Werk & Studie alle pijlers

aanpak probleemklas?

18-12-2007 19:03 33 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi!

Dit jaar loop ik stage op een mytylschool. Leerlingen met een lichamelijke of meervoudige beperking. Soms ook gedragsproblemen.



Nu ben ik juist in de vreselijkste klas (zelfs volgens docenten die al 30 jaar in het onderwijs zitten) terecht gekomen. Er zijn zelden 'groepsmomenten'. Er is totaal geen respect naar elkaar toe. Normen en waarden zijn vrij ver te zoeken. Er wordt door de klas geschreeuwd, ze luisteren niet naar docenten, reageren continu op elkaar, hebben overal commentaar op en ga zo maar door.



Nu ben ik 'maar' een stagiaire, maar ik voel me erg betrokken bij alles in en rond de school en vooral deze klas. Ik vroeg me af:



- of iemand tips heeft?

- een goed systeem om orde te scheppen? (beloningssysteem, oplossingen voor ''vervelende'' leerlingen, structuur aanbrengen)

- de klas echt tot een groep te maken



We zijn met man en macht bezig om deze situatie te veranderen. We zijn inmiddels al een paar maand verder, maar er lijkt nog maar weinig te veranderen.



Kom maar op met de reacties !
Alle reacties Link kopieren
Er is wel een aanvullende opleiding voor leerkracht speciaal basisonderwijs (hoe dat voor speciaal voortgezet onderwijs is, weet ik niet), maar ik weet dat er best mensen zijn die al aangenomen worden voor een baan in het speciaal onderwijs zonder dat ze die opleiding gevolgd hebben. Het kan natuurlijk wel dat ze verwachten dat je die opleiding alsnog gaat volgen.
Alle reacties Link kopieren
Hm.. ik ben trouwens studente spw. Doe nog geen specialisatie, want ik doe niveau 4 op dit moment. En ik sta ook absoluut niet voor de klas. Heb ook geen ambitie om docente te worden haha! Ik wilde in eerste instantie ook helemaaaaal niet een stage in het onderwijs volgen, maar vind het nu ontzettend leuk. Denk trouwens dat je als docente wel iets meer moet hebben dan alleen pabo, maar met spw kun je op deze scholen wel aan de slag als klassenassistente.



Ik ben als het ware een extra klassenassistent. Ik begeleid bij verzorgende taken, activiteiten en moet natuurlijk ook wel letten op wat er allemaal in de klas gebeurd. Ik ben breed inzetbaar. Dus zit 1 dag van mijn stagedagen in een andere klas om leerlingen te begeleiden bij woontraining. Daarnaast geef ik ook tijdelijk engels aan 1 leerling (toch een beetje de docent uithangen :-p )



Er zitten weer hele goede tips bij! We willen natuurlijk zo weinig mogelijk streng straffen of optreden. Maar soms zien we geen andere opties. Heel erg leuk trouwens dat er zoveel ervaringen worden gedeeld ! Heb ik (en anderen waarschijnlijk ook) erg veel aan!
Alle reacties Link kopieren
nieuw jaar, nieuwe mogelijkheden :-)

Het was/is een druk begin van de week. Iedereen moet er even weer inkomen.

De klas is toegesproken over hun gedrag. Geen begrip en respect naar elkaar, dan komen er strengere maatregelen. De docenten willen het dus eerst weer een paar weken aankijken begrijp ik hier uit (alweeeeer een paar weken? we doen sinds de start van het schooljaar al niet anders?)



Maargoed.. ben benieuwd hoe het dus verder gaat lopen. Aan het eind van de dag bespreken we (klassenassistente, docent en meestal ik ook) nog even kort de dag. Wat opvallend was, wie erg druk was, en of dat nou alleen die dag was en of het vaker al zo was. Niet dat er wat uit voort komt vind ik tot nu toe.
alweer een week later.... En hoe is het nu? Zit er al een beetje vooruitgang in of worden de beslissingen over de aanpak nog steeds uitgesteld?
UP!
Alle reacties Link kopieren
Hoi kaetje,



Hoe lang geef jij al les?



Hoe lang duurde het voor je het naar jouw idee 'onder de knie' kreeg? Ik geef nu bijna 4 jaar les en het gaat nog steeds niet zo goed als ik zou willen.

Groetjes
Ik geef ook vier jaar les. Na mijn afstuderen. Dus ook nog een jaar lio. Tijdens de opleiding en tijdens de LIO wel wat extra uurtjes gegeven maar niet veel.

Je bent de eerste vijf jaar een beginnend docent. Niet zo gek dus dat je het gevoel hebt dat het nog niet helemaal zo is als je wilt. Ik heb dat gevoel ook hoor! In de klas steeds minder maar bij het voorbereiden (doe ik vrijwel niet) en het nakijken (stel ik altijd uit) en ook bij oudergesprekken. Ik vind het moeilijk om slecht nieuws te vertellen.

gelukkig werk ik in een team met mensen die elkaar heel veel steunen. Dat is wel heel belangrijk! Werk jij ook op een leuke school?
Alle reacties Link kopieren
Als je op het speciaal onderwijs wilt werken, mag je op zich na de pabo wel aan de slag, maar je moet wel bereid zijn om een aanvullende opleiding te gaan volgen en dat ook na 1 of 2 jaar gaan doen. Mijn man werkt op het speciaal basisonderwijs en is 2 jaar geleden begonnen met Orthopedagogiek. Hij studeert binnenkort af als gedragsspecialist. Hij is dan zodanig opgeleid dat hij zijn collega's ook moet kunnen coachen als ze kinderen met gedragsproblemen hebben. Dat is trouwens een vrij nieuwe specialisatie, er zijn er nu een stuk of 80 van in Nederland en met zijn lichting erbij 140 of zo. Op zijn school is het nu trouwens nog de IB-er die dit coachen meestal doet. Misschien hebben jullie ook wel een IB-er of ander persoon die je kan helpen.
..

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven