Werk & Studie alle pijlers

dilemma: Vrije vrijdag afstaan aan collega???

01-10-2007 10:48 62 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo dames,



Ik zit met het volgende dilemma. Ik werk 3 dagen per week (ma, di en woe). Donderdag en vrijdag ben ik vrij en zorg dan voor mijn zoontje. De dagen dat ik werk passen mijn ouders en schoonouders op.



Een collega van mij werkt nu 5 dagen, maar wil 4 dagen gaan werken. Ze wil op vrijdag vrij zijn. Mij is gevraagd of ik op de vrijdag wil gaan werken, zodat zij vrij kan zijn.



Ik vraag me af is dit een terechte vraag. Mijn collega wil graag de vrijdag omdat dit haar de fijnste dag lijkt. Ja mij ook!



Ik heb geantwoord richting mijn manager dat ik daar nu niet meteen op kan reageren en dat ik dat thuis moet bespreken. Ik moet tenslotte ook mijn (schoon)ouders vragen of ze eventueel bereid zijn de vrijdag op te passen!



Ik krijg er ook een gevoel bij van, het Management zadelt mij nu met hun probleem op. Ik moet nu een keuze maken.Kies ik voor mezelf dan ben ik dus niet flexibel en collegiaal. Mijn collega wordt dan verteld, je kan niet op vrjidag vrij zijn omdat je collega niet bereid is zich te schikken. Ik voel een druk op mij om te regelen dat ik ga werken vrijdag.



tja..
Alle reacties Link kopieren
Persoonlijk vind ik het niet vreemd dat ze dit aan jou vragen. De enige oplossing is namelijk dat een ander die dag dan overneemt en kennelijk ben jij de enige bij wie die mogelijkheid ligt.

Dat je het niet wil is wat anders.

Misschien kan je een om en om regeling treffen?



Als je het echt niet wil, dan moet je het naar mijn inzien ook niet doen.
Sja het is jou gevraagd. Dat mag, maar op een vraag kun je dus ook Nee zeggen. Jij had als eerste je rije dag op vrijdag en jij bent met kinderen nu eenmaal minder flexibel en iedereen wil op vrijdag vrij. Ik vind er niks oncollegiaals aan als jij niet van een vrije dag die je al jaren hebt wilt veranderen. Als die collega ook op vrijdag vrij wil, moet het management maar met een andere oplossing komen, of haar zeggen dat ze een andere dag moet kiezen. Als jij wilt switchen is het geen proleem ( mss is op maandag vrij vor jou ook fijn. Als je het niet wilt, gewoon Nee zeggen.

En zi ide druk voornamelijk niet in je hoofd? Je collega weet dat ze iets lastigs vraagt, want ze weet dat jij niet op vrijdag werkt. Omgekerd zou zijnvast ook niet bereid zijn om te schikken, dus daar moet je niet al te moeilijk over doen.
Alle reacties Link kopieren
Dit komt me zo bekend voor! Ik heb ook voor deze situatie gestaan. Mijn collega wilde 1 dag minder gaan werken en mij en haar werd gezegd dat dat alleen maar kan als ik bereid was 1 dag meer te gaan werken. Voelde me echt voor het blok gezet, zowel door haar als door het Management. Inderdaad het gevoel: als ik nee zeg vindt die collega mij oncollegiaal en het Management mij ook nog eens inflexibel. Als ik ja zeg moet ik 1 dag meer gaan werken en zit ik weer met het thuisfront die daar niet zo blij mee is en moet er van alles geregeld worden.

Uiteindelijk heb ik voor mezelf gekozen. Was echt erg moeilijk, ook om het te zeggen. Maar ik vind dat zij zelf maar op één of andere manier moet regelen hoe ze die dag vrij gaat krijgen. Jij werkt niet voor niets 3 dagen : een bewuste keuze om te zorgen voor je kind! Het is niet reëel te vragen of jij voor haar 1 dag meer wil gaan werken. Tenminste, dat is mijn mening. Volg je hart. Wil je dit echt, 4 dagen werken? Botweg gezegd is dit het probleem van het Management, zij moeten voor een oplossing zorgen. Ze kunnen je nooit maar dan ook nooit verplichten om meer te gaan werken. Trouwens, als je een contract hebt voor zegmaar 24 uur, kan dat dan zomaar 32 uur worden? En hoe zit het als je het wel doet maar na een paar maanden toch weer terug wilt naar 3 dagen, kan dat dan? Bij mij kon dat niet, het was of 1 dag meer werken en dat was dan voorgoed, of gewoon zoals het was 2 dagen en INDIEN MOGELIJK af en toe 1 dag extra werken. Laat je niet onder druk zetten !! Succes!
Alle reacties Link kopieren
Zou jij dan van 3 naar 4 dagen werken gaan, of op 3 dagen blijven? En (behalve praktisch gezien) hoe graag of nodig wil je op vrijdag vrij blijven, of is een andere dag ook niet zo´n probleem?



Die vraag geldt overigens ook voor je collega, waarom wil zij graag de vrijdag vrij, en niet de woensdag (even rust halverwege de week) of de maandag (ook een lang weekend).



Als je mee wilt en kunt werken aan deze vraag, zou ik er wel naar streven om zoveel mogelijk aaneengesloten dagen te blijven werken. Ik heb zelf een periode de maandag, woensdag en vrijdag gewerkt, maar vond dat geen succes. Het was iedere dag weer inkomen en gehaast afronden (want je bent er de dag erna niet, dus alles moet af, je kunt nooit iets laten liggen tot de dag erna). En heb het met het management ook over je gevoel: het lijkt me dat zij ook een uitspraak moeten doen, of in ieder geval moeten kunnen aangeven welke consequenties het heeft als jij nee zegt op de vrijdag.
WatNou, ik krijg de indruk dat er vooral geinformeerd is hoe jij over de vrijdag denkt? Niet dat er echt het verzoek gedaan is aan jou om die vrije dag in te leveren? Zou wel erg makkelijk voor ze zijn... Maar jij bent zo te lezen best tevreden met je schema nu.



Dat zij een voorkeur heeft voor de vrijdag betekent niet dat jouw voorkeur er opeens niet meer toe doet. Als jij die vrijdag wilt houden, is het is aan het management om met haar een oplossing te zoeken. Als zij dringende redenen heeft om de vrijdag vrij te willen en het kan echt niet anders opgelost worden, dan komen ze wel bij je terug.



Voel je niet verantwoordelijk voor hun 'probleem'.
Alle reacties Link kopieren
Ben ik weer!

Het is niet de bedoeling dat ik dan 4 dagen ga werken, maar dat ik een andere dag vrij neem, gelukkig. Als ik puur naar mezelf kijk vind ik de vrijdag zo ontzettend fijne dag om vrij te zijn! Dat zou ik echt niet willen missen. Een stemmetje in mijn hoofd zegt gelijk van, ja dat vind je collega ook, dus eerlijk delen die vrijdag! Mijn vriend vind (zowiezo al) dat ik wat harder mag zijn en me minder verantwoordleijk overal voor moet voelen. Hij zegt dan ook van, weigeren! Het einde is anders zoek. Mjin collega heeft geen dwingende reden, maar vindt dat een fijne dag. Tja.. ik vind het gewoon een lastig probleem.

Daar komt bij dat al zou ik besluiten om mee te werken ik dan ook nog volledig afhankelijk ben van mijn (schoon)ouders om op te passen. Mijn ouders hebben ooit eens gezegd van, oppassen prima, maar niet op vrijdag, die dag willen we graag voor onszelf houden (hun goed recht!). Ik moet er echt nog even over nadenken. Aan de andere kant vind ik ook wel weer dat ik rustig nee mag zeggen. Het MT heeft dan een probleem niet ik! Het MT heeft het "handig"opgelost. Als ik alles omgooi en op vrijdag ga werken, dan kunnen zij mijn collega goed nieuws brengen. Zeg ik nee, dan zeggen ze dat ik niet wil schuiven. De bal ligt bij mij nu.
Jou is toegezegd dat je de vrijdag vrij bent, dat ben je dan ook. Als een colega ook de vrijdag vrij wil, zal ze dat moeten overleggen met haar leidinggevende, maar dat is jouw verantwoordelijkheid niet. Als je dit toezegt is inderdaad het einde zoek. Wat als ze straks toch liever de maandag vrij wil? Enz.

De directie heeft een probleem, jij niet. Het is je al toegezegd. Als jouw collega de vrijdag graag vrij wil zal ze haar best moeten doen om haar leidinggevende te moeten overtuigen.

Jij staat daar volledig buiten. Vind ik.
Ik zie het verschil niet zo tussen donderdag en vrijdag vrij zijn, of maandag en dinsdag vrij zijn....

Je hebt in beide gevallen een lang weekend!



Kan je collega niet de maandag vrij pakken als jij het liever zo wilt houden?(wat ik me dan weer wel heel goed kan voorstellen ivm met de opvang enzo...)

Bij mij op mn werk is vrijdag ook altijd favoriet onder de collega's... maar ik had altijd net zo lief de maandag hoor...
Ik ben het met je vriend eens, je maakt je wel èrg druk om andermans "problemen". Als de huidige regeling je prima bevalt, waarom zou je dan veranderen? Dat je collega een voorkeur heeft voor vijdag, prima, maar jij ook, dat is net zo lang als het breed is en jij was het eerst.

Dat laat onverlet dat ze het best mogen vragen, want vragen staat vrij. Antwoorden ook.

Waarom vind je eigenlijk dat de wensen van je collega belangrijker zijn dan de jouwe?

Ik denk dan ook dat je er veel te veel van maakt. Relax, ze vinden je heus nog wel aardig.
borrie2 schreef op 01 oktober 2007 @ 11:43:

Bij mij op mn werk is vrijdag ook altijd favoriet onder de collega's... maar ik had altijd net zo lief de maandag hoor...




Hey, dat hoor ik niet vaak.

ik heb ook altijd de voorkeur voor maandag boven vrijdag gehad. Op vrijdag(middag) is de sfeer vaak relaxter. Rustiger ook (veel afwezigen) zodat je een hoop werk kunt verzetten.

Maar vooral: de maandag maakt je weekend zo lekker lang!!

Toen ik parttime werkte heb ik altijd ernaar gestreefd de woensdag als vaste "thuiswerkdag" te hebben; dat breekt de week zo lekker !!
Alle reacties Link kopieren
Bij ons mag je op maandag niet vrij zijn! Dat is echt een dag dat iedereen er is. Je mist ook veel als je op maandag niet werkt. Ik voel nu een druk op mijn schouders liggen. Ik wil neit eigenwijs zijn, maar vind ook dat ik bepaalde rechten heb. Mijn manager heeft het gebracht als een vraag, maar tussen de regels door was het meer een verzoek om te kijken wat ik kan regelen. Ze zei van als je niet alle vrijdagen kan dan moet je eens kijken of je het voor om de vrijdag kan regelen. Ik ben altijd geneigd om meteen te "gehoorzamen", ben altijd een lief, braaf en meegaand meisje.(ben de laatste tijd juist bezig om meer voormezelf op te komen). Nee zeggen komt vaak niet bij me op. Ik wring me in allerlei bochten om het iedereen naar de zin te maken. Maar ik heb er nu weinig zin in eigenlijk.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou nee zeggen en dan merk je vanzelf of ze weer bij je terug komen of niet. Is het echt nodig dat er iemand van jullie twee op de vrijdag werkt? Is vaak toch de rustigste dag, tenminste bij mijn banen die ik gehad heb wel atijd. Ik snap wel dat jij je voor het blok gezet voelt (zeker bij een kleinere organisatie maar ik weet niet of dat bij jou ook zo is) maar je hebt het nu fijn geregeld dus zeg eerst maar eens nee. Dan moet je collega en het management het eerst zelf zien op te lossen, wat ze denk ik ook verwachten hoor maar inderdaad vragen staat vrij.
Nou dat lijkt me duidelijk dan!!!

Wat jammer van die maandag, dan had er misschien nog een ander alternatief geweest voor je collega....

Daarom word de vrijdag ook wel fijner om vrij te zijn natuurlijk...

maar daarnaast...

Jij had em al vrij... jij hebt een opvangprobleem als je op vrijdag gaat werken...



Zal vast lastig voor je zijn, maar ik denk dat je toch diep adem moet gaan halen en zeggen dat jij je vrijdag wilt houden!!
Ja, het is een vraag. Oke, dan kun je dus nee zeggen.

Is ook wel heel makkelijk van het management. Misschien komen ze volgend jaar met de vraag of jiuj meer wil werken omdat een andere collega graag een dag vrij wil.

Ik heb ooit eens de vraag gekregen of ik 8 uur minder wilde werken per week zodat een collega mijn 8 uur kreeg.

Nou, mooi niet. Heb dus ook nee gezegd. Zo werken die dingen niet. Iemand heeft een vraag aan het management, dan zal diegene voor zichzelf moeten opkomen, heb ik ook moeten doen.

Echt, ik blijf erbij, het is niet jouw probleem, al proberen ze dat wel te maken.
Alle reacties Link kopieren
Aan wat ik hierboven lees zou ik ook nog willen toevoegen dat het mij niet prettig lijkt om bijvoorbeeld ma-di-vr te werken, dat breekt de werkweek zo in stukken. Zelf werk ik ook 3 dagen per week: di-wo-do, dat is helemaal luxe: de ma en vr altijd vrij.



Over een half jaar ga ik misschien meer uren werken en dat ga ik wel overwegen om de vrijdag te werken. Mits mijn man de vrijdagmiddag voor de kinderen zorgt. De vrijdag is een heerlijk rustige dag om te werken en dan kan ik op maandag veel in huis doen met onze jongste.
Alle reacties Link kopieren
TO, ik wil je een tip meegeven wanneer je 'nee' gaat zeggen :smile: .



Houd het bij een mededeling en geef er verder geen uitleg bij. "Ik heb erover nagedacht en ben tot de conclusie gekomen dat het voor mij beter is als mijn werkrooster blijft zoals hij nu is" (o.i.d.). Punt. Geen verklaring en zeker geen excuus. Als je allerlei redenen gaat opsommen waarom je niet wilt switchen, dan loop je kans dat de ander 'oplossingen' voor je gaat bedenken om op die manier toch zijn/haar zin te krijgen. Wat JIJ een goede reden vindt, dat bepaal JIJ. Dus die reden hoef je niet te noemen. Laat je niet verleiden tot meer uitleg, houd vriendelijk voet bij stuk. Je begrijpt het probleem en hoopt dat ze er samen uitkomen. Dan ben je aardig en meelevend, maar laat je niet over je heen lopen.



Doen hoor! :)
Ik vind hier dingen van.
Alle reacties Link kopieren
Natuurlijk is het eigenlijk een probleem van het management, maar uiteindelijk is het toch ook het probleem van jou en je collega! het maakt niet uit wat het management beslist, jij en je collega zullen uiteindelijk die vrijdag moeten werken/vrij mogen zijn. Zij gaan echt het werk op de vrijdag niet voor jullie doen....Verder zullen ze vast geen nieuwe kracht aannemen voor alleen de vrijdag (ivm kosten).

Bedenk verder dat een goede werksfeer erg belangrijk en prettig is. Ik weet niet wat uitspraken van het management tav jullie vrije dagen, gaat betekenen voor de sfeer tussen jou en je collega.



Je geeft zelf al aan dat je de vrijdag met name vrij bent omdat het 'zo'n lekkere dag is'. Dat vindt jouw collega ook. Jullie hebben dus gewoon dezelfde reden om die dag vrij te willen zijn.

Dat jij op dit moment geen oppas hebt voor je kinderen op vrijdag is heel erg vervelend, maar dat lijkt me voor een baas geen reden om dan maar te zeggen dat jij daarom het recht hebt om altijd op vrijdag vrij te zijn. Misschien wil je collega wel graag op vrijdagmiddag gaan sporten/winkelen/huis schoonmaken omdat ze dat op andere dagen niet kan....en wil ze dus daarom vrij



Verder geef je al aan dat je op maandag niet vrij mag zijn. Ik kan het me eerlijk gezegd heel erg goed voorstellen dat jouw collega er geen zin in heeft om de dinsdag vrij te zijn! Daar heb je geen ene jota aan!

Je geeft zelf al aan dat het het handigst is om in 'ritjes' te werken.



De enige oplossing (in mijn ogen) is dus: vragen of je collega er problemen mee heeft om de woensdag vrij te zijn.

Wil ze dit absoluut niet, dan ben ik bang dat er maar 1 oplossing op zit, en dat is het afwisselend vrij zijn op de vrijdag en bv. de woensdag.

Op die manier kunnen jullie allebei 'ritjes' werken (jij de maandag-dinsdag en woensdag óf de vrijdag-maandag en dinsdag. Je collega de maandag-dinsdag-woensdag-donderdag óf de maandag-dinsdag en de donderdag-vrijdag).



Mocht het nou zo zijn dat jij toch verplicht wordt om (om de week) op de vrijdag te gaan werken, dan vind ik wel dat ze je de kans moeten geven om goede opvang voor je kinderen te regelen.



Succes!!! Pien
Niet met Pien eens. WatNou, jij hebt een afspraak met je werkgever dat je ma t/m wo werkt, en afspraak is afspraak. In goed overleg kun je zo'n afspraak aanpassen, dus is het niet raar dat er aan je gevraagd wordt of je daartoe bereid bent, maar als jij niet wilt, jammer dan.

Er is misschien wel een oplossing waar het management voor zou kunnen zorgen: de dag dat echt iedereen aanwezig moet zijn van de maandag verplaatsen naar een andere dag. Daar worden misschien wel veel meer mensen blij van.

Dan zou de flexibiliteit van hun kant moeten komen.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind niet dat het jouw probleem moet zijn. Uiteraard moet je er onderling uitkomen, maar ik denk zelf dat er een verkeerd verwachtingspatroon gekweekt wordt bij de nieuwe.

Houd voet bij stuk, of bijv. de maandag vrij, of het blijft zoals het is. Heel veel mensen vinden de vrijdag de beste dag.
Alle reacties Link kopieren
En waarschijnlijk juist omdát je altijd meegaand, lief etc. bent, gaan ze er vanuit dat je er mee akkoord gaat. Het is goed van je om er niet mee akkoord te gaan!
Ik snap de meeste reacties niet helemaal.



Als mijn medewerker minder wil werken, dan vraag ik ook aan collega's of zij mee kunnen/willen denken in oplossingen. Kan/wil het niet, dan kun je altijd nog verder kijken. Maar vragen staat de werkgever m.i. helemaal vrij. Sterker nog, zou het de werkgever niet kwalijk kunnen worden genomen als hij niet eerst op deze manier in goed overleg naar oplossingen zou gaan zoeken? Voor hetzelfde geld had TO helemaal geen waarde aan die vrijdag gehecht en juist liever op een andere dag vrij gewild, dan had het alleen maar heel mooi uitgekomen voor alle partijen.



Bovendien is de werkgever verplicht om in dit soort gevallen het belang van de organisatie en het belang van de individuele werknemers te wegen en op grond daarvan tot een besluit te komen. Dat kunnen zij alleen wanneer zij de belangen van alle partijen weten. Ik zou dus zeker open en eerlijk zijn over waarom je niet op een bepaalde dag zou willen gaan werken en daarbij wel degelijk precies aangeven wat jouw belang is in de betreffende kwestie.



Daarnaast schijnen mensen te denken dat ze recht hebben op vaste werkdagen, maar ook dat is in lang niet alle gevallen zo. Pas wanneer je contractueel hebt vastgelegd dat je alleen op bepaalde dagen werkt, en er geen clausules in het contract of de CAO staan waarin aangegeven wordt dat dit om redenen gewijzigd kan worden, kun je keihard op je strepen staan. En dan nog kan een werkgever altijd met je in overleg treden en vragen of het niet anders geregeld kan worden.



In specifiek het geval van TO hebben beide collega's geen zwaarwegende argumenten voor de vrije dag op vrijdag. Alleen is het in TO haar geval zo, dat zij voor de vrijdag moeilijker een oppas kan regelen omdat 1 van haar "oppasgezinnen" aan heeft gegeven perse niet op vrijdag op te willen passen. Ik zou in dat geval het belang van TO zwaarwegender vinden dan het belang van de collega en zou de vrije vrijdag bij TO laten. Maar nogmaals, die afweging zou ik alleen kunnen maken wanneer ik alle feiten op een rijtje heb.
Alle reacties Link kopieren
ik ben het er helemaal mee eens dat TO nee kan en mag zeggen, ik vraag me alleen af wat dan uiteindelijk de 'oplossing' voor dit probleem wordt en of TO en haar collega daarmee zo gelukkig zullen zijn. ze is wat mij betreft absoluut niet verplicht om nu haar vrije vrijdag maar in te leveren. ik vind alleen wel dat ze het ook van een andere kant zou moeten bekijken.
@ Pien



Of TO wel of niet "nee" mag zeggen, is mede afhankelijk van de bepalingen in haar contract en de eventueel van toepassing zijnde CAO. Het kan dus goed zijn dat ze wat jou betreft nergens toe verplicht is, maar dat ze dat wel is op grond van wet- en regelgeving.



Dat ze het ook van de andere kant zou kunnen bekijken, dat ben ik helemaal met je eens.
Alle reacties Link kopieren
hoi nummerzoveel, inderdaad moet TO rekening houden met een evt contract en regel-wetgeving. met die 'wat mij betreft mag ze nee zeggen' bedoelde ik meer dat ik vind dat ze niet zondermeer ja hoeft te zeggen als haar gevraagd wordt haar vrije dag in te leveren. ze mag aangeven dat ze het liever niet wil. kwam inderdaad niet zo duidelijk naar voren in mijn stukje van net.



of ze inderdaad in haar recht staat en of het voor haar en haar collega verder allemaal even leuk gaat uitpakken op die manier is echter een ander verhaal...

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven