Gegijzeld door m'n eigen hond

05-11-2023 17:03 110 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Sinds corona werk ik volledig vanuit huis. Het bevalt mijn werkgever goed, dus het is bij ons de norm geworden. Ik werk in een solofunctie, dus heb online ook nauwelijks contact met collega’s, maar ik mis het koffiepraatje behoorlijk. We zijn een jaar geleden verhuisd, vanuit het centrum van de stad naar een dorp. In een jaar tijd heb ik, behalve mijn buren, niemand leren kennen. Het dorp heeft de naam erg van ons-kent-ons te zijn, maar zelf ben ik ook niet de meest sociale (introvert) en er zijn hier maar een paar mogelijkheden (voetbal, handbal, klaverjassen) die je net moeten liggen – mij niet dus – om je bij aan te sluiten.

In deze situatie hebben we gedacht dat een hond een win-win situatie zou zijn. Win, omdat ik altijd al graag een hond wilde, maar de plek waar we woonden (bovenhuis, druk centrum) geen plek was voor een hond en ik werkte voor corona hele dagen buitenshuis. En win omdat het een mooie manier is om tijdens het uitlaten nieuwe buurtgenoten te leren kennen. In deze omgeving heb ik alle mogelijkheden om de hond uit te laten, ik had ook wel zin om met de hond op hondencursussen te gaan en ik had een maatje tijdens mijn werkdagen in mijn eentje achter de pc. Ik heb het ook met mijn baas besproken en die was positief, gaf aan dat hij wel wilde invoeren dat we af en toe naar kantoor moesten, maar dan kon de hond gewoon mee.



De beslissing wel/geen hond was een beslissing waar we heel lang over nagedacht hebben. Maar toen de kogel eenmaal door de kerk was, heb ik in die zin toch te snel beslist wélke hond het dan ging worden, denk ik achteraf gezien. Want wow, wat hebben we ons leven nu ongelofelijk gecompliceerd gemaakt, met deze beslissing... het is echt onze (vooral mijn) eigen schuld geweest.
Ik wilde graag een zachtaardige hond en liefst eentje die al wat ouder is… een herplaatser dus. Toen we met hem kennismaakten, leek het een fijne hond en zo is hij ons ook aangeprezen. En het is ook een lieve hond… Zo alleen met mij thuis, zonder prikkels gaat het prima. Maar we kwamen er na een paar weken wel achter dat hij nogal wat issues heeft. Dat zachtaardige staat voor prikkelgevoelig. En misschien hebben we zelf fouten gemaakt, waardoor het bij ons erger is geworden. We hebben wel meteen een gedragsdeskundige ingeschakeld om het niet te laten escaleren, en die stelde als diagnose dat hij als pup niet is gesocialiseerd en verlatingsangst heeft.



Dus… hoe ziet dat eruit. De hond valt uit naar voorbijgangers, fietsers, spelende kinderen, hardlopers, hij springt er blaffend en happend op af. Het is allemaal angst, maar komt erg agressief over. Zodra hij een kat ziet is hij niet meer te houden. Ik moet steeds met een zak voer naar buiten en oefenen met een lange lijn en dat gaat bij vlagen aardig, maar kom je per ongeluk toch iets tegen waarvan hij op tilt slaat, dan kun je daarna wel naar huis – geen land meer mee te bezeilen. Nee, een ontspannen wandeling is het nooit, het gaat iets beter na input van de gedragsdeskundige, maar er zijn momenten waarop het helemaal mis gaat. Laat staan dat ik ergens rustig met iemand een sociaal praatje durf te maken. Ik heb juist heel veel boze blikken moeten incasseren en moeten aanhoren dat ik mijn hond onder controle moet houden! 
Ik ga nu op de raarste tijden en op de raarste plekken met hem uit, om hem maar zo min mogelijk prikkels te laten ervaren.


Een winkelstraat, een terrasje, losloopgebieden en de hondencursus kunnen we voorlopig sowieso vergeten. Hij kan dat niet aan volgens de gedragsdeskundige. Ik moet geduld hebben, maar ik zie zo weinig structurele progressie dat ik me afvraag of dat ooit nog een mogelijkheid wordt. Nee, ik kan wel zeggen dat we tamelijk geïsoleerd leven inmiddels. Tot overmaat van ramp heeft mijn werkgever gevraagd of ik nou 'ns met hond op kantoor kom… maar daar moet ik met de hond met de bus naartoe – als ik er al zonder kleerscheuren aankom (letterlijk, want bij stress hangt hij meteen in mijn mouw), ben ik bang dat hij een collega gaat aanblaffen of erger.


Voorheen was mijn enige contact overdag de pakketbezorger aan de deur, nu hang ik een briefje op: zet maar neer. Want als hij aanbelt zit ik hier met een gestresste hond. Bezoek kan hier eigenlijk ook niet komen, ik moet alles uit de kast trekken om de hond rustig te houden. Op een gegeven moment wordt hij iets rustiger maar bezoek heeft het dan allang gehad en daarheen kunnen we natuurlijk ook niet. Ik kan nergens naartoe. Alleen niet, omdat de hond niet alleen thuis kan blijven. Maar ook mét hond kunnen we bijna nergens heen, je bent sowieso al beperkt met een hond, maar zelfs al zijn honden toegestaan, dan zijn er dus ook andere honden. We hebben het geprobeerd, maar de hond raakt zwaar overprikkeld en dat is voor niemand leuk. Sinds ik die hond heb, heb ik dus alle contacten afgehouden… en ben nergens meer geweest… ik ben gewoon een gijzelaar van mijn eigen hond!

Het kan gewoon niet dat hij weer naar een ander adres moet, dat is nog altijd geen optie, hoewel ik langzaam kapot aan het gaan ben, in dat kleine wereldje waar ik nu al een half jaar in zit. Geloof mij, ik had altijd wel een duidelijke mening over mensen die hun hond ‘weg doen’. Maar ik weet nu dat er veel leed achter kan zitten. Ik ben de wanhoop nabij, maar hoop tegen beter weten in toch nog op tips, een hart onder de riem. Wordt dit ooit nog beter?
Ik ben bereid een heel intensieve cursus te volgen, als dat moet. Misschien heeft iemand ergens ervaring in? Ik denk namelijk dat het meer aan mij ligt dan aan de hond. Ik ben geen leider, ik kan hem niet geruststellen kennelijk. Ik zie ook wel eens die voor/na filmpjes met onhandelbare honden en dan denk ik: hóe dan?! Het is dus wel mogelijk, kennelijk... maar wat kan ik doen?
Losse bezoekjes van een gedragsdeskundige worden ‘m niet vrees ik… Wanneer die erbij is gaat het best goed en zie ik het weer helemaal zitten… tot ik zelf aan de slag moet en dan is ze er natuurlijk niet bij.
Alle reacties Link kopieren Quote
Flomy81 schreef:
07-11-2023 08:54
Hoe is de hond in huis? Hoe is zijn slaapgedrag? Een hond in de puberleeftijd kan zo maar zo'n 20 uur slaap per dag nodig hebben. Goed slapen is belangrijk voor de prikkelverwerking. Bij een hond die niet genoeg rust, loopt de emmer gewoonweg over.
Als je naar buiten stapt en je ziet dat de hond gelijk "aan staat" zou het zomaar zo kunnen zijn dat het emmertje gewoonweg al vol zit. Een hond is dan echt niet meer in staat om op een normale manier te reageren. Met elke prikkel is het dan raak. Vergelijk het met jezelf; 3 gebroken nachten achter elkaar en je bent ook prikkelbaar.
Ik heb het hier al eens eerder geschreven; een hond heeft een persoonlijk cirkel van 7 meter. Alles wat zich daarin bevindt, komt eigenlijk te dichtbij. De meeste honden accepteren dit probleemloos, andere honden niet.

Het is niet gek jouw hond te beschermen en met een grote boog om alles heen te gaan. Je hebt een jonge hond, veel is aan te leren, maar sommige dingen zijn ook gewoon een stukje karakter; dat kun je alleen maar accepteren. Hetzelfde geldt voor visite in huis. Jouw hond vindt dit blijkbaar heel spannend. Waarom zou je je hond dit dan willen aan doen? Het is zoveel fijner als je hond op en veilige, rustige plek kan verblijven (als dit natuurlijk mogelijk is). De hond heeft rust en jij hebt ook rust tov van visite.

Ook hier is dan een stukje acceptatie dat het anders gaat dan je had gehoopt. De hond kan niet samen met visite en de hond kan niet mee naar kantoor. Wrs. is dit gewoon de hond daar niet naar.

Dat de hond getriggerd wordt door een hardloper is niet gek. Hardlopers zouden ook gewoon moeten stoppen met rennen als ze een hond zien. Een hardloper die recht op een hond af rent, laat in hondentaal zeer onbeschoft gedrag zien. Een hond die recht op een andere hond af rent, zal 9 van de 10 keer gecorrigeerd worden, dit is dus ook wat gebeurd bij hardlopers.

Als je wil, heb ik een naam van een hele goede gedragsdeskundige voor je. Ze is heel eerlijk in wat je kunt bereiken met de je hond. Ik heb ook een naam van een vrouw die je kan helpen zelf sterker in je schoenen te komen staan. Zeker is dat je hond jouw angsten aanvoelt, maar ik begrijp zeker dat het lastig is vol zelfvertrouwen rond te lopen met je hond als je tegen deze problematiek aanloopt.


Fijne reactie… Ja, dat is zeker een dingetje, de hond slaapt véél te weinig. Is ook erg bezig met waar wij zijn, staan wij op om even naar boven te gaan, dan staat de hond te wachten bij de trap. Idem dito met het toilet. Dus we zijn ook bezig om hem te leren dat hij op zijn plek moet blijven, ook al lopen wij even de kamer uit. Proberen ook zo rustig mogelijk te vertrekken… niet dat hij al opgewonden wordt als hij ziet dat wij schoenen aandoen, jas, voertasje omhangen, huissleutels, poepzakjes, lijn pakken, tuigje omdoen… maar dan nog, wanneer we bij het de deur uitlopen tegen iemand met een andere hond aanlopen, weten we al dat we deze wandeling beperkt moeten houden.



En die acceptatie is ook wel iets… ik had van tevoren een beeld bij hoe het zou zijn. Daar hoorde zeker bij dat ik de hond gewoon mee naar kantoor zou kunnen nemen. Maar ook dat hij naast me zou liggen als we op een terrasje zitten. Gewoon ontspannen met hem kunnen wandelen… En het erge is… we hebben dit allemaal ondernomen, die eerste weken dat hij bij ons kwam… nog geen idee dat dit veel te veel voor hem was!!! Toen leek het goed te gaan, hij hield zich namelijk rustig… maar waarschijnlijk was hij doodsbang en hebben wij al zijn signalen niet gezien!



Het punt is dat je niet kunt verwachten dat iedereen (hardlopers) kennis hebben van honden… maar je er wel op aanspreken als de hond uitvalt. En je bent als eigenaar ook verantwoordelijk… ook al loop je als hardloper in een losloopgebied en weiger je te anticiperen.

 Ik vind even inhouden als je een andere hond ziet heel normaal. Ik word ook vaak bedankt door een hardloper als ze zien dat ik mijn hond inkort (of terug lok, als ik het aandurf de hardloper 'te gebruiken' om te oefenen!).

Ik moet zeggen dat ik wel vertrouwen heb in de gedragsdeskundige die ik nu heb. Ze is zeker integer en heeft ons al flink op weg geholpen. Het gaat alleen wel in de papieren lopen, exclusieve coaching.
breatcrumb wijzigde dit bericht op 07-11-2023 10:23
2.74% gewijzigd
“Dat de hond getriggerd wordt door een hardloper is niet gek. Hardlopers zouden ook gewoon moeten stoppen met rennen als ze een hond zien. Een hardloper die recht op een hond af rent, laat in hondentaal zeer onbeschoft gedrag zien. Een hond die recht op een andere hond af rent, zal 9 van de 10 keer gecorrigeerd worden, dit is dus ook wat gebeurd bij hardlopers.”

In de openbare ruimte moet iedereen rekening houden met elkaar, zeker daar waar het druk is, maar je kunt echt niet van anderen verwachten dat ze kennis hebben van hondengedrag en daarop hun eigen gedrag aanpassen bij iedere hond die ze passeren en dat zijn er nogal wat. Iedere 100 meter loopt wel iemand met een hond op straat. Zelfs aangelijnd doen ze een uitval naar je. Je kunt geen kant op in een smalle straat en je schrikt je rot. Als hondenbezitter zie je toch ook dat er een hardloper aankomt, dan hou je de hond toch heel dicht bij je en strak tegen je been?

Sorry, maar dat is echt de omgekeerde wereld. Hondenbezitters horen kennis te hebben van hondengedrag en daarop hun eigen acties aan te passen zodat hun hond de omgeving niet tot last is.
Hardlopers doen niemand kwaad, zijn niemand tot last en hoeven dus niet hun gedrag aan te passen zodat ze niet gebeten of aangevallen worden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dubois schreef:
07-11-2023 09:34
Die gedragsdeskundige probeert je natuurlijk als klant binnen te houden. Je bent haar bron van inkomsten, niks meer en niks minder.

Dat gevoel heb ik bij deze gedragsdeskundige niet. Als we er zo in staan, staat het ons vrij om zelf aan te blijven klooien natuurlijk.

CleopatraVII schreef:
07-11-2023 09:41
Het klinkt alsof je hond ook zijn energie niet kwijt kan, omdat hij nooit met andere honden mag spelen, hij buiten altijd strak aan de lijn moet.

Daar krijg je natuurlijk ook een opgefokte hond van.

Honden zijn roedeldieren, je moet hem niet weghouden van andere honden!

Ik zou zo snel mogelijk een van die aangehaalde cursussen doen. Dan kun je daarna ook een normale hondencursus gaan doen zodat hij lekker met soortgenootjes is. Ik denk dat dat echt veel verbetert.

Hier heb ik mezelf ook zorgen om gemaakt, te weinig beweging. Vandaar dat ik op de onmogelijkste tijden naar losloopgebieden ging om hem te kunnen laten rennen… (en toen weer een hardloper tegenkwam). Dat carnicross is een leuke oplossing voor ons beiden.
Toch schijnt een half uur snuffelen intensiever te zijn dan uren rennen… dat vind ik ook moeilijk voor te stellen hoor, maar ik zie wel dat het snuffelen energie kost.

En dat de hond met andere honden zou moeten spelen… als het hem nou stress oplevert? Ik dacht in eerste instantie dat los een loslopende hond benaderen nog wel aardig ging. Plat op de grond liggen (stress opbouwen), er in volle vaart op af schieten en dan lijkt het eventjes op spelen. Tot het moment dat het toch teveel is en hij weer gaat aanblaffen. Dat is dus een teken dat het hem veel stress oplevert. En dan heb ik het niet eens over de andere hond die hier aan blootgesteld wordt!
Ons gezin is zijn roedel en daar voelt hij zich gelukkig wel op z’n gemak.

Overigens loopt hij niet strak aan de lijn maar aan een lijn van 5 meter… alleen bij situaties als een fietser, kinderspeelplaats, hardloper kort ik in. Maar dáár reageert hij dan dus juist op. Ik vertrouw mijn afleid-techniek niet genoeg om de lijn losjes te houden, plus dat hij ook de ene keer makkelijker af te leiden is dan de andere keer. Dan heeft hij in lichaamstaal misschien al laten zien dat zijn emmer vol zit, maar heb ik dat gemist.
Alle reacties Link kopieren Quote
breatcrumb schreef:
07-11-2023 09:58
Fijne reactie… Ja, dat is zeker een dingetje, de hond slaapt véél te weinig. Is ook erg bezig met waar wij zijn, staan wij op om even naar boven te gaan, dan staat de hond te wachten bij de trap. Idem dito met het toilet. Dus we zijn ook bezig om hem te leren dat hij op zijn plek moet blijven, ook al lopen wij even de kamer uit. Proberen ook zo rustig mogelijk te vertrekken… niet dat hij al opgewonden wordt als hij ziet dat wij schoenen aandoen, jas, voertasje omhangen, huissleutels, poepzakjes, lijn pakken, tuigje omdoen… maar dan nog, wanneer we bij het de deur uitlopen tegen iemand met een andere hond aanlopen, weten we al dat we deze wandeling beperkt moeten houden.

En die acceptatie is ook wel iets… ik had van tevoren een beeld bij hoe het zou zijn. Daar hoorde zeker bij dat ik de hond gewoon mee naar kantoor zou kunnen nemen. Maar ook dat hij naast me zou liggen als we op een terrasje zitten. Gewoon ontspannen met hem kunnen wandelen… En het erge is… we hebben dit allemaal ondernomen, die eerste weken dat hij bij ons kwam… nog geen idee dat dit veel te veel voor hem was!!! Toen leek het goed te gaan, hij hield zich namelijk rustig… maar waarschijnlijk was hij doodsbang en hebben wij al zijn signalen niet gezien!

Het punt is dat je niet kunt verwachten dat iedereen (hardlopers) kennis hebben van honden… maar je er wel op aanspreken als de hond uitvalt. En je bent als eigenaar ook verantwoordelijk… ook al loop je als hardloper in een losloopgebied en weiger je te anticiperen.

Ik moet zeggen dat ik wel vertrouwen heb in de gedragsdeskundige die ik nu heb. Ze is zeker integer en heeft ons al flink op weg geholpen. Het gaat alleen wel in de papieren lopen, exclusieve coaching.
Is de hond geen bench gewend bij zijn vorige baas? Dat zou een hele fijne rustplek voor hem kunnen zijn,. Mijn honden zijn dat gewend en zoeken zelf de rust van hun bench op als ze overprikkeld zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
breatcrumb schreef:
07-11-2023 10:15
Dat gevoel heb ik bij deze gedragsdeskundige niet. Als we er zo in staan, staat het ons vrij om zelf aan te blijven klooien natuurlijk.





Hier heb ik mezelf ook zorgen om gemaakt, te weinig beweging. Vandaar dat ik op de onmogelijkste tijden naar losloopgebieden ging om hem te kunnen laten rennen… (en toen weer een hardloper tegenkwam). Dat carnicross is een leuke oplossing voor ons beiden.
Toch schijnt een half uur snuffelen intensiever te zijn dan uren rennen… dat vind ik ook moeilijk voor te stellen hoor, maar ik zie wel dat het snuffelen energie kost.

En dat de hond met andere honden zou moeten spelen… als het hem nou stress oplevert? Ik dacht in eerste instantie dat los een loslopende hond benaderen nog wel aardig ging. Plat op de grond liggen (stress opbouwen), er in volle vaart op af schieten en dan lijkt het eventjes op spelen. Tot het moment dat het toch teveel is en hij weer gaat aanblaffen. Dat is dus een teken dat het hem veel stress oplevert. En dan heb ik het niet eens over de andere hond die hier aan blootgesteld wordt!
Ons gezin is zijn roedel en daar voelt hij zich gelukkig wel op z’n gemak.

Overigens loopt hij niet strak aan de lijn maar aan een lijn van 5 meter… alleen bij situaties als een fietser, kinderspeelplaats, hardloper kort ik in. Maar dáár reageert hij dan dus juist op. Ik vertrouw mijn afleid-techniek niet genoeg om de lijn losjes te houden, plus dat hij ook de ene keer makkelijker af te leiden is dan de andere keer. Dan heeft hij in lichaamstaal misschien al laten zien dat zijn emmer vol zit, maar heb ik dat gemist.
Waarom heb je de hond aan zo'n lange lijn? Leer je hond naast je te lopen dan hoef je ook niet in te korten telkens als je iemand tegen komt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Tupperware schreef:
07-11-2023 10:18
Is de hond geen bench gewend bij zijn vorige baas? Dat zou een hele fijne rustplek voor hem kunnen zijn,. Mijn honden zijn dat gewend en zoeken zelf de rust van hun bench op als ze overprikkeld zijn.

Nee, geen bench gewend. Ik heb het zelf ook niet ingevoerd met het idee dat een vaste plek (mand) ook goed is. Geen idee of het een meerwaarde heeft om op latere leeftijd de bench nog in te voeren!

Dubois schreef:
07-11-2023 10:18
Waarom heb je de hond aan zo'n lange lijn? Leer je hond naast je te lopen dan hoef je ook niet in te korten telkens als je iemand tegen komt.

De lange lijn gebruik je bij snuffelwandelingen en om hem geen stress van een strakke lijn te laten ervaren (het gevoel dat hij geen kant op kan). Op advies van de gedragsdeskundige. Wat ik doe, het inhalen van de lijn omdat ik niet zeker ben van zijn reactie, werkt dus averechts, ofwel, hetzelfde als ik een korte lijn zou gebruiken.
Een van de dingen die juist wel goed gaan, is wandelen aan de korte lijn. Het is geen aan-de-lijn-trekker. Zolang we niks tegenkomen ten minste.
Alle reacties Link kopieren Quote
breatcrumb schreef:
07-11-2023 10:32
Nee, geen bench gewend. Ik heb het zelf ook niet ingevoerd met het idee dat een vaste plek (mand) ook goed is. Geen idee of het een meerwaarde heeft om op latere leeftijd de bench nog in te voeren!





De lange lijn gebruik je bij snuffelwandelingen en om hem geen stress van een strakke lijn te laten ervaren (het gevoel dat hij geen kant op kan). Op advies van de gedragsdeskundige. Wat ik doe, het inhalen van de lijn omdat ik niet zeker ben van zijn reactie, werkt dus averechts, ofwel, hetzelfde als ik een korte lijn zou gebruiken.
Een van de dingen die juist wel goed gaan, is wandelen aan de korte lijn. Het is geen aan-de-lijn-trekker. Zolang we niks tegenkomen ten minste.
Ik zou de bench zeker nog een kans gaan geven! Bij ons staat hij altijd open, ze kiezen zelf. Daar zou je mee kunnen beginnen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Oei, TO ik weet exact wat dit is en hoe jij je voelt.
Wij hebben het 1,5 jaar geprobeerd maar het kon echt niet langer meer. Bij mij waren er ook kinderen in het spel en werd het gevaarlijk in huis. Dat was de grens.
Het is ontzettend lastig een niet gesocialiseerde hond nog enigszins goed in onze maatschappij te krijgen.
Zoals ik hier in verschillende reacties ook al lees zijn de meningen en kennis enorm uiteenlopend en verdeeld.
Dit geldt ook voor de gedragsdeskundigen. Er is helaas niet 1 theorie en dat zie je dan ook terug.
Het kost je ontzettend veel energie om alle stress prikkels te omzeilen tijdens wandelingen en je moet echt constant op je hoede zijn en honderden meters vooruit kijken. Tegelijkertijd moet je "relaxed" zijn omdat de hond anders je spanning aanvoelt. Een bijna onmogelijke opgave.
Mijn eerste gedachte is, heel eerlijk, ga hier niet mee door. Dit gaat zoveel van jou vergen....ik ben er bijna kapot aan gegaan omdat ik niet wilde opgeven. En vergeet ook niet dat het gevaarlijk is. Deze honden vallen uit, maar zullen uit angst ook niet terugdeinzen om te bijten. Stel jij let 1 seconde niet op, om wat voor reden dan ook, dan kan het al gebeurd zijn en wat gebeurt er dan met je hond?

Er is een plek waar hij terechtkan. Hij is nog jong. Mijn vorige hond heb ik daarnaartoe gebracht. Hij leeft nu in een roedel, grote boerderij ergens in the middle of nowhere, hij hoeft niets behalve hond zijn. Het gaat goed met hem en het was de beste beslissing ooit. Zij begeleiden hem en alle andere honden met een rugzakje daar erg goed. Er zitten daar alleen maar honden zoals hij en zoals jouw hond. Ik doneer elke maand een bedrag zodat de goede begeleiding blijft.
Sommige honden zijn geschikt om een nieuw huis te vinden, maar sommigen ook niet en die blijven daar. Mocht je er tzt meer over willen weten PB me even.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat is 'aanblaffen'?

Het is toch normaal dat jonge honden blaffen tijdens het spelen, en lekker worstelen? Als de andere eigenaar dat niet leuk vindt, kun je je hond weer terugroepen. Als de andere eigenaar het geen probleem vindt lekker laten spelen.

Ik begrijp niet helemaal wat er erg is aan het gedrag tijdens het spelen, het klinkt juist normaal?
“We should make no mistake. Without concerted actions, the next generation will be roasted, toasted, fried and grilled.” - Christine Lagarde, IMF
Alle reacties Link kopieren Quote
Fleur48 schreef:
07-11-2023 10:09
“Dat de hond getriggerd wordt door een hardloper is niet gek. Hardlopers zouden ook gewoon moeten stoppen met rennen als ze een hond zien. Een hardloper die recht op een hond af rent, laat in hondentaal zeer onbeschoft gedrag zien. Een hond die recht op een andere hond af rent, zal 9 van de 10 keer gecorrigeerd worden, dit is dus ook wat gebeurd bij hardlopers.”

In de openbare ruimte moet iedereen rekening houden met elkaar, zeker daar waar het druk is, maar je kunt echt niet van anderen verwachten dat ze kennis hebben van hondengedrag en daarop hun eigen gedrag aanpassen bij iedere hond die ze passeren en dat zijn er nogal wat. Iedere 100 meter loopt wel iemand met een hond op straat. Zelfs aangelijnd doen ze een uitval naar je. Je kunt geen kant op in een smalle straat en je schrikt je rot. Als hondenbezitter zie je toch ook dat er een hardloper aankomt, dan hou je de hond toch heel dicht bij je en strak tegen je been?

Sorry, maar dat is echt de omgekeerde wereld. Hondenbezitters horen kennis te hebben van hondengedrag en daarop hun eigen acties aan te passen zodat hun hond de omgeving niet tot last is.
Hardlopers doen niemand kwaad, zijn niemand tot last en hoeven dus niet hun gedrag aan te passen zodat ze niet gebeten of aangevallen worden.
Ik vind als hardlopers er voor kiezen hard te lopen in een honden losloopgebied, zij zeker wel enige kennis zouden moeten hebben van honden. Mijn ervaring is dat de meeste hardlopers (de meeste, niet allemaal!) gewoon stug door lopen. Ze presteren het zelfs om op 50 centimeter afstand van mijn hond langs te rennen over de stoep. Terwijl ze er ook voor zouden kunnen kiezen de stoep aan de overkant te pakken of gewoon een stukje over de weg (ik woon in een dorp). Ik vind het altijd bewonderenswaardig, ik zou het zelf niet durven, mijn hond is een herdermix en ziet er best indrukwekkend uit.
Alle reacties Link kopieren Quote
CleopatraVII schreef:
07-11-2023 10:51
Wat is 'aanblaffen'?

Het is toch normaal dat jonge honden blaffen tijdens het spelen, en lekker worstelen? Als de andere eigenaar dat niet leuk vindt, kun je je hond weer terugroepen. Als de andere eigenaar het geen probleem vindt lekker laten spelen.

Ik begrijp niet helemaal wat er erg is aan het gedrag tijdens het spelen, het klinkt juist normaal?
Dit geldt voor goed gesocialiseerde honden zeker. Maar voor angstige niet gesocialiseerde honden kan dit "spelen" funest zijn.
Je kunt dan beter met 1 of meer stabiele honden een rustige wandeling maken. Dus, lopen en niet steeds dat moeten spelen.
Alle reacties Link kopieren Quote
lieve breatcrumb, je bent wel een geschikte baas. Wees alsjeblieft niet ontmoedigd. de berichten zijn denk ik niet bedoeld als kritiek maar tips waar je wellicht wat aan hebt, zoals een poosje doorbrengen met andere honden. In de beginjaren met mijn hond moest ik veel op zakenreis en bracht mijn hond bij een dame die ook fysio voor honden en paarden deed. Zij liet mijn hond telkens bij een andere hond. Dat heeft geholpen. Ik heb zelf maar twee hondentrainingen gevolgd. Bij de eerste kreeg ik zelfs straf en moest 5 minuten op een hoek gaan staan *really* en de tweede was veel beter en die lette eigenlijk niet op mijn hond maar op mij en zei dat ik veel meer tegen mijn hond moest praten (wat ik nooit deed) en van haar leerde ik de koele kikker methode. Als er nu een hond aankomt, gaat mijn hond zitten want hij weet dat hij dan wat brokjes krijgt totdat de andere hond voorbij is. Het heeft jaren geduurd voordat ik dit truukje onder de knie had. Ik ga nog steeds wandelen op rustige plekken en neem mijn hond nooit mee naar de stad want dan ziet hij alleen benen. Denk ook aan de goede kanten van je hond, de mijne is echt aanhankelijk en kan uren in de auto slapen als ik een lange rit maak. Je bent echt een goede baas hoor met je hart op de goede plaats! Sterkte en als je gaat wandelen, misschien vroeg gaan naar rustige plekken (afgelegen industrieterreinen of sportvelden) en beloon je zelf bij thuiskomst met koffie/thee met iets lekkers en ook voor je hond. Het gaat lukken.
Flomy81 schreef:
07-11-2023 10:53
Ik vind als hardlopers er voor kiezen hard te lopen in een honden losloopgebied, zij zeker wel enige kennis zouden moeten hebben van honden. Mijn ervaring is dat de meeste hardlopers (de meeste, niet allemaal!) gewoon stug door lopen. Ze presteren het zelfs om op 50 centimeter afstand van mijn hond langs te rennen over de stoep. Terwijl ze er ook voor zouden kunnen kiezen de stoep aan de overkant te pakken of gewoon een stukje over de weg (ik woon in een dorp). Ik vind het altijd bewonderenswaardig, ik zou het zelf niet durven, mijn hond is een herdermix en ziet er best indrukwekkend uit.
Sorry, niet goed gelezen. Ik lees inderdaad dat het in het voorbeeld van TO onder andere om een losloopgebied ging. Ik zou als wandelaar in zo’n gebied zeker beter oppassen en rekening houden met het gedrag van spelende honden. Toch mag ik ervan uitgaan dat ik ook in zo’n gebied kan zijn zonder dat er naar me wordt uitgevallen, naar me word gehapt of gebeten en dat er niet tegen me op gesprongen word. Dit topic lezende ben ik daar blijkbaar veel te goed van vertrouwen in. Ik (en de wetgever trouwens ook) gaan er van uit dat de eigenaar zijn/haar dier onder controle heeft in de openbare ruimte. Blijkbaar moet ik dat anders zien en tig keer de straat over steken als er iemand met een hond aankomt. Helemaal als het een hond is die er indrukwekkend uitziet, want ik mag er blijkbaar niet van uit gaan dat de baas hem onder controle heeft. Heel bijzonder dat je dat als eigenaar van de rest van de maatschappij verwacht.

Maar ok, het gaat teveel offtopic dus ik hou erover op. Ik vind honden trouwens echt heel leuk, begrijp me niet verkeerd :-D
anoniem_65df5944b964c wijzigde dit bericht op 07-11-2023 11:46
0.03% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zou echt beginnen met je hond rust te geven, zorgen dat hij slaapt zodat hij de prikkels van de dag goed kan verwerken. Als de hond opstaat zodra jullie opstaan, heeft hij echt geen rust in zijn lijf.

Is er een mogelijkheid de hond in een aparte kamer te laten voor een uur of twee op de dag? Zodat hij jullie niet ziet? In het begin zal het lastig zijn, maar op een gegeven moment zul je zien dat hij gaat leren zich te ontspannen. Het uitlaten beperken tot een minimum. Heb je een tuin waar hij in kan?

Zodra de hond naar buiten stapt, zijn er prikkels, prikkels die hij niet kan verwerken omdat hij te weinig slaapt. Je doet er goed aan de prikkels tot een minimum te beperken. Hersenspelletjes en snuffelen in huis (voertjes verstoppen) zorgen er ook voor dat hij ontspant maar de hond wordt hier wel degelijk moe van, niet te lang dus. Dagelijks masseren geeft ook rust en ontspanning (als je hond dit fijn vindt) en is goed voor de onderlinge band. Je zult zien dat je hier zelf ook rustig van wordt.

Pas als de hond uitgerust is, kan hij weer leren en je zult zien dat hij minder snel overprikkeld raakt. Dit heeft wel heel veel tijd nodig. De opgebouwde stress is niet binnen een week weg.

Het kan handig zijn je hond het commando "loop door" aan te leren. Ga bijvoorbeeld wandelen op een zondagochtend op een industrieterrein. Daar is het rustig (wel veel geurtjes) en weinig kans op andere honden. Hond aan de normale lijn. Je zegt "loop door" en dan versnel je ook echt je pas (misschien hardloopschoenen aandoen :-D sommige honden beginnen te rennen). Daarna weer gewoon lopen en belonen. Het is belangrijk dit commando veel te oefenen op een plek waar je niemand tegenkomt voordat je dit commando gaat gebruiken op een drukkere plek met allerlei afleiding.

Je schrijft dat je de hond korter aan de lijn neemt als er iets/iemand aankomt. Doe dit ook eens als er helemaal niets aan komt. Je kunt hier ook iets bij zeggen, wat jij fijn vindt. Bijvoorbeeld "iets korter" als je de lijn aanhaalt en "iets langer" als je de lijn weer laat vieren. Als je de lijn alleen aanhaalt op het moment dat er iets aan komt (kind, hond, fietser etc). dan weet je hond dat en dan laait de stress snel op. Door tijdens het wandelen hier mee te spelen, haal je die fixatie een beetje weg.

Overigens heb ik een hond die zelden wil spelen met andere honden. Als er meer dan 2 honden zijn, wil ze weg, dan zie ik de stress opbouwen. Niet alle honden vinden het leuk om met andere honden te zijn, en ook dat is prima.
Mijn hond wil vooral snuffelen, lopen, zoeken, en nieuwe commando's leren, dan is ze in haar element. En ze houdt er ook niet van om op een terras te zitten. En weet je, ze is prima zoals ze is, ik ben niet perfect en zij ook niet. Mooi toch? Misschien helpt het je om er zo een beetje naar te kijken. Als je niets van de hond verwacht, is er ook geen teleurstelling.
Alle reacties Link kopieren Quote
Fleur48 schreef:
07-11-2023 11:43
Sorry, niet goed gelezen. Ik lees inderdaad dat het in het voorbeeld van TO onder andere om een losloop gebied ging. Ik zou als wandelaar in zo’n gebied zeker beter oppassen en rekening houden met het gedrag van spelende honden. Toch mag ik ervan uitgaan dat ik ook in zo’n gebied kan zijn zonder dat er naar me wordt uitgevallen, naar me word gehapt of gebeten en dat er niet tegen me op gesprongen word. Dit topic lezende ben ik daar blijkbaar veel te goed van vertrouwen in. Ik (en de wetgever trouwens ook) gaan er van uit dat de eigenaar zijn/haar dier onder controle heeft in de openbare ruimte. Blijkbaar moet ik dat anders zien en tig keer de straat over steken als er iemand met een hond aankomt. Helemaal als het een hond is die er indrukwekkend uitziet, want ik mag er blijkbaar niet van uit gaan dat de baas hem onder controle heeft. Heel bijzonder dat je dat als eigenaar van de rest van de maatschappij verwacht.

Maar ok, het gaat teveel offtopic dus ik hou erover op. Ik vind honden trouwens echt heel leuk, begrijp me niet verkeerd :-D
Het wordt inderdaad te offtopic, daar is TO ook niet mee geholpen. Ik denk dat hondenbezitters en hardlopers het nooit helemaal eens worden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik lees meerdere dingen die op dit moment van invloed kunnen zijn op het gedrag van je hond.
Hij/zij is anderhalf en dus volop in de puberteit.
De socialisatie van de hond is niet goed gegaan.
Het is een poedelkruising . Poedels zijn super intelligente honden, onvoldoende uitdaging kan dus een probleem zijn.

Wat ik lees is dat je heel erg je best doet, maar ik ben bang dat je misschien wel teveel je best doet en daarmee onrust introduceert voor je hond waar hij nu vooral rust nodig heeft.

Als jouw hond nu chronisch overprikkeld is, dan is NU niet het juiste moment om hem aan meer prikkels bloot te gaan stellen.
Het duurt bij zo’n hond ongeveer 4 weken voor de stresshormonen weer naar een normaal niveau gedaald zijn. En iedere keer dat de hond opnieuw teveel negatieve stress ervaart pieken die stresshormonen weer.
Dus de allereerste actie is: rust!
Ga een aantal korte (Max 15 minuten) wandelingen per dag maken op plekken waar er weinig prikkels voor de hond zijn. Hij hoeft nu nog even niets nieuws te leren, hij moet nu vooral leren om rust te ervaren.
Als je hem aan nieuwe prikkels wil laten wennen, dan neem je hem dus NIET mee naar een winkelcentrum, maar naar een plek waar je wellicht een paar kinderen tegenkom bijvoorbeeld. Of een klein stukje langs een weg waar verkeer is.
Een winkelcentrum is echt het eindstadium qua prikkelhoeveelheid. En dat gaat voorlopig echt nog veel en veel teveel zijn (als dat met een dergelijke hond al ooit haalbaar gaat zijn).
Om je hond toch voldoende uitdaging te geven kun je hersenwerk met hem gaan doen. Er is online voldoende informatie overste vinden. En ook daarvoor geldt: niet gelijk teveel of te moeilijk maken.
En mensen schreven hier al over een bench, dat kan ook best een goed plan zijn.
Alle drie mijn eigen probleemhonden (bewuste keus die op te vangen) hadden baat bij een eigen plek die ook echt afgesloten was. Dus een bench met een kleed er over bij twee van de drie en bij de hond met een trauma voor metaalgeluiden hebben we van hout een binnenhok voor haar gemaakt.
Als er dingen zijn die ze spannend vindt, dan gaat ze daar zelf naar toe, dat is haar veilige plek.

Heel verhaal, maar de korte samenvatting is, dat ik denk dat jouw hond nu vooral behoefte heeft aan een periode met zo min mogelijk prikkels, zodat zijn overspannen hormoonstelsel tot rust kan komen.
En dat je pas daarna (bij voorkeur met begeleiding van een gedragstherapeut(e)) kunt gaan werken aan hem wennen aan nieuwe situaties.
Alle reacties Link kopieren Quote
Een buurvrouw van mij die (probleem)honden traint vertrekt in eerste instantie nooit lopend naar het wandelgebied (wegens teveel kans andere hondenuitlaters tegen te komen) Met de auto rijdt ze naar een plek waar minder prikkels zijn. Maar goed jij hebt een hond genomen om sociale contacten op te doen, dus je zit er al met een andere motivatie in.
Je kunt ook je hond weg doen je zelf aanbieden als uitlaat dienst om sociale contacten op te vijzelen.
Bench training. Zeker als je hond van het type is dat hij steeds opstaat om te kijken waar jullie zijn, is het goed hem daarin te begrenzen. Dat is voor zijn eigen rust.

Dit lijkt me typisch een geval waarbij een bench een hartstikke goed hulpmiddel kan zijn.

Verder: je zeg vaak ‘op latere leeftijd’ over je hond. Maar je hebt gewoon nog een jonge hond, die op dit moment ook nog midden in de puberteit zit. Dat is geen ‘latere leeftijd’, je kunt hem echt nog van alles leren.

Ik lees best veel dingetjes die jullie nu niet handig aanpakken dus daar valt misschien nog winst te halen. Maar alleen als je dat zelf ook ziet zitten nog. Je hoeft hem niet te houden als je dat niet wil.

Ik denk dat de methode van Southend Dog Training heel goed bij jullie zou kunnen werken, omdat het niet uitgaat van overwicht moeten hebben of iets dergelijks. Maar puur over consistentie en training. Daarmee kun je jezelf dingen aanleren, welk karakter je zelf ook hebt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Flomy81 schreef:
07-11-2023 10:53
Ik vind als hardlopers er voor kiezen hard te lopen in een honden losloopgebied, zij zeker wel enige kennis zouden moeten hebben van honden. Mijn ervaring is dat de meeste hardlopers (de meeste, niet allemaal!) gewoon stug door lopen. Ze presteren het zelfs om op 50 centimeter afstand van mijn hond langs te rennen over de stoep. Terwijl ze er ook voor zouden kunnen kiezen de stoep aan de overkant te pakken of gewoon een stukje over de weg (ik woon in een dorp). Ik vind het altijd bewonderenswaardig, ik zou het zelf niet durven, mijn hond is een herdermix en ziet er best indrukwekkend uit.
Nou nee. Ook in een hondenloosloopgebied, is het niet toegestaan om mensen aan te vallen.
En het is ook niet verplicht om als hardloper kennis te hebben van het gedrag van honden.
Overigens ben ik laatst gebeten door een honden in een gebied war er gewoon aanlijningsplicht was.
De standaardreactie van de eigenaar ' doet ie anders nooit' heb ik uiteraard niet geaccepteerd.

Ik vind het een triest verhaal voor de topicstarter, maar soms is een hond niet meer te handhaven en dat lijkt hier toch echt het geval.
Alle reacties Link kopieren Quote
Bedankt weer iedereen, voor alle tips!
Ok, die bench ga ik toch over nadenken nu… het is niet mogelijk om een aparte kamer te gebruiken namelijk.

De gedragstherapeute heeft ook gehamerd op rust, rust, rust en weinig prikkels. Ook tips zoals een Kong en likmatjes, veel snuffelen en slapen. En structuur en duidelijk aangeven wat we van hem verwachten.

Aim, wat fijn dat je iemand vond die de moeite nam om je hond te leren wennen aan andere honden! Dat moet je echt treffen.

Als ik hier in de buurt kijk heb ik het idee dat het in het begin (neutraal) beter ging. Maar inmiddels zijn er een aantal honden die hij kent en waar hij extra op reageert. En vice versa trouwens. Ik denk dat ze elkaar herkennen… maar echt een negatieve ervaring hebben ze niet met elkaar, alleen dat woest naar elkaar blaffen dan. Dat is blijkbaar genoeg.

Dat is jammer… want met mijn vorige hond had ik inderdaad een paar maatjes waarvan ik wist als ik ze zag: o, dan kunnen ze fijn spelen.


Dat al gaan zitten zodra er een andere hond voorbij komt, dat herken ik wel een beetje. Soms komt de hond naar me toe als hij iets spannends heeft genegeerd, zonder dat ik hem heb gelokt: zo van, nu heb ik wel iets verdiend, toch?

Goeie tip om af en toe ook zonder spannend moment de lijn kort te houden. Van de gedragsdeskundige moest ik ook al een voertje geven als de hond contact maakt (en zonder dat er iets spannends is).

De stad is ook wel too much idd… en het winkelcentrum, maar het was sowieso niet de bedoeling om een winkelcentrum in te gaan. Maar mensen te zien langslopen, met boodschappen, drukte… en hem dat van een afstandje te laten observeren. Maar die rust had hij echt niet. Misschien is dat helemaal niet haalbaar en moeten we inzetten op leren alleen thuis te blijven, zodat we wel íets kunnen… want daar kwam mijn frustratie vandaan, dat ik namelijk helemaal niks kan: niet met en niet zonder hond. Ik ben sinds de hond er is dus ook geen winkels meer in geweest, gelukkig is alles tegenwoordig online te bestellen.


Die rustige plekken (parkeerterreinen, afgelegen gebied) doen we al, maar helemaal zonder risico honden tegen te komen is het niet. Wie weet hoeveel mensen met hetzelfde probleem zitten… hier op het forum toch al best een aantal.

En inderdaad… een Poedel is intelligent, dus deze hond pikt snel dingen op, of dat nou goed of slecht gedrag is. We doen vooral veel zoek- en snuffelspelletjes om hem bezig te houden… er zit natuurlijk ook jachthond in hem.
Ook gewoon lekker bij je liggen en knuffelen… en vachtverzorging (ik trim hem zelf) / masseren gaat ook goed.

Ik moet zeggen dat de Southend Dog filmpjes me wel aanspreken en ook aansluiten bij de tips die ik van de gedragsdeskundige heb gehad. Het is wel een een stuk goedkoper i.i.g.
Alle reacties Link kopieren Quote
Je bent langzaam kapot aan het gaan door het gedrag van je hond?!!

Ik heb precies zo'n hond. Overgenomen. Ik had al een hond. Die had heel ander gedrag. De nieuwe hond gedroeg, gedraagt zich net zoals jouw hond, hartstikke bang op straat als er mensen langslopen, als hij honden of katten ziet, als er straatvuil wegwaait, moet ik hem steeds afleiden, maar thuis is hij heel erg lief.

Ik zorg er voor dat ik extra, extra goed oplet als we langs mensen lopen, als hij een andere hond of kat ziet dan loop ik een andere kant op. Het is zeker niet fijn, niet ontspannend, ik kan niet zomaar even kletsen met andere honden eigenaren (kon ik met mijn andere hondje wel) en ik moet altijd opletten. Maar het is zeker WEL te doen. Nee ik zou echt nooit zeggen dat ik kapot ga door het gedrag van mijn hond.

Overigens is hij, nu hij wat ouder wordt wel wat rustiger.
Alle reacties Link kopieren Quote
breatcrumb schreef:
07-11-2023 18:39
Bedankt weer iedereen, voor alle tips!
Ok, die bench ga ik toch over nadenken nu… het is niet mogelijk om een aparte kamer te gebruiken namelijk.

De gedragstherapeute heeft ook gehamerd op rust, rust, rust en weinig prikkels. Ook tips zoals een Kong en likmatjes, veel snuffelen en slapen. En structuur en duidelijk aangeven wat we van hem verwachten.

Aim, wat fijn dat je iemand vond die de moeite nam om je hond te leren wennen aan andere honden! Dat moet je echt treffen.

Als ik hier in de buurt kijk heb ik het idee dat het in het begin (neutraal) beter ging. Maar inmiddels zijn er een aantal honden die hij kent en waar hij extra op reageert. En vice versa trouwens. Ik denk dat ze elkaar herkennen… maar echt een negatieve ervaring hebben ze niet met elkaar, alleen dat woest naar elkaar blaffen dan. Dat is blijkbaar genoeg.

Dat is jammer… want met mijn vorige hond had ik inderdaad een paar maatjes waarvan ik wist als ik ze zag: o, dan kunnen ze fijn spelen.


Dat al gaan zitten zodra er een andere hond voorbij komt, dat herken ik wel een beetje. Soms komt de hond naar me toe als hij iets spannends heeft genegeerd, zonder dat ik hem heb gelokt: zo van, nu heb ik wel iets verdiend, toch?

Goeie tip om af en toe ook zonder spannend moment de lijn kort te houden. Van de gedragsdeskundige moest ik ook al een voertje geven als de hond contact maakt (en zonder dat er iets spannends is).

De stad is ook wel too much idd… en het winkelcentrum, maar het was sowieso niet de bedoeling om een winkelcentrum in te gaan. Maar mensen te zien langslopen, met boodschappen, drukte… en hem dat van een afstandje te laten observeren. Maar die rust had hij echt niet. Misschien is dat helemaal niet haalbaar en moeten we inzetten op leren alleen thuis te blijven, zodat we wel íets kunnen… want daar kwam mijn frustratie vandaan, dat ik namelijk helemaal niks kan: niet met en niet zonder hond. Ik ben sinds de hond er is dus ook geen winkels meer in geweest, gelukkig is alles tegenwoordig online te bestellen.


Die rustige plekken (parkeerterreinen, afgelegen gebied) doen we al, maar helemaal zonder risico honden tegen te komen is het niet. Wie weet hoeveel mensen met hetzelfde probleem zitten… hier op het forum toch al best een aantal.

En inderdaad… een Poedel is intelligent, dus deze hond pikt snel dingen op, of dat nou goed of slecht gedrag is. We doen vooral veel zoek- en snuffelspelletjes om hem bezig te houden… er zit natuurlijk ook jachthond in hem.
Ook gewoon lekker bij je liggen en knuffelen… en vachtverzorging (ik trim hem zelf) / masseren gaat ook goed.

Ik moet zeggen dat de Southend Dog filmpjes me wel aanspreken en ook aansluiten bij de tips die ik van de gedragsdeskundige heb gehad. Het is wel een een stuk goedkoper i.i.g.
Zie je wel, het gaat al beter! Je bent een harstikke goed baasje.
Alle reacties Link kopieren Quote
breatcrumb schreef:
07-11-2023 18:39
Bedankt weer iedereen, voor alle tips!
Ok, die bench ga ik toch over nadenken nu… het is niet mogelijk om een aparte kamer te gebruiken namelijk.

De gedragstherapeute heeft ook gehamerd op rust, rust, rust en weinig prikkels. Ook tips zoals een Kong en likmatjes, veel snuffelen en slapen. En structuur en duidelijk aangeven wat we van hem verwachten.

Aim, wat fijn dat je iemand vond die de moeite nam om je hond te leren wennen aan andere honden! Dat moet je echt treffen.

Als ik hier in de buurt kijk heb ik het idee dat het in het begin (neutraal) beter ging. Maar inmiddels zijn er een aantal honden die hij kent en waar hij extra op reageert. En vice versa trouwens. Ik denk dat ze elkaar herkennen… maar echt een negatieve ervaring hebben ze niet met elkaar, alleen dat woest naar elkaar blaffen dan. Dat is blijkbaar genoeg.

Dat is jammer… want met mijn vorige hond had ik inderdaad een paar maatjes waarvan ik wist als ik ze zag: o, dan kunnen ze fijn spelen.


Dat al gaan zitten zodra er een andere hond voorbij komt, dat herken ik wel een beetje. Soms komt de hond naar me toe als hij iets spannends heeft genegeerd, zonder dat ik hem heb gelokt: zo van, nu heb ik wel iets verdiend, toch?

Goeie tip om af en toe ook zonder spannend moment de lijn kort te houden. Van de gedragsdeskundige moest ik ook al een voertje geven als de hond contact maakt (en zonder dat er iets spannends is).

De stad is ook wel too much idd… en het winkelcentrum, maar het was sowieso niet de bedoeling om een winkelcentrum in te gaan. Maar mensen te zien langslopen, met boodschappen, drukte… en hem dat van een afstandje te laten observeren. Maar die rust had hij echt niet. Misschien is dat helemaal niet haalbaar en moeten we inzetten op leren alleen thuis te blijven, zodat we wel íets kunnen… want daar kwam mijn frustratie vandaan, dat ik namelijk helemaal niks kan: niet met en niet zonder hond. Ik ben sinds de hond er is dus ook geen winkels meer in geweest, gelukkig is alles tegenwoordig online te bestellen.


Die rustige plekken (parkeerterreinen, afgelegen gebied) doen we al, maar helemaal zonder risico honden tegen te komen is het niet. Wie weet hoeveel mensen met hetzelfde probleem zitten… hier op het forum toch al best een aantal.

En inderdaad… een Poedel is intelligent, dus deze hond pikt snel dingen op, of dat nou goed of slecht gedrag is. We doen vooral veel zoek- en snuffelspelletjes om hem bezig te houden… er zit natuurlijk ook jachthond in hem.
Ook gewoon lekker bij je liggen en knuffelen… en vachtverzorging (ik trim hem zelf) / masseren gaat ook goed.

Ik moet zeggen dat de Southend Dog filmpjes me wel aanspreken en ook aansluiten bij de tips die ik van de gedragsdeskundige heb gehad. Het is wel een een stuk goedkoper i.i.g.
Zie je wel, het gaat al beter! Je bent een harstikke goed baasje.
Alle reacties Link kopieren Quote
breatcrumb schreef:
07-11-2023 09:26
Wel de OP goed gelezen… Want geloof mij, wanneer ik langs een speelplaats met spelende kinderen kom, heeft hij natuurlijk niet de kans om op ze af te vliegen. Maar ik merk wel dat hij zenuwachtig is aan de lijn, snuift, blaft, erop af wil. Hij loopt er niet langs zonder te reageren… maar soms ook is er geen probleem! Dat ligt helemaal aan zijn gemoedstoestand van dat moment, of hij net een spannende situatie heeft meegemaakt. Daar oefen ik dus ook mee om soms laat hij zich goed afleiden. Het is eigenlijk continue aftasten of de hond stress ervaart… en veel laten snuffelen om hem stabiel te krijgen.

En ik lees veel reacties dat ik geen geschikte baas ben. Daar reageer ik niet afzonderlijk op, niet te doen… het doet me wel pijn om te lezen, maar ik neem het mee. Want dat is wel zoals er tegenaan wordt gekeken, maar wat ik in de OP al aangeef: ik wil er nog niet aan… zeker omdat de gedragsdeskundige aangeeft dat zij wel vertrouwen heeft… en zij heeft ons als combinatie daadwerkelijk aan de gang gezien.
Degene waar ik reageer geeft aan dat je je niet druk moet maken en je hond lekker moet laten blaffen. Ik bedoelde in mijn reactie dat jouw zorg verder gaat dan alleen blaffen. Dat je hond angstig is en van daaruit reageert met o.a. blaffen, maar ook andere dingen.

En dat jij niet de ideale baas voor hem bent moet je niet als kritiek zien hoor! Ik denk dat er héél veel mensen zijn die er minder moeite voor gedaan hebben. Maar soms is er gewoon een combinatie die niet ideaal is. Niet jouw fout, niet zijn fout maar wel een feit. Kunnen jullie beide niks aan doen.
breatcrumb schreef:
07-11-2023 18:39
Bedankt weer iedereen, voor alle tips!
Ok, die bench ga ik toch over nadenken nu… het is niet mogelijk om een aparte kamer te gebruiken namelijk.

De gedragstherapeute heeft ook gehamerd op rust, rust, rust en weinig prikkels. Ook tips zoals een Kong en likmatjes, veel snuffelen en slapen. En structuur en duidelijk aangeven wat we van hem verwachten.

Aim, wat fijn dat je iemand vond die de moeite nam om je hond te leren wennen aan andere honden! Dat moet je echt treffen.

Als ik hier in de buurt kijk heb ik het idee dat het in het begin (neutraal) beter ging. Maar inmiddels zijn er een aantal honden die hij kent en waar hij extra op reageert. En vice versa trouwens. Ik denk dat ze elkaar herkennen… maar echt een negatieve ervaring hebben ze niet met elkaar, alleen dat woest naar elkaar blaffen dan. Dat is blijkbaar genoeg.

Dat is jammer… want met mijn vorige hond had ik inderdaad een paar maatjes waarvan ik wist als ik ze zag: o, dan kunnen ze fijn spelen.


Dat al gaan zitten zodra er een andere hond voorbij komt, dat herken ik wel een beetje. Soms komt de hond naar me toe als hij iets spannends heeft genegeerd, zonder dat ik hem heb gelokt: zo van, nu heb ik wel iets verdiend, toch?

Goeie tip om af en toe ook zonder spannend moment de lijn kort te houden. Van de gedragsdeskundige moest ik ook al een voertje geven als de hond contact maakt (en zonder dat er iets spannends is).

De stad is ook wel too much idd… en het winkelcentrum, maar het was sowieso niet de bedoeling om een winkelcentrum in te gaan. Maar mensen te zien langslopen, met boodschappen, drukte… en hem dat van een afstandje te laten observeren. Maar die rust had hij echt niet. Misschien is dat helemaal niet haalbaar en moeten we inzetten op leren alleen thuis te blijven, zodat we wel íets kunnen… want daar kwam mijn frustratie vandaan, dat ik namelijk helemaal niks kan: niet met en niet zonder hond. Ik ben sinds de hond er is dus ook geen winkels meer in geweest, gelukkig is alles tegenwoordig online te bestellen.


Die rustige plekken (parkeerterreinen, afgelegen gebied) doen we al, maar helemaal zonder risico honden tegen te komen is het niet. Wie weet hoeveel mensen met hetzelfde probleem zitten… hier op het forum toch al best een aantal.

En inderdaad… een Poedel is intelligent, dus deze hond pikt snel dingen op, of dat nou goed of slecht gedrag is. We doen vooral veel zoek- en snuffelspelletjes om hem bezig te houden… er zit natuurlijk ook jachthond in hem.
Ook gewoon lekker bij je liggen en knuffelen… en vachtverzorging (ik trim hem zelf) / masseren gaat ook goed.

Ik moet zeggen dat de Southend Dog filmpjes me wel aanspreken en ook aansluiten bij de tips die ik van de gedragsdeskundige heb gehad. Het is wel een een stuk goedkoper i.i.g.


Fijn dat je wat met alle tips kunt, ook de tips van de trainers die je al gezien hebt.

Wat ik me afvraag: heeft er ook een deskundige gezegd wat de oorzaak is? Konden ze opmerken wat er werkelijk speelt? Voorbeeld: uitvallen is een uitingsvorm, dat kan komen door angst. Maar wat veroorzaakt dan de angst? Alleen gelaten worden bijvoorbeeld. Maar waarom wordt hij getriggerd door alleen zijn?

Bovenstaand is maar een voorbeeld, gaat niet per se over jouw hond. Maar ik kon het niet anders omschrijven, dus vandaar een voorbeeld.

Ik heb ooit tegelijk twee honden gehad. Er ging ook van alles niet naar wens. Eén van de deskundigen zei toen dat hij zag dat de ene een leider was, die door de ander geïntimeerd werd. Terwijl de tweede zo'n leiderspositie helemaal niet aan kon. De tweede moest dus zijn plaats kennen. Hij kreeg minder de ruimte, hij was gebaat bij smallere grenzen. Hij ligt dus ook graag 'verstopt', in een bench.

De eerst genoemde was gebaat bij stimulans in leiderschap, hij moest bevestigd worden in zíjn natuurlijke rol. Hij voelde zich op den duur sterker, met meer zelfvertrouwen. Hij was de baas, de ander was een volger. Ieder zijn plek in de natuur.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven