Werk & Studie alle pijlers

dilemma: Vrije vrijdag afstaan aan collega???

01-10-2007 10:48 62 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo dames,



Ik zit met het volgende dilemma. Ik werk 3 dagen per week (ma, di en woe). Donderdag en vrijdag ben ik vrij en zorg dan voor mijn zoontje. De dagen dat ik werk passen mijn ouders en schoonouders op.



Een collega van mij werkt nu 5 dagen, maar wil 4 dagen gaan werken. Ze wil op vrijdag vrij zijn. Mij is gevraagd of ik op de vrijdag wil gaan werken, zodat zij vrij kan zijn.



Ik vraag me af is dit een terechte vraag. Mijn collega wil graag de vrijdag omdat dit haar de fijnste dag lijkt. Ja mij ook!



Ik heb geantwoord richting mijn manager dat ik daar nu niet meteen op kan reageren en dat ik dat thuis moet bespreken. Ik moet tenslotte ook mijn (schoon)ouders vragen of ze eventueel bereid zijn de vrijdag op te passen!



Ik krijg er ook een gevoel bij van, het Management zadelt mij nu met hun probleem op. Ik moet nu een keuze maken.Kies ik voor mezelf dan ben ik dus niet flexibel en collegiaal. Mijn collega wordt dan verteld, je kan niet op vrjidag vrij zijn omdat je collega niet bereid is zich te schikken. Ik voel een druk op mij om te regelen dat ik ga werken vrijdag.



tja..
Alle reacties Link kopieren
Het lijkt me dat de discussie scheef gaat als je partime werkenden met kinderen, gaat vergelijken met fulltime werkenden zonder kinderen. Naar mijn idee zou je 2 partimers, 1 zonder en 1 met kinderen, 0f 2 fulltimers, 1 met en 1 zonder, met elkaar moeten vergelijken. Of een fulltimer en een partimer beiden zonder kinderen/met kinderen.



Een partimer is in de meeste gevallen geen (enig) kostwinner, heeft meer andere bezigheden naast de baan of nog een baan ernaast, etc etc. De prioriteit die dan bij die baan ligt is sowieso kleiner dan van iemand die fulltime werkt, of je nu kinderen hebt of niet. Net als een fulltimer dat heeft, kan ook een partimer vaste verplichtingen hebben in zijn vrije tijd.



Ik vind dat je als partimer net zoveel flexibiliteit en loyaliteit moet laten zien naar je werkgever als een fulltimer, maar wel naar rato. Als je maar drie dagen werkt, is dat dus 3/5 ruimte voor de baas van een fulltimer. Kinderen of niet.



De vakantiediscussie wordt volgens mij elders al gevoerd...
oh that purrrrrrrrrfect feeling
Vakantie-discussie is hier idd al meerdere malen gevoerd.



Ik als kinderloze heb ook op vrijdag vrij. Op die dag geeft ik nu smiddgas training aan een jeugdteam van mijn sportvereniging, dus die dag zou ik niet zomaar kunnen wisselen als een van mijn collega's met kinders ineens zopu besluiten dat ze ook op vrijdag vrij wil. ( nu is mijn baas redelijk flexibel, want mijn directe collega met kinders is ook op vrijdag vrij). ik vind dat dus op zich wel erg makkelijk gesteld wordt dat degene zonder kinders maar flexibeler moet zijn. Ook om de reden van vaste afspraken op je vrije dag is om en om de vrijdag vrij een optie die mss wel het meest eerlijk maar in de praktijk niet echt praktisch is. ook voor degene met kinderen zal elke vrijdag oppas ws makkelijker te regelen zijn dan de ene vrijdag wel en de andere niet.



In het geval van TO had zij al op vrijdag vrij. De collega mag wat mij betreft best vragn of zijn ook op vrijdag vrij mag en het MT moet dan beslissen of beide collega's gemist kunnen worden op vrijdag of dat nieuwe collega alleen vrij kan als TO er is. Mss wilde TO wel ruilen, dus dat het gevraagd is daar is niks mis mee. alleen TO wil niet ruilen, dus heft nieuwe collega pech en moet ze maar een andere dag uitkiezen.
Ik vind eigenlijk ook niet dat je kunt zeggen dat iemand die al een tijd op vrijdag vrij is, dus altíjd op vrijdag vrij moet zijn. Anderen vinden het blijkbaar ook een fijne dag om vrij te zijn en is het echt wie het eerst komt, wie het eerst maalt in dit soort gevallen?



Als je in de knoop komt met je ouders en schoonouders kan ik me voorstellen dat je niet wil ruilen maar zoals al eerder is voorgesteld, zou om de week niet wat zijn voor jullie? Vrijdag is gewoon een populaire dag bij jullie op kantoor, daar moet wel uit te komen zijn toch, samen?
Alle reacties Link kopieren
Saskia65 schreef op 16 oktober 2007 @ 22:40:

[...]

Overigens blijf ik erbij dat TO haar vrije vrijdag niet hoeft in te leveren. Haar collega mag er best om vragen, maar haar MT is er destijds mee accoord gegaan dat TO op vrijdag vrij had, dus ik zie niet in waarom dat ineens tot het probleem van TO gemaakt wordt.

Ik blijf erbij dat als ik die collega was, ik niet om die vrijdag gevraagd zou hebben, vandaar dat ik het dom blijf vinden dat zij daar überhaupt om gevraagd heb en zodoende een probleem creëert dat een ander maar mag oplossen (ofwel MT ofwel TO)

Maar goed, ik schijn op bepaalde punten anders in elkaar te steken dan de meeste mensen, lijkt wel.




Ik ben het in elk geval met je eens :)



Vlin schreef op 16 oktober 2007 @ 23:27:

[...]



Ik ben ook een werknemer zonder kinderen en bij mij op de werkvloer zijn ook collega's met kinderen die van mening zijn dat zij meer recht hebben op eerste keus vaste vrije dagen en/of eerste keus zomer/kerstvakantie.




Volgens mij is TO helemaal niet van mening dat ze 1e keus heeft. Hou even in gedachten dat zij AL DIE TIJD AL vrij was op vrijdag. Zij heeft ooit de afspraak met het MT gemaakt dat zij op vrijdag vrij was. Nu komt er ineens een collega die dit ook wil. Naar mijn mening moet die collega hiervoor bij het MT zijn om te vragen of zij dit ook mag, en is het aan het MT om te bepalen of ze beide collega's die dag kunnen missen of niet. Zo niet kan de collega haar hooguit vragen of ze wil ruilen. Wil zij dit niet om wat voor reden dan ook dan heeft de collega gewoon dikke pech!

Dan moeten ze niet gaan zeuren dat zij ook graag vrij wil zijn op die dag en dat ze niet wil ruilen. Wie het eerst komt......



Zo werkt het bij mij op mijn werk ook. Zou toch lekker zijn dat steeds wanneer ik een nieuwe collega krijg, of een bestaande collega de kolder in haar/zijn kop krijgt, ik mijn vrije dag maar heen en weer moet schuiven omdat de collega zo graag precies de dag vrij wil zijn die ik al vrij heb. \\:-)//
Alle reacties Link kopieren
[quote]eleonora schreef op 17 oktober 2007 @ 14:31:



Ik vind eigenlijk ook niet dat je kunt zeggen dat iemand die al een tijd op vrijdag vrij is, dus altíjd op vrijdag vrij moet zijn. Anderen vinden het blijkbaar ook een fijne dag om vrij te zijn en is het echt wie het eerst komt, wie het eerst maalt in dit soort gevallen?



[quote]



Ja, vind ik wel. Hoe zie jij dit voor je dan?

De collega werkte er al. Ze weet dat TO haar vrije dag op vrijdag heeft. Waarom zou zij kunnen 'eisen' van TO of bij het MT dat ook zij recht heeft op die vrijdag, of om de week op vrijdag vrij te zijn.

TO heeft toch niet voor niets de afspraak destijds met het MT gemaakt? Anders hadden ze erbij moeten zeggen (wat bij mijn werk ook weleens wordt gedaan) Je hebt deze dag op voorwaarde vrij. Als dit soort gevallen zich dan aandienen of iets anders belangrijks, dan kan dit dus weer worden teruggedraaid.



In TO haar geval is haar vrije dag dus op vrijdag en dit staat i.o.m. het MT vast. Hierop kan dus niet zomaar worden teruggekomen als TO dit niet wil.
Alle reacties Link kopieren
Sorry dat ik nu pas weer reageer op mijn zelf-geopende topic. Het is inmiddels opgelost. Ik heb gepolst bij mijn ouders en schoonouders en kreeg het niet geregeld. Ik heb dit tegen mijn manager verteld.Ze zei me dat ze dit accepteerde. Wel heb ik aangeboden om op vrijdag te werken als mijn collega een vrije vrijdag wil opnemen ivm een weekend weg ofzo. Mijn collega gaat nu op woensdag vrijnemen. Opgelost. Ik heb trouwens ook nog met de bewuste collega hierover gesproken. Ze zei me van ik probeerde het gewoon met het idee van "nee heb ik ja kan ik krijgen". Ze wilde niet dat ik me in allerlei bochten moest wringen om het met de oppas geregeld te krijgen. Uiteindelijk is er niks aan de hand
Gelukkig dat het op zo'n manier is opgelost!
Alle reacties Link kopieren
Fijn dat het inmiddels geregeld is. Maar ik moet nog ff wat kwijt, op het gevaar af dat het mosterd na de maaltijd is.



Als je al een aantal jaren een vaste vrije dag hebt, heb je daar niet zonder meer 'voor altijd' recht op. Dat ligt er maar aan of het is vastgelegd en dan nog: omstandigheden wijzigen soms waardoor het redelijk is een werknemer te vragen op andere dagen te gaan werken. Uiteraard wel in alle redelijkheid en als iemand iets moet regelen met oppas of wat dan ook, dan dient daarvoor de tijd en ruimte gegeven te worden. Het feit dat je 'de eerste' bent geeft ook geen rechten. Je zou het ook om kunnen draaien: mooi dat je het zoveel jaren precies zo gehad hebt als je zou willen, nu is een ander 'aan de beurt'. Overigens vind ik beide stellingen onzin, maar om de nuance even aan te brengen.



Verder moet ook mij van het hart dat het hebben van kinderen niet op voorhand zwaarwegender is voor het recht op die ene vrije vrijdag dan andere redenen. Dat vind ik echt te kort door de bocht. Ieder zijn belangen, ieder zijn redenen. Samen tot een oplossing komen vind ik alleszins redelijk (zoals TO en haar collega gedaan hebben) en ik vind het ook niet vreemd dat het management aan zijn medewerkers vraagt om mee te denken. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en als er knopen doorgehakt moeten worden, dan ligt dat op het bordje van de chef.



Hoe dan ook, WatNou, nog veel werkplezier en veel fijne vrije vrijdagen gewenst!
jeetje78 schreef op 17 oktober 2007 @ 14:49:

[quote]eleonora schreef op 17 oktober 2007 @ 14:31:



Ik vind eigenlijk ook niet dat je kunt zeggen dat iemand die al een tijd op vrijdag vrij is, dus altíjd op vrijdag vrij moet zijn. Anderen vinden het blijkbaar ook een fijne dag om vrij te zijn en is het echt wie het eerst komt, wie het eerst maalt in dit soort gevallen?



[quote]



Ja, vind ik wel. Hoe zie jij dit voor je dan?

De collega werkte er al. Ze weet dat TO haar vrije dag op vrijdag heeft. Waarom zou zij kunnen 'eisen' van TO of bij het MT dat ook zij recht heeft op die vrijdag, of om de week op vrijdag vrij te zijn.

TO heeft toch niet voor niets de afspraak destijds met het MT gemaakt? Anders hadden ze erbij moeten zeggen (wat bij mijn werk ook weleens wordt gedaan) Je hebt deze dag op voorwaarde vrij. Als dit soort gevallen zich dan aandienen of iets anders belangrijks, dan kan dit dus weer worden teruggedraaid.



In TO haar geval is haar vrije dag dus op vrijdag en dit staat i.o.m. het MT vast. Hierop kan dus niet zomaar worden teruggekomen als TO dit niet wil.




Wie heeft het over eisen? Ik niet in ieder geval.

Ik zeg dat er overleg kan zijn over wie wanneer vrij heeft en dat het niet een wet van meden en perzen is dat iemand die op een bepaalde dag niet werkt altijd en eeuwig op die ene dag vrij zou moeten zijn. Soms wordt er flexibiliteit van je gevraagd en vragen staat vrij.



In de branche waarin ik werk (media) is het volkomen normaal dat je langer werkt, in het weekend werkt, andere dagen dan normaal werkt, misschien dat ik daarom ook het probleem wat minder zie, dat zou kunnen.



Fijn dat het opgelost is!
Vragen staat altijd vrij, maar op een vraag mag je ook nee zeggen.

En soms is het heel erg moeilijk om zomaar van vrije dag te wisselen, omdat je dan andere verplichtingen hebt.
Alle reacties Link kopieren
Hey Watnou!

Fijn dat het opgelost is!

Zo zie je maar, men kan veel meer beren op de weg zien dan er in werkelijkheid zijn ;-D. Je collega vond het helemaal geen punt om een andere dag te kiezen!



Wel moeilijk deze dingen he?! Heb er zelf ook wel last van, maar begin steeds meer steviger in mijn schoenen te staan wat dit betreft.



Fijne vrije vrijdagen ;-D !!



Liefs, Vlin.
Alle reacties Link kopieren
eleonora schreef op 17 oktober 2007 @ 16:20:

[...]



Wie heeft het over eisen? Ik niet in ieder geval.







Nee klopt, daarom had ik het ook tussen haakjes gezet.





eleonora schreef op 17 oktober 2007 @ 16:20:

[...]



In de branche waarin ik werk (media) is het volkomen normaal dat je langer werkt, in het weekend werkt, andere dagen dan normaal werkt, misschien dat ik daarom ook het probleem wat minder zie, dat zou kunnen.



Fijn dat het opgelost is!




Ik denk ook inderdaad dat het verschil van mening over dit onderwerp daar vandaan komt. Mensen die gewend zijn om zich heel flexibel op te stellen op het werk en ook flexibele werktijden te hebben kunnen zich denk ik minder goed vinden in het feit dat er mensen zijn die een vaste vrije dag hebben en willen houden.



maar goed, gelukkig is het opgelost voor je wat nou.....

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven