Viva zoekt alle pijlers

Verplicht gezond eten op school of niet?

23-09-2015 17:05 288 berichten
Voor een artikel op viva.nl zijn wij benieuwd naar jullie mening over eten op school. Steeds meer (basis)scholen adviseren om gezonde snacks te trakteren en verbannen frisdrank en vruchtensapjes. In sommige gevallen zijn traktaties voor verjaardagen zelfs afgeschaft.



Hoe denk jij hierover? Vinden jullie dat een kind dagelijks fruit mee zou moeten nemen? En zouden scholen hier regels over moeten opstellen?
quote:Sjoebaloo schreef op 23 september 2015 @ 21:09:

[...]





Ik zeg toch ook niet dat we dat niet gedaan hebben.Wat zegt zo'n school dan tegen je?
Alle reacties Link kopieren
Dat we wel een punt hebben. Wellicht dit schooljaar iets anders. We zullen het meemaken.
Keep Calm and Love Your Sjoe
Alle reacties Link kopieren
Prima toch, 1 keer per jaar als de juf of meester jarig is krijg je snoep. klaar. Snapt elk kind.
Ouwe tang, verveel je je soms? Zoek eens een andere hobby dan mensen op dit forum af te zeiken, graftak!
quote:Goede-Fee schreef op 23 september 2015 @ 21:09:

[...]





Bij ons leidde dat tot stiekem onderhandelen over lekkere dingen met elkaar. Mij lijkt me verbieden nog veel makkelijker. Ook geen gezeik meer mogelijk.





Maar wat gaat een school dan verbieden en waarom? Verbieden van sommige dingen leidt tot meer discussie. Als kinderen alleen nog fruit mee mogen ga ik in discussie. Mijn kinderen eten thuis fruit. Schoongemaakt fruit mee naar school vinden ze niet lekker, dat verdwijnt uiteindelijk ergens in een kliko. Appels afhappen kunnen ze niet met de beugels, maar appels eten ze wel graag. Als we sommige koekjes wel goed vinden en andere niet dan start je een discussie.



Zolang ik betaal, wil ik ook dat ik bepaal!
Oh en stiekem onderhandelen gebeurde niet. Kinderen aten in de klas hun pauze hapje. Voor de pauze, juf had dat prima door.
Alle reacties Link kopieren
Hulpmoeder gespeeld in groep nul en me daarna voorgenomen om nooit "verantwoord" te gaan trakteren. De vierjarigen brachten de ochtend door met chippiesrijgenaaneendropveter, bastognekoekmeteenbekerranja, spekkieshappen (i.p.v. koekhappen) en als afsluiter een dubbelstokswaterijsje, wat de meesten na twee hapjes weggooiden. Groot gelijk, ze zaten volgepropt.
Betty White: "Once you go blackberry... Hmmmmmhmmmm"
Alle reacties Link kopieren
quote:fietsie schreef op 23 september 2015 @ 21:07:

[...]



Op de school waar ik onlangs werkte, hadden ze maar één regel over eten; je eet je eigen eten. Wat jouw moeder meegeeft is goed voor jou, wat een ander meekrijgt is goed voor een ander! Geweldige regel, makkelijk uitvoerbaar en geen gezeur.



Helemaal mee eens! Moet ik er wel bij zeggen dat ik wel eens met m'n bek vol tanden heb gestaan toen mama een Happy Meal (ja die van MCDonald) kwam brengen als lunch voor haar kindjes

Buiten dat ik de lunch wat bizar vond leek het me ook wat apart om je kinderen te laten overblijven als je ze zelf de "lunch" brengt. Maar ja, wie weet had zij ook een deal met haar kinderen die dag en was het maar voor een keertje
Alle reacties Link kopieren
quote:fietsie schreef op 23 september 2015 @ 18:54:

Belangrijker dan goed of slecht eten vind ik de relatie die mijn kinderen hebben met voedsel. Doordat wij geen verboden voedsel hebben, maar ook geen troostvoer, of voor straf onthouden eten, hebben mijn kinderen een heel normale relatie met eten. Die zitten niet te tandhakken naar iets lekkers, want 'iets lekkers' is elke dag beschikbaar. Een appel is lekker, digestieve biscuit is lekker, een gevulde koek is lekker, gebak is lekker, ijs is lekker, snoep is lekker. Alles kan, maar niet altijd is een beetje de boodschap.



Hier in de voorraadkast ligt van alles, en ze mogen alles pakken. Daar zijn wel regels voor. In de grote koektrommel mag biscuit, daar passen bijna twee pakjes tegelijk in, dus als de trommel half leeg is mag er weer wat bij. Vaak is de keus dus drie soorten biscuit in de trommel. In de kleine trommel mogen koekjes, één pak per keer en op is op. Meestal beginnen we daar op vrijdagavond aan. Verder liggen er ook heel grote dingen als stroopwafels, of roze koeken. Die mogen alleen open op een gepast moment. Zaterdagavond, of als er visite is oid. Net zo met chips en zoutjes, chocolade.



Ik denk dat scholen beter kunnen insteken op de relatie die kinderen met voedsel hebben dan op verboden producten. Ik zie in mijn omgeving juist dat dat vaak de oorzaak is van jezelf eens te buiten gaan. Te vaak jezelf te buiten gaan.



Maar helaas op de school van mijn kinderen, mochten de kinderen na het vegen van het lokaal een snoepje. Deelde de meester dropjes uit omdat de resultaten van de toets zo goed waren. Kregen ze tijdens de Cito iets lekkers voor het harde werken. Maar twee biscuitjes in een trommeltje mochten niet om 10.00 uur.



Ik kom nooit thuis om te ontdekken dat de kinderen een pak stroopwafels hebben leeg gegeten.



Hele goede post.



Ik vind het ook heel belangrijk dat mijn kinderen een normale relatie met eten hebben.



Ikzelf heb dat niet meegekregen van thuis. Ik werd altijd gedwongen mijn bord leeg te eten, tot slaan en dwangvoeren aan toe.

Alleen als het gezellig was kregen we iets lekkers, waardoor je ongezond voedsel automatisch koppelt aan troost en gezelligheid.

Mijn moeder was altijd op dieet en dan moesten wij meedoen (ik was graatjemager als kind) Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in obesitas. (en nog wat andere oorzaken) Morbide obesitas. Waardoor ik al 2 jaar in behandeling ben bij een kliniek en nu 40 kilo ben afgevallen. Nog 10 en ik heb een gezond gewicht.



Dus ik weet ook heel erg goed hoe het niet moet en waarom en hoe belangrijk een normale relatie met eten is. Een normaal eetpatroon bevat ook met mate en niet als gewoonte, eens iets ongezonds.



Mijn kinderen mogen gewoon een koekje pakken als ze daar trek in hebben, gewoon eentje, of doe eens gek 2 (zolang niet vlak voor het eten is) zodat ze niet de hele doos leegkanen als ze eens de gelegenheid hebben. Ze hebben die neiging dus ook helemaal niet en geven weinig om snoep en koek. Ze vinden het wel lekker zo op zijn tijd, maar meer ook niet.
Ab imo pectore
quote:emmylou schreef op 23 september 2015 @ 22:31:

[...]





...



Ik vind het ook heel belangrijk dat mijn kinderen een normale relatie met eten hebben.



...



Dus ik weet ook heel erg goed hoe het niet moet en waarom en hoe belangrijk een normale relatie met eten is. Een normaal eetpatroon bevat ook met mate en niet als gewoonte, eens iets ongezonds.



Mijn kinderen mogen gewoon een koekje pakken als ze daar trek in hebben, gewoon eentje, of doe eens gek 2 (zolang niet vlak voor het eten is) zodat ze niet de hele doos leegkanen als ze eens de gelegenheid hebben. Ze hebben die neiging dus ook helemaal niet en geven weinig om snoep en koek. Ze vinden het wel lekker zo op zijn tijd, maar meer ook niet.



Elk jaar, op de avond van Halloween, komen de kinderen hier langs de deuren voor snoep. Ooit voerde ik dat zelf in trouwens, door omstandigheden, maar dat terzijde.

Eén kind in het dorp is jarig op die dag en komt dan met de hele meute van het partijtje in één keer. In die groep van pakweg 15 kinderen is er eentje die met twee handen tegelijk zoveel mogelijk snoep van de schaal grist. Duidelijk een kind dat thuis niks krijgt.



Ook zo´n leuk voorbeeld; toen Caat nog op de basisschool zat kreeg ze altijd een trommeltje mee met 2 broodjes en iets lekkers. Op een dag kwam ze thuis met een duur meisjestijdschrift. Dus ik vroeg wat ze daarvoor had moeten doen. Bleek dat er één meisje in de klas van haar ouders absoluut niet mocht snoepen en dus ook niks lekkers mee kreeg. Dus ruilde ze pennen, tijdschriften, gummetjes en andere (leuke) spullen met de meiden die wel lekkers mochten. Caat mocht het wel maar het boeide haar niet, die vond dat tijdschrift meer waard dan die twee speculaasjes of vijf pepernoten.
Nog niet alles kunnen lezen. Bij mijn dochter op school is het verplicht om groente of fruit te eten bij het 10 uurtje. En als drinken krijgen ze water in hun eigen bidon. Toen ik het hoorde fronste ik wel mijn wenkbrauwen en verwachtte ik veel commentaar. Maar de kinderen accepteren het gewoon. Drinken allemaal water, ook degene die geen 'water lusten'. Bij de lunch of overblijf mag er gewoon gegeten worden met uitzondering van chocolade op de boterham. En dat is vanwege de troep en niet vanwege de suiker. Dit gaat prima. Dochter mopperde wel even maar die drinkt uit zichzelf al veel water dus dat duurde niet lang.
Alle reacties Link kopieren
quote:Sjoebaloo schreef op 23 september 2015 @ 20:46:

Bifi bestaat nog steeds en dochters krijgen het wel eens mee. Op zich vind ik het helemaal niet verkeerd om wat gezondere traktaties te doen. Dit is ook gevraagd door school, maar wat schetst mijn verbazing...op meester en juffendag trakteren de leerkrachten op snoep. Daar snapt geen kind wat van.



Maar ik houd mij wel aan gezonde lunchtrommels. De dames krijgen voldoende lekkere dingen gedurende de dag dat een gezonde lunch niet verkeerd is. Ook krijgen ze fruit mee en geen koekjes. Een dochter verkiest fruit boven snoep ( ja ze bestaan) maar de andere lust het niet zo graag. Door het mee te geven als pauzehap krijgt ze in ieder geval wat fruit binnen.Ik zit sinds kort in de MR en heb aangekaart dat ik het belachelijk vind dat school wil dat de kinderen gezond trakteren en dat als er een juffendag is, of een anders feestje, de pakjes Wicky, chocolade, patat en chips niet aan te slepen is. En hoe dat verwarrend kan zijn voor de kinderen. Werkelijk, iedereen zat me met open mond aan te kijken. Goh, daar hadden ze nog nooit aan gedacht .
Twee dingen zijn oneindig: het universum, en menselijke domheid. Maar van het universum weet ik het nog niet helemaal zeker..
-Albert Einstein-
Overigens vind ik trakteren op ´gezonde´ snacks ook niet direct handig. Ik ben zelf allergisch voor een aantal soorten rood fruit, mijn moeder is allergisch voor kiwi, mijn man is allergisch voor zure appels, paddestoelen en olijven. Daarnaast reageren mijn darmen vervelend op melk. Ik vind het heerlijk spul maar mijn omgeving wordt er een dag later bepaald niet blij van .



Wat je ook kiest, er is altijd wel iemand die je er niet blij mee maakt. Of dat nou zoetigheid of gezond is doet er niet eens zoveel toe. Nog afgezien van het feit dat ik schijfjes komkommer nou niet echt een feestelijke traktatie vind.



Ik heb Caat trouwens bijna altijd laten trakteren op kleinigheidjes. Op haar basisschool moest met vulpen geschreven worden en gekleurde vullingen waren het helemaal. Dus ik heb toen een paar potjes vullingen gekocht, rolletjes gekleurd plakband en gelpennen, en vervolgens zakjes gemaakt met steeds een stuk of acht vullingen, twee pennen en een rolletje plakband. De juf kreeg van alles het rode spul, die kleur was voor de kinderen verboden (ivm correctie). Totale kosten; 6 euro.

Wel mazzel dat ze tegelijk met een klasgenootje jarig was, wiens ouders het niet gek genoeg konden bedenken en altijd met hele taarten aankwamen. Kinderen hadden dus een stuk taart en een cadeautje. Was helemaal top.
Leuke traktatie Casalinga. Vind ik origineel en bruikbaar.



Ik denk overigens ook, ondanks dat ik stem voor invoer van gezond eten en drinken, ook dat je het nooit iedereen naar zijn zin zult maken. Er zullen altijd ouders, en derhalve ook kinderen want die repeaten en herhalen, zijn die er iets van vinden.
quote:fietsie schreef op 23 september 2015 @ 21:46:

[...]





Maar wat gaat een school dan verbieden en waarom? Verbieden van sommige dingen leidt tot meer discussie. Als kinderen alleen nog fruit mee mogen ga ik in discussie. Mijn kinderen eten thuis fruit. Schoongemaakt fruit mee naar school vinden ze niet lekker, dat verdwijnt uiteindelijk ergens in een kliko. Appels afhappen kunnen ze niet met de beugels, maar appels eten ze wel graag. Als we sommige koekjes wel goed vinden en andere niet dan start je een discussie.



Zolang ik betaal, wil ik ook dat ik bepaal!



Ja dat kan je willen maar jij maakt de regels niet op school en jouw kinderen zijn niet de enige op school. En je kan toch ook andere dingen dan fruit meegeven, tomaatjes of komkommer, worteltjes ect.

En hoe eten ze thuis dan dat fruit wat ze op school niet kunnen afhappen? In stukjes? Dan gooien ze het niet in de bak?



Vind allemaal precies de excuses en het gezeur waarom ze gewoon beter een lijn kunnen trekken. Geen koek en snoep op school. En thuis kan je ouders je lekker vol stoppen met slechte dingen.



Maar goed ieder zijn mening natuurlijk. Ik ben blij met het beleid op school en ook heel blij dat de juffen en meesters dus geen snoep trakteren.

Al zou ik mijn oudste prima kunnen uitleggen waarom het wel zou mogen die 1x in het jaar tegen de 280 schooldagen dat het niet mag. Maar niet nodig dus hier.
quote:Goede-Fee schreef op 24 september 2015 @ 16:04:

[...]





Ja dat kan je willen maar jij maakt de regels niet op school en jouw kinderen zijn niet de enige op school. En je kan toch ook andere dingen dan fruit meegeven, tomaatjes of komkommer, worteltjes ect.

En hoe eten ze thuis dan dat fruit wat ze op school niet kunnen afhappen? In stukjes? Daar gooien ze het niet in de bak.



Vind allemaal precies de excuses en het gezeur waarom ze gewoon beter een lijn kunnen trekken. Geen koek en snoep op school. En thuis kan je ouders je lekker vol stoppen met slechte dingen.



Fruit eten ze thuis, vers gesneden in stukjes. En ik maak inderdaad de regels niet, maar regels die nergens op gebaseerd zijn, zijn gemakkelijk te weerleggen. Zo'n voorstel moet natuurlijk wel door de medezeggenschapsraad. Dus een ondervertegenwoordiging heeft in zoiets nog wel een stem.



Geen koek en snoep, maar wel brood met leverpastei of brood met pindakaas?
quote:hgjb266 schreef op 23 september 2015 @ 17:14:

Ik erger mij er vreselijk aan. Betutteling en overdreven. Slaat door vind ik wat wel en niet gezond is. Trouwens wie bepaalt dat voor mijn kind? Ik vind allemaal fruit en water overdag ongezond dus....+1 rot op met die betutteling! Mijn kinderen worden thuis al door mij verplicht groenten en fruit te eten, op school nee!
We hebben het hier toch over het 10 uur momentje? Sommigen doen net of kinderen de hele dag op rantsoen worden gezet. Tijdens de lunch kunnen kinderen toch gewoon eten en drinken? Is het nou zo erg dat ze 's ochtends om 10 uur een stuk fruit of rauwkost krijgen? Aan bijvoorbeeld een flinke banaan heeft elk kind toch wel genoeg tot 12.00 uur? Tenzij een kind ondergewicht heeft dan maar er zijn altijd uitzonderingen te noemen. Of eten sommige kinderen om 10 uur 's ochtends thuis echt een paar boterhammen of koekjes? Ontbijten ze dan wel goed?

Ik denk echt dat kinderen veel minder moeilijk doen als de ouders minder moeilijk doen. Ik zei het al eerder, ik verwachtte op de school van mijn dochter echt flinke rellen maar het gaat écht heel soepel. Ze drinken allemaal water om 10 uur, ook de kinderen die eerder geen water lustten. Ik vind het prima dat dochter gewoon een fles water leegdrinkt. Had ook geen moeite met sap of melk, dit dronk ze eerder altijd op school, maar dit gaat ook goed. Zou het geen gewenning zijn?
Alle reacties Link kopieren
Mijn dochters hebben altijd water en fruit mee voor hun 10-uurtje. Het gaat om de betutteling en het gebrek aan kennis over voeding en over het gebrek aan flexibiliteit.

En het gaat ook over de lunch. Daar zijn ook regels voor. Volkomen willekeurig bij elkaar gegrepen lijkt wel.
Ab imo pectore
quote:emmylou schreef op 24 september 2015 @ 20:06:

Mijn dochters hebben altijd water en fruit mee voor hun 10-uurtje. Het gaat om de betutteling en het gebrek aan kennis over voeding en over het gebrek aan flexibiliteit.

En het gaat ook over de lunch. Daar zijn ook regels voor. Volkomen willekeurig bij elkaar gegrepen lijkt wel.Als er commentaar komt op het broodbeleg ben ik het met je eens. Dat gaat erg ver. Bij ons is de regel geen snoep en geen chocolade in de lunchtrommel. Dus ook geen hagelslag of zo. Maar dat doen ze meer vanwege de troep dan vanwege de calorieën. En daar kan ik wel mee leven. Maar als ze het brood van mijn dochter zouden gaan inspecteren dan word ik ook nijdig idd. Dat ze niet mogen snoepen op school vind ik prima maar ergens houdt het op. Bij ons zijn ze verder niet heel star. Ik heb wel eens een zak dropjes rond laten gaan tijdens het voorlezen (er zaten een paar kinderen te kuchen en toen dat een dropje opleverde begonnen ze allemaal haha) en dat vond de juf prima en gezellig. Maar verder houdt iedereen zich wel aan de regels.
quote:fietsie schreef op 24 september 2015 @ 16:14:

[...]





Fruit eten ze thuis, vers gesneden in stukjes. En ik maak inderdaad de regels niet, maar regels die nergens op gebaseerd zijn, zijn gemakkelijk te weerleggen. Zo'n voorstel moet natuurlijk wel door de medezeggenschapsraad. Dus een ondervertegenwoordiging heeft in zoiets nog wel een stem.



Geen koek en snoep, maar wel brood met leverpastei of brood met pindakaas?



Huh?



Thuis eten ze wel stukjes fruit maar op school willen ze dat niet en daarom zijn zulke regels nergens op gebaseerd? Misschien moet je ze leren hun stukjes fruit gewoon op te eten op school. Vind echt rare reden om tegen zoeits goeds te zijn.



En wat heeft mijn kinds brood en beleg (en neem maar aan dat daar geen suikers in zitten) met het geen snoep of koek meenemen naar school te maken?





Maar zoals ik volgens mij al eerder zei. Jij hebt jouw mening en ik ben wel blij met de regels op de school van mijn kind. Daar gaat niets wat jij zegt verandering in brengen, echt niet

En ik mocht dat 30 jaar geleden ook al niet en toen waren de kinderen echt veel minder dik dan nu. Gewoon iedereen gelijk mits je echt voor al het fruit en groente op de wereld zwaar allergisch bent.. Dan zet je dat op een uitzonderinglijst.



Daar buiten kan iedereen bepalen wat ze hun kind te eten geven, lijkt me het meest logisch en duidelijkst.
quote:Goede-Fee schreef op 24 september 2015 @ 23:33:

[...]





Huh?



Thuis eten ze wel stukjes fruit maar op school willen ze dat niet en daarom zijn zulke regels nergens op gebaseerd? Misschien moet je ze leren hun stukjes fruit gewoon op te eten op school. Vind echt rare reden om tegen zoeits goeds te zijn.



En wat heeft mijn kinds brood en beleg (en neem maar aan dat daar geen suikers in zitten) met het geen snoep of koek meenemen naar school te maken?





Maar zoals ik volgens mij al eerder zei. Jij hebt jouw mening en ik ben wel blij met de regels op de school van mijn kind. Daar gaat niets wat jij zegt verandering in brengen, echt niet

En ik mocht dat 30 jaar geleden ook al niet en toen waren de kinderen echt veel minder dik dan nu. Gewoon iedereen gelijk mits je echt voor al het fruit en groente op de wereld zwaar allergisch bent.. Dan zet je dat op een uitzonderinglijst.



Daar buiten kan iedereen bepalen wat ze hun kind te eten geven, lijkt me het meest logisch en duidelijkst.



Ja thuis eten ze vergesneden appel, als die om 8.00 is gesneden voor 10.00 uur heeft hij btuine kantjes, is gebutst en ziet er dus minder smakelijk uit.



En ja, als regels nergens op slaan dan hoef ik me daar niet aan te houden. Op school mocht Liga Milkbreak en Sultana wel, maar Nizza biscuit niet. Pindakaas mocht niet op brood, maar leverpastei wel. Een pakje Fristi mocht niet, maar Optimel wel, en alles in een beker geschonken mocht wel. Gezonde regels volgens de reclame, dan gebruik ik liever mijn gezond verstand.
Alle reacties Link kopieren
Het 10-uurtje is in leven geroepen omdat sommige kinderen thuis niet ontbijten. Vroeger was er om 10 uur alleen schoolmelk.

Ik zie bij mijn kind op school ook kinderen die om 10 uur brood in hun trommel hebben , en van een van die kinderen weet ik dat ze thuis inderdaad niet wil eten voor ze naar school gaat. Het moment dat je regels gaat opleggen zoals alleen fruit zou dit niet meer kunnen. Tja en als het ene kind een liga krijgt en de andere alleen appel of komkommer gaan ze zeuren. Maar dat hoort erbij in mijn ogen. Kinderen letten op elkaar en nu is het over het 10 uurtje , en later komen de bedtijden , het zakgeld en over hoe laat ze thuis moeten zijn. Zullen we daar ook regels voor maken?
quote:elflet schreef op 25 september 2015 @ 07:45:

Het 10-uurtje is in leven geroepen omdat sommige kinderen thuis niet ontbijten. Vroeger was er om 10 uur alleen schoolmelk.

Ik zie bij mijn kind op school ook kinderen die om 10 uur brood in hun trommel hebben , en van een van die kinderen weet ik dat ze thuis inderdaad niet wil eten voor ze naar school gaat. Het moment dat je regels gaat opleggen zoals alleen fruit zou dit niet meer kunnen. Tja en als het ene kind een liga krijgt en de andere alleen appel of komkommer gaan ze zeuren. Maar dat hoort erbij in mijn ogen. Kinderen letten op elkaar en nu is het over het 10 uurtje , en later komen de bedtijden , het zakgeld en over hoe laat ze thuis moeten zijn. Zullen we daar ook regels voor maken?Dan moeten die kinderen toch gewoon leren ontbijten? Ze willen het nu niet omdat er een keuze is, op school eten. Ontbijt is zo belangrijk, nu kunnen ze het nog makkelijk aanleren! Ze hebben sowieso maar heel kort de tijd om die snack naar binnen te werken. Ik hoor heel vaak van mensen dat kinderen hun 10-uurtje niet opeten vanwege tijdgebrek. Dan stop je er toch veel te veel in?
quote:topdropje schreef op 25 september 2015 @ 08:16:

[...]





Dan moeten die kinderen toch gewoon leren ontbijten? Ze willen het nu niet omdat er een keuze is, op school eten. Ontbijt is zo belangrijk, nu kunnen ze het nog makkelijk aanleren! Ze hebben sowieso maar heel kort de tijd om die snack naar binnen te werken. Ik hoor heel vaak van mensen dat kinderen hun 10-uurtje niet opeten vanwege tijdgebrek. Dan stop je er toch veel te veel in?Ik krijg het niet weg ´s ochtends. Inmiddels mezelf aangewend om een bakje yoghurt te eten, maar een boterham in de ochtenduren? Vergeet het. Maar op dat bakje yoghurt red ik het niet tot lunchtijd, dus tussendoor eet ik, jawel, een boterham. Meestal rond een uur of elf (lunchtijd is voor mij rond half twee).
quote:topdropje schreef op 25 september 2015 @ 08:16:

[...]





Dan moeten die kinderen toch gewoon leren ontbijten? Ze willen het nu niet omdat er een keuze is, op school eten. Ontbijt is zo belangrijk, nu kunnen ze het nog makkelijk aanleren! Ze hebben sowieso maar heel kort de tijd om die snack naar binnen te werken. Ik hoor heel vaak van mensen dat kinderen hun 10-uurtje niet opeten vanwege tijdgebrek. Dan stop je er toch veel te veel in?Of niet hoor. Vorig jaar in mijn kleutergroep kinderen die een half uur konden doen over een pakje Wicky en tien druiven. Of 20 minuten over een digestieve biscuitje. En gezellige eters die in tien minuten een heel pakje Sultana wegwerkten en een beker limo.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven