Werk & Studie alle pijlers

9 tot 5 mentaliteit

08-10-2024 22:26 141 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Er word altijd gevraagd: geen 9 tot 5 mentaliteit. Ik zie soms in de trein om 7 uur in de ochtend al gestresste koppen achter de laptop..

Tegelijkertijd heeft iedereen burn-outs, zijn we vaker langdurig ziek en wisselen we gauw van baan. We hebben het ook vaak over 30 urige werkweken ?!

Heel vaak vraag ik mijzelf af, is 9 tot 5 niet gewoon het beste voor iedereen? Het meest productieve met het minste uitval. En niet in de avond/nacht/morgen weer mails beantwoorden..

Hoe zien jouw werktijden er uit?

TO trapt af: momenteel werk ik van 9 tot 6. Soms kan het ook later worden en gaat het richting half zeven. Vaak begin je ook vroeg dus kan het uiteindelijk van half negen tot half zeven worden. Veel collega's hebben geen lunch, maar ik doe dat wel. Regelmatig moet je ook weekend dienst draaien en komt er een 6e dag bij. Het werk kan extreem intensief zijn qua stress. Persoonlijk is dit niet iets dat ik op langere termijn wil. Ik wil ook voor mijn gezin kunnen zorgen en dat werkt niet zo goed op die manier. Ook al verdien ik super goed.
Alle reacties Link kopieren Quote
makreel schreef:
09-10-2024 07:19
Ik zal dan wel zo’n slijmbal zijn, zoals jij dat noemt. Ik werk nu als zzp’er maar voorheen in loondienst erg hard en veel uren. Ik vind m’n werk erg leuk en als ik lekker in de flow zit, is het ongemerkt zomaar half zeven. Soms werk ik ‘s avonds of in het weekend als iets af moet of als ik daar zin in heb. Geen burn-out of stressklachten hier, gewoon veel energie en leuk werk. Waarom zou dat voor jou een probleem zijn, als het dat voor mij niet is?
Ik vind wel dat het mijn eigen keuze moet zijn. Ik ben enthousiast, heb veel vakantie door de aard van mijn werk.
Dus ik vind het vanuit mezelf leuk om aan te sluiten bij activiteiten niet perse op mijn werkdag, of bijvoorbeeld iets echt moois op te leveren en daar op een zaterdag nog even aan te zitten.
Maar ik heb ook wel managers gehad die dat als normaal aannamen, en dan bleven volhouden dat een goede werknemer een uur voor werktijd er al zit dus ik was altijd 'te laat', en zelf activiteiten in mijn agenda gingen plempen op mijn vrije dagen.
Dan wordt het dus bij mij terug naar 9 tot 5 en ga ik mijn werk weer stipt uitvoeren.
Maar dat vind ik eigenlijk niet lekker werken. Ik doe wat ik moet doen en wat meer, en heb vrijheid nodig een beetje extra te doen, maar dat extra wil ik wel zelf kunnen indelen en bepalen.
Ook vanwege mijn gezondheid trouwens.
Firm believer in: you shouldn't have bothered me to begin with.
Alle reacties Link kopieren Quote
Voordat ik kinderen had bleef ik gerust elke dag een uur langer zitten. Ook voor de gezelligheid.
Dat kan nu niet meer, ik moet kind ophalen van het kdv, ook als er een spoedje is.
Ik wil best savonds weer inloggen. Maar dat is pas 3 uur later en dan heeft doorgaans een ander het al opgelost.
Prima. Ik was vroeger die persoon, nu even niet. Misschien wel nooit meer.
Alle reacties Link kopieren Quote
Blackstarr schreef:
09-10-2024 07:18
Hoe doe je dit dan met pauze? Want normaal werk je met een half uur pauze van 8:00 tot 16:30 uur.
Ik zou mijn pauze echt niet willen missen, ik ga altijd een half uur naar buiten omdat mijn werk zo druk en hectisch is met enorm veel prikkels, dat ik dan echt even rust nodig heb.
Ik heb ook een half uur pauze, dus maak ik 8 uur per dag. Die pauze heb ik ook echt nodig.
Mette schreef:
09-10-2024 08:37
Als je aan specifieke uren gebonden bent door afspraken of bijvoorbeeld ingeroosterde diensten, dan is het simpel. Dan werk je die tijden en stop je als je dienst/laatste afspraak/tijdgebonden werk is afgelopen.
Dan ben je niet flexibel maar hoef je ook niet over te werken.

Bij ons wordt er wel overgewerkt hoor. Bijvoorbeeld een examen wat op een andere tijd geboekt wordt dan de standaard werktijden. Dan heb je toch meer uren dan contract.
Alle reacties Link kopieren Quote
Nanouk schreef:
08-10-2024 22:34
Ik werk 24 uur over 3 dagen. Begin de dagen vaak wat vroeger zodat ik 1 dag eerder kan stoppen ivm de kinderen.
Bij ons is dat heel flexibel te regelen.

Met geen 9 tot 5 mentaliteit geloof ik niet dat ze bedoelen dat je structureel over moet werken of vroeger moet beginnen en extra uren moet draaien.
Maar dat je, indien nodig wat flexibelen kan zijn als het nodig is
Bij ons kan het best wel eens voorkomen dat er een spoedje binnenkomt om 10 voor 5 en dan moet dat nog verwerkt worden.
Ik heb een collega die om 9 uur binnenkomt, op d'r gemak opstart en om 5 voor 5 begint met inpakken. Of het nu druk is of niet, of ze midden in een taak zit of niet,om 5 uur bliept zij haar auto open en vertrekt.
Vind ik op zich zo heel stom niet. Ok, ik vind het wel netjes dat als je om 9 uur begint je iets eerder binnenstapt en dat je niet voor 17 uur stopt. Maar dat je je verder enigszins aan die tijden houdt vind ik niet heel gek. Maar ligt misschien aan de branch.
Ik werk van 08.00-17.00 uur en ben ook 9 van de 10x om 17.00 uur of hooguit 5-10 minuten later weg. Ik heb thuis ook een gezin, er moet gekookt worden, kinderen 's avonds weer naar sport, of zelf sporten etc. Dus om 17 uur is het leuk geweest en ga ik naar huis. De meeste dingen kunnen wel wachten tot de dag erna. Mn man heeft ook een kantoorbaan en is ook bijna altijd op dezelfde tijd thuis. Zelden dat hij echt later komt omdat ie af moest.
Alle reacties Link kopieren Quote
waarzegger schreef:
08-10-2024 22:48
En je ziet ze zoveel. Slijmballen die zoveel overwerken etc. En dan soms wel een half jaar thuis met burn-outs :) ik vind dat raar maar vaak schoppen dat soort mensen het wel verder
Lekker veroordelend.
Ik ken maar weinig mensen die overwerken, omdat ze een slijmbal zijn.

Vaker is het:
- Beroepen waarbij je in de drukke periode overwerkt en deze uren in een rustige periode minder werkt.
- Het werk is bijna klaar en ze willen het liever nu even afmaken, dan het morgen weer oppakken. Want die 15 minuten vandaag, is morgen weer minimaal 30 minuten omdat ze er weer in moeten komen.
- Onzeker over het eigen werk, waardoor ze extra tijd nemen om het te controleren.
- Durven niet aan te geven dat ze teveel werk hebben of ergens langer over doen, en werken stiekem over.
- Gewoon veel werk en te weinig mensen. En men wil de klanten/collega's niet in de steek laten.

Bij een goed bedrijf betekent geen-9-tot-5-mentaliteit: in geval van spoed of in drukke tijden, blijven we allemaal wat langer en nemen deze uren in een rustige tijd weer op.
Bij een slecht bedrijf betekent het: we hebben onredelijke eisen qua beschikbaarheid, zowel qua momenten als qua beloning (geen).
Of ergens er tussenin.

Ik heb niet perse een 9-tot-5-mentaliteit. Ik ben redelijk flexibel als het gaat om het ruilen van dagen of extra werken. Maar als ik wil hier wel gecompenseerd voor worden, dus minimaal tijd-voor-tijd. En het moet wedekerig zijn.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik wel 40 uur, in drukke periodeskan ik wel wat extra doen, maar in rustige periodes compenseer ik dat weer. In die zin ben ik flexibel.
Wil de baas dat ik meer uren werk, dan wil ik dat in geld terugzien.
Ik heb absoluut geen 9-5 mentaliteit. Ik vind niets demotiverender dan elke dag dezelfde dag starten en eindigen, ver-schrik-ke-lijk.

Gelukkig heb ik flexibele tijden en werk ik gewoon hoe de dag loopt. Soms begin ik om 11:00 andere dagen om 8:30 (zelden, want ik heb een hekel aan vroeg opstaan). Ik houd juist van hard en lang werken op piekmomenten, en lekker lummelen als je minder te doen hebt. Dat doe ik dus ook! Wel ben ik gewoon bereikbaar, en daar heb ik ook geen last van. Integendeel, ik heb er juist rust mee dat ik iets makkelijk nog even kan regelen als ik op het terras zit.

Vroeger had ik vaak juist stress om iets op tijd op kantoor af te krijgen, want ik lijd aan extreem uitstelgedrag en kan dingen de hele dag voor me uitschuiven en dan red ik het weer niet voor 17:30u, haha!

Ik heb een baan die uit veel harde en soms heel korte deadlines bestaat, maar ik ervaar dat niet als druk, lekker juist. Maar elke dag die 9-5 sleur? Nee, dank u. Ik werk 40, en echt veel overwerken doe ik niet.
anoniem_677683ba4a1a0 wijzigde dit bericht op 09-10-2024 09:33
2.47% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik werk minimaal 50 uur per week in 5 dagen. Het is redelijk flexibel, maar ik moet er wel binnen core uren zijn, want geef leiding aan het team. Ik heb een eigen onderneming en werk als jurist. Geen 9 tot 5 mentaliteit.
Sinds de pandemie werk ik vanuit huis. Dat is aan de ene kant een zegen, maar heeft wel als nadeel dat je het werk letterlijk je huis in trekt en nooit klaar bent. Ook beweeg ik minder, dus ik sta 3 x per week om 5:00 uur op voor een power walk met een vriendin. Dan ben ik om 6:30 terug, kan ik mijn kind naar school brengen en aan het werk.
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
Solomio schreef:
09-10-2024 06:46
Mijn vader was trots op zijn 9-tot-5 mentaliteit. In zijn tijd was dat een teken van betrouwbaarheid.
Altijd aanwezig.

Ik snap de toename van stressklachten wel.

De 'geen 9-tot-5 mentaliteit' betekent gewoon dat ze mensen willen die het prima vinden om onbetaald over te werken.
Hoezo onbetaald?
Alle reacties Link kopieren Quote
Lorem_Ipsum schreef:
09-10-2024 09:29
Ik heb absoluut geen 9-5 mentaliteit. Ik vind niets demotiverender dan elke dag dezelfde dag starten en eindigen, ver-schrik-ke-lijk.

Gelukkig heb ik flexibele tijden en werk ik gewoon hoe de dag loopt. Soms begin ik om 11:00 andere dagen om 8:30 (zelden, want ik heb een hekel aan vroeg opstaan). Ik houd juist van hard en lang werken op piekmomenten, en lekker lummelen als je minder te doen hebt. Dat doe ik dus ook! Wel ben ik gewoon bereikbaar, en daar heb ik ook geen last van. Integendeel, ik heb er juist rust mee dat ik iets makkelijk nog even kan regelen als ik op het terras zit.

Vroeger had ik vaak juist stress om iets op tijd op kantoor af te krijgen, want ik lijd aan extreem uitstelgedrag en kan dingen de hele dag voor me uitschuiven en dan red ik het weer niet voor 17:30u, haha!

Ik heb een baan die uit veel harde en soms heel korte deadlines bestaat, maar ik ervaar dat niet als druk, lekker juist. Maar elke dag die 9-5 sleur? Nee, dank u. Ik werk 40, en echt veel overwerken doe ik niet.
Tja dat moet dan wel bij je passen inderdaad. Met een gezin en allerlei drukte daar om heen (sporten, clubjes, zelf sport ik 2 avonden in de week) is het toch wel erg makkelijk dat je wat regelmaat hebt en elke dag gewoon om bijv 17.15 uur thuis ben. Ik heb er zelf geen enkele moeite mee dat mn werkdag om 8 uur begint en om 17 uur stopt. Alles daarom heen loopt dan gewoon goed, kinderen naar school, na werktijd koken etc etc. Als dat altijd anders/onregelmatig is lijkt me voor mezelf niet fijn.
waarzegger schreef:
08-10-2024 22:48
En je ziet ze zoveel. Slijmballen die zoveel overwerken etc. En dan soms wel een half jaar thuis met burn-outs :) ik vind dat raar maar vaak schoppen dat soort mensen het wel verder
Slijmbal? Met overwerk kun je toch niet slijmen? Dat merkt geen kip, daar haal je echt geen wit voetje mee.

Je kunt ook gewoon net lekker ergens mee bezig zijn en dan niet klokke vijf de boel uit je handen willen laten vallen.
Wij krijgen overuren nog maar voor 75% uitbetaalt ipv 100. Ik vind dat echt zo dom. Zo gaat toch niemand meer overwerken? En je mag ze ook niet meer opnemen als vakantiedagen. Dat mocht eerst wel.

Ik werk trouwens meestal van 13.00 tot 18.00 en op zaterdag van 12-17. Soms ook een ochtend, nu ik zelf kan openen, dan is het van 9 tot 13 of 14.

Mijn broer en moeder hebben jaren in de horeca gewerkt en kregen nooit overuren betaald. Mijn broer werkte 70 uur en kreeg er 40. Knettergek vond ik dat. Maar zo gaat het helaas vaak in de horeca. Pauze hadden ze ook amper. Ik ook niet, toen ik in de horeca werkte. Hooguit even vijf minuten om een boterham in je mond te proppen.
Tulpje22 schreef:
09-10-2024 09:38
Tja dat moet dan wel bij je passen inderdaad. Met een gezin en allerlei drukte daar om heen (sporten, clubjes, zelf sport ik 2 avonden in de week) is het toch wel erg makkelijk dat je wat regelmaat hebt en elke dag gewoon om bijv 17.15 uur thuis ben. Ik heb er zelf geen enkele moeite mee dat mn werkdag om 8 uur begint en om 17 uur stopt. Alles daarom heen loopt dan gewoon goed, kinderen naar school, na werktijd koken etc etc. Als dat altijd anders/onregelmatig is lijkt me voor mezelf niet fijn.
Kinderen heb ik niet, gelukkig. Maar ook veel mensen zonder kinderen houden van die regelmaat. Maar vaste dagen en tijden sporten en eten doe ik ook al niet. Ik eet wanneer ik honger heb, ik ga naar bed wanneer ik moe ben, etc.

En omgekeerd werken mensen met kinderen om me heen ook zo als ik, die vinden het juist fijn dat ze makkelijk de boel om kunnen gooien als er iets is met de kinderen.

Ik denk dat het vooral een persoonlijkheidstype is, en minder of je wel of geen kinderen hebt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Lorem_Ipsum schreef:
09-10-2024 09:38
Slijmbal? Met overwerk kun je toch niet slijmen? Dat merkt geen kip, daar haal je echt geen wit voetje mee.

Je kunt ook gewoon net lekker ergens mee bezig zijn en dan niet klokke vijf de boel uit je handen willen laten vallen.
In sommige hoeken wordt het wel verwacht, omdat je promotie wilt. Maar dan heb je het wel over hele specifieke banen.

Ik heb wel bij bedrijven gezeten dat als ik om 5 uur weg ging, je uitgemaakt werd voor ambtenaar of neem je een vrije middag. Want daar was overwerken (wel tijd schrijven) de norm. Maar op een normale tijd weggaan werd wel gezien, maar als je er om 7 uur al zat niet. Dus het kon wel als negatief gezien worden.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Zolang de "geen 9 tot 5 mentaliteit" twee kanten op gaat, vind ik het prima. Geen punt om wat eerder te beginnen of later te eindigen mocht dat nodig zijn (ook al krijgen wij geen overuren betaald), maar als ik een keer een uur eerder naar huis wil, dan moet dat ook kunnen. En gelukkig is dat ook gewoon het geval bij ons op het werk.

Ik zit nu ook in de baas' tijd op dit forum te schrijven trouwens :proud:
mighty_macaw wijzigde dit bericht op 09-10-2024 09:48
5.51% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
.
mighty_macaw wijzigde dit bericht op 09-10-2024 09:48
Reden: dubbel
99.59% gewijzigd
dianaf schreef:
09-10-2024 09:44
In sommige hoeken wordt het wel verwacht, omdat je promotie wilt. Maar dan heb je het wel over hele specifieke banen.

Ik heb wel bij bedrijven gezeten dat als ik om 5 uur weg ging, je uitgemaakt werd voor ambtenaar of neem je een vrije middag. Want daar was overwerken (wel tijd schrijven) de norm. Maar op een normale tijd weggaan werd wel gezien, maar als je er om 7 uur al zat niet. Dus het kon wel als negatief gezien worden.
Ik zit ook in de tijdschrijf-kringen, waar veel gewerkt wordt. De grapjes werden vroeger weleens gemaakt, maar toch zie ik nooit een verband tussen promotie en overwerken, dat zit ‘m vaak toch in andere dingen.

Burnouts zie ik overigens vooral vaak bij het niet-overwerkende personeel. We hebben veel meer overspannen secretaresses dan consultants. Mijn theorie is dat burnouts samenhangen met de mate van controle op je werk en agenda.
anoniem_677683ba4a1a0 wijzigde dit bericht op 09-10-2024 09:59
4.90% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
ik vind een 9-5 mentaliteit en overwerken 2 verschillende dingen.
Ik werk 32 uur. Maar in drukke periodes werk ik er 40 (of soms zelfs nog meer) en in rustige periodes weer 24. En daar tussendoor gewoon 32. De rustige periodes vallen gelijk met het mooie weer, dus voor beide partijen win-win. Elke uur krijg ik gewoon (100%) betaald. Dat geldt bij ons voor iedereen, zelfs de hoogste salarissen. Ik maak wel eens 's avonds wat af, maar kan ook gedurende de dag een privé afspraak plannen.

Mijn man heeft ooit gewerkt, waar de tijden officieel van 8:30 tot 17:00 waren. Maar er eigenlijk verwacht werd dat je van 8:00 tot 17:30/18:00 werkte. Onbetaald. Dus standaard werkte je dan 5 tot 7,5 uur per week over. Gratis.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb geen 9 tot 5 mentaliteit, en mijn werkgever gelukkig ook niet. Ik word doodongelukkig van verplicht bepaalde tijden werken. Het is geven en nemen wat mij betreft, tussen mij en werkgever.

Ik krijg veel flexibiliteit van werkgever m.b.t. thuiswerken (gemiddeld genomen 2 dagen kantoor en 2 dagen thuis), reistijd = werktijd als ik kan zitten en dus werken, korte kantoordagen omdat ik de kinderen op moet halen, extra thuiswerken als dat vanuit thuis nodig is.
Daar staat tegenover dat ik ook extra stappen zet als dat nodig is, zonder gedoe. In de avonden werken (ik werk internationaal, met 6 uur tijdsverschil dus het werk stopt niet om 17 uur), in de weekenden. Daarnaast reis ik regelmatig voor werk en dat zijn helse dagen qua uren. Daar krijg ik niet extra voor betaald en eigenlijk zou ik niet eens overuren op mogen nemen, maar dat doe ik wel.

Als mijn werk maar gedaan wordt, waar en wanneer dat gebeurt maakt in principe niet uit. En de ene week/maand werk ik meer dan mijn contract-uren en de andere week/maand minder.

Geven en nemen dus, dat is de basis voor mij.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik werk in een branche waar je echt geen 9-5 mentaliteit kunt hebben. Vaak zijn er ‘s avonds openingen, presentaties of andere werkgerelateerde happenings en daar horen wij acte de présence te geven omdat we er onze belangrijkste zaken doen. Heerlijk, ik hou van die afwisseling en zou zachtjes afsterven in een 9-5 kantoorbaan waar elke dag hetzelfde verloopt. Na een late avond kan ik de ochtend erna rustig om 10 uur beginnen, en sowieso wordt er niet heel scherp op dat soort dingen gelet.

Ooit werkte ik (studentenbaantje) in een groot warenhuis waar ze een prikklok hadden. De horror!! Sindsdien weet ik dat zo’n soort werkomgeving niet bij me past en dat ik enige vrijheid en ruimte nodig heb om te kunnen ademen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik kijk niet naar werkuren maar naar wat ik af wil hebben voor die dag. Soms betekent dat dat ik 10-12 uur werk in plaats van de gewone 9 uur, soms betekent dat dat ik maar 6-7 uur werk. Maar als ik uitlog, dan negeer ik mijn mail. Als het Heel. Erg. Dringend. is kunnen ze appen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Mette schreef:
09-10-2024 08:37
Als je aan specifieke uren gebonden bent door afspraken of bijvoorbeeld ingeroosterde diensten, dan is het simpel. Dan werk je die tijden en stop je als je dienst/laatste afspraak/tijdgebonden werk is afgelopen.
Dan ben je niet flexibel maar hoef je ook niet over te werken.
Was het maar zo. Ik klop iedere week weer overuren in van mijn verpleegkundige collega 's. En ze zijn ook zelden op tijd klaar, maar het eerste kwartier na eindtijd dienst wordt sowieso al niet geschreven..
Een collega die voor haar late dienst nog naar een overleg komt, langer blijft omdat een andere verpleegkundige wat later begint door een scholing, een patiënt waar het ineens slecht mee gaat in het kwartiertje tussen start nachtdienst en vertrek late dienst.. weer een half uur erbij. De nachtdienst moet nl ook de statussen van de andere patiënten lezen, anders kom je daarmee in de problemen zodra de avonddienst weg is. Dus de avonddienst blijft langer..
En zo gaat het maar door, mutatie na mutatie..
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik werk 24 uur en sinds ik dat doe ben ik 'strenger' geworden voor mezelf qua uren. Toen ik nog fulltime werkte, werkte ik altijd meer dan 40 uur.
Ik ben er wel gevoelig voor om nog even iets af te maken, of om nog even op mijn vrije dag iemand te helpen met iets of nog even te checken of er niet te veel opstapelt en vervolgens dus zomaar weer een paar uur te werken.
Maar inmiddels vind ik dat ik voldoende heb ingeleverd om ook echt niet meer dan 24 uur te werken ;-) dus ik probeer daar echt ook op te letten.

Werktijden hangen af van de dag. Als ik thuis werk, begin ik om 07:00 en stop ik rond 16:00. Die werktijd heeft mijn voorkeur.
Als ik naar kantoor ga, kan ik pas thuis weg rond 07:15 en begin ik dus pas om 08:30. Dan vertrek ik weer tussen 17:00 en 18:00
Ik doe ook wel eens iets prive tussendoor en dan haal ik de tijd 's avonds in. Of op een parttime dag.
Alle reacties Link kopieren Quote
Lorem_Ipsum schreef:
09-10-2024 09:35
Hoezo onbetaald?
Ik had ooit een baan waarbij ik op mbo niveau werd betaald en waar overwerk niet kon.
De tent ging dicht en klaar.
Ik had een 'vriendin' die zichzelf een echte carrièrevrouw vond en altijd een beetje min daarover deed. Zij had pas een echte baan, met een serieus salaris en daar hoorde extra inspanning bij.
Ik had meer vakantiedagen, dertiende maand etc.
Tijdens een etentje gingen zij nog wat andere carrieretijgers eens uitrekenen wat ze nu per uur verdienden, als ze al hun overuren en extra bereikbaarheid etc mee gingen rekenen.
Ik hield mijn mond want ik zag al waar het op uitdraaide. Want het was wel duidelijk dat ik per uur meer verdiende.
Was niet zo leuk voor ze, konden ze hun wekelijkse speech wanneer ik nou eens 'echt ging werken' helemaal niet kwijt.
Firm believer in: you shouldn't have bothered me to begin with.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven