Werk & Studie alle pijlers

aangifte belastingdienst: tips?

31-01-2009 17:58 11 berichten
Alle reacties Link kopieren
dag,



ik heb afgelopen jaar een huis gekocht met mijn vriend.

daarnaast ben ik een dure opleiding gaan volgen...

ik hoop dus heel wat terug te krijgen..

hebben jullie slimme trucs om NOG meer terug te krijgen?

lees ze graag.....
Alle reacties Link kopieren
Trucs? Dat lijkt me geen zuivere koffie.

Wellicht dat je je aangifte kan laten doen door een admin. kantoor? Doe ik zelf ook, en zij weten precies van de hoed en de rand.
Alle reacties Link kopieren
Gewoon de instructies (bij help in het digitale programma) doornemen, en dan kom je er vaak achter dat je met dingen toch iets kan, al had je het misschien niet verwacht.



Bij je huis kun je bijvoorbeeld allerlei kosten aftrekken, zoals de cadestrale kosten voor het inschrijven van je huis (deel van de notariskosten).



En een tip voor dit jaar: pas na 1 maart gaan doen, want dan is je aangifte al (gedeeltelijk) ingevuld voordat je begint (wel goed controleren en aanvullen natuurlijk).



Succes!
Alle reacties Link kopieren
laat je trucs maar achterwege en huur een goede boekhouder in
Alle reacties Link kopieren
Ik ben zelf hypotheekadviseur en heb hiervoor het nodige moeten leren over belastingen. En toch laat ik mijn aangifte fijn door een accountant doen. Ik kan het vast ook zelf, maar als ik zie wat hij de laatste jaren voor aftrekposten opgevoerd heeft waar ik zelf echt nooit opgekomen was....Hij heeft zichzelf al helemaal terugverdiend. (wij hebben idd ook net een koophuis en afgelopen jaar ook studiekosten en extra ziektekosten).



Ieder zijn vak zeg ik altijd maar.
Alle reacties Link kopieren
ok maar we kunnen hier toch alle tips verzamelen zodat we zo met z'n allen lekker veel geld kunnen besparen?

Why not?

ik ga dus geen adviseur inschakelen. ben hoog opgeleid en zoveel aftrekposten nou ook weer niet int vullen neem ik aan...

als een ander het kan, waarom wij dan niet?
Alle reacties Link kopieren
Je schakelt niet iemand met verstand van zaken in omdat je hoog opgeleid bent? Alsof je dan ook maar meteen van dit soort zaken verstand hebt.
Alle reacties Link kopieren
De logica van hoogopgeleid zijn dus maar geen adviseur inschakelen snap ik ook niet helemaal. Ieder heeft zijn/haar eigen vakgebied toch? Maar goed, is je eigen keuze...



Tip voor als je ergens niet uit komt is de belastingtelefoon bellen, altijd handig.

Ik weet niet of je een nieuwbouw huis gekocht hebt? Gegevens bij de gemeente na vragen is dan zeer belangrijk. (heb ik tenminste mee te maken)



Ik zou mezelf in ieder geval zo goed mogelijk op de hoogte brengen van alles, als je het idd zelf in wilt vullen. Want wat DTJ zegt, ook al heb je het gehad tijdens je studie, voor jezelf is het toch anders. Het is echt een klote werk! Succes ermee
Alle reacties Link kopieren
Ik ben ook hoog opgeleid als vertaler en kan toch geen wiskundig probleem oplossen. Daarom heb ik besloten om 75,00 uit te geven en heb daarmee over 2005 zo'n 5.000,00 terug gekregen van de Belastingdienst. Toen ik zelf alles had ingevuld (inclusief het gebruik van de help-functie) kwam ik nog niet op de helft van dat bedrag uit....
Sommige doen net of het invullen van de belastingpapieren voor raketgeleerde is. Sinds je het kan invullen via het programma wat je kan downloaden kan eigenlijk bijna iedereen het als je maar goed leest (dan heb ik het niet over een eigen bedrijf ofzo). Overal staan vraagtekens bij die je begeleiden en als je nog specifieke vragen hebt kun je altijd de belastingtelefoon bellen of net als ik ze op een forum knallen.
Alle reacties Link kopieren
Hoog oplgeleid is alleen handig dat je het ws sneller snapt als je zelf uit gaat zoeken hoe het werkt, maar dat is dan ook het enige voordeel. Als jij sterrenkundige bent, ben je heel erg slim, maar dan heb je natuurlijk nog geen verstand van belastingen als je je daar nooit in verdiept hebt.



Het klopt wel dat het programma je er wel door leidt, maar je moet wel een bepaalde kennis hebben van wat je wel en niet op mag geven. Je kunt dit allemaal uit gaan zoeken, maar er bestaat een niet geringe kans dat je wat vergeet, omdat je niet alle info erover na kunt gaan lezen.



Zo kwam mijn collega (die het leuk vond zich daar heel erg in te verdiepen) met de opmerking dat je ook nog een deel van je premie van je doorlopende reisverzekering mee mag nemen als premie voor ziektekostenverzekering (omdat in de reisverzekering ook een geneeskundige dekking zit). We hebben het hier over een flutbedrag en nu is het wellicht alweer gewijzigd, maar ik was er nooit opgekomen.

Mijn man is 2007 geopereerd en onze accountant kwam met de vraag hoe vaak hij op controle geweest was, want de reiskosten daarvoor mochten ook nog afgetrokken worden. Was ik ook niet op gekomen. En zo nog veel meer dingen.



De meeste zul je na veel zoekwerk zelf ook best wel achterkomen, maar dat kost zoveel tijd. Ik wil echt niet 2 weekenden bezig zijn met alles uitzoeken en mijn aangifte doen. Bovendien wijzigt er regelmatig wat, waardoor je ieder jaar opnieuw een hoop na zult moeten kijken. We betalen voor de aangifte van ons samen iets meer dan ¤ 100,-. Nou, daar ga ik geen weekenden voor zitten en bovendien heeft hij zichzelf al terugverdiend door de dingen waar ik nooit opgekomen was.

Ik wil komend jaar hem wel eens zelf invullen en niet versturen en kijken of ik op hetzelfde uitkom. Maar zuiver omdat ik dat interessant vind. Aangezien we dit jaar zitten met de aankoop van een woning en een schenking waarvan deel vrijgesteld, omdat het een legaat van een erfenis was. Laat ik het nog fijn regelen door mijn accountant.



Maar goed, ieder moet dat lekker voor zichzelf uitmaken. Alleen dan achteraf ook niet miepen als je aftrekposten misgelopen bent .

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven