![](/styles/viva/public/images/pijler_images/150x150rounded/icons-150x150-werk&studie-01.png)
Bonus om fulltime te werken
vrijdag 23 september 2022 om 09:49
Ik lees op teletekst dat er in de tweede kamer gesproken wordt over een bonus als je fulltime gaat werken. Dit zou een manier zijn om de tekorten op te vullen.
Ik begreep wel dat dit het college van de rechten van de mens tegen zo'n bonus is, omdat vrouwen die deeltijd werken in verband met de verzorging voor hun kinderen gedupeerd zouden worden.
Zou het voor jou een reden zijn om meer te gaan werken?
Ik begreep wel dat dit het college van de rechten van de mens tegen zo'n bonus is, omdat vrouwen die deeltijd werken in verband met de verzorging voor hun kinderen gedupeerd zouden worden.
Zou het voor jou een reden zijn om meer te gaan werken?
dianaf wijzigde dit bericht op 23-09-2022 10:07
Reden: Slecht lopende zin.
Reden: Slecht lopende zin.
1.72% gewijzigd
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
vrijdag 23 september 2022 om 12:13
Toch werken de fransen in mijn team 40 uur, en krijgen in ruil daarvoor 12-24 dagen RTT (reduction du temps travail) ofwel atv dagen. Dat zijn minder dagen op jaarbasis dan dat ze overwerken, omdat de werkgever dat mag bepalen, maar het minimum is 12. Ze hebben verder 28 vakantiedagen, dus een totaal van 40.Shero schreef: ↑23-09-2022 11:59Wie heeft eigenlijk bepaald dat 40 uur full-time is?
In Frankrijk is 35 uur full-time.
https://www.youngcapital.nl/werken-in-h ... /frankrijk
https://nos.nl/artikel/2314268-franse-p ... et-64-jaar
De pensioenleeftijd waarop de Fransen een volledig pensioen kunnen ontvangen, gaat omhoog van 62 naar 64 jaar. Pensioen met 62 jaar blijft mogelijk, maar dan worden de ontvangers gekort. Voor een volledig pensioen moeten Fransen dus langer gaan werken.
...
Het nieuwe stelsel gaat alleen volledig gelden voor jongeren, werknemers die vanaf 2022 op de Franse arbeidsmarkt komen. Voor Franse werknemers die voor 1975 zijn geboren, verandert er niets. Voor hen blijft het oude systeem gelden.
Best lekker als je ft werkt met kinderen, want iig een goeie zomervakantie gegarandeerd en nog genoeg dagen voor de overige maanden.
vrijdag 23 september 2022 om 12:18
Ligt er denk ik ook aan welkte tak van zorg. In de gehandicaptenzorg heb je met name binnen wonen korte diensten, dit omdat bewoners overdag niet thuis zijn. Daarnaast heeft de zorg te maken met bezuinigingen wat vraagt om zo efficiënt mogelijk personeel in te zetten. Dus vaak diensten op de spitsmomenten en dat zijn dat geen diensten van 8 uur. Ook binnen de dagbesteding is een dienst van 8 uur niet meer voor iedereen gebruikelijk. Ook daar zie je dat begeleiders efficiënt worden ingezet, dus niet meer van 8.30 tot 16.30 uur maar van 09.00 tot 15.00 uur of zelfs korter.MariaDeJong schreef: ↑23-09-2022 10:34Behalve als we het in de zorg echt anders zouden gaan organiseren. Dan zou het ook daar prima kunnen. Diensten van 9 uur: kan echt wel als je wat taken anders gaat organiseren.
Maar daar zijn we allemaal veel te inflexibel voor.
Mijn conclusie na 20 jaar zorg: de zorg zit op slot en dat is vooral doordat de zorg niet wil. Allemaal heel eng, buiten de lijntjes kleuren.
vrijdag 23 september 2022 om 12:20
In heel veel landen in Europa is fulltime werken de norm. In die landen is de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt ook een stuk minder ongelijk dan in Nederland. Kinderen groeien in België, Noorwegen of Frankrijk ook echt niet voor galg en rad op. Dus ik ben voor, maar wel onder twee voorwaarden:
1. dat er een volledig doorbetaald ouderschapsverlof is voor 52 weken op te nemen in de eerste 6 of 8 levensjaren van het kind en die mag dan niet afhankelijk zijn van het geslacht van de ouder.
2. kinderopvang dient voldoende beschikbaar te zijn en beschikbaar tegen een minimale vergoeding.
Ik heb overigens zelf een dreumes thuis, heb een fulltime dienstverband en neem een dag ouderschapsverlof op per week. Man werkt fulltime, waarvan 4 doordeweeks. Dreumes gaat drie dagen naar de opvang.
1. dat er een volledig doorbetaald ouderschapsverlof is voor 52 weken op te nemen in de eerste 6 of 8 levensjaren van het kind en die mag dan niet afhankelijk zijn van het geslacht van de ouder.
2. kinderopvang dient voldoende beschikbaar te zijn en beschikbaar tegen een minimale vergoeding.
Ik heb overigens zelf een dreumes thuis, heb een fulltime dienstverband en neem een dag ouderschapsverlof op per week. Man werkt fulltime, waarvan 4 doordeweeks. Dreumes gaat drie dagen naar de opvang.
vrijdag 23 september 2022 om 12:21
Idd in verpleeghuis hetzelfde.glinster15 schreef: ↑23-09-2022 12:18Ligt er denk ik ook aan welkte tak van zorg. In de gehandicaptenzorg heb je met name binnen wonen korte diensten, dit omdat bewoners overdag niet thuis zijn. Daarnaast heeft de zorg te maken met bezuinigingen wat vraagt om zo efficiënt mogelijk personeel in te zetten. Dus vaak diensten op de spitsmomenten en dat zijn dat geen diensten van 8 uur. Ook binnen de dagbesteding is een dienst van 8 uur niet meer voor iedereen gebruikelijk. Ook daar zie je dat begeleiders efficiënt worden ingezet, dus niet meer van 8.30 tot 16.30 uur maar van 09.00 tot 15.00 uur of zelfs korter.
Tijdens de ochtend en avond zorg wordt er meer personeel ingezet (bij ons ochtend 4 en avond 3)
En in de middag vanwege rustmoment, bezoek en activiteiten zie je vaak dat er maar 2 personeelsleden zijn.
vrijdag 23 september 2022 om 12:23
Die laatste zin begrijp ik niet goed, wat bedoel je?Susan schreef: ↑23-09-2022 12:04Ik vind dat wel betuttelend, hoor. Het doel van die bonus is het personeelstekort oplossen, niet ingrijpen in gezinsbeslissingen. Sowieso is dit alleen van toepassing op jonge vaders. Bij kinderloze mannen en vaders van oudere kinderen is het sowieso al onzin. Daarbij lijkt het me nógal oneerlijk als een vrouw om wat voor reen dan ook van 40 naar 32 uur gaat en niks krijgt en een man extra geld, al is de bedoeling nog zo goed.
Het doel is het personeelstekort oplossen in zorg en onderwijs, de sectoren waarin de tekorten het meest nijpend zijn én het zijn typische parttime-vrouwen-sectoren. Als je een fulltime bonus doortrekt naar alle sectoren dan gaat het averechts uitwerken in gezinnen.
Stel je een redelijk gemiddeld gezin voor:
John werkt 32 uur op kantoor voor netto €2500 per maand
Marieke werkt 32 uur als verpleegkundige voor netto €2000 per maand
Ze hebben twee kinderen onder de 12, waardoor John en Marieke hun totale gezamenlijke werkuren niet meer willen laten worden.
Stel er komt een bonus van 10% extra loon bij fulltime werken in het onderwijs en de zorg. Dan loont het het meest (financieel op korte termijn althans) dat Marieke fulltime gaat werken en John 3 dagen. Precies wat het doel is van de bonus: de tekorten bestrijden in zorg en onderwijs.
Stel er komt een bonus van 10% extra loon bij fulltime werken in het algemeen. Dan loont het het meest (financieel op korte termijn) als John fulltime gaat werken en Marieke 3 dagen. Dan belanden de zorg- en onderwijssector dus van de wal in de sloot!
Dit voorbeeld is dan nog een gezin waarin de zorgmedewerker al behoorlijk veel uren maakte. In de praktijk is het ook nog heel gebruikelijk dat John 36-40 uur werkt en Marieke 24. Bij een algemene fulltime bonus blijven ze lekker zoals het was en strijken ze de bonus op, bij een fulltime bonus in zorg en onderwijs is het denk ik een te grote verandering in 1x voor zo’n gezin. Ik zou daarom dus pleiten voor een minder zwart-witte regeling, waarin je zo’n stel al financieel beloont dat de zorgmedewerker met het 24-uurs contract naar 28 of 32 uur gaat. Het gaat namelijk om meer totale uren in de zorg en het onderwijs, niet om fulltime werken an sich.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
vrijdag 23 september 2022 om 12:27
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
vrijdag 23 september 2022 om 12:30
Nogmaals, ook in het onderwijs is meer werken niet zo makkelijk geregeld. In het VO heb je te maken met bevoegdheden, waardoor mensen niet zomaar willekeurige klassen kunnen overnemen en de beter betaalde docenten zullen minder snel uren aangeboden krijgen die ook door minder betaalde docenten kunnen worden uitgevoerd.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
vrijdag 23 september 2022 om 12:31
Precies wat ik zeg dus: op slot en geen zin om dingen anders te gaan regelen zodat je je werknemers een fatsoenlijk dienstverband kunt geven.glinster15 schreef: ↑23-09-2022 12:18Ligt er denk ik ook aan welkte tak van zorg. In de gehandicaptenzorg heb je met name binnen wonen korte diensten, dit omdat bewoners overdag niet thuis zijn. Daarnaast heeft de zorg te maken met bezuinigingen wat vraagt om zo efficiënt mogelijk personeel in te zetten. Dus vaak diensten op de spitsmomenten en dat zijn dat geen diensten van 8 uur. Ook binnen de dagbesteding is een dienst van 8 uur niet meer voor iedereen gebruikelijk. Ook daar zie je dat begeleiders efficiënt worden ingezet, dus niet meer van 8.30 tot 16.30 uur maar van 09.00 tot 15.00 uur of zelfs korter.
In dit voorbeeld: bewoners gaan met hun eigen verzorgers aan het werk op die dagbesteding/werkplaats. Dan draait de verzorger een lange dienst.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
vrijdag 23 september 2022 om 12:33
Inderdaad doen we het zo.
En zetten we bijvoorbeeld de kwaliteitsvpk boventallig in. Terwijl dus veel logischer zou zijn dat ze eerst zorgt en daarna haar boventallige taken doet. Dat scheelt weer een korte dienst.
Nummer 4: die maak je verantwoordelijk voor bestellingen en extra aandacht. Weer een extra Lange dienst geregeld.
Het kan echt wel. Maar we willen niet.
Jij komt nu ook met allemaal excuses waarom het niet kan: is gewoon niet waar. Kan best maar wil niet.
vrijdag 23 september 2022 om 12:35
Mensen die in zorg en onderwijs werken die aangeven dat fulltime simpelweg niet kan: hebben jullie ideeën voor praktische oplossingen waardoor fulltime werken / meer uren werken wél zou kunnen? Bijv. bepaalde ondersteuning in de klas of juist bij adminstratie, hoe de tussenliggende uren tussen de zorg-spitstijden op te vangen of anders in te richten of combineren, etc?
nicole123 wijzigde dit bericht op 23-09-2022 12:37
6.42% gewijzigd
vrijdag 23 september 2022 om 12:36
Ja, maar jij zei toch dat je mannen wil belonen die van 40 naar 32 uur gaan?nicole123 schreef: ↑23-09-2022 12:23Die laatste zin begrijp ik niet goed, wat bedoel je?
Het doel is het personeelstekort oplossen in zorg en onderwijs, de sectoren waarin de tekorten het meest nijpend zijn én het zijn typische parttime-vrouwen-sectoren. Als je een fulltime bonus doortrekt naar alle sectoren dan gaat het averechts uitwerken in gezinnen.
Stel je een redelijk gemiddeld gezin voor:
John werkt 32 uur op kantoor voor netto €2500 per maand
Marieke werkt 32 uur als verpleegkundige voor netto €2000 per maand
Ze hebben twee kinderen onder de 12, waardoor John en Marieke hun totale gezamenlijke werkuren niet meer willen laten worden.
Stel er komt een bonus van 10% extra loon bij fulltime werken in het onderwijs en de zorg. Dan loont het het meest (financieel op korte termijn althans) dat Marieke fulltime gaat werken en John 3 dagen. Precies wat het doel is van de bonus: de tekorten bestrijden in zorg en onderwijs.
Stel er komt een bonus van 10% extra loon bij fulltime werken in het algemeen. Dan loont het het meest (financieel op korte termijn) als John fulltime gaat werken en Marieke 3 dagen. Dan belanden de zorg- en onderwijssector dus van de wal in de sloot!
Dit voorbeeld is dan nog een gezin waarin de zorgmedewerker al behoorlijk veel uren maakte. In de praktijk is het ook nog heel gebruikelijk dat John 36-40 uur werkt en Marieke 24. Bij een algemene fulltime bonus blijven ze lekker zoals het was en strijken ze de bonus op, bij een fulltime bonus in zorg en onderwijs is het denk ik een te grote verandering in 1x voor zo’n gezin. Ik zou daarom dus pleiten voor een minder zwart-witte regeling, waarin je zo’n stel al financieel beloont dat de zorgmedewerker met het 24-uurs contract naar 28 of 32 uur gaat. Het gaat namelijk om meer totale uren in de zorg en het onderwijs, niet om fulltime werken an sich.
Sowieso kan het natuurlijk net zo goed de man zijn die een zorg- of onderwijsbaan heeft. Mijn vader heeft altijd als leerkracht gewerkt. Mijn dochter had in groep 8 ook twee meesters. Dus als je te veel gaat focussen op de man die minder uren gaat werken dan schiet je dat doel toch voorbij?
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
vrijdag 23 september 2022 om 12:37
Hoe bedoel je?nicole123 schreef: ↑23-09-2022 12:35Mensen die in zorg en onderwijs werken: hebben jullie ideeën voor praktische oplossingen waardoor fulltime werken / meer uren werken wél zou kunnen? Bijv. bepaalde ondersteuning in de klas of juist bij adminstratie, hoe de tussenliggende uren tussen de zorg-spitstijden op te vangen of anders in te richten of combineren, etc?
Onderwijs is 40 uur fulltime. En het meest gemakkelijke is fulltime werken. Meer ondersteuning in de klas zal niet zorgen dat ik minder zal moeten werken toch?
vrijdag 23 september 2022 om 12:38
Nee, je begrijpt me verkeerd. Ik heb het over sectoren, niet over man of vrouw zijn. Ik zou nooit mensen puur gaan belonen omdat ze vrouw zijn.Susan schreef: ↑23-09-2022 12:36Ja, maar jij zei toch dat je mannen wil belonen die van 40 naar 32 uur gaan?
Sowieso kan het natuurlijk net zo goed de man zijn die een zorg- of onderwijsbaan heeft. Mijn vader heeft altijd als leerkracht gewerkt. Mijn dochter had in groep 8 ook twee meesters. Dus als je te veel gaat focussen op de man die minder uren gaat werken dan schiet je dat doel toch voorbij?
Wat ik bedoel is dat ik zou willen stimuleren dat in de niet-zorg en -onderwijssectoren, waar veel mannen werken, het gebruikelijker en financieel niet een te grote achteruitgang wordt om 32 uur te kunnen werken ipv fulltime. Als een man in onderwijs of zorg werkt en een vrouw in de bouw, helemaal prima juist, niks aan doen!
nicole123 wijzigde dit bericht op 23-09-2022 12:40
21.93% gewijzigd
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
vrijdag 23 september 2022 om 12:38
Misschien bedoelt ze dat veel docenten niet fulltime werken, omdat je met 32 uur op papier in het onderwijs vaak toch wel veel meer werkt?
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
vrijdag 23 september 2022 om 12:41
Geen idee. Maar daarom kan je het beste ook 40 uur werken, maakt het een stuk makkelijker vind ik.cuculuscanorus schreef: ↑23-09-2022 12:38Misschien bedoelt ze dat veel docenten niet fulltime werken, omdat je met 32 uur op papier in het onderwijs vaak toch wel veel meer werkt?
vrijdag 23 september 2022 om 12:42
Op mijn IC zijn er weinig mensen die fulltime werken. Dit uit zelfbescherming. Iedereen die fullltime werkte werd echt gefrustreerd van de gang van zaken en het werd veel te zwaar.
Plus dat veel naast hun werk nog een andere baan hebben zoals MICU-verpleegkundige. Dat is niet mogelijk naast fulltime werken.
Ik werk nu minder uren dan voorheen doordat mijn gezondheid een flinke knauw heeft gekregen door long-covid. Het aantal uren wat ik nu werk (28 uur) is het maximale wat ik aankan om daarnaast 1 x per week te kunnen sporten en 1 x iets te doen met mijn partner of vrienden.
Ook denk ik dat zo’n fulltime bonus een extra stimulans is om mensen de overstap naar ZZP’er te laten maken. Dat gebeurt in mijn vak al volop.
Plus dat veel naast hun werk nog een andere baan hebben zoals MICU-verpleegkundige. Dat is niet mogelijk naast fulltime werken.
Ik werk nu minder uren dan voorheen doordat mijn gezondheid een flinke knauw heeft gekregen door long-covid. Het aantal uren wat ik nu werk (28 uur) is het maximale wat ik aankan om daarnaast 1 x per week te kunnen sporten en 1 x iets te doen met mijn partner of vrienden.
Ook denk ik dat zo’n fulltime bonus een extra stimulans is om mensen de overstap naar ZZP’er te laten maken. Dat gebeurt in mijn vak al volop.
als de zon onder gaat, komen de sterren op
vrijdag 23 september 2022 om 12:43
Dit. Bij mij ligt de grens op 24u. Voor mij niet haalbaar om fulltime te gaan werken.AeonOfWinter schreef: ↑23-09-2022 11:44Zelfs al zou ik willen, ik ben psychisch niet belastbaar genoeg om 40 uur te werken, 28/32 is echt mijn max. En ja, dat heb ik nu meermaals ondervonden helaas. Het is niet anders
vrijdag 23 september 2022 om 12:44
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
vrijdag 23 september 2022 om 12:44
Maar volgens mij heeft dat weinig met fulltime werken te maken.
vrijdag 23 september 2022 om 12:45
In het (basis)onderwijs werkt bijna niemand fulltime. Een van de redenen die ik veel om me heen hoor is dat er zoveel extra werk bij komt kijken dat ze met een parttime aanstelling in de praktijk toch al (bijna) fulltime werken. Officieel fulltime werken is een te grote belasting, door de enorme werkdruk. Dus mijn vraag is dan: hoe zou je iets aan die werkdruk kunnen doen, zodat het wél mogelijkheid dat leerkrachten fulltime een klas kunnen hebben zonder er zelf aan onderdoor te gaan? Bijvoorbeeld door bepaalde ondersteuning in de klas, afstoten van bepaalde taken, etc.
vrijdag 23 september 2022 om 12:46
Voor onderwijsassistent is er geen zij-instroomconstructie zoals bij leerkrachten basisonderwijs, toch?
Don't waste your time on jealousy,
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
Sometimes you're ahead, sometimes you're behind.
vrijdag 23 september 2022 om 12:46
Ja, dat.cuculuscanorus schreef: ↑23-09-2022 12:38Misschien bedoelt ze dat veel docenten niet fulltime werken, omdat je met 32 uur op papier in het onderwijs vaak toch wel veel meer werkt?
vrijdag 23 september 2022 om 12:48
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
vrijdag 23 september 2022 om 12:50
Ik denk door weer meer terug te gaan naar onderwijs en al die onzin er omheen te minimaliseren.nicole123 schreef: ↑23-09-2022 12:45In het (basis)onderwijs werkt bijna niemand fulltime. Een van de redenen die ik veel om me heen hoor is dat er zoveel extra werk bij komt kijken dat ze met een parttime aanstelling in de praktijk toch al (bijna) fulltime werken. Officieel fulltime werken is een te grote belasting, door de enorme werkdruk. Dus mijn vraag is dan: hoe zou je iets aan die werkdruk kunnen doen, zodat het wél mogelijkheid dat leerkrachten fulltime een klas kunnen hebben zonder er zelf aan onderdoor te gaan? Bijvoorbeeld door bepaalde ondersteuning in de klas, afstoten van bepaalde taken, etc.
![Gebruikersavatar](/styles/viva/theme/images/no_avatar.gif)
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in