Houten aanrechtblad lakken?

21-10-2008 09:03 41 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



Ik heb op mijn keuken een houten aanrechtblad, dit omdat RVS of natuursteen voor mij niet te betalen was... Het ligt er nu zo'n twee jaar op, maar ik ben er absoluut niet tevreden over. Ondanks de olie (die er als afwerkingslaag opzit) is het ding niet schoon te krijgen, alles trekt onmiddelijk in met als gevolg dat er heel veel lelijke en vieze vlekken opzitten. Telkens schuur ik die er weer af (met de bandschuurmachine!) waarna ik weer opnieuw begin met olieën etc.



Ik ben het zat! Is het mogelijk om (na goed schuren) het aanrechtblad af te lakken, zodat er gewoon een gladde en waterafstotende ondergrond ontstaat? Iemand ervaring?
met transparante botenlak, zou je een hele goede waterafstotende laag moeten kunnen aanbrengen.



Informeer even bij de verfhandel.
Alle reacties Link kopieren
Hee, daar had ik nog niet aan gedacht, botenlak... Als het voor een boot goed genoeg is ;) Maar is dat ook een beetje veilig, voor het bereiden van voedsel zeg maar?
Alle reacties Link kopieren
als je het goed laat uitharden wel....denk wel dat je het een poos blijft ruiken.



is wel behoorlijk glimmend, moet je van houden.
Alle reacties Link kopieren
Hoe het eruit ziet kan me op dit moment weinig schelen Bengal, ik ga nu voor gebruiksgemak

Ik had zelf al parketlak overwogen, denk dat ik straks toch maar aan het schuren ga...



Grmbl stom houten blad. Doe ik nóóit weer!
Alle reacties Link kopieren
Je hebt natuurvriendelijke parketlak, die ruik je nauwelijks.
Alle reacties Link kopieren
Ja, maar het gaat me niet zozeer om het ruiken, maar meer om de voedselveiligheid.

Zijn er meer mensen met een gelakt houten aanrechtblad? Ik heb zelf het idee dat dat iets heel raars is, heb het tenminste nog nooit ergens gezien.
Alle reacties Link kopieren
Mijn buur/vriendin/collega heeft een gelakt aanrechtblad. Ze leeft nog steeds. Haar man en pasgeboren kind ook, dus ik vermoed dat het wel veilig is . Overigens: wanneer snijd je nou vlees en groente direct op het blad? Als je gewoon een snijplank gebruikt is er niets aan de hand.



Wat wel een punt van zorg kan zijn is het feit dat je je blad eerst geolied hebt. Lak pakt niet op olie, dus het zal nog een klus worden om je blad zo kaal te krijgen dat de lak er niet afdrijft.
Alle reacties Link kopieren
Daar heb je gelijk in Parnell. Ik heb het blad al vaak opgeschuurd (delen ervan) om de vlekken te verwijderen, en dan kwam ik na flink schuren altijd weer droog hout tegen. Dus ik ga ervan uit dat het wel moet lukken. Misschien maakt het ook uit dat de onderkant van het blad blijft ademen (die kan ik niet schilderen uiteraard). Of is dat nou juist slecht, dat 'ie dadelijk kromtrekt?
Alle reacties Link kopieren
O ja; antwoord op je eerste vraag: ik snijd NOOIT iets op het aanrechtblad, maar als je de hoeveelheid vlekken ziet zou je anders vermoeden dus er komen schijnbaar toch geregeld levensmiddelen op terecht
Alle reacties Link kopieren
Hij zal er niet van kromtrekken: vocht kan inderdaad weg via de onderkant. Als je hem goed lakt en kit komt er trouwens helemaal geen vocht in, dus geen probleem zou ik zeggen.



Die vlekken op het aanrecht zijn trouwens heel herkenbaar hoor. Ik bedoelde alleen te zeggen dat zolang je op een snijplank snijd, je je geen zorgen hoeft te maken over eventuele lakresten. Lak laat alleen los als je erin loopt te poeren (lees: er iets op snijdt). Als je er gewoon iets oplegt, gebeurt er niets mee.
Alle reacties Link kopieren
Als de vlekken herkenbaar zijn Parnell, wat doe jij er dan aan?

Ik kan me haast niet voorstellen dat ik de enige ben die zich eraan stoort



Het kromtrekken bedoelde ik trouwens vooral voor het evt. vocht dat al aanwezig is in het blad (dus bijvoorbeeld een restje olie?)

Hm, het biedt wel perspectief om mijn aanrechtblad nu van een spannend kleurtje te voorzien!
Alle reacties Link kopieren
botenlak is er alleen in blank (dus doorzichtig). Maar ze hebben wel verschillende kleuren hele sterke lak, dat zou je zelfs in mat kunnen doen. Eventueel zou je 'm met glimmende boten (of in veel gevallen jacht)lak kunnen aflakken.

Zie daar: je spannende kleurtje! Wij gaan binnenkort ook beginnen, aangezien de vorige bewoner van ons nieuwe huis sinds 12 jaar niks aan het blad hebben gedaan... Succes in ieder geval!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb een gelamineerd aanrechtblad, dus etensvlekken zijn makkelijk te verwijderen met een sponsje. De vlekken die echt storen zijn een erfenisje van onze klustijden: witte verf. En witte verf gaat er heel moeilijk af .



Het blad van die vriendin van mij is erg mooi geworden na het schuren en lakken. Het zit er nu een jaar op, en het blad is nog steeds recht. We hebben de onderkant niet gelakt, wel de boel heel goed opgeschuurd van te voren, en het blad even 'kaal' laten rusten (ivm vochtschade van de vorige bewoner).
Alle reacties Link kopieren
Nog een tip: voor kleur kun je je blad ook eerst beitsen en daarna aflakken.
Alle reacties Link kopieren
Haha, witte verf is weer een ander probleem ja! Daar hebben wij nog geen last van op het keukenblad gelukkig (wel op de plavuizen overigens...)

Nou, op hoop van zegen ga ik vandaag beginnen dan maar, bedankt voor al jullie tips, ik denk vooralsnog aan hoogglans zwart!
Alle reacties Link kopieren
Ik heb zelf een gelakt houten blad gehad, dat hadden we zelf gemaakt. Eerst had ik het gebeitst met transparante beits in een mooie houtkleur, daarna heb ik er 5 lagen Glitsa overheen gedaan (transparante lak). Heeft het jaren gedaan, zag er prachtig uit.
Alle reacties Link kopieren
Hoogglans zwart lijkt me nou weer niet mooi voor een aanrechtblad, er komen toch kleine krasjes en deukjes in hout en dat vind ik niet lelijk op hout dat eruitziet als hout, maar wel lelijk op een glimmend zwart oppervlak. Als ik jou was zou ik het beitsen en dan transparant lakken, maar goed, ieder z'n smaak natuurlijk
Alle reacties Link kopieren
Je kunt het blijven olieen (maar met de juiste olie!), maar wellicht minder gebruiksvriendelijk omdat je dit vaker moet herhalen. Persoonlijk vind ik dit wel het mooiste effect hebben, het brengt het hout het mooist tot leven, er zit geen laagje overheen en eenmaal goed in de olie beschermt het net als lak. Mijn aanrechtblad deed het goed daarmee.
Alle reacties Link kopieren
Ellen, na twee jaar gebruik zitten er nog geen krasjes en deukjes in ons houten blad hoor. Alleen vlekken dus. Helaas. Misschien is dat ook nog afhankelijk van welke houtsoort je hebt? (dat zou ik overigens niet weten).

Ik ben er al wel over uit dat ik in ieder geval voor een kleurtje ga (want op die typische 'houtlook' ben ik juist wel uitgekeken, als ik genoeg te besteden had zou ik altijd kiezen voor iets strakkers zoals RVS).
Alle reacties Link kopieren
Oeh, glitsa!! Die ken ik nog en dat is inderdaad knoephard! 'Vroegah' kon je die alleen krijgen in een variant die ietwat gelig opdroogde, is het inmiddels ook te verkrijgen in een échte blanke variant?
Alle reacties Link kopieren
Ik was heel tevreden over de kleur van onze glitsa, vond 'm niet gelig, maar ja, wij hadden in houtkleur (vergrijsd noten geloof ik) gebeitst en dan valt het een stuk minder op als de lak niet helemaal kleurloos is.



Over dat strakke trouwens: wij hebben nu een strak zwart stenen blad, en dat vind ik heel mooi hoor, dus het is niet dat ik niet strak of zwart wil, ik vind alleen hout dat zwart gelakt is niet zo mooi. Hebben we ooit met de deurposten gedaan, altijd spijt van gehad.
Alle reacties Link kopieren
Zou je het blad niet in een donkere kleur kunnen olieën? Denk dat dat minder werk is (want je hoeft de huidige olie er niet af te schuren) je er minder op ziet (donkergrijze olie) en dat het effect een stuk mooier is dan zwart lakken (vergis je niet hoeveel deuken en krassen opeens zichtbaar worden die je nu niet ziet). Gekleurde olie kun je gewoon bij de bouwmarkt krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Wij hebben ook een houten blad en dat ziet er prachtig uit. Gewoon geolied, niet gelakt. Het leeft heel mooi en de nuances komen heel mooi uit.

Vlekken zitten er niet in. Misschien heb je niet genoeg lagen aangebracht? Of gebruik je de verkeerde olie? Wij gebruiken altijd olie die speciaal voor notenhout is. Gewoon te koop bij onze keukenman die het blad dus ook heeft gemaakt.

Je schrijft dat graniet / rvs duurder was dan hout, maar volgens mij klopt dat niet. Ons houten blad was 1,5 keer zo duur als een granieten blad. Wat voor hout heb je dan? Misschien is dat ook bepalend voor het onderhoud? Geen idee hoor, maar mogelijk iets om na te vragen?
Fortis et liber
Alle reacties Link kopieren
Ha tsc

Wij hebben geen notenhout hoor, dat weet ik wel zeker. Het is beuken of eiken, een blad van de bouwmarkt, met olie van de bouwmarkt.



Destijds was dit de goedkoopste oplossing, want een 'standaard' keukenblad paste niet (te brede/lange keuken). De offertes voor RVS en natuursteen hebben we nog liggen (daar zijn we nu voor aan het sparen, haha), maar dit hout (niks bijzonders dus) was meer dan de helft goedkoper.

Er zijn vóór gebruik maar liefst 9 lagen olie aangebracht, waarop dus nog steeds alles snel intrekt. Het is wel een 'lichtgekleurd' blad (iig lichter dan noten) dus misschien dat het daar aan ligt. En in de tussentijd zijn vlekken dus steeds weggeschuurd en opnieuw geolied, maar het blijft vlekkerig en lelijk!



Kijk, het is natuurlijk ook geen maatwerk van een vakman, dus wat mag je dan verwachten... het blijft een tijdelijke oplossing. Maar vooralsnog gaat er nu wel een harde laklaag overheen. En ondertussen verder sparen dan maar!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven