Werk & Studie alle pijlers

Dreigend ontslag, wat nu?

20-02-2008 08:10 72 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo,



Gister kwam mijn man thuis uit zijn werk en hij vertelde dat zijn baas heeft gezegd dat hij zijn ontslag gaat aanvragen(?) bij de kantonrechter. Mijn man is 42 jaar en werkt sinds zijn 18de als ofsettdrukker, de laatste 10 jaar bij zijn huidige baas. Vier jaar geleden heeft mijjn man een ongeluk gehad waarbij hij blijvend hersenletsel heeft opgelopen. Hierdoor is hij minder capabel geworden en hij maakt dus ook fouten als de werkdruk te hoog wordt. Zijn baas wil hier niks van weten en heeft al eens eerder gezegd dat als hij het werk niet aan kan hij maar vuilnisman moet worden want "die hoeft maar 1 knopje te bedienen" . Mijn man is, logisch, helemaal van slag en vraagt vandaag om een gesprek met zijn baas.

Nu weten wij allebei niet zo goed wat we nu moeten doen. Wat zijn je rechten in zo'n situatie? En waar kan hij passend werk vinden? UWV? CWI? Moet hij akkoord gaan met zijn eventuele ontslag of aanvechten? Ook al mag hij blijven dan nog is de sfeer natuurlijk ver beneden nul.

Pfff lastig allemaal. hopelijk is er hier iemand die er wat meer over kan vertellen.
@Maze



Zelfs als de werkgever het bij een dreigement laat, dan zou ik toch contact opnemen met de vakbond. Zij kunnen je man ook helpen om de werkwijze van de werkgever eens flink aan de kaak te stellen, want de manier waarop hij met de situatie omgaat is echt niet acceptabel.
Alle reacties Link kopieren
maze schreef op 20 februari 2008 @ 20:19:

Nummerzoveel:

mijn man is wel verminderd arbeidsgeschikt maar zijn werkzaamheden zijn altijd hetzelfde gebleven, dus nooit aangepast. Zijn werkgever zegt dus dat hij er geen boodschap aan heeft dat mijn man moeite heeft met zijn werk en als hij het niet aan kan dan maar ander werk moet zoeken. Daardoor ben ik dus ook overspannen geraakt: alle energie die mijn man heeft stopt hij in zijn werk (opzich maar 38 uur per week) en vervolgens heeft hij voor thuis bijna geen energie meer over. Hij raakt dan snel overprikkelt, heeft concentratiestoornissen, is extreem vermoeid, vergeet alles en heeft last van stemmingswisselingen. Nu ik weer aan het opbouwen ben verwacht ik ook weer meer van hem en wordt de druk in de ketel weer hoger. Gevolg: hij maakt stomme fouten op zijn werk.




Even een klein punt van aandacht: als hier geen arbodienst en reintegratie-traject aan te pas zijn gekomen, ben ik benieuwd of het UWV niet alsnog ingrijpt.

Er had vastgesteld moeten worden dat de man van Maze al dan niet verminderd arbeidsongeschikt is. Als uit een functie-onderzoek blijkt dat hij dat niet is, heeft de baas terecht gehandeld en geen aangepast werk hoeven aanbieden. Maar als medisch vastgesteld kan worden dat de man van Maze verminderd in staat is om zijn eigen werk te doen,. had gedurende de eerste twee jaar er sprake moeten zijn van een Poortwachter traject en een aanpassing (al dan niet tijdelijk) van werkzaamheden.



Maze, is jouw man in het bezit van een Probleemanalyse en Plan van Aanpak van de arbodienst? Is hij ooit gezien door de bedrijfsarts?
Alle reacties Link kopieren
Tia Dalma, dat klopt helemaal wat je zegt. Eigenlijk is het zo dat de werkgever niet op de hoogte was van mijn mans hersenletsel. Dit komt ook omdat wij er zelf pas na een half jaar achterkwamen. Mijn man is al die tijd gewoon aan het werk geweest en ook na alle onderzoeken heeft hij gewoon gewerkt. Punt is dat hij op zich zijn werk wel kan doen maar dat het hem heel veel moeite kost en veel energie. Daardoor is hij thuis, als hij vrij is niks meer waard. Volgens mijn bedrijfsarts is het nu, na 4 jaar heel moeilijk om hem verminderd arbeidsongeschikt te verklaren immers: de afgelopen 4 jaar heeft hij toch ook "gewoon" gewerkt?



Nu is hij onlangs weer uitgebreid getest en hij is nu wel weer achteruit gegaan. Gister heeft hij een gesprek met zijn baas gehad en hij heeft hem ook de test uitslagen laten zien. Zijn baas wil hem wel helpen maar hij heeft "geen zin in aangepast werk voor hem te regelen en gedoe met de arbo arts". Ook heeft mijn man een officiele waarschuwing gekregen.

Eigenlijk moet mijn man wel naar de arbo arts vind ik maar omdat zijn baas daar zo afwijzend tegen over staat en omdat mijn man volgens hemzelf niks mankeert (komt heel veel voor ontkenning van niet aangeboren hersenletsel) gebeurt dit niet. Hij is ooit wel eens geweest, twee jaar geleden en toen heeft hij een maand halve dagen gewerkt. Hier was zijn baas ook niet blij mee en daarna is hij dus weer 38 uur gaan werken.
@Maze



Ga alstjeblieft naar de vakbond. Wat hier gebeurt klopt echt niet en het wordt tijd dat de werkgever er door de vakbond op gewezen wordt dat wat hij doet echt niet door de beugel kan.



De vakbond kan direct aan de slag met een formele reactie op de schriftelijke waarschuwing. Deze is namelijk onterecht. Jouw man maakt fouten doordat hij ziek is en de werkgever kan daar niet zomaar een waarschuwing voor uitdelen. Helemaal niet als diezelfde werkgever het ziektebeeld kennelijk niet erkent, ondanks dat hem het bewijs onder de neus is geduwd, en het vertikt om zich te laten adviseren door een arts (als in arbo-arts).
Alle reacties Link kopieren
Idd, ga naar de vakbond. Die zijn er tenslotte niet voor niets. Bovendien kunnen zij jou, indien noodzakelijk, ook weer verder verwijzen naar andere informatiebronnen of een advocaat oid.



Ik heb niet alle reacties gelezen dus het zal vast wel eens gezegd zijn, maar ik wil je echt benadrukken om onder geen beding ook maar iets te ondertekenen! Voor je het weet ben je op één of andere manier akkoord gegaan met je ontslag en daarmee doe je indirect afstand van je recht op een ww uitkering.



Het lijkt me ook niet verkeerd om sowieso eens met het UWV contact op te nemen over wat normaal is in een situatie als die van je man.



Sterkte!
Alle reacties Link kopieren
Als ik het goed begrijp:



- is er geen arbeidsrechtelijk ziekteverleden van de man van TO.

- is baas is niet al te aardig en heeft weinig trek in regelgeving die hem mogelijk geld kost.



Een paar losse opmerkingen, vooral te geruststelling:

- Zonder 'dossieropbouw' (een personeelsdossier met schriftelijke waarschuwingen, enz.) zal het bijzonder lastig zijn man van TO te ontslaan.

- Arbeidsongeschiktheid speelt vooralsnog niet, omdat man van TO een zodanig verleden arbeidsrechtelijk gezien dus niet heeft. Knappe jongen die dan iemand na 2 jaar arbeidsongeschiktheid ontslaat :-)

- Baas dreigt wel met van alles maar wat doet hij concreet?

- Als man van TO ontslagen wordt, zal dit na ontbinding door de kantonrechter zijn (met vergoeding) of na toestemming van CWI (op welke grond?). Beiden zijn procedures die aan allerlei voorwaarden moeten voldoen. En gaan zeker niet over één nacht ijs..........



Advies:

Geef de zaak nu al uit handen. Het is van belang dat er ook in een vroeg stadium geen fouten van jullie zijde worden gemaakt. Ga dus naar de vakbond of je rechtsbijstandverzekeraar. Je kunt dit niet zelf. De deskundigheid ontbreekt je en je bent emotioneel betrokken. En die mensen ervoor!

Teken verder NIETS en ga nergens mee akkoord!



Het zou goed kunnen dat de bond/rechtsbijstandverzekeraar man van TO adviseert zich ziek te melden. Hij heeft immers klachten waardoor hij waarschijnlijk (deels) geacht kan worden zijn eigen arbeid op medisch objectiveerbare gronden niet te kunnen verrichten! Dan komt de arboarts enz. wel in beeld. En wordt het nog moeilijker man van TO te ontslaan.

Ook kan geadviseerd worden het UWV te laten beoordelen voor welke (eigen) functie man van TO geschikt is (d.m.v. een 'deskundigenoordeel')



Dus, TO: je man wordt aan alle kanten beschermd. Maak je niet al teveel zorgen. De tijd dat bazen maar konden dreigen en doen is echt voorbij.......

Laat je goed informeren en bijstaan! Dan komt het hoe dan ook goed.



BW.
Alle reacties Link kopieren
Dank jullie wel voor alle adviezen.

Het is inderdaad een totaal andere wereld waar we in terecht zijn gekomen. We hebben binnenkort een gesprek met iemand van de rechtsbijstandsverzekering.

Mijn man is helaas wel zo stom geweest om iets te tekenen, ondanks al mijn waarschuwingen. Hij heeft een gesprek gehad met zijn baas en zijn baas heeft daar een verslag van gemaakt. Dat verslag "moest" hij ondertekenen. Maar in dat verslag staat ook dat als mijn man nog een grote fout maakt hij ontslagen zal worden. Een collega van hem is echt zo'n "vakbondsmannetje" en die heeft er naar gekeken en gezegd tegen mijn man dat hij nooit had moeten tekenen maar dat het tegelijkertijd niet rechtsgeldig is omdat hij toch een soort onder druk heeft getekend.



De werksfeer is nu wel ver beneden het vriespunt maar ja mijn man zit nu niet echt in de positie om iets anders te gaan zoeken. Ik heb zelf morgen een gesprek met mijn bedrijfsarts en met hem zal ik het ook bespreken, wie weet word ik daar ook wat wijzer van!
@Maze



Je schrijft niet dat je contact hebt gezocht met de vakbond. Ik denk echt dat je daar veel meer aan zult hebben dan aan een rechtsbijstandsverzekering in deze situatie. Ik raad je dus echt met klem aan om dat alsnog te doen!
Alle reacties Link kopieren
nummerzoveel schreef op 04 maart 2008 @ 19:12:

@Maze



Je schrijft niet dat je contact hebt gezocht met de vakbond. Ik denk echt dat je daar veel meer aan zult hebben dan aan een rechtsbijstandsverzekering in deze situatie. Ik raad je dus echt met klem aan om dat alsnog te doen!




klopt, ik dacht dus dat wij daar lid van waren maar we zijn dus niet lid van de vakbond. We hebben wel een rechtbijstandsverzekering met een extra gedeelte speciaal voor werk. Nu ga ik zelf elke week naar de GGZ en de vrouw die mij begeleid heeft dit geval met de reintergratie deskundige besproken en ze zei dus dat zo'n rechtsbijstandsverzekering voldoende was.



Ik snap dat het belangrijk is en geld is in dit geval misschien wel een beetje banaal maar we betalen 17 euro per maand voor de verzekering en de vakbond is 15 euro per maand en wij hebben het niet zo heel breed dus dan is dat toch wel een heel bedrag elke maand. Het gaat wel om zijn werk natuurlijk maar die reintergratie deskundige verzekerde dat zo'n rechtsbijstandverzekering genoeg was. Misschien wel naief maar ik geloof dat dan ook gewoon. Maar anders maak ik hem toch maar lid denk ik iedereen hier hamert er zo op dus dat kan ik ook niet in de wind slaan. Bedankt!
@Maze



Ik denk niet dat de vakbond nu zal helpen. Iemand schreef wel dat je bij problemen lid kunt worden, maar ik weet uit de praktijk dat ze lopende problemen meestal niet behandelen.



Een rechtsbijstand zou ook goed moeten zijn. Helaas is mijn ervaring anders en heb ik meerdere malen meegemaakt dat ze niets deden.



Aangezien jullie toch geen lid zijn van de vakbond, is mijn advies toch naar de rechtsbijstand te stappen. Maar hou ze wel goed in de gaten (check desnoods hun adviezen eerst hier even, als je ergens niet helemaal op vertrouwt).
Alle reacties Link kopieren
als ik lid zou worden van de vakbond is dat niet om wat er nu speelt maar wel misschien voor wat de toekomst op dit gebied gaat brengen. In principe is er nu geen probleem omdat zijn baas wel aardig is bij gedraaid en denk ik zelf ook wel door heeft dat hij niet goed bezig is geweest. Maar ja hoe zal het verder gaan.

Binnenkort gaan we ook nog naar de neuro pshycholoog van mijn man, gespecialiseerd in niet aangeboren hersenletsel. Zij heeft het ook weleens gehad over een arbeidsdeskundige die voor hen werkt voor dit soort gevallen. Er zijn mensen genoeg alleen moet je ze even zien te vinden.



Helaas ontkend mijn man zijn probleem en staat er zelf ook niet voor open om er eens goed over te praten met deskundigen, maar goed dat is weer een heel ander probleem. Soms denk ik dan ook wel (naar mijn man toe) nou laat maar dan en zoek het verder zelf maar uit! Maar ja zo zit ik ook weer niet in elkaar!
Het is goed dat je er niet zo over denkt. Ik kan me heel goed voorstellen dat dat enorm lastig is, zeker in dit soort situaties, maar hij is ziek en kan er dus zelf ook weinig aan doen allemaal.
Alle reacties Link kopieren
@nummerzoveel: Over je opmerkingen over rechtsbijstandverzekeraars: Niet geheel mee eens! Er zijn er tegenwoordig die prima werk leveren en ook al in zeer vroeg stadium een zaak oppikken. Maar de ervaringen zijn nu eenmaal verschillend. Over de vakbonden hoor je ook negatieve verhalen, en over advocaten net zo........

Soms is het nooit goed lijkt het wel.

Ik denk dat TO zich daarom gewoon tot de rechtsbijstand moet wenden en als die er een potje van maken, een andere oplossing zoeken.



Succes!



BW.
@Zwanger



Gezien de situatie is dat dus ook precies wat ik TO al had aangeraden.
Helemaal eens met de tips die zijn gegeven (hulp zoeken hierin, niks ondertekenen), maar ik wil wel héél graag even kwijt dat iets ondertekenen tegenwoordig níet meer hoeft te betekenen dat je je recht op uitkering verliest. Ik heb ook zelf een ontbindingsovereenkomst getekend (ja, goed over nagedacht :) ) en deze is zo opgesteld dat ik gewoon nog recht had op een uitkering. De regels daarin zijn heel erg veranderd.
Alle reacties Link kopieren
Alles is, min of meer op zijn pootjes terecht gekomen. Maar het heeft ons wel aan het denken gezet. Omdat de psychische en lichamelijke situatie van mijn man toch slechter wordt is het gewoon wachten op het volgende probleem. Morgen ga ik contact opnemen met de sociale werkplaats. Het schijnt dat zij ook mensen detacheren en dat mijnn man dan bijv gewoon bij een drukkerij kan werken maar dan met speciale begeleiding. Dat klinkt voor ons wel aantrekkelijk, ook omdat we gehoord hebben dat het qua salaris niet heel veel scheelt. En omdat de sfeer op zijn huidige werk zo slecht is. Weet iemand hoe dat gaat? Werken bij een sociale werkplaats? Klopt het wat ik gehoord heb? Op de website staat heel weinig nuttige informatie over detacheren, behalve dat ze dat ook doen. In onze woonplaats is het wel 1 van de grotere werkgevers, nl voor 500 man.



Ik ben heel benieuwd of het wat voor mijn man is. Ik hoop eigenlijk dat er mogelijkheden voor hem zijn.

(dat ik dat ooit nog eens zou zeggen: werken bij de sociale werkplaats.... maar ja dingen veranderen.)
Alle reacties Link kopieren
Nou ik heb net even gebeld naar de sociale werkplaats. Daar word je ook niet vrolijk van zeg! Opzich zijn er wel mogelijkheden. Hij moet gekeurd worden door iemand van het CWI. Nu ga ik ervanuit dat dat niet zo'n probleem zal zijn. Maar als hij een indicatie krijgt om bij de sociale werkplaats te mogen werken komt hij op een wachtlijst. En voor hij dan daar echt aan het werk kan duurt ongeveer anderhalf tot twee jaar!! Daar schieten we dus niet mee op, nou ja hij gaat iniedergeval naar het CWI en dan zien we wel weer verder. Pffff wat een gedoe toch allemaal!
Alle reacties Link kopieren
Ik zou in ieder geval zeker informeren bij de sociale werkplaats. Ik neem aan dat vragen daar ook vrij staat.



Hopelijk is dit wat voor jullie zodat alles inderdaad helemaal in orde gaat komen.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat dit zeker iets voor ons is maar jemig een wachtlijst van minstens anderhalf jaar! Terwijl we het eigenlijk nu nodig hebben.
Alle reacties Link kopieren
@Maze: Ik weet niet hoe een indicatie voor werken in een sociale werkplaats zich verhoudt tot de regels omtrent arbeidsongeschiktheid in een gewone arbeidsovereenkomst.

Maar zover ik het begrijp, is er v.w.b. dat laatste nog nooit enige ongeschiktheid vastgesteld, omdat je man daar niet aanwil.



Nu kiezen jullie mogelijk wel voor de sociale werkplaats. Als je dat doet, verzeker je er dan wel van dat een oplossing binnen de huidige werkplek niet meer voor de hand ligt.

In geval van (terechte) ziekmelding zal daar immers reïntegratie in gang moeten worden gezet, wat o.m. inhoudt dat werkgever zich moet inspannen passende arbeid te bieden. Nu kan dit traject onder omstandigheden uiteindelijk wel tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst leiden, maar het biedt ook bescherming.



Het is doorgaans niet slim een vast dienstverband op eigen initiatief te beëindigen als je al klachten hebt. De aanstelling bij de sociale werkplaats moet dus wel de meest logische stap zijn en je moet er niet teveel rechten mee opgeven.



Ik spreek hier nogmaals in algemene termen omdat ik de details niet weet. Maar laat je in elk geval goed informeren.



Misschien is het slim nu lid te worden van de bond? Dan ben je als de problematiek nog eens actueel wordt, tenminste daar verzekerd. Daarnaast heeft de bond ook allerlei services die in deze situatie wellicht handig zijn. Kijk eens op de diverse websites.



Succes!



BW.
Alle reacties Link kopieren
@Zwanger

Bedankt voor het meedenken.

Iets meer details:

Vorige week zat mijn man er echt helemaal doorheen. Ik vroeg aan hem dat als alles mogelijk was wat hij dan het liefste zou willen. Hij zei toen uit de grond van zijn hart: "weg daar". En ondanks dat hij ook allerlei rechten heeft in zijn huidige werk wordt de sfeer er niet beter op en is het hoe dan ook een hoop rompslomp waar hij als een berg tegen op ziet.

Aangezien hij het allerliefste weg wilt daar ben ik gaan nadenken en praten met anderen over mogelijkheden. Iemand opperde de sociale werkplaats, en vertelde er wat over. Dat het bijvoorbeeld best een geschikte plaats is om te werken en dat ze bijvoorbeeld ook detacheren naar drukkerijen (is het werk dat hij nu ook doet). toevallig is de buurvrouw van mijn moeder coordinator detacheren bij de sociale werkplaats. Zij vertelde dat er heel veel mensen zijn zoals mijn man.

Feit is gewoon dat mijn man achteruit gaat en dat zijn huidige werk te zwaar voor hem wordt en dat zal mogelijk in de toekomst alleen maar erger worden, zeker niet beter.



De procedure is nu als volgt: Hij moet zich laten testen bij het CWI. Hier kijken ze naar lichamelijke, verstandelijke en psychische (on)mogelijkheden. Denken zij dat hij in aanmerking komt voor de sociale werkplaats wordt er een aanvraag gedaan bij de overheid. Als zij een plaats toekennen komt hij op de wachtlijst en dan is het dus een kwestie van afwachten. Bij de sociale werkplaats gaan ze dan op zoek naar werk dat zo goed mogelijk bij hem past en houden ze dus rekening met zijn situatie.

Wij krijgen van de buurvrouw van mijn moeder binnenkort een rondleiding daar om de sfeer te proeven en om te kijken hoe het daar nou echt is. Na een gesprek met haar nemen we een besluit. en pas als hij helemaal echt daar aan de slag kan en we dus alle procedures gevolgd hebben zegt hij zijn huidige baan op.



Er is tot nog toe geen officiele ongeschiktheid aangetoond. Wel heeft mijn man diverse onderzoeken gehad waar uit komt dat hij wel degelijk iets mankeert. Zo is bijv zijn performale intelligentie 77 (zwak begaafd). Het is eigenlijk bewonderenswaardig dat hij zijn huidige werk al zo lang wel goed doet. Groot nadeel is dat het hem zoveel energie kost dat hij na zijn werk helemaal op is en er dus heel weinig uit zijn handen komt. Doordat ik alles ben gaan doen thuis (2 jonge kinderen en een baan van 24 uur) ben ik overspannen geraakt . Voor hem was dat wel "gunstig"want zo kon hij thuis bijkomen van zijn werk. Nu ben ik weer aan het opbouwen en verwacht ik dus ook weer hulp van hem. En nu gaat het dus weer mis.



Nog even over de bond: in ons geval is dat toch niet echt nodig. Omdat mijn man in behandeling is bij een centrum voor mensen met niet aangeboren hersenletsel kunneb we van daaruit ook allerlei hulp ontvangen ook wat betreft op arbeidsgebied. er werken daar allemaal specialisten zoals juristen en reintergratiedeskundigen. Daarnaast zijn we goed verzekerd.



Lang verhaal. hopelijk een beetje duidelijk?

Het blijft hoe dan ook een hoop gedoe.
Alle reacties Link kopieren
Ik zie trouwens net dat het sociale werkvoorziening heet. Klinkt toch wel anders dan de sociale werkplaats.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven