Werk & Studie alle pijlers

File > tijd van jezelf of van de baas?

13-12-2008 14:28 24 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,



Ik ben erg benieuwd naar jullie mening hierover.



De reistijd naar mijn werk is ongeveer 30 min, maar 's ochtends doe ik er gemiddeld 10 min langer over i.v.m. file. Iedere dag... Wij werken op het werk met een "klok-systeem" (dat je met je pasje moet "klokken" als je binnenkomt) dus logisch dat de file dan eigen tijd is.



Maar vorige week moest ik voor de baas naar een speciale bijeenkomst die tot in de middag zou duren. De locatie lag precies tussen mijn huis en mijn werk, dus ik hoefde er niet voor om te rijden. Naar mijn idee dus reistijd, eigen tijd. Maar die dag was het enorme file. Alle verbindingswegen waren afgesloten en alles stond helemaal vast. Heb er ruim 2 uur over gedaan om er te komen en was dus dik 1,5 uur te laat op de bijeenkomst.



Normaal gesproken, met zo'n file, zou ik zijn omgedraaid en was ik thuis gaan werken. In elk geval tot de file is opgelost. Wij kunnen thuis inloggen op het systeem, dus dat is geen probleem. Maar vanwege die bijeenkomst moest ik dus achteraan sluiten in de file, want het was verplicht er bij te zijn.



Die tijd in de file heb ik nu als eigen tijd genomen. Heb die dag 2 uur langer gewerkt om mijn "te laat" komen te compenseren. Dit laat ik verder ook zo, maar ik ben écht heel erg benieuwd naar jullie mening > is dit eigen tijd (dus vakantie-uren opnemen) of hoort de baas hierin te compenseren???



Bedankt voor jullie mening!!!
Alle reacties Link kopieren
mijn mening is dat wanneer het vaak voorkomt dat je dit soort speciale bijeenkomsten hebt, dat je baas je op wat voor manier dan ook tegemoet hoort te komen. Wanneer het echter zelden voorkomt vind ik het onzin.
Alle reacties Link kopieren
Konela, ik vind het best een lastige! Misschien hangt het een beetje van de omstandigheden af.

Als je iedere dag van werk naar huis en v.v. in de file staat denk ik dat het je eigen tijd is. Maar als je onder werktijd regelmatig in de file staat ben ik geneigd om dit de baas zijn tijd te vinden. Heel goed onderbouwen kan ik het niet maar ik ben benieuwd naar andere reacties!
Alle reacties Link kopieren
Stel dat ik die ochtend heel vroeg op kantoor was begonnen, en vervolgens vanuit kantoor naar die bijeenkomst was gereden en dan in die file had gestaan, dan had ik het echt de baas z'n tijd gevonden. Maar nu kwam ik vanuit huis...



Alleen omdat ik normaal gesproken met zo'n enorme file had omgedraaid om thuis alvast te gaan werken, en nu door móest rijden naar die bijeenkomst, heb ik zo iets van "hoort de baas het dan eigenlijk niet te compenseren..."???



Ik ga het (denk ik) niet aankaarten op mijn werk, want ga over 2 weken met zwangerschapsverlof en heb die 2 uurtjes al ingehaald, maar ben gewoon echt benieuwd naar hoe hierover gedacht wordt. Voor de volgende keer misschien, haha!
Heb wel 'ns een zakelijke afspraak gehad in de buurt van Amsterdam. Op die dag stond er ook file en we reden er ipv 1,5 uur, 4 uur over. Uiteraard was dat gewoon de tijd van de baas. Ik ga niet voor mijn plezier in de file staan tenslotte en die afspraak was voor mijn werk, dus dan is het natuurlijk raar om daar vrije uren voor in te leveren.
Alle reacties Link kopieren
Baas zijn tijd. Min reistijd die je normaal gesproken hebt.

Dat zou ik doen.
Veel bedrijven hebben hier iets over in de CAO, arbeidsvoorwaarden of pesoneelsregeling staan. Je zou dus even kijken of er zoiets op jouw werk bestaat waar het in staat.



In principe is reizen van en naar het werk eigen tijd, ook wanneer dat werken "op locatie" plaats vindt. Reis je overdag van afspraak naar afspraak en sta je dan in de file, dan is het de baas zijn tijd.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind in dit geval baas zijn tijd. Ik zou het gewoon even navragen.
Alle reacties Link kopieren
Wel interessant ja. Ik vind het ook de baas zijn tijd.



Zo'n 10 jaar geleden had ik een baan als assistent manager in een winkel. Ik ging daar iedere dag met de trein naar toe. Natuurlijk gebeurde het wel eens dat er iemand voor de trein sprong, de wissels stuk waren of er seinstoring was. Is deze gevallen kon het wel eens voorkomen dat ik een half uur tot een uur te laat was. Dit werd altijd van mijn gewerkte uren afgehaald, maar heb dit nooit eerlijk gevonden. Het is niet mijn schuld, was optijd vertrokken en kom normaal ook altijd op tijd.



In onvoorziene omstandigheden zoals hierboven of TO vind ik dat de baas moet betalen. Wanneer iemand stelselmatig te laat komt vanwege een file die er elke ochtend staat vind ik het wat anders. Daar kun je je op instellen denk ik dan om eerder te vertrekken.
Alle reacties Link kopieren
Ik moest eens examen doen, en toen werd uitdrukkelijk vermeld dat je beter met het openbaar vervoer kon reizen. Zou je met de auto te laat komen had je namelijk pech. Kwam je met de trein te laat kon je het examen alsnog doen.
Alle reacties Link kopieren
quote:juniper8 schreef op 13 december 2008 @ 17:42:

Dit werd altijd van mijn gewerkte uren afgehaald, maar heb dit nooit eerlijk gevonden. Het is niet mijn schuld, was optijd vertrokken en kom normaal ook altijd op tijd.Tja, maar het is ook niet je baas zijn schuld!
anoniem_63730 wijzigde dit bericht op 15-12-2008 21:35
Reden: woordje "niet" is wel belangrijk in deze!
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ik weet vrij zeker dat het je eigen tijd is. Het is je verantwoordelijkheid om op tijd te zijn, dat is een van je verplichtingen richting je baas. Desnoods om 6 uur 's ochtends vertrekken dus. (zeker als je al weet dat je sowieso in de file komt te staan..)

Of je nu lopend, fietsend, met de trein of met de auto komt, het is jouw verantwoordelijkheid om op tijd te zijn.

Je zou anders ook behoorlijk kromme verhoudingen krijgen. Dan kan de werkgever wel blijven betalen voor alle tijd. Bovendien, (als je vertraging hebt) op de terugweg wordt je ook niet betaald en je krijgt van die gevallen die zeggen in de file te hebben gestaan terwijl ze lekker een uurtje doorbetaald hebben uitgeslapen. Zou dus niet kloppen.

Ik zou ook behoorlijk verbaasd staan te kijken als een van mijn medewerkers aan het einde van de maand ook nog even een briefje met -in de file gestane uren- zou hebben ingeleverd.



-Tenzij- het in je contract specifiek anders in aangegeven.
Je zegt dat de locatie van de bijeenkomst tussen je huis en je werk in ligt. Dus als je die dag naar je werk was gegaan, had je ook in de file gestaan. Dat jij toevallig de mogelijkheid hebt om dan naar huis te gaan en vanuit daar te werken (totdat de file over is), doet volgens mij niet terzake. Je collega's die niet thuis kunnen werken, moeten ook in eigen tijd in de file staan.
Alle reacties Link kopieren
Strikt genomen is het gewoon eigen tijd. Dat jij 'normaal' was omgedraaid en was gaan thuiswerken is geen reden. Als je elke dag verplicht op kantoor moet zijn moet je ook reistijd incalculeren en als er file staat heb je pech. Reistijd woon-werkverkeer is (een kleine uitzondering daargelaten) gewoon eigen tijd.



Alleen in veel bedrijven doet men er niet moeilijk over. Dus als je het bespreekt is het heel goed mogeljik dat je die 2 uur echt niet in had hoeven halen.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het ook eigen tijd. Zeker omdat de locatie tussen je huis en je werk ligt. Dat je op een gewone werkdag was omgekeerd en thuis was gaan werken doet er niet toe. Wees blij dat jouw werkgever dat toestaat, anders zou je wel vaker de file-uren moeten inhalen. Vind deze schappelijkheid van je baas sowieso al niet erg eerlijk naar jouw collega's die altijd op tijd op kantoor komen. Want jij mist op deze manier toch de werkuren dat je in de auto zit, en ergens tussen je huis en je werk weer omkeert en terugrijdt naar je huis? Of haal je die tijd later in?
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat je je reguliere reistijd van deze eenmalige reistijd af kunt halen. Dus als je normaal gesproken een half uur reist en nu twee uur, is dus 1,5 uur voor je werkgever. Je moest immers naar deze afspraak vanwege zakelijke belangen.

Binnenkort moet ik naar een congres en de enkele reistijd hiervoor van deur tot deur is 1 uur en 20 minuten. Normaal gesproken reis ik 10 minuten voor mijn woon-werkverkeer. Dit betekent dus voor het congres per enkele reis 1 uur en 10 minuten in werkgever zijn tijd.
Fortis et liber
quote:thaisweetchili schreef op 01 januari 2009 @ 21:41:

Ik vind dat je je reguliere reistijd van deze eenmalige reistijd af kunt halen. Dus als je normaal gesproken een half uur reist en nu twee uur, is dus 1,5 uur voor je werkgever. Je moest immers naar deze afspraak vanwege zakelijke belangen.Ook als de reistijd langer is in verband met file?
Alle reacties Link kopieren
Ja, deze file is in principe onverwacht, dus hierop kun je niet anticiperen.
Fortis et liber
quote:thaisweetchili schreef op 01 januari 2009 @ 21:54:

Ja, deze file is in principe onverwacht, dus hierop kun je niet anticiperen.Zo, dan kan ik nog wat uurtjes declareren bij mijn baas. Ik sta regelmatig onverwacht lang in de file.
Alle reacties Link kopieren
quote:Mariska76 schreef op 01 januari 2009 @ 21:57:

[...]





Zo, dan kan ik nog wat uurtjes declareren bij mijn baas. Ik sta regelmatig onverwacht lang in de file.Dan moet je dat doen mits werkverkeer.
Fortis et liber
Alle reacties Link kopieren
Maar hoe doe je dat dan bij banen waar je uren moet schrijven? Zoals advocaten ofzo, die moeten per 10 minuten ofzo aangeven met welke klant ze bezig zijn en moeten een bepaald percentage declarabele uren halen.

En wat te doen als je op een dusdanig niveau werkt dat overwerk niet uitbetaald wordt (want 'hoort' bij de baan)?
Alle reacties Link kopieren
Je moet onderscheid maken tussen woon-werkverkeer (voor eigen rekening inclusief files) en werk-werk verkeer (voor rekening van de baas inclusief files).



Geval van TO is een mengvorm omdat ze vanuit huis naar zakelijke afspraak gaat. Eigen gemiddelde reistijd van de reistijd naar de werkafspraak afhalen is dan reeel en de extra filetijd komt dan voor rekening van de baas.



Advocaten schrijven declarabele tijd omdat dat aan de klant berekend moet worden. Maar van alle werktijd zijn ze niet 100% declarabel. Filetijd voor een afspraak wordt vaak aan de client gedeclareerd. Filetijd voor bijvoorbeeld een seminar (niet declarabel) is in principe tijd van de baas.



Als je een baan hebt op een niveau dat overwerk niet uitbetaald wordt (bijvoorbeeld advocaat) dan heb je bepaalde taken en verantwoordelijkheden die je gewoon moet doen. Dat betekent dat je vaak overwerkt, maar ook dat je bijvoorbeeld als je die dag 2 uur in de file hebt gestaan, dat niet diezelfde dag hoeft in te halen. Het heft elkaar toch wel weer op met regulier overwerk. En er wordt gekeken naar je prestaties en minder naar de tijden waarop je die prestaties hebt geleverd.
@Thaisweetchili



Als jouw werkgever het accepteert dat jij die uren schrijft, dan is dat prima. Er zijn echter ook veel werkgevers die dat niet doen. En in sommige gevallen is zelfs bij CAO of personeelsregeling vastgelegd dat reistijd van en naar een locatie aan het begin of eind van een werkdag in eigen tijd valt. In die gevallen heb je als werknemer gewoon echt niets te declareren.
Alle reacties Link kopieren
quote:nummerzoveel schreef op 02 januari 2009 @ 11:48:

@Thaisweetchili



Als jouw werkgever het accepteert dat jij die uren schrijft, dan is dat prima. Er zijn echter ook veel werkgevers die dat niet doen. En in sommige gevallen is zelfs bij CAO of personeelsregeling vastgelegd dat reistijd van en naar een locatie aan het begin of eind van een werkdag in eigen tijd valt. In die gevallen heb je als werknemer gewoon echt niets te declareren.Inderdaad. Ik zeg ook nergens dat dit bij wet / cao zo geregeld is, alleen dat ik het acceptabel vind om de uren op die manier te declareren. Zal zeker te maken hebben met de omgeving waarin ik altijd heb gewerkt.
Fortis et liber

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven