Werk & Studie alle pijlers

9 tot 5 mentaliteit

08-10-2024 22:26 141 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Er word altijd gevraagd: geen 9 tot 5 mentaliteit. Ik zie soms in de trein om 7 uur in de ochtend al gestresste koppen achter de laptop..

Tegelijkertijd heeft iedereen burn-outs, zijn we vaker langdurig ziek en wisselen we gauw van baan. We hebben het ook vaak over 30 urige werkweken ?!

Heel vaak vraag ik mijzelf af, is 9 tot 5 niet gewoon het beste voor iedereen? Het meest productieve met het minste uitval. En niet in de avond/nacht/morgen weer mails beantwoorden..

Hoe zien jouw werktijden er uit?

TO trapt af: momenteel werk ik van 9 tot 6. Soms kan het ook later worden en gaat het richting half zeven. Vaak begin je ook vroeg dus kan het uiteindelijk van half negen tot half zeven worden. Veel collega's hebben geen lunch, maar ik doe dat wel. Regelmatig moet je ook weekend dienst draaien en komt er een 6e dag bij. Het werk kan extreem intensief zijn qua stress. Persoonlijk is dit niet iets dat ik op langere termijn wil. Ik wil ook voor mijn gezin kunnen zorgen en dat werkt niet zo goed op die manier. Ook al verdien ik super goed.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik denk dat er niks mis is met een negen-tot-vijf-mentaliteit op zijn tijd. Om je werk goed te kunnen doen moet je ook goed voor jezelf zorgen.

Om (in veel gevallen) je werk goed te kunnen doen, moet je ook wel eens flexibel zijn denk ik.

En dat hoeft niet allemaal in de zelfde periode van je leven. Met kleine kinderen heb je misschien meer de strakke tijden nodig want ophalen/wegbrengen hoort allemaal bij je werkdag. In andere fases kun je dan misschien weer wat flexibeler zijn.

Ik denk dat we dat als werkgever en collega's allemaal wat ruimer moeten kunnen zien. Meer begrip voor elkaar moeten hebben, elkaar meer tegemoet moeten komen.
Ik werk 16 uur in een winkel en ik vind mezelf best wel flexibel. We hebben een klein team en er zijn vaak roosterproblemen omdat we van vakantie tot vakantie gaan. Dan is die weer weg, nu mijn manager straks weer twee weken. Haar 35 uur moeten toch worden opgevangen dus ja dan moeten we meer werken allemaal. En we doen dat ook wel, maar niet van harte. Ik niet omdat ik niet voor niets maar 16 uur werk ivm gezondheidsklachten, mijn andere collega idem dito en de ander trekt het eigenlijk ook niet. Dus ja, eigenlijk moeten we zoveel "overwerken" gewoon weigeren maar we doen het toch maar weer.
Gelukkig hoef ik maar een van de twee weken iets meer te werken dus het valt mee dit keer.
Uiteindelijk zou ik graag naar de 24 uur gaan, dus 3 lange dagen van 9 tot 18.00, dan ben ik van mijn uitkeringsinstantie af. Als mijn gezondheid even mee werkt gaat dat uiteindelijk wel lukken verwacht ik.
Ik vind drie hele dagen fijner dan 5 dagen van 4 of 5 uur.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik werk 4 dagen van 8 tot half 5. Vaak wordt het wel wat later en ben ik rond 10 voor 5 weg. Daar staat tegenover dat ik maar 10 minuten reistijd heb en nooit meer thuis iets af hoef te maken oid, dat vind ik echt het fijnste aan mijn baan. Ik doe de deur dicht en klaar. Een paar keer per jaar moet ik een avond extra werken bij een evenement dat georganiseerd wordt. Niet fijn, maar zolang het niet te vaak is, kan ik ermee leven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik werk 24 uur per week, 3 dagen van 8 tot 16. 30 uur.

Op zich wel een van 9 tot 5 mentaliteit, maar als het echt druk is, of in vakanties van collega's, heb ik er geen moeite mee om bij te springen.

Ik kan ook thuis werken, dat is dan wel handig.
Ik ben flexibel in de zin van: soms is er een activiteit in de avond. Dat probeer ik te compenseren op andere momenten. Soms moet er een werkdag gewisseld worden. Ook geen probleem. Soms moet iets echt even af, dan blijf ik wat langer. Maar ik ben wel tegen structureel onbetaald extra werken. In mijn vrije tijd blijft de laptop bijna altijd dicht en de werktelefoon in de tas.
Loon naar werken, dat vind ik eerlijk. Niet veertig uur werken voor een salaris van tweeëndertig uur.
Alle reacties Link kopieren Quote
Snowwhite schreef:
09-10-2024 07:08
Ik werk 24 uur per week, 3 dagen van 8 tot 16. 30 uur.

Op zich wel een van 9 tot 5 mentaliteit, maar als het echt druk is, of in vakanties van collega's, heb ik er geen moeite mee om bij te springen.

Ik kan ook thuis werken, dat is dan wel handig.
Hoe doe je dit dan met pauze? Want normaal werk je met een half uur pauze van 8:00 tot 16:30 uur.
Ik zou mijn pauze echt niet willen missen, ik ga altijd een half uur naar buiten omdat mijn werk zo druk en hectisch is met enorm veel prikkels, dat ik dan echt even rust nodig heb.
Solomio schreef:
09-10-2024 06:46
Mijn vader was trots op zijn 9-tot-5 mentaliteit. In zijn tijd was dat een teken van betrouwbaarheid.
Altijd aanwezig.

Ik snap de toename van stressklachten wel.

De 'geen 9-tot-5 mentaliteit' betekent gewoon dat ze mensen willen die het prima vinden om onbetaald over te werken.
En dit ja.
Alle reacties Link kopieren Quote
waarzegger schreef:
08-10-2024 22:48
En je ziet ze zoveel. Slijmballen die zoveel overwerken etc. En dan soms wel een half jaar thuis met burn-outs :) ik vind dat raar maar vaak schoppen dat soort mensen het wel verder
Ik zal dan wel zo’n slijmbal zijn, zoals jij dat noemt. Ik werk nu als zzp’er maar voorheen in loondienst erg hard en veel uren. Ik vind m’n werk erg leuk en als ik lekker in de flow zit, is het ongemerkt zomaar half zeven. Soms werk ik ‘s avonds of in het weekend als iets af moet of als ik daar zin in heb. Geen burn-out of stressklachten hier, gewoon veel energie en leuk werk. Waarom zou dat voor jou een probleem zijn, als het dat voor mij niet is?
Wat eten we vanavond?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik start meestal 10 minuten voor werktijd op.
Verder sluit ik ook minstens 5 minuten voor einde werktijd af.

Aan overwerken (onbetaald) doe ik niet. Geen van mijn collega's.
Bij een vorige bedrijf gingen mensen echt door, of logden thuis nog in ( avond weekend) compleet van de pot gerukt. Die kregen het werk in hun uren niet af.

Tja jammer dan, ik doe daar niet aan mee. Heb 5 jaar geleden een burn out gehad, het is mij wel gescheten.

Ik word voor 32 uur betaald, ik ben altijd eerder indien nodig ga ik iets langer door, maar dat hou ik bij, ik neem dat later terug op.

Ik plan mijn dokter/tandarts enz ook op mijn parttime dag, dus niet op een van mijn vier werkdagen. Fair enough.

Neem vaak niet eens lunchpauze.

Hier werkt iedereen zo, gelukkig, want bij mijn vorige werkgever vonden ze het heel normaal om thuis "nog even in te loggen" of zoals een collega die al op haar tenen liep zei " als ik op zondag niet inlog, dan heb ik maandag stress" " ik heb al stress als ik een vrije dag heb, omdat de mailbox volloopt"

En nee dat schreven zij niet als overuren. Koekoek.
Er moest minstens 1 fte bij, maar he waarom zouden ze? de mensen werkten gratis extra om alsnog alles af te krijgen. Plus stress.

Ben daar voor mijn contract afliep weggegaan. Niet mijn cultuur.
People sometimes ask, why do you always choose the hardest road. Who says there was an easier way?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben heel flexibel als mijn werkgever dat ook is. En mijn huidige werkgever is enorm flexibel. Dus ben ik dat ook. Ik mag thuiswerken, ik mag eigenlijk werken wanneer het me uitkomt. Als ik maar even afstem met collega’s. En als het nodig is kom ik extra, ga ik wat langer door of ga ik op een vrije dag naar een cursus bijvoorbeeld. Maar als ik thuis nodig ben, dan gaat dat altijd voor.

Werkgever weet ook dat dit in mijn thuissituatie de enige manier is om werk en privé te kunnen blijven combineren en dat ik anders waarschijnlijk allang was uitgevallen. Dus het is ook zeker eigenbelang van de werkgever dat ik zoveel flexibiliteit en vrijheid krijg. Maar voor mij enorm fijn om zo, naast een pittige thuissituatie, toch te kunnen blijven werken.

En nog een pluspunt: overuren schrijf ik en die neem ik op een ander moment op. Binnenkort een week herfstvakantie van de gemaakte extra uren de afgelopen 3 maanden.
Alle reacties Link kopieren Quote
Maar TO, als jij van half negen tot half zeven werkt, dan ben jij toch zelf zo'n slijmbal-op-weg-naar-een-burnout?
Is dit topic een schreeuw om hulp?
lila-linda wijzigde dit bericht op 09-10-2024 07:54
1.36% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Nanouk schreef:
09-10-2024 00:20
Maar ik neem aan dat jullie wel je contracturen werken? Voor corona waren de werktijden hier van 8.30 tot 17.00 of van 9.00 tot 17.30.
Collega werkt structureel een half uur per dag te kort en zit er ook bij drukte om stipt 17.00 in de auto. Heeft geen kinderen die optijd gehaald moeten worden of naar clubjes moeten trouwens.

Ik kijk niet naar mijn contracturen maar naar mijn doelen. Als je collega haar doelen behaalt met 32 uur ipv 36 uur werken, dan is er toch niets aan de hand?
Voorheen in loondienst had ik een 9.00 tot 17.00 mentaliteit, maar dat was ook gewoon mijn functie. Soms met een aanbesteding werkte ik over en die uren waren dan tijd voor tijd. Maar niks structureel.

Geen 9.00 tot 17.00 mentaliteit betekende toen wel een hogere functie en een hogere beloning waarin overuren gecompenseerd werden. Een vriend van mij heeft dat bijvoorbeeld. Maar die heeft ook weer veel vrijheid om zijn uren zelf in te delen. Dus geven en nemen.

Nu met eigen onderneming zijn mijn werkdagen wat verdeeld, ma/di 12.00 tot 20.00, woensdag 12.00 tot 18.00, donderdag 8.00 tot 17.00, vrijdag 9.00 tot 18.00 en zaterdag 8.00 tot 13.00 of 1400. Maar de rijschool zelf is open ma/di/wo 8.00 tot 20.00, do/vr 8.00 tot 18.00 en zaterdag 8.00 tot 14.00.

Ik verwacht flexibiliteit van mijn personeel in die zin dat ze bij ziekte iets op kunnen vangen. En dan is overwerk tijd voor tijd.

Vakanties zijn we gewoon gesloten aangezien het onmogelijk is om 1 iemand op te vangen met fulltime uren. Dat betekent wel dat er weinig tot geen ruimte is voor andere vakanties tussendoor. Aan het begin van het jaar leggen we de zomervakantie en meivakantie vast, kerst is altijd dezelfde periode.
anoniem_6751dde553cb8 wijzigde dit bericht op 09-10-2024 07:56
4.54% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik werk ‘fulltime’,; op papier is dat 40 uur. In de praktijk is dat: Wanneer het nodig is.
Ongeveer van 7 tot 6, maar in die tijd rijd ik even naar huis. En ik draai werk&prive erg door elkaar. Ik kan een ‘thuiswerkdag’ hebben dat ik weinig doe, en een zaterdag dat er plots iets moet.
Voor mij werkt dit, voor het bedrijf werkt het.
Alle reacties Link kopieren Quote
Vacatures met zulke stomme en nietszeggende clichés erin zou ik lekker overslaan, keuze genoeg.
Alle reacties Link kopieren Quote
Wat een onsympathieke schrijfstijl heb je over anderen met je gestresste koppen en slijmballen.
In Nederland werken mensen minder dan in veel andere landen, daarnaast valt werken in de trein bij veel bedrijven gewoon onder werktijd.

Over 9 tot 5 mentaliteit hoor ik niemand meer, de meeste mensen die ik spreek zijn blij met het hybride werken en de flexibiliteit. Ik ken ook nog maar weinig mensen die 40 uur werken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn collega's en ik werken in de praktijk wel grofweg tussen 9 en 17. De een begint eerder, de ander later en als je pas om 10 uur binnenkomt ga je niet per se ook pas om 18 uur weg. Niemand die dat zit te turven ook.

Waar het om gaat is dat het onder de streep in balans is. Soms werken we ook 's avonds of op locaties met een lange reistijd of werlen we in lunchtijd door. Daar hoor je ook nooit iemand over. Geven en nemen werkt stukken beter voor de motivatie dan sturen op uren is mijn ervaring.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik was er dus zo 1 die geen 9 tot 5 mentaliteit had.

Mijn hele team niet toen.

Altijd doorwerken extra, want het was zo druk en we wilden elkaar graag ondersteunen.

We vroegen om meer mensen, maar dat kon zogenaamd niet. Bepaalde andere dingen konden grappig genoeg wel.

We zijn er allemaal van genezen. Niks hebben we ervoor terug gezien. Een eikel van een algemeen manager kon waarschijnlijk zijn bonus opstrijken omdat hij weinig mensen aannam en het toch doorliep.

Mijn eigen manager had ik meer die bonus gegund, want die hielp ook mee.

Resultaat: allemaal vertrokken en ik weet van de anderen ook dat ze zich niet meer zo laten meeslepen. Gewoon werkuren werken en met hoge uitzondering een kwartiertje langer, maar niet meer uren weggooien vol met stress waar je niks voor terug krijgt, zodat een ander kan pochen met jouw werk.

Beloning voor extra werk goed doen is heel vaak: nog meer extra werk, want "die onnozelaar doet het toch wel".
zoetekauw wijzigde dit bericht op 09-10-2024 08:27
9.88% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Mijn contract is 25 uur per week waarvan zo'n 22,5 uur elke week op bijna vaste tijden ( ik schuif wel eens wat ivm een overleg) en dus zo'n 2,5 flexibel om vakantie /ziekte op te vangen.
Deze uren zijn verdeeld over 4 dagen en 1x per 4 weken een weekenddag. Ik ben wel zo iemand die altijd 10/15 minuten te vroeg is maar ik ga wel altijd pauze houden en ga bijna altijd wel op tijd de deur uit. Computer is zeker op tijd uit maar soms moet ik nog iemand ergens mee helpen of wordt ik door klanten aangeschoten onderweg naar buiten.
Ik had ook wel collega's die bijvoorbeeld langer bleven en die uren niet schreven, dat doe ik niet. Als ik eventueel ergens langer voor moet blijven schrijf ik het op of ik kom de dag erna dan half uurtje later.
Daarom lig ik nu nog in bed :P
Het ligt natuurlijk ook helemaal aan wat voor werk je doet qua mentaliteit maar ook of je je contracturen maakt.

Wij werken op afspraak dus altijd contracturen. Kan me voorstellen dat je op kantoor makkelijker flexibel kunt zijn maar dat gaat in heel veel beroepen ook niet. Productiewerk bijvoorbeeld is ook gewoon contracturen maken.

Bij mij kun je in ieder geval niet echt aankomen met vandaag begin ik om 10.00 en morgen om 9.00 want er staan gewoon afspraken gepland.
Alle reacties Link kopieren Quote
Volgens mij gaat het merendeel van dat je zegt niet over 9 tot 5 mentaliteit, maar over te hoge werkdruk en (structureel) overwerken. Dat vind ik dus wat anders. Een 9 tot 5 mentaliteit is nooit een uitzondering maken als er iets in de avond gepland wordt of als er een belangrijke deadline is. Dat doe ik wel (ik vind mijn werk ook heel leuk), maar andersom verwacht ik die flexibiliteit ook van mijn werkgever. Als ik bij een schooloptreden van mijn kind wil zijn, of thuis wil werken, op vakantie ga, dan hoor ik daar niks over. Ik heb officieel niet eens vakantiedagen, dat laten ze aan mij over. Geven en nemen werkt hier heel goed. Wel een verschil met structureel teveel uur draaien.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb een Trixie first-mentaliteit. Ik ben super flexibel, een harde werker en loyale collega. Maar nooit ten koste van mezelf. Ik voel me comfortabel bij ’nee’ of ‘niet nu’ zeggen.

Ik werk 36 uur per week. Meestal werk ik de vrijdagmiddag niet, maar als het een weekje anders uitpakt, maakt mij dat niet veel uit. Vrije tijd genoeg.
Alle reacties Link kopieren Quote
MrsMorrison schreef:
09-10-2024 08:30
Het ligt natuurlijk ook helemaal aan wat voor werk je doet qua mentaliteit maar ook of je je contracturen maakt.

Wij werken op afspraak dus altijd contracturen. Kan me voorstellen dat je op kantoor makkelijker flexibel kunt zijn maar dat gaat in heel veel beroepen ook niet. Productiewerk bijvoorbeeld is ook gewoon contracturen maken.

Bij mij kun je in ieder geval niet echt aankomen met vandaag begin ik om 10.00 en morgen om 9.00 want er staan gewoon afspraken gepland.
Als je aan specifieke uren gebonden bent door afspraken of bijvoorbeeld ingeroosterde diensten, dan is het simpel. Dan werk je die tijden en stop je als je dienst/laatste afspraak/tijdgebonden werk is afgelopen.
Dan ben je niet flexibel maar hoef je ook niet over te werken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Van 9 tot 5 ben ik vrij, behalve in de weekenden.

Ik werk in een standaard week di t/m vr 18:00 - 23:00 en zaterdag en zondag 13:00 - 23:00.
Disclaimer: ik heb een mannelijk brein.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik werk 20 uur per week en die deel ik zelf naar eigen inzicht in. Dus soms werk ik thuis en soms op kantoor. Ik breng kind naar school en ben dan rond 09.15 -09.30 op kantoor..en vandaag ben ik er een keer heel vroeg want er komt iemand op kantoor die ik binnen moet laten, maar dan stop ik ook weer op tijd.
Ik heb een tijd gehad dat ik veel meer werkte dan 20 uur, daarna een tijdje rustiger aan gedaan...ik vind het heerlijk die vrijheid en zal echt moeten wennen als ik weer ergens van half 9 tot 5 aanwezig moet zijn, daarom blijf ik nog even zitten waar ik zit :)

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven