze nergens een fatsoenlijke sprei kon vinden voor haar logeerbed. Ik dacht toen ook, ja heel gek dat niemand zoiets nog koopt :). Geen dekentjes maar aan die viezige kleedjes die 24/7 op de salontafel lagen ook geen gebrek. Alhoewel dat vooral bij oma was denk ik, niet bij mij thuis.
Haha.

Oh, die kleedjes ja op zo'n tafeltje, met kristal en was ook nog een periode met van die clowntjes bbrrr.

Ik slaap nooit met sokken, maar gewoon feit dat het niet mocht, hoe bizar. Wat kan mij het nu schelen of mn kinderen sokken aan hebben of niet, als ze koude voeten hebben dan trekken ze toch lekker sokken aan.

Maar nee, geen sokken. Klaagde je over koude voeten dan hup werd dat kriebelende sprei nog strakker om je heen gestopt en strak onder het bed gestopt bij het voeteneind ' zo, dan worden je voeten lekker warm.' Nou, dat werden ze daar niet van.
Sabeltandcavia schreef:
18-10-2021 22:56
Was eau de cologne niet bedoeld om te gebruiken bij flauwtes? Dat meen ik begrepen te hebben uit ouderwetsche boeken. "Hemel, de barones bezwijmt. Vlug ... breng de eau de cologne!"
Klinkt heel aannemelijk, een soort vlugzout maar dan anders. Echt als parfum kan het haast niet bedoeld zijn lijkt me.
Jufjoke schreef:
18-10-2021 21:50
Ooh ja, hier ook! Uiteindelijk hebben ze me er natuurlijk niet tot mijn twintigste toe gedwongen, maar dat was lange tijd, echt tot ver in de puberteit, verplicht: een schaaltje vla na het eten. Walgelijk, ik lustte het echt niet, maar hé, geen flauwekul!
Ik heb sindsdien nooit meer vla gegeten en dat zal ik de rest van mijn leven ook niet meer doen.
Vla is echt vies. Mijn vader at het wel graag, maar mijn moeder komt niet uit Nederland, dus die kent het van huis uit niet. Wij kinderen aten het dus niet. Net zoals dat ik van huis uit nooit stamppotten heb gegeten. Mijn vader at af en toe boerenkool, maar dan aten wij wat anders. Mijn moeder kon geen boerenkool eten, dat viel haar als een blok op de maag. Geen idee waarom wij het niet kregen.

Wat dat betreft hebben we op wel meer punten een niet echt traditionele Nederlandse opvoeding gekregen. Één koekje en dat soort dingen ken ik ook niet, wij mochten altijd vrij pakken waar we zin in hadden. Maar we waren geen overdreven snoeperds.

Mijn ouders waren wel heel privé over bepaalde dingen. Ik ben dat op mijn manier ook, maar ik zou prima tegen vrienden kunnen zeggen dat ik even krap bij kas zit en niet naar iets mee ga bijvoorbeeld. Dat zouden mijn ouders echt nooit zeggen. En er werd ons bij wel meer dingen op het hart gedrukt dat iets alleen binnenshuis werd besproken en niet voor buitenstaanders bedoeld werd. Ik kan me geen heftige onderwerpen herinneren, dus dat moeten toch vrij onbenullige zaken geweest zijn die ik zonder gêne zou bespreken met vrienden.
anoniem_407909 wijzigde dit bericht op 18-10-2021 23:10
9.56% gewijzigd
Peertjes schreef:
18-10-2021 22:56
Haha.

Oh, die kleedjes ja op zo'n tafeltje, met kristal en was ook nog een periode met van die clowntjes bbrrr.

Ik slaap nooit met sokken, maar gewoon feit dat het niet mocht, hoe bizar. Wat kan mij het nu schelen of mn kinderen sokken aan hebben of niet, als ze koude voeten hebben dan trekken ze toch lekker sokken aan.

Maar nee, geen sokken. Klaagde je over koude voeten dan hup werd dat kriebelende sprei nog strakker om je heen gestopt en strak onder het bed gestopt bij het voeteneind ' zo, dan worden je voeten lekker warm.' Nou, dat werden ze daar niet van.
Nee, eerder nog kouder omdat je voeten werden afgekneld. Ik denk dat ik uberhaupt niet kon bewegen in bed, zo strak als ik altijd werd ingestopt. Maar goed, dat moeten we maar zien als een uiting van liefde :).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven