Gegijzeld door m'n eigen hond

05-11-2023 17:03 110 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Sinds corona werk ik volledig vanuit huis. Het bevalt mijn werkgever goed, dus het is bij ons de norm geworden. Ik werk in een solofunctie, dus heb online ook nauwelijks contact met collega’s, maar ik mis het koffiepraatje behoorlijk. We zijn een jaar geleden verhuisd, vanuit het centrum van de stad naar een dorp. In een jaar tijd heb ik, behalve mijn buren, niemand leren kennen. Het dorp heeft de naam erg van ons-kent-ons te zijn, maar zelf ben ik ook niet de meest sociale (introvert) en er zijn hier maar een paar mogelijkheden (voetbal, handbal, klaverjassen) die je net moeten liggen – mij niet dus – om je bij aan te sluiten.

In deze situatie hebben we gedacht dat een hond een win-win situatie zou zijn. Win, omdat ik altijd al graag een hond wilde, maar de plek waar we woonden (bovenhuis, druk centrum) geen plek was voor een hond en ik werkte voor corona hele dagen buitenshuis. En win omdat het een mooie manier is om tijdens het uitlaten nieuwe buurtgenoten te leren kennen. In deze omgeving heb ik alle mogelijkheden om de hond uit te laten, ik had ook wel zin om met de hond op hondencursussen te gaan en ik had een maatje tijdens mijn werkdagen in mijn eentje achter de pc. Ik heb het ook met mijn baas besproken en die was positief, gaf aan dat hij wel wilde invoeren dat we af en toe naar kantoor moesten, maar dan kon de hond gewoon mee.



De beslissing wel/geen hond was een beslissing waar we heel lang over nagedacht hebben. Maar toen de kogel eenmaal door de kerk was, heb ik in die zin toch te snel beslist wélke hond het dan ging worden, denk ik achteraf gezien. Want wow, wat hebben we ons leven nu ongelofelijk gecompliceerd gemaakt, met deze beslissing... het is echt onze (vooral mijn) eigen schuld geweest.
Ik wilde graag een zachtaardige hond en liefst eentje die al wat ouder is… een herplaatser dus. Toen we met hem kennismaakten, leek het een fijne hond en zo is hij ons ook aangeprezen. En het is ook een lieve hond… Zo alleen met mij thuis, zonder prikkels gaat het prima. Maar we kwamen er na een paar weken wel achter dat hij nogal wat issues heeft. Dat zachtaardige staat voor prikkelgevoelig. En misschien hebben we zelf fouten gemaakt, waardoor het bij ons erger is geworden. We hebben wel meteen een gedragsdeskundige ingeschakeld om het niet te laten escaleren, en die stelde als diagnose dat hij als pup niet is gesocialiseerd en verlatingsangst heeft.



Dus… hoe ziet dat eruit. De hond valt uit naar voorbijgangers, fietsers, spelende kinderen, hardlopers, hij springt er blaffend en happend op af. Het is allemaal angst, maar komt erg agressief over. Zodra hij een kat ziet is hij niet meer te houden. Ik moet steeds met een zak voer naar buiten en oefenen met een lange lijn en dat gaat bij vlagen aardig, maar kom je per ongeluk toch iets tegen waarvan hij op tilt slaat, dan kun je daarna wel naar huis – geen land meer mee te bezeilen. Nee, een ontspannen wandeling is het nooit, het gaat iets beter na input van de gedragsdeskundige, maar er zijn momenten waarop het helemaal mis gaat. Laat staan dat ik ergens rustig met iemand een sociaal praatje durf te maken. Ik heb juist heel veel boze blikken moeten incasseren en moeten aanhoren dat ik mijn hond onder controle moet houden! 
Ik ga nu op de raarste tijden en op de raarste plekken met hem uit, om hem maar zo min mogelijk prikkels te laten ervaren.


Een winkelstraat, een terrasje, losloopgebieden en de hondencursus kunnen we voorlopig sowieso vergeten. Hij kan dat niet aan volgens de gedragsdeskundige. Ik moet geduld hebben, maar ik zie zo weinig structurele progressie dat ik me afvraag of dat ooit nog een mogelijkheid wordt. Nee, ik kan wel zeggen dat we tamelijk geïsoleerd leven inmiddels. Tot overmaat van ramp heeft mijn werkgever gevraagd of ik nou 'ns met hond op kantoor kom… maar daar moet ik met de hond met de bus naartoe – als ik er al zonder kleerscheuren aankom (letterlijk, want bij stress hangt hij meteen in mijn mouw), ben ik bang dat hij een collega gaat aanblaffen of erger.


Voorheen was mijn enige contact overdag de pakketbezorger aan de deur, nu hang ik een briefje op: zet maar neer. Want als hij aanbelt zit ik hier met een gestresste hond. Bezoek kan hier eigenlijk ook niet komen, ik moet alles uit de kast trekken om de hond rustig te houden. Op een gegeven moment wordt hij iets rustiger maar bezoek heeft het dan allang gehad en daarheen kunnen we natuurlijk ook niet. Ik kan nergens naartoe. Alleen niet, omdat de hond niet alleen thuis kan blijven. Maar ook mét hond kunnen we bijna nergens heen, je bent sowieso al beperkt met een hond, maar zelfs al zijn honden toegestaan, dan zijn er dus ook andere honden. We hebben het geprobeerd, maar de hond raakt zwaar overprikkeld en dat is voor niemand leuk. Sinds ik die hond heb, heb ik dus alle contacten afgehouden… en ben nergens meer geweest… ik ben gewoon een gijzelaar van mijn eigen hond!

Het kan gewoon niet dat hij weer naar een ander adres moet, dat is nog altijd geen optie, hoewel ik langzaam kapot aan het gaan ben, in dat kleine wereldje waar ik nu al een half jaar in zit. Geloof mij, ik had altijd wel een duidelijke mening over mensen die hun hond ‘weg doen’. Maar ik weet nu dat er veel leed achter kan zitten. Ik ben de wanhoop nabij, maar hoop tegen beter weten in toch nog op tips, een hart onder de riem. Wordt dit ooit nog beter?
Ik ben bereid een heel intensieve cursus te volgen, als dat moet. Misschien heeft iemand ergens ervaring in? Ik denk namelijk dat het meer aan mij ligt dan aan de hond. Ik ben geen leider, ik kan hem niet geruststellen kennelijk. Ik zie ook wel eens die voor/na filmpjes met onhandelbare honden en dan denk ik: hóe dan?! Het is dus wel mogelijk, kennelijk... maar wat kan ik doen?
Losse bezoekjes van een gedragsdeskundige worden ‘m niet vrees ik… Wanneer die erbij is gaat het best goed en zie ik het weer helemaal zitten… tot ik zelf aan de slag moet en dan is ze er natuurlijk niet bij.
Oh en cursus vond ik echt heel weinig toevoegen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Moos68 schreef:
06-11-2023 16:37
Mijn hondentrainerin kwam op het idee om de dagopvang voor honden te proberen. Daar gaat hij nu iedere week een dag naar toe. Speelt daar met 19 andere honden. En ik heb nu een hele fijne sociale hond, die nog steeds trekt aan de lijn. Maar nu alleen kan zijn. En een vakantieadres heeft....want de leiding vaan de opvang is helemaal verliefd op hem.

Daar heb ik aan gedacht, maar ik heb zelf al ingevuld dat ze daar vast niet op zitten te wachten, Een roedel waarin mijn hond even de sfeer komt verstoren. Maar een roedelopname zou misschien nog een optie kunnen zijn.

Sierlijk schreef:
06-11-2023 18:55
Degene die de hond bij je plaatste moet dit geweten hebben. Niet netjes dat ze het niet tegen je gezegd hebben

Ik vond het zo erg voor die mensen dat die hond weg moest, dat ik vooral bezig was hen te overtuigen dat hij goed terecht zou komen! Toch zijn er veel dingen die ik niet begrijp. Het was daar zoete inval, die mensen hadden veel kinderen met aanhang en kleinkinderen, hoe zouden ze dat dan hebben gedaan? We konden daar zelf ook gewoon binnen komen, maar ze hadden het wel zo geënsceneerd dat de hond niet in de kamer was. Voor hen was het daarom wel een pré dat wij een rustig gezin zijn en ik altijd thuis werk.

Ze vertelden dat de hond wel eens alleen thuis was. Volgens de buren stopte hij dan na een kwartier met blaffen. Maar wij hebben de camera aangezet en zo zagen we dat de hond compleet in paniek was (bevroren). Vanaf dat moment is hij hier ook niet meer alleen geweest.


aim schreef:
06-11-2023 19:19
ik heb ook een asielhond sinds 2015 en had nooit eerder een hond gehad. De mijne reageert precies hetzelfde maar sinds ik me als een koele kikker opstel, gaat het beter. We gaan naar buiten en als er een andere hond aankomt, jammer dan. Ik heb een hond uit het asiel gered, dus ik mag rondlopen met een blaffende hond. Honden voelen veel en jouw hond heeft ook door dat je niet zo happy bent en mogelijk reageert je hond daarop.

Zo herkenbaar. Ik was maar wat blij dat ik kon zeggen dat ik de hond nog maar net had… dan was er wat meer begrip. Maar op een gegeven moment houdt dat op natuurlijk. Ik wilde dat ik me wat meer als koele kikker kon opstellen. Ik denk ook zeker dat de hond mijn spanning opmerkt als we weer een spannende situatie naderen waarvan ik inschat dat hij er reactief op reageert.



Waterflesje schreef:
06-11-2023 21:03
Heeft hond dit gedrag al vanaf het begin?
Zo ja, is het verergerd?
Vertoont hond dit gedrag ook als partner hond uitlaat?

Toen hij 1,5 was, was het het gedrag het allerergst. Nu is het nog steeds een angstige hond, maar hij kruipt bijna nooit meer weg en is prima handelbaar. We hebben bewust veel 'moeilijke' situaties opgezocht en hem met hondenkoekjes gelokt en beloond. Man is wat steviger in de opvoeding dan ik en hij neemt hond gewoon mee en negeert zijn angst. En wij denken dat hond er ook gewoon overeen gegroeid is.

Toen de hond net bij ons kwam, was het wel minder, had ik het idee… Ik denk nu dat hij gewoon nog erg onder de indruk was, ons nog niet echt goed kende. En ergens ben ik bang dat hij misschien wel heel snel negatief gedrag bij ons heeft aangeleerd. Ja, hij vertoont dit gedrag ook bij mijn partner. Die is wel wat beter in leiding geven, minder bang voor moeilijke situaties. Het is ook zo moeilijk in te schatten. Soms valt het mee, maar je kunt daar nooit vanuit gaan. En een hond die wegkruipt is voor de hond heel naar, maar voor ons mensen makkelijker te hanteren, dan een hond die uitvalt.
Toevallig wilden we het dit weekend weer proberen, een winkelcentrum en daar dan een beetje op afstand blijven staan om hem de drukte te laten ervaren. Maar zodra hij de auto uit kwam, was het al mis… helemaal opgefokt, we zijn maar weer weggegaan.

Moiren schreef:
06-11-2023 21:11
Mijn eerste vraag: waarom draagt hij geen muilkorf? Zal voor jou ook een hoop stress schelen.

Oei, dat gaat wel ver, ik denk dat dat ook stress oplevert. Dat bijten is geen doorbijten. Het is dat happen wat puppy’s doen, waar hij als puppy nooit in is gecorrigeerd. Hij doet het als-ie schrikt of erg opgewonden is. Hij bijt mij, maar het is ook gebeurd dat hij op die manier een hardloper hapte… die liep in een losloopbos, waar ik in alle vroegte liep in de hoop geen andere honden tegen te komen… maar sindsdien is hij dus altijd aan de lijn. Dat lijkt me beter dan de muilkorf.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik denk niet dat de hond een roedel verstoord. Ik dnk dat jou hond in een roedel leert... Leert om te geven en te nemen. Leert om ook te spelen.En een plek heeft om hond te zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dit kan wel sterk verbeteren, hoor.
Speel je buiten ook weleens met hem?
Alle reacties Link kopieren Quote
breatcrumb schreef:
06-11-2023 23:57
Toevallig wilden we het dit weekend weer proberen, een winkelcentrum en daar dan een beetje op afstand blijven staan om hem de drukte te laten ervaren. Maar zodra hij de auto uit kwam, was het al mis… helemaal opgefokt, we zijn maar weer weggegaan.

Je maakt veel te grote sprongen. Ik denk dat je moet zorgen voor veel meer begeleiding, iemand die jullie echt goed kan begeleiden in hoe je je hond zich veilig kan laten voelen. Iemand die verstand heeft van zaken als look at that, counter conditioning, die jou kan leren waar je op moet letten (hoe pik je de eerste signalen op dat je hond het spannend vindt en wat moet je dan doen) en hoe je moet zorgen voor een basis van gecontroleerde situaties bij het oefenen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind de programma's van Cesar Millan op National Geographic altijd wel informatief en leerzaam. Misschien kun je daar wat uithalen.
Here am I in my little bubble
Je lijkt bijna bang voor je hond, als ik het zo lees. Dat zal de hond ook aanvoelen, en daar reageert hij op. Het klinkt alsof je deze hond niet aankunt, wat voor jullie beiden alleen maar stress oplevert.
Alle reacties Link kopieren Quote
Uiteindelijk komt het er op neer dat jullie een getraumatiseerd dier hebben dat je totale leven overneemt. En dat een gevaar vormt voor jezelf en anderen. Zomaar uit het niets happen naar alles wat willekeurig voorbij komt is echt niet ok. Daarnaast staat de hond op geen enkele manier onder controle bij jullie. Ze is niet te bestraffen en moet uit tal van situaties worden weggehaald. Kan niet alleen zijn, happen, trekken, door het dolle heen zijn.

Met alle respect maar jullie zijn geen professionele trainers. En het inschakelen van zeer kostbare mensen heeft jullie weinig verder geholpen. Natuurlijk kan je gaan onderdrukken met zwaardere medicatie en muilkorfen. Maar schiet er niets mee op. Tijd om verder te kijken met dit dier. Want dit is geen goede combinatie. Een hond moet een fijne aanvulling zijn op je leven. Geen blok aan je been lastpost.
Alle reacties Link kopieren Quote
En ik ben fanatiek hardloper. Maar hoe vaak ik al niet achterna gezeten ben door vervelende of zelfs agressieve honden. Zowel aan de lijn als los. Flinke blessure gehad door tegen mij aan te springen. En zelfs een keer gebeten! Hond was zelfs aan de lijn toen. Aan de excuses van eigenaren heb ik niets. En dan ben ik nog een volwassene. Als het mijn kind betrof had ik totaal anders gereageerd (oudere buurtbewoner hier heeft zelfs een stok en spray mee na zo'n gebeurtenis).
Het klinkt als een hele verkeerde combinatie en ik zou de hond opnieuw herplaatsen als ik jou was.

Eens met de opmerking over de muilkorf: ik zou die zeker om doen om ongelukken te voorkomen. Er is geen reden dat een muilkorf zielig zou zijn, dat zien we alleen maar zo. En dan bedoel ik wel echt zo’n korfje nemen, niet een snuitje - dus dat de hond zijn bek nog open kan doen om te hijgen maar niet meer kan bijten.

Ik denk dat je nu zo veel dingen ontwijkt dat de hond helemaal nergens aan went, en als je dan iets wil trainen kies je direct een winkelcentrum. Natuurlijk kan jij een hond hebben, en deze hond is vast ook te trainen, maar ik vraag me af of jullie er samen uit gaan komen. Je voelt je nu gegijzeld door je hond, dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Alle reacties Link kopieren Quote
Neem contact op met Aniek Winters. Met bezoekjes ga je er inderdaad niet komen. Dit heeft (zeer) intensieve therapie nodig.
Onze hond is daar 3 weken intern verbleven in roedelopname nadat hij uit het niets werd aangevallen door een loslopende hond (midden in een woonwijk.. bizar). Hij hield daar zo’n trauma aan over dat hij naar alle andere honden uit ging vallen. Het heeft hem ontzettend geholpen. Veel sterkte en succes, klinkt heel naar, voor zowel jullie als hond.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat voor ras of mix van rassen is het, weet je dat toevallig?

Toon je zelf gezond gedrag of schiet je inmiddels zelf in de stress of in angst als er een andere hond of een hardloper nadert? Je bent samen een roedel, als jij bepaalt gedrag vertoont zal je hond dat overnemen. Als jij bij een voor de hond angstige situatie met zekerheid doorgaat, maar met een afstandje dan zal ze jouw gedrag als normaal gaan zien. Dus steek gerust de weg over als er een andere hond aan komt. Niet gehaast en gestresst, maar resoluut en goed op tijd. En dan afleiden met een balletje, oefeningen (zit, volg) en vooral heel veel positieve prikkels. Het is superleuk in jullie roedel en het is minder belangrijk wat er om jullie heen gebeurt. Wil ze vanaf de overkant van de straat toch op de andere hond duiken, blijf dan vooral rustig, trek de hond naar je toe. En zeg op een normale toon iets tegen je hond 'joh, die hond loopt daar, daar hoef je niks mee'. Daarmee stel je jezelf ook gerust en straal je rust uit. Maak het vooral niet groter dan het nu al voor je hond is.

Niet boos worden op een angstige hond, moet je voorstellen dat je bang bent en je roedelmaatje reageert ook nog zo.
Alle reacties Link kopieren Quote
S-Groot schreef:
07-11-2023 00:32
Je maakt veel te grote sprongen. Ik denk dat je moet zorgen voor veel meer begeleiding, iemand die jullie echt goed kan begeleiden in hoe je je hond zich veilig kan laten voelen. Iemand die verstand heeft van zaken als look at that, counter conditioning, die jou kan leren waar je op moet letten (hoe pik je de eerste signalen op dat je hond het spannend vindt en wat moet je dan doen) en hoe je moet zorgen voor een basis van gecontroleerde situaties bij het oefenen.
Hele goede tips. Bij mijn hond werkte look at that heel goed. Staan filmpjes van op youtube, dan kan je al zien wat het is.
Alle reacties Link kopieren Quote
RainyDays schreef:
07-11-2023 00:45
Ik vind de programma's van Cesar Millan op National Geographic altijd wel informatief en leerzaam. Misschien kun je daar wat uithalen.
Hoe het niet moet dan vooral. Cesar Millan maar ook mensen als Dogdaddy geven je hond er een trauma bij. Als je op een bepaalde manier een riem bij de hond omdoet en er rukjes aan geeft, krijgt de hond het gevoel dat hij stikt. Ieder rukje is een doodsbedreiging. En die geef jij dan als roedelgenoot.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het leest alsof je een reactieve hond hebt? Mag ik vragen wat het er voor een is?
Google maar eens op Karen Mulders, Happy Tails. Zij is gespecialiseerd in dit soort gedrag en geeft hele goede trainingen met goede resultaten.
Alle reacties Link kopieren Quote
aim schreef:
06-11-2023 19:19
We gaan naar buiten en als er een andere hond aankomt, jammer dan. Ik heb een hond uit het asiel gered, dus ik mag rondlopen met een blaffende hond. Honden voelen veel en jouw hond heeft ook door dat je niet zo happy bent en mogelijk reageert je hond daarop. Geef je hond zoveel mogelijk liefde en maak je niet druk. Wees een team. Laat die andere mensen maar. Het is hetzelfde als met andermans kinderen, die zijn allen universiteitsmateriaal en super sociaal en nooit problemen ;-) Niemand komt aan de schandpaal vanwege een blaffende hond die met liefde geadopteerd is.
Ik geloof dat je de OP niet goed gelezen hebt! Het blaffen is geloof ik wel het laatste punt. Uitvallen en happen naar spelende kinderen, niet te houden als er iets onverwachts voorbij komt. Vind ik toch wel van een andere orde dan blaffen.
En daarnaast is de hond bang. Fijn dus dat TO hier mee aan de slag is gegaan, want dit is voor niemand fijn.

TO, je schrijft dat je een timide en onzeker karakter hebt. Dit zou voor mij een reden voor herplaatsing zijn. Jouw hond heeft denk ik iemand krachtigs nodig, waar hij op kan vertrouwen. En hoe jij ook je best doet dit te faken, hij zal haarfijn aanvoelen dat je dit niet bent. Jullie zijn dus mogelijk niet de match die hij nodig heeft. Gun hem dus iemand die hem kan helpen en gun jezelf bevrijding uit deze gijzeling, voor je jezelf straks over de kop helpt!
Alle reacties Link kopieren Quote
moizer schreef:
07-11-2023 08:04
Ik geloof dat je de OP niet goed gelezen hebt! Het blaffen is geloof ik wel het laatste punt. Uitvallen en happen naar spelende kinderen, niet te houden als er iets onverwachts voorbij komt. Vind ik toch wel van een andere orde dan blaffen.
En daarnaast is de hond bang. Fijn dus dat TO hier mee aan de slag is gegaan, want dit is voor niemand fijn.

TO, je schrijft dat je een timide en onzeker karakter hebt. Dit zou voor mij een reden voor herplaatsing zijn. Jouw hond heeft denk ik iemand krachtigs nodig, waar hij op kan vertrouwen. En hoe jij ook je best doet dit te faken, hij zal haarfijn aanvoelen dat je dit niet bent. Jullie zijn dus mogelijk niet de match die hij nodig heeft. Gun hem dus iemand die hem kan helpen en gun jezelf bevrijding uit deze gijzeling, voor je jezelf straks over de kop helpt!
Dit! Deze hond heeft iemand met natuurlijk overwicht nodig.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wandelaar schreef:
07-11-2023 02:09
Je lijkt bijna bang voor je hond, als ik het zo lees. Dat zal de hond ook aanvoelen, en daar reageert hij op. Het klinkt alsof je deze hond niet aankunt, wat voor jullie beiden alleen maar stress oplevert.
Dit viel mij ook op. Een vriendin van mij heeft een hond gehad waar ze een beetje bang voor was. Dat heeft altijd in de weg gezeten. De hond had wat problemen en was prima te heropvoeden, maar dat ging haar een stuk moeilijker af omdat ze niet door durfde te pakken als ze echt duidelijk een grens moest stellen.

TO, het klinkt alsof er nog wel wat met deze hond te bereiken is, maar het zal ook een lange weg zijn. Ik denk dat je heel eerlijk naar jezelf moet zijn of jij degene bent die deze hond kan en wil heropvoeden. Zo niet, dan kan je dat beter toegeven en op tijd naar een nieuwe plek zoeken. Dat zou in mijn ogen geen falen zijn, je hebt al zo enorm je best gedaan voor deze hond. Maar soms is het geen match of gaat er in het begin iets mis waardoor je samen zo’n valse start maakt dat dat moeilijk te overkomen is. Dat doet zeer, maar je hoeft jezelf daar echt niet zo over op je kop te geven.

Ik herken trouwens dat een herplaatser thuis heel anders kan zijn dan beschreven. Wij hebben eens een herplaatser gehad die van de straat kwam en heel lief zou zijn. Binnenshuis onder de mensen klopte dat, maar ze was agressief tegen honden. Later kregen we een hond die wel wat dominant zou zijn… Nou, niks was minder waar, het was de grootste sukkel van het park.
Alle reacties Link kopieren Quote
-
Alle reacties Link kopieren Quote
Allereerst, petje af hoe je dit oppakt. Altijd fijn om te lezen dat mensen niet direct opgeven. Het boek van Turid is zeker een fijn boek. Het leert je je hond goed te lezen.

Hoe is de hond in huis? Hoe is zijn slaapgedrag? Een hond in de puberleeftijd kan zo maar zo'n 20 uur slaap per dag nodig hebben. Goed slapen is belangrijk voor de prikkelverwerking. Bij een hond die niet genoeg rust, loopt de emmer gewoonweg over.
Als je naar buiten stapt en je ziet dat de hond gelijk "aan staat" zou het zomaar zo kunnen zijn dat het emmertje gewoonweg al vol zit. Een hond is dan echt niet meer in staat om op een normale manier te reageren. Met elke prikkel is het dan raak. Vergelijk het met jezelf; 3 gebroken nachten achter elkaar en je bent ook prikkelbaar.
Ik heb het hier al eens eerder geschreven; een hond heeft een persoonlijk cirkel van 7 meter. Alles wat zich daarin bevindt, komt eigenlijk te dichtbij. De meeste honden accepteren dit probleemloos, andere honden niet.

Het is niet gek jouw hond te beschermen en met een grote boog om alles heen te gaan. Je hebt een jonge hond, veel is aan te leren, maar sommige dingen zijn ook gewoon een stukje karakter; dat kun je alleen maar accepteren. Hetzelfde geldt voor visite in huis. Jouw hond vindt dit blijkbaar heel spannend. Waarom zou je je hond dit dan willen aan doen? Het is zoveel fijner als je hond op en veilige, rustige plek kan verblijven (als dit natuurlijk mogelijk is). De hond heeft rust en jij hebt ook rust tov van visite.

Ook hier is dan een stukje acceptatie dat het anders gaat dan je had gehoopt. De hond kan niet samen met visite en de hond kan niet mee naar kantoor. Wrs. is dit gewoon de hond daar niet naar.

Dat de hond getriggerd wordt door een hardloper is niet gek. Hardlopers zouden ook gewoon moeten stoppen met rennen als ze een hond zien. Een hardloper die recht op een hond af rent, laat in hondentaal zeer onbeschoft gedrag zien. Een hond die recht op een andere hond af rent, zal 9 van de 10 keer gecorrigeerd worden, dit is dus ook wat gebeurd bij hardlopers.

Als je wil, heb ik een naam van een hele goede gedragsdeskundige voor je. Ze is heel eerlijk in wat je kunt bereiken met de je hond. Ik heb ook een naam van een vrouw die je kan helpen zelf sterker in je schoenen te komen staan. Zeker is dat je hond jouw angsten aanvoelt, maar ik begrijp zeker dat het lastig is vol zelfvertrouwen rond te lopen met je hond als je tegen deze problematiek aanloopt.
Alle reacties Link kopieren Quote
justagirly schreef:
07-11-2023 00:19
Dit kan wel sterk verbeteren, hoor.
Speel je buiten ook weleens met hem?
Ik zie een roedelopname ook wel als een serieuze optie hoor!. Binnenkort doen we een groepstraining (onder begeleiding en met verschillende ‘probleem’honden) en dan kan ik dat eens opwerpen. Is wel een heel verschil met hoe we het nu aanpakken: vooral honden ontwijken.
Spelen doen we, maar vooral in huis en in de tuin, omdat hij dan relaxt is. Dan van die snuffelspelletjes, speeltje verstoppen, hij heeft een touw waar hij zelf mee aan komt (lievelingsspel: allebei aan een uiteinde trekken).
Maar buiten op een veld is spelen lastig, hij is al snel door het dolle heen… dan stop ik er maar weer mee. Zelfde met oefeningetjes doen. Apporteerspelletjes vindt hij 3x leuk, daarna niet meer. Wel doen we samen aan carnicross. Dat gaat top, dan laat hij zich niet afleiden.
S-Groot schreef:
07-11-2023 00:32
Je maakt veel te grote sprongen. Ik denk dat je moet zorgen voor veel meer begeleiding, iemand die jullie echt goed kan begeleiden in hoe je je hond zich veilig kan laten voelen. Iemand die verstand heeft van zaken als look at that, counter conditioning, die jou kan leren waar je op moet letten (hoe pik je de eerste signalen op dat je hond het spannend vindt en wat moet je dan doen) en hoe je moet zorgen voor een basis van gecontroleerde situaties bij het oefenen.
Eens, ik realiseer me dat we té graag vooruitgang willen… het begint echt op te breken dat je gewoon niks kunt ondernemen.
Ik moet wel zeggen dat we hier in de buurt weinig mogelijkheden hebben om te oefenen met een wat drukker gebied en dus naar een dorp verderop rijden met een klein winkelcentrum. Het was de bedoeling om daar van een afstand rond te lopen en te zitten, gewoon om hem de omgeving te laten ervaren. Maar in de auto bouwt de hond al spanning op… en dan is het daar aangekomen dus eigenlijk meteen duidelijk dat we beter naar huis kunnen.
De gedragstherapeute heeft ons wel op lichaamstaal gewezen, ik ben ermee bekend. Maar hij staat eigenlijk voor weinig nog open als hij in z’n stress-modus zit.
evelien2010 schreef:
07-11-2023 02:56
En ik ben fanatiek hardloper. Maar hoe vaak ik al niet achterna gezeten ben door vervelende of zelfs agressieve honden. Zowel aan de lijn als los. Flinke blessure gehad door tegen mij aan te springen. En zelfs een keer gebeten! Hond was zelfs aan de lijn toen.
In mijn voorbeeld liep de hond los in een losloopgebied. Ik ging expres op een rustig tijdstip zodat ik tijd had om te reageren wanneer ik een andere hond tegenkwam. Ook al liep ik alsnog niet ontspannen en keek ik continu achterom, de hond had de hardloper eerder door dan ik. Dan ben ik te laat, luistert hij niet meer.
Als mensen zeggen dat je je hond alleen los kunt laten wanneer je hem ten alle tijden onder appèl hebt, dan kan geen enkele hond los. Maar in jouw geval zaten honden zelfs vast, dan had je toch ook afstand kunnen houden?
Zeeschelp schreef:
07-11-2023 06:43
Neem contact op met Aniek Winters. Met bezoekjes ga je er inderdaad niet komen. Dit heeft (zeer) intensieve therapie nodig.
Dank je… dit wil ik wel serieus onderzoeken. De methode van Ceasar Milan raadt de gedragstherapeut af en eerlijk, het past niet bij mij.
thistle schreef:
07-11-2023 07:42
Wat voor ras of mix van rassen is het, weet je dat toevallig?

Toon je zelf gezond gedrag of schiet je inmiddels zelf in de stress of in angst als er een andere hond of een hardloper nadert? Je bent samen een roedel, als jij bepaalt gedrag vertoont zal je hond dat overnemen. Als jij bij een voor de hond angstige situatie met zekerheid doorgaat, maar met een afstandje dan zal ze jouw gedrag als normaal gaan zien. Dus steek gerust de weg over als er een andere hond aan komt. Niet gehaast en gestresst, maar resoluut en goed op tijd. En dan afleiden met een balletje, oefeningen (zit, volg) en vooral heel veel positieve prikkels. Het is superleuk in jullie roedel en het is minder belangrijk wat er om jullie heen gebeurt. Wil ze vanaf de overkant van de straat toch op de andere hond duiken, blijf dan vooral rustig, trek de hond naar je toe. En zeg op een normale toon iets tegen je hond 'joh, die hond loopt daar, daar hoef je niks mee'. Daarmee stel je jezelf ook gerust en straal je rust uit. Maak het vooral niet groter dan het nu al voor je hond is.

Niet boos worden op een angstige hond, moet je voorstellen dat je bang bent en je roedelmaatje reageert ook nog zo.


Echt exact dit is wat ik probeer / me is aangeleerd. Maar ik geef toe dat ik ondertussen zeker stress voel… dat kan de hond niet ontgaan. Als ik spanning ervaar en de lijn strak trek reageert de hond meteen, maar om de lijn los te houden voel ik me weer niet zeker genoeg! Overigens word ik nooit boos, ik denk dat ik het dan alleen maar erger maak.
Tupperware schreef:
07-11-2023 07:58
Het leest alsof je een reactieve hond hebt? Mag ik vragen wat het er voor een is?
Google maar eens op Karen Mulders, Happy Tails. Zij is gespecialiseerd in dit soort gedrag en geeft hele goede trainingen met goede resultaten.
Zeker een reactieve hond… het is een Labrador x Poedel. Thanks voor de tip van Happy Tails.
moizer schreef:
07-11-2023 08:04
Ik geloof dat je de OP niet goed gelezen hebt! Het blaffen is geloof ik wel het laatste punt. Uitvallen en happen naar spelende kinderen, niet te houden als er iets onverwachts voorbij komt. Vind ik toch wel van een andere orde dan blaffen.
En daarnaast is de hond bang. Fijn dus dat TO hier mee aan de slag is gegaan, want dit is voor niemand fijn.

TO, je schrijft dat je een timide en onzeker karakter hebt. Dit zou voor mij een reden voor herplaatsing zijn. Jouw hond heeft denk ik iemand krachtigs nodig, waar hij op kan vertrouwen. En hoe jij ook je best doet dit te faken, hij zal haarfijn aanvoelen dat je dit niet bent. Jullie zijn dus mogelijk niet de match die hij nodig heeft. Gun hem dus iemand die hem kan helpen en gun jezelf bevrijding uit deze gijzeling, voor je jezelf straks over de kop helpt!
Wel de OP goed gelezen… Want geloof mij, wanneer ik langs een speelplaats met spelende kinderen kom, heeft hij natuurlijk niet de kans om op ze af te vliegen. Maar ik merk wel dat hij zenuwachtig is aan de lijn, snuift, blaft, erop af wil. Hij loopt er niet langs zonder te reageren… maar soms ook is er geen probleem! Dat ligt helemaal aan zijn gemoedstoestand van dat moment, of hij net een spannende situatie heeft meegemaakt. Daar oefen ik dus ook mee om soms laat hij zich goed afleiden. Het is eigenlijk continue aftasten of de hond stress ervaart… en veel laten snuffelen om hem stabiel te krijgen.

En ik lees veel reacties dat ik geen geschikte baas ben. Daar reageer ik niet afzonderlijk op, niet te doen… het doet me wel pijn om te lezen, maar ik neem het mee. Want dat is wel zoals er tegenaan wordt gekeken, maar wat ik in de OP al aangeef: ik wil er nog niet aan… zeker omdat de gedragsdeskundige aangeeft dat zij wel vertrouwen heeft… en zij heeft ons als combinatie daadwerkelijk aan de gang gezien.
Alle reacties Link kopieren Quote
Die gedragsdeskundige probeert je natuurlijk als klant binnen te houden. Je bent haar bron van inkomsten, niks meer en niks minder.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het klinkt alsof je hond ook zijn energie niet kwijt kan, omdat hij nooit met andere honden mag spelen, hij buiten altijd strak aan de lijn moet.

Daar krijg je natuurlijk ook een opgefokte hond van.

Honden zijn roedeldieren, je moet hem niet weghouden van andere honden!

Ik zou zo snel mogelijk een van die aangehaalde cursussen doen. Dan kun je daarna ook een normale hondencursus gaan doen zodat hij lekker met soortgenootjes is. Ik denk dat dat echt veel verbetert.
“We should make no mistake. Without concerted actions, the next generation will be roasted, toasted, fried and grilled.” - Christine Lagarde, IMF
Ik krijg veel te zien over Arvid van Putten, hondencoach. Zelf geen ervaring (wel met twee andere deskundigen waar ik niks aan heb gehad), maar via via weet ik dat er goede ervaringen zijn met hem.

1,5 jaar oud, is dat niet de puberfase? Ik denk dat er nog wel wat te behalen valt.
breatcrumb schreef:
06-11-2023 23:57

Oei, dat gaat wel ver, ik denk dat dat ook stress oplevert. Dat bijten is geen doorbijten. Het is dat happen wat puppy’s doen, waar hij als puppy nooit in is gecorrigeerd. Hij doet het als-ie schrikt of erg opgewonden is. Hij bijt mij, maar het is ook gebeurd dat hij op die manier een hardloper hapte… die liep in een losloopbos, waar ik in alle vroegte liep in de hoop geen andere honden tegen te komen… maar sindsdien is hij dus altijd aan de lijn. Dat lijkt me beter dan de muilkorf.
Waarom gaat een muilkorf ver? Als je een goede hebt kan hij er gewoon mee snuffelen, snoepjes eten en drinken.
En dus niet in mensen en dieren bijten. Het schijnt heel makkelijk aan te leren te zijn door wat pindakaas er in te doen.
Daardoor ontstaat er ook ruimte om te leren en te spelen en wordt hij ook niet afgemaakt n.a.v. een bijtincident.
Die van Baskerville schijnen erg goed en comfortabel te zijn.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven