Krappe woningmarkt

16-12-2007 18:55 26 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben me aan het oriënteren op het kopen van een huis. Als je kijkt naar de regio en prijsklasse waar ik zoek, dan zie je veelal dat huizen toch binnen een paar maanden zeker wel verkocht zijn. Meestal vrij snel in ieder geval.



Je hoort dan ook wel ook dat mensen regelmatig de vraagprijs of zelfs iets meer dan de vraagprijs betalen. In hoeverre word je dan hard uitgelachen mocht je toch onder de vraagprijs bieden? En als je onder de vraagprijs gaat bieden, hoeveel is het dan handig om er onder te gaan zitten om niet (altijd) meteen volledig afgewezen te worden in je bod? Hoe kom ik er ook achter wat de vraagprijs van een huis was en voor hoeveel het verkocht is? Ik weet dat je het een en ander op het kadaster kunt opvragen, maar ik neem aan dat daar geen vraagprijs terug te vinden is?



Ook de discussie over wel/niet aankoopmakelaar hoor je vaker. Maar is het zinvol om een aankoopmakelaar op een krappe woningmarkt te nemen? Hij zal niet veel van de prijs afkrijgen, lijkt me en of hij nou echt veel beter op de hoogte is van woningen die te koop komen behalve bij zijn eigen kantoor..... betwijfel ik.



Wat is wijsheid? Alle tips welkom!
Alle reacties Link kopieren
Het hangt een beetje van de regio af Kiks. Ik heb een aantal jaren geleden gezocht in een regio die ik niet zo heel goed kende, waar ook een hele krappe markt was. Toen was een aankoopmakelaar wel erg handig! Hij kon me goed adviseren over het uit te brengen bod en over huizen waar ik best weg van was, maar dan raadde hij me de buurt af bijvoorbeeld. Vaak zijn aankoopmakelaars ook goed op de hoogte van bestemmingsplannen en al dat soort gedoe. Als je een goede hebt dan, en die had ik (weet niet waar je zoekt maar ik weet een goede in Leiden )



Mijn tweede koophuis zocht en kocht ik in een buurt die ik ken als mijn broekzak, dus na wat prijsonderzoek heb ik dat uiteindelijk zelf gedaan. Heel brutaal heb ik veel praktische vragen gesteld aan de verkopend makelaar van het huis wat ik uiteindelijk op het oog had, en die was heel behulpzaam. Toen na de koop bleek dat de verkopers gebreken hadden verzwegen die zij wel wisten (weggeschilderde lekkage), , maar ze niet aan de makelaar hadden verteld, heeft die makelaar me zelfs nog goed geholpen hoe ik daar een vergoeding van de vorige eigenaar voor kon krijgen. De makelaar voelde zich ook belazerd en aangetast in zijn goede naam.



Het is ook per regio heel verschillend. In welke regio zoek je?
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Ik zie de meerwaarde van en makelaar totaal niet in. Wel zie ik wat in een aankoopkeuring door de vereniging eigen huis, maar dat is een schijntje vergeleken bij de courtage van een makelaar.
Alle reacties Link kopieren
Een makelaar kan je heel behulpzaam zijn bij het uitzoeken van een huis, zeker als je dat nog niet eerder hebt gedaan. Een aankoopkeuring komt pas na een voorlopige koop, en dat doet een aankoopmakelaar sowieso niet zelf. Ik heb indertijd mijn courtage er ruimschoots uitgehaald omdat ik hoger in zou hebben gezet op het huis wat ik graag wilde.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Een aankoopkeuring komt pas na een voorlopige koop



Waaruit blijkt dat?



Ik heb me even ingelezen op http://www.eigenhuis.nl/VerenigingEigen ... stHuisKop/ en kan wat jij stelt niet vinden.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
quote:Antonio schreef op 16 december 2007 @ 19:48:

Een aankoopkeuring komt pas na een voorlopige koop



Waaruit blijkt dat?



Ik heb me even ingelezen op http://www.eigenhuis.nl/VerenigingEigen ... stHuisKop/ en kan wat jij stelt niet vinden.Zo'n keuring is inderdaad ook mogelijk in de bezichtigingstijd of als je een optie op een huis neemt, maar die optie moet je wel krijgen. Op een krappe woningmarkt krijg je van de verkoper vaak niet de gelegenheid om een aankoopkeuring te doen voor er een en ander vast is gelegd. Pas met een voorlopig koopcontract en de keuring als ontbindende factor, krijg je de tijd om een bouwkundige of aankoopkeuring doen. Anders is het gewoon verder gaan met andere kopers. (allemaal geleerd van de aankoopmakelaar...)
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Wat betekend funderingscode 3, Lindy?
Alle reacties Link kopieren
.
Juist in een krappe woningmarkt kan een makelaar handig zijn, omdat die er vaak net iets sneller bij is en omdat die net wat eerder de gebreken ziet als jijzelf.

Als je gaat wonen in een stad die je niet kent, kun je hem ook vragen hoe de buurt is. Je hebt imers mestal niet de kans om een woning meerdere keren te bekijken, dus 's avonds een keertje teruggaan om te kijken hoe het dan is is vaak geen optie.



Ik heb twee keer zonder aankoopmakelaar gekocht, maar in beide gevallen kende ik de buurt al vrij goed enn tweede huis was in een iets minder gewilde prijsklasse. heb wel een keer of 5 gehad dat ik ging bezichtigen en dat het huis al onder bod was, of zelfs al verkocht onmder voorbehoud.



Mijn eigen vorig huis was binnen een dag verkocht, voor 5% boven de vragprijs.

Van deze woning heb ik nog 4% afgekregen.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie antwoorden.



Meestal staan woningen wel zo'n 1 a 2 maanden in de verkoop voordat ze verkocht lijken te zijn. Maar goed, voordat er een bordje "verkocht onder voorbehoud" op geplakt wordt, zal er wel al even wat onderhandeligen geweest zijn of is dat slechts een kwestie van een paar dagen?



Hoe duur is een aankoopmakelaar en hoe kies je dan welke aankoopmakelaar je zou nemen?

Lindy, hoe vind je uit wat de funderingscode is?
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
quote:lindy schreef op 17 december 2007 @ 10:16:

Er staan trouwens talloze huizen op de diverse woningsites die alláng weg blijken te zijn als je belt voor een bezichtiging. Ook zijn ze vaak al onder bod, hier tenminste. En soms kom je daar pas achter als je een halve dag vrij hebt genomen en ze vertellen het je pas tijdens de bezichtiging, heel vervelend. Sowieso mankeert er vaak van alles aan de huizen die je gaat kijken; het typische makelaarsjargon blijkt nogal eens eufemistisch voor een lange lijst aan nadelen. Veel authentieke details = ouwe sooi wat het renoveren bijna niet meer waard is.

In oude stijl gerenoveerd = de vorige eigenaar heeft lekker gehobbied.

Kindvriendelijke buurt = naast een speelplaats met teringherrie en voortdurend ballen in je tuin.



etc.

Etc.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Als ik dit allemaal hoor ben ik zó blij dat ik niet op zoek hoef naar een huis in Amsterdam
Alle reacties Link kopieren
Ik zit zelf ook meer richting omgeving Utrecht te kijken, gelukkig niet in Amsterdam als ik het zo hoor



Maar het zal overal wel soortgelijk zijn. Vooralsnog moet ik sowieso eerst maar eens bij de bank gaan aankloppen hoeveel hypotheek ik kan krijgen, de nodige potjes bij elkaar gaan optellen en dan weet ik tenminste voor wat voor huizen ik kan gaan. Weet ik nu ook wel ongeveer, maar aangezien ik behoorlijk tegen grenzen aan moet gaan zitten en/of ouderlijke potjes moet bijplannen (liever niet) is het wel handig om dat toch eerst te weten. Volgende maand wil ik dat gaan doen, waarom nu doen als het ook morgen kan toch?



Hoe duur is een aankoopmakelaar doorgaans? Dat zit toch vaak in de enkele duizenden euro's of niet?
Alle reacties Link kopieren
Kent iemand trouwens dit boek:

Bestaand huis kopen (Vereniging Eigen Huis)



Is het de moeite waard? Is het zinvol om het aan te schaffen of zijn er andere boeken die veel beter zijn?



Ik weet wel ongeveer waar ik rekening mee moet houden, waar ik beslissingen over moet nemen... Maar ik weet het alleen als "onderwerp" en de inhoud en de mogelijke keuzes weet ik vaak niet. Dus een beetje een breed, maar tevens ook inhoudelijk goed boek over huizen kopen zou niet verkeerd zijn.
Alle reacties Link kopieren
Kiks, een aankoopmakelaar berekent een percentage van de aankoopkosten, zijnde de courtage. Reken bij aankoop met gebruikmaking van een makelaar voor wat betreft de bijkomende kosten bovenop de koopprijs op zo'n 10% (dat is de zgn kosten koper).



Het boek wat jij noemt is een goede omdat je van begin af aan wegwijs gemaakt moet worden. Zorg dat je zelf lid wordt (kost geen drol en met Postbank Rentepunten nog goedkoper zelfs) of laat een bekende die lid is, het voor je bestellen. (als het niet zo is dat het puur aan leden is voorbehouden, is het goedkoper in ieder geval).
Alle reacties Link kopieren
Ik ben al lid geworden van de VEH een tijdje geleden omdat de plannen om een huis te kopen al langer in iets minder concrete toestand bestonden



Maar als dat inderdaad een goed boek is, dan wordt het tijd om deze te bestellen! Het zag er zo op basis van inhoudsopgave en zo wel redelijk uit, ik blader alleen altijd liever van te voren rustig door zo'n boek heen om te kijken of de presentatie, schrijfwijze en layout me bevalt, maar volgens mij moet ik gewoon niet zo kieskeurig zijn



Ander boek dat ik nog vond is het volgende:

Eigen huis (Consumentenbond)



Ben zelf geen lid van de consumentenbond, maar ik geloof dat mijn vader dat wel is.
anoniem_7844 wijzigde dit bericht op 17-12-2007 20:30
Reden: nog een boek
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Misschien nog een tip: ik heb pas een makelaar ingeschakeld nadat ik zelf al tig huizen had bekeken en enorme interesse had in een bepaald huis. De makelaar gaat dan mee voor een bezichtiging en onderhandelt voor je. Daar werd een bedrag van 1500 euro voor gerekend als ik het goed heb onthouden.
Alle reacties Link kopieren
In dat geval is de makelaarscourtage ook nog wel eens onderhandelbaar, Aine.
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Alle reacties Link kopieren
Wat zijn dan normale percentages om te bedingen en wat voor activiteiten mag je dan van je makelaar verwachten?
In een goede bibliotheek kun je die boeken van de VEH en Consumentenbond lenen, of in elk geval bestellen/reserveren.



Wij blijven lid van de VEH, al is het alleen maar om de vette kortingen die we op onze verzekeringen krijgen, dat lidmaatschap is voor ons méér dan gratis. Verder hebben we ze wel eens gebeld voor advies, altijd tevreden over geweest, je wordt direct geholpen, of op een afgesproken tijdstip teruggebeld door iemand met nóg meer specifieke kennis.



Voor het aankopen hebben wij nooit een makelaar genomen (twee keer) voor het verkopen wél, alleen al voor de juridische haken en ogen. Gelukkig maar. De kijkers stonden elkaar de stoep af te vechten .

Allemaal doorverwezen naar de bezichtigingswachtlijst van de makelaar.

Het huis was binnen een week verkocht (twee biedingen bóven de vraagprijs), aan kijkers/kopers die een aankoopmakelaar/zoekopdracht hadden, en daardoor in elk geval als eerste konden bezichtigen, omdat ze twee dagen eerder wisten dan de rest dat het huis te koop stond.



Onze makelaar is zijn geld absoluut waard geweest, ook de dames van het kantoor hebben we nog bedankt met een kilodoos Merci, toen alles afgehandeld was.
Alle reacties Link kopieren
Heb niet alles gelezen, dus misschien mosterd.



Wij hebben bij de koop van ons huis wel een aankoopmakelaar in de arm genomen. Dit na misgelopen onderhandelingen bij eerder bieden op een ander huis. Toen vonden wij dat we een mooi openingsbod gedaan hadden, maar men wilde niet eens een tegenbod doen.

Die aankoopmakelaar hoefde voor ons alleen de prijsonderhandelingen te doen, huis gezichtigd etc en aankoopkeuring door VEH hadden we al laten doen.

De makelaar heeft toen voor ons onderhandeld in ruil voor het mogen doen van de taxatie. Die moest natuurlijk sowieso gedaan worden voor de hypotheek, dus dat was een mooie deal.

Uiteindelijk heeft ze er wel wat meer werk aan gehad dan ze zelf had ingeschat, maar een deal is een deal hè.

En ze heeft een heel goede prijs voor ons bedongen, 12.500 euro van de vraagprijs af.

xx lisa.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven