Hoe ver onder de vraagprijs bieden?

13-10-2008 19:22 68 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ga me binnenkort op de woningmarkt storten en wil graag een huisje voor mijzelf kopen, heb binnenkort mijn eerste bezichtiging.



Hoe ver kun je onder de vraagprijs bieden?
Alle reacties Link kopieren
Ach, het ligt er allemaal maar aan.



Ik heb een jaar geleden ergens 10% onder de vraagprijs geboden, als 1e bod. Ik ben helemaal verrot gescholden door de verkopende makelaar omdat ik zo weinig bood ( nou dan niet hoor, dan hou je t lekker maar). Nu een jaar later staat het nog steeds te koop, met een verlaagde vraagprijs naar, jawel, mijn openingsbod.
quote:tartufone schreef op 13 oktober 2008 @ 19:22:

Ik ga me binnenkort op de woningmarkt storten en wil graag een huisje voor mijzelf kopen, heb binnenkort mijn eerste bezichtiging.



Hoe ver kun je onder de vraagprijs bieden?Hoeveel kan je financieren?
Alle reacties Link kopieren
Ik heb vorige week een appartement gekocht waarmee wij mbv een aankoopmakelaar een heel laag eerste bod hebben uitgebracht. Lag zo'n 15% onder de vraagprijs. Het appartement stond wel al 5 maanden te koop, dat scheelt natuurlijk wel. Uiteindelijk hebben we er een kleine 15000 vanaf gekregen. Dus het ligt heel erg aan de omstandigheden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Bagheera schreef op 14 oktober 2008 @ 10:02:

Als ik mijn huis voor een redelijke prijs in de verkoop heb staan en ik krijg een -in mijn ogen- belachelijk bod (zeg maar 10% onder de vraagprijs) ga ik niet eens in onderhandeling. Zonde van mijn tijd, dan is het gewoon 'nee' zonder tegenbod.Als zometeen de krediet crisis wat meer gaat doorwerken en het financieel allemaal wat minder word. Dan denk ik dat je maar wat blij bent als iemand een bod doet op je huis....wat dan al maanden te koop staat. Die dubbele lasten moet ook betaald worden en iedere maand dat je huis extra te koop staat gooi je ook geld weg. Dan zou het wel ontzettend stom zijn om iedere geinteresseerde die komt voor je huis direct af te wijzen omdat ze proberen 10% minder te vragen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Miepie81 schreef op 14 oktober 2008 @ 13:46:

Ik heb vorige week een appartement gekocht waarmee wij mbv een aankoopmakelaar een heel laag eerste bod hebben uitgebracht. Lag zo'n 15% onder de vraagprijs. Het appartement stond wel al 5 maanden te koop, dat scheelt natuurlijk wel. Uiteindelijk hebben we er een kleine 15000 vanaf gekregen. Dus het ligt heel erg aan de omstandigheden.



Ja en 15000 hoeveel procent is dat dan???

Scheelt nogal of je het over een appartement van 150.000 hebt of over 1 van 4 ton.
quote:Boarn schreef op 14 oktober 2008 @ 13:47:

[...]





Als zometeen de krediet crisis wat meer gaat doorwerken en het financieel allemaal wat minder word. Dan denk ik dat je maar wat blij bent als iemand een bod doet op je huis....wat dan al maanden te koop staat. Die dubbele lasten moet ook betaald worden en iedere maand dat je huis extra te koop staat gooi je ook geld weg. Dan zou het wel ontzettend stom zijn om iedere geinteresseerde die komt voor je huis direct af te wijzen omdat ze proberen 10% minder te vragen.Boarn, niet iedereen die zijn huis te koop zet, heeft ook meteen dubbele lasten. Ik ken iemand die zijn huis een jaar geleden te koop heeft gezet en die max 1% wil zakken. Hij hoeft niet zonodig weg en hoeft dus ook niet te verkopen. Hij is echter sinds ruim een jaar weer vrijgezel en wil op termijn niet meer aan een koophuis gebonden zijn zodat hij kwa werk zoeken minder gebonden is en ook flexibeler kan zijn als er een nieuwe relatie mocht komen. (Hij heeft recent trouwens onder voorbehoud verkocht voor de prijs die hij in zijn hoofd had).
Alle reacties Link kopieren
bij ons kun je helemaal niet onderhandelen, wij hebben een kostprijs.

take it or leave it.



onze prijs is 225.000

en dat is een hele mooie prijs, we hebben het een aantal jaar geleden voor een ton verbouwt.
Alle reacties Link kopieren
quote:Boarn schreef op 14 oktober 2008 @ 13:47:

[...]





Als zometeen de krediet crisis wat meer gaat doorwerken en het financieel allemaal wat minder word. Dan denk ik dat je maar wat blij bent als iemand een bod doet op je huis....wat dan al maanden te koop staat. Die dubbele lasten moet ook betaald worden en iedere maand dat je huis extra te koop staat gooi je ook geld weg. Dan zou het wel ontzettend stom zijn om iedere geinteresseerde die komt voor je huis direct af te wijzen omdat ze proberen 10% minder te vragen.Ik ben niet 'ontzettend stom' als ik niet in onderhandeling ga met iemand die geen reeel bod doet. Als bij ons in de straat identieke huizen verkocht worden voor 245.000 euro (let wel: verkocht, dus niet de vraagprijs) en mijn huis staat te koop voor 250.000 dan ga ik echt geen energie verspillen aan iemand die en bod doet van 225.000 euro want dat is voor mij verspilde tijd. Kredietcrisis of niet. Ik werk zelf in een pure commerciele omgeving en ook daar slaan de onderhandelingen echt dicht als men ver onder het gangbare biedt. Gewoon omdat je je onderhandelingspartner wel serieus moet nemen. Als basis voor de onderhandeling.
Alle reacties Link kopieren
eens.



er is qua economie en waardebepalingennog lang geen sprake van gedwongen verlagingen, alleen wel jammer dat doordat mensen met twee huizen komen te zitten dat wel moeten doen , daar wordt de markt dan ook weer mee verpest voor mensen die alles stap voor stap doen.



wij hebben namelijk niks nieuws gekocht en doen dat ook niet voordat dit verkocht is.

daar spaar je een hoop ellende en geld mee uit.
Alle reacties Link kopieren
Wat ik hier nog niet lees is dat je het altijd kunt proberen. Als het bod namelijk niet geaccepteerd wordt, dan kun je een nieuw bod doen dat hoger is. Ik denk namelijk ook dat je in deze tijden heel goed brutaal kunt zijn. En dan zie je vanzelf hoe ver je komt. Tenzij het mijn ultieme droomhuis is en ik bovendien vrij zeker weet dat er iets soortgelijks niet snel weer beschikbaar zal komen, dan zal ik allicht een hoger bod doen zodat ik hopelijk de eerste ben en blijf.
Alle reacties Link kopieren
nou je mag het bij mij proberen, maar dan blijf ik gewoon lekker in mijn huis zitten.



Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die denken te kunnen gaan profiteren vanwege de berichten over dalingen, maar vooralsnog stijgen de prijzen nog en trap ik daar iig niet in.





,
quote:meisje3 schreef op 15 oktober 2008 @ 15:34:

Wat ik hier nog niet lees is dat je het altijd kunt proberen. Als het bod namelijk niet geaccepteerd wordt, dan kun je een nieuw bod doen dat hoger is. Ik denk namelijk ook dat je in deze tijden heel goed brutaal kunt zijn. Alles kan.



Toen wij ons huis een jaar of drie geleden te koop zetten, hebben we met de makelaar een prijs besproken die reëel was, maar wel zo laag dat we een goede kans hadden het snel kwijt te zijn. We hebben gewacht met kopen tot we verkocht hadden, samen met de betrekkelijk lage prijs was dat voor ons reden om ons geen zorgen te maken. We hadden namelijk botweg geen zin in lange onderhandelingen, mensen die vijf keer komen kijken en dan toch niet bieden en ander gezeik. Afspraak met de makelaar was dus ook: wie idioot laag biedt noteer je maar, daar doen we geen zaken mee. Ook niet als die terug komt met een hoger bod.



de hoogste prijs is namelijk niet het enige dat je als verkoper kan nastreven. Een stressvrije verkoop kan zeker zo belangrijk zijn.
Alle reacties Link kopieren
UP
Alle reacties Link kopieren
Nou Rider die insteek hebben wij dus ook.



Ik hoop maar dat dat werkt, krijg toch het idee dat mensen willen onderhandelen en eigenlijk een beetje voor de gek willen gehouden worden, want zo gaan verkopers natuurlijk hoog inzetten om hun prijs over te houden wat ze willen overhouden en als je dat niet doet krijg je mensen die toch op een kostprijs ook willen onderhandelen op deze manier, mensen willen denk ik toch het idee hebben dat ze heel veel verdient hebben door te onderhandelen, en dan heb ik dus mijn huis te goedkoop op de markt gezet.

Maar goed, de makelaar had het over de magische grens van zoekmachines en dat dat ook weer niet werkte, nou dat mag ie dan mooi hard gaan maken, ik word van deze berichtjes een beetje benauwd eerlijk gezegd.



ben geneigd de prijs als de nete omhoog te gooien, (doen we niet want kan denk ik niet), maar had misschien wel beter geweest.
Alle reacties Link kopieren
quote:sarah2ndlife schreef op 18 november 2008 @ 07:14:

ben geneigd de prijs als de nete omhoog te gooien, (doen we niet want kan denk ik niet), maar had misschien wel beter geweest.Tuurlijk kan dat. Maar inmiddels is het zichtbaar wat de oude prijs was (zah.nl enzo), dus zal het wel opvallen. Ik denk wel dat kijkers ervanuit gaan dat er iets te onderhandelen valt. Geen onderhandelingsruimte is niet gebruikelijk.
quote:sarah2ndlife schreef op 18 november 2008 @ 07:14:

Ik hoop maar dat dat werkt, krijg toch het idee dat mensen willen onderhandelen .

Bij ons werkte het uitstekend. Ons huis was duidelijk veel goedkoper dan vergelijkbare huizen in de wijk (waarvan de meeste nu, drie jaar later nog steeds te koop staan!), met een paar kijkers was het gedaan. We hebben vrijwel de vraagprijs gekregen, en wat we hebben ingeleverd in de prijs, hebben we alleen maar als wisselgeld gebruikt voor andere afspraken die voor ons belangrijk waren (m.n. flexibiliteit in datum oplevering, aangezien we nog moesten kopen).



Wie tegenwoordig een huis gaat kopen, en zich niet goed geïnformeerd heeft over de geschiedenis van een huis, tijd dat het te koop staat, (verandering van) vraagprijs, prijzen in de buurt, etc., etc., is dus gewoon te lui om even gebruik te maken van voor iedereen beschikbare bronnen. Het spijt me, maar als iemand zonder enige voorbereiding komt onderhandelen en een beetje stoer denkt dat onderhandelen niet meer is dan om en om een prijs noemen tot je halverwege uitkomt, dan zou ik daar, als verkoper, geen minuut energie in steken.
Alle reacties Link kopieren
Onze makelaar wilde het voor het bedrag te koop zetten wat wij er voor wilde hebben. Wij hebben er toch maar op aangedrongen om het voor 5000 meer te koop te zetten. Zo kunnen mensen voor hun gevoel lager bieden en hebben wij toch nog wat we wilde hebben.

Zo krap in de markt zetten is voor een makelaar leuk. Die staat er goed op als hij aan nieuwe verkopers kan laten zien dat hij het huis voor de verkoopprijs heeft verkocht. Maar zelf heb je er geen fuck aan als je minder vang dan dat je in gedachten had.
Alle reacties Link kopieren
quote:JWvB schreef op 14 oktober 2008 @ 09:00:

[...]





Het is ook niet waar dat je eerst moet uitonderhandelen voor je met een nieuwe partij in onderhandeling mag gaan. Tegenwoordig mag met halverwege van onderhandelingsstrategie wijzigen, is echter wel zo netjes als dat gemeld wordt.



Ik had op dinsdag een bod gekregen en een tegenbod gedaan, op woensdag kwamen andere mensen kijken en deden een bod dat hoger was dan mijn tegenbod. Toen heeft mijn makelaar (in overleg met mij) de eerste onderhandelingen afgebroken en het tweede bod geaccepteerd.officieel mag je niet zomaar onderhandelingen afbreken. als je in onderhandeling bent met een partij, mag je niet in onderhandeling met een tweede partij. Een tweede partij mag echter wel een bod doen. Wat dan mag, en wat je makelaar mss ook gedaan heeft, is aangeven aan de eerste partij dat er een hoger bod ligt (makelaar mag bedrag niet noemen, alleen dat er hoger bod is) en de eerste partij vragen om een eindbod uit te brengen. Is dat eindbod lager, dan mag je met partij 2 in zee gaan. Is het eindbod hoger, dan moet je aan partij 1 verkopen en mag je niet weer tegen partij 2 zeggen dat partij 1 nu ... want dan speel je ze tegen elkaar uit, en dat is verboden.
quote:return_of_kreng schreef op 19 november 2008 @ 18:35:

[...]

officieel mag je niet zomaar onderhandelingen afbreken. als je in onderhandeling bent met een partij, mag je niet in onderhandeling met een tweede partij.van wie niet?quote:want dan speel je ze tegen elkaar uit, en dat is verboden.door wie?
Alle reacties Link kopieren
quote:rider schreef op 18 november 2008 @ 16:31:

[...]



... als iemand zonder enige voorbereiding komt onderhandelen en een beetje stoer denkt dat onderhandelen niet meer is dan om en om een prijs noemen tot je halverwege uitkomt, dan zou ik daar, als verkoper, geen minuut energie in steken.





Dit snap ik niet, Rider. Wat is daar stoer aan? En wat is daar -kennelijk- raar aan?



Begrijp me goed, ik heb nog nooit een huis gekocht, wil dat komend jaar voor het eerst gaan doen en deze houding t.a.v. huizen verkopen verbaast me. Want tot nog toe, als ik iets kocht (of huurde), dan ging het wél zo als jij hierboven beschrijft. Waarom geldt dat voor een huis kopen niet? Is het de emotionele waarde? Zou kunnen hoor, ik weet het werkelijk niet.
quote:Nijntje schreef op 19 november 2008 @ 22:53:

[...]





Dit snap ik niet, Rider. Wat is daar stoer aan? En wat is daar -kennelijk- raar aan? aan compleet onvoorbereid te gaan onderhandelen over de duurste aankoop die je doet in je leven? Ja, ik weet niet, ik vind dat raar. En verspilling van mijn tijd, als verkoper.



Ik ben ze wel tegengekomen, mensen die totaal geen benul hebben wat ze doen, maar even rondstappen, wat negatieve dingen opmerken (dat zal wel in de cursus "onderhandelen voor beginners" staan) en dan een prijs noemen die ver onder de vraagprijs ligt, met de kennelijke (!) bedoeling dat je een tegenbod doet dat ergens halverwege ligt.



Ik weet niet welke gedachte over zinnig onderhandelen daar achter ligt, maar heel veel meer dan "ik schat in dat jij niet hebt nagedacht over de vraagprijs, dus waarom zou ik serieus nadenken over de biedprijs" kan ik er niet in ontdekken.



quote:Begrijp me goed, ik heb nog nooit een huis gekocht, wil dat komend jaar voor het eerst gaan doen en deze houding t.a.v. huizen verkopen verbaast me. Want tot nog toe, als ik iets kocht (of huurde), dan ging het wél zo als jij hierboven beschrijft. Waarom geldt dat voor een huis kopen niet? Is het de emotionele waarde? Zou kunnen hoor, ik weet het werkelijk niet.Emotionele waarde die in de vraagprijs zit, moet je er uit onderhandelen. DAT is precies waar het in de prijsonderhandeling om gaat, het ontdekken welk deel van de vraagprijs rationeel is, en welk deel bestaat uit emotie, uit "ik heb er zoveel in geïnvesteerd", uit "ik heb de overwaarde nodig". Dat deel moet er uit, als koper. En als verkoper werkt het hetzelfde, maar dan in omgekeerde richting.
Alle reacties Link kopieren
quote:rider schreef op 19 november 2008 @ 22:21:

[...]

van wie niet?





[...]



door wie?

Nooit van wet-en regelgeving gehoord? natuurlijk kun de dat soort regels aan je laars lapen, zeker als je zonder makelaar verkoopt, en zal het voor de partij die achter het net vist behoorlijk moeilijk zijn om e.e.a te bewijzen, maar het mag niet.

Dat je af en toe 180 op de snelweg kunt rijden zonder gepakt te worden betekent toch ook niet dat dat mag, en dan vraag je toch ook niet "van wie mag dat niet?".
Alle reacties Link kopieren
Je mag onderhandelingen wel afbreken, maar volgens mij alleen op een bepaald punt. Als de verkopende partij een tegenbod doet en jij doet weer een tegenbod, kan de verkopende partij gewoon 'nee' zeggen zonder tegenbod en met iemand anders verdergaan. Ik weet het niet helemaal zeker, maar een bod doen, betekent in ieder geval niet hetzelfde als in 'onderhandeling zijn'.
Alle reacties Link kopieren
Er zijn altijd mensen die gewoon een bod dik onder de vraagprijs doen en hopen er heel goedkoop aan te komen. Kun je proberen en misschien heb je een keer mazzel als iemand er heel erg hard vanaf moet. Echter ik vind het ook niet vreemd dat je als verkopende partij een bod dan niet serieus neemt.



En verder: hangt idd helemaal af van het totaalplaatje (hoe lang te kooop, hoe scherp gepijst, hoe hard moeten ze er vanaf). Wij hebben net een huis gekocht. Vraagprijs 249.000 en gekocht voor 242.000 (hele reele prijs gezien het huis, onderhoudsstaat, oppervlakte etc. Zelfs wat te weinig). Mensen moesten er ook vanaf en dat wisten we. Ze waren al gezakt van 264.500 naar 249.000. Het lijkt dus of we er heel weinig vanaf gekregen hebben, maar als je het vergelijkt met de oorspronkelijke vraagprijs is het wel 22.500.



Neem een makelaar mee als je er zelf geen verstand van hebt. Maar als je een paar maanden fanatiek aan het zoeken bent, kun je op een gegeven moment zelf wel aardig inschatten of iets een reele prijs is (adhv oppervlakte, inhoud, ligging, onderhoudsstaat, etc). Veel kijken en vergelijken op funda. (wij hebben maar weinig huizen bezichtigd, want ik vind niet dat je makelaars en verkopers onnodig moet belasten met bezichtigingen 'ter vergelijking' zonder dat je echt interesse hebt in het huis). Wij hebben alleen huizen bezichtigd als we echt interesse hadden.
Alle reacties Link kopieren
Dat mag wel degelijk. Vaak zit er in de brochure een FAQ waar dit soort dingen op staat. Ik heb even een dergelijke FAQ erbij gegoogled. Ik kan daarvan niet knippen&plakken, dus klik even op het linkje en scroll naar beneden naar punt 6.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven