BKR-coderingen ivm hypotheek

03-02-2008 10:09 61 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik hoop dat iemand mij kan helpen, via de site van BKR kom ik er niet helemaal uit.

Een paar jaar terug heb ik een rekening van de Neckermann niet betaald wegens verhuizing (totaal vergeten).

Wij zijn nu van plan om een huis te kopen en heb dus mijn betaalgegevens opgevraagd bij BKR (ik wist namelijk dat ik die code te pakken had).

Daar staat bij de gegevens van Neckermann:

Ingangsdatum: 03-07-2003

Werkelijke einddatum: 06-01-2005

Registratieweek: 28/2003

2 De vordering is geheel opeisbaar gesteld (06-11-2003)

A Er is een achterstand opgetreden (03-07-2003)



Kan iemand mij uitleggen wat onze kansen zijn? en wanneer deze opgeheven wordt.

De rekening is overigens al betaald.



alvast dank.
Alle reacties Link kopieren
Virginia, google op BKR coderingen. Tussen alle 'wij geven u toch een lening ondanks codering'-sites kom je nog wel eens een stukje info tegen.



Er moet dus een H-codering (herstel) zijn aangemaakt en die gaat ook pas na 5 jaar uit de registers. Wellicht is het handig om even kontakt met BKR te zoeken, en met Neckermann om te vragen of die codering is doorgegeven (dat kan een schuldeiser nog wel eens zomaar domweg vergeten zijn...)
Alle reacties Link kopieren
Maar een H krijg je toch pas als er nog een lopende schuld achter blijft, dat is bij deze niet het geval. Alles is afbetaald ruim 4 jaar geleden.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat je het over nog eens moet proberen, met een A codering kun je niet eens een bankrekening openen. Laat staan dat je een hypotheek krijgt.



Ik zit al 8 jaar in de ellende wegens een vergeten rekening van nog geen 50 euro bij de Ach- en Wehkamp



Als ze al bereid zijn tot een H codering (moet Neckermann doen,bij Wehkanp doen ze er niet aan) gata de termijn van 5 jaar pas lopen bij die daadwerkelijke H codering. Dan nog 5 jaar later zou je een hypotheek moeten kunnen krijgen.



Of je moet naar die charlatans gaan van die advertenties tegen een woekerrente
Alle reacties Link kopieren
Maar dan zou er een einddatum opgenomen moeten zijn (ik zit nu ook even mee te lezen op www.bkr.nl).quote:Hebt u uw achterstand ingelopen, dan is dit ook zichtbaar in CKI. Een 'H', van Herstel, bij het betreffende krediet geeft dit aan. De 'H' wordt alleen vermeld als het krediet doorloopt. Als u de achterstand hebt ingelopen en daarmee het krediet hebt beëindigd, wordt een einddatum bij het krediet geplaatst. De ‘A’ van Achterstand blijft met de einddatum zichtbaar bij het betreffende krediet. Vijf jaar na de einddatum verdwijnen uw gegevens over het beëindigde krediet automatisch uit ons bestand. Dus ook de ‘A’.Met einddatum blijft eea dus nog 5 jaar staan, met een H loopt het krediet wel door maar zijn alle betalingen wel gedaan. Zoals ik het nu lees, staat er geen einddatum in en lijkt het dus alsof je de rekening niet hebt betaald. Ik denk een gevalletje van 'oeps, vergeten' van de Neckermann, zou met hen eens kortsluiten of zij wel hebben afgemeld en zo nee of ze dat als de sodemieter willen doen en schriftelijk eea aan jou willen bevestigen.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou gewoon gaan informeren bij een hypotheekverstrekker. Als je van de Neckermann een bewijs krijgt dat je het betaald hebt, heb je best kans op een normale hypotheek. De codering blijft wel staan, maar als er een einddatum achterstaat staat er weinig in de weg volgens mij. Ik ken iemand die dit op deze manier bij de hand heeft gehad en die heeft gewoon een hypotheek gekregen en dat is nog niet zo heel lang geleden.
Alle reacties Link kopieren
quote:isabon schreef op 28 november 2007 @ 21:51:

Als ze al bereid zijn tot een H codering (moet Neckermann doen,bij Wehkanp doen ze er niet aan) gata de termijn van 5 jaar pas lopen bij die daadwerkelijke H codering. Dan nog 5 jaar later zou je een hypotheek moeten kunnen krijgen.



Knap k*t voor je isabon!



Maar zou zo'n codering/einddatum niet met terugwerkende kracht gegeven kunnen worden? Ik neem aan dat de datum van afbetaling relatief makkelijk bewijsbaar is. Vraag dat dan op je beurt even na bij BKR.
Alle reacties Link kopieren
Ik kan met mijn BKR codering (door een doorlopend krediet van 2500 euro en ik sta ook altijd 2500 in de min) 40 duizend euro lenen en een hypotheek krijgen van 120duizend euro



BKR zegt weinig meer tegenwoordig, gaat er vaak om wat je netto maandsalaris is
Alle reacties Link kopieren
Bovendien is je partner zijn/haar salaris er nog en als die geen BKR codering heeft moet een hypo geen probleem zijn



Succes gewoon banken en hypotheekverstrekkers binnenstappen (desnoods via een tussenpersoon)
Alle reacties Link kopieren
quote:Vleermuis28 schreef op 28 november 2007 @ 22:05:

Ik kan met mijn BKR codering (door een doorlopend krediet van 2500 euro en ik sta ook altijd 2500 in de min) 40 duizend euro lenen en een hypotheek krijgen van 120duizend euro



BKR zegt weinig meer tegenwoordig, gaat er vaak om wat je netto maandsalaris is



Ik werk bij een hypotheekverstrekker en het BKR zegt nog wel degelijk iets! Bij ons juist heel veel...

Het feit dat er een partner is met inkomen zegt ook niet veel.

Wat ik lees uit de openingspost is er een einddatum van 2005 (even uit mijn hoofd). 5 jaar later is de codering verdwenen.

Bij ons willen we een "gewone" a-codering zonder cijfertjes wel eens accepteren, maar dat hangt van de hele situatie af.

Wordt het een tophypotheek of niet? Zit er nog groei in de inkomens, wat is de oorzaak van de achterstand en hoe is het opgelost?

Achterstandscoderingen met cijfers wijzen wij af. Deze kunnen in sommige gevallen wel met NHG.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,



Een hypotheekacceptant zal op basis van je kredietwaardigheid, moraliteit, aflossingscapaciteit etc afwijzen of accepteren.



Wanneer er een A-code hebt in je BKR-registratie betekent dat niet vanzelfsprekend dat je geen hypotheek kan krijgen.



Als jij uit kan leggen hoe het zo gekomen is, is dat geen reden om jou die hypotheek niet te verstrekken.



Pas wanneer een schuldeiser een bedrag hoger dan 250 heeft kwijtgescholden omdat hij er geen vertrouwen meer in had dat hij het ooit nog terug zou krijgen, dan mag niemand je in de eerst komende 5jaar meer een lening verstrekken, zo is dat wettelijk geregeld.



Dus als ik jou was zou ik gewoon ervoor gaan en je verhaal uitleggen....





Grtzzzzzzzzzzzzz
Alle reacties Link kopieren
A2 codering is lastig, maar er zijn wel mogelijkheden. Gewoon even bij een tussenpersoon binnenlopen en vragen. Hypotrust heeft de zogenaamde 'coulance hypotheek' en daarbij worden zelfs A3 coderingen geaccepteerd. Wel tegen een fors hogere rente, maar zodra je codering uit het BKR vandaan is (5 jaar na de H, dus zorg dat die H er komt te staan, dat kost je geld!) mag je oversluiten naar de gangbare rente, veelal tegen betaling van een boete. A coderingen op hypotheken worden overigens nergens geaccepteerd. Logisch wel, lijkt me.
Alle reacties Link kopieren
Met een keer een rekening vergeten te betalen, krijg je geen A2. Dan heb je ook de aanmaningen genegeerd of vergeten. Voor veel geldverstrekkers zegt dit iets over de moraal van de persoon die een hypotheek aanvraagt. Zij kennen u niet persoonlijk en trekken hun conclusies uit o.a. de BKR-registratie. U maakt in ieder geval meer kans bij de bank waar u uw betaalrekening heeft lopen; zij hebben inzicht in uw betaalgedrag.

Daarnaast kunt u via een tussenpersoon proberen het via een andere bank te sluiten, waarbij de tussenpersoon een goed woordje moet doen voor u. Als het dan echt niet meer lukt is inderdaad de genoemde vorm van Hypotrust een optie en in uiterste gevallen ELQ of Sparck. Maar dan moet u wel genoegen nemen met een torenhoge rente, waarbij 7% geen uitzondering is.
Alle reacties Link kopieren
Dames bedankt voor alle reacties. Ik heb ook even met BKR gebeld en de Neckermann en die zeggen dat ik geen H krijg omdat ik geen restschuld meer bij ze heb. De reden dat ik die codering kreeg was omdat ik toendertijd in een verhuizing zat en daarvoor bij mijn ouders woonde omdat de leefsituatie in mijn vorige woning niet meer uit te houden was. (Onderbuurman is een junk die mij constant lastig viel). Dit is natuurlijk verder niet goed te praten maar zo is de achterstand ontstaan.



Ik heb ook even met onze adivseur gesproken en die ziet op zich wel kans. Maar ik blijf er sceptisch onder. We hebben al wel een huis gezien die we heel graag willen kopen. Over 2 jaar is de codering er pas af.

Is het een idee om Neckermann te bellen en te vragen of ze iets kunnen doen aan de code??
Alle reacties Link kopieren
Ik denk niet dat het een idee is om Neckermann te bellen. Als het zo makkelijk te veranderen is dan zou iedereen dat wel doen en zou de BKR ook wel zijn betrouwbaarheid verliezen. Uiteindelijk is het toch een middel voor de geldverstrekker om enige inschatting van de risico's te kunnen maken en of je de hypotheek kunt betalen.



En met alle begrip voor je woonsituatie toen waren er toen ook al verhuisserviceformulieren. Het feit dat je je niet verhuisd hebt gemeld bij Neckermann zegt ook iets over verantwoordelijkheden en dergelijke. Ik kan mij voorstellen dat een bank daar toch kritisch naar kijkt.



Je hebt denk ik twee keuzes, óf nog 2 jaar wachten tot de BKR registratie is verdwenen of een hypotheekafsluiten bij een instelling die je wel accepteerd met BKR registratie.



Ik wens je succes maar ik zou nog 2 jaar wachten, geeft een hoop minder stres.
Ik doe mijn best
Alle reacties Link kopieren
Een A2 is inderdaad lastig. Ik werk ook bij een bank en wij zijn alleen met een heeeeeeeel goed verhaal bereid om hypotheek te verstrekken. Vaak worden deze posten doorverwezen naar ELQ of Sparck. Let wel: deze financieren vaak niet maximaal en er geldt een rente-opslag. Maar BKR is in deze branche zeker nog veelzeggend!! Het zegt voor ons als geldverstrekker iets over de betalingsmoraliteit. De gedachtengang is vaak: als ze een relatief klein krediet (tov hypotheek) al niet betalen, dan wel de hypotheek?



Succes!!
Alle reacties Link kopieren
Update:



We hebben toch de stap gewaagd en een huis gekocht afgelopen maand, op advies van onze hypotheekadviseur. Wij hebben inmiddels 3 afwijzingen gekregen. De makelaar heeft ons toen een verlenging aangeboden, die we toch hebben aangegrepen en zijn met een andere hypotheekadviseur in zee gegaan. Deze heeft vandaag een offerte ontvangen van de NN.

Ik ben toch door alle ervaringen zeer sceptisch en vraag mij af in hoeverre wij al kunnen gaan juichen.

In hoeverre is een offerte een go-go of wordt het misschien toch nog een no-go?



Iemand ervaring hiermee.



Overigens heb ik de Neckermann 3 weken geleden een brief gestuurd over de gang van zaken, maar daar heb ik nog geen reactie op.
Alle reacties Link kopieren
Een offerte an sich zegt nog niet zoveel. Als je de offerte tekent, moet je altijd allerlei bijlagen bijvoegen en dat hele pakket wordt dan opgestuurd en beoordeeld en pas dan krijg je een definitief "ja" of "nee" te horen.



Maar blijf positief: de eerste hobbel is genomen!



Verwacht niet te veel (niks) van Neckermann; zij zullen redeneren dat je die codering aan jezelf te wijten hebt (wat uiteindelijk ook zo is). Zoals al eerder geschreven zullen zij er echt niet aan beginnen zich in de BKR-coderingen te mengen.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben alle bijlagen toegevoegd, getekend en is vandaag opgestuurd.

Van de Neckermann verwacht ik inderdaad niet veel, maar ik wilde het toch geschreven hebben naar ze.

Pff spannend nu zeg.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Virginia,



Ik werk zelf bij een financiele instantie en ik vraag pas een offerte aan op het moment dat ik de BKR toetsing gedaan heb. Anders wordt er al veel tijd en moeite gestopt in iets wat achteraf voor beide partijen niets oplevert.



Ik vraag me af of jullie offerte uitgaat van de daadwerkelijke koopsom en of er al een maandlast wordt genoemd? En de hypotheekvorm, staat die er ook al in genoemd? Rentepercentage etc? Als het namenlijk een offerte is die gericht is op wat jullie precies willen, dan mag je ervan uitgaan dat er al wel wat voorwerk is gedaan.



Trouwens, als je hypotheekadviseur het advies geeft om toch te kopen mag ik aannemen dat hij/zij zeker al heeft geinformeerd naar de mogelijkheden om met een negatieve BKR codering een huis te kopen.



Ik kan me voorstellen dat het spannend is om nu af te wachten. Succes! Ik hoop dat je goed nieuws krijgt en jullie snel je huisje kunnen betrekken.



Groetjes

Romy
Alle reacties Link kopieren
Ja er wordt al een maandlast in genoemd en ook de hypovorm incl rente. De A2 codering is al naar gekeken. Er is al voorwerk gedaan en op basis van onze inkomen, aankoopsom woning. Het is een offerte van de Nationale Nederlanden.
Alle reacties Link kopieren
Virginia, wees maar gelukkig met je offerte! Ik denk dat het allemaal best in orde komt zo. Als er een offerte is uitgebracht, is er al BKR getoetst en ondanks de achterstandscodering, brengen ze een offerte uit. Als je vervolgens de voorbehouden leest (waarde woning, benodigde stukken kunnen overleggen, etc. ) en je weet dat je al die dingen kunt overleggen en aan al die zaken die ze vragen kunt voldoen, zou ik me als ik jou was geen zorgen meer maken.
Alle reacties Link kopieren
Oh bedankt Hondagirl.



Er is trouwens nog een offerte binnengekomen, we hebben er nu 2, waarvan we er 1 hebben afgezegd (wegens een iets hogere rente).

Ik zit mij nu dan het volgende af te vragen, misschien dat iemand mee wil denken. We hebben het huis in december gekocht en daarvan 3 afwijzingen gekregen. Nu hebben we opeens 2 offertes. Ik heb dus zoals eerder geschreven, begin januari een brief geschreven naar de Neckermann met het verzoek om de A2 om te zetten in en A1. Zou het zomaar kunnen zijn dat ze hieraan hebben voldoen? ik vind het wel heel toevallig dat er nu opeens 2 offertes liggen van reguliere instellingen.

Overigens heb ik niets van Neckermann gehoord of gelezen, dus ik ga zowiezo bellen maandag.



Maar toevallig toch?
Alle reacties Link kopieren
Hoi Virginia,



Een A1 is over het algemeen nog steeds een reden om af te wijzen. Die 1 zegt namenlijk dat er een betalingsregeling is getroffen.



Maar wat ik denk is dat jij toch offertes krijgt omdat de werkelijke einddatum op 6 januari 2005 staat. Het is dus zichtbaar dat het krediet is ingelost.

En als er verder niet zoveel te vinden is in het BKR van jou en je vriend dan zijn er nog wel coulante instanties die ondanks je a codering jullie een hypotheek willen verstrekken. Een hypotheek is ook een redelijk zeker product (de zekerheid is het onderpand, nl de woning).



Maar een ander vraagje: Als jullie het huis in december hebben gekocht, moet je dan onderhand niet laten weten of je de financiering rond krijgt? Meestal is er een termijn afgesproken om de financiering rond te krijgen.



Groetjes

Romy
Alle reacties Link kopieren
Wij staan op het punt het voorlopig koopcontract van een koopwoning te tekenen. Qua financieren obv inkomen en dat soort dingen, is uitgezocht en wij kunnen het dragen. We zitten echter nog met iets in onze maag waar een van jullie misschien wat meer over zou kunnen vertellen.

Voordat een bank akkoord gaat met je verzoek om een hypotheek, gaan ze je toetsen bij het BKR. Nu hebben we ons gek gegoogled op BKR coderingen maar de informatie die daar uit komt vinden we niet echt duidelijk. Ook op fora heeft iedereen weer wat anders te vertellen over dit onderwerp.



Concreet onze vraag: wanneer krijg je een negatieve codering, zo negatief dat je hypotheek-aanvraag afgewezen wordt? We willen graag een hypotheek bij een 'degelijke' bank, dus niet bij een of andere vage 'ondanks-uw-bkrcodering-toch-een-hypotheek'-instantie.



We hebben een aantal dingen waar we ons zorgen over maken: beiden hebben wij tijdens onze studententijd een doorlopend studentenkrediet bij een bank gehad. Die van mij is inmiddels ruim een jaar geleden afgelost en ik betaalde elke maand gewoon de rente. Ik heb nooit een brief ontvangen dat ik de lening af diende af te lossen. Die van mijn vriend is nog niet afbetaald maar ook hij heeft elke maand de rente betaald en is nooit door de bank aangeschreven met een aanmaning tot betaling. Zijn instanties verplicht je door te geven wanneer ze je bij het BKR 'aangeven'? Op de site van het BKR staat van wel, maar op verschillende fora blijkt al dat dat vaak niet gebeurd.



Ook hebben wij in het verleden weleens dingen te laat betaald, zoals iedereen waarschijnlijk weleens overkomt. Nooit een deurwaarder aan huis gehad of dat soort dingen, maar weleens een brief van een incassobureau gehad en daarna uiteraard meteen betaald.

Hoe erg moeten wij ons nu zorgen maken omtrent negatieve BKR-codering? We weten dat we binnen 5 dagen uitslag kunnen krijgen na aanvraag van je overzicht bij het BKR, maar we zitten er toch danig over in, dat 5 dagen nu nog heeeeel lang zijn...

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven