Chronisch ziek & hond

13-09-2020 18:38 98 berichten
De laatste tijd lijkt het mij zo gezellig om een hondje in huis te nemen. Ik heb geen ervaring met honden uit mijn jeugd, dus ben nu veel research aan het doen over wat ik mij op de hals zou halen.

Het is namelijk zo dat ik chronisch vermoeid ben. Als gevolg daarvan werk ik (grotendeels) vanuit huis en maak ik meerdere keren per dag een rondje van zo'n 30 minuten door de buurt voor een frisse neus. Dat ik geen herdershond met veel behoefte aan beweging moet nemen snap ik natuurlijk. Maar veel belangrijker is: zijn er ook hondensoorten die ik wel een leuk thuis zou kunnen bieden?

Is drie a vier keer per dag een rondje van een half uur voldoende voor een kleine, rustige hond? En is het een probleem als mijn laatste uitlaat-moment rond 21.00 uur ligt en ik pas de volgende ochtend rond 9 uur weer het volgende rondje kan maken? Ik lig lange nachten in bed bij te komen van mijn inspanningen overdag en heb helaas geen tuin waar ik de hond makkelijk even naar buiten kan doen.

Tot slot, dit is allemaal ter orientatie en alle suggesties zijn van harte welkom. Als ik tot de conclusie kom dat ik met mijn slechte gezondheid een hond geen fijn thuis kan bieden, dan zal ik dit ook zeker niet doen.
Ik zou het niet doen.
ik denk dat een hond je ook goed kan doen. Maar het is een risico. je gaat er nu 30 minuten uit en straks moet je er vaker uit. Ook op slechte dagen, ook als het regent en ook als je pijn hebt. Van 21 tot 9 is erg lang om zijn plas op te houden
Ik zou het ook niet doen. Wat als je klachten erger worden?
en dan ook: rommel opruimen, vaker stofzuigen, ‘ongelukjes in huis’, geblaf of gedragsproblemen dat hoort er allemaal bij. Ook als je moe bent
Alle reacties Link kopieren
Dat uitlaten is niet zo'n probleem. Ik heb een kleine hond die al wat ouder is, dus die heeft echt wel genoeg aan een aantal keer een half uurtje. 's avonds laat kan je hem misschien een plasje laten doen voor je huis? Alleen even eruit en niet echt wandelen. Anders is 12 uur ophouden wel erg lang.
Heb je wel de energie om er elke dag op uit te gaan met je hondje (of iemand die het een dag kan overnemen)? Want een hond moet elke dag wandelen.
En wees je er bewust van dat een hond niet goedkoop is wbv voer en dierenartszorg.
Wellicht kan je een wat ouder hondje een heel fijn thuis bieden.
Alle reacties Link kopieren
Is drie a vier keer per dag een rondje van een half uur voldoende voor een kleine, rustige hond? En is het een probleem als mijn laatste uitlaat-moment rond 21.00 uur ligt en ik pas de volgende ochtend rond 9 uur weer het volgende rondje kan maken? Ik lig lange nachten in bed bij te komen van mijn inspanningen overdag en heb helaas geen tuin waar ik de hond makkelijk even naar buiten kan doen.
3-4 keer per dag een half uur moet voldoende zijn. Van 21.00 tot 09.00 is vrij lang maar als je hond het gewend is zou het ook moeten kunnen. MAAR.
Een pup lijkt me voor jou geen optie want die moeten veel vaker uit. Hoe ga je het doen als de hond ouder wordt? De plas/ontlasting niet meer zo lang kan ophouden? Of zoals eerder genoemd, je een slechte dag hebt? Als de hond tussendoor aangeeft eerder uitgelaten te moeten worden en je bent te moe? Als de hond ziek wordt en bijvoorbeeld diarree heeft en de boel laat lopen/meer verzorging nodig heeft en/of vaker uit moet? Kun je hem/haar die zorg dan ook bieden of wordt dat te veel voor je?
Nee heb je, ja kun je krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Goed dat je er over nadenkt. Naast 4 keer uitlaten, heeft een hond ook nog meer verzorging nodig. Zoals afdrogen na uitlaten in de regen, wassen als hij in de modder heeft liggen rollen, ongelukjes in huis opruimen etc. Ook naar de eventuele trimmer brengen en naar de dierenarts voor controle moet je regelen.

Sta je er alleen voor, want wat als je een slechte dag(en) hebt, kun je dan terugvallen op iemand die 4x per dag voor jou die hond uit laat? Ook financieel moet je het kunnen dragen. Vooral medische kosten kunnen oplopen. Mocht je na al die overwegingen een hond willen, zou ik kijken voor een ouder exemplaar in het asiel. Zijn weten welke verzorging de hond nodig heeft, zijn energielevel, wat voor karakter hij heeft etc. Fijne site: www.ikzoekbaas.nl

Nog een extra tip, misschien kun je eens een weekje oppassen op een hondje van een kennis. Kan die persoon ongestoord op vakantie en kun jij een testrondje doen.
Ik zit een beetje in hetzelfde schuitje, ook cvs en wil ook een hond. Ik ga straks werken 32u en heb geen tuin, dus ik heb besloten voorlopig te wachten.
In jouw geval zou ik geen puppy doen, maar een iets oudere hond waarvan het gedrag al bekend is en waarvan de energiebehoefte aansluit op jouw kunnen. Kijk ook of ze bijvoorbeeld veel vachtverzorging nodig hebben. En ik zou eens kijken of je een keer een week of twee kan oppassen, gewoon om te zien hoe je het ervaart :)
Alle reacties Link kopieren
Moet het persé een hond zijn?

Een kat laat zichzelf uit en kan ook gezelschap bieden.
Is dit nu later?
Ik snap geen donder van het leven
Ik weet nog steeds niet wie ik ben
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het zeker overwegen, ik ben ook chronisch ziek en heb sinds 4 jaar een klein hondje, een boomertje.

Ik ben helemaal dol op dat beest en hij brengt mij zoveel levensvreugde. Ik ga meestal 3x per dag met hem wandelen, meestal steeds ongeveer 15-20 minuten. Hem zindelijk krijgen was 2 weken lang veel werk, maar toen was hij ook echt helemaal zindelijk, dus laat je daar niet door ontmoedigen.

Het eerste wandelingetje maak ik rond 9.00, het laatste wandelingetje meestal tussen 19.00 en 20.00. Daartussen kan ie het dus ophouden, maar dat heb ik ook een beetje zo opgebouwd, een Puppy moet in het begin wat vaker uit.

Het doet mij ontzettend goed om buiten te komen, een frisse neus te halen en ik ontmoet ook veel andere honden eigenaren. Soms baal ik er wel van als het regent, maar als ik mij dan bedenk hoeveel liefde zo'n beestje geeft, dan ben ik dat alweer snel vergeten!
Alle reacties Link kopieren
Ik opende ruim een jaar geleden bijna een zelfde soort topic (alleen ben ik niet chronisch ziek). Ik had zelfs in de openingspost staan "helaas heb ik niks met katten". En nu heb ik een oudere kat uit het asiel; een lieve kroelmops die elke dag als ik thuis kom mauwend naar de deur komt gerend en gewoon heel lief en rustig is. Is een kat een optie..?
Kun je niet een soort honden oppas worden? Wel de lusten, niet de lasten. Ik weet dat je hier websites voor hebt. Veel ouderen doen dit bijvoorbeeld ook.
Ik zou het niet doen als je geen tuin hebt. Dat wordt een blok aan je been.
Je kunt wellicht in je buurt rondvragen bij hondenbezitters of je 'm af en toe 'n keer op mag halen voor een wandeling op dagen dat je je goed voelt.
Het voordeel van een hond is dat je ineens heel veel mensen uit de buurt leert kennen. En je weet zeker dat je alle dagen meerdere keren buiten komt. Dat laatste kan een nadeel zijn, want je moet er ook op uit met slechte dagen of als het weer slecht is.
Daarnaast is wandelen niet alles: de meeste honden moeten ook mentaal worden uitgedaagd. Je moet echt met ze bezig gaan en dingen met ze doen/oefenen enzovoorts. Het is dus niet zo dat ze, sommige honden en rassen uitgezonderd, rustig gaan slapen als ze uit zijn geweest.

Een oudere hond zou ideaal kunnen zijn, maar die kunnen ook weer ziek worden, kunnen plas vaak minder goed ophouden of kunnen zelfs dement worden. Dat is wel iets om in te calculeren.

Daarnaast is het meer werk, pootjes poetsen bij modder en regen, meer schoonmaken (honden verliezen enorm veel haar) etcetera. En niet alle honden kunnen makkelijk alleen thuisblijven.

Kortom, een lastige vraag. Ik heb mijzelf weleens hetzelfde afgevraagd en er uiteindelijk voor gekozen het niet te doen. Maar dat is natuurlijk voor iedereen anders.
Ik denk dat het op zich wel kan, máár dan moet je wel een goede mentaliteit hebben. Soms gebeuren er onverwachts dingen zoals een ondergekotst vloerkleed, ritjes naar de dierenarts, hond die s’ nachts opeens diarree heeft. Of ze barsten opeens van de energie en gaan ze je aanstaren tot je van de bank komt om met ze te spelen. Dan moet je wel echt in actie komen en sta jij even op de tweede plaats. Dus niet zo’n lapzwans zijn die de hond niet verzorgd als het even niet uitkomt.

Maar het kan je dus ook veel bieden. Ikzelf ben ook snel vermoeid maar voor mijn hond doe ik alles, en kan ik me ook over dingen heen zetten. Ik houd namelijk van haar, en wil haar een zo goed mogelijk leven geven. Een hond geeft je ritme. Wat ik ook als fijn ervaar is dat ik door mijn hond vluchtige sociale contacten heb. Door mijn autisme ben ik regelmatig zo vermoeid dat ik niet met vrienden of familie kan afspreken. Doordat ik dan naar buiten ga met mijn hond en contact maak met andere baasjes voel ik me toch minder een kluizenaar. (Maar dat verschilt per persoon of dat fijn is).

Een pup zou ik sowieso niet nemen als ik jou was. Ik zou gaan voor een ruimschoots volwassen hond of zelfs een senior. Die zijn wat rustiger. En je weet van te voren hoe hun gedrag is en of je daarmee wil dealen ja/nee.

Het verschilt heel erg per hond of het een uitslaper is. Mijne red een nacht van twaalf uur wel prima (als we dan eindelijk gaan wandelen bedenkt ze pas dat ze moet plassen na twintig minuten). Maar je kan ook net eentje treffen die om 7 uur s ochtend klaar staat voor actie. Daarom: neem een herplaatser dan kan je hem er op uitzoeken.

Ik denk echt wel dat het te doen is. Wat voor ras zou je leuk vinden? Volgens mij hebben de oudere kleintjes niet heel veel beweging nodig.
dank voor alle berichten nu al! veel zaken om over na te denken, dat is fijn.

het wandelen doe ik nu ook dagelijks, juist ook omdat dit voor mijn ziekte noodzakelijk is. ook op slechte dagen ga ik er dus op uit, al is het soms dan een iets korter rondje. ook denk ik dat ik behoorlijk flexibel kan zijn als dat nodig is ivm een dierenartsbezoek ed (dat betekend gewoon dat ik de rest van de week mijn sociale afspraken op een lager pitje moet zetten, maar dat zou ik zeker bereid zijn te doen).

een oudere hond adopteren waarvan het karakter en de energie-behoefte al bekend is vind ik een hele goede tip. en een keertje proefdraaien met een leenhond ook, al vind ik dat best spannend omdat ik dus helemaal geen echte ervaring heb met honden (gek genoeg heb ik het idee dat wanneer het mijn eigen hond is het wel goed komt, al is dat natuurlijk niet heel rationeel gedacht).

een kat zou ik ontzettend leuk vinden, maar daar ben ik helaas allergisch voor. en het lijkt mij vooral zo gezellig om iemand mee te nemen op mijn dagelijkse wandelingen. dat honden ook thuis nog uitgedaagd moeten worden, daar had ik niet zo goed over nagedacht.. dat is wel een puntje. tussen mijn wandelingen door ben ik of aan het werk, of lig ik op de bank/in bed bij te komen. hoe doen mensen met een baan dit dan?

Pukkie12345, dan voor jouw reactie. heel fijn om te horen dat het goed kan gaan! een boomer lijkt mij een ontzettend leuk hondje.

Doggo, ik zou een kanninchenteckeltje ontzettend leuk vinden. maar uit mijn google-zoektocht begreep ik al dat die misschien iets meer nodig hebben dan ik helaas kan bieden.
Ik zou kijken voor een herplaatser (bijv via ikzoekbaas)
in begin kost het ook wel meer energie want dier moet wennen aan nieuwe woonsituatie etc. dus verkijk je daar niet op.

Wij hebben vorig jaar een pup genomen, voornamelijk voor mij. Ik ben afgekeurd en heb autisme en dit geeft mij structuur en verplichtingen en iets waar ik verantwoordelijke voor ben en mag opvoeden (een kind is geen optie dus dit vangt die pijn erom een beetje op). Maar een hond (hoe jong/oud ook) heeft aandacht nodig naast het wandelen, mentaal worden uitgedaagd.

Ik vind het heel leuk maar ook wel zwaar, het uitlaten is het minste werk zeg maar (maar dat kan ook aan zijn leeftijd liggen :P zeker in combinatie met mijn autisme)

keertje hond te logeren hebben wij ook gedaan voor we een hond gingen overwegen. Hele week over de vloer geeft je een beetje een beeld ervan.
Alle reacties Link kopieren
Zijn er losloop plekken bij je in de buurt?
Wij hebben een erg energieke hond en ik heb door mijn handicap een stuk minder energie.
Dus losloop plekken zijn ideaal. Zeker als ze omheind zijn. Onze hond is dol op andere honden. Dus ik ga 2x per dag daar met haar naar toe. 10 min lopen voor mij en vervolgens kan zij zich helemaal rot rennen met andere honden. En ik kan bijkletsen met de andere honden eigenaren. Leuke bijkomstigheid is, is dat we daar een aantal mensen hebben gevonden die haar uit willen laten als het echt niet kan.
Thuis-in-eigen-huis, zou je mij kunnen vertellen wat jij het zwaarste vind aan het hebben van een hond?

Bureaulampjes, goede suggestie! geen idee, dat ga ik uitzoeken.
Mensen met een baan werken vaak parttime, of doen het met het hele gezin.

Op zich hoef je niet de hele dag je hond te vermaken hoor haha. Je bent geen entertainmentbedrijf. Voorbeeldje wat ik binnen doe bij mijn (jonge, actieve) hond: een paar keer per dag komt ze om een aai over de bol vragen, of moet ik haar buik kriebelen. ‘S avonds wil ze nog een keer spelen en kijkt ze me vragend aan met haar flos touw in haar bek. Twee keer per dag zet ik een bak eten neer. Soms moet ik een teek weghalen. We oefenen nog wel eens leuke trucjes maar dit is niet noodzakelijk voor haar gemoed. O ja een makkelijke oplossing is kauwmateriaal geven waar ze lekker lang mee bezig zijn. Of speelgoed vullen met snoepjes. Dus op zich valt het best mee wat je binnen allemaal moet doen. Al zijn er wel eens dagen waarop ze om meer aandacht vraagt, maar dat zijn uitzonderingen.
Het is naar mijn mening vooral belangrijk dat je hun aanwezigheid erkent en ze niet de hele dag straal negeert. Oudere honden vinden alleen een aai over de buik prima hoor. Of af en toe een “gesprekje” met ze voeren. Ik betrek mijn hond wel eens bij huishoudelijke klusjes. Als ik de vloer moet stofzuigen bijvoorbeeld dan komt ze me “helpen” en gaat ze met de slang stoeien. Ze helpt me de wasmachine uit te ruimen door een sok voor me vast te houden (en trots dat ze is!). Omdat ik dus ook snel vermoeid ben vind ik het extra leuk en motiverend om mijn hond bij die rotklusjes te betrekken. En zij vindt het super om toe te kijken en mee te doen.

Maar het is dus vooral belangrijk dat je een hond uitzoekt die bij jouw energieniveau past. Ik wandel wel veel met mijn hond (minstens twee uur loslopen per dag), daarom is ze misschien best rustig in huis. Ook maakt ze veel contact met andere honden waardoor ze lekker voldaan thuiskomt. Maar mijn hond is dus nog jong en energiek en heeft meer nodig dan een oudere hond.

Van teckels weet ik niet zo veel. Volgens mij kunnen het qua gedrag best pittige honden zijn. Ze hebben een sterk jachtinstinct. En vooral de mannetjes hebben een grote waffel en denken dat ze een grote stoere hond zijn haha.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben chronisch ziek en heb ook een hondje. Heel goed over nagedacht. Het is voor mij ook goed om in beweging te blijven, zelfs als ik hartstikke moe ben en er heel erg tegenop zie, dan vind ik het toch heerlijk om even buiten te lopen en soms kan ik minder lang lopen. Als ik mij goed voel dan loop ik extra lang, soms geeft mijn hondje dan zelf aan dat ze naar huis wil.

Kleine hondjes kan je ook trainen op de kattenbak. Als het regent dan wil mijn hondje niet naar buiten en doet haar behoefte op de kattenbak of in de tuin.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben chronisch ziek en had al een hondje voor ik ziek werd. Ik raad het af.

Voordeel is dat ik elke dag met haar uit moest (en een kwartiertje elke keer was niet genoeg om haar energie kwijt te kunnen dat moest wel minimaal 30 minuten)
Hoe ouder ze werd, hoe vaker ze uitgelaten moest worden en ook niet meer uren haar plas en poep kon ophouden.

Dus s' avonds rond 23:00 uur nog en gelijk s' morgens om 7:00 uur weer.
En de dagen dat het niet ging en ik veel op bed lag had zij dus pech, wat ik eigenlijk heel erg zielig vond. Ik deed haar dan wel in de tuin, maar het allerliefste gaan ze gewoon lekker wandelen.
Ook als je moe bent kan je niet lekker vroeg je bed in, want hondje moet nog uit.

Vorig jaar is ze overleden, en hoe erg ik haar ook mis - heb ik besloten dat er geen nieuwe komt.

Hondjes, ook al zijn ze klein, op een kattenbak vind ik echt schandalig!
Ik zeg maar zo, ik zeg maar..
chirimoya schreef:
13-09-2020 19:48
Thuis-in-eigen-huis, zou je mij kunnen vertellen wat jij het zwaarste vind aan het hebben van een hond?
Chronisch ziek is natuurlijk heel anders dan autisme maar ik vind het zwaarst dat je verantwoordelijk bent (de zorgen die je erom hebt als die eens ziek is...) en het echt aanpassing vergt met betrekking tot schema/structuur. Een hond heeft gewoon zijn eigen karakter/persoonlijkheid (in mijn geval ook mening)/behoeftes. Opvoeden vond/vind ik nog vrij zwaar omdat hij nu pubert (en dan ''vergeet'' hij spontaan dingen door de hormonen en dan moet ik tot 100 tellen voor het weer lukt), jonge hond hebben kost meer energie gewoon maar mijn voordeel is wel dat ik kan lezen en schrijven met hem en hij echt mijn ''kind'' is dat betreft hoor.
Ik heb soms geen behoefte aan de praatjes (koetjes/kalfjes) met andere hondeneigenaren terwijl ik wel graag wil dat mijn hond kan spelen met soortgenoten, dus dan kom ik overprikkeld thuis. Want ik kan mijn hond dat niet ontzeggen want is gezond/goed voor hem.
Dat soort dingen zijn het vooral.
dank voor je toelichting Thuis, heel fijn. ik heb soms vergelijkbare klachten, vandaar dat ik het je vroeg.

voor alle anderen, ook dank. zoals ik in mijn OP al schreef, dit is een ongoing process waar ik niet op korte termijn een knoop over zal doorhakken. maar jullie input heeft mij veel stof tot nadenken gegeven.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven