Welk hondenras? Weloverwogen kiezen :)

09-02-2025 09:25 248 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Waarschuwing, lang verhaal omdat ik een weloverwogen keuze wil maken! ;-D

Een tijdje geleden ben ik definitief gestopt met mijn paardenhobby, welke ik van kinds af aan beoefende. Met het hebben van een gezin is er zoveel veranderd, dat ik merkte dat het hebben van een paard hier niet meer in paste (i.v.m. urenlang van huis zijn, liefst 7 dagen per week op stal zijn en vele uren trainen). Hoe gek en onwennig het eerst ook was, ik merk dat het me goed heeft gedaan. Wel merk ik dat ik het trainen met dieren mis en de afgelopen tijd ben ik steeds meer aan het nadenken over de aanschaf van een hondje. Dit gaat niet op korte termijn zijn, ik wil mezelf echt minimaal (!) dit hele jaar geven om hier goed over na te denken, evenementen te bezoeken om kennis te maken met diverse rassen, fokkers te bezoeken etc.

Voordelen van een hond t.o.v. een paard, hoe ik het zie: De hond woont in huis en hoort bij het gezin. Ik hoef er dus niet eerst naartoe te rijden, hoef niet eerst een 'shitload' aan spullen te verzamelen en op te tuigen voordat ik er iets mee kan gaan doen. Kortom, er mee bezig zijn is veel laagdrempeliger. Tuigje om, deur open en wandelen/trainen maar. Natuurlijk wil ik ook lessen/trainingen gaan volgen, maar al zou dit bijv. één of twee keer per week zijn, dan valt het alsnog in het niet bij het trainen met een paard i.m.o. Daarbij is dit ook iets wat we samen kunnen doen. Mijn zoontje kan daarnaast indien hij dat wil mee tijdens wandeling of evt. cursus/training en mama is niet meer steeds urenlang weg om haar eigen ding te doen. Deels kan trainen natuurlijk alsnog mijn eigen ding / ‘me-time’ zijn. Maar een hond (huisdier) is meer en 'gezinsding' i.p.v. een hobby van mij privé, weg van het gezin (zoontje heeft helemaal geen interesse in paarden).

Qua tijd denk ik dat we het prima redden. Ik werk zelf 3 dagen en mijn man werkt thuis en kan zijn eigen tijd indelen. Kortom, er zal altijd iemand aanwezig zijn en dat is zeker in een eerste fase ideaal. Ik kan daarnaast zelf mijn eigen uren indelen, ik werk nu 3 hele dagen maar als ik wil mag ik mijn eigen werkrooster maken, zo lang ik maar op 24 uur uitkom. Ik ben dus ook echt wel bereid om hier indien nodig wat in te schuiven. Zeker in de puppy tijd is dat handig.

Dan komt de grote vraag: welk ras? Zoals ik al aangaf wil ik echt evenementen gaan bezoeken om kennis te maken met verschillende rassen en vanuit daaruit opgewekte interesse uiteindelijk fokkers gaan bezoeken.

Welke ervaring heb ik met honden? Best wel wat ervaring. Ik heb vroeger (een jaar of 15 geleden) een paar jaar als dierverzorger in een dierenasiel en hondenpension gewerkt. Ik nam destijds soms ook honden mee naar huis waar ik een bijzondere klik mee had. We werkten toen sowieso met 'pleeggezinnen', als een hond dus geluk had, mocht hij zo nu en dan met een pleegbaasje mee naar huis en dit kwam het plaatsingsproces ook ten goede (en was gewoon heel fijn voor de honden). Verder heb ik een aantal jaren samengewoond met een ex die in het bezit was van een labrador. En verder, niet perse qua honden, maar ben ik vanuit de paardenwereld en vanuit mijn huidige werk heel erg bekend met gedrag en conditionering. Dus de theorie etc. over hoe je een dier traint, hoe gedrag tot stand komt/ hoe je gedrag kunt beïnvloeden is mij echt niet onbekend.

Wat zoek ik ik een hond (willekeurige volgorde)?
* Gezinshond. Moet goed met kinderen overweg kunnen.
* Will to please, zin om dingen te ondernemen. Zin om bijvoorbeeld met mij op speurles te gaan (lijkt me echt heel leuk) en misschien - als zoontje interesse heeft - later ook wel op agility les o.i.d. met zoontje (of ook met mij). Daarentegen wil ik juist weer niet dat een will to please/ werkdrift doorslaat. Wanneer ik een week geen tijd, zin of energie heb om te trainen, moet dat zonder problemen kunnen (uitlaatsessies natuurlijk buiten beschouwing gelaten). Zie ook volgende punt.
* Rustig in huis
* Geen overmatige blaffer/keffer
* Formaat liefst klein, vanuit praktische overwegingen. Bijv. i.v.m. mee op vakantie (volle auto), het zou ideaal zijn als het hondje mee kan in mijn fietskrat op de fiets. Daarbij hebben we een prima huis en tuin, maar ons huis is niet echt praktisch qua indeling waardoor ik niet echt een plek zie voor een grote bench of mand/kussen, zonder de speelhoek van mijn zoontje op te offeren. Voor een klein kussen/bench/mand zijn veel meer mogelijkheden. Tot slot wil mijn man gewoon geen groot formaat hond.
*Vacht. Niet mega lang en harig, daar heb ik niet zoveel mee. Ruwharig vind ik zelf ook niet echt super, maar qua verharingssysteem/plukken vind ik dat wel weer erg handig. Een korte vacht vind ik zelf mooier, maar ik ben me er bewust van dat dit wel irritanter is qua verharen (overal die kleine haartjes continu). Langer krullend a la bouvier/ labradoodle vind ik ook niks, een poedel is qua verharing natuurlijk ideaal al zou ik deze zelf dan altijd heel kort gemodelleerd houden.
*Moet goed los kunnen lopen. Natuurlijk is dit trainbaar, maar hoewel een whippet mij een leuke hond voor in huis lijkt, is dat sterke jachtinstinct als ze een haas zien (en die zijn hier veel) i.m.o. een groot nadeel.

Rassen die wel eens voorbij komen in mijn hoofd (niet dat deze het dan perse worden):

* Chihuahua kruising. Formaat echte chihuahua vind ik te klein en te kwetsbaar, dit zou ik i.v.m. andere honden tijdens met uitlaten echt eng vinden. En 100% chi past denk ik ook niet bij wat ik wil.
* Werklijn labrador. Echter: te groot en ik lees ook dat ze vaak moeilijk de uit knop kunnen vinden. Een gewone labrador is helemaal te groot, maar om de vergelijking te maken, mijn ex had een showlijn lab reu en hoewel ik gek was met die hond en hij ook erg makkelijk was, vond ik hem ook wel weer een beetje saai.
* Duitse staande korthaar. Echter: Ook veel te groot en wellicht ook too much qua trainingsbehoefte, mocht ik eens een of twee weken niet intensief kunnen of willen trainen.
* Border collie (kruising) Niet echt klein, maar ook niet mega groot. Kan niet in de fietsmand, maar kan wel zelf meer rennen. Gezondheidsproblematiek binnen het ras staat me wat tegen en ook hierbij geldt, ik wil geen neurotische hond in huis dus wellicht té. Showlijn valt misschien mee. Vacht heb ik verschillende ervaringen mee. Ik kende hele leuke kleinere teven met vrij dunne en echt makkelijke vacht. En ik kende ook reuen met echt mega dikke ondervachten (waren wellicht ook gecastreerd, dat weet ik niet meer), dat vind ik persoonlijk echt dan weer niks.
*Poedel, klein formaat. Voordeel: geen losse haren in huis. Wel vachtonderhoud, maar dat vind ik geen probleem (ik zou het zelf scheren juist wel leuk vinden). Wel houd ik echt niet van dat lange krulhaar, vooral zo’n langharige natte snuit :P , dus ik zou vermoedelijk veel aan het scheren zijn om de vacht echt lekker fris kort te houden. Van poedels hoor ik vaak dat ze moeilijk zijn met zindelijkheid. Dat vind ik wel een minnetje. Verder lijkt een poedeltje me makkelijk en handzaam en prima om mee te trainen, maar ook prima om een weekje ‘ te parkeren’.

Maar verder ben ik natuurlijk héél erg benieuwd naar jullie ideeën! Ik zit echt nog héél erg aan het begin van mijn zoektocht, dus alle ervaringen en aanbevelingen zijn welkom!

Als toevoeging nog: mijn zoontje is bijna 5 en is een lieve, rustige jongen.
hartje567 wijzigde dit bericht op 09-02-2025 09:40
2.39% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
love2dance schreef:
11-02-2025 16:29
Die hebben wij ..nu onze derde al. Zijn echt anders qua karakter. Maar het blijven herders en mensen draaien dus al om als ze ons zien…beetje jammer want hierdoor maken ze nooit kennis met andere honden.
Ze zijn ook wel erg groot en sterk
Maar heb je zelf dan niet de ervaring dat herders bovengemiddeld vaak problemen geven op straat voor andere honden eigenaren?

Of gebeurt het jou niet omdat je met een nog grotere hond loopt?

Ik zeg trouwens niet dat er iets mis is met alle herdershonden. Alleen dat ze moeilijk op te voeden zijn en vaak gekocht worden door mensen die niet bieden wat de hond nodig heeft.

En als je een chihuahua niet opvoedt en die hangt grauwend aan de riem als je langsloopt is dat irritant...

Maar als een herder dat doet en de eigenaar moet zich schrap zetten en met 2 handen vasthouden terwijl die hond tegen mijn hond tekeer gaat, dan vind ik het dier te gevaarlijk om de straat op te mogen.
dropdrop wijzigde dit bericht op 11-02-2025 16:46
32.72% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Dropdrop schreef:
11-02-2025 16:40
Maar heb je zelf dan niet de ervaring dat herders bovengemiddeld vaak problemen geven op straat voor andere honden eigenaren?

Of gebeurt het jou niet omdat je met een nog grotere hond loopt?

Ik zeg trouwens niet dat er iets mis is met alle herdershonden. Alleen dat ze moeilijk op te voeden zijn en vaak gekocht worden door mensen die niet bieden wat de hond nodig heeft.


Ik zie wel dat er bovengemiddeld ontwijkend wordt gedaan richting herdershonden. Wij hebben een halve herder, en onze vaste oppas had hiervoor zelf een Mechelse. Ze ervaart heel duidelijk dat mensen anders reageren op onze halve herder dan op haar hele. Mensen steken bij een herder voorbaat al de straat over, hun honden meetrekkend aan de lijn. Tja, dan ontwikkelt de hond wel een afkeer van herders.

Het zijn werkhonden die prima op te voeden zijn, maar je moet ze inderdaad wel bieden wat ze nodig hebben. Maar dat moet toch bij alle honden?
Coffee is never my cup of tea
Alle reacties Link kopieren Quote
Dropdrop schreef:
11-02-2025 16:40
Maar heb je zelf dan niet de ervaring dat herders bovengemiddeld vaak problemen geven op straat voor andere honden eigenaren?

Of gebeurt het jou niet omdat je met een nog grotere hond loopt?
Eigenlijk niet. Hier zijn het vooral veel, hier erg hippe, Friese stabij -achtige honden die vervelend zijn.
En een paar Akita's.
star⁴ wijzigde dit bericht op 11-02-2025 16:48
2.72% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
TO, zo te zien heb je al genoeg tips gehad dus ik zal niet te veel toevoegen.
Alleen wil ik je het instagram account fearlessfergie aanraden. Ik moest bijna huilen om een agility video van deze chi, haha :love:. Eventueel toch iets voor jou?

Verder wil ik nog even delen dat ik me zelf over het uiterlijk gedeelte heen heb gezet (ik herken heel veel van wat jij schrijft) en daardoor hebben we al 5 jaar een shih tzu die perfect bij ons past. Dus misschien het overwegen waard als een ras aan alle eisen voldoet behalve het uiterlijk.
Alle reacties Link kopieren Quote
Cesarinajoy schreef:
11-02-2025 16:15
Zijn we soms ook niet gewoon gekleurd door onze eigen unieke ervaringen met bepaalde rassen?


Klopt. Ik zie hier ook veel kenmerken opgehangen worden aan het hele ras, terwijl de verschillen binnen een ras veel groter kunnen zijn dan tussen rassen. Dat die ene bordercollie zoveel blafte hoeft helemaal niet te zeggen dat alle bordercollies zoveel blaffen. En dat die ene stafford de allerliefste hond van de wereld was betekent niet dat alle staffords lief zijn.

Ik zie wel dat bepaalde types mensen voorkeur hebben voor bepaalde honden. De algemene opinie dat staffords agressief zijn heeft ertoe geleid dat mensen (meestal mannen) die graag stevige honden willen juist voor een stafford gaan.
Aan de andere kant zijn er genoeg mensen (meestal vrouwen) die een chi als een soort leuke accessoire zien, het te pas en te onpas optillen en vergeten op te voeden waardoor het lijkt of ze allemaal van die irritante keffertjes zijn.
Coffee is never my cup of tea
Alle reacties Link kopieren Quote
Marianneke schreef:
11-02-2025 16:45
Ik zie wel dat er bovengemiddeld ontwijkend wordt gedaan richting herdershonden. Wij hebben een halve herder, en onze vaste oppas had hiervoor zelf een Mechelse. Ze ervaart heel duidelijk dat mensen anders reageren op onze halve herder dan op haar hele. Mensen steken bij een herder voorbaat al de straat over, hun honden meetrekkend aan de lijn. Tja, dan ontwikkelt de hond wel een afkeer van herders.

Het zijn werkhonden die prima op te voeden zijn, maar je moet ze inderdaad wel bieden wat ze nodig hebben. Maar dat moet toch bij alle honden?
Maar waarom zou iedereen dat doen als alle herders gewoon goed opgevoedde evenwichtige honden zouden zijn?

Mijn doedel is nu 13 jaar en in zijn leven zeker 5 a 6 keer gegrepen door herders.

Hij heeft nog steeds geen afkeer van herders, maar ik ben wel voorzichtig geworden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Star⁴ schreef:
11-02-2025 16:48
Eigenlijk niet. Hier zijn het vooral veel, hier erg hippe, Friese stabij -achtige honden die vervelend zijn.
En een paar Akita's.
Iemand die ik ken had een Akita en die was echt eng. Had z’n baasje ook een keer gebeten. Je kon haar ook beter niet aaien, want ze kon ineens uitvallen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Star⁴ schreef:
11-02-2025 16:48
Eigenlijk niet. Hier zijn het vooral veel, hier erg hippe, Friese stabij -achtige honden die vervelend zijn.
En een paar Akita's.


Hier zijn de cairnterriërs en jack russels vooral vervelend. Of ze worden in ieder geval door mijn hond erg vervelend gevonden.
Coffee is never my cup of tea
Alle reacties Link kopieren Quote
love2dance schreef:
11-02-2025 16:29
Die hebben wij ..nu onze derde al. Zijn echt anders qua karakter. Maar het blijven herders en mensen draaien dus al om als ze ons zien…beetje jammer want hierdoor maken ze nooit kennis met andere honden.
Ze zijn ook wel erg groot en sterk
Ik ben gek op herders maar draai ook om met mijn hond als ik er een tegenkom want dat doe ik bij iedere hond. Dat komt door mij eigen beestje. Helaas is die van mij niet goed met andere honden aan de lijn en ik heb geleerd om de spanning die door dat soort "ontmoetingen" opbouwt, te doseren. Sinds ik dit doe, hebben we soms een succes en kan er gewoon doorgelopen worden zonder door te draaien als ik wel besluit langs een andere hond lopen.

Ik ben wel eens nageroepen door de eigenaar van een rustige XXL bully, die was beledigd dat ik niet langs hem en zijn hond liep maar omdraaide. Terwijl ik simpelweg aan het trainen was met die van mij en de betere keuze was om niet die spanning nog meer op te laten bouwen...
Alle reacties Link kopieren Quote
Dropdrop schreef:
11-02-2025 16:40
Maar heb je zelf dan niet de ervaring dat herders bovengemiddeld vaak problemen geven op straat voor andere honden eigenaren?

Of gebeurt het jou niet omdat je met een nog grotere hond loopt?

Ik zeg trouwens niet dat er iets mis is met alle herdershonden. Alleen dat ze moeilijk op te voeden zijn en vaak gekocht worden door mensen die niet bieden wat de hond nodig heeft.

En als je een chihuahua niet opvoedt en die hangt grauwend aan de riem als je langsloopt is dat irritant...

Maar als een herder dat doet en de eigenaar moet zich schrap zetten en met 2 handen vasthouden terwijl die hond tegen mijn hond tekeer gaat, dan vind ik het dier te gevaarlijk om de straat op te mogen.
Ze zijn helemaal niet moeilijk op te voeden maar je moet wel heel consequent zijn. Het zijn hele slimme honden. En ja idd ze zijn sterk. Een van die van ons is ook superangstig ( zijn aangevallen als pup door american stafford) en ja dat is heel vervelend en daardoor reageert hij idd op iedere hond. Is hij los dan is er niks aan de hand overigens maar dat doe ik nooit. De andere reageert alleen als ze tegen hem tekeer gaan,. Meestal kleine honden die dat doen en dus meters verder nog blijven blaffen. En hij reageert dan onrustig maar blaft niet..ik merk alleen dat hij het niet prettig vind.
De andere is ander verhaal en ga ook honden uit de weg. Meestal laat ik die dus ook niet zelf uit. Binnen in huis is het de liefste hond ooit ook tegen mensen die binnenkomen en die hij niet kent.
Honden alleen laten met kinderen of uberhaupt contact met kinderen zijn deze niet gewend en doe ik dus ook niet. Onze vorige was het wel gewend en vond alles prima maar liet ik ook niet alleen met ze.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dropdrop schreef:
11-02-2025 16:51
Maar waarom zou iedereen dat doen als alle herders gewoon goed opgevoedde evenwichtige honden zouden zijn?

Mijn doedel is nu 13 jaar en in zijn leven zeker 5 a 6 keer gegrepen door herders.

Hij heeft nog steeds geen afkeer van herders, maar ik ben wel voorzichtig geworden.
Dat zijn de meeste hier (Randstad) gewoon. Dacht dat dit 'herderbashen' wel een beetje achterhaald was. Zoveel herders zijn er toch ook niet meer?

Daarnaast zijn veel mensen gewoon sowieso al bang voor grote honden, ongeacht het ras.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zou een Schipperke iets zijn voor jullie?
.
Alle reacties Link kopieren Quote
Star⁴ schreef:
11-02-2025 17:09
Dat zijn de meeste hier (Randstad) gewoon. Dacht dat dit 'herderbashen' wel een beetje achterhaald was. Zoveel herders zijn er toch ook niet meer?

Daarnaast zijn veel mensen gewoon sowieso al bang voor grote honden, ongeacht het ras.
Ik heb het ook niet zo met herders, ging vroeger naar een hondenspeeltuin, mijn hondje is daar 2x aangevallen door herders.
#doeslief
Alle reacties Link kopieren Quote
Star⁴ schreef:
11-02-2025 17:09
Dat zijn de meeste hier (Randstad) gewoon. Dacht dat dit 'herderbashen' wel een beetje achterhaald was. Zoveel herders zijn er toch ook niet meer?

Daarnaast zijn veel mensen gewoon sowieso al bang voor grote honden, ongeacht het ras.
Of hebben het gewoon niet zo op onbekende honden. Ik ben niet bang voor honden die ik goed ken (en waarvan ik weet hoe en waarom ze dingen doen). Onbekende honden ga ik meestal uit de weg.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mocht ik ooit een hond hebben dan gaat het een Nova Scotia Duck Tolling Retriever zijn :)
" As around the sun the earth knows she's revolving..."
Alle reacties Link kopieren Quote
Hier in de buurt 1 irritante/enge hond en dat is een herder. Ligt waarschijnlijk niet aan dat beest zelf, maar aan zijn opvoeding.

Maar iemand zei het eerder al: een onopgevoede of neurotische chihuahua is minder gevaarlijk dan een onopgevoede of neurotische herder. Puur omdat het áls ze bijten, het een heel andere consequentie heeft voor de hond of mens die gebeten wordt.

En iedere hond kan bijten dus daar moet je rekening mee houden. Vrienden van me hadden een herder en die zijn ook beiden gebeten toen het beest door ziekte pijn bleek te hebben. Dat zijn fikse littekens geworden.
Alle reacties Link kopieren Quote
DeftigeDame1 schreef:
11-02-2025 18:05
Mocht ik ooit een hond hebben dan gaat het een Nova Scotia Duck Tolling Retriever zijn :)

Ik denk dat dat een hele mooie optie kan zijn voor TO.
Alle reacties Link kopieren Quote
Tavistock schreef:
11-02-2025 19:03
Ik denk dat dat een hele mooie optie kan zijn voor TO.
Dat dacht ik ook :)
" As around the sun the earth knows she's revolving..."
Alle reacties Link kopieren Quote
Dropdrop schreef:
11-02-2025 16:51
Maar waarom zou iedereen dat doen als alle herders gewoon goed opgevoedde evenwichtige honden zouden zijn?

Mijn doedel is nu 13 jaar en in zijn leven zeker 5 a 6 keer gegrepen door herders.

Hij heeft nog steeds geen afkeer van herders, maar ik ben wel voorzichtig geworden.
Niet om jouw doedel te bashen, echt niet, maar de aussie doodle die ik had dook werkelijk als een ongeleid projectiel op elke hond af. En tja, daar zijn veel honden niet van gediend en dan volgde er correctie. De correctie van een herder is idd wat steviger dan die van een kleiner minder dominant/ territoriaal ras. Was dat het? Of was het random kill and attack? Dan ben je inderdaad echt hele shitty herders tegengekomen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Tavistock schreef:
11-02-2025 19:03
Ik denk dat dat een hele mooie optie kan zijn voor TO.
Prachtige hond!! Uiterlijk en innerlijk.

Wellicht te groot voor TO?
Alle reacties Link kopieren Quote
Laatje schreef:
11-02-2025 17:26
Zou een Schipperke iets zijn voor jullie?
Brave hondjes en super om te trainen!
Get on, boogie, turnin' me on
(Shine up, shine up) - Doris D And the Pins
Alle reacties Link kopieren Quote
[quote=kataravrouw post_id=35745530 time=1739285985 user_id=

En dat verschil....dat schijnt nog best moeilijk te zijn voor de mensen om dat te zien.
[/quote]

Nee, we hebben een echte stamboomhond. Juist om de erfelijke klachten zoveel mogelijk te voorkomen. Dus ouders gecheckt, voorouders gecheckt enz enz.

En toch is dat juist het probleem. De eigenschappen die de rasvereniging (of hoe dat dan ook heet) van het ras verwacht (steeds kleine snuitjes, ronde koppies enz.) maakt dat er gefokt wordt met de hondjes die aan die eisen voldoen. (En de shows winnen). Uiteindelijk komen daar dus puppies met kleinere koppies uit, en die worden weer gekruist met hondjes met kleine koppies. De hersenen krimpen niet mee, dus veel chihuahua’s, keeshonden en spaniëls hebben ernstige hoofdpijnklachten bijvoorbeeld). De hersenen duwen tegen de schedel aan of steken er onder door aan de achterkant. Daar wordt niet op gecontroleerd in de stamboom.
-De hele lijn van mijn hondje was trouwens patella-vrij, en ze deden mee aan shows en zijn aangesloten bij de rasvereniging.-

Op den duur wordt er in de lijn echter zodanig doorgefokt dat de hondjes dus hoe dan ook klachten (erfelijke aandoeningen)

Elk ras heeft zo zijn erfelijke aandoeningen en dus ook zijn problemen. Behalve de
Mechelse herder dus als ik het goed begreep van die orthopeed. Vermenging van rassen zorgt juist dat je de sterkte van beide rassen gebruikt en er dus een grotere kans is dat er een sterkere hond (met minder erfelijke aandoeningen) uit komt.Ik zou dus echt geen rashond meer nemen, maar een kruising. Maar goed, dat is de vraag van TO niet 😁 maar misschien helpt het mee in de overwegingen.
heksenkaas wijzigde dit bericht op 11-02-2025 23:38
Reden: Quote ingekort
35.82% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Honingmeloen schreef:
10-02-2025 19:18
Ik heb niet heel het topic doorgelezen maar: overweeg ook zeker een kortharige schotse herder! Dit ras vinkt alle vakjes aan voor je, behalve dat ze misschien net een tikje te groot zijn. Maar de teefjes blijven wat kleiner.

Een heel fijn, sociaal, actief ras. Ik doe zelf speuren met de mijne, en ken verder mensen die agility met hun korthaar doen. Op agility-gebied kunnen ze de competitie niet aan met border collies, maar alsnog doen ze het niet onverdienstelijk. Andere opties zijn doggydancing, obedience, mantrailing, detectie.

Ze hebben een prima uit-knop en zijn uitstekend trainbaar, ook voor het loslopen. De mijne kijkt rustig toe als er reeën oversteken en gaat verder ook niet achter katten aan of iets dergelijks. En ze zijn vaak goed sociaal met andere honden: erg 'beleefd', dus niet opdringering en in-your-face zoals je wel eens bij bijvoorbeeld labradors of golden retrievers ziet.

Ze staan er wel om bekend redelijk vocaal te zijn, maar dat is in mijn ervaring met wat training en goede wil makkelijk in goede banen te leiden.

Helaas is het een totaal ondergewaardeerd ras dat dreigt te verdwijnen. Ik maak maar zelden mee dat mensen op wandelingen mijn hond herkennen als schotse herder (een kortharige lassie, zeg ik dan altijd).
Wat leuk zeg! Ik kende ze ook niet, maar wat een leuke dieren om te zien en ook wb karakter lijkt het me een veelzijdige hond.

Zie op de site van de rasvereniging ook dat er nestjes zijn momenteel.
Alle reacties Link kopieren Quote
love2dance schreef:
11-02-2025 16:29
Die hebben wij ..nu onze derde al. Zijn echt anders qua karakter. Maar het blijven herders en mensen draaien dus al om als ze ons zien…beetje jammer want hierdoor maken ze nooit kennis met andere honden.
Ze zijn ook wel erg groot en sterk
Wij hadden vroeger oudduitse herders thuis. Ik vind het echt prachtige dieren. Die wij vroeger hadden luisterden als een tierelier. Ze werden getraind voor het werk als politiehond. Een aantal waren te lief uiteindelijk en mijn vader hield er dan weleens één of twee en voor anderen werd een ander fijn huisje gezocht

Een vriend van mij heeft ook een herder die heel dichtbij komt bij de oudduitse . Dat is ook echt een fantastisch dier.

De mechelaars die wij vroeger ook wel thuis kregen ivm trainingen daar is mijn vader destijds mee gestopt. Hij vond ze te ril en zenuwpezen.
Alle reacties Link kopieren Quote
M3LL0N4 schreef:
11-02-2025 10:37
Ken je het Markiesje?

Een fijn formaat vriendelijk gezinshondje, een gezelschapshondje, met grote will to please. Zeer actief, maar kan ook dagen zonder grote wandelingen.

Lees je maar eens in.
Wat leuk! Heb jij zelf een Markiesje?
Ik ben me net als TO aan het oriënteren op een passend hondje en het Markiesje (of een kruising, hier zijn ze binnen de vereniging mee bezig) staat hoog op mijn lijstje. Ik zou graag met het hondje gaan hardlopen/cani-cross, maar iemand vertelde me dat ze mss niet echt geschikt zijn voor deze activiteit. Hoe kijk jij hiernaar?

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven