Werk & Studie alle pijlers

Fietsplan is iets anders dan het verstekken van een fiets

25-04-2008 11:40 15 berichten
Alle reacties Link kopieren
Net onze accountant er op gewezen dat er bij werknemer X

geen bedrag wordt ingehouden op zn brutoloon omdat deze

een fiets heeft gekocht via''het fietsplan'.

Nu stuurt de accountant een fax waarop staat:

'Belastingdienst, verstrekken van een fiets'.:

Heeft u een werknemer voor woon-en werkverkeer een fiets verstrekt en wordt uw werknemer eigenaar vd fiets, dan hoeft u niets bij het loon tellen als de waarde in het economisch verkeer vd fiets niet hoger is dan ¤ 749,00. U mag hiervoor in het kalenderjaar en de 2 voorafgaande kalenderjaren geen fiets hebben vergoed, verstrekt of ter beschikking gesteld. Ook fietsen met een waarde in het economische verkeer van meer dan ¤ 749,00 vallen onder regeling. De waarde boven ¤ 749,00 moet u bij tellen bij het loon.'



Alles goed en wel, maar werknemer is het fietsenplan aangegaan en wij willen graag de factuur verhalen op zijn maandelijks bruto loon. Dat is toch ook normaal? Of ben ik nou....abuis.
anoniem_18317 wijzigde dit bericht op 25-04-2008 11:40
Reden: alweer een spelfout
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
http://www.belastingdiens...ervoer-49.html#P674_66710



Volgens mij hebben jullie het wel over hetzelfde hoor!
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij slaat de tekst van de belastingdienst alleen op het feit dat jullie voor maximaal 749 euro een fiets mogen verstrekken zonder dat de belastingdienst dat als extra inkomen ziet. Dat wil niet zeggen dat jullie hem hoeven te betalen. Als je met de werknemer hebt afgesproken dat jullie de fiets voorschieten en in X termijnen met het brutoloon verrekenen, dan kan dat gewoon.
.
Het is toch net als met de spaarloonregeling? Bruto-netto voordeel.
Alle reacties Link kopieren
Ho wacht even:

er zit wel degelijk verschil in volgens mij.



Een verstrekte fiets is een bedrijfsmiddel. Zie het als een lease-auto maar dan met twee wielen ;-). Die kan ter beschikking worden gesteld aan de werknemer. Als blijkt dat die fiets lekker oud is, kan de werkgever ervoor kiezen na een bepaalde tijd die fiets te schenken ipv op de schroothoop te gooien. Die fiets is dan nog wel iets waard, maar mag dus niet meer dan 749,- waard zijn én er mag niet al nog een andere fiets ter beschikking gesteld zijn, verstrekt of vergoed. Anders zou werknemer twee fietsen hebben en dus echt een cadeautje hebben gehad (en dan moet er wél loonbelasting over geheven worden).



Een fietsplan is een financieringsmethode daarentegen voor een eigen fiets, die stelt dat er belastingvoordeel (bruto inleveren dus netto minder kwijt zijn) mag worden genoten als deze eigen fiets voor tenminste zoveel km per dag als vervoermiddel voor het werk wordt ingezet. Denk aan woon-werk-verkeer.

Die financiering moet dus wel degelijk van het loon worden ingehouden.



TO heeft dus gelijk en haar accountant is abuis voor wat betreft de aard van deze fiets.
Alle reacties Link kopieren
Dat dacht ik ook maar even, Tia. Thnx.
Alle reacties Link kopieren
Ok, weer wat wijzer!



Enne Sandra, ga je je accountant nu vertellen dat ze op het vivaforum ook vinden dat hij abuis is? ;-]
Alle reacties Link kopieren
Bij ons hebben ze ook zo'n fietsproject:



Bij het fietsproject biedt Bedrijf alle werknemers met een arbeidsovereenkomst de mogelijkheid om één keer in de drie jaar fiscaal voordelig een fiets en accessoires/onderhoud aan te schaffen voor gebruik in het woon-werkverkeer. De werknemer kan daarbij éénmaal per drie jaar gratis een driejarige all-riskverzekering door Bedrijf vergoed krijgen.



Het fietsproject omvat de volgende onderdelen:

een fiets met een fiscaal voordeel tot maximaal ¤ 749,- incl. BTW;

een gratis driejarige all-riskverzekering van maximaal ¤ 175,-

onderhoud en accessoires fiscaal voordelig voor maximaal ¤ 82,- per jaar (dit is alleen van toepassing bij aanschaf van een fiets via het fietsproject).



Er is door de fiscus voor de fiets een maximaal vrijstellingsbedrag vastgesteld van ¤ 749,- incl. BTW. Naast de fiets die de werknemer via het fietsproject fiscaal voordelig heeft aangeschaft is er ook nog de mogelijkheid om voor jaarlijks voor maximaal ¤ 82,- fiscaal voordelig met een fiets samenhangende zaken aan te schaffen, zoals:

extra sloten;

fietstassen;

regenkleding;

reparatie en onderhoud.



Het fiscaal voordeel is alleen van toepassing als het bruto maandsalaris boven de fiscale ondergrens van ¤ 535,50 per maand komt.



Bij deelname aan het fietsproject van Bedrijf, wordt het brutoloon eenmalig verlaagd en betaalt u minder loonbelasting. Hieruit bestaat uw fiscale voordeel.



En verder uitleg over wie er mee mogen doen, hoe je mee kunt doen en wat er gebeurt als je je niet aan de vooraf gestelde regels houdt.
Alle reacties Link kopieren
Als je de fiets dan bruto kunt betalen, hoeveel kost hij uiteindelijk nog dan? 50% minder of zo?
Alle reacties Link kopieren
Hangt er vanaf hoeveel je verdient. Meestal zal het zo'n 30 tot 50% minder zijn.
-
Alle reacties Link kopieren
...
De wonderen zijn de wereld nog niet uit en ik geloof ik wonderen.
Alle reacties Link kopieren
Hangt ook helemaal van de regeling van het bedrijf af. Ik heb er ook ooit aan meegedaan en kan me niet herinneren dat er geld van mijn brutoloon afging. Wij hadden de mogelijkheid om te betalen in adv-dagen
Alle reacties Link kopieren
Betalen in ADV dagen daar zijn we ook wel voor in hoor, dagen zijn immers ook geld waard.
Alle reacties Link kopieren
Sandra, zorg voor een goed schriftelijk beleid hierop (niet ergens wel voor in zijn maar vantevoren vastleggen). Maar vooral ben ik benieuwd: wat zei de accountant?!? X-D

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven