Voorbereiden op koophuis over 1-2 jaar

16-01-2009 09:03 64 berichten
Alle reacties Link kopieren
8
Wij hebben in september vorig jaar (min of meer toevallig, nadat het ter sprake kwam) een overlijdensrisicoverzekering afgesloten (dwz als ik overlijdt krijgt man 50.000, en andersom, mochten we beiden overlijden, dan staat het geld voor de kinderen klaar). Nu hebben we (eeh gáán we maandag) ook min of meer onverwachts een huis kopen. De overlijdensrisicoverzekering houden we gewoon aan, maar ín de hypotheek komt nog een extra levensverzekering.

Wij zijn wel getrouwd, ik weet niet of dat echt uitmaakt voor een koophuis trouwens, je kan volgens mij ook gewoon samen een huis kopen ook al heb je geen samenlevingscontract/huwelijksboekje. Of dat slim is moet je voor jezelf beslissen natuurlijk

Wij waren niet voorbereid op het kopen van een eigen huis verder, we zijn er heel vlot tegenaan gelopen, het is voor ons echt een droomhuis en we gaan maandag tekenen bij de notaris. Geld voor de inrichting en/of het klussen kun je gewoon in een bouwdepot bij in de hypotheek laten opnemen.
Wanneer je een huis koopt moet je voor de overdracht toch naar de notaris, het is dus verstandiger om te wachten met een samenlevingscontract tot je daar toch zit, scheelt weer een hoop geld en dan kun je dat gelijk in de hypotheek meefinancieren.

het belangerijkste wat je kan doen is sparen en je lekker laten maken door plaatjes op funda of zo.

veel plezier met plaatjes kijken.
Alle reacties Link kopieren
Ehm voor de inrichting niet hoor! Bouwdepot is voor woningverbetering, dus wél keuken, niet bank.

Extrahalo check alvast of je geen lopende kredieten hebt/ een BKR-registratie, die kunnen je een world of hurt opleveren en kun je nu nog rustig uitzoeken.
Alle reacties Link kopieren
[quote]doenja schreef op 16 januari 2009 @ 09:23:

het is dus verstandiger om te wachten met een samenlevingscontract tot je daar toch zit, scheelt weer een hoop geld en dan kun je dat gelijk in de hypotheek meefinancieren. /quote]





Kosten van een samenlevingscontract in de hypotheek meefinancieren???



Als de sodemieter gaan sparen, zodat je niet met een hypotheek opgezadeld zit, die (veel) hoger is dan de waarde van de woning lijkt me een heel wat beter advies.

Voor zover er in deze tijd nog van dat soort hypotheken verstrekt worden!
Alle reacties Link kopieren
Het samenlevingscontract zijn de kosten niet, die 300 euro kun je idd makkelijk zelf doen. Wél kun je kijken of de notaris korting geeft als je de hele reutel in een keer afsluit.
Alle reacties Link kopieren
*
Alle reacties Link kopieren
Plus dat je nu in een samenlevingscontract al wel heel makkelijk bepalingen kunt laten opnemen voor als je straks samen een huis op 1 naam hebt. Wij hebben er één op laten stellen in de periode dat TD-man net zijn huis had verkocht en wij samen woonden in het mijne. Dat is inmiddels ook verkocht en wij hebben nu een nieuw huis op ons beider naam. Hoefden daarvoor niets aan te passen in het contract, en het zijn standaardbepalingen.



Om die reden, en juist vanwege de voordelen van de verzorgende werking, zou ik níet wachten met het sluiten ervan. Stel dat er tussendoor wat onvoorziens gebeurt met jullie?

Verder wel eens met MdK dat je alvast wat kwantumkorting kunt bedingen
Alle reacties Link kopieren
quote:extrahalo schreef op 16 januari 2009 @ 09:38:

Ikzelf zat er toch al aan te denken om zowieso binnenkort een samenlevingscontract af te sluiten. Ivm ouders die bij overlijden ed de zaken mogelijk erg vervelend kunnen gaan doen. Moet wel even bij vriend peilen wat hij hiervan vindt.Nou, precies wat ik bedoel dus!
Pauline, ik begrijp uit het verhaal van TO dat ze nu op zoek is naar een baan, dus is het niet realistisch om te zeggen te sparen om een huis te kopen zonder hypotheek.



Mevrouwdekees, ik weet dat dat de kosten niet zijn, maar je hoeft dan maar 1 keer naar de notaris en ik kreeg toen een flinke korting omdat ik samenlevingscontract, testament en hypotheek tegelijk heb laten regelen.
Alle reacties Link kopieren
Man -toen nog vriend- en ik hebben ook meteen een samenlevingscontract afgesloten toen we gingen samenwonen.

Een jaar later hebben we huwelijkse voorwaarden laten opstellen.

Wij vonden -en vinden- het veel te belangrijk om zaken goed geregeld te hebben om te zeggen "dat komt nog wel een keer".



En zoals mevrouwdekees al schrijft: zo duur is het nou ook weer niet.
Alle reacties Link kopieren
*
quote:Mevrouwdekees schreef op 16 januari 2009 @ 09:26:

Ehm voor de inrichting niet hoor! Bouwdepot is voor woningverbetering, dus wél keuken, niet bank.

Extrahalo check alvast of je geen lopende kredieten hebt/ een BKR-registratie, die kunnen je een world of hurt opleveren en kun je nu nog rustig uitzoeken.

Owja, dat vind ik inrichting, de keuken, excuus voor de verwarring



BKR nu nog achterhalen heeft weinig zin, mócht je een registratie hebben, dan blijft ie 5 jaar staan

Lopende kredieten hoeven niet persé een negatief iets te zijn mbt een hypotheek. Ligt wel aan het bedrag van dat krediet natuurlijk.
Alle reacties Link kopieren
Doenja, volgens mij moet je iets beter lezen!

Je adviseert om de kosten van een samenlevingsovereenkomst mee te nemen in de hypotheek en daar reageer ik op.

Waar jij vandaan haalt dat ik zeg dat ze zonder hypotheek een huis moet kopen door te sparen is mij volkomen onduidelijk.
quote:extrahalo schreef op 16 januari 2009 @ 09:45:

En BKR registratie, hoe vind je zoiets uit? Ik vermoed dat er niets mis is, heb alleen rond 5.000 studielening, die ik evt direct af kan betalenn (maar dat is vlgs mij niet financieel handig, moet ik nog uitzoeken). En ik heb een keer een incassobureau-brief gehad (en betaald) ivm missen van huurbetaling.BKR kun je bij een bank laten uitzoeken, zij kunnen het gelijk toetsen online. Studielening staat er wel bij, maar is geen belemmering voor een hypotheek en een incassobureaubrief ook niet, mits je het gelijk betaald hebt
quote:extrahalo schreef op 16 januari 2009 @ 09:45:

Ik dacht altijd dat een bouwdepot voor nieuwbouwwoningen was.... ik ben een nitwit..Haha, nee. Wij kopen een huis van 1939 en we hebben ook een stukje bouwdepot in de hypotheek
Alle reacties Link kopieren
*
quote:extrahalo schreef op 16 januari 2009 @ 09:38:

Ikzelf zat er toch al aan te denken om zowieso binnenkort een samenlevingscontract af te sluiten. Ivm ouders die bij overlijden ed de zaken mogelijk erg vervelend kunnen gaan doen. Moet wel even bij vriend peilen wat hij hiervan vindt.Dan is een samenlevingscontract niet voldoende, maar moet je er testamenten bij nemen!
Alle reacties Link kopieren
Dat sowieso. Wordt dat niet ook altijd al dringend aanbevolen, als het niet al er standaard bij inbegrepen wordt (helaas niet in de prijs alleen....)?
Alle reacties Link kopieren
Ja dat begreep ik wel Extrahalo, snap eerlijk gezegd niet (wat ik al schreef) waar Doenja dat vandaan haalt.



Maar goed, ik denk ook dat de tijden wel voorbij zijn dat je voor bij wijze van spreken een huis van 200.000 een hypotheek van 235.000 kan afsluiten.
Alle reacties Link kopieren
BKR kán ook zijn dat je nog een wehkamprekening hebt lopen oid. Daar wil je niet pas achter komen terwijl je bezig bent de financiering rond te krijgen. Die registratie vervalt eerder dan 5 jaar. Je kunt bij je bank vragen om een uitdraai van je BKR gegevens weet je of alles in orde is.



Een bouwdepot is zoals gezegd mogelijk op ieder huis voor een verbouwing (hence the name.. ) Zeker voor keukens en badkamers kan dit een aantrekkelijke optie zijn.



Wij hadden bijvoorbeeld 8000 euro bouwdepot en hebben straks voor ongeveer 15.000 vertimmerd, hoefden we dus niet alles te sparen en kun je de rente (nog) aftrekken van de belasting.
Alle reacties Link kopieren
Overigens is het naast eventuele bouwdepot volgens mij alleen gebruikelijk de Kosten Koper en eventueel de makelaarskosten mee te financieren, niet de notariskosten e.d. (maar misschien dat anderen dit beter weten, wij hadden meerdere werkgeversvergoedingen voor het e.e.a.)
Alle reacties Link kopieren
Ik zou dan samenlevingscontract en testament nemen, hebben wij ook gedaan is wel het allerveilligst.
quote:Mevrouwdekees schreef op 16 januari 2009 @ 10:06:

Overigens is het naast eventuele bouwdepot volgens mij alleen gebruikelijk de Kosten Koper en eventueel de makelaarskosten mee te financieren, niet de notariskosten e.d. (maar misschien dat anderen dit beter weten, wij hadden meerdere werkgeversvergoedingen voor het e.e.a.)Bij ons wordt het wel meegefinancierd. Maar wij kopen over de grens, ik weet niet of dat nog wat uitmaakt....
Alle reacties Link kopieren
Notariskosten kun je prima meefinancieren als je dat wil, tenminste, drie jaar geleden toen ik een huis kocht werd dat me aangeboden.



Je studielening staat niet geregistreerd bij de BKR overigens. Geen hypotheekverstrekker kan zien hoe hoog je schuld is; mocht je vriend dus een hogere schuld hebben dan jij, hou er dan zelf rekening mee bij het bepalen van je maximale hypotheek.



Een levensverzekering afsluiten kan overigens wel handig zijn. Mijn lief heeft kanker gehad, een milde vorm gelukkig, maar het is een crime geweest om een verzekeraar te vinden. Als je nog helemaal gezond bent, is het een stuk makkelijker om er eentje af te sluiten.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven